ONTSPANNING - MUZIEK - 21.01.2010

De juiste muziek voor de juiste stemming

Bent u op zoek naar gepaste muziek voor een etentje, een voordracht of voor in een ontvangstruimte? Deze tools kunnen u helpen!

Moody voor iTunes

Gebruikt u iTunes (http://www.apple.com/nl/itunes/) voor het afspelen van uw muziekcollectie? Met de gratis plug-in Moody (http://www.crayonroom.com/moody.php) kunt u dan muziek afspelen volgens een bepaalde stemming. Moody toont een extra venstertje met daarin 16 kleuren­vlakken die specifieke gemoedstoestanden ver­tegenwoordigen. Horizontaal gaan ze van droevig naar vrolijk en verticaal van rustig naar opzwepend. Als u naar een bepaald nummer in iTunes luistert, dan kunt u aangeven welke kleur daarbij past (klik op Tag). Dat vergt heel wat werk (u kunt wel meerdere nummers tegelijk taggen), maar na een tijdje creëert u zo verschillende ‘stemmingslijsten’ die u kunt beluisteren (via Listen). Die zijn trouwens ook terug te vinden als iTunes-afspeellijsten, maar de namen hiervan vinden wij niet duidelijk. Ter info: op de website vindt u de Windows-versie van Moody niet achter de Download-knop bovenaan, maar wel onderaan in het grijze kadertje.

Nieuwe speler: PlaylistNow.fm

PlaylistNow.fm (http://www.playlistnow.fm) is een nieuwe webdienst die op basis van tref­woor­den muzieklijsten weergeeft. De betreffende liedjes kunt u dan online laten afspelen. Boven­­aan moet u via een invulveldje de zin ‘I am…’ aan­­vullen, bv. ‘I am eating dinner’, ‘I am working with a patient’ of ‘I am in bath’. Doorgaans krijgt u een aantal suggesties te zien om de zin af te maken.

Tip. U kunt ook gewoon één of meerdere tref­woorden ingeven (zoals ‘bath’, ‘office’, ‘garden’, …), of onderaan één van de tags aanklikken. Aan de hand van wat u ingetikt heeft, krijgt u een aantal playlists te zien. Klikt u er eentje aan, dan kunt u die via de afspeelknop beluisteren. Onderaan kunt u o.a. het volume instellen en de willekeurige volgorde uitschakelen. Via de pijltjes en de spatie­balk kunt u op een flexibele manier de playlist beheren (kijk onder Shortcuts voor de functies).

Resultaat? De keuze van de songs vonden wij meestal passend bij het opgegeven thema. U kunt die trouwens bijsturen door naast een specifiek nummer op het hartje of op de prullenmand te klikken. Als u zich geregistreerd heeft (of inlogt via uw Facebook-, Twitter- of Google-account), worden uw aanpassingen zelfs bewaard. U kunt dan ook zelf een afspeellijst samenstellen op basis van één of meer trefwoorden (via My Profile).

Tip. Liedjes zoeken (op trefwoord) kan via Add your song, maar vaak worden die songs niet gevonden. Klik dan op From YouTube: daar krijgt u door­gaans wel een hele lijst met overeenkomstige songs die u dan kunt toevoegen aan uw playlist.

Music Loops

Zoekt u eerder een gepast achtergrondmuziekje of -geluid waarmee u een bepaalde stemming wilt oproepen tijdens bv. een voordracht of presentatie? Surf dan eens naar Soundsnap (http://www.soundsnap.com). Als u hier een trefwoord ingeeft (bv. ‘happy’ of ‘horror’), dan zoekt de module naar passende geluiden of muziekjes. Die kunt u eerst beluisteren en dan eventueel downloaden. Vijf downloads per maand zijn alvast gratis (na registratie).

Respecteer de regels!

Denk er wel aan dat u bij het gebruik en het afspelen van muziek (zeker in publieke ruimtes) rekening moet houden met de wetgeving ter zake.

Gebruik het nieuwe PlaylistNow.fm om afspeellijsten te zoeken die overeen­stem­men met opgegeven trefwoorden. Met Moody kunt u binnen iTunes playlists creëren volgens bepaalde gemoedsstemmingen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878