REGISTRATIERECHTEN - PROCEDURE - 15.01.2010

Interest bij laattijdige terugbetaling registratierechten?

U heeft vorig jaar een pand gekocht voor uw praktijk, maar bv. om beroepsredenen moet u dat nu weer verkopen. U kunt de registratierechten die u zelf betaald heeft deels recupereren. Krijgt u ook interesten als de fiscus te laat betaalt?

Wederverkoop binnen de twee jaar

U bent van gedachten veranderd. Stel, u heeft vorig jaar een woning gekocht voor € 250.000 en u heeft daarop 10% (in Vlaanderen) of 12,5% (in Wallonië en Brussel) registratierechten betaald. U heeft de woning volledig in orde gebracht, maar bv. om professionele of gezondheidsredenen moet u dat huis nu alweer verkopen en op een andere plaats gaan wonen. U wordt vrij snel gecontacteerd door iemand die zeer geïnteresseerd is in uw woning en die bereid is om er bv. € 300.000 voor neer te tellen. De registratierechten die u vorig jaar zelf betaald heeft, kunt u nu voor 60% recupereren.

Registratierechten terugvragen. Of het nu gaat om een grond, een appartement of een huis, dat maakt niet uit, zolang u het onroerend goed aankoopt en wederverkoopt binnen de twee jaar na de aankoop, kunt u 60% van de oorspronkelijk betaalde registratierechten terugvorderen.

Datum van de notariële akte. Het is daarbij niet de datum waarop u met de koper een compromis getekend heeft die van belang is. De notariële akte van verkoop moet verleden worden uiterlijk binnen de twee jaar nadat u de woning gekocht heeft (de notariële akte van aankoop). Indien u uw woning dus gekocht heeft op 1 februari 2008 (datum van de notariële akte), dan moet de nota­riële akte bij verkoop uiterlijk 31 januari 2010 verleden worden.

Tip. Het is dus van zeer groot belang dat u in het compromis vermeldt dat de notariële akte uiterlijk op die datum moet verleden worden.

Hoeveel krijgt u terug? Indien u de woning die u voor € 250.000 gekocht heeft binnen de twee jaar weer verkoopt, dan kunt u dus 60% van € 25.000 of van € 31.250 (10% of 12,5% van € 250.000) terugvragen. De reden waarom u verkoopt, speelt daarbij geen enkele rol.

De fiscus betaalt traag…

Wanneer moet de fiscus terugbetalen? Daar bestaat in feite geen vaste wettelijke regel voor. Er werden wel van hogerhand instructies ge­geven om verzoeken tot teruggave in principe af te handelen binnen een termijn van zes maanden nadat het verzoek ingediend werd.

Interesten wegens laattijdige betaling. U kent het principe ongetwijfeld wel. Heeft u zélf uw belastingen te laat betaald, dan moet u zgn. nalatigheidsinteresten betalen. Geldt dit nu ook omgekeerd? Moet de fiscus m.a.w. ook op zijn beurt nalatigheidsinteresten aan u betalen als hij te laat terugbetaalt? Ja! U kunt dus van de fiscus ook nalatigheidsinteresten vragen wanneer hij de registratierechten niet tijdig (lees: binnen de acht maanden) terugbetaald heeft.

Hoe dan? U stuurt een aangetekende brief naar de ontvanger van de registratierechten waarin u hem “aanmaant om de registratierechten binnen de acht maanden terug te betalen”, een soort van ‘ingebrekestelling’ dus. Wordt u niet binnen de acht maanden terugbetaald, dan beginnen de nalatigheidsinteresten te lopen vanaf de dag na de afloop van de termijn van acht maanden.

Tip 1. Stuur samen met uw verzoek tot teruggave ook al een aangetekende brief. Zo bent u zeker dat de interest direct begint te lopen na afloop van de termijn. U kunt het dan ook niet meer vergeten.

Tip 2. Dat is meteen ook een goed ‘drukkingsmiddel’ om de fiscus sneller te doen terugbetalen.

U doet er goed aan om naast uw verzoek tot teruggave van de registratierechten ook een tweede aangetekende brief te voegen waarin u 7% nalatigheidsinteresten vordert. Dat is meteen ook een ‘drukkingsmiddel’ om de fiscus sneller te doen terugbetalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878