FISCOTIP - 10.05.2005

Zelfs 3 % is te veel…

U kunt in het Vlaams én het Brussels gewest zoals u weet uw roerende bezittingen doorgeven mits u 3 % schenkingsrechten betaalt. Dit is erg voordelig, maar u kunt deze regeling soms nog optimaliseren. Hoe ?

Handgift met valscherm

Uw centen doorgeven naar de volgende generatie kan notarieel tegen 3 % schenkingsrechten (of 7 % in­dien geen ouder/kindrelatie) of via handgift.

Handgift. Kiest u voor de handgift - u geeft het geld ge­woon aan uw kinderen of aan derden -, dan be­taalt u niets. U blijft dan als gever het best drie jaar in le­ven. Als er een overlijden is tijdens deze driejarige termijn, zullen de begiftigden (hoge) successie­rech­ten betalen op deze schenking. In rechte lijn kunnen deze successierechten in Vlaanderen oplopen tot 27 % en in Brussel tot 30 %.

Tip 1. U kunt de documenten waaruit de handgift blijkt, bv. een aangetekende brief (mede) ondertekend door de begiftigde, voor het overlijden nog vlug laten registreren tegen 3 %. U betaalt dan geen suc­cessierechten. Met andere woorden, u kunt kiezen voor de handgift en dreigt het mis te gaan… we­gens een nakend overlijden, dan stapt u vlug naar het registratiekantoor of naar de notaris.

Tip 2. U hoeft zelfs voor de handgift die u wilt laten registreren omdat vader bv. ernstig ziek is niet noodzakelijk naar de notaris te gaan. Het is vol­doende dat u de documenten aanbiedt op het re­gis­tratiekantoor. Zelfs een eenzijdige verklaring van de begiftigde is voldoende. U betaalt 3 % schen­kingsrechten over de waarde van de ge­schon­ken goe­deren op het ogenblik van de registratie.

U wilt niets betalen

Als u voor de handgift kiest, zorg dan wel dat u over de no­dige documenten beschikt om ze op ieder ogenblik te laten registreren (zie hiervoor). Dit do­cu­ment is bv. een aangetekende brief van de gulle ge­ver waarin hij/zij, nadat de handgift is gebeurd, de be­giftigden bevestigt dat de overhandigde sommen of effecten gegeven werden en dat er niets te­rug­­gegeven hoeft te worden. De begiftigde be­ves­tigt en ­on­der­tekent dit document...

Eén of twee bewijzen van handgift ?

Vader en moeder, allebei een stuk in de tachtig, wen­­sen een handgift te doen aan hun zoon ter waar­­de van € 300 000 roerende waarden.

Gevaar. Indien ze de handgift bevestigen in één do­cument en vader wordt bv. ernstig ziek, dan wordt dit bewijs geregistreerd en dan moet er 3 % op € 300 000 betaald worden. Maar in feite is al­leen vader ziek en zou dit beperkt kunnen worden tot zijn schenking, nl. de helft. Kan dit ?

Tip. Zijn de geschonken roerende goederen “eigen” van elke ouder (bv. omdat ze met scheiding van goederen getrouwd zijn), dan zal er in ons voorbeeld slechts 3 % op € 150 000 (€ 300 000 : 2) be­taald moeten worden. Iedere ouder, samen met de be­giftigde, zorgt voor een apart bewijsdocument. Indien vader dan ernstig ziek wordt, kan de brief van zijn handgift geregistreerd worden en hoeft er slechts 3 % op € 150 000 betaald te worden. Dit is een besparing van maar liefst 50 % !

Wie kan dit doen ?

Naast zij die gehuwd zijn met scheiding van goe­­deren,geldt dit ook voor zij die gehuwd zijn on­der een gemeenschapsstelsel, niet alleen voor de eigen goederen die bv. geërfd werden tijdens het hu­welijk, maar ook voor gemeenschapsgoederen. Het vol­staat dat één ouder gemeenschappelijke goederen schenkt en dat de andere ouder instemt met deze schen­­­king door de partner. Formuleer dit duidelijk. Indien beide ouders ieder af­zon­derlijk gemeenschappelijke goederen schenken, kan er voor iedere schenking afzonderlijk een be­wijs op­ge­maakt worden dat u laat registreren.

Het bewijs van een handgift door de ouders gebeurt het best in twee documenten, zodat slechts op de helft schenkingsrechten betaald moeten worden. Dit kan voor eigen goederen en via een goede formulering ook voor gemeenschapsgoederen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878