WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 21.01.2010

Doe nóg meer met Google Docs

Gebruikt of overweegt u Google Docs als online en gratis alternatief voor ­Microsoft Office? Dan hebben we goed nieuws voor u: dankzij een aantal nieuwig­heden wordt deze online dienst nóg interessanter.

Microsoft Office is met Word, Excel en PowerPoint sterk ingeburgerd bij de computergebruiker. Google Docs (http://docs.google.com) is echter een prima alternatief of aanvulling. Niet alleen omdat het gratis is, maar ook omdat hiermee alles - uw documenten, uw spreadsheets en uw presentaties - online bewaard, opgevraagd, gedeeld en bewerkt kan worden.

Nieuw: meer online opslag

De online opslagruimte van uw Google Docs-account wordt momenteel uitgebreid tot 1 GB (het kan zijn dat u nog even moet wachten, want de aanpassing gebeurt geleidelijk aan). Die virtuele ruimte mag volledig gebruikt worden voor bestanden van om het even welk formaat (dus ook muziek, filmpjes, foto’s, … - max. 250 MB per bestand). Handig dus als eventuele back-up.

Tip 1. Dit is ook praktisch om grote bestanden over te zetten tussen computers: op de ene zet u het bestand online bij Google Docs en op de andere haalt u het binnen!

Tip 2. Uw typische Google Docs-bestanden - dus bv. documenten en spreadsheets - dragen niet bij tot de 1 GB-limiet. Deze limiet geldt dus louter voor bestanden van een ander type. Extra opslagplaats bijkopen kan trouwens ook tegen $ 0,25/GB per jaar.

Nieuw: delen met anderen

Sinds kort is er een nieuwe optie om mappen in Google Docs te delen met anderen. Om een bestaande of nieuwe map toegankelijk te maken voor anderen, klikt u erop met de rechtermuisknop en selecteert u de optie Share;Invite people. Hier geeft u hun e-mailadressen in en zij krijgen de link naar de bewuste map doorgemaild.

Nieuw: integratie met Zoho

Handig is dat u in Google Docs uw bestaande MS Office-documenten (Excel, Word, PowerPoint, …) kunt importeren. Het is zelfs mogelijk om meer­dere bestanden tegelijkertijd te uploaden via de Ctrl- of Shift-toets. Sinds kort is er ook de integratie met Zoho (http://www.zoho.com), een andere online Officedienst. Als u ook Zoho gebruikt of besluit om hiernaar over te stappen, dan kunt u hier nu ook Google Docs-bestanden importeren. Dat merkt u als u op de Upload-knop in Zoho klikt: u krijgt dan een rechtstreekse Google Docs-optie.

Let op! Zoho-bestanden rechtstreeks importeren in Google Docs is niet mogelijk.

Lokale back-up

Voelt u zich veiliger als u van uw online bestanden toch ook een lokale back-up zou hebben? Met het gratis programma GDocBackup (http://code.google.com/p/gdocbackup/) kan dat via een eenvoudige druk op de knop. Hierbij worden alleen nieuwe bestanden bewaard en bestanden die sinds de laatste back-up gewijzigd zijn. GDocBackup vereist Microsoft.NET 2.0 op uw computer.

Zweert u toch bij Microsoft?

Verkiest u toch nog steeds het Office-pakket van Microsoft? Weet dan dat hiervan later dit jaar (met de lancering van Office 10) ook een online versie gelanceerd wordt. Intussen kunt u ook de installatie van DocVerse (http://www.docverse.com) overwegen: een plug-in voor Office die samenwerkingstools in een extra zijbalk in Word, Excel en PowerPoint zet. Dat kan vanaf $ 49/maand, maar u kunt deze tool ook gedurende 60 dagen gratis uitproberen.

Gebruik de nieuwe gedeelde mappen in Google Docs om met anderen samen te werken. U krijgt ook 1 GB opslagruimte voor om het even welk bestandstype (foto’s, muziek, …). Handig als online back-up!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878