Alle domeinen

2005 - Mei

BTW - 23.05.2005

Kunt u nog iets doen ?

U merkt nu pas dat u (als BTW-plichtige) de afgelopen jaren de BTW op bepaalde uitgaven ten onrechte niet recupereerde. Kunt u die BTW nu nog recupereren en hoe moet u dat dan doen ? Hoeveel jaar kunt u zo teruggaan ?


FISCOTIP - 23.05.2005

Meerwaardebelasting op grond ? Niet voor u !

De grondprijzen swingen de pan uit. Grond verkopen kan dus erg lucratief zijn. Toch wel spijtig dat de Belastingen weer voor een stuk de pret komen bederven. Of is hier een elegante oplossing ?


ACTUALITEIT - 23.05.2005

Mijn aangifte gaat in de papierversnipperaar !

Onlangs werd aangekondigd dat voortaan elke vennootschap die geen aangifte indient minstens belast wordt op een zgn. forfaitaire minimumwinst. Kan het bv. interessant zijn geen aangifte in te dienen en de minimumbelasting te betalen ?


ACTUALITEIT - 23.05.2005

Het is weer feest !

Onlangs moest de rechter zich nog eens uitspreken over de fiscale aftrekbaarheid van een huwelijksreceptie.


STANDPUNT RECHTER - 23.05.2005

Een systematisch misverstand


PIPELINE - 23.05.2005

De spelregels zijn strikt


VOORDEEL VAN ALLE AARD - 23.05.2005

Een auto voor € 12 ?

We meldden reeds dat er voortaan mogelijk minder BTW betaald moet worden op voordelen van alle aard als er een vergoeding betaald wordt voor het privégebruik. Is dat ook voor u als bedrijfsleider interessant ?


FISCOTIP - 10.05.2005

Zelfs 3 % is te veel…

U kunt in het Vlaams Ă©n het Brussels gewest zoals u weet uw roerende bezittingen doorgeven mits u 3 % schenkingsrechten betaalt. Dit is erg voordelig, maar u kunt deze regeling soms nog optimaliseren. Hoe ?


STANDPUNT RECHTER - 10.05.2005

Controleurs kunnen goed tellen


BELASTINGVERMINDERING - 10.05.2005

Denk eens aan het milieu

Sinds dit jaar kunt u privé een zgn. belastingvermindering krijgen als u een auto koopt die aan bepaalde milieunormen voldoet. Welke auto’s komen hiervoor in aanmerking ? Hoeveel fiscaal voordeel kunt u zo doen ?


ACTUALITEIT - 10.05.2005

BTW op promotiefeesten aftrekbaar !

Er is al jaren discussie over de BTW-aftrek op uitgaven die bedrijven maken om nieuwe producten en diens­ten te promoten. Is er nu een doorbraak ?


CONTROLE - 10.05.2005

Dat overkomt de besten

Bij een controle doet de fiscus vaak moeilijk als uw omzet een bepaald jaar wat lager uitvalt dan normaal. Moet u daar een verklaring voor kunnen geven ? Kan de controleur dan zomaar uw omzet “herberekenen” ?


STANDPUNT RECHTER - 10.05.2005

Betrapt ?


UITSMIJTER - 10.05.2005

De kilometervreter...


AANGIFTE - 10.05.2005

Gedaan met het op één hoopje gooien…

De “onroerende” inkomsten moeten vanaf dit jaar per echtgenoot (of per wettelijk samenwonende partner) worden aangegeven. Welke gevolgen heeft dit en vooral, wat brengt dat op ?


OBLIGATIES - 01.05.2005

Een aanvaardbaar rendement

Nu de rente onveranderd laag blijft, vragen velen zich af in welke obligatie of kasbons ze het best (her)beleggen ?


SPANJE - 01.05.2005

Spanje : de prijzen per regio en de trends...

De laatste jaren heeft de Spaanse huizenmarkt een structurele prijsgroei doorgemaakt. Voor veel mensen is daardoor het tweede huis in Spanje niet alleen een plezierig tijdverdrijf geweest, maar tevens een goede investering. Hoe zit het echter met de prijzen per regio en waar kunt u het best zitten ?


PERSONAL FINANCE - 01.05.2005

Is Europa nog steeds “the place to be” ?

Traditioneel gezien beleggen de meeste Belgen 1/2 tot zelfs 3/4 van hun aandelenportefeuille in Europese (waaronder Belgische) aandelen. Het is vlakbij de deur en het is bovendien in euro, dus dat geeft een extra veilig gevoel. Maar is dit niet een beetje te veel nu blijkt dat het economische groeipotentieel van (het oude) Europa eerder beperkt is in vergelijking met dat van de rest van de wereld ?


PENSIOENOPBOUW - 01.05.2005

Op zoek naar de ideale combinatie ?

Via de zgn. tweede pijler (VAPZ, pensioenbelofte, groepsverzekering, individuele pensioentoezegging) kunt u fiscaal voordelig een extralegaal pensioen opbouwen. Wat is het belangrijkste verschil tussen al die producten en wat kiest u het best ?


FISCAAL - 01.05.2005

Fiscaal slim een gemeente kiezen…

De nieuwe tarieven voor de gemeentebelasting voor aanslagjaar 2005 (inkomsten 2004) zijn weer bekendgemaakt. Bespaart u echt aanzienlijk als u bv. in Knokke of in Koksijde gaat wonen ? Of verspreiden deze gemeenten een fiscaal rookgordijn en betaalt u langs het achterpoortje toch belastingen op bv. uw onroerend goed in deze gemeenten ?


VENNOOTSCHAP - 01.05.2005

Uw vennootschap verkoopt het pand ?

De laatste jaren komt het meer voor dat een vennootschap het vruchtgebruik van een gebouw of een woning koopt en de particulier of de bedrijfsleider de zgn. blote eigendom. Deze constructie is vooral ingegeven uit fiscale overwegingen. Maar wat gebeurt er als het pand vroegtijdig verkocht wordt, dus voor het vruchtgebruik volledig afgelopen is ?