Alle domeinen

2005 - Januari

ACTUALITEIT - 31.01.2005

Hek van de dam ?

Overal wordt verkondigd dat de minister verklaart dat hij de “terreinwagens” niet zal aanpakken. Even toch en­kele belangrijke kanttekeningen.


PIPELINE - 31.01.2005

Parkeren goedkoper ?


BTW - 31.01.2005

Mengt u beter niet ?

Uw vennootschap is BTW-plichtig en overweegt een pand te kopen om te verhuren. Er wordt echter beweerd dat er vanaf dan veel minder BTW aftrekbaar zal zijn voor uw BTW-plichtige activiteit. Hoe zit dat precies ?


FISCOTIP - 31.01.2005

Combineer en profiteer

Vruchtgebruik en opstal zijn geen onbekenden meer. Maar wat denkt u van een constructie waarin opstal en vruchtgebruik gecombineerd worden om fiscale uitschuivers te vermijden ?


STANDPUNT RECHTER - 31.01.2005

Hoe trouw zijn uw klanten ?


CONTROLE - 31.01.2005

Schiet niet te veel voor

Heeft u een vennootschap, dan is het niet ongebruikelijk dat u af en toe privé eens een factuur van een leverancier voorlopig “voorschiet” voor uw vennootschap. Dit is echter niet zonder gevaar, waarop moet u dan letten ?


WETGEVING - 31.01.2005

Welke fiscale aftrekken geniet u voor de 2de woning ?

De fiscaliteit van hypothecaire kredieten m.b.t. de eigen en enige woning is vanaf 1 januari 2005 fundamenteel gewijzigd, zoals we zagen in het vorige nummer. Maar hoe ziet het stelsel eruit als u nu leent voor een tweede woning ?


PROCEDURE - 31.01.2005

De fiscus mag u niet “de kleren van het lijf vragen”

U krijgt een “vraag om inlichtingen” toegestuurd vanwege de fiscus in het ka­der van een indiciair onderzoek. De fiscus verzoekt u een zeer uitgebreide en algemene vragenlijst te beantwoorden. Mag dit ? Wat is de beste strategie ?


BTW - 17.01.2005

Wanneer bent u van de BTW verlost ?

Dat de belastingen in principe drie jaar kunnen teruggaan, is wellicht geen ge­heim meer. Welke termijnen gelden er eigenlijk voor BTW ? Hoever kunnen de controleurs m.a.w. teruggaan om u BTW te laten bijbetalen ?


STANDPUNT RECHTER - 17.01.2005

Geen paniek !


ONROERENDE INKOMSTEN - 17.01.2005

Scheur uw broek niet

Verhuurt u privé een pand, dan wordt u zwaarder belast als uw huurder het pand beroepsmatig gebruikt. Hoeveel huur moet u dan meer vragen om hetzelfde over te houden als wanneer uw huurder een particulier is die het privé gebruikt ?


STANDPUNT RECHTER - 17.01.2005

Er zijn geen zekerheden meer…


ACTUALITEIT - 17.01.2005

Wat brengt het nieuwe jaar ?

De nieuwe Programmawet werd gepubliceerd op 31 de­cember 2004. Wat zijn de fiscale blikvangers ?


FISCOTIP - 17.01.2005

De sluwe herbelegger

Als uw vennootschap een actief (bv. een pand) verkoopt in uw vennootschap, dan wordt ze belast op de gerealiseerde meerwaarde. U stelt deze belasting uit door te herbeleggen binnen de 3 of de 5 jaar. Soms doet u voordeel door te melden aan de fiscus dat u gaat herbeleggen, ook als u het niet van plan bent…


ACTUALITEIT - 17.01.2005

Het belastingregime van de eigen woning hervormd

Zoals u weet is er een nieuw fiscaal regime sinds 1 januari 2005 van toepassing als er geleend wordt voor de aankoop, de bouw of de verbouwing van een wo­ning. Hoe ziet deze regeling eruit als het om de “eigen woning” gaat ?


PERSONAL FINANCE - 01.01.2005

Wat brengen aandelen op per jaar ?

Tot voor enkele jaren stelden zowat alle bankiers en vermogensbeheerders dat u met aandelen op termijn (vijf jaar of meer) steevast op 10 % gemiddeld mag rekenen. Op dit moment wordt er meer en meer gesproken over 8 % per jaar en dat aandelen een belegging zijn op minstens tien jaar. Zijn bankiers gewoon veel voorzichtiger geworden of is 8 % een realistisch rendement voor de toekomst ?


VASTGOED - 01.01.2005

Als het rendement de hoofdzaak is…

Steeds meer mensen die op zoek zijn naar zekerheid én rendement kiezen voor de aankoop van vastgoed, dikwijls met een voorkeur voor appartementen. Wat moet u concreet voor ogen houden als u de aankoop van vastgoed ziet als belegging, m.a.w. u koopt het zuiver voor het “rendement” ?


HUWELIJKSVERMOGEN - 01.01.2005

“Doen alsof” kan fiscaal lonend zijn

De rechtspraak heeft recentelijk het licht op groen gezet door het “alsof-beding” (of finaal verrekeningsbeding) als een huwelijksvoordeel te aanvaarden. Daar­door kan er een pak successierechten bespaard worden door echtgenoten die gehuwd zijn met scheiding van goederen. Wat houdt dit alsof-beding - dat uit Nederland is overgewaaid - precies in en in welke situatie is zo’n beding fiscaal gezien interessant ?


FISCAAL - 01.01.2005

Vruchtgebruik verkopen aan uw BVBA ?

Stel dat u in uw patrimoniumvennootschap een belangrijk onroerend goed verkocht met een flinke meerwaarde. Uw vennootschap zal in principe op de meerwaarde vennootschapsbelasting betalen, tenzij zij herinvesteert in bv. een ander onroerend goed. Bestaat een haalbaar en slim alternatief erin dat u het vruchtgebruik van uw eigen woning verkoopt aan uw vennootschap ?


NIEUWE PRODUCTEN - 01.01.2005

Tak 26, een nieuwe bedrijfstak

Particulieren die een aantrekkelijk en gegarandeerd rendement nastreven komen vaak terecht bij de levensverzekeringen van Tak 21. Maar wat moeten vennootschappen en verenigingen doen die op zoek zijn naar een zekere opbrengst voor hun beleggingen ? Sinds kort is er voor hen een nieuwe tak aan de verzekeringsboom, namelijk de Tak 26.


DOLLAR - 01.01.2005

Nu kan hij alleen maar stijgen !

Nu de dollar heel laag staat krijgen ook “voorzichtige beleggers” zin om in dollars te beleggen. Is dat een goed idee en hoe belegt u momenteel het best “in dollars” ?


SUCCESSIEPLANNING - 01.01.2005

Is een tontine nu nog zinvol ?

De tontine is zeer lang erg populair geweest bij samenwonenden die gezamenlijk een onroerend goed aankochten. Nu is er echter, afhankelijk van gewest tot gewest, heel wat gewijzigd op het niveau van de successierechten voor samenwonenden. De vraag is nu of het nog wel zin heeft om voor de tontine te kiezen als samenwonende.