Alle domeinen

2010 - Augustus

VLAAMS GEWEST - EPC-ATTEST - 30.08.2010

Het EPC-attest, beste verhuurder…


VLAAMS GEWEST - OVAM - 30.08.2010

Overdracht (van deel) risicogrond versoepeld


FISCAAL - MEERWAARDEN - 30.08.2010

Belast tegen 33% in plaats van 16,5%, kan dat zomaar?

Bij de verkoop van een pand binnen de 5 jaar, is de ‘winst’ of de meerwaarde in principe belastbaar tegen 16,5%. Toch tracht de fiscus dit de laatste tijd meer en meer te belasten tegen 33%. Hoe kan dat nu en hoe vermijdt u dat?


VASTGOEDMAKELAAR - COLLEGA - 30.08.2010

Welke informatieplicht bij een co-exclusieve opdracht?

Twee collega-makelaars werken samen om een bepaald pand te verkopen. Moet de ene makelaar de andere in dat geval informeren voordat één van zijn klanten een compromis sluit? Wat heeft de rechter hier recentelijk over gezegd?


REGISTRATIERECHTEN - INBRENGRECHT - 30.08.2010

0% registratierechten bij inbreng van uw appartement?

Doet u als privépersoon een inbreng van een appartement in uw vennootschap, dan is dat in principe tegen 10% of 12,5% kooprechten. Soms kan dat echter toch tegen 0%. Recente rechtspraak brengt de regels nog eens in kaart...


FISCAAL - WOONBONUS - 30.08.2010

Wachten met verkoop van woning kan geld opbrengen...

U heeft een nieuwe woning gekocht en u zal dus binnenkort verhuizen. Uw oude woning wilt u dan ook zo snel mogelijk verkopen. Nochtans kan het u een fiscaal voordeel opleveren om daar zolang mogelijk mee te wachten! Hoezo?


VERKOOP - COMPROMIS - 30.08.2010

Verkoopt u ook de meubelen en het huisgerief?

Een kandidaat-koper bezoekt een pand en blijkt ook geïnteresseerd in een deel van de inrichting. De eigenaar maakt geen bezwaar tegen de overname. Hoe pakt u zo’n situatie aan zodat koper én verkoper er hun voordeel mee doen?


VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 30.08.2010

Krijgt uw klant op de Bahama’s 14 dagen bedenktijd?

Uw klant zit bv. in het buitenland en hij wil u van daaruit de opdracht geven om zijn appartement in België te verkopen. Gaat het dan om een zgn. verkoop op afstand waardoor hij niet 7, maar 14 dagen bedenktijd moet krijgen?


MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 30.08.2010

Nog snel verkopen helpt niet meer!

Voortaan kunnen ‘achterstallige bijdragen’ van de mede-eigenaar eenvoudiger gerecupereerd worden bij de verkoop van een appartement. Hoe precies?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.08.2010

Uurtje factuurtje: hoe gepresteerde uren registreren?

Voor zelfstandigen die per uur factureren, is het registreren van gepresteerde uren belangrijk. Ook bij bedrijven is tijdsregistratie belangrijk voor bepaalde p­rojecten. FunkyTime is een gratis webtool die u daarbij helpt. Interessant?


WEBDIENSTEN - VARIA - 27.08.2010

Een webpagina in pdf


E-MAIL - WEBMAIL - 27.08.2010

Meerdere accounts in Gmail


INTERNETCONNECTIE - WIFI - 27.08.2010

Optimaal draadloos zijn

Uw draadloos netwerkje blijkt niet echt toereikend te zijn: op bepaalde plaatsen in huis of in de tuin heeft u nauwelijks of geen signaal. Met enkele handige tools en tips kunt u het bereik optimaliseren of desnoods versterken.


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 27.08.2010

Een plan uittekenen voor uw site

Als u een (nieuwe versie van uw) website wilt bouwen of laten bouwen, dan is een goed ontwerp nodig. Wij gingen op zoek naar enkele handige tools om een zgn. wireframe te maken: een ruwe schets van uw pagina’s en sitestructuur.


WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 27.08.2010

Handige diensten voor uw foto’s

De vakantie leverde ongetwijfeld weer een hoop digitale foto’s op. Die wilt u uiteraard tonen aan vrienden en familie. We nemen enkele bekende en minder bekende adressen door die van pas komen voor uw digitale beeldmateriaal.


BEVEILIGING - BACK-UP - 27.08.2010

Back-uppen: het best online of offline?

Verschillende diensten bieden nu de mogelijkheid om uw back-ups via internet op hun servers te plaatsen. Is dit te verkiezen boven een back-up op een eigen, externe schijf? Welke programma’s en diensten zijn goede keuzes?


SOFTWARE - WINDOWS - 27.08.2010

Dat opstarten gaat zo traag...

U heeft een relatief snelle pc, maar het opstarten - of ‘booten’ - van Windows duurt drie à vier minuten of nog langer. Hoe lost u dat op zonder Windows opnieuw te installeren? Hier volgen enkele concrete maatregelen...


SOFTWARE - OFFICE - 27.08.2010

Uw notities steeds op orde met OneNote

OneNote maakt al sinds 2003 deel uit van Microsoft Office. Toch is deze tool minder bekend. Wat heeft dit virtuele notitieboekje precies te bieden en welke gratis alternatieven zijn er beschikbaar?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 27.08.2010

Mailverkeer van sociale netwerken onder controle

Maakt u gebruik van sociale netwerken zoals Twitter of Facebook? Dan heeft u al gemerkt dat die vrij veel verkeer veroorzaken in uw mailbox. Hoe behoudt u het overzicht en beperkt u het tijdverlies?


BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 27.08.2010

Terug naar www.school.com

Het nieuwe schooljaar betekent opnieuw huiswerk maken. Gelukkig is internet een prima informatiebron. Hoe zorgt u ervoor dat uw kinderen op een ‘veilige’ manier gegevens bij elkaar kunnen sprokkelen?


ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 27.08.2010

Geef uw bedrijf een plaats op Google Maps

Elk bedrijf heeft nu wel een eigen website en sommige bedrijven zitten zelfs op Facebook of Twitter. Steeds meer (mobiele) internetgebruikers zoeken echter op basis van hun locatie. Goed zichtbaar zijn op Google Maps is dus belangrijk.


ZAKELIJK - JOBS - 27.08.2010

Stages en jobs: wat is er nieuw?

Met de aanvang van het nieuwe schooljaar zijn er ook een paar nieuwe job- en stagesites gelanceerd. Zijn die de moeite waard?


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL - 26.08.2010

Forfait voor privégebruik gsm komt er nu toch!


BTW - INTERNATIONALE VERRICHTING - 26.08.2010

Buitenlandse BTW terugvragen langer mogelijk


PARLEMENTAIRE VRAAG - STOCKVERKOOP - 26.08.2010

Moet u factureren bij stockverkoop aan particulieren?

U bent fabrikant of u heeft een groothandel en u wilt een (eenmalige) stock- of fabrieksverkoop voor particulieren houden. Moet u dan ook factureren aan die particulieren? Volgens de minister wel, tenzij u het slim aanpakt...


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 26.08.2010

Haal 100% uit de 80%-regel!

De Rulingcommissie heeft recentelijk de zgn. 80%-regel toegelicht. Het komt erop neer dat u wellicht meer premie kunt aftrekken dan u tot nog toe gedaan heeft als u in meerdere vennootschappen een groepsverzekering heeft! Hoezo?


CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 26.08.2010

Kan de controleur de verjaringstermijn omzeilen?

Een collega wil een meerwaarde gespreid laten belasten, maar herbelegt niet tijdig en ‘vergeet’ ze aan te geven. De controleur merkt dit pas na meer dan drie jaar en probeert alsnog te belasten wegens ‘overschatting passief’. Kan dat?


BEDRIJFSLEIDER - PERSONENBELASTING - 26.08.2010

Onderhoudsuitkering in het jaar van feitelijke scheiding

De fiscus heeft onlangs het geweer van schouder veranderd inzake onderhoudsuitkeringen betaald aan de ex-echtgeno(o)t(e) in het jaar van feitelijke scheiding. Waarover gaat het en wat gebeurt er bij zo’n uitkering aan de kinderen?


ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 26.08.2010

Een ‘tussenstap’ naar minder schenkingsrechten

U wilt een ‘eigen’ onroerend goed (dat u bv. geërfd heeft van uw ouders) ­schenken aan bv. uw zoon. Daar zullen echter vrij hoge schenkingsrechten op betaald moeten worden. Hoe kunt u die drastisch verminderen?


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 26.08.2010

Belastingvrij naar Zuid-Frankrijk?

Uw recente vakantie heeft u er meer dan ooit van overtuigd dat u uw ‘oude dag’ in zonnigere oorden wilt slijten. Verhuist u naar Frankrijk, dan kunt u bovendien uw extralegale pensioen belastingvrij optrekken. Wat moet u daarvoor doen?


CONTROLE - 26.08.2010

Bemiddelingsdienst gaat van start!

De fiscale bemiddelingsdienst is onlangs eindelijk van start gegaan. Hoe gaat u concreet te werk en is dit wel een aanrader? Wat moet u (voorlopig) onthouden?


VERZEKERINGEN - 26.08.2010

Ook uw Tak 21 beschermd!


BELEGGEN - TAK 21 - 26.08.2010

Wat groeit er zo allemaal aan een Tak 21?

Net zoals u op een spaarrekening geld kunt storten, kunt u dit ook in een Tak 21. Wat zijn de mogelijke formules indien u wenst te beleggen in zo’n Tak 21? Wat brengt het op? Zijn er kosten en taksen aan verbonden?


AUTO - CAR PASS - 26.08.2010

Wat leert de car pass u over uw auto?

Onlangs kwam de zgn. car pass weer in het nieuws naar aanleiding van de jongste cijfers rond fraude met kilometertellers. Wat was dat ook alweer en wat moet u daar als (ver)koper van een tweedehandsauto over weten?


BUROTICA - INTERNET - 26.08.2010

Laat uw favoriete websites scannen


BELASTINGEN - MEERWAARDEN - 26.08.2010

Eerst verhuren om dan belastingvrij te verkopen?

Stel, u verkoopt het gebouw dat u afgeschreven heeft voor uw praktijk. In prin­cipe wordt de winst die u maakt bij die verkoop (de ‘meerwaarde’) belast. Of geldt dit niet als u het gebouw eerst een tijdje verhuurt? Een recent vonnis licht toe...


RECHT - KOPEN - 26.08.2010

Hoe lang kunt u een online aankoop annuleren?

Als u privé (als ‘consument’) iets aankoopt via internet beschikt u over een bedenktijd waarbinnen u de koop nog kunt annuleren. Ingevolge een nieuwe wet is er het één en ander veranderd aan dit systeem. Waarover gaat het?


BELASTINGEN - CONTROLE - 26.08.2010

Één ‘foute’ storting, dus geen privérekening meer?

Zodra u een bankrekening voor uw praktijk gebruikt, is dit in principe een beroepsmatige rekening. Geldt dit ook als er per vergissing een beroepsmatige verrichting gebeurt op uw privérekening? Een recent vonnis licht toe...


VENNOOTSCHAP - 26.08.2010

Beter laat dan nooit?

Wie 25% aandelen aan toonder heeft in een NV of een Comm.VA moest dit tegen 5 augustus gemeld hebben. Bent u nu te laat of kunt u dit alsnog doen?


GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 24.08.2010

Is ‘optioneel’ wel belastingvrij?


GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 24.08.2010

Maken de taksen het verschil?


PENSIOEN - VAPZ - 24.08.2010

Hoe goed heeft uw VAPZ gescoord?

Wie een VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) heeft, heeft onlangs in principe een overzicht met de prestaties voor 2009 ontvangen. Wanneer is een prestatie goed en wanneer niet? Een kleine handleiding...


PRIVÉ - ECHTSCHEIDING - 24.08.2010

Nieuwe spelregels voor de alimentatie voor kinderen

Indien u en uw partner uit elkaar gaan, moet u als ouder soms een alimentatie voor uw kinderen betalen. Sinds 1 augustus 2010 is er het één en ander ge­­wijzigd. Hoe zit dat en gelden de wijzigingen ook voor bestaande regelingen?


ERELOON - INVORDEREN - 24.08.2010

Moet een patiënt die vertrekt niet (meer) betalen?

Stel, een patiënt laat halfweg een (bv. orthodontische) behandeling weten dat hij elders wenst te gaan. Hij geeft ook geen teken van leven meer als het op het betalen van de uitgevoerde prestaties aankomt. Wat kunt u in zo’n geval doen?


FISCAAL - ONROEREND GOED - 24.08.2010

Hoe een beroepsmatig pand belastingvrij verkopen?

Stel, u koopt nu een pand voor uw praktijk met de (vermoedelijke) bedoeling om het na een paar jaar weer te verkopen. Hoe vermijdt u dan om binnen een paar jaar belast te worden op de meerwaarde?


GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 24.08.2010

Mag uw BVBA verbouwingswerken betalen?

Stel, u verhuurt uw praktijkruimte aan uw BVBA en u doet verbouwingswerken. Kunt u vermijden dat dit negatieve fiscale gevolgen heeft, lees: dat u belast wordt op een huurvoordeel boven op de gewone huur? Een recent arrest licht toe...


PRAKTIJKGEBOUW - MEDE-EIGENDOM - 24.08.2010

Een nieuwe Wet op de mede-eigendom…

Op 1 september 2010 gaat de nieuwe Wet op de mede-eigendom in. Bevindt uw praktijk zich in een appartementsgebouw, dan wijzigen er voortaan een aantal spelregels. Hoe zit dat precies en wat is er voor u van belang?


ZIEKENHUISARTS - 24.08.2010

Altijd advies van de MR nodig?

Is er voor een opzegging conform de termijn die in uw contract staat toch een advies van de MR nodig? In welke mate wijst recente rechtspraak in die richting?


PERSONEEL - AANWERVEN - 20.08.2010

‘Gouden constructie’ om jongeren in dienst te nemen

Wilt u een schoolverlater in dienst nemen, dan kunt u momenteel gebruik maken van een ‘gouden constructie’ waardoor hij/zij u de eerste periode een pak minder kost. Hoe zit dat precies en waarom is dit zo voordelig?


PERSONEEL - AANWERVEN - 20.08.2010

Is een stagiair van Syntra niets voor u?

Recentelijk wijzigde het één en ander aan de stage voor de zelfstandigen­opleiding bij Syntra. Wat wijzigt er precies en blijft het voor u voordelig om een beroep te doen op een dergelijke stagiair?


HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 20.08.2010

Uw klant, uw leverancier en de twee jaar garantie…

Scheelt er iets met een product dat een klant bij u aankocht, dan kan hij dat eventueel onder garantie gratis laten vervangen. In welke mate kunt u uw leverancier daarvoor laten opdraaien? Een recent arrest geeft u heel wat ruimte…


FISCAAL - VARIA - 20.08.2010

Cliënteel verhuren in plaats van te verkopen?

Uw boekhouder zegt dat het tijd is om over te stappen van een eenmanszaak op een vennootschap. Volgens hem is het fiscaal gezien interessanter om uw cliënteel niet te verkopen aan de vennootschap, maar wel te verhuren. Is dat wel zo?


RECHT - CAMERA - 20.08.2010

Filmpje op YouTube: “Deze inbrekers gezocht…”

Na een inbraak in hun zaak, plaatsten twee collega’s recentelijk de beelden van hun bewakingscamera’s op YouTube. Een delicate handelswijze, zo blijkt, die in principe wel kan helpen. Wat is er sinds juni op dat vlak gewijzigd?


VLAAMS GEWEST - 19.08.2010

Vergund, gemeld of niets meer nodig?


VLAAMS GEWEST - VARIA - 19.08.2010

Onverwachte extra kosten voor het ‘bemalen’...

Uw collega werd onlangs verrast door een factuur van Aquafin voor het wegpompen van grondwater. Waarover gaat het precies? Is er dan misschien weer een nieuwe verplichting op dat vlak?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - OVERHEIDSOPDRACHT - 19.08.2010

De overheid bepaalt zelf de voorwaarden…

Uw collega stelde een offerte op voor een overheidsopdracht. Hoewel hij zich voor de aanbesteding inschreef met de laagste prijs, kreeg hij de opdracht toch niet toegewezen. Wat liep er mis?


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 19.08.2010

De rekening dreigt onverwacht op te lopen voor de klant

Als u bij uw klant werken zal uitvoeren, is het niet altijd van meet af aan duidelijk hoeveel uw interventie precies zal kosten. Kunt u uw klant dan achteraf om het even wat aanrekenen? Een recent arrest licht toe wat er voor u van belang is...


AUTO - AAN- & VERKOOP - 19.08.2010

Uw afgedankte camionette verkopen zonder BTW?

U wilt van uw oude camionette af. Volgens uw collega kunt u die dan verkopen aan bv. een buitenlandse opkoper, zonder dat u op de verkoopprijs een stuk BTW verliest. Klopt dat en waarop moet u letten?


SLECHTE BETALERS - 19.08.2010

Voer dringend de betalingsdruk op!

Het aantal facturen dat onbetaald bleef, steeg in het tweede kwartaal van dit jaar. De vakantiemaanden beloven geen beterschap. Hoe voert u de druk op?


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 19.08.2010

CAO inzake tijdskrediet geldt tot 30 juni 2011


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 19.08.2010

Hoger loonplafond voor de vervoerskosten


ONTSLAG - ARBEIDERS - 19.08.2010

Crisispremie terugvragen van de RVA: wanneer en hoe?

Als u onterecht (= ‘in de plaats’ van de RVA) een (stukje) crisispremie betaald heeft aan een ontslagen arbeider, kunt u dat bedrag terugvorderen van de RVA. U heeft daarvoor de tijd tot 30 september 2010. Hoe gaat dit in zijn werk?


AANWERVEN - STARTBAANVERPLICHTING - 19.08.2010

Zoekt u ook startbanen die dubbel tellen?

Stel, u heeft een bedrijf van minstens 50 werknemers en u verwacht dat u vanaf begin 2011 moeite zal hebben om uw zgn. startbaanverplichting (van 3%) in te vullen. Hoe kunt u nu al proberen om daar een mouw aan te passen?


ZIEKTE - GEWAARBORGD LOON - 19.08.2010

Krijgt men gewaarborgd loon voor vakantiedagen?

Stel, een werknemer meldt dat hij nog niet kan komen werken omdat hij arbeidsongeschikt geworden is tijdens zijn vakantie en dat nog steeds is. Moet u daar dan ook gewaarborgd loon voor betalen?


CRISISMAATREGELEN - BEDIENDEN - 19.08.2010

Crisisschorsing regulariseren, het is toegelaten!

De crisismaatregelen voor bedienden lopen in principe nog tot 30 september. Stel dat het u goed zou uitkomen om hier en daar nog enkele mensen op (gedeeltelijke) crisiswerkloosheid te zetten in september. In welke mate is dat dan nog mogelijk?


ONTSLAG - OPZEGGINGSVERGOEDING - 19.08.2010

Kunt u van in het begin een stuk opzeg uitbetalen?

Stel, bij het ontslag van een bediende wilt u onmiddellijk met hem afspreken dat hij slechts de helft van de opzegtermijn moet presteren en dat de andere helft uitbetaald wordt. Hoe moet u dat doen en hoe mag u het zeker niet doen?


OPZEGGINGSVERGOEDING - TIJDSKREDIET - 19.08.2010

Hoeveel kost verbreking bij deeltijds tijdskrediet?

U verbreekt iemands contract terwijl hij tijdelijk deeltijds werkt. Bij ouderschapsverlof moet u de opzegvergoeding sinds kort toch op het voltijdse loon baseren. Is dat ook zo bij tijdskrediet? Een arrest van na de nieuwe wet licht toe...


ARBEIDSONGEVALLENVERZEKERING - 19.08.2010

Maakt u kans op een premiedaling?

Het KB over de premiedifferentiatie voor arbeidsongevallen is terug naar af. Elke verzekeraar past dus weer zijn eigen systeem toe. Wat betekent dit voor u?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 19.08.2010

Geen omzet, dus geen vennootschap?

Een vennootschap met heel veel kosten, maar weinig omzet werd als onbestaande beschouwd door de f­iscus. Kan dat eigenlijk zomaar?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 19.08.2010

Het gouden uithangbord op uw brievenbus verzilveren…

Kunt u als zaakvoerder een vergoeding vragen aan uw vennootschap voor het naambordje van de BVBA dat op de brievenbus van uw privéwoning hangt? Waarop moet u dan desgevallend letten?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - VOF & COMM.V - 19.08.2010

Waarom niet kiezen voor een VOF of Comm.V?

U denkt eraan om een tweede vennootschap op te richten. Waarom dan niet kiezen voor een VOF of beter nog een Comm.V (gewone commanditaire v­ennootschap)? Waarop moet u in het voorkomende geval dan wel letten?


AANDELEN - OVERDRACHT - 19.08.2010

Wie zoekt er een overnemer: u of uw vennootschap?

U zoekt misschien een overnemer voor uw vennootschap. Kunt u dan de factuur van de overnamebemiddeling laten betalen door uw vennootschap? Een rechter gaf enige tijd geleden aan waar het in zo’n geval op aankomt.


JAARREKENING - INHOUD - 19.08.2010

De ene rekening is de andere niet...

U kent ongetwijfeld uit de boekhouding van uw vennootschap de zgn. rekening-courant of lopende rekening. Een collega vroeg zich af of dat verband houdt met de post ‘overlopende rekeningen’ of hebben die niets met elkaar te maken?


KORT & KRACHTIG - 19.08.2010

Uiterst interessant om te weten...


BUITENLANDSE ZAKENREIS - 19.08.2010

Bewijzen voor buitenlands forfait?

Een collega is voor zaken naar de wereldexpo in China geweest. Bij zijn thuiskomst vroeg de b­oekhouder naar de bewijsstukken. Hoezo, dat hoeft toch niet?


AANKOOP - VOORSCHOT GROEPSVERZEKERING - 18.08.2010

Kopen met uw groepsverzekering, anders later belast?

De aankoop van een onroerend goed kan desgewenst ook gefinancierd worden met een zgn. voorschot op de groepsverzekering. Wat houdt dat eigenlijk precies in en welke gevolgen heeft dat voor de latere uitkering van die polis?


VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 18.08.2010

Opdracht te snel volbracht…

Vindt u te snel een kandidaat-koper, dan riskeert u dat uw klant u niet betaalt voor bewezen diensten. Hoe zit dat precies en hoe vermijdt u dat?


FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 18.08.2010

Aangepaste attesten inzake de groene lening


BRUSSELS GEWEST - PREMIES - 18.08.2010

Subsidies voor restauratie van klein erfgoed!


FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 18.08.2010

Vanaf wanneer is er sprake van beroepsmatig gebruik?

De huurder aan wie u in privénaam een appartement verhuurt, brengt zijn kosten voor elektriciteit en verwarming deels als beroepskosten in zijn aangifte in. Volstaat dat om u als verhuurder zwaarder te belasten of is daar meer voor nodig?


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 18.08.2010

Successievalkuil bij gesplitste aankoop op plan!

Wie bv. een appartement gesplitst aankoopt met de kinderen, kan hierdoor later successierechten vermijden. Ook voor een aankoop op plan is dat mogelijk, tenminste als u zich niet laat vangen… Oei, wat is dat allemaal?


BANK - KREDIET - 18.08.2010

Bepaal zelf hoe variabel de rente van uw krediet is…

Hoe u de aankoop van vastgoed het best financiert, hangt af van hoe de marktrente evolueert. Met een roll-over- of wentelkrediet kunt u optimaal inspelen op die evolutie. Waarover gaat het en voor welke soort vastgoed is dat een optie?


UW RAADSMAN - MEDE-EIGENDOM - 18.08.2010

Wat moet er precies gebeuren vanaf 1 september 2010?

De nieuwe Wet op de mede-eigendom treedt binnenkort in werking. Wat daarvan precies de gevolgen zijn, staat nog ter discussie. Moet er een website komen en moet u naar de notaris gaan om de basisakte aan te passen?


MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 18.08.2010

De mede-eigendom opsplitsen in deelverenigingen

De nieuwe Wet op de mede-eigendom zal ingaan op 1 september 2010. Één van de belangrijke nieuwigheden is dat er in grote appartementsgebouwen voortaan ‘deelverenigingen’ opgericht kunnen worden. Hoe zit dat precies?


SLECHTE BETALERS - 18.08.2010

Voortaan 8% voor slechte betalers?


FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 18.08.2010

Wie betaalt de rekening?

Een abonnee vroeg ons of een hand- of bankgift ook mogelijk is aan iemand anders dan de kinderen (die geen erfgenaam is) en wie er dan opdraait voor de successierechten als de schenker binnen de drie jaar overlijdt. Even kijken...


SLECHTE BETALERS - AFBETALINGSPLAN - 18.08.2010

Kan de deurwaarder uw klant opnieuw uitstel geven?

U heeft een klant die niet betaalde finaal laten dagvaarden en hij is nu veroordeeld door de rechtbank. Nu stelt de deurwaarder echter voor om de klant te laten afbetalen. Is dat wel een goed idee? Zo sleept de zaak toch aan?


ONROEREND GOED - HUUR - 18.08.2010

Huurschade te betalen, ook zonder plaatsbeschrijving?

Bij het einde van een huur is er vaak discussie over de zgn. huurschade. Of u die als huurder moet vergoeden, hangt af van wanneer uw huurcontract dateert. Hoe zit dat precies? Is er dan niet altijd een plaatsbeschrijving nodig?


BTW - VARIA - 18.08.2010

Geen discussie meer bij opslag van goederen!

De plaats van de dienst met betrekking tot de opslag van goederen wordt door de Belgische BTW anders gezien dan in de meeste andere EU-landen, wat vaak tot concurrentieverstoring leidt. Een recente ruling lost dit probleem nu op...


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 12.08.2010

Een panoramafoto in 1-2-3


VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 12.08.2010

Ook Bing Maps is in 3D


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 12.08.2010

Geef uw Outlook-contacten een gezicht


ONTSPANNING - MUZIEK - 12.08.2010

Uw muziekverzameling netjes op orde

Heeft u ook honderden mp3’s staan? Als u die niet online gekocht heeft, missen heel wat nummers de ‘metadata’: informatie zoals de uitvoerder, de song, de componist of het genre. Hoe krijgt u dat snel en gemakkelijk in orde?


BEVEILIGING - PRIVACY - 12.08.2010

Bescherm uw privacy tegen Facebook

Facebook is gigantisch populair, maar staat er ook om bekend dat het vrij laks omgaat met de privacy van zijn leden. Hoe kunt u de privacy van uw profiel toch nog beschermen?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 12.08.2010

Hand in hand samenwerken

Dankzij internet hoeft u zich niet meer te verplaatsen om met anderen samen te werken aan een project, een ontwerp, een document, … Wij testten voor u enkele eenvoudige webtools uit.


WEBDIENSTEN - VARIA - 12.08.2010

Info gebundeld in een eigen boekje

Wilt u eigen of van het internet geplukte informatie in een (digitale of echte) bundel gieten? Wij zochten voor u enkele interessante hulpmiddelen uit waarmee u allerlei info kunt bundelen tot een ‘boekje’.


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 12.08.2010

Uw postbode bij afwezigheid

Bent u (soms) langere tijd weg van huis of van kantoor? De dienst AwayFind belooft u op de hoogte te houden van belangrijke mails. Werkt dit echter ook in de praktijk? Wij hebben het uitgetest...


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 12.08.2010

Beter Twitteren met speciale tools

Bent u een regelmatige Twitter-gebruiker? Om ten volle gebruik te kunnen maken van de communicatiemogelijkheden van Twitter, doet u het best een beroep op enkele handige tools. Welke?