Alle domeinen

2005 - Oktober

FORUM VAN DE ABONNEES - 24.10.2005

Lening als onderhoudsgeld


ACTUALITEIT - 24.10.2005

Vruchtgebruik een bank vooruit

De Gentse rechter heeft een positieve uitspraak gedaan inzake de aankoop van het vruchtgebruik van een woning door een vennootschap.


STANDPUNT RECHTER - 24.10.2005

Geen omzet, geen BTW-aftrek?


DIVIDEND - 24.10.2005

Heeft u al gehoord van de DBI-bevek?

Voor beleggingen in een DBI-bevek bestaat er al langer een fiscaal gezien gunstige regeling. Desondanks deed de fiscus hier, vooral bij afloop van die beleggingen, nogal moeilijk over. Sinds kort is daar echter verandering in gekomen.


FISCOTIP - 24.10.2005

Doe uw voordeel bij ‘zware’ investeringen…

Bij zware investeringen kan het raadzaam zijn om over te stappen naar een vennootschapsvorm. Op dat ogenblik kunt u een belangrijk fiscaal voordeel doen.


MEERWAARDE - 24.10.2005

Goed nieuws voor de familiale holding

Inzake de familiale holding is er goed nieuws te vertellen. De Administratie heeft enkele rulings gepubliceerd die positief zijn voor al wie zijn aandelen verkoopt aan een nieuwe vennootschap (holding)…


UITSMIJTER - 24.10.2005

Knokke of ’t stad


CONTROLE - 24.10.2005

Is de fiscus te streng voor rentesubsidies?

Krijgt u kapitaal- en/of rentesubsidies van de overheid voor bepaalde investeringen, dan moet u daar belastingen op betalen. Wanneer moet u die subsidies echter aangeven? Mag dit gespreid over enkele jaren of moet dit in één keer?


UITSMIJTER - 10.10.2005

Een vlugge afschrijver…


ONROEREND GOED - 10.10.2005

Onderschat het beroepsgedeelte van uw woning niet

Uw controleur vindt dat u het beroepsgedeelte van uw woning, dat u verhuurt aan uw vennootschap, overschat heeft. Waarom is dat een probleem en hoe kunt u dit oplossen?


AANDELEN - 10.10.2005

Doe de ‘goede-huisvadertoets’!

U bent er altijd van uitgegaan dat de meerwaarde die u behaalt bij de verkoop van uw vennootschap belastingvrij is. Nu hoort u van een collega-ondernemer het tegendeel. Wat is er aan de hand?


REKENING-COURANT - 10.10.2005

Laat niets liggen

Interest vragen op een toegestane lening is een interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen. Hoewel dit niet onbeperkt kan, wordt er toch vaak minder gevraagd dan mogelijk is. Hoe kunt u dit optimaliseren?


NIEUWE WETGEVING - 10.10.2005

Ik zijn belastingen betalen? Vergeet het!

Neemt u een zaak over, dan moet u in bepaalde gevallen opdraaien voor de achterstallige belastingen van uw voorganger. Dit zou nu ook kunnen voor nog verschuldigde BTW en sociale bijdragen. Hoe voorkomt u dit?


BEZWAAR - 10.10.2005

Waar ligt die volmacht toch?

Een recente uitspraak bevestigt het belang van een volmacht als u uw boekhouder bezwaar laat indienen. Wat was er aan de hand? Waarop moet u letten?


FISCOTIP - 10.10.2005

Slimme gehuwden betalen geen successierechten

U erft een belangrijke som en aangezien u zelf al de kaap van vijftig overschreden heeft, vindt u het tijd om het nodige ‘te regelen’. U vraagt zich af: hoe kunt u alle successierechten vermijden én controle houden over de centen?


STANDPUNT ADMINISTRATIE - 10.10.2005

Kopen maar die Harley!


VASTGOED - 01.10.2005

Voor als u een appartementsgebouw ‘stript’

U wenst te investeren, zoals nu weleens vaker gebeurt, in een goed gelegen, maar ‘uitgeleefd’ appartementsgebouw in de stad. U wenst dit gebouw, dat u vrij goedkoop kunt kopen, volledig te renoveren. De bedoeling is de appartementen om te toveren tot hippe woonunits. U ziet het volledig zitten, maar hoe gaat u al die huurders eruit krijgen… ? Dit zal jaren duren… Of is er een oplossing?


BELEGGEN - 01.10.2005

Graag 500 gram goud…

Aandelen zijn al duur en obligaties brengen zogoed als niets meer op. Is goud een alternatief?


PERSONAL FINANCE - 01.10.2005

Keep it simple!

Vandaag de dag hebben heel wat banken hun klassieke aandelen- en obligatiefondsen uitgebreid met allerlei - dikwijls ingewikkelde - nieuwe producten. Gestructureerde beleggingen, hedgefunds, hybride producten zijn de nieuwe toverwoorden. Maar wordt ook u er beter van? En waarop moet u specifiek letten?


SCHENKINGEN - 01.10.2005

Verwarring over de ‘driejaarsregel’

U hoort altijd vertellen dat bij schenkingen van roerende goederen via bv. handgift of bankgift de schenker nog drie jaar in leven moet blijven of dat de schenking anders ‘bij de nalatenschap wordt gerekend’. Wat betekent dat concreet en bestaat er een techniek om deze vervelende driejarige termijn - indien nodig - buitenspel te zetten? Hoe doet u dat in de praktijk?


VENNOOTSCHAP - 01.10.2005

Verlies uw BTW-aftrek niet

Heeft u een BTW-plichtige (patrimonium)vennootschap, dan moet u wel opletten dat u voldoende BTW-handelingen stelt. Anders zou u weleens problemen kunnen krijgen om uw BTW nog terugbetaald te krijgen. Waar loert het gevaar en hoe kunt u een dergelijk scenario het best vermijden?


FRANKRIJK - 01.10.2005

Successierechten vermijden in Frankrijk?

Heeft u, net als zoveel andere Belgen, een tweede verblijft in Frankrijk, weet dan dat de successierechten hierop voor uw erfgenamen hoog kunnen oplopen. Terwijl de schenking van een onroerend goed in België de druk van de successierechten maar beperkt kan verminderen, laat de Franse wetgeving meer fiscale speelruimte…


PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 01.10.2005

Uw villa uit de vennootschap halen?

Een patrimoniumvennootschap is een leuk vehikel. U heeft jaren geleden uw villa gekocht met uw vennootschap. Jarenlang heeft u de interesten van uw lening, uw verbouwingen… betaald met de bruto-inkomsten in uw vennootschap. Nu zou u graag het pand in de familie houden en in de toekomst voor een zacht prijsje verkopen aan uw (klein)kind. Maar is dit fiscaal gezien geen duur plaatje? Is er een elegante oplossing voorhanden?