BANK - 01.07.2005

Anticiperen op familieruzies…

Uw vader (en/of moeder) is al wat ouder en wil een volmacht geven aan bv. de drie kinderen om de “financiële zaken” te regelen. Om later alle discussie te vermijden vindt hij het te gevaarlijk dat één van de kinderen alleen kan handelen (bv. geld afhalen), hoewel dit in de praktijk dikwijls het makkelijkste is. Wat zijn hier de mogelijkheden en de combinaties en hoe pakt men dit het best aan ?

De klassieke problemen. Als één van de kinderen (bv. hij die het dichtstbij woont) aan de rekening en de kluis van de ouders kan, leidt dit in de praktijk heel dikwijls tot problemen, want vroeg of laat ontstaat de verleiding om al eens iets “achter te houden” of “tijdelijk te lenen”. En zelfs als dat niet het geval is, is de kans reëel dat de andere broers of zussen dit op zijn minst denken, zeker als er minder overblijft dan verwacht. Vandaar dat er het best op tijd de nodige afspraken worden gemaakt.

Werken met een volmacht. Uw vader kan zonder probleem een volmacht op zijn rekening(en) geven aan bv. de drie (volwassen) kinderen. Daarbij kan hij laten stipuleren dat er een gezamenlijke handtekening nodig is. Dat wil zeggen dat in de praktijk de drie kinderen samen naar de bank moeten gaan om verrichtingen te kunnen doen. Maar wat als één van de kinderen verder weg woont en niet altijd naar de bank kan komen ? Of dat er om één of andere reden maar twee kinderen tegelijkertijd kunnen komen ? Dan heeft uw vader ook de mogelijkheid om een volmacht te geven aan de drie kinderen, maar met één hand­tekening per twee in plaats van een gezamenlijke handtekening. In dat geval kunnen de kinderen verrichtingen doen met twee handtekeningen, ongeacht welke twee van de drie kinderen naar de bank kunnen gaan.

De beste oplossing. Als vuistregel kan men stellen dat de veiligste oplossing erin bestaat dat er zoveel mogelijk handtekeningen gezet worden “als praktisch haalbaar is”. Zeker als het om rekeningen gaat waar veel op staat (bv. effectenrekening, spaarboekje, termijnrekeningen). Zorg er wel voor dat bv. maandelijkse facturen met een vaste opdracht of via domiciliëring betaald worden zodat men niet elke week naar de bank hoeft te lopen met alle kinderen. Eventueel kan ook gedacht worden aan een “tussenrekening” waar elke maand een bedrag op gezet wordt voor de dagdagelijkse/maandelijkse kosten en waar bv. het kind dat vlakbij woont een volmacht op heeft.

Een rekening in onverdeeldheid openen. Een andere mogelijkheid is dat de drie kinderen een rekening openen in onverdeeldheid. Het geld van vader komt daar dan op en het geld staat vanaf dan ook op naam van de kinderen. Hier is dus wel een groter vertrouwen (en dus risico) nodig tussen de kinderen en de ouders. In dit systeem zijn de drie kinderen allen medehouders van de rekening en geeft men aan vader bv. een volmacht. Uiteraard gaat dit systeem ook op voor meerdere kinderen. Voor de regeling van de volmachten (in banktaal spreekt men van “mandataris”) zijn er veel combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld : de drie kinderen moeten samen tekenen. Ze zijn dan alle drie medehouder van de rekening. Of nog : twee van de drie kinderen moeten samen tekenen. Ze worden allebei met naam genoemd en aangeduid als mandataris. De kinderen zijn alle drie medehouder en geven aan twee van hen een volmacht als mandataris. En zo zijn er nog andere combinaties mogelijk…

En wat met vaders kluis ? De meeste banken laten voor kluizen geen nieuwe openingen in onverdeeldheid toe. Wat wel kan is dat de kluis op naam van uw vader staat, waarbij hij een gezamenlijke toegang geeft aan de drie kinderen (als mandataris). Alle drie krijgen ze dan een kaart met daarop het aantal personen met wie ze moeten komen.

Voorbeeld. Stel dat de oudste zoon ver weg woont en hij zijn twee broers of zussen goed vertrouwt, dan kan er bijvoorbeeld bepaald worden dat er altijd minstens twee van de drie kinderen samen naar de kluis moeten gaan. Normaliter worden die kaartjes door de bankmedewerkers gecontroleerd. Toch neemt u hier het best bijkomende voorzorgen, want één van de kinderen kan gewoon een kluis voor zichzelf huren in dezelfde bank en dan doen alsof hij naar zijn eigen kluis gaat (alleen dus). Als hij dan de code en de sleutel heeft, kan hij uiteraard iets uit de kluis van de ouder halen. Vandaar dat het altijd aangewezen is dat wie de sleutel van de kluis van de ouders krijgt de code niet kent en omgekeerd. Ook hier zijn allerlei combinaties mogelijk en kan men zelfs werken met meerdere kluizen. Zijn er veel kinderen, dan kan men bv. ook denken aan één kluis waar de sleutel in ligt van de andere volle kluis of kluizen, enz.

Bij een volmacht op een rekening of een toegang tot een kluis kunt u als vader of moeder stipuleren dat er altijd bv. twee van de drie kinderen moeten tekenen, of nog beter : allen samen. Doe dit zeker voor rekeningen waar veel op staat (bv. effectenrekening, spaarboekje, termijnrekening) en werk desnoods met een ­“tussen­rekening” waar via een vaste opdracht een bedrag op gestort wordt voor de maandelijks terugkerende kosten. Houd er wel rekening mee dat dit systeem voor kluizen in de praktijk absoluut niet sluitend is zodat het altijd aangewezen is de code en de sleutel te verdelen over de kinderen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878