BEROEPSKOSTEN - 04.07.2005

Aangifte in de mist ?

Het laatste jaar is er weer heel wat gewijzigd met betrekking tot de aftrek van be­paalde beroepskosten. Om terug door de bomen het bos te zien, bekijken we nog eens even wat nu reeds van belang is voor uw belastingaangifte.

Restaurantkosten

62,5 %. De aftrekbeperking van 50 % voor restaurantkosten wordt afgebouwd. Zo zullen de kosten gemaakt in 2004, voor de aangifte in 2005 dus, maar voor 37,5 % worden verworpen en dus voor 62,5 % aftrekbaar zijn. Pas voor de aangifte van 2006 worden ze voor 69 % aftrekbaar.

Let op 1 ! Deze aftrekpercentages gelden voortaan voor alle restaurantkosten. Dus ook voor deze gemaakt in het buitenland en tijdens seminaries of voor kosten opgenomen in een hotelrekening.

Let op 2 ! Kosten voor recepties en relatiegeschen­ken kunt u nog steeds maar voor 50 % aftrekken. De uitzonderingen hierop (100 % aftrekbaar) blijven bestaan. Deelt u bv. massaal gadgets uit waarop de firmanaam is vermeld, dan blijft dit voor 100 % aftrekbaar als reclame.

Woon-werk anders dan met de auto

Langere afstand. Bewijst men zijn werkelijke beroepskosten, dan mogen de kosten voor woon-werkverkeer anders dan met de auto forfaitair worden vastgesteld op € 0,15 per km waarbij het aan­tal km voor de aangifte in 2005 nog altijd be­perkt is tot 50 km enkele reis. Per dag kan dus maximaal € 15 (€ 0,15 x 100 km) worden afgetrok­ken. De verhoging van dit plafond tot 75 km geldt pas voor de aangifte in 2006. Vanaf de aangifte in 2007 wordt dit dan 100 km enkele reis.

Let op ! Dit forfait is, in tegenstelling tot dat voor de auto, niet verplicht. Men kan dus nog steeds de wer­kelijke kosten hiervan bewijzen mocht dit voor­deliger zijn (bv. motorkosten).

Motor. Om het nu even duidelijk te stellen, niet alleen de helm, maar dus ook de beschermkledij (er­­kend motorpak, beschermende schoenen en hand­schoenen) is aftrekbaar, uiteraard slechts in de mate dat de motor beroepsmatig wordt gebruikt (dus ook woon-werkverkeer). Tip. De beperking van 75 % voor auto’s geldt niet voor motoren.

Vennootschappen

Belastingen. Voor vennootschappen geldt dat naast de inkomstenbelastingen ook de gewestelijke be­lastingen niet meer aftrekbaar zijn. Hierop be­staan echter uitzonderingen. Zo blijven o.m. af­trek­baar de onroerende voorheffing, de verkeersbelasting, de BIV en het eurovignet.

Tip 1.Provincialeen gemeentelijke belastingen blij­ven wel aftrekbaar.

Tip 2. Het aftrekverbod voor gewestelijke belastingen geldt enkel voor vennootschappen en niet voor eenmanszaken.

Let op ! Het aftrekverbod geldt voor allevennootschappen, ook de zgn. kleine vennootschappen (zie verder).

Afschrijvingen. Voor grote vennootschappen wordt een afschrijving in het jaar van aankoop nu fis­caal gezien beperkt in functie van de aankoopdatum. Voor kleine vennootschappen of eenmanszaken geldt deze beperking niet.Een vennootschap was eerst “klein” als ze het verlaagd be­las­tingtarief kon toe­passen, maar deze omschrijving is nadien volledig overboord gegooid.

Wat is dus “klein” ? Elke vennootschap die nooit meer dan één van de volgende grenzen overschrijdt :

• Gemiddeld personeelsbestand van 50;

• Jaaromzet (excl. BTW) van € 7 300 000;

• Balanstotaal van € 3 650 000.

Let op ! Een vennootschap met een gemiddeld per­soneelsbestand van meer dan 100 is altijd groot.

Bij verbonden vennootschappen moeten deze criteria geconsolideerd bekeken worden.

Voor deze aangifte kunt u uw restaurantkosten voor 62,5 % aftrekken, receptiekosten echter slechts voor 50 %. Kleine vennootschappen kunnen in het jaar van aankoop nog steeds een volledige afschrijving aftrekken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878