Alle domeinen

2005 - December

SCHENKINGSRECHTEN - 19.12.2005

Alle tips voor de ‘doe-het-zelfschenking’

Er is de laatste jaren heel wat geschreven over de verlaagde roerende schenkingsrechten in Vlaanderen en Brussel. Toch blijven er enkele interessante, en misschien minder gekende, pistes…


PIPELINE - 19.12.2005

Het 6% BTW-tarief verlengd?


ACTUALITEIT - 19.12.2005

De dood van de papieren tijger?

Recentelijk deed het Hof van cassatie een belangrijke uitspraak over de gevreesde ‘antimisbruikbepaling’. Waarover gaat het? Welke gevolgen heeft dit?


STANDPUNT RECHTER - 19.12.2005

Dek u voor 100% in


BEROEPSKOSTEN - 19.12.2005

Met de haren in de wind…

In een recente circulaire geeft de fiscus (eindelijk) wat meer uitleg over de aftrekbaarheid van de kosten van motorkledij. Wat is er aan de hand? Welke uitgaven kunnen er precies afgetrokken worden als beroepskosten?


STANDPUNT RECHTER - 19.12.2005

Gulle werkgever wordt beloond


PIPELINE - 19.12.2005

Fiscus geeft schoorvoetend toe


FISCOTIP - 19.12.2005

U wilt nu uw geld

U heeft een ruime groepsverzekering opgebouwd en u zou graag nu al geld opnemen om bv. een tweede woning te kopen. Hoe uw groepsverzekering voor uw 60ste opnemen zonder fiscaal afgestraft te worden?


BTW - 19.12.2005

Hoe overtuigt u de ‘ongelovigen’?

Verkoopt u goederen aan een bedrijf in een andere EU-lidstaat, dan gebeurt dit zonder BTW. Dit ziet de BTW-administratie niet graag en daarom wenst zij harde bewijzen dat de goederen effectief het land verlieten. Hoe bewijst u dit?


PROCEDURE - 05.12.2005

U hoeft dit niet te nemen

Bij nogal wat belastingcontroles die moeizaam verlopen beginnen controleurs al snel te zwaaien met belastingverhogingen van 50% of meer. Wat zit daarachter en kan dit zomaar?


STANDPUNT RECHTER - 05.12.2005

Gooi het over een andere boeg


ACHTER DE SCHERMEN - 05.12.2005

Inzage in het dossier: waar gaan we naar op zoek?

Sinds in 1994 de Wet op de openbaarheid van bestuur het daglicht zag, is het stilletjesaan tot eenieder doorgedrongen dat u inzage heeft in uw fiscaal dossier. Maar de vraag is: waar gaan we naar op zoek?


UITSMIJTER - 05.12.2005

Meerwaarden op bedrijfsvoertuigen


PIPELINE - 05.12.2005

December opletmaand!


ACTUALITEIT - 05.12.2005

Is er terug hoop?

Een recent arrest zou wel eens goed nieuws kunnen betekenen voor wie zijn vennootschap vroeger een ‘recht van opstal’ verleende. Is dit een doorbraak?


PERSONENBELASTING - 05.12.2005

Het belang van 1 januari

Het bedrag dat u betaalt aan belastingen kan sterk variëren naargelang van uw gezinstoestand. De situatie op 1 januari speelt hier dikwijls een cruciale rol. Hoe kunt u hiermee uw voordeel doen?


FISCOTIP - 05.12.2005

De ultieme zet…

Steeds meer echtparen kiezen ervoor dat de langstlevende partner bij het overlijden van de ander alle gemeenschappelijke goederen krijgt. Hoe kunt u deze toebedeling nu zo optimaliseren dat u geen successierechten betaalt?


FISCAAL - 01.12.2005

Op de valreep nog een grote groepsverzekering

U bent 58 jaar en u bent bestuurder in een NV of een BVBA. Is het dan mogelijk om nog snel een grote groepsverzekering op te bouwen door bijvoorbeeld voor één of twee jaar een erg grote bezoldiging op te nemen en dan gebruik te maken van de zogenaamde backservice? Kan dit? Wat zegt de fiscus hiervan?


WOONFISCALITEIT - 01.12.2005

Niet alleen aan de interesten denken

Uw woonkrediet loopt al meerdere jaren en de lage rentestand heeft u er wellicht toe aangezet om uw woonkrediet te herfinancieren tegen een lagere rentevoet. Naast de interesten spelen echter ook de kapitaalaflossingen een belangrijke rol in het kostenplaatje van een woonkrediet. Hoe kunt u die nog optimaliseren?


ONROEREND GOED - 01.12.2005

Slim investeren in garages

U wilt beleggen in onroerend goed als vaste waarde, maar zonder miserie. De huurmarkt van huizen en appartementen is momenteel niet fameus (lage huurprijzen en veel ‘probleemgevallen’), want wie huurt er vandaag de dag nog met de aanhoudende lage rentevoeten? U heeft trouwens ook geen zin om om de haverklap niet-betalende huurders voor de rechtbank te dagvaarden. Volgens uw vastgoedmakelaar is investeren in garages daarom een slimme zet. Maar klopt het dat u dan boven op de huurprijs BTW moet aanrekenen?


OBLIGATIEFONDSEN - 01.12.2005

Obligatiefondsen verkopen?

Terwijl de meeste bezitters van obligatiefondsen zich blind staren op de nieuwe fiscale maatregel, verliezen ze dikwijls de stijgende rente uit het oog…


SUCCESSIE - 01.12.2005

Heeft de Nederlandse notaris nog nut?

Een aantal jaren geleden waren schenkingen voor de Nederlandse notaris heel populair als een soort variant op de handgift. Hoe zat deze techniek om successierechten te vermijden nu weer precies in elkaar? En is deze operatie nog zinvol met de verlaagde schenkingsrechten op roerende goederen in Vlaanderen en Brussel?


AANDELEN - 01.12.2005

Is de farmasector ziek of goedkoop?

Sinds de aandelencrash in maart 2000 stelt men vast dat de meeste aandelen inmiddels sterk gestegen zijn en een flink stuk van hun verliezen hebben goed­gemaakt. Bijgevolg is het opmerkelijk dat de farmasector, die vroeger steevast kon bogen op zijn zgn. defensieve karakter, het vandaag bijzonder moeilijk heeft om de lage koersen achter zich te laten. Gaat het momenteel niet goed met de farma­sector of zijn dergelijke aandelen nu juist interessant om aan te kopen?


HUWELIJKSVERMOGEN - 01.12.2005

Herenhuis te koop… wegens echtscheiding

De verbouwing van een oud herenhuis of een oude boerderij kost vaak handenvol geld. Het gebeurt dikwijls dat één van de echtgenoten die verbouwingen bekostigt, eventueel na een gift van de ouders. Maar hoe moet die woning worden verdeeld als het uiteindelijk tot een echtscheiding komt? En wie profiteert dan het meest van de waardestijging die het pand intussen onderging?


FRANKRIJK - 01.12.2005

Hoe schenkt u Franse SCI-aandelen?

Net zoals veel Belgen die een tweede verblijf in Frankrijk hebben, heeft u er indertijd voor geopteerd om dit onder te brengen in een zgn. Franse SCI. Omdat u wilt vermijden dat uw kinderen hier bij uw overlijden successierechten op zouden moeten betalen, besluit u om ze nu al de aandelen van die SCI te schenken. Kunt u dan gewoon uw Belgische notaris hiervoor een schenkingsakte laten opmaken? En waar moeten de schenkingsrechten betaald worden: in België of in Frankrijk?