Alle domeinen

2010 - Juli

BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 05.07.2010

Blijft de dollar stijgen?

De dollar is recentelijk vrij fors in waarde toegenomen. Verkoopt u uw ‘dollarproducten’ nu het best of houdt u deze beleggingen beter nog even bij?


VASTGOED - ONROERENDE LEASING - 05.07.2010

Onroerende leasing voor een bestaand pand?

Een zgn. onroerende leasing kan interessant zijn om de bouw van een nieuw bedrijfspand te financieren en tegelijk dat pand aan het ondernemingsrisico te onttrekken. Onroerende leasing kan echter ook gebruikt worden om een pand waarvan u reeds privé eigenaar bent voor een lange termijn aan uw vennootschap ter beschikking te stellen. Is dat dan een mogelijk alternatief voor vruchtgebruik?


SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 05.07.2010

Is een ‘familiecharter’ iets voor u?

Steeds vaker zullen ondernemers met een ‘familiebedrijf’ duidelijke afspraken maken in een zgn. familiecharter. Ook families die hun bedrijf verkocht hebben, doen dit als ze bv. de opbrengst van het familiebedrijf willen samenhouden. Welke afspraken worden er dan precies gemaakt in zo’n familiecharter en heeft dat document een louter morele waarde of kan het ook juridisch afgedwongen worden?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 05.07.2010

Vraag uw kapitaal op en zoek de beste rente!

Wie een groepsverzekering heeft, kiest op 60- of 65-jarige leeftijd bijna steeds voor de uitkering van een pensioenkapitaal i.p.v. een lijfrente. Toch bestaat er in de praktijk wel degelijk interesse voor de lijfrente. Alleen vraagt men dan meestal eerst zijn kapitaal op en gaat men vervolgens op zoek naar een interessante lijfrente. Is dat fiscaal en financieel gezien dan interessanter?


BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 05.07.2010

Een zwembad zonder fiscale nadelen?

Uw woning zit in uw vennootschap en voor het privégebruik ervan wordt u belast op een voordeel van alle aard. Dit ‘voordeel gratis woning’ wordt berekend op het kadastraal inkomen van het stuk van de woning dat u privé gebruikt. Stel nu dat u deze zomer een zwembad wilt laten aanleggen. Kunt u dat dan ook doen op kosten van uw vennootschap? Wordt u dan belast op een groter voordeel van alle aard?


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 05.07.2010

Hoeveel zijn uw aandelen waard?

Er bestaan verschillende methodes om de waarde van aandelen in het kader van een overdracht of overname te berekenen. Tegenwoordig wint de Pay Back-­methode aan populariteit. Waarom is dat zo en wat houdt die methode precies in? Wat is er daarbij voor u van belang als u uw bedrijf wilt overlaten of - omgekeerd - als u eraan denkt om zelf een andere zaak over te nemen?


BELEGGEN - AANDELEN - 05.07.2010

Bieden de ‘fallen angels’ een opportuniteit?

In de media heeft men het soms over zgn. fallen angels. Dat zijn aandelen van sterbedrijven waarvan de koersen spectaculair gedaald zijn (zoals bv. bij BP naar aanleiding van de olieramp in de golf van Mexico). Hoewel de term uit de obligatie­wereld komt, heeft hij gaandeweg ingang gevonden bij de aandelen­beleggers. ­Bieden deze ‘fallen angels’ opportuniteiten of laat u ze beter links liggen?


PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 05.07.2010

Als werknemer uw pensioen ‘opdrijven’?

Bij veel zelfstandigen leeft het idee dat zij een (veel) hoger pensioen zullen ­krijgen als zij gedurende de laatste vijf jaar van hun loopbaan werknemer worden. M­oeilijk is dat niet: u laat uw bedrijf over aan bv. één van uw kinderen en uw vennoot­schap schrijft u in als werknemer. Is dat echter effectief een goede oplossing? Verhoogt u m.a.w. op die manier daadwerkelijk uw pensioen?