Alle domeinen

2011 - December

PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 21.12.2011

de meters dan maar op uw privénaam zetten?

De begroting voorziet opnieuw in een stijging van het privé belastbaar voordeel voor verwarming en elektriciteit. Betaalt u dat voortaan dan niet beter privé?

AANDELEN - AANDELENREGISTER - 21.12.2011

Verkoop aandelen in het register genoteerd?!

Uw collega zag het niet meer zitten met de dreigende meerwaardebelasting. Hij verkocht zijn aandelen aan u, waardoor u nu de enige vennoot bent. Waarop moet u dan nu letten om achteraf niet in de problemen te komen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 21.12.2011

Uw privé belastbaar voordeel auto

Uw voordeel ‘gratis auto’ wordt in 2012 wellicht duurder. Is uw auto al afge­schreven, dan kunt u nu beter een nieuwe kopen. Wat is er dan vooral van belang bij die aankoop: de prijs of de CO2-uitstoot? Wat als u bv. een directiewagen koopt?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VOORDEEL WONING - 21.12.2011

Nieuw voordeel ‘gratis woning’ zelf bijsturen... ?

Zit uw woning in uw vennootschap, dan ziet het ernaar uit dat uw privé belastbaar voordeel daarvoor vanaf 2012 gaat verdubbelen. Kunt u daar zelf iets aan doen of op zijn minst die bittere belastingpil wat verzachten?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 21.12.2011

Gewoon opdoeken en morgen opnieuw beginnen?

Een dividend opnemen kost u weldra 21% of 25% roerende voorheffing, ­terwijl het tarief om te vereffenen tegen 10% behouden zou blijven. Kunt u dan niet gewoon uw vennootschap opdoeken en morgen opnieuw beginnen?

AANDEELHOUDERS - UITTREDING - 21.12.2011

Iedereen móet aan boord blijven…

Cera doet de deur op slot, zo berichtte de pers. Kunt u in een coöperatieve vennoot­schap (cv) de andere vennoten zonder meer verbieden om eruit te ­stappen? Wat is op dat vlak eigenlijk het verschil tussen een bvba en een cv?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 21.12.2011

Groepsverzekering in het gedrang?

De zgn. 80%-grens die van belang is voor de aftrek van uw premies groepsverzekering wordt nog wat verscherpt. Wat betekent dit concreet?

KORT & KRACHTIG - 21.12.2011

Uiterst interessant om te weten...


HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 21.12.2011

Promotiemateriaal tv-abonnementen


HANDELSPRAKTIJKEN - 21.12.2011

Nieuwe energielabels


HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 21.12.2011

Huren in een shoppingcenter…

U overweegt om te verhuizen naar een handelspand dat te huur staat in een commercieel centrum. Als de bezettingsgraad achteraf tegenvalt, is dat dan een goede reden om voortaan minder huur te betalen? Hoe dekt u zich het best in?

HORECA - EINDEJAARSPREMIE - 21.12.2011

Nieuwe regels over de eindejaarspremie in de horeca

Door een nieuwe CAO wijzigen de spelregels over de eindejaarspremie in de sector horeca. Is er nu inderdaad een eindejaarspremie voor alle werknemers? Waarmee houdt u voortaan het best rekening?

PERSONEEL - STUDENTEN - 21.12.2011

Een jobstudent meteen voor 50 dagen boeken?

De nieuwe regeling voor jobstudenten maakt het mogelijk dat één jobstudent 50 dagen per jaar bij u werkt. Kunt u met uw jobstudenten dan nu een contract sluiten voor de rest van het jaar? Wat is er voor u van belang?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 21.12.2011

Ook de grote jongens moeten hun beloftes nakomen…

Stel, u sluit een contract met een leverancier, maar die blijkt zijn beloftes niet waar te kunnen maken. Een collega zette in zo’n geval een telecombedrijf aan de deur en kreeg van de rechter gelijk. Hij had het immers goed aangepakt…

FISCAAL - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 21.12.2011

Pensioensparen of VAP: wat wordt het na Di Rupo?

Het fiscale voor­deel van pensioensparen wordt lager. Stopt u uw jaarlijkse premie daarvoor dan niet beter in een VAP (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) of deelt ook die in de klappen? Even kijken hoe u het best beslist...

VENNOOTSCHAP - VARIA - 21.12.2011

Auto uit uw vennootschap halen of toch maar niet?

Een van de begrotingsmaatregelen voorziet in een drastische verhoging van het privé belastbaar voordeel auto. Is het dan niet beter om die auto naar u privé te halen en om eventueel te werken met een kilometervergoeding?

FISCAAL - CONTROLE - 21.12.2011

‘Foute kassa’-leverancier…

Onlangs viel de fiscus binnen in een aantal Brusselse horecazaken. Ze hadden een kassa die ‘te mani­puleren’ was. Problemen door een foute leverancier?

BELASTINGEN - ENERGIEAFTREK - 21.12.2011

Wél nog energieaftrek voor uw vennootschap

Heeft u privé een woning waarop u zonnepanelen wilt zetten, dan krijgt u daarvoor zoals u weet dankzij Di Rupo I voortaan geen zgn. energieaftrek meer. Heeft uw vennootschap echter een pand dat ze gebruikt voor haar activiteit of dat u (gedeeltelijk) privé gebruikt en wil zij daarop zonnepanelen laten plaatsen, dan zijn er fiscaal gezien wél nog mogelijkheden. Welke?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 21.12.2011

Staatsbon versus OLO

Met meer dan vier miljard euro opgehaald kapitaal, wist de laatste staatsbon menig belegger te bekoren. Tekent u bij de volgende uitgave in maart ook blindelings in?

VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 21.12.2011

Levenslang huren van uw vennootschap?

U wilt uw vennootschap overdragen aan uw kinderen of aan een andere over­nemer. De woning waar u en uw echtgenote in wonen, is evenwel eigendom van die vennootschap. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u toch met uw echtgenote levenslang in uw woning kunt blijven wonen? Kunt u in een dergelijk geval bv. een levenslang huurcontract sluiten? Wat zei Cassatie hier recentelijk over?

SCHENKING - VARIA - 21.12.2011

Discreet schenken aan de (klein)kinderen?

Ouders of grootouders overwegen soms vrij vroeg in hun leven om al iets te ­schenken aan hun (klein)kinderen omwille van de besparing aan successie­rechten, maar ze willen vaak absoluut niet dat de (klein)kinderen op de hoogte zijn van deze schenking. Ze willen bv. dat de (klein)kinderen pas op de hoogte gebracht worden als ze 23 jaar oud zijn of volledig afgestudeerd zijn. Hoe pakt u dat het best aan?

PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 21.12.2011

Uw groepsverzekering in kapitaal of in rente?

De meeste groepsverzekeringen bieden op het einde van de rit de mogelijkheid om te kiezen tussen een uitkering in kapitaal van het extralegale pensioen dat u zo opbouwt en een uitkering in de vorm van een periodieke rente. Welke van beide kiest u het best? Welke zijn de voor- en nadelen van het ene en het andere? Wordt u in beide gevallen lager belast wanneer u tot uw 65ste blijft werken?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 21.12.2011

Voorkoop- en/of voorkeurrecht?

Als de beperkte overdraagbaarheid van aandelen ter sprake komt, worden de termen ‘voorkooprecht’ en ‘voorkeurrecht’ nogal eens ten onrechte door elkaar gebruikt. Wat houdt zo’n voorkooprecht precies in en wat is het verschil met een voorkeurrecht? Spelen er andere regels in een bvba of in een nv? Wat zet u concreet op papier? Wat zijn de voornaamste praktische aandachtspunten?

BELEGGEN - VERMOGENSBEHEER - 21.12.2011

‘Adviserend beheer’ zit in de lift

De markt van het vermogensbeheer floreert als nooit tevoren. Traditioneel kunt u als cliënt opteren voor een ‘discretionair mandaat’ of voor ‘een mandaat van beleggingsadvies’. Waarvoor opteert u het best in de huidige omstandigheden?

SUCCESSIERECHTEN - SAMENWONENDEN - 21.12.2011

Het eigen vermogen ‘verschuiven’?

Als u of uw vrouw een belangrijk eigen vermogen heeft, bv. een geërfd onroerend goed, is het vaak interessant voor uw successieplanning om dit in te brengen in de huwelijksgemeenschap. Waarom is dat zo interessant? Hoe zit dat precies bij een echtscheiding? Gaat een van beiden dan niet met een stuk van het vermogen van de andere lopen? Is er een beter alternatief?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 20.12.2011

Aftrek sociale bijdragen ook verlaagd?


RECHT - VARIA - 20.12.2011

Commercieel maar wel definitief geregeld…

Heeft u een discussie met een klant of met een leverancier, dan kunt u die beëindigen door een zgn. dading te sluiten. Een rechter zette onlangs een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij…

PERSONEEL - CONCURRENTIEBEDING - 20.12.2011

Standaard een niet-concurrentiebeding opnemen?

Dikwijls staat er in arbeidscontracten standaard een zgn. niet-concurrentie­beding om te verhinderen dat uw werknemers na hun ontslag overlopen naar een concurrent. Is dat een goed idee of let u daar het best toch mee op?

SUBSIDIES - VARIA - 20.12.2011

Welke premies bestaan er nu nog bij (ver)bouwen?

De federale energieaftrek wordt vanaf 2012 bijna volledig afgeschaft. Dan maar een beroep doen op de Vlaamse premie voor dakisolatie en de premies van de netbeheerders? Ook hier wijzigt er echter het een en ander vanaf 2012...

BANKGEHEIM - 20.12.2011

Bankinzage door een gerucht... ?

Sinds juli heeft de fiscus in bepaalde gevallen het recht om inzage te vragen in uw bankrekeningen. Onlangs werd daar nog een schepje bovenop gedaan...

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 20.12.2011

Uw huurder is verdwenen met de noorderzon...

Uw huurder deponeert zijn sleutels in uw bus zonder het huurcontract vooraf op te zeggen en vertrekt daarna met de noorderzon. Hoe gaat u het best met zo’n situatie om, zodat hij nadien de schuld niet in uw schoenen schuift?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 20.12.2011

Staat uw gebouw op de lijst van bouwkundig erfgoed?

Onlangs werd de Vlaamse lijst van het bouwkundig erfgoed geactualiseerd. Wat zijn eigenlijk de gevolgen als uw gebouw opgenomen wordt in deze lijst? Is dat voor u een streep door uw rekening of kan het ook voordelig zijn?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 20.12.2011

U verhuurt een woning, maar er staat niets op papier...

U verhuurt een woning zonder schriftelijk contract. Er werden alleen mondelinge afspraken gemaakt. Kunt u als verhuurder dan nog op uw strepen staan? Recentelijk sprak het Grondwettelijk Hof zich hierover uit...

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 20.12.2011

Als syndicus niet te snel uit de startblokken…

Om de belangen van de Vereniging van mede-eigenaars (VME) goed te behartigen, moet u als syndicus soms snel kunnen handelen. Cassatie verduidelijkte onlangs dat u daarvoor echt niet moet wachten op die VME…

FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 20.12.2011

Energieaftrek in 2012 met het huisvuil buitengezet...

Het begrotingsakkoord laat alvast niet veel over van de zgn. energieaftrek! Vanaf 2012 wordt het fiscaal voordeel ervan immers bijna volledig afgeschaft. Wat kunt u nú nog doen en hoe zit het eigenlijk met uw groene lening voor die werken?

FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 20.12.2011

Vanaf 2012 opnieuw zelf uw mazout betalen of toch niet?

Naar alle waarschijnlijkheid zal het privévoordeel voor verwarming en voor ­elektriciteit vanaf 2012 weeral duurder worden. Is het dan nog voordelig dat uw vennootschap die facturen betaalt of doet u dat beter zelf?

VASTGOEDMAKELAAR - 20.12.2011

Eerst de gasboiler vervangen…

Onlangs werd een vastgoedmakelaar samen met een verhuurder veroordeeld omdat de boiler niet goed werkte. Moet u daarvoor nu ook al instaan?

ENERGIEAFTREK - 20.12.2011

Bent u uw energieaftrek kwijt of niet?


VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 20.12.2011

Belastingvrije kapitaalvermindering: ja, maar...

Interesten en dividenden worden weldra zwaarder belast en dus overweegt u een kapitaalvermindering om belastingvrij geld naar u privé te halen. Een ­collega moest daarop echter ook roerende voorheffing betalen. Kan dat wel?

BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 20.12.2011

Zorg dat u niet moet opdraaien voor de btw!

U koopt goederen aan bij een leverancier in een andere EU-lidstaat en hij levert ze rechtstreeks bij uw klant in nog een andere EU-lidstaat. Wie moet de btw vol­doen en wie kan hem ook recupereren? Recentelijk gaf de rechter een antwoord...

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 20.12.2011

Zijn activa uit een fusie een goede herbelegging?

U neemt de aandelen van de vennootschap van een collega over, waarna u beide vennootschappen ‘fusioneert’. Is een actief dat uw vennootschap via fusie verkrijgt geschikt als herbelegging voor de gespreide taxatie van meerwaarden?

PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 20.12.2011

Uw kinderen maken uw woonbonus groter!

Heeft u kinderen zowel uit uw huidige als uit uw vorige relatie en sluit u een lening waarvoor u de woonbonus geniet, dan kunt u soms uw fiscaal voordeel groter maken door wat te ‘schuiven’ met de kinderen. Hoe pakt u dat aan?

PRIVÉ - DIVERSE INKOMSTEN - 20.12.2011

Meerwaarden op aandelen, wat bij speculatie?

Zoals voorlopig uit de begrotingsteksten blijkt, blijft de ‘winst’ die u privé maakt op de verkoop van aandelen dan toch belastingvrij. Voor de zgn. interne ­meerwaarden blijft het echter uitkijken geblazen, zoals de minister recentelijk nog eens zei...

VOORDEEL AUTO - 20.12.2011

De ‘jaloezietaks’ van Di Rupo

U heeft ongetwijfeld gehoord dat er zwaar gesleuteld wordt aan uw ‘voordeel auto’. Hoe groot is de fiscale schade en koopt u voortaan uw auto beter privé?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 20.12.2011

Een beding van aanwas is soms toch nog zinvol...

Samenwonenden kopen ook nu nog geregeld een woning aan met een zgn. beding van aanwas, al dan niet ‘met optie’. Nochtans is het fiscale nut van zo’n beding inmiddels toch achterhaald? Of klopt dat niet helemaal?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 14.12.2011

Steeds de juiste bestanden bij de hand


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 14.12.2011

Waar bent u zoal getagd?


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 14.12.2011

PowerPoint met film

Geef toe, presentaties zijn vaak saai. Door uw slideshow te combineren met video, kunt u er een dynamischer geheel van maken dat u online kunt delen met anderen. Wij zochten naar enkele cloudtools die u daarbij kunnen helpen.

SOFTWARE - VARIA - 14.12.2011

Nuttige programma’s voor alle Windows-versies

Gebruikt u Windows XP, Vista of 7? Installeer dan één van deze programma’s om uw systeem nog beter te laten lopen… of om te besparen op printerkosten. Of wat dacht u van een professionele pdf-writer als alternatief voor Acrobat?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 14.12.2011

De perfecte signatuur onder uw mails

Met enkele simpele instellingen voegt u automatisch een signatuur toe aan elke uitgaande mail. Maar welke info moet u er in plaatsen? En kunt u meerdere ­signaturen gebruiken binnen één mailtoepassing of zelfs met één mailadres?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 14.12.2011

Uw Google-account achter een dubbele deur

Als u een intens Google-gebruiker bent, dan weet u dat u met uw éne gebruikers­naam en wachtwoord toegang heeft tot alle Google-diensten. Aangezien dit een ­veiligheidsrisico vormt, kunt u uw account dubbel beveiligen. Hoe?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 14.12.2011

Ken uw klanten!

CRM – customer relationship management – is essentieel voor uw zaak. Hier­mee houdt u uw klantengegevens steeds up-to-date en blijven ze voor u vlot toegankelijk. Met Connected kan het zelfs helemaal online.

ZOEKEN - INTERNET - 14.12.2011

Houd ook deze zoekers bij de hand

We gebruiken haast allemaal Google bij onze dagelijkse zoektochten op ­internet. Deze zoekmachine omvat dan ook zowat het hele web. Is er dan geen ruimte meer voor alternatieve internetzoekers?

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 14.12.2011

Geef uw cadeaus volledig digitaal

Online shopping met thuislevering heeft ervoor gezorgd dat u uw huis niet meer moet verlaten om te winkelen. Wilt u vrienden of klanten een geschenk be­zorgen, dan kan dat ook volledig digitaal. We geven enkele mogelijkheden.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 14.12.2011

Netwerken op z’n Belgisch

U kent LinkedIn als een goed kanaal voor het vinden en het onderhouden van professionele contacten. Zijn er ook lokale netwerkinitiatieven?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 14.12.2011

Foto’s bewerken ‘in the cloud’

Voor het bewerken van foto’s kunt u speciale software gebruiken. De online ­diensten (‘in the cloud’) worden echter steeds talrijker en beter. Wij legden vijf gratis webtools onder de loep.

AFTREKBARE KOSTEN - KLEDIJ - 14.12.2011

Uw kostuum en uw bril in de kosten steken?

Kosten van kledij zijn fiscaal gezien niet aftrekbaar, tenzij het gaat over wat men noemt ‘specifieke beroepskledij’. Dat dit vaak een nogal rekbaar begrip is, blijkt uit een recent ­vonnis. Wat moet u daarvan onthouden?

PRIVé - SUCCESSIERECHTEN - 14.12.2011

Doet u ook aan ‘generation skipping’?

Omdat we almaar langer leven, erven kinderen vaak pas van de ouders ­wanneer ze het niet meer nodig hebben, waardoor datzelfde vermogen gewoon vererft naar hún kinderen, die er óók successierechten op betalen. Hoe lost u dat op?

AFTREKBARE KOSTEN - AUTO - 14.12.2011

Uw vrouw komt mee in de zaak, haar auto ook?

Door het groeiende succes komt uw vrouw volledig meewerken in de zaak. Kunt u haar auto die twee jaar geleden privé gekocht werd, dan nu ook nog afschrijven of is dat geen goed idee? Waarop moet u in het voorkomende geval letten?

INVESTERINGEN - BELASTINGKREDIET - 14.12.2011

Belastingkrediet voor de ene hoger dan voor de andere?

Doet u een investering zonder ervoor te lenen, dan heeft u recht op een fiscale korting van 10%. Voor een juiste berekening moet er echter ook nog gekeken worden naar uw laatste drie jaar. Hoe zit dat precies?

KORT & BONDIG - 14.12.2011

Kent u deze al... ?


ENERGIEAFTREK - 14.12.2011

Laat u niet ‘koud pakken’... !

Het fiscaal voordeel van de energieaftrek wordt vanaf 2012 zo goed als volledig afgeschaft. Wie snel is, kan wellicht nog een complete koude douche vermijden...

ACTUALITEIT - BEGROTINGSAKKOORD - 14.12.2011

Waar raakt Di Rupo aan uw fiscaliteit?


GOED OM TE WETEN - ERVEN - 14.12.2011

Uw eigenhandig testament laten ‘inschrijven’?


BELEGGEN - FONDSEN - 14.12.2011

Wel stijgen, maar niet dalen?

Uw bankier stelt u een nieuw soort fonds voor dat zeker in slechte beurstijden beter scoort dan andere fondsen omdat het ‘asymmetrisch’ beheerd wordt. Wat betekent dat en is het wel zo interessant als uw bankier beweert?

MEDISCH RECHT - PATIËNTENDOSSIER - 14.12.2011

Wat als een dossier ontbreekt of onvolledig is?

Iedere patiënt heeft recht op een zorgvuldig bijgehouden en bewaard patiëntendossier. Stel nu echter dat er zo’n dossier (of stukken eruit) verloren zou(den) gaan. Wie is daarvoor dan aansprakelijk en welke sancties kunnen er volgen?

PATIËNTENWENKEN - RUSTHUIS - 14.12.2011

Kan het rusthuis zomaar iemand ‘buitenzetten’?

Onlangs schreven de media over het feit dat rusthuisbewoners bang zouden zijn om uit het rusthuis gezet te worden als ze een klacht durven indienen. Kan het rusthuis dan van de ene op de andere dag zomaar een contract beëindigen?

GRONDIG ONDERZOCHT - AFSCHRIJVEN - 14.12.2011

Kunt u uw praktijkruimte degressief afschrijven?

Koopt u een gebouw om uw praktijk in onder te brengen, dan kan het interessant zijn om daarop ‘degressief’ af te schrijven. Wat houdt dat precies in? Kan dat ook voor een gebouw waarin u ook woont? Een recent arrest licht dit toe...

BELASTINGCONTROLE - VENNOOTSCHAPPEN - 14.12.2011

Geheim commissieloon: fiscus teruggefloten!

Onlangs kondigde de fiscus aan om steeds de aanslag geheime commissie­lonen te zullen toepassen als u ‘privévoordelen’ niet correct zou aangeven. Gelukkig blijkt de soep nu echter iets minder heet gegeten te zullen worden...

PENSIOENVERZEKERING - 14.12.2011

Optimaliseer de eindvervaldag!

In principe loopt uw VAPZ of groepsverzekering af op 60 jaar of op 65 jaar. Waarom situeert u de ‘vervaldag’ echter beter niet op het einde van een jaar?

ONROEREND GOED - 13.12.2011

Levenslang huren van uw vennootschap, wat zijn de spelregels?

U wilt uw vennootschap overdragen aan uw kinderen of aan een andere overnemer. De woning waar u en uw echtgenote in wonen, is evenwel eigendom van die vennootschap.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u toch met uw echtgenote levenslang in uw woning kunt blijven wonen? Kunt u in een dergelijk geval bv. een levenslang huurcontract sluiten? Hoe pakt u dat aan? Wat zijn de spelregels bij een dergelijk contract, bent u bv. zeker dat u er tot het einde van uw dagen in kunt blijven wonen? Kan een levenslang huurcontract ook nog in andere situaties van pas komen?

Is het mogelijk om de huurprijs in één keer bij de aanvang te betalen (of bv. te verrekenen in de verkoopprijs) in plaats van maandelijks? Wat zei Cassatie hier recentelijk over?


ZONNEPANELEN - 13.12.2011

Energieaftrek voor zonnepanelen wordt afgeschaft, maar niet voor uw vennootschap!

Heeft u privé een woning waarop u zonnepanelen wilt zetten, dan krijgt u daarvoor zoals u weet dankzij Di Rupo I voortaan geen zgn. energieaftrek meer.

Heeft uw vennootschap echter een pand (in volle eigendom, in vruchtgebruik, …) dat ze gebruikt voor haar activiteit (kantoor, magazijn, …) of dat u (gedeeltelijk) privé gebruikt en wil zij daarop zonnepanelen laten plaatsen, dan zijn er fiscaal gezien wél nog mogelijkheden.

Van welke fiscale voordelen kan uw vennootschap vooralsnog wél genieten voor de plaatsing van zonnepanelen, en hoe interessant zijn deze fiscale voordelen precies?


DISCRETIE - 13.12.2011

Een héél discrete schenking aan de (klein)kinderen?

Ouders of grootouders overwegen soms vrij vroeg in hun leven om al iets te schenken aan hun (klein)kinderen en hen zo al voor een stukje te betrekken in hun successieplanning.

Zij zouden graag al schenken omwille van de besparing aan successierechten, maar ze willen vaak absoluut niet dat de (klein)kinderen op de hoogte zijn van deze schenking. Ze willen bv. dat de (klein)kinderen pas op de hoogte gebracht worden als ze 23 jaar oud zijn of volledig afgestudeerd zijn. Hoe pakt men dat het best aan?


GROEPSVERZEKERING - 13.12.2011

Uw groepsverzekering laten uitkeren in kapitaal of als een rente?

Uw vennootschap bouwt voor u een extralegaal pensioen op via een groepsverzekering (of via een zgn. IPT). De meeste groepsverzekeringen bieden op het einde van de rit de mogelijkheid om te kiezen tussen een uitkering in kapitaal van het extralegale pensioen dat u zo opbouwt en een uitkering onder de vorm van een periodieke rente.

Welk van beide kiest u het best? Welke zijn de voor- en nadelen van het ene en het andere?

Wordt u in beide gevallen lager belast wanneer u tot uw 65ste blijft werken? Wat wordt er in feite bedoeld met ‘werken tot uw 65ste’? Moet u zich nog altijd ‘doodwerken’, of mag het ook iets minder zijn?


AANDELEN - 13.12.2011

Voorkoop- en/of voorkeurrecht: automatisch of het best concrete afspraken maken?

Als de beperkte overdraagbaarheid van aandelen ter sprake komt, worden de termen ‘voorkooprecht’ en ‘voorkeurrecht’ nogal eens ten onrechte door elkaar gebruikt. Wat houdt zo’n voorkooprecht precies in en wat is het verschil met een voorkeurrecht? Spelen er andere regels in een bvba of een nv?

In vele gevallen doet u er goed aan om met uw medevennoten concrete afspraken te maken als u wilt vermijden dat er achteraf misverstanden ontstaan en/of dat de aandelen ongewild toch in andere handen terechtkomen. Wat zet u concreet op papier? Wat zijn de voornaamste praktische aandachtspunten?


TIJDSKREDIET - 13.12.2011

U heeft een vinger in de tijdskredietpap, zei de rechter recentelijk...

Het tijdskrediet wordt alsmaar populairder. Steeds meer werknemers willen graag een ‘sabbatjaar’ nemen of willen een periode halftijds werken. Ook het systeem van 1/5 tijdskrediet waarbij werknemers één dag per week thuisblijven wordt meer en meer gebruikt.

In hoeverre moet u daarin meegaan? Bent u verplicht om dit toe te kennen of kunt u dit soms ook weigeren? Kunt u een werknemer in tijdskrediet in een drukke periode toch nog terugroepen om te komen werken?

Stel dat uw werknemer een 1/5 tijdskrediet wil opnemen, mag hij dan zelf bepalen op welke dag hij dit doet? Of heeft u daar nog iets in de pap te brokken? Recentelijk sprak een rechter zich hierover uit...


JAARREKENING - 13.12.2011

Misschien wel creatief aan het boekhouden, omwille van de crisis…

België is een van de weinige landen waar de jaarrekeningen van vennootschappen gratis via internet te raadplegen zijn. Op zich kunt u dus ‘gemakkelijk’ de cijfers van uw zakenrelaties opvragen en nakijken. Anderzijds bleek onlangs meermaals dat de beschikbare cijfers niet altijd transparant zijn. Welke cijfers in de jaarrekening van uw zakenrelaties neemt u het best sowieso onder de loep, in de wetenschap dat de crisis nog niet voorbij is?

Om te weten of een bepaalde vennootschap er al dan niet goed voor staat, komt het er soms op aan om de cijfers ‘correct’ te analyseren. Hoe leest u een balans kritisch om te ontdekken of er bepaalde knipperlichten zijn die erop wijzen dat een vennootschap last had/heeft van de crisis?


SUCCESSIEPLANNING - 13.12.2011

Het eigen vermogen verschuiven of beter schenken tussen echtgenoten om te optimaliseren?

Als u of uw vrouw een belangrijk eigen vermogen heeft, bv. een onroerend goed of een (geërfde) beleggingsportefeuille, is het vaak interessant voor uw successieplanning om dit in te brengen in de huwelijksgemeenschap. Waarom is dat zo interessant?

Hoe zit dat dan precies bij een echtscheiding? Gaat een van beiden dan niet met een stuk van het vermogen van de ander lopen?

Is een alternatief dat er tussen beide echtgenoten gewoon een schenking wordt gedaan met een beding van terugkeer?


BUROTICA - INTERNET - 12.12.2011

Verkeersinfo via Google Maps?


BELEGGEN - SPAARBOEKJE - 12.12.2011

Is het beter om te wachten tot Nieuwjaar?


BELEGGEN - PENSIOENSPAREN - 12.12.2011

Hoeveel brengt uw pensioensparen nog op?

Zoals u weet hebben de beurzen het de laatste tijd allesbehalve goed gedaan. U vraagt zich dan ook af hoe uw pensioenspaarfonds het dit jaar gedaan heeft. Kunt u overstappen naar een ander fonds als het rendement u niet bevalt?

VASTGOED - VARIA - 12.12.2011

Online bieden op vastgoed?

Op initiatief van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat kunt u voortaan via Notaclick gratis via het internet bieden op vastgoed in België. Wat mag u van zo’n online veilingplatform verwachten?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 12.12.2011

Hoezo, te goedkoop verkocht... ?

Uw auto is fiscaal volledig afgeschreven en u verkoopt hem voor € 1.000. Kan de fiscus dan zeggen dat uw auto nog zeker € 5.000 waard was en u zo extra belasten? Wat zei de rechter hier onlangs over?

VASTGOED - HUUR - 12.12.2011

Het kantoor dat u huurt even verbouwen…

U huurt een kantoorgebouw. Mag u die ‘bedrijfsruimte’ dan ­zonder meer aanpassen en/of er zelfs verbouwingen in uitvoeren zodat die beter geschikt is voor uw praktijk? Wat zijn daarbij belangrijke aandachtspunten?

BELASTINGEN - REKENING-COURANT - 12.12.2011

Tijd om uw rekening-courant eens weg te werken?

U heeft de laatste jaren nogal veel op rekening-courant (rc) geleefd, en fiscaal gezien begint uw ‘voordeel gratis lening’ nu toch nogal door te wegen. Hoe kunt u die schuld op uw rc goedkoop wegwerken? We bekijken een optie...

AUTOKOSTEN - 12.12.2011

Rijdt u ook 200.000 km met één auto?

Een collega wou op zeker spelen en vroeg de fiscus van tevoren of deze akkoord zou gaan als hij zijn auto afschreef op vier jaar. Hij beklaagt het zich nog...

BEDRIJFSVOORHEFFING - 08.12.2011

Vergoedingen 2011 betalen vóór half januari


ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 08.12.2011

Een bediende tijdelijk werkloos maken: soepel of niet?

Vanaf 1 januari 2012 wordt het systeem van de economische werkloosheid ook voor de bedienden ‘op definitieve basis’ opgenomen in de wetgeving. Betekent dat echter ook dat het even soepel zal gaan als voor de arbeiders?

LOON - INDEXATIES - 08.12.2011

Nieuwe loongrenzen voor 2012 gekend


PERSONEELSBELEID - WETTELIJKE VAKANTIE - 08.12.2011

Bepaal nu al ieders vakantierechten voor 2012

Een voltijdse werknemer heeft in principe recht op 20 (24) vakantiedagen per jaar. Niet iedereen komt echter aan ‘een volledig verlof’. Aan welke werknemers moet u denken op dat vlak en wat doet u daarmee?

RVA-UITKERINGEN - RIJVERBOD - 08.12.2011

Rijverbod wegens epilepsie, wat nu?

Stel, ten gevolge van een epilepsieaanval in de wagen krijgt een werknemer een rijverbod van drie maanden. Als hij zonder auto niet kan werken of niet op het werk kan geraken, valt de werknemer dan zonder inkomen?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 08.12.2011

Kritiek via Facebook: een ‘option’ op ontslag?

In de media werd er onlangs uitgebreid bericht over een zaak waarin het ontslag om dringende reden wegens kritiek op de werkgever via Facebook aanvaard werd. Onder welke voorwaarden heeft u in zo’n ‘verhaal’ kans op succes?

ARBEIDSREGLEMENT - SANCTIES - 08.12.2011

Arbeidsreglement aangepast, geen kopie gegeven...

Stel, iemand zondigt tegen de regel dat hij moet ‘uittikken’ om te roken. Hij ­weigert echter de sanctie die u daarvoor voorziet (loonverlies van twee uur) te aan­vaarden. “Mijn kopie van het arbeidsreglement zegt daar niks over,” zo beweert hij…

ONTSLAG - ZIEKTE - 08.12.2011

Kunt u nog beëindigen wegens medische overmacht?

Stel, een werknemer kan medisch gezien zijn job niet meer uitoefenen, wat ook bevestigd wordt door de arbeidsgeneesheer. Kunt u de arbeidsovereenkomst dan ontbinden wegens overmacht? Een recent arrest licht toe...

STUDENTENARBEID - 08.12.2011

Dat is mijn student voor 2012!

Voortaan kan een student 50 dagen per jaar aan een goedkoop RSZ-tarief werken. Wist u al dat u iemand in één keer voor al die dagen kunt ‘reserveren’?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 08.12.2011

Voor wie bestuurder is van een vzw...


PERSONEEL - AANWERVEN - 08.12.2011

Werf een jongere nog vóór 1 januari 2012 aan


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 08.12.2011

Komaan schat, even naar de gemeente voor de fiscus!

Woont u feitelijk samen met een partner met geen of weinig beroepsinkomsten, dan kan het fiscaal heel interessant zijn om nog vóór Nieuwjaar zgn. wettelijk te gaan samenwonen. Waarom is dat precies en wat moet u ervoor doen?

PERSONEEL - STUDENTEN - 08.12.2011

Een jobstudent in de kerstvakantie: wat wijzigt er?

Binnenkort is het kerstvakantie en u wilt in die periode misschien een jobstudent bij u aan het werk zetten. Is dan de nieuwe regeling rond jobstudenten al van toepassing? Waarmee houdt u het best rekening?

AANSPRAKELIJKHEID - VERBORGEN GEBREKEN - 08.12.2011

Wie kunt u de zwartepiet toeschuiven?

U voerde werken uit bij een klant. Achteraf blijkt dat u gebrekkig materiaal gebruikt heeft. Draait u dan op voor de kosten? Een rechter zette onlangs een collega volledig uit de wind…

ONDERAANNEMING - RECHTSTREEKSE VORDERING - 08.12.2011

Uw deel is betaald, zegt de klant van de hoofdaannemer

Zit de hoofdaannemer in slechte papieren, dan is de rechtstreekse vordering voor u als onderaannemer vaak de enige manier om uw centen te zien. “Laat u niet te snel door de eindklant afschepen”, zo waarschuwde een rechter onlangs…

VERZEKERINGEN - BRAND - 08.12.2011

Goed verzekerd als een brand uw zaak stillegt?

Onlangs kwamen een aantal bedrijfsbranden in het nieuws. In principe komt in zo’n geval de brandverzekering wel tussen, maar de kans dat niet alle schade vergoed wordt, is groot. Hoe zit dat precies en hoe dekt u zich wel goed in?

FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 08.12.2011

Einde energieaftrek? Aan de slag!

De berichten in de media rond de afschaffing van de energieaftrek zorgen voor paniek. Voor uw klant is alles nog niet verloren. Wat staat ú nu te doen?

VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 08.12.2011

Bespaar 6% met een superdividend vóór Nieuwjaar!

De roerende voorheffing (rv) stijgt binnenkort zo goed als zeker van 15% naar 21%. Met een zgn. superdividend kunt u deze extra belasting nog snel ­vermijden, maar hoe werkt dat precies en waarmee moet u dan wel rekening houden?

BEDRIJFSLEIDER - 07.12.2011

Is 50% van uw groepsverzekering voor uw ex?

Volgens een recent arrest moet ook uw extralegaal pensioen verdeeld worden bij een echtscheiding. Oei, is dat altijd zo en hoe moet dat dan precies?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - REKENING-COURANT - 07.12.2011

Uw vennootschap heeft geen lening nodig van u...

U heeft een rekening-couranttegoed waarop u interest vraagt. Naar het schijnt, zou de aftrek daarvan bij uw vennootschap verworpen kunnen worden als blijkt dat uw vennootschap eigenlijk geen lening van u nodig heeft! Klopt dat?

FINANCIEEL - LENING - 07.12.2011

Zelfs uw vennootschap een rating?

De term ‘rating’ duikt de laatste maanden overal op. In principe heeft ook uw vennoot­schap een rating. Wie kent die toe en waarmee wordt er daarbij rekening gehouden? Wat kunt u vóór het einde van het jaar doen om die te verbeteren?

JAARREKENING - INHOUD - 07.12.2011

Onderschat belang van toelichting bij jaarrekening niet!

Recentelijk verscheen er een koninklijk besluit waarbij er gesleuteld werd aan de informatie die u in de zgn. toelichting bij de jaarrekening moet opnemen. Wat ­wijzigt er precies en heeft zo’n toelichting eigenlijk veel nut? Wat leidt u eruit af?

VERZEKERINGEN - AANSPRAKELIJKHEID - 07.12.2011

Uw premie voor uw D&O-polis dit jaar al/nog betaald?

Naar aanleiding van de stopzetting van de polis bestuurdersaansprakelijkheid door de Gemeentelijke Holding was er de laatste dagen veel te doen over de gedekte periode. Hoe zit dat precies en wat zijn de aandachtspunten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 07.12.2011

Zonder discussie om de drie jaar een nieuwe auto?

Onlangs vond de Rulingcommissie dat een auto afschrijven op vier jaar erover was, zeker gezien het type auto in kwestie! Nochtans, als u het een en ander slim aanpakt, kunt u om de drie jaar wisselen van auto en dat zonder discussie...

LOON - 07.12.2011

Betaal uw loon één dag later!

Neemt u een maandelijks loon op uit uw vennoot­schap, laat uw loon van december dan pas op 1 ­januari ­storten in plaats van op 31 december. Waarom?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 07.12.2011

Uw klant geeft 15% meer uit…


HORECA - JOBSTUDENT - 07.12.2011

Jobstudent op oudjaar om 23.59 u naar huis?


PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 07.12.2011

Aanvraag tijdskrediet: u moet niet alle eisen slikken!

Een werkneemster wil graag een 1/5 tijdskrediet opnemen, bij voorkeur één volle dag per week. Mag u dat weigeren? Mag ze zelf kiezen welke dag in de week ze vrij neemt? Onlangs stelde een rechter paal en perk...

RECLAME - ACTIE - 07.12.2011

Geweldige actie, zonder dat de fiscus lastig kan doen

Een collega bracht met een originele actie een nieuw aanbod onder de aandacht van zijn klanten. Hij informeerde of hij daarmee problemen riskeerde bij de fiscus. Integendeel, zo blijkt. Hij had zijn actie goed uitgekiend…

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 07.12.2011

Een bestelbon voor uw klanten, ook op de kerstmarkt?

Een klant wil iets bestellen wat u niet in voorraad heeft. Bent u dan verplicht om een bestelbon op te maken? Wat moet daar in het voorkomende geval dan ­precies allemaal instaan? Kunt u datzelfde model ook op de kerstmarkt gebruiken?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 06.12.2011

Niet de club maar u steunt het goede doel...


BTW - AANGIFTE - 06.12.2011

Nu lager btw-tegoed voor teruggave!


PERSONEEL - ONTSLAG - 06.12.2011

Voor wie precies wijzigt de ontslagtermijn in 2012?

Vanaf 1 januari 2012 worden de ontslagtermijnen voor bepaalde bedienden korter en voor bepaalde arbeiders langer. Hoe doet u daarmee uw voordeel als u nu iemand in dienst wilt nemen?

VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 06.12.2011

Bespaar 6% met een superdividend voor Nieuwjaar!

De roerende voorheffing (rv) stijgt binnenkort zo goed als zeker van 15% naar 21%. Met een zgn. superdividend kunt u deze extra belasting nog snel ­vermijden, maar hoe werkt dat precies en waarmee moet u dan wel rekening houden?

RECHT - VARIA - 06.12.2011

Een factuur uit de oude doos, nog te betalen?

U ontvangt ineens een factuur voor leveringen van een aantal jaren geleden. Bent u dan nog wel verplicht om deze te betalen of is die inmiddels hopeloos verjaard? Recentelijk sprak een rechter zich hierover uit...

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 05.12.2011

Wijzigingen in Vlaamse premies vanaf 2012


HUUR - INDEXERING - 05.12.2011

Automatische indexatie op de tocht?

Er is de laatste tijd heel wat te doen over de zgn. automatische indexatie. Hoe zit dat met de indexatie van huurcontracten? Kunt u daar gerust met de huurder afspreken dat de huur automatisch geïndexeerd wordt?

REGISTRATIERECHTEN - BEROEPSVERKOPER - 05.12.2011

Boete bij niet-tijdige doorverkoop...


VERKOOP - ECHTSCHEIDING - 05.12.2011

Een klant die in een echtscheidingsprocedure zit...

Een klant is nog verwikkeld in een echtscheidingsprocedure, maar hij wil ­intussen al wel een woning kopen. Kan dat zomaar of heeft hij daarvoor altijd de toe­stemming nodig van zijn ex-echtgenote?

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 05.12.2011

Naar de notaris stappen voor een huurcontract?

U bent maar zelden echt verplicht om voor een huurcontract bij een notaris te passeren. Wanneer is dat precies het geval en kan het ook in andere gevallen zinvol zijn om uw huurcontracten door een notaris te laten opmaken?

BANK - HYPOTHECAIR KREDIET - 05.12.2011

Een scherp tarief nu, dat u op termijn zuur opbreekt...

Het aantal hypothecaire kredieten dat afgesloten wordt, blijft vooralsnog op een hoog peil. De tarieven zijn echter in stijgende lijn. Wat is tegenwoordig een ­bijzonder aandachtspunt als u voor een variabele interestvoet kiest?

FISCAAL - MEERWAARDEN - 05.12.2011

Verkoop van een woning in erfpacht: belastingvrij?

Steeds meer beschermde eigendommen worden thans niet zozeer verkocht in volle eigendom, maar worden in erfpacht gegeven voor een langere termijn. Maakt dat voor u als koper een verschil als u dat erfpacht later zou willen doorverkopen?

REGISTRATIERECHTEN - KLEIN BESCHRIJF - 05.12.2011

Niet meer verzekerd door blunders rond klein beschrijf?

Het BIV waarschuwde recentelijk dat verzekeringsmaatschappijen overwegen om vastgoedmakelaars te weren wegens “te veel geblunder rond het zgn. klein beschrijf”! Oei, waarover hebben ze het en hoe vermijdt u die valkuilen?

FISCAAL - 05.12.2011

Tot vier tellen voor energieaftrek?

Voor de toepassing van de energieaftrek is uw woning sneller vijf jaar in gebruik dan u denkt, zo zei de ­minister recentelijk. Hoezo en wat kunt u dan nog doen?

ONROEREND GOED - 05.12.2011

Laatste kans voor een groene lening!


LENING - AFTREKBARE INTERESTEN - 05.12.2011

Nog vóór het jaareinde een win-winlening sluiten…

Banken staan niet te springen om krediet te geven. Daarom is de zgn. Vlaamse win-winlening een interessante manier om aan vers geld te geraken. Er is een goede reden om zo’n lening nog vóór het einde van het jaar aan te gaan…

SUCCESSIERECHTEN - HANDGIFT - 05.12.2011

Doe ieder apart een handgift in plaats van samen!

Geld schenken aan uw kinderen kan gemakkelijk via een zgn. hand- of bankgift. U moet dan nog wel drie jaar blijven leven, maar zelfs dat kan in geval van nood opgelost worden. Dat kan bovendien heel voordelig als u daar nu aan denkt...

PERSONEEL- FISCAALGUNSTIGE VERLONING - 05.12.2011

Hoeveel maaltijdcheques kunt u geven?

Maaltijdcheques blijven een populaire verloningsvorm en voortaan kunnen ze ook elektronisch uitgereikt worden. Verandert er fiscaal gezien iets? Recentelijk heeft de fiscus ook gepreciseerd hoeveel maaltijdcheques u precies kunt geven...

AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 05.12.2011

Is een oldtimer wel of niet afschrijfbaar?

Tegenwoordig doet de fiscus naar verluidt weer graag moeilijk over het feit dat bepaalde investeringen te snel afgeschreven worden en/of zelfs helemaal niet afschrijfbaar zijn. Welke vuistregels kunnen u hierbij helpen?

BTW - AFTREKBAARHEID - 05.12.2011

Feestelijk een fles cognac kraken zonder BTW-kater...

Met de feestdagen in het verschiet, duiken er weer een aantal vragen op rond de al dan niet recupereerbaarheid van de BTW op aangekochte sterkedrank. We lichten het één en ander toe…

BTW - AUTO - 05.12.2011

Uw auto verkopen met minder BTW?

De BTW op autokosten is maximaal voor 50% aftrek­baar, maar toch moet u bij verkoop BTW rekenen op 100%. Daarin zou nu verandering komen...

AFTREKBARE KOSTEN - AUTOKOSTEN - 05.12.2011

Is parkeren met uw gsm een telefoonkost?


FISCAAL - PENSIOENSPAREN - 05.12.2011

Pensioensparen verlieslatend, wat nu?


FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 05.12.2011

is factureren in euro niet altijd correct?


SUCCESSIERECHTEN - HANDGIFT - 05.12.2011

Is een handgift voorbijgestreefd én af te raden?

Er wordt de laatste tijd meer en meer gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van een klassieke handgift. Vanwaar die plotse ommekeer en is de zgn. bankgift die dan wordt aangeraden als alternatief wel even voordelig?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 05.12.2011

Kijk uit wanneer u ziek wordt en/of geneest...

Wordt u ziek of tijdelijk arbeidsongeschikt, dan kunt u in bepaalde gevallen een vrijstelling krijgen van sociale bijdragen voor één of meerdere kwartalen. Wanneer kunt u dit genieten en waarop moet u in het voorkomende geval letten?

FISCAAL - AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - 05.12.2011

Zo veel geschenken voor die paar klanten?

Binnenkort gaat ook u wellicht weer de nodige relatiegeschenken bestellen voor tijdens de eindejaarsperiode. Zijn deze dan zonder meer fiscaal aftrekbaar of zijn er wat dat betreft toch zaken waarop u dan specifiek moet letten?

ONROEREND GOED - FISCAAL - 05.12.2011

Minder laten belasten dan u afgeschreven heeft?

Als u uw woning voor bv. 40% afschrijft (het beroepsgedeelte), wordt u bij een latere verkoop in principe ook belast op 40% van de winst van deze verkoop. Kunt u ervoor zorgen dat er minder belast wordt? Een recent vonnis licht toe...

KORT & BONDIG - 05.12.2011

Kent u deze al...


ONROEREND GOED - AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - 05.12.2011

Hoezo, ik mag de huur fiscaal niet inbrengen?

Een collega wilde een woning huren met atelier en bureauruimte, maar dat kon alleen als hij de huurprijs fiscaal niet zou inbrengen als beroepskosten. “Anders ben ik fiscaal de dupe,” zei de verhuurder. Is dat zo en hoe lost u dat op?

FISCAAL - AANGIFTE - 05.12.2011

Nog wachten met de aangifte of niet?

Onlangs zei de fiscus de afrekeningen voor het jaar 2010 snel te versturen. Is dat goed of slecht nieuws? Uw boekhouder heeft toch nog tijd tot eind oktober?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 05.12.2011

Is uw VAPZ veilig voor een curator?


BTW - AUTOKOSTEN - 05.12.2011

Uw ‘oude’ auto doorgeven aan uw zoon, gevolgen?

Omdat uw auto fiscaal afgeschreven is, wilt u een nieuwe kopen en de ‘oude’ doorgeven aan uw zoon. Moet er dan nog BTW betaald worden op die auto en wordt uw zoon belast op het feit dat hij die ‘krijgt’?

ONROEREND GOED - SUCCESSIERECHTEN - 05.12.2011

Is samen kopen met de kinderen altijd het beste?

U bent van plan om een appartement aan zee te kopen en uw boekhouder raadt u aan om dit samen met uw kinderen te doen via een zgn. gesplitste aankoop. Waarom dan en kan het gewoon kopen in volle eigendom niet opportuun zijn?

VERKEERSBELASTING - EUROVIGNET - 05.12.2011

Ook ú kunt een deel van het eurovignet terugkrijgen!

Sinds 1 januari 2011 is alles inzake verkeersbelasting een bevoegdheid van het Vlaams gewest. Geldt dat effectief ook voor het fameuze eurovignet en kunt u daar nog steeds tot 1/3 van terugvragen? Even kijken hoe het nu precies zit...

GEMENGD PAND - AFTREKBARE KOSTEN - 05.12.2011

Bereken het beroepsmatige gedeelte eens anders… !

Een collega kocht een nieuw gemengd pand. Om zo veel mogelijk beroeps­kosten te kunnen aftrekken, schatte hij de waarde van het beroepsgedeelte hoog in. De fiscus was het daar niet mee eens. De rechter stond echter aan zijn kant...

BELASTINGCONTROLE - 05.12.2011

Als ze willen, pakken ze u toch... ?

Kan de fiscus uw omzet verhogen door ­enkele tegenberekeningen te doen en daarvan het hoogste bedrag te weerhouden? “Neen”, zei de rechter onlangs!

SOCIAAL STATUUT - BIJBEROEP - 05.12.2011

Is gelijkstelling met bijberoep ook voor u interessant?

Een collega betaalt minder sociale bijdragen omdat zijn echtgenote ook een inkomen heeft, via de zgn. gelijkstelling met bijberoep. Hoe zit dat precies en komt u daarvoor dan ook niet in aanmerking?

INVESTERINGSAFTREK - 05.12.2011

Pas te verkopen ná drie jaar dan?


VOORAFBETALINGEN - 05.12.2011

Van bijberoep naar hoofdberoep gegaan?


AFTREKBARE KOSTEN - BUREAUKOSTEN - 05.12.2011

Kunt u de kosten van uw kantoor thuis (ook) inbrengen?

Volgens uw collega kunt u twee keer bureaukosten inbrengen als u niet alleen in uw zaak, maar ook thuis met uw administratie bezig bent. Klopt dat ­inderdaad en doet u daar dan een groot voordeel mee?

SOCIAAL STATUUT - ZELFSTANDIGE HELPER - 05.12.2011

Een zelfstandige helper... Dé oplossing?

Omdat een werknemer simpelweg heel duur is, raadt men u aan om te werken met een zgn. zelfstandige helper. Kunt u dan eender wie aannemen? Is dat nu effectief een oplossing of moet u daar toch mee uitkijken?

BTW - REKENINGUITTREKSEL - 05.12.2011

Zeker checken als u het een keertje krijgt!

Mogelijk heeft ook ú weleens een zgn. BTW-rekeninguittreksel ­gekregen. ­Waarom krijgt u dat soms wel en soms niet en hoe moet u dat in feite ‘lezen’? Erg duidelijk is dat immers niet. Lees vooral verder...

ENERGIEAFTREK - 05.12.2011

Energiebesparende werken aan uw gemengd pand...

Doet u energiebesparende werken aan uw privéwoning, dan heeft u recht op de energieaftrek. Hoe zit dat voor uw deels beroepsmatig en deels privé gebruikte pand? Vraagt u dan het best één of twee facturen? Wat doet u met de BTW?

AFTREKBARE KOSTEN - BEVEILIGING - 05.12.2011

Investeren in beveiliging wordt fiscaal aangemoedigd!

Recentelijk haalden een aantal inbraken bij en brutale overvallen op collega’s het nieuws. Wilt u uw zaak en/of uw woning beveiligen, dan geniet u een aantal fiscale stimuli. Ook inzake BTW is er deze keer overigens goed nieuws...

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 05.12.2011

Controle in uw living... ?

In principe mag de fiscus enkel een controle doen in uw beroepslokalen, niet in uw privésfeer. Geldt dat ook als u uw eenmanszaak gewoon thuis heeft?

AUTO - BRANDSTOFKOSTEN - 05.12.2011

Tanken met de juiste tankkaart rendeert!


BIJBEROEP - AUTOKOSTEN - 05.12.2011

Uw auto 100% inbrengen als bijberoeper kan perfect!

Autokosten liggen sowieso al gevoelig, maar voor zelfstandigen in bijberoep doet de fiscus er dikwijls nog een schepje bovenop. Vooral het percentage van het beroepsgebruik van de auto wordt graag betwist. Hoe verdedigt u zich?

VRIJ AANVULLEND PENSIOEN - 05.12.2011

Overgestapt van een oud VAP naar een VAPZ?


WIN-WINLENING - 05.12.2011

Een lening waarmee er voor iedereen iets te winnen valt!

U wenst een investering te doen van € 15.000. In plaats van bij de bank te lenen, willen uw ouders u wel helpen. Is de beste manier dan dat zij u het geld gewoon geven of bestaan er fiscaal gezien interessantere pistes?

AFTREKBARE KOSTEN - 05.12.2011

Mogen uw zakenrelaties meefeesten van de fiscus?

Het is weer de tijd van de communie- en de huwelijksfeesten en dus stellen velen zich de vraag of een deel van de factuur van het feest in de kosten gebracht kan worden. Dit is een gevoelig punt bij uw controleur. Hoe pakt u dit het best aan?

AFTREKBARE KOSTEN - 05.12.2011

Met het gezin naar een beurs in Milaan: aftrek kosten?

U gaat naar een beurs in Milaan en u neemt uw partner en uw kinderen mee, waardoor het een verlengd weekend van vier dagen wordt. Hoe berekent u dan uw beroepskosten? Mogen die dan bv. maar voor 1/4 afgetrokken worden?

BTW-AANGIFTE - 05.12.2011

Niet zozeer de datum is van belang!

Voor de volgende BTW-aangifte neemt ook ú allicht alle facturen op tot eind maart. Facturen van begin april mogen soms echter ook al opgenomen worden...

ONROEREND GOED - AFTREK HYPOTHECAIRE LENING - 05.12.2011

Bespaar méér met de lening op uw gemengd pand!

U bent van plan om een pand te kopen om in te wonen en te werken. U betaalt een deel met uw eigen spaargeld en een deel via een lening. Kunt u dan én ­fiscaal afschrijven én de voordelen genieten van een woonkrediet?

AUTOKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 05.12.2011

Auto laten beletteren, hogere fiscale aftrek?


BTW - RECHT OP AFTREK - 05.12.2011

Opgelet als u zo’n briefje krijgt van de BTW!


FISCAAL - CONTROLE - 05.12.2011

Van de ene rekening op de andere: een gevaarlijk spel?

Dat u op een privérekening geen beroepsinkomsten mag laten storten, is logisch. Hoe zit het echter als u van de privé- naar de beroepsrekening stort? Een collega in een eenmanszaak ondervond wat niet mag en wat wél kan…

VRIJ AANVULLEND PENSIOEN ZELFSTANDIGEN - 05.12.2011

“VAPZ? Maar ik heb al pensioensparen...”

Elk jaar opnieuw krijgt ook ú als zelfstandige in een eenmanszaak wellicht de vraag om een VAPZ aan te gaan. Is dat dan echt interessanter dan bv. het ­pensioensparen dat u al jaren heeft en kunt u beide eventueel combineren?

AFTREKBARE KOSTEN - BRANDSTOFKOSTEN - 05.12.2011

Verhoog uw aftrekbare tankkosten!

Onlangs werden de gemiddelde brandstofprijzen van 2010 bekendgemaakt. Mogelijk kunt ook ú hiermee meer tankkosten inbrengen dan de beroepskosten die u effectief betaald heeft. Even kijken waarop u moet letten...

AANKOPEN & INVESTERINGEN - 05.12.2011

Een nieuwe gsm? Haal fiscaal het onderste uit de kan...

U heeft een nieuwe gsm van € 240 gekocht via de zaak. Het is echt een leuk ‘hebbeding’, maar het wordt nóg leuker als u een aantal fiscale weetjes in het achterhoofd houdt. Even kijken hoe u van uw gsm een fiscale topper maakt...

SOCIALE BIJDRAGEN - 05.12.2011

Eerste rekening sociale kas: valt precies mee dit jaar?

Inmiddels heeft ook u allicht de eerste ‘factuur’ gekregen van uw sociale kas met het verzoek om die te betalen tegen 31 maart. Mogelijk valt ze dit jaar best mee. Hoe komt dat en betekent dit dat u later nog behoorlijk zal moeten opleggen?

KINDEREN TEN LASTE - 05.12.2011

Vakantiewerk bij u en toch ten laste!

Doet uw zoon vakantiewerk bij u in de zaak, dan is hij fiscaal in principe niet meer te uwen laste, tenzij u het slim aanpakt. Hoe gaat u het best te werk?

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 05.12.2011

Twee auto’s op de zaak: wat doet u fiscaal het best?

Autokosten zijn in principe maar voor 75% aftrekbaar in een eenmanszaak en de BTW kan voor max. 50% gerecupereerd worden. Wat doet u het best als u twee auto’s heeft: de ene zo veel mogelijk inbrengen en de andere minder of net niet?

ONROEREND GOED - MEERWAARDEBELASTING - 05.12.2011

Wordt uw huis verkopen fiscaal gezien gevaarlijk?

Onlangs meldden de media dat de fiscus de jacht geopend had op iedereen die een huis verkocht had en zijn winst daarop niet aangegeven had. Moet u hiermee ook rekening houden of gelden er voor u nog andere regels?

INVESTERINGSAFTREK - 05.12.2011

Welke voordelen bij de gespreide investeringsaftrek?

Binnenkort is het weer aangifteperiode... Waarom zou u - in plaats van voor de eenmalige investeringsaftrek - niet eens kiezen voor de ‘gespreide’ investerings­aftrek? Wanneer kiest u hiervoor eigenlijk het best en wanneer niet?

SCHENKEN - HANDGIFT & BANKGIFT - 05.12.2011

Hoe doet u het best een hand- of een bankgift?

U wenst bv. een schenking te doen van € 10.000 aan één van uw kinderen door middel van een hand- of een bankgift. Hoe doet u dat correct en hoe zorgt u voor een sluitend bewijs? Hoe pakt u zoiets m.a.w. praktisch aan?

FISCAAL - MEEWERKINKOMEN - 05.12.2011

Een deel van uw inkomen bij uw vrouw laten belasten?

Helpt uw vrouw mee in uw zaak, dan zijn er twee mogelijkheden om haar een bepaalde voor u fiscaal aftrekbare vergoeding te geven. Kunt u vrij kiezen voor één van beide stelsels en is het wel altijd voordelig om dat sowieso te doen?

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 05.12.2011

Lichte vracht gebruikt als auto, dus... ?

Een collega had een ‘echte’ lichte vracht, maar kreeg toch slechts een BTW-aftrek van 50% omdat hij er geen goederen mee vervoerde. Klopt dat?

CONTROLE - BEROEPSVERLIEZEN - 05.12.2011

Als bijberoeper verlies maken, een probleem?


AANGIFTE - BELASTBAAR INKOMEN - 05.12.2011

Is er een ‘ideaal’ inkomen om aan te geven?


BANKGEHEIM - 05.12.2011

Wordt het bankgeheim nu (volledig) afgeschaft?

Vanaf 1 juli 2011 wijzigen de spelregels inzake het fiscale bankgeheim. Wil dat dan zeggen dat de fiscus voortaan zomaar en buiten uw medeweten om uw bankrekeningen mag inkijken bij uw bank? Hoe zit dat precies?

BTW - 05.12.2011

Privé iets gekocht op het BTW-nummer van de zaak... ?

U heeft privé aankopen gedaan op het BTW-nummer van uw eenmanszaak. Is dat erg of kan dat niet echt kwaad? Wat moet u doen met de factuur? Moet u die ook aan uw boekhouder bezorgen of hoeft u niets te doen?

CONTROLE - 05.12.2011

Een al te nieuwsgierige fiscus...

Mag de fiscus u vragen waar u op vakantie geweest bent en hoeveel dat gekost heeft of hoeveel u privé bv. uitgeeft aan elektriciteit, verwarming, huur, enz.? Mag dat zomaar? Hoe reageert u het best op zulke vragen?

INVESTERINGEN - MEER- EN MINDERWAARDE - 05.12.2011

Nog niet afgeschreven en toch al vervangen?

U heeft twee jaar geleden een pc gekocht die u voor 100% beroepsmatig gebruikt. U zou die eigenlijk al willen vervangen, maar hij is nog niet volledig afgeschreven. Is dat een probleem of niet en waarop moet u letten?

BELASTINGCONTROLE - 05.12.2011

Een ‘beetje zwart’ kan geen kwaad... ?

Volgens een recente zgn. fraudemeter is het geen probleem als u soms iets in het zwart laat doen. Zijn de fiscale spelregels dan onlangs gewijzigd?

EUROVIGNET - TERUGGAVE - 05.12.2011

Nu een deel van het eurovignet terugvragen?


VRIJ AANVULLEND PENSIOEN - 05.12.2011

VAP: ook vrije premiebetaling?

Als appeltje voor de dorst heeft u een VAP-contract gesloten. Bent u dan ­verplicht om elk jaar (dezelfde) premies te betalen of kunt u ook eens een jaartje overslaan? Welke gevolgen heeft dit bv. voor uw (pensioen)kapitaal?

TIJDSKREDIET - 05.12.2011

Mag uw partner u helpen tijdens zijn/haar tijdskrediet?

Het bedrijf waarin uw partner werkt, heeft tijdelijk minder werk. Uw partner zou daarom graag tijdskrediet nemen om u in de zaak te kunnen komen ­helpen. Kan en mag dat zonder dat hij/zij sociale bijdragen moet betalen?