CONTROLE - 10.05.2005

Dat overkomt de besten

Bij een controle doet de fiscus vaak moeilijk als uw omzet een bepaald jaar wat lager uitvalt dan normaal. Moet u daar een verklaring voor kunnen geven ? Kan de controleur dan zomaar uw omzet “herberekenen” ?

Een lagere omzet

Geen constante. Het spreekt voor zich zelf dat uw om­zet niet elk jaar hetzelfde is, er zijn immers be­te­re jaren, maar onvermijdelijk ook wel eens minder goede jaren. Daalt uw omzet echter wat meer dan normaal in vergelijking met de vorige ja­ren, dan is dat voor de fiscus vaak een reden om op con­­tro­le te komen.

Reden ? De fiscus zal immers willen nagaan of u al uw inkomsten wel aangegeven heeft. Het is echter niet omdat het zo lijkt dat het ook effectief zo is. Vaak is er een duidelijke verklaring voor een wat min­der jaar (bv. maandenlange wegenwerken voor uw winkel), maar soms is het ook niet duidelijk waar­om de zaken wat minder goed gaan.

Geen uitleg. Het is echter niet omdat u geen ver­kla­ring kunt geven voor een daling van uw inkomsten, dat de controleur zomaar uw omzet zou kunnen verhogen. Het is immers aan de controleur om te bewijzen dat bepaalde inkomsten niet aangegeven zouden zijn en dat wordt wel eens vergeten.

Een omzetverhoging

Een vermoeden. Vaak baseert de controleur zich op zgn. vermoedens om te bewijzen dat niet alle in­komsten aangegeven werden. Dit betekent dat uw con­troleur uw omzet afleidt uit bepaalde vast­staan­de gegevens.

Mag dat ? De controleur kan perfect op die ma­nier te werk gaan. Als hij bv. kan bewijzen dat er be­­paalde aankopen niet in de boekhouding zitten (bv. aan de hand van leveringsbons van een leve­rancier), dan kan hij ervan uitgaan dat die aanko­pen ook effectief verkocht werden. De controleur kan dan “vermoeden” dat u daar uw normale winst­marge op toepaste om zo uw omzet te bereke­nen. Vaak maakt de fiscus echter fouten bij deze ma­nier van werken.

Niet vaststaand. Het gebeurt dat de controleur een vermoeden toepast op bepaalde gegevens die zelf niet zeker zijn (vermoeden op vermoeden). Als hij bv. zwart op wit kan bewijzen dat 20 % van één be­paalde levering niet in de boekhouding zit, mag hij op die aankopen uw winstmarge toepassen, maar kan hij uw omzet niet herberekenen in de ver­onderstelling dat dit bij alle andere leveringen ook zo is. Dit is op zich al een vermoeden (dat niet be­wezen is) zodat dit niet kan dienen als uitgangspunt om nog eens een vermoeden op toe te passen (uw normale winstmarge).

Uit de praktijk

Dienstensector. Onlangs kwam ons het verhaal ter ore van een consultant van wie de inkomsten de laatste jaren gevoelig gedaald waren, terwijl zijn kosten ongeveer hetzelfde gebleven waren. De co­n­troleur vond dat hij daar geen afdoende verklaring voor kreeg en hij herberekende de omzet op ba­sis van het uurtarief van de consultant van een paar jaar terug en het aantal uren dat hij in totaal ge­werkt zou hebben per jaar.

Kan dat ?In geen geval. Zo vermoedde de controleur in eerste instantie al dat de consultant acht uur per dag werkte, vijf dagen per week, vier we­ken per maand en twaalf maanden per jaar. Verlof ken­de de ijverige controleur blijkbaar niet… Ver­vol­gens vermoedde hij dat elk gewerkte uur ook ef­fec­tief gefactureerd werd en ten slotte vermoedde hij ook nog eens dat die facturatie telkens gebeurde aan het uurtarief van enkele jaren geleden. Een mooi voorbeeld van hoe het zeker niet moet…

Een lagere omzet trekt uiteraard de aandacht van de controleur, maar is op zich geen reden om uw omzet te verhogen. De controleur moet immers eerst zwart op wit bewijzen dat niet alle inkomsten aangegeven werden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878