Alle domeinen

2005 - Maart

BTW - 29.03.2005

Is het achterpoortje dicht ?

Recentelijk wijzigde de BTW de spelregels om via “onroerende leasing” een pand te verwerven. Wat betekent dit ook alweer en welke voordelen heeft het ? Wat is er nu gewijzigd en welke gevolgen heeft dat ?


BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST - 29.03.2005

Ook Brussel heeft nu zijn verlaagde schenkingsrechten...

In navolging van het Vlaams gewest (sedert 1 januari 2004) heeft thans ook het Brussels Hoofdstedelijk gewest de roerende schenkingsrechten drastisch verlaagd en dit vanaf 9 maart 2005. Wat is er juist gewijzigd ?


ACTUALITEIT - 29.03.2005

Het wordt onafwendbaar...

Vanaf 1 juli 2005 zullen de meeste Europese landen ge­gevens uitwisselen over interestbetalingen aan bui­ten­landers… Een laatste stand van zaken.


STANDPUNT RECHTER - 29.03.2005

Gekocht op de groei…


PROCEDURE - 29.03.2005

Dat zijn uw zaken niet

Krijgt u controle van de belastingen, dan wordt er vaak nagegaan of er bv. geen voordelen van alle aard bij uw werknemers belast moeten worden. Hoe zit het dan eigenlijk ? Kunt u als werkgever een akkoord tekenen voor uw werknemers ?


FISCOTIP - 29.03.2005

Anders gaan lenen

De maandelijkse afbetaling van een hypothecaire lening om een woning te kopen of te bouwen weegt vaak zwaar door op het gezinsbudget. Hoe kunt u die last verlichten op een fiscaal interessante manier ?


ACTUALITEIT - 14.03.2005

Overlijd zonder belastingschuld !

Uit een recent vonnis blijkt dat het niet zonder gevaar is als een overledene nog belastingschulden heeft openstaan. Wat is het probleem ?


PROCEDURE - 14.03.2005

Champagne als de fiscus zich vergist ?

De belastingaanslagen komen nu binnengesijpeld…, maar wat als de fiscus een fout in uw voordeel maakt ? Is het dan feest ?


STANDPUNT RECHTER - 14.03.2005

Wat is een geldlening ?


BTW - 14.03.2005

De fiscus geeft en neemt…

Kocht u de afgelopen jaren een pand dat u zowel voor uw beroep als privé gebruikte, dan kunt u alsnog een belangrijk BTW-voordeel doen. Hoe zit het ?


INVESTERINGSRESERVE - 14.03.2005

De redder in nood

Valt de winst van uw vennootschap van boekjaar 2004 hoger uit dan verwacht, dan kunt u dit nog “oplossen” door een zgn. investeringsreserve aan te leggen. Hoe zit dat ook weer precies ? Is er niets veranderd aan die regeling ?


FISCOTIP - 14.03.2005

Voor als u alleen aan elkaar denkt

Een echtpaar of een samenwonend koppel zonder kinderen met een aardige spaar­pot kan heel wat successierechten besparen door een creatieve succes­sie­planning…


VRUCHTGEBRUIK - 01.03.2005

Hoe ver kunt u gaan ?

Er zijn heel wat interessante constructies met vruchtgebruik in de hoofdrol. Denken we maar aan de gesplitste aankoop waarbij de privépersoon de blote eigendom koopt en de vennootschap het vruchtgebruik. De vraag is nu welke lasten en werken ten laste gelegd kunnen worden van de vruchtgebruiker (vennootschap), m.a.w. hoe ver kunt u gaan ?


NIEUWE PRODUCTEN - 01.03.2005

Een nieuw ei van Columbus ?

Hoe lager de rente, hoe vindingrijker banken worden inzake nieuwe beleggingsproducten. De nieuwste in de rij is een nieuwe soort gestructureerde obligatie…


PERSONAL FINANCE - 01.03.2005

Maximaal rendement, minimale inspanning

Steeds meer mensen wensen hun geld “goed” belegd te zien zonder dat ze er veel tijd en moeite in willen steken. Men wenst immers een maximaal rendement te bekomen met een minimale inspanning en indien mogelijk ook met een minimum aan beheerskosten. Wat zijn de mogelijkheden ?


SUCCESSIEPLANING - 01.03.2005

Levensverzekering als controle­vehikel

Buitenlandse levensverzekeringen zijn sinds enige tijd erg populair omdat “verzekeringen” buiten het toepassingsgebied van de Europese spaarfiscaliteit vallen (geen roerende voorheffing en geen uitwisseling). Iets minder gekend, maar daarom niet minder interessant, zijn de vele mogelijkheden die zo’n verzekering biedt om een familiaal vermogen te besturen en te controleren…


ACTUALITEIT - 01.03.2005

Heksenjacht op uw buitenlands goed ?

De laatste weken is er in de media heel wat aandacht geweest rond het bezit van een woning in het buitenland. Zo zond de Franse fiscus duizenden aankoopaktes naar de Nederlandse fiscus. Ook enkele Belgische parlementairen willen de zaak doorlichten. Er werd ook heel wat foute informatie gepubliceerd. Wat weet de Belgische fiscus nu Ă©cht ? Welke inkomsten moet u eigenlijk opgeven ?


ONROEREND GOED - 01.03.2005

Lenen voor een opbrengsteigendom

U bent van plan een woning of een appartement te kopen om nadien te verhuren. U zou de aankoop eigenlijk wel volledig cash kunnen betalen, maar nu de rente historisch laag staat lijkt het u aangewezen zoveel mogelijk te lenen. Hoeveel kunt u zonder problemen bij uw bank lenen en zijn hier fiscale voordelen aan verbonden ?