Alle domeinen

2010 - November

GOED OM TE WETEN - SPAARREKENING - 30.11.2010

Spijs uw spaarrekening vóór Nieuwjaar!


GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 30.11.2010

Nu ideaal voor een kapitaalverhoging


BRANDVERZEKERING - 30.11.2010

De expert van de verzekering is niet gul…

Zit u met storm- of waterschade aan uw woning of praktijkgebouw, dan zal een expert van uw verzekeraar de schade komen opmeten. Wat als die expert bepaalde schadeposten laag inschat? Kunt u daar iets tegen ondernemen?

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 30.11.2010

Wat is het beste huwelijkscontract?

Steeds vaker wordt er gekozen voor of overgeschakeld op het huwelijksstelsel van scheiding van goederen met een zgn. beperkte gemeenschap en wordt er daaraan een keuzebeding gekoppeld. Waarom is dat zo interessant?

(VER)BOUWEN - BTW - 30.11.2010

Uw aannemer nu nog laten factureren tegen 6% BTW?

Soms is er in de bouw slechts 6% BTW verschuldigd. Wegens de crisis had de regering de toepassing hiervan nog uitgebreid. Eind 2010 vervallen deze uitbreidingen echter. Kunt u uw aannemer dan nog snel laten ‘vooruitfactureren’?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 30.11.2010

No fault-wet, ... dus fouten toegeven mag?

Dankzij de no fault-regeling inzake medische ongevallen zal een patiënt niet per se meer een fout moeten aantonen. Betekent dit dan dat u nu ook ‘op juridisch vlak’ gerust een eventuele fout mag toegeven aan de patiënt?

GRONDIG ONDERZOCHT - ONROEREND GOED - 30.11.2010

Fiscaalvriendelijk kopen dicht bij het ziekenhuis?

Werkt u in een ziekenhuis dat relatief ver verwijderd is van uw woonplaats, dan aanvaardt de fiscus dat u de huur van een tweede verblijf in de buurt aftrekt als beroepskosten. Is dat ook het geval als u iets koopt? Een arrest licht toe...

BEROEPSGEHEIM - ATTESTEN - 30.11.2010

Een attest naar de verzekeraar gestuurd, wat nu?

Een attest over de gezondheidstoestand van een patiënt ten behoeve van een (hospitalisatie)verzekeraar moet u steeds aan de patiënt zelf bezorgen. Niets nieuws dus, maar wat zijn de mogelijke consequenties als dit niet gebeurd is?

BELASTINGAFTREK - 30.11.2010

Moet u alles betalen vóór Nieuwjaar?

Stel, u heeft facturen liggen die in principe pas in januari betaald moeten zijn. Kan het om fiscale redenen beter zijn om toch nog vóór Nieuwjaar te betalen?

BUROTICA - INTERNET - 30.11.2010

Zo plant u gemakkelijk een vergadering


BELEGGEN - KAPITAALGARANTIE - 30.11.2010

Waarop let u het best met een kapitaalgarantiefonds?

U vindt momenteel kapitaalgarantiefondsen in allerlei gedaantes. Waarop let u toch het best als u zo’n fonds koopt? Is zo’n kapitaalgarantiefonds eigenlijk wel interessant? We zetten het voor u op een rijtje...

PENSIOEN - VAPZ - 30.11.2010

Voorziet uw oude VAP-contract een dekking overlijden?

Sinds de vrijmaking van de markt zijn velen overgestapt van een oud VAP-contract bij een sociale kas naar een nieuw VAP-contract bij een privéverzekeraar of een bank. Wat heeft dit eigenlijk tot gevolg voor uw oude VAP-contract?

ADVIESHOEK - GROEPSVERZEKERING - 30.11.2010

Is uw groepsverzekering wel helemaal van ú?

U heeft als vrije beroeper ondertussen een aardige groepsverzekering of IPT opgebouwd. Nu het iets minder goed botert tussen u en uw echtgeno(o)t(e), vraagt u zich af wat er met uw IPT gebeurt bij een echtscheiding?

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 30.11.2010

Wat is het ‘voordeel woning’ bij gemengd gebruik?

Woont u gratis in een pand van uw vennootschap, dan wordt u belast op een ‘voordeel woning’. Wordt uw voordeel dan kleiner wanneer u het pand slechts gedeeltelijk privé gebruikt? Hoe wordt dit voordeel precies berekend?

RECHT - (VER)BOUWEN - 30.11.2010

Moet u de rekening van de onderaannemer betalen?

Voor de renovatie van uw praktijk doet u een beroep op een aannemer die op zijn beurt een deel van het werk laat uitvoeren door een onderaannemer. Die laatste vraagt u om rechtstreeks aan hem te betalen. Mag hij dat eisen?

BELASTINGEN - GEZIN - 30.11.2010

Zijn uw (groot)ouders fiscaal ten laste?

Kunt u uw beide (groot)ouders die bij u inwonen fiscaal ten laste nemen of moet u kiezen? Wat zijn hierbij de voorwaarden en hoe moet u de zgn. netto bestaansmiddelen berekenen? Een recente circulaire licht toe...

BTW - TARIEF - 30.11.2010

Aannemer nog snel laten factureren?

Eind dit jaar vervalt in een aantal gevallen het gunstige BTW-tarief van 6%. Kunt u daar een mouw aan passen door uw aannemer te laten ‘vooruitfactureren’?

BELEGGEN - GOUD - 29.11.2010

Heeft goud het eeuwige leven?

Er gaat geen dag voorbij of de goudprijs bereikt een nieuwe recordprijs. Zal dat nog een tijdje blijven duren of is het einde stilaan in zicht?

BELASTINGEN - PROCEDURE - 29.11.2010

Buitenlandse portefeuille regulariseren: 5%?

Sinds 2006 kan niet-aangegeven (buitenlands) vermogen ‘geregulariseerd’ worden. Recentelijk meldden de media nog dat er dit jaar een ware explosie aan aanvragen van fiscale regularisatie is, o.a. door het afbrokkelen van het bank­geheim. Steeds vaker valt er te horen dat sommigen erin slagen om hun buitenlandse ­vermogen te regulariseren tegen minder dan 5% belastingen. Klopt dat?

BELASTINGEN - VRUCHTGEBRUIK - 29.11.2010

Hoe waardeert u uw vruchtgebruik correct?

Een correcte waardering van het vruchtgebruik is van groot belang om problemen met de fiscus te vermijden. Er staat echter nergens in de wet hoe dat precies moet gebeuren, wat voor grote onzekerheid zorgt. Regelmatig krijgen we dan ook de vraag hoe u precies een vruchtgebruik correct kunt waarderen. Waarmee moet u zoal rekening houden? We bekijken voor u ‘een’ mogelijke waarderingsmethode.

SUCCESSIERECHTEN - HUWELIJKSCONTRACT - 29.11.2010

Huwelijkscontract bespaart successierechten

Bent u gehuwd onder een ‘gemeenschapsstelsel’ en heeft u of uw partner behoorlijk wat eigen vermogen, dan zullen er daarop doorgaans zeer veel successierechten betaald moeten worden, vooral door de langstlevende echtgenoot. U kunt echter mogelijk heel wat successierechten besparen door goederen uit dat eigen vermogen te ‘verplaatsen’ naar het gemeenschappelijke vermogen...

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 29.11.2010

Anticiperen op een verhoging van de RV?

Er wordt verwacht dat de volgende federale regering de roerende voorheffing (RV) op sommige roerende inkomsten zal verhogen. Het gaat daarbij niet alleen om bv. de rente op spaarboekjes, e.d., maar ook om heel wat vormen van RV die met uw vennootschap te maken hebben. Welke mogelijkheden heeft u om op deze verwachte verhogingen te anticiperen?

BELEGGEN - AANDELEN - 29.11.2010

Biedt Latijns-Amerika opportuniteiten?

Iedereen heeft steeds de mond vol van China. Steeds meer waarnemers wijzen evenwel op het potentieel van Latijns-Amerika als sterk opkomende markt. Klopt deze stelling en zo ja, hoe speelt u daar dan het best op in?

VASTGOED - HANDELSHUUR - 29.11.2010

Goedkoop uw huurder buitengooien?

Verhuurt u één of meerdere handelspanden, dan heeft de huurder in principe op het einde van de lopende huurperiode (in principe 9 jaar) het recht om de her­nieuwing van de handelshuur aan te vragen. Het Hof van cassatie verduidelijkte in mei 2010 en september 2010 met 2 interessante arresten wanneer u als verhuurder al dan niet (goedkoop) onder zo’n hernieuwing uit kunt...

BEDRIJFSWAGEN - 25.11.2010

Hoe berekent u de CO2-taks in 2011?


EDUCATIEF VERLOF - 25.11.2010

Terugbetaling door de FOD nu al vragen?


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 25.11.2010

De deadline inzake vormingsdagen nadert...

Wie behoort tot PC 218 heeft nog tot 31 december 2010 de tijd om een voorstel inzake opleidingsdagen te doen aan zijn bedienden. Wat moet u daarvoor doen? Wat zijn de gevolgen als u niets doet?

ZIEKENFONDS - VAKANTIESALDO - 25.11.2010

Wie betaalt een zieke werknemer in december?

Stel, een zieke werknemer zal nog (minstens) tot het einde van het jaar ‘op het ziekenfonds staan’, terwijl hij al zijn vakantiedagen nog niet opgenomen heeft. Welke gevolgen heeft dat voor zijn ziekte-uitkeringen?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 25.11.2010

Wie twittert over u, vliegt buiten?

Stel, een werknemer spreekt kwaad over u en/of uw bedrijf op internet (op bv. Facebook of Twitter) en men legt u er het bewijs van voor. Kunt u die werknemer dan sanctioneren en zelfs eventueel ontslaan (om dringende reden)?

AFWEZIGHEID - LOON - 25.11.2010

Moet ú betalen voor water in zíjn kelder?

Stel, het huis van een werknemer werd in het weekend van 12 tot 14 november getroffen door wateroverlast en hij is daarna één dag afwezig geweest. Hij wil echter niet weten van een onbetaalde afwezigheid. Heeft hij gelijk?

ONTSLAG - ABSENTEÏSME - 25.11.2010

Een aangetekende brief wegens te veel ziek?

Stel, iemand meldt zich in verhouding tot andere werknemers te vaak ziek. U wilt erop wijzen dat dit moet veranderen of dat er anders een ontslag in de lucht hangt. Is het echter wel verstandig om dat via een (aangetekende) brief te doen?

ARBEIDSVOORWAARDEN - IMPLICIET ONTSLAG - 25.11.2010

Mag u meer als het crisis is?

Stel, ten gevolge van een reorganisatie die voortvloeit uit de voorbije crisis wilt u iemands functie anders invullen. Mag dat of kunt u daarmee problemen krijgen (inzake zgn. impliciet ontslag)? Het Hof van cassatie licht toe...

EINDEJAARSPREMIE - 25.11.2010

Crisismaatregelen gelijkgesteld?

Moet u de periodes van de crisismaatregelen meetellen om het bedrag van de eindejaarspremie te bepalen? Of is dat niet het geval en mag u prorateren?

BANK - BELEGGEN - 25.11.2010

Pensioenspaarfondsen dubbel zo goed!


FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 25.11.2010

Zet dringend uw ‘nieuwe’ rekeningnummer op uw factuur

Op 1 januari 2011 volgt er een volgende stap in de realisatie van een uniform, ­Europees betaalsysteem. Waarover gaat het precies en wat maakt u tegen dan het best nog dringend in orde?

PERSONEEL - VARIA - 25.11.2010

Één van uw mannen wil graag met brugpensioen gaan…

Één van uw mannen is al een eind in de 50 en vraagt u of hij met brug­pensioen kan gaan. Bent u verplicht om daarin mee te gaan en is dat dan voor u een dure zaak? Waarmee moet u rekening houden?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 25.11.2010

Uw klant zit krap bij kas…

Bij bepaalde overheden zijn de budgetten voor dit jaar op en worden er geen facturen meer betaald. Geraakt u eventueel via een omweg aan (een deel van) uw geld? Kunt u de werf desnoods stilleggen als uw klant niet meer betaalt?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - ONDERAANNEMING - 25.11.2010

Een borg laten inhouden of zijn er alternatieven?

Uw collega voerde werken uit in onderaanneming en zijn hoofdaannemer hield op al zijn facturen een borg in van 10%. Uiteindelijk zag hij die centen nooit meer terug. Wat liep er fout? Hoe kunt u dit voorkomen?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 25.11.2010

Nú is het moment om aan uw VAPZ te denken!

Heeft u nog geen VAPZ of vrij aanvullend pensioen, dan is het nu tegen het jaareinde hét moment om daarmee te starten. Heeft u wél al een VAPZ, dan heeft ook ú er alle belang bij om daar nu even bij stil te staan...

BTW - VOORSCHOT - 25.11.2010

Voorschot pas in 2011 laten betalen?

Eind dit jaar vervalt in een aantal gevallen het tarief van 6% BTW. Uw klant wil uiteraard dat u dit jaar nog zoveel mogelijk factureert tegen dat tarief. Kan dat?

VENNOOTSCHAPSNAAM - 24.11.2010

Andere vennootschap, dezelfde naam?

Een andere vennootschap heeft dezelfde naam aangenomen als de uwe. Kunt u zich daartegen verzetten, ook al zit deze in een heel andere sector?

DOORREKENEN VAN KOSTEN - VARIA - 24.11.2010

Beste zaakvoerder, ga er eens een weekje tussenuit...

In de eindejaarsperiode overweegt u om er een weekje tussenuit te knijpen en een appartementje te huren aan de kust. Kunt u de kostprijs daarvan dan ten laste leggen van uw BVBA en waarop moet u dan eventueel letten?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - MAATSCHAP - 24.11.2010

Ook uw eigen aandelen in een maatschap steken?

Uw bank begon over de oprichting van een maatschap omdat dit interessant is in het kader van de successie van uw beleggingsportefeuille. Is het een goed idee om daar ook de aandelen van uw vennootschap in onder te brengen?

VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 24.11.2010

Vandaag oprichten om morgen te starten, probleem?

Om diverse redenen beslist u om uw functie als zaakvoerder/bestuurder voortaan verder uit te oefenen via een nieuw op te richten managementvennootschap. Klopt het dat dit niet zomaar kan van vandaag op morgen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - TARIEF - 24.11.2010

Winst verminderen voor het verlaagd tarief?

Het jaareinde nadert en u heeft nog te weinig loon opgenomen voor het verlaagd tarief. Volgens een collega is het echter niet nodig dat u extra loon opneemt. U zou dit ook kunnen oplossen via extra kosten... Hoezo en klopt dat wel altijd?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 24.11.2010

Notaris nodig om uw BVBA 5 jaar huur te laten betalen?

Als u privé bv. een kantoorruimte verhuurt aan uw vennootschap, kan het op fiscaal vlak interessant zijn om een aantal jaren huur ineens vooruit te laten betalen. Hoe ver kunt u daarin gaan? Moet u daarvoor via de notaris passeren?

KORT & KRACHTIG - 24.11.2010

Uiterst interessant om te weten...


REKENING-COURANT - 24.11.2010

Tarief van kaskrediet als marktrente?

De interest die u vraagt op uw RC-tegoed mag niet hoger zijn dan de marktrente. Hoeveel bedraagt die eigenlijk? Een rechter had daar een frisse kijk op...

RECHT - AUTEURSRECHTEN - 24.11.2010

Uw ‘keukengeheimen’ te grabbel?


RECHT - SUBSIDIES - 24.11.2010

Subsidies voor de renovatie van uw zaak


ONROEREND GOED - ONROERENDE VOORHEFFING - 24.11.2010

Vraagt u beter geen energieaftrek en/of subsidies?

Energiebesparende maatregelen zijn ‘in’, want u krijgt er een fiscale aftrek en subsidies voor. Nu heeft u echter gehoord dat u dit beter niet vraagt omdat uw kadastraal inkomen (KI) anders stijgt. Pardon? Klopt dat wel?

PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 24.11.2010

Wanneer stuurt u een -18-jarige vroeger naar huis?

Bij het bezoek van de sociale inspectie was uw collega er gerust in dat hij in orde was met zijn paperassen. Tijdens de controle bleek echter dat hij toch een aantal specifieke regels voor een -18-jarige over het hoofd zag. Hoe zit dat dan?

FISCAAL - CONTROLE - 24.11.2010

Mag elke controleur nu uw kassa inkijken of aftikken?

Sinds kort mag de fiscus evenveel doen als zijn collega van de BTW. Betekent dit nu dat uw controleur bv. uw kassarollen uit de kast mag halen of bv. zelf uw kassa mag aftikken? Kortom, hoe ver mogen ze nu eigenlijk gaan?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 24.11.2010

Koppels voortaan niet meer allebei op de vergadering?

De nieuwe Wet op de mede-eigendom legt striktere regels vast over wie er aanwezig kan zijn en kan stemmen op de algemene vergadering. Hoe zit het nu met gehuwden of samenwonende koppels die samen een appartement bezitten?

FISCAAL - WOONBONUS - 24.11.2010

Ook woonbonus voor wie niet in ‘eigen woning’ woont?

Één van uw klanten, die in een pand van zijn vennootschap woont, koopt een appartement aan zee. Hoewel dat zijn eerste eigendom is, vraagt u zich af of hij de woonbonus wel krijgt, vermits hij niet in dat appartement zal wonen.

FISCAAL - MEERWAARDEN - 24.11.2010

Het nut van een verklaring ‘pro fisco’?


FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 24.11.2010

Hoger KI door uw zonnepanelen?


BTW - VENNOOTSCHAP - 24.11.2010

Wees alert als een BVBA een nieuw pand wil kopen...

Vanaf januari moet er bij de verkoop van een nieuw pand ook BTW op de grond betaald worden, tenzij er twee verschillende verkopers bij betrokken zijn. Vooral als een BVBA wenst te kopen, kan dit laatste van belang zijn...

WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 24.11.2010

Eerst controleren, dan pas factuur aannemer betalen!

Wie buiten de privésfeer werken laat uitvoeren door een aannemer, heeft nog altijd een zgn. sociale en fiscale inhoudingsplicht. In de praktijk wordt dit echter dikwijls vergeten, met alle risico’s van dien...

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 24.11.2010

Overnemer failliet, oorspronkelijke huurder betaalt…

De huurder heeft zijn zaak (incl. de lopende handelshuur) overgedragen. Wat als de overnemer failliet gaat? Kunt u dan de oorspronkelijke huurder doen betalen? Het Grondwettelijk Hof sprak zich hierover onlangs positief uit…

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 24.11.2010

Wat is er voor rekening van de huurder?

Sinds een aantal jaar mag u niet zomaar in uw huurcontract afspreken dat alle kosten voor rekening van de huurder zijn. Waar ligt de grens echter? Kan een huurder bv. extra sleutels of een veiligheidsslot eisen op úw kosten?

MEDE-EIGENDOM - 24.11.2010

Betaalt ieder wel zijn deel?

Kunnen de gemeenschappelijke kosten door de nieuwe Wet op de mede-eigendom voortaan gelijk verdeeld worden tussen alle mede-eigenaars?

VERZEKERINGEN - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 24.11.2010

Check uw levensverzekering!


VLAAMS GEWEST - BOUWVERGUNNING - 24.11.2010

Vrijgesteld van bouwvergunning, maar enkel privé?

Vanaf 1 december 2010 heeft u in Vlaanderen minder snel een bouwvergunning nodig. Hoe zit dat nu precies? Geldt dat alleen voor werken in en rond uw privéwoning of ook voor uw bedrijfsgebouw?

BTW - BTW-AFTREK - 18.11.2010

U heeft nog tijd om te corrigeren!

Om de BTW die u zelf betaald heeft te kunnen recupereren, heeft u een ‘regelmatige’ factuur nodig. Kan uw controleur de aftrek verwerpen omdat er een vermelding ontbreekt? Recentelijk oordeelde een Europese rechter daarover...

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 18.11.2010

Extra belasting op het einde van uw vruchtgebruik?

Uw vennootschap koopt het vruchtgebruik van een pand en u koopt de blote eigendom. Wordt u op het einde van het vruchtgebruik belast op een voordeel alle aard, zoals er vaak gezegd wordt? Een recente ruling verduidelijkt.

BEROEPSKOSTEN - OVERDREVEN KOSTEN - 18.11.2010

Hoeveel kosten kunt u eigenlijk inbrengen?

Het gebeurt weleens dat bepaalde kosten niet leiden tot (bijkomende) omzet. Is dat een reden voor de fiscus om die kosten dan te verwerpen of om te stellen dat die kosten ‘overdreven’ zijn? Een recent arrest licht toe...

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 18.11.2010

Wanneer is het een woning en wanneer niet?

U brengt een woning die bv. als kantoor of praktijkruimte gebruikt zal worden in als kapitaal in uw vennootschap. Moeten er daarop 10% (of 12,5%) of 0% registratierechten betaald worden? Recentelijk sprak een rechter zich daarover uit...

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 18.11.2010

Optimaliseer uw schenking ‘met last’!

Ouders die aan hun kinderen een behoorlijke schenking doen, bedingen vaak een ‘rentelast’ om er zeker van te zijn dat ze zelf later niets te kort zullen komen. Hoe deze last precies geformuleerd wordt, is fiscaal gezien zeer belangrijk...

BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 18.11.2010

Binnenlandse dagvergoeding: terug van weggeweest...

Recentelijk werd de zgn. forfaitaire binnenlandse dagvergoeding na lange tijd weer verhoogd. Wat zijn ook alweer de spelregels en hoeveel bedraagt die vergoeding dan voortaan? Is een combinatie met andere vergoedingen mogelijk?

CONTROLE - 18.11.2010

Wij luisteren toch niet naar u...

De fiscus wijzigt een aangifte en zegt er meteen bij dat discussiëren zinloos is. Kan dat wel? Reageert u dan beter gewoon niet op een bericht van wijziging?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 17.11.2010

Vraag feedback op uw ontwerp


VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 17.11.2010

Wandelen en fietsen met Google Maps


CONSUMENT - ONLINE BETALEN - 17.11.2010

PayPal: uw vriend bij betalingen

Als u iets online aankoopt, krijgt u vaak de mogelijkheid om via PayPal te be­talen. Hoe werkt dit eigenlijk precies en wat moet u hierover weten?

TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 17.11.2010

Handige Android-apps

Niet alleen voor de iPhone zijn er veel apps te downloaden. Bezit u een Android-smartphone, dan heeft u nu ook een ruime keuze. Wij selecteerden enkele minder bekende, maar toch handige of leuke apps.

ONTSPANNING - MUZIEK - 17.11.2010

Welk liedje is dat ook alweer?

Stel, u bent op zoek naar een specifiek liedje om een presentatie mee op te vrolijken. De melodie zit in uw hoofd, maar hoe heet die song nu ook alweer en wie is de uitvoerder? Internet kan u helpen!

SOFTWARE - GRAFISCH - 17.11.2010

Ontwerpen met de nieuwe Google SketchUp

Via Google SketchUp kunt u op een eenvoudige manier 3D-plannen ontwerpen. Onlangs werd versie 8 van dit programma gelanceerd. Is dit de moeite waard als u zichzelf aan een ontwerpje wilt wagen?

SOFTWARE - MUZIEK - 17.11.2010

Uw muziek… overal beluisterbaar

Heeft u ook honderden of duizenden liedjes op uw pc staan? U kopieert ze wellicht (gedeeltelijk) naar uw mp3-speler of smartphone. Met Audiogalaxy beluistert u uw volledige muziekbibliotheek overal… via internet.

SOFTWARE - CD & DVD - 17.11.2010

Hoe kopieert u een dvd-film?

Een dvd kopiëren is in principe niet illegaal, als u tenminste de eigenaar bent van het origineel. Er bestaan dan ook heel wat programma’s waarmee u een ‘back-up’ kunt maken. Een handleiding…

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.11.2010

Wie is er beschikbaar in de eindejaarsperiode?

De eindejaarsdagen komen in zicht en dan dreigt er mogelijk een personeels­tekort in uw zaak. Kan het nieuwe Leave Wizard u helpen?

E-MAIL - WEBMAIL - 17.11.2010

Zoho Mail voor zakelijk gebruik

Zoho Mail wil vooral de zakelijke gebruiker verleiden met een solide webmaildienst. Kan Zoho de beloftes waarmaken? Wat hebben de te betalen en de gratis versie van deze maildienst te bieden?

ZOEKEN - INTERNET - 17.11.2010

Google: sneller zoeken en betere siteanalyse

We belichten twee vernieuwingen die Google onlangs invoerde. De Google Instant-functie moet ervoor zorgen dat u sneller zoekt op de Google-zoeksite. Voor website-eigenaars is er een handig nieuwtje in Google Analytics.

BEVEILIGING - PRIVACY - 17.11.2010

Houd de minder smakelijke cookies buiten

Cookies, de bestandjes die door een website op uw computer gezet kunnen worden, zijn niet te vermijden. Niet alle soorten van cookies zijn slecht, maar hoe weert u ‘third-party cookies’ die u overal proberen te volgen?

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 17.11.2010

Voordeliger bij Amazon?

Sinds kort leveren Amazon Duitsland, Frankrijk en UK gratis in de Benelux. Is dat voordelig voor u?

BUROTICA - INTERNET - 16.11.2010

Even de financiële situatie checken...


BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 16.11.2010

Obligaties in vreemde munten: brengt het wat op?

Nu de rente heel laag staat, raadt uw bankier u obligaties aan in een vreemde munt om een hoger rendement te halen. Uiteraard heeft u dan wel een wissel­risico. Hoe zit het dan met de wisselkosten?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 16.11.2010

Kunt u uw autokosten ramen?

Bepaalde beroepsmatige kosten mag u forfaitair ramen zonder dat u er de bewijzen van moet bijhouden. Is dat ook mogelijk voor uw autokosten of moet u die wél baseren op uw facturen? Een recent arrest licht toe...

BELASTINGEN - CONTROLE - 16.11.2010

Enkel voor vennootschappen of toch ook voor u?

Zoals u weet, kan de fiscus niet zomaar terugkomen op een (stilzwijgend) akkoord over beroepskosten. Geldt dat ook als het akkoord niet helemaal strookt met de regels die de fiscus zelf voorschrijft? Een recent vonnis licht toe...

BELASTINGEN - ENERGIEAFTREK - 16.11.2010

Geniet uw vennootschap ook de energieaftrek?

Steeds meer mensen leggen zonnepanelen op hun dak. Doet u dit privé, dan heeft u hiervoor recht op de energieaftrek. Geldt dat echter ook als uw woning in uw vennootschap zit? Hoe zit dat dan?

BELASTINGEN - MEERWAARDEN - 16.11.2010

Doet u er goed aan om nog even te wachten... ?

U denkt eraan om over te stappen van een eenmanszaak naar een vennootschap en om uw cliënteel in te brengen in de nieuwe vennootschap. Doet u dat dan het best nog dit jaar of wacht u beter tot na 1 januari 2011?

BELASTINGAANGIFTE - 16.11.2010

Kunt u nu nog een aftrek ‘melden’?

Uw belastingaangifte is net ingediend en u stelt nu pas vast dat er vergeten werd om een bepaalde aftrek te vragen. Hoe kunt u dat zo snel mogelijk oplossen?

GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 16.11.2010

Wanneer betaalt u 25% op distributiefondsen?


PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 16.11.2010

Tijdelijke controle op onroerend goed inbouwen?

U overweegt om een woning te kopen op naam van uw kind, maar u wilt wel nog 5 jaar de controle behouden. Voorbehoud van vruchtgebruik tot u sterft, vindt u té langlopend. Is werken met een ‘tijdelijk’ vruchtgebruik dan een alternatief?

VENNOOTSCHAP - GROEPSVERZEKERING - 16.11.2010

Hoeveel kunt u in uw groepsverzekering storten?

Over de zgn. 80%-regel inzake groepsverzekeringen bestaan er nogal wat misverstanden. Heeft deze regel bv. tot gevolg dat u op een zo vroeg mogelijke leeftijd premies moet beginnen te storten?

FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 16.11.2010

Kunt u op het einde nog snel een afschrijving boeken?

U wenst nog een investering te doen vóór het einde van het jaar, maar het is niet zeker dat uw aankoop nog dit jaar geleverd kan worden. Kunt u die investering in het voorkomende geval dan toch al fiscaal inbrengen?

MEDISCH RECHT - 16.11.2010

Meer macht voor de PGC voortaan?

De PGC (Provinciale Geneeskundige Commissie) was al bevoegd om de psychische en de fysieke geschiktheid van zorgverleners te onderzoeken. Sinds kort is ze dat nu ook voor hun gerechtelijke verleden. Wat betekent dit precies?

AANSPRAKELIJKHEID - 16.11.2010

Hogere premie door No fault-wet?

Nu de No fault-wet inzake medische ongevallen ge­­publiceerd is, is de vraag natuurlijk: zal die een invloed hebben op de premie van uw verzekering BA?