DAGELIJKS BESTUUR - BEVOEGDHEDEN - 28.01.2010

Ontslagen door de gedelegeerd bestuurder…

Recentelijk kwam een NV in de problemen omdat de gedelegeerd bestuurder een werknemer ontslagen had. Wat was het probleem en hoe vermijdt u dat?

Waarover gaat het? In een NV bestaat de raad van bestuur in principe uit drie bestuurders. Samen beslissen zij over het reilen en zeilen van de vennootschap. Vaak wordt er echter één persoon aangeduid die zich met de dagdagelijkse gang van zaken bezighoudt. Die gedelegeerd (of ‘afgevaardigd’) bestuurder staat dan in voor het dagelijkse bestuur.

Wat valt er onder het dagelijkse bestuur? Daarover heeft het Hof van cassatie - ons hoogste rechtscollege - zich al meer dan eens uit­gesproken. Op de keper beschouwd mag zo’n gedelegeerd bestuurder niet veel. Brieven ondertekenen en aangetekende brieven ontvangen, is geen probleem. Zodra hij echter namens de NV contracten ondertekent, gaat hij - strikt genomen - zijn boekje te buiten.

Tip. In een BVBA stelt die problematiek zich niet. Is er meer dan één zaakvoerder, dan heeft elk van hen immers zgn. volle bevoegdheid. Elke zaakvoerder op zich kan dus beslissingen nemen namens de BVBA.

Wat is het probleem? Doorgaans is er geen, gelukkig maar… Zolang de NV de gedelegeerd bestuurder volgt in zijn beslissingen (bv. als ze de contracten die de gedelegeerd bestuurder ondertekent ook nakomt), is er in principe geen vuiltje aan de lucht. Soms draait het echter anders uit…

De gedelegeerd bestuurder op de korrel genomen. Zo moest het Arbeidshof van Brussel zich recentelijk uitspreken over de geldigheid van het ontslag van een werknemer (arrest d.d. 26 juni 2009). De gedelegeerd bestuurder had hem ‘om dringende reden’ aan de deur gezet. De vraag was of een gedelegeerd bestuurder dit wel in zijn eentje kon en of het ontslag niet moeten gebeuren had door de voltallige raad van bestuur.

Het Hof bevestigde in deze zaak dat de gedelegeerd bestuurder dit wel degelijk alleen kon. Het feit dat die beslissing ‘dringend’ was én de raad van bestuur het ontslag nadien expliciet bevestigd had, speelde daarbij een rol. Het liep deze keer dus nog goed af...

Hoe vermijdt u dergelijke problemen? U kunt dergelijke discussies vrij eenvoudig vermijden. Hiervoor volstaat het dat u niet alleen het dagelijkse bestuur toewijst aan de gedelegeerd bestuurder, maar daarnaast ook uitdrukkelijk zgn. bijzondere volmachten delegeert.

Concreet. Laat de raad van bestuur dus aan de gedelegeerd bestuurder expliciet een volmacht geven om ook personeel aan te werven en te ontslaan. De raad van bestuur kan de gedelegeerd bestuurder ook volmachten om contracten te sluiten, eventueel beperkt tot een bepaald bedrag.

In principe is er geen probleem als de gedelegeerd bestuurder namens de NV beslissingen neemt. Toch worden er, naast het dagelijkse bestuur, het best ook nog bijzondere volmachten gedelegeerd.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878