Alle domeinen

2005 - November

PIPELINE - 21.11.2005

6% BTW verlengd?


FISCOTIP - 21.11.2005

Mag mijn partner ook de woonbonus genieten?

U bent enige eigenaar van een bouwgrond en u besluit met uw partner op deze grond de gezinswoning te bouwen. Heeft uw partner ook recht op fiscaal voordeel voor dit krediet als hij geen eigenaar is van de grond, maar mee leent?


STANDPUNT RECHTER - 21.11.2005

De fiscus moet zijn werk maar goed doen!


STANDPUNT RECHTER - 21.11.2005

Betaald door de kaboutertjes?


UITSMIJTER - 21.11.2005

Hardvochtige fiscus


FISCALE DROOM - 21.11.2005

Woon-werkverkeer: bedrijfsleiders, trap niet in de val!

In sommige gevallen is het mogelijk dat de kosten voor het woon-werkverkeer fiscaal gezien twee keer in rekening worden gebracht. Bedrijfsleiders moeten evenwel oppassen om niet van de regen in de drop terecht te komen.


PIPELINE - 21.11.2005

Schenking bouwgronden verlengd!


BTW - 21.11.2005

Slim die wagen uit de vennootschap halen?

U heeft net met de BVBA een nieuwe ‘bolide’ gekocht. U heeft nu drie wagens in uw BVBA. U zou dan ook graag een derde volledig afgeschreven, maar nog uitstekende Audi A4 aan uw dochter geven. Geven… of hoe doet u dit het best?


ACTUALITEIT - 21.11.2005

Fiscale amnestie bis?

Er gaan allerlei geruchten over een tweede rondje fiscale amnestie. Komt die er nu en waar gaat het eigenlijk over?


ACTUALITEIT - 21.11.2005

Pensioensparen in de aanbieding

Om het pensioensparen aantrekkelijker te maken werd onlangs beslist het jaarlijkse maximumbedrag te verhogen van € 620 naar € 780. Wat houdt dit fiscaal gezien concreet in en verandert er iets aan de belasting op het einde van de rit?


VAKANTIE - 15.11.2005

Lepe jongens krijgen soms lik op stuk…

Als een ex-werknemer een stok zoekt om mee te slaan, eist hij soms loon op voor vakantie die hij zogezegd niet heeft mogen opnemen. Hoe vermijdt u dat hij zijn slag thuishaalt? Een arrest licht dit toe voor zgn. extrawettelijke vakantie…


REKENING-COURANT - 08.11.2005

Houd rekening met de berekening

Leent u geld van uw vennootschap, dan wordt u in principe belast op de zgn. debetinteresten. Maar hoe moet u die nu precies berekenen en wist u dat u afhankelijk van de berekeningswijze die interesten kunt beperken?


ACTUALITEIT - 08.11.2005

Hetze tegen dure auto’s afgeblokt?

Recentelijk werd er weer een interessant vonnis geveld in verband met de autokosten van een wel erg dure auto. Wat vond de rechter ervan?


FISCOTIP - 08.11.2005

Een buitenkans voor snelle beslissers

Er is nog een zeer interessante toepassing mogelijk inzake de schenking van bouwgronden in het Vlaams gewest… Welke?


STANDPUNT RECHTER - 08.11.2005

Volgen de Belastingen de BTW?


AANGIFTE - 08.11.2005

De fiscale addertjes in de E.O.T.

Bij echtscheidingen door onderlinge toestemming (E.O.T.) gebeurt het vaak dat het hoederecht over de gemeenschappelijke kinderen aan beide ouders (bij afwisseling) wordt toebedeeld. Is het dan ook interessant om de toeslag op de belastingvrije som wegens kinderlast te verdelen over beide ouders?


STANDPUNT RECHTER - 08.11.2005

Een exotisch seminarie


BTW - 08.11.2005

Het kan de besten overkomen…

Tijdens een BTW-controle kan uw collega voor een bepaalde aankoop geen originele factuur voorleggen. Hij heeft wel een kopie, maar dit is voor de controleur niet voldoende en hij verwerpt de BTW-aftrek. Kan dit?


GROEPSVERZEKERING - 01.11.2005

Minder rente, minder pensioen?

De meeste banken en verzekeraars verhoogden de gewaarborgde rentevoet op groeps­verzekeringen. Wat voor gevolg heeft dit voor uw groepsverzekering, m.a.w. is dit wel echt een nadeel? En wat betekent dit concreet voor de zgn. fameuze 80%-regel?


FISCAAL - 01.11.2005

Iedereen woont toch in Knokke?

Er zijn nog steeds heel wat vermogende mensen die zich officieel inschrijven in Knokke of een andere gemeente waar de gemeentebelasting nul of quasi nul bedraagt. Het komt er dan wel op aan om aan te tonen dat u er ‘werkelijk’ woont. Hoe bewijst u dit? Onlangs deed een rechtbank hier nog een interessante uitspraak over. En wat is dan precies het voordeel voor de betrokkene?


OBLIGATIES - 01.11.2005

Tijd voor een inflatieobligatie?

De stijgende inflatie hoeft geen probleem te zijn. Hierop speelt u volgens uw bankier het best in door een inflatiegerelateerde obligatie (of fonds) te kopen…


AANDELEN - 01.11.2005

Zijn aandelen nu echt goedkoop?

De meeste beurzen noteren tegen hun topniveaus van de laatste maanden. Nochtans stellen de meeste analisten dat aandelen momenteel relatief ‘goedkoop’ zijn. Als reden schuiven ze steevast de koers/winstverhouding naar voren. Hoe komen ze tot deze ratio, wat is het nut? En klopt het dat aandelen momenteel goedkoop zijn?


FINANCIAL PLANNING - 01.11.2005

Fiscale optimalisatie is niet alles…

De meeste schenkingen die vandaag de dag gedaan worden gebeuren vooral vanuit fiscaal perspectief. Dankzij schenkingen kan men de nalatenschap immers verminderen en dus de successierechten optimaliseren. Een goede successieplanning is echter meer dan fiscaal optimaliseren…


ERFRECHT - 01.11.2005

Ze moeten allemaal evenveel krijgen…

Dat er heel wat complexe situaties kunnen ontstaan inzake erfrecht bij zogenaamd nieuw samengestelde gezinnen staat als een paal boven water. De oplossingen die eraan gegeven moeten worden zijn dan ook niet alledaags. Wat bv. als elke echtgenoot kinderen heeft uit een vorig huwelijk, die hij gelijk wil berechtigen bij een overlijden? Hoe gaat men dan het best te werk?


FISCAAL - 01.11.2005

Opletten bij einde opstal of vruchtgebruik

Eind jaren ’80 was het plots trendy om gebouwen aan te kopen in combinatie met een vruchtgebruik of een opstalrecht bij de vennootschap. Nu, zoveel jaren later, lopen die eerste vruchtgebruiken en opstalrechten af en dit laat de fiscus meestal niet onberoerd. Het gerucht gaat dat u bij afloop belastingen moet betalen over de waarde van het gebouw. Is dat zo?