STANDPUNT RECHTER - 04.07.2005

Krijgt de fiscus geen tweede kans meer ?

De omzet van een schrijnwerker wordt verhoogd naar aanleiding van een belastingcontrole. De schrijnwerker vindt echter dat de fiscus zijn omzet niet correct bepaald heeft en hij gaat in bezwaar.

Standpunt Administratie

In eerste instantie geeft de directeur de schrijnwerker gelijk. Hij vindt dat de omzet inderdaad wille­keurig bepaald werd en vermits dit een procedurefout is, wordt de aanslag vernietigd. Daarmee is de kous echter niet af, de fiscus heeft dan immers de mogelijkheid om een nieuwe aanslag te vestigen waarbij de eerdere procedurefout rechtgezet wordt (art. 355 WIB). De schrijnwerker krijgt bijgevolg opnieuw een be­richt van wijziging waarbij zijn omzet opnieuw (iets minder) verhoogd wordt. Hij gaat weer in be­zwaar, maar deze keer vindt de directeur dat de con­troleur de omzet niet willekeurig bepaalde.

Standpunt rechter

De rechter vindt echter dat de fiscus onterecht een nieuwe aanslag vestigde en hij vernietigt de nieuwe aanslag. In de wet is immers uitdrukkelijk voorzien dat zo’n nieuwe aanslag gevestigd moet worden “op grond van dezelfde belastingelementen of op een gedeelte ervan”. Werd de oorspronkelijke aanslag vernietigd omdat hij op onjuiste gegevens steunde, dan is het niet meer mogelijk om op basis van dezelfde (onjuiste) gegevens een nieuwe aanslag te vestigen. Dit werd reeds bevestigd door het Hof van cassatie (cassatie 12.02.2004).

Commentaar

De procedure. Wil de fiscus uw aangegeven in­komsten verhogen, dan moeten daarbij een aantal procedureregels gevolgd worden. Dit betekent niet al­leen dat de controleur alle wettelijke formaliteiten moet vervullen (bv. het sturen van een bericht van wijziging), maar ook dat hij een inkomstenverhoging “correct” moet bewijzen (hij mag er geen wil­lekeurig bedrag op plakken). Volgt de controleur één van die regels niet, dan kunt u de aanslag la­ten vernietigen wegens procedurefouten, zowel door de directeur als door de rechter (eventueel).

Herkansing. De fiscus krijgt dan wel de mogelijkheid om zijn huiswerk over te doen en een nieuwe aanslag te vestigen volgens de regels van de kunst, zelfs als de “gewone” aanslagtermijnen op dat moment reeds voorbij zijn. Een terechte (!) aanslag laten vernietigen wegens procedurefouten is dus slechts uitstel van executie…

Of toch niet ? In de wet staat uitdrukkelijk dat als uw aanslag vernietigd werd wegens zgn. procedurefouten tegen de verjaring, de fiscus geen nieuwe aanslag meer kan vestigen. De rechter be­ves­tigt nu dat dit ook geldt als de aanslag wordt vernietigd omdat hij willekeurig is, wat meer gebeurt dan u zou denken.

Willekeur. Dit is bv. het geval als de controleur bij een zgn. indiciaire taxatie geen rekening houdt met uw specifieke situatie bij het bepalen van uw uit­gaven voor levensonderhoud. Hetzelfde geldt als hij bv. uw omzet herberekent op basis van de ge­middelde winstmarge van uw sector. En zo is er bij­na altijd wel een foutje te vinden als de controleur uw inkomsten wil verhogen.

Leuk gevolg. De fiscus zal in die gevallen wellicht toch een nieuwe aanslag vestigen, zodat u waarschijnlijk naar de rechter zal moeten om uw gelijk te halen. Hier gaat wel wat tijd over zodat er veel kans is dat de gewone aanslagtermijnen reeds voor­bij zijn op het moment dat de rechter de aanslag vernietigt met als leuk gevolg dat de fiscus uw inkomsten dus niet meer kan verhogen.

Abonnees kunnen de integrale tekst van dit vonnis verkrijgen via het DocumentArchief op http://belastingen.indicator.be of via faxnr. 016/35 99 22 - code BT 11.18.06.

Wil de controleur uw inkomsten verhogen, ga dan na of hij niet willekeurig te werk gaat en of de aanslag vernietigd kan worden. De rechter bevestigt immers dat de fiscus dan geen nieuwe aanslag meer kan vestigen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878