Alle domeinen

2010 - Januari

CRISISMAATREGELEN - VAKANTIEGELD - 28.01.2010

Minder werken door crisis gelijkgesteld of niet?


OUDERSCHAPSVERLOF - ONTSLAG - 28.01.2010

Opzegvergoeding op voltijds of deeltijds loon?


ARBEIDSONGEVALLENVERZEKERING - 28.01.2010

Stijgt uw premie door een arbeidswegongeval?

Door de sneeuw en de ijzel van de voorbije weken hebben misschien ook werknemers van u een ongeval gehad op weg naar het werk. Als zij ook lichamelijke schade opgelopen hebben, zal uw arbeidsongevallenpremie dan stijgen?


WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN - 28.01.2010

Ontslagen en uitbetaald: vanaf wanneer betaalt de RVA?

Als iemand ontslagen werd mits betaling van een opzegvergoeding, vanaf wanneer heeft die dan recht op werkloosheidsvergoedingen? Gaat dat recht direct in, pas na de periode die overeenkomt met de opzegvergoeding of nog later?


AANSPRAKELIJKHEID - VERZEKERING - 28.01.2010

Ijzel op de personeelsparking: ook gevaarlijk voor u?

Stel, de voorbije weken is een werknemer met zijn (eigen) wagen tegen een muur geschoven op de parking van het bedrijf. Hij vindt dat u de schade aan zijn wagen moet betalen omdat er onvoldoende gestrooid was. Heeft hij gelijk?


ARBEIDSREGLEMENT - DRUGS & ALCOHOL - 28.01.2010

Is uw beleid inzake drugs en alcohol al klaar?

Tegen 1 april 2010 moet uw arbeidsreglement een zgn. intentieverklaring inzake drugs en alcohol op het werk bevatten. Wat houdt dat in? Riskeert u sancties als u nu nog moet beginnen met het uitwerken van een beleid?


OPZEGGINGSTERMIJN - ONTSLAGBRIEF - 28.01.2010

Kijk uit hoe u een opzegtermijn ‘betekent’...

Een ontslag met een opzegtermijn ‘betekenen’, moet - zoals u weet - altijd met een aangetekende brief (of via een deurwaarder) gebeuren. Soms laat men ook een kopie van die brief ondertekenen ‘voor ontvangst’. Kan dat gevaarlijk zijn?


TIJDSKREDIET - ONTSLAGBESCHERMING - 28.01.2010

Geen attest van de RVA, dus niet beschermd?

Als iemand op tijdskrediet wil, moet hij dat aanvragen. Bij die aanvraag moet hij een attest van de RVA voegen waaruit blijkt hoeveel tijdskrediet hij al opgenomen heeft in zijn loopbaan. Wat als dat attest ontbreekt? Een vonnis licht toe...


ONTSLAG ARBEIDERS - 28.01.2010

Verbreken via de deurwaarder?

U wilt het contract van een arbeider verbreken en u wilt niet dat hij de dag erna nog komt. Hoe moet u dat doen gelet op de nieuwe Wet op de crisispremie?


GOED OM TE WETEN - BANK - 28.01.2010

Bent u de sleutel of de code van uw kluis kwijt?


HANDELSPRAKTIJKEN - SLUITINGSDAG - 28.01.2010

Elke zondag open in een toeristisch centrum?

Eind vorig jaar was er heel wat te doen rond Maasmechelen Village dat als zgn. toeristisch centrum alle zondagen open wilde blijven, maar dat niet mocht. Moet u uw zaak ook in een toeristisch centrum toch soms sluiten op zondag?


PERSONEEL - SUBSIDIES - 28.01.2010

Een jongere aanwerven: solden tot eind dit jaar…

Dankzij een bijzondere crisisregeling die pas gestemd werd, kunt u gedurende gans 2010 jongeren in dienst nemen die u bruto minder kosten dan wat zij netto verdienen. Hoe zit dat precies? Wie komt er in aanmerking voor die regeling?


RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 28.01.2010

Binnenkort een goedkoper gsm-abonnement…

Binnenkort wordt er wellicht een nieuwe gsm-operator actief in ons land. Eindelijk goedkoper af, hoopt u dan. Nochtans moet u serieus opletten als u wilt veranderen van gsm-operator. Wat is er voor u van belang bij zo’n overschakeling?


ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 28.01.2010

Ook nu in 2010 nog bouwen tegen 6% BTW!

De zgn. gunstmaatregelen om de bouwsector doorheen de crisis te helpen, werden onlangs verlengd. Over welke maatregelen gaat het precies en waarop moet u dit jaar specifiek letten als u wilt bouwen of verbouwen?


FISCAAL - BTW - 28.01.2010

Valt uw valentijnsmenu niet onder de 65/35-regel?

Voor all-inmenu’s en de formule ‘half- of volpension’ stelde de BTW-Administratie onlangs voor om de prijs te verdelen in 65% voor eten en 35% voor drinken. Die verdeling geldt echter niet altijd. Mag u ook een betere verdeling invoeren?


BANK - LENING - 28.01.2010

Liet uw bank een ballonnetje op over uw autolening?

Naar aanleiding van het autosalon lanceren een aantal banken een nieuw soort lening, nl. de ballonlening. Daarmee betaalt u maandelijks minder af voor uw nieuwe auto. Is deze lening inderdaad zo interessant als men laat uitschijnen?


BUROTICA - VARIA - 28.01.2010

Druk 4 voor een betalingsregeling... !


VENNOOTSCHAP - VARIA - 28.01.2010

Zaakvoerderswissel: via de notaris of niet?


PERSONEEL - OPLEIDING - 28.01.2010

Een hoger loon na de winteropleiding?

Door het slechte weer liet u uw mannen een winteropleiding volgen. Riskeert u nu dat u ze na de opleiding als ‘geschoolden eerste graad’ (categorie III) moet betalen? Een rechter vond recentelijk alvast van niet...


AANSPRAKELIJKHEID - VERBORGEN GEBREKEN - 28.01.2010

U heeft blijkbaar gebrekkig materiaal verwerkt…

Uw klant meldt problemen met de door u uitgevoerde werken. Hoe zit het als er niets aan te merken valt op uw werk zelf, maar wél op het materiaal van uw leverancier? Wat zei de rechter hier recentelijk over? Wat doet u dan het best?


FISCAAL - VOORAFBETALEN - 28.01.2010

Uw voorafbetaling nu al doen of kunt u nog wachten?

Uit de eerste cijfers blijkt dat u in 2009 te veel voorafbetaald heeft. Dit overschot kunt u terugvragen of gebruiken als eerste voorafbetaling voor 2010. Is dat laatste echter altijd aan te raden of kunt u gerust nog wachten met voorafbetalen?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 28.01.2010

Niet overdrijven, beste klant…

Klanten die ‘klachten’ hebben, durven weleens te overdrijven. De klant van een collega betaalde de factuur niet én meende daarenboven recht te hebben op een forse vergoeding. Hij werd door de rechter stevig op zijn plaats gezet…


BTW - MEDECONTRACTANT - 28.01.2010

Voortaan opletten als u factureert aan een dokter?

Ook advocaten, notarissen en dokters kunnen sinds begin dit jaar soms een BTW-nummer hebben. Welke gevolgen heeft dit voor u als aannemer? Waarop moet u letten als u morgen een factuur stuurt aan bv. een dokter?


SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 28.01.2010

Geen interesten op uw factuur?

Recentelijk mocht een leverancier van de rechter geen interesten aanrekenen op een niet-betaalde ­factuur. Oei, mag dat dan niet altijd?


BELEGGEN - SPAAR- & TERMIJNREKENINGEN - 28.01.2010

Laat uw cash geld renderen (in uw vennootschap)

U heeft tijdelijk een mooie som cash geld staan, privé of in uw vennootschap. Hoe belegt u dat tegenwoordig het best bij deze extreem lage rente? Zijn de interessante online spaarrekeningen wel toegankelijk voor vennootschappen?


PERSONEEL - AANWERVEN - 28.01.2010

Een arbeider aanwerven zonder risico op ontslagboete?

U wilt een nieuwe arbeider aanwerven, maar als hij niet meevalt, riskeert u tot 30 juni dat u de nieuwe ‘ontslagboete’ moet betalen. Is daar iets aan te doen? Kunt u eronderuit komen door een contract van bepaalde duur te sluiten?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 28.01.2010

Uw eigendom terug bij een gerechtelijke reorganisatie…

Tegenwoordig zijn er meer en meer zgn. gerechtelijke reorganisaties. Klopt het dat uw zgn. beding van eigendomsvoorbehoud in zo’n geval niet toegepast kan worden? Wat moet u in het voorkomende geval dan doen?


FISCAAL - ONROEREND GOED - 28.01.2010

Pardon, geen fiscaal voordeel meer voor zonnepanelen?

Recentelijk werden de spelregels inzake de zgn. energieaftrek voor woningen in privébezit gewijzigd. Klopt het dat de plaatsing van zonnepanelen geen recht meer geeft op die fiscale aftrek? Hoe zit dat precies en waarop moet u letten?


DAGELIJKS BESTUUR - BEVOEGDHEDEN - 28.01.2010

Ontslagen door de gedelegeerd bestuurder…

Recentelijk kwam een NV in de problemen omdat de gedelegeerd bestuurder een werknemer ontslagen had. Wat was het probleem en hoe vermijdt u dat?


JAARREKENING - VARIA - 28.01.2010

Uw cijfers van 2009 nog even bijsturen…

U plant dit jaar een investering waarvoor u een bankkrediet nodig heeft. Hoe kunt u uw jaarrekening nu nog wat opfleuren als 2009 een wat zwakker jaar was? Welke zaken kunt u eerstdaags meegeven aan uw boekhouder?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 28.01.2010

Slechts op een gedeelte van uw R/C interesten vragen?

U rekent uw vennootschap geen interest aan op uw rekening-courant (R/C) omdat die anders toch deels geherkwalificeerd zou worden in een duurder dividend. Helpt het niet als u alleen interesten vraagt op een stuk van die R/C?


DOORREKENEN VAN KOSTEN - AUTOKOSTEN - 28.01.2010

Kunt u uw auto voortaan beter privé kopen?

Is het door de recentelijk gewijzigde autofiscaliteit niet beter om uw auto voortaan privé te kopen en om die vervolgens ook te gebruiken in uw vennootschap? U kunt dan toch een kilometervergoeding vragen of uw auto verhuren… ?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - BTW - 28.01.2010

Gronden met of zonder BTW?

Recentelijk werd er beslist dat er bij de aankoop van een nieuwbouw met BTW ook BTW aangerekend moet worden op het grondgedeelte. Vanaf wanneer geldt dit precies en vervroegt u uw aankoop dan beter of net niet?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 28.01.2010

Voortaan ook een energieaftrek voor de naakte eigenaar!

Uw vennootschap bezit het vruchtgebruik van uw woning en u wilt bv. een stuk bijbouwen. Strikt genomen moet u dan als naakte eigenaar ook een stuk van de werken betalen. Een recente circulaire verguldt die pil nu gelukkig wat...


KORT & KRACHTIG - 28.01.2010

Uiterst interessant om te weten...


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 28.01.2010

Wees niet té creatief met uw loon...

Om uw winst van vorig jaar te doen zakken, wilt u nog wat extra loon opnemen, maar het liefst zonder dat u daar direct op belast wordt. Hoe doet u dat het best?


BELEGGEN - GOUD - 27.01.2010

Goud blijft schitteren!

De goudprijs blijft records breken. Heel wat land­genoten profiteren er dan ook van om hun gouden munten te verkopen. Is dat echter wel een juiste beslissing?


SCHENKING - VARIA - 27.01.2010

Een ‘oude’ schenking nu nog ‘bijschaven’?

U heeft indertijd aan één van uw kinderen een schenking gedaan ‘als voorschot op erfdeel’ en u voorzag een ‘conventioneel beding van terugkeer’ voor het geval uw kind vóór u zou overlijden. Door de jaren heen is de situatie echter volledig ge­­­wijzigd en u zou deze voorwaarden alsnog willen wijzigen. Waarom zou u dat doen? Kan dat eigenlijk wel en zo ja, hoe doet u dat dan juridisch gezien ­correct?


VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 27.01.2010

Een ‘verliesvennootschap’ overnemen?

Stel, de crisis dwingt een collega om zijn vennootschap stop te zetten en u wilt die overnemen, bv. (enkel en alleen) omdat zijn pand u enorm interesseert. Wanneer u zijn vennootschap overneemt, kunt u de verliezen die ze nog heeft in de toekomst dan gebruiken om er uw winsten mee te compenseren en zo minder belastingen te betalen? Recentelijk deed een rechter daar een opmerkelijke uitspraak over...


SCHENKING - BEHOUD CONTROLE - 27.01.2010

Kies voor een ‘facultatieve’ last

Een schenking met een zgn. facultatieve last is momenteel heel populair. Op die manier kunt u als ouder schenken aan uw kinderen, maar kunt u (achteraf) nog een maandelijks of jaarlijks bedrag opvragen als u dat toch nodig zou blijken te hebben. Wat vindt de fiscus daar echter van? Speelt het een rol hoe u getrouwd bent? Hoe formuleert u een dergelijke facultatieve last het best?


BELASTINGEN - BANKGEHEIM - 27.01.2010

Is het einde van het bankgeheim in zicht?

De laatste tijd zijn er op internationaal niveau afspraken gemaakt in verband met de uitwisseling van financiële gegevens van inwoners van België die in bv. Nederland of Luxemburg een bankrekening hebben. Wil dat nu zeggen dat de fiscus zomaar inzage krijgt in alle rekeningen die Belgen in het buitenland hebben? Wat brengt de nabije toekomst op dit vlak?


VENNOOTSCHAP - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 27.01.2010

Gelijkheid via managementvennootschap?

Heeft u twee kinderen die allebei in uw vennootschap actief zijn (of worden), dan is een ‘gelijke verloning’ belangrijk. Het is echter niet gezegd dat beide kinderen hun ‘verloning’ op dezelfde manier waarderen. Lost een managementvennootschap dat spanningsveld op en zo ja, welke vennootschapsvorm is dan het meest geschikt? Sinds 1 januari is er de nieuwe S(tarters)-BVBA. Is dat nu een optie?


BELEGGEN - VERMOGENSBEHEER - 27.01.2010

Hoe heeft uw portefeuille het gedaan?

U laat uw vermogen beheren door een vermogensbeheerder, bv. een private bank. Traditioneel wordt er aan het begin van het nieuwe jaar stilgestaan bij de prestaties van het voorbije jaar. Het enige wat voor u telt is de vraag met hoeveel procent uw porte­feuille gestegen of gedaald is - en vooral - of dat nu een goede prestatie van uw beheerder is of niet?


FINANCIEEL - VARIA - 27.01.2010

Wat doet u het best: kopen, leasen of renten?

U koopt een nieuwe auto of een ander bedrijfsvoertuig. Naast de korting, spelen dit jaar ook het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot een belangrijke rol. Er is echter meer. U kunt nl. ook kiezen hoe u het voertuig precies aanschaft: u kunt kopen, leasen of renten. Elke optie heeft zo zijn voor- en nadelen. Maakt het daarbij bovendien uit of die aanschaf buiten uw balans blijft of net ‘on balance’ prijkt?


PRIVÉ - VARIA - 25.01.2010

Geïndexeerde bedragen voor dit jaar


NIEUWE WET - ENERGIEAFTREK - 25.01.2010

Nog energie steken in de energieaftrek van uw woning?

In de jongste Programmawet werd er stevig gesleuteld aan de energieaftrek van uw privéwoning. Vooral nieuwbouwwoningen zijn de pineut. Wat kan er nu nog wel en wat niet meer? We zetten het voor u op een rijtje…


PARLEMENTAIRE VRAAG - BELASTINGVERHOGING - 25.01.2010

Belastingverhoging of niet, dat is de vraag…

Heeft u per vergissing in uw aangifte vermeld dat uw vennootschap niet uit­gesloten is van het zgn. verlaagd tarief, dan past menig controleur hiervoor een belastingverhoging toe. Wat zegt de minister hier nu over?


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 25.01.2010

Privégebruik van de gsm binnenkort forfaitair belast

Voor werknemers die van hun werkgever een gsm ter beschikking krijgen, geldt er binnenkort een forfaitair voordeel van alle aard, tenzij tegenbewijs. Heeft dit ook gevolgen voor u als zaakvoerder/bestuurder?


VENNOOTSCHAP - DBI-AFTREK - 25.01.2010

De DBI-overdracht onder strengere basisvoorwaarden…

Ontvangt uw vennootschap dividenden van een andere vennootschap, dan komt u wellicht in aanmerking voor de zgn. DBI-aftrek. Recentelijk zijn daar een aantal zaken aan gewijzigd. Wat is er ter zake voor u van belang?


FISCOTIP - TANTIÈME - 25.01.2010

De voordelen van een wederzijds tantième...

Heeft u twee vennootschappen die zaakvoerder/bestuurder zijn bij elkaar en waarvan er slechts één haar boekjaar afsluit op 31.12, dan biedt een wederzijdse toekenning van een tantième leuke perspectieven...


VASTGOED - AFTREKBAARHEID - 25.01.2010

Een woning afbreken: ineens in de kosten steken?

Recentelijk werd het 6%-BTW-tarief voor de afbraak en wederopbouw van een woning verlengd. Hoe zit het voor de belastingen als uw vennootschap een pand koopt, afbreekt en een nieuw pand bouwt? Schrijft u dan twee panden af?


FORUM VAN DE ABONNEES - KLEIN BESCHRIJF - 25.01.2010

Tijdelijke verhuis?


FORUM VAN DE ABONNEES - MEDE-EIGENDOM - 25.01.2010

Twee wordt één


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 25.01.2010

Beroepskosten in een vennootschap, altijd aftrekbaar?

Het is niet altijd zeker of de kosten gemaakt door een vennootschap wel aftrekbaar zijn. De laatste tijd is hier interessante rechtspraak over geveld. Een bloemlezing…


GEMEEN HUURRECHT - HUURDER - 25.01.2010

Uw huurder ‘doorgelicht’

Indien u een pand wilt verhuren aan een vennootschap, is het aangewezen om meer informatie in te winnen over haar financiële toestand. Kwestie van te vermijden dat u later geconfronteerd zou worden met een slechte betaler…


BANK - BULLETKREDIET - 25.01.2010

Successieplanning via een bulletkrediet?

Indien u op latere leeftijd een tweede woning koopt of bouwt, is het sluiten van een bulletkrediet een ideale oplossing om de successierechten gevoelig te verlagen, terwijl u toch de volledige controle over de woning behoudt.


WONINGHUUR - INDEXERING - 25.01.2010

Als het indexcijfer daalt…

Het gezondheidsindexcijfer is in de maand januari 2010 voor de eerste keer gedaald. Welke gevolgen heeft dit voor de huurprijs van de eigenaar die een woning als hoofdverblijfplaats verhuurt?


BANK - LENING - 25.01.2010

De onbeslagbaarheid van de gezinswoning

U wilt starten met een zelfstandig beroep, maar de gezinswoning wilt u in geval van het mislukken van deze zelfstandige activiteit wel vrijwaren. Kan dit? Wat moet u hierover weten?


VLAAMS GEWEST - ABATTEMENT - 25.01.2010

Het Vlaamse abattement opgefrist

Iedereen kent het abattement inzake registratierechten. De laatste tijd is daar wel wat aan gewijzigd. We zetten alles nog eens op een rijtje. Wat is er voor u zoal van belang?


MEDE-EIGENDOM - 25.01.2010

Twee postinterventiedossiers?

Moet de koper bij de verkoop van elk appartement nu een postinterventiedossier bekomen of is één globaal dossier ter inzage bij de syndicus voldoende?


WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 21.01.2010

Verstuur uw uitnodigingen online


BEVEILIGING - DRAADLOOS - 21.01.2010

Wie gebruikt er uw wifi?


ONTSPANNING - MUZIEK - 21.01.2010

De juiste muziek voor de juiste stemming

Bent u op zoek naar gepaste muziek voor een etentje, een voordracht of voor in een ontvangstruimte? Deze tools kunnen u helpen!


EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 21.01.2010

Een bezoekersteller voor uw website

Bezoekerstellers zijn een beetje uit de mode geraakt onder invloed van completere diensten zoals Google Analytics. Vindt u toch nog een goede bezoekers­teller en is een eenvoudige teller ook mogelijk met Google Analytics?


COMPUTER - HARDWARE - 21.01.2010

Goedkope upgrades voor uw pc

Wordt uw computer trager, dan overweegt u misschien om een nieuwe te kopen. Is dat wel echt nodig? Kunt u uw pc niet een stuk sneller maken door bepaalde componenten zelf te upgraden? Welke onderdelen komen in aanmerking?


BEVEILIGING - VARIA - 21.01.2010

Uw webcam als waakhond

Een webcam kunt u perfect inzetten om uw zaak of uw woning te bewaken of in het oog te houden. Is de nieuwe software Vitamin D Video hiervoor interessant? Wij deden de test...


BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 21.01.2010

Uw usb-stick beschermd tegen nieuwsgierige ogen

U bewaart ongetwijfeld bestanden op een usb-stick. Zo’n compacte stick is ­handig, maar verliest u ook gemakkelijk. Hoe kunt u ervoor zorgen dat de be­­standen op uw stick niet toegankelijk zijn voor derden?


SOFTWARE - WINDOWS - 21.01.2010

Compacte, maar krachtige hulpprogramma’s

Er bestaan veel kleine Windows-utilities die het dagelijkse computergebruik voor u op de één of andere manier makkelijker maken. We geven enkele suggesties, waaronder een kalender, een kopieertool en een Verkenner met extra’s.


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 21.01.2010

Doe nóg meer met Google Docs

Gebruikt of overweegt u Google Docs als online en gratis alternatief voor ­Microsoft Office? Dan hebben we goed nieuws voor u: dankzij een aantal nieuwig­heden wordt deze online dienst nóg interessanter.


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 21.01.2010

De nieuwe Thunderbird is er!

Thunderbird 3 is eindelijk klaar. Wat heeft de nieuwste versie van dit gratis e-mailpakket zoal voor u in petto?


ZOEKEN - INTERNET - 21.01.2010

Recente Google-zoeknieuwigheden

Google is al jaren leider in zoekland en om dat te blijven, brengt het ook vaak vernieuwingen en verbeteringen uit. Wat zijn de belangrijkste veranderingen waar u echt iets aan heeft of die toch het uitproberen waard zijn?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.01.2010

Zo beheert u uw zakenrelaties beter

Wellicht heeft u een aanzienlijk aantal zakenrelaties: klanten, leveranciers, ­collega’s, enz. Hoe zorgt u voor een goed beheer en een goede opvolging van al deze contacten? Deze webtools kunnen u helpen...


NIEUWS - NIEUWSSITES - 21.01.2010

Teletekst is nog springlevend

Na drie decennia oogt teletekst misschien wel wat primitief. Toch is dit nog altijd een prima nieuwsbron. Ook via internet en via uw mobiele telefoon?


GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 19.01.2010

Naar maximaal 4,3% de volgende twee jaar?


GOED OM TE WETEN - RESTAURANTKOSTEN - 19.01.2010

Horeca en BTW-verlaging: wat zit er voor ú in?


RECHT - FACTUUR - 19.01.2010

Wanneer is het te laat om een factuur te protesteren?

Een tandarts protesteerde een factuur 30 dagen na ontvangst. Dat zou volgens zijn leverancier te laat zijn, het moest nl. binnen de zeven dagen gebeuren. Klopt dat echter wel in alle gevallen? Wanneer bent u echt te laat om te protesteren?


PRIVÉ - ONROEREND GOED - 19.01.2010

Voortaan aanwezig op de eerste zitdag…

Sinds 1 januari 2010 zijn de spelregels rond openbare verkopen grondig ge­­wijzigd. Wat houden die wijzigingen concreet in en wat is daarbij voor u als kandidaat-koper van belang?


VENNOOTSCHAP - ENERGIEFACTUUR - 19.01.2010

Kunt u nog steeds de BVBA uw mazout laten betalen?

Sinds dit jaar zijn de zgn. forfaitaire voordelen van alle aard voor gratis elektriciteit en verwarming voor het eerst sinds lang verhoogd. Is het dan nog interessant om uw privérekeningen door uw vennootschap te laten betalen?


GRONDIG ONDERZOCHT - INFORMED CONSENT - 19.01.2010

Moet u nu alle risico’s meedelen?

Zoals u weet, veronderstelt uw informatieverplichting dat u de patiënt vóór de ingreep informeert over de zgn. relevante risico’s ervan. Vanaf wanneer is een risico dan relevant? Een recent cassatie-arrest gaat daar vrij ver in...


ZIEKENHUISARTS - ERELOONSUPPLEMENTEN - 19.01.2010

Wanneer geen supplementen in eenpersoonskamers?

Soms zijn er ook in een eenpersoonskamer geen ereloonsupplementen toe­ge­­staan. Geldt dit alleen voor wie geconventioneerd is of ook voor wie niet ge­­­conventioneerd is? Het Grondwettelijk Hof heeft de knoop onlangs doorgehakt...


AUTOKOSTEN - BRANDSTOF - 19.01.2010

Meer tanken, evenveel aftrekken?

Sinds dit jaar zijn de brandstofkosten van uw auto nog slechts voor 75% aftrekbaar. Hoe kunt u dat ‘verlies’ beperken en de aftrek zo hoog mogelijk houden?


BEDRIJFSVOORHEFFING - 18.01.2010

De fiscus past de negatieve index niet toe


VAKANTIEGELD - 18.01.2010

Provisies vakantiegeld niet gewijzigd


BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL REGIME - 18.01.2010

Brandstofkosten niet meer volledig aftrekbaar...

In de voorbije begrotingsronde werd er alweer gesleuteld aan het fiscale regime van de firmawagens... uiteraard niet in uw voordeel. In welke mate stijgen uw kosten nog maar eens? Kunt u dit op de één of andere manier compenseren?


REKRUTEREN - SELECTIEGESPREK - 18.01.2010

Hoe stelt u de juiste (ster)vragen?

Een selectiegesprek met potentiële nieuwe medewerkers is geen eenvoudige opdracht. Het is immers niet alleen een kwestie van de juiste vragen te stellen, maar het is ook zaak om ze op de juiste manier te stellen. Hoe doet u dat?


LOON - SANCTIONEREN - 18.01.2010

Moet men niet gaan werken als het sneeuwt?

U las onlangs wellicht ook de krantenkop “de sneeuw is geen excuus om niet te gaan werken”. Dit klopt inderdaad, maar stel nu dat een werknemer effectief niet komen opdagen is. Kunt u hem dan wel altijd even ‘hard’ aanpakken?


CRISISMAATREGELEN BEDIENDEN - 18.01.2010

Hoe vraagt u opnieuw een crisismaatregel aan?

Pas op de laatste dag van 2009 werden de crisismaatregelen voor bedienden ‘officieel’ verlengd tot 30 juni 2010. Wat moet u doen als u één van deze maatregelen (opnieuw) wilt toepassen?


ONEERLIJKE CONCURRENTIE - CLAUSULE - 18.01.2010

Hoe lang duurt het verbod op oneerlijke concurrentie?

Een (ex-)werknemer mag geen fabricage- of andere geheimen doorgeven aan zijn nieuwe werkgever. Doet hij dat wel, dan is dat een vorm van oneerlijke concurrentie. Moet u een clausule die hierop wijst in het contract opnemen?


ONTSLAG ARBEIDERS - 18.01.2010

Vreemde gevolgen van de wet inzake de crisispremie...

Een belangrijke vraag i.v.m. de crisispremie voor arbeiders is de volgende: geldt deze maatregel voor elke ‘wijze’ en elke ‘reden’ van ontslag of alleen als er op­gezegd wordt wegens economische redenen?


ONTSLAG ARBEIDERS - 18.01.2010

Hoe vermijdt u de crisispremie?

Bij een ‘gewoon’ ontslag van een arbeider vóór 30 juni moet u nu in principe een zgn. crisispremie betalen. Kunt u daar toch nog aan ontsnappen?


PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 15.01.2010

Pensioensparen via een Tak 23: kan dat echt?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 15.01.2010

Kunnen uw bedrijfsobligaties ‘crashen’?

2009 was het jaar van de obligaties, maar volgens sommigen moet u toch op­letten met bedrijfsobligaties op meer dan vijf jaar omdat er een ‘obligatiecrash’ zou kunnen komen in 2010 of 2011. Moet u daar wakker van liggen?


VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSVORM - 15.01.2010

Van start met de nieuwe S- of starters-BVBA… ?

Eind november 2009 werd het ontwerp goedgekeurd dat de oprichting mogelijk maakt van een ‘S-BVBA’. Wat is dat precies, kunt u uw eenmanszaak daar bv. gemakkelijk naar omzetten en wat als een S-BVBA bv. advies vraagt aan u?


BELASTINGEN - CONTROLE - 15.01.2010

De fiscus mag niet zomaar alles vragen!

Zoals u weet, kan de fiscus nagaan of u wel genoeg inkomsten had om uw (grote) uitgaven te betalen. Mag de fiscus u bij zo’n zgn. indiciair onderzoek dan vragen welke uitgaven u allemaal gedaan heeft? Een recent vonnis licht toe...


REGISTRATIERECHTEN - PROCEDURE - 15.01.2010

Interest bij laattijdige terugbetaling registratierechten?

U heeft vorig jaar een pand gekocht voor uw praktijk, maar bv. om beroepsredenen moet u dat nu weer verkopen. U kunt de registratierechten die u zelf betaald heeft deels recupereren. Krijgt u ook interesten als de fiscus te laat betaalt?


VASTGOED - HUUR - 15.01.2010

Gezocht: een huurder die tijdig betaalt

Steeds meer huurders betalen hun huur niet tijdig. Wat doet u als verhuurder het best in zo’n geval? Welke voorzorgsmaatregelen kunt u mogelijk nemen voor­aleer u met een bepaalde huurder in zee gaat?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 15.01.2010

Auto’s worden fiscaal duurder...

De regering heeft weer gesleuteld aan het fiscale regime van de autokosten. Vooral als u een vennootschap heeft, kan uw auto ‘fiscaal duurder’ worden...


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 15.01.2010

Proportioneel inkopen of toch beter niet?

Als u met meerdere vennoten bent, moet u naar het schijnt opletten met een zgn. proportionele inkoop eigen aandelen. Is dat inderdaad zo en waarom?