WONINGHUUR - INDEXERING - 25.01.2010

Als het indexcijfer daalt…

Het gezondheidsindexcijfer is in de maand januari 2010 voor de eerste keer gedaald. Welke gevolgen heeft dit voor de huurprijs van de eigenaar die een woning als hoofdverblijfplaats verhuurt?

Indexatie?

Opfrissing. Woninghuurovereenkomsten mogen in principe jaarlijks aangepast worden aan de ­evolutie van de levensduurte (ze mogen ‘geïndexeerd’ worden, zoals men zegt). De indexering van de huurprijs is alleen verboden voor mondelinge huurovereenkomsten die gesloten of vernieuwd werden na 31.05.1997. Indexeren mag daarentegen altijd voor een schriftelijke huur­overeenkomst, tenzij dat uitdrukkelijk in het contract verboden werd.

Wanneer? De huurprijs mag niet meer dan één keer per jaar geïndexeerd worden en wel ten vroegste op de verjaardag van het begin van de huurovereenkomst, dus de datum waarop het goed ter beschikking gesteld werd van de huurder.

Hoe? De huurprijs wordt geïndexeerd volgens de volgende formule: basishuurprijs x nieuwe index / aanvangsindex. Sedert februari 1994 moet men voor de huurindexering bovendien de gezondheidsindex hanteren.

Een dalende index

Pech. Dat is minder goed nieuws voor de eigenaars van een verhuurde woning waarvoor de huurprijs in januari 2010 geïndexeerd wordt.

Indexcijfer. Voor de berekening van de aanpassing in januari 2010 moet u kijken naar de gezondheidsindex van december 2009 (110,96) vergeleken met die van december 2008 (111,24).

De lagere index in de laatste maand van 2009 verklaart dus de daling. Wat dan?

De wet spreekt over aanpassingen aan de schommelingen van de levensduurte zonder onderscheid. Een schommeling van de levensduurte naar beneden betekent dus zonder meer een aanpassing van de huurprijs naar beneden.

Vraag tot verlaging

Wie? De wet vermeldt nergens dat enkel de verhuurder een huurprijsaanpassing kan eisen. In­tegendeel zelfs, want de wet vermeldt de ‘belanghebbende partij’. Die belanghebbende partij is bij een daling van de index op jaarbasis dus eerder de huurder.

Let op! Huurders hebben dus het recht om de huurprijsaanpassing naar beneden door te voeren.

Tip. De verhuurder is niet verplicht om de nieuwe lagere huurprijs spontaan toe te passen. Het is dus de huurder zelf die de indexaanpassing naar beneden schriftelijk moet aanvragen, het liefst via een aangetekende brief.

Beperkte verlaging

Miniem. De huurprijsdaling zal uiteraard slechts enkele euro’s per maand betreffen. Voorlopig resulteert de huurprijsaanpassing dus slechts in een zeer beperkte verlaging bij de jaarlijkse indexering. Voor de volgende huurprijsaanpassing in februari 2010 zullen we moeten afwachten tot het gezondheidsindexcijfer van januari 2010 bekend is.

Tijdelijk. Ook wie een huurcontract heeft dat in februari geïndexeerd wordt, kan meer dan waarschijnlijk rekenen op een korting (die weliswaar ook beperkt zal blijven).

Goed nieuws. Intussen is er weer sprake van een ‘gewone’ inflatie. Er zal dan ook weer snel sprake zijn van een ‘gewone’ jaarlijkse verhoging van de huurprijzen.

Wie als huurder over een woninghuurcontract beschikt (de woning is bestemd tot hoofdverblijfplaats van de huurder), moet eerst een schriftelijk verzoek richten tot de verhuurder om een huurprijsaanpassing naar beneden te kunnen doorvoeren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878