Alle domeinen

2005 - Juli

ACTUALITEIT - 04.07.2005

De bal ligt bij de fiscus…

Cassatie velde een erg belangrijk arrest inzake het verlaagd BTW-tarief van 6 % voor werken aan een woning. Wat moet u hiervan onthouden ?


STANDPUNT RECHTER - 04.07.2005

Krijgt de fiscus geen tweede kans meer ?


AANGIFTE - 04.07.2005

De doolhof van de 19 codes !

Vanaf aanslagjaar 2005 worden echtgenoten en wettelijk samenwonenden vol­le­dig apart belast in de personenbelasting. Dit heeft gevolgen voor de zgn. bij­ko­men­de interestaftrek. Hiervoor zijn maar liefst 19 codes voorzien in de aangifte.


BEROEPSKOSTEN - 04.07.2005

Aangifte in de mist ?

Het laatste jaar is er weer heel wat gewijzigd met betrekking tot de aftrek van be­paalde beroepskosten. Om terug door de bomen het bos te zien, bekijken we nog eens even wat nu reeds van belang is voor uw belastingaangifte.


ACHTER DE SCHERMEN - 04.07.2005

Het ergste moet soms nog komen…

U krijgt bezoek van de controleurs van de AOIF (controlecentra). Laat u nu niet op het verkeerde been zetten wanneer u met Ă©Ă©n van de twee controleurs een akkoord sluit. U zou de eerste niet zijn die de champagne te vroeg laat knallen.


STANDPUNT RECHTER - 04.07.2005

De controleur hield niet van fietsen


UITSMIJTER - 04.07.2005

Als doden beginnen te kopen…


FISCOTIP - 04.07.2005

Een verklaring die rendeert

Door een “verklaring van wettelijke samenwoning” af te leggen kunt u mogelijk een belangrijk fiscaal voordeel genieten. Dit kan ook in situaties waarin daar vaak niet aan gedacht wordt. Wanneer is dat en om welk voordeel gaat het ?


ONROEREND GOED - 01.07.2005

Investeren in handelspanden

Totnogtoe investeerde u vooral in onroerend goed, meer bepaald in appartementen. U heeft echter de laatste tijd veel problemen met uw huurders. Door de aanhoudend lage rente is de kwaliteit van uw huurders gedaald, wat resulteert in betalingsproblemen en een grote rotatie aan huurders. Waarom zou u niet eens investeren in handelspanden ? Een kennis van u is hier erg enthousiast over.


BANK - 01.07.2005

Anticiperen op familieruzies…

Uw vader (en/of moeder) is al wat ouder en wil een volmacht geven aan bv. de drie kinderen om de “financiële zaken” te regelen. Om later alle discussie te vermijden vindt hij het te gevaarlijk dat één van de kinderen alleen kan handelen (bv. geld afhalen), hoewel dit in de praktijk dikwijls het makkelijkste is. Wat zijn hier de mogelijkheden en de combinaties en hoe pakt men dit het best aan ?


BELEGGEN - 01.07.2005

Rock the cashbah !

Wie recentelijk op reis ging kan er niet naast kijken : de Turkse Rivièra wordt aan een verschroeiend tempo volgebouwd. Maar ook in het binnenland doen immoprojecten het erg goed. Het is één van de meest in het oog springende veranderingen. Toch zijn er ook nog andere opportuniteiten waar u als belegger kunt op inspelen…


OBLIGATIES - 01.07.2005

Even het kanaal oversteken

De rente heeft opnieuw een dieptepunt bereikt. Is het momenteel nog realistisch om zonder veel risico een rendement van 3 % of meer te halen ?


SUCCESSIEPLANNING - 01.07.2005

Samen met de kinderen kopen…

We hebben u er al een aantal keren op gewezen dat het interessant kan zijn, onder meer met het oog op toekomstige successierechten, dat u een onroerend goed samen aankoopt met uw kinderen. U koopt het vruchtgebruik en de kinderen de naakte eigendom. Het is wel erg belangrijk - en hier wordt wel al eens tegen gezondigd - dat u bij de aankoop niet vergeet een aantal spelregels stipt op te volgen en te respecteren.


SCHENKINGEN - 01.07.2005

Optimaliseren kan soms ook eenvoudig zijn !

Ouders willen dikwijls hun kinderen op weg helpen. Dit gebeurt soms door een perceel bouwgrond of een appartement aan het kind te schenken. De ouders zijn blij hun kind te kunnen helpen en het kind aanvaardt in dankbaarheid het ge­schenk van de ouders. Wist u dat u zelfs bij zo’n eenvoudige schenking van een onroerend goed ook op een eenvoudige manier kunt optimaliseren ?


TWEEDE VERBLIJF - 01.07.2005

Heeft u al aan Portugal gedacht ?

Als we over een tweede verblijf spreken, denken we in de eerste plaats aan Frankrijk, Spanje en in mindere mate aan Italië of Griekenland. Maar het meest westelijke land van Europa, Portugal, wordt niet al te vaak genoemd, buiten de Algarve dan. Waarom niet ? Het land kan nochtans buigen op een schitterende natuur. Is investeren in Portugal dan geen goede zet ?