Alle domeinen

2011 - November

WEBDIENSTEN - VARIA - 30.11.2011

Zo linkt u twee webdiensten


ONTSPANNING - TELEVISIE - 30.11.2011

Welke televisie past hier?


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 30.11.2011

Een poll of een survey bij uw klanten?

Via een online enquête kunt u nuttige informatie inwinnen van uw website­bezoekers. De webtool Zoomerang helpt u hierbij en laat u kiezen tussen een ‘poll’ en een ‘survey’. Interessant?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.11.2011

Uw gepresteerde uren in Google Agenda

Eerder hebben we een aantal tools besproken waarmee u uw gepresteerde uren kunt bijhouden. Nu testen we GTimeReport: een tool voor tijdsregistratie die gebruik maakt van Google Agenda.

ONTSPANNING - REIZEN - 30.11.2011

Zet uw roadtrip op de kaart

Vertrekt u binnenkort op wintervakantie? Of trekt u er geregeld eens op uit? Met het onlangs gelanceerde Animaps kunt u uw reisroutes online plaatsen. Wat maakt dit speciaal?

ZOEKEN - COMPUTER - 30.11.2011

Efficiënter werken met Windows Search

Windows Vista en Windows 7 bevatten een ingebouwde zoekmotor, Windows Search, waarmee u alle bestanden op uw computer snel doorzoekt. Met de juiste instellingen en parameters kunt u nog sneller en efficiënter zoeken.

WEBDIENSTEN - AUDIO EN VIDEO - 30.11.2011

Multimedia bewerken zonder software

Voor het bewerken van audio en video wordt doorgaans een beroep gedaan op software. FileLab laat u echter volledig online multimediabestanden bewerken. Maar werkt zo’n cloudtool wel goed?

SOFTWARE - BROWSER - 30.11.2011

Firefox 8: de zoveelste upgrade?

Onlangs verscheen versie 8 van Firefox, amper zes weken na versie 7. Wat brengt deze nieuwe versie van de browser precies? Is het wel de moeite waard om alweer te upgraden?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.11.2011

Personeelsbeheer met Zoho People

U kent Zoho misschien al als handige online ‘suite’ met officetoepassingen, maar er is ook Zoho People: een cloudoplossing voor human resources management. Is die de moeite waard voor uw zaak?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 30.11.2011

Uw bedrijf nu ook sociaal actief op Google+?

Een heleboel bedrijven staan al actief in contact met hun klanten via Twitter, LinkedIn en een Facebook-bedrijfspagina. Ook op het sociaal netwerk Google+ kunt u nu terecht voor een eigen bedrijfspagina. Waarom zou u dat nog doen?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 30.11.2011

Thunderbird 8 en Postbox 3

Werkt u nog met een oude versie van het e-mailpakket Thunderbird of het nauw verwante Postbox? Wat wint u met een upgrade naar de recentelijk vernieuwde versies? En waarin verschilt Postbox van Thunderbird?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 30.11.2011

Ook uw mobiele toestel verdient bescherming

Als bezitter van een mobiel toestel zoals een iOS- of Android-smartphone of een tablet vergeet u misschien wel dat dit eigenlijk ook een computer is. Zo’n toestel moet dan ook op de gepaste manier beschermd worden. Enkele tips.

ONTSPANNING - FILM - 30.11.2011

Films huren kan ook online

Via digitale televisie kunt u uw favoriete films ­bestellen en bekijken wanneer u wilt. Maar ook via internet krijgt u een mooi filmaanbod.

GOED OM TE WETEN - BEROEPSKOSTEN - 29.11.2011

Parkeren met uw gsm: telefoon- of autokosten?


GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 29.11.2011

Lage taxatievoet voor Impulseo I is een feit


PRIVÉ - SCHENKING - 29.11.2011

Doe ieder apart een handgift in plaats van samen!

Geld schenken aan uw kinderen kan gemakkelijk via een zgn. hand- of bankgift. U moet dan nog wel drie jaar blijven leven, maar zelfs dat kan in geval van nood opgelost worden. Dat kan bovendien heel voordelig als u daar nu aan denkt...

AUTO - FISCAAL - 29.11.2011

Hoezo, te goedkoop verkocht... ?

Uw auto is fiscaal volledig afgeschreven en u verkoopt hem voor € 1.000. Kan de fiscus dan zeggen dat uw auto nog zeker € 5.000 waard was en u zo extra belasten?

BEROEPSAANPSRAKELIJKHEID - VERZEKERING - 29.11.2011

Kan de verzekeraar zelf beslissen om te betalen?

Stel, uw verzekeraar erkent t.a.v. de patiënt (of t.a.v. diens advocaat of zieken­fonds) dat u een fout begaan zou hebben, terwijl u het daarmee helemaal niet eens bent. Bent u dan ‘juridisch gebonden’ door deze verklaring?

BANK - SPAARBESCHERMING - 29.11.2011

Optimaliseer de spaarbescherming!

De bescherming van spaargeld ten belope van max. € 100.000 roept niet alleen ongerustheid op, maar ook heel wat ‘inhoudelijke’ vragen. Hoe werkt dit bv. in geval van meerdere rekeningen en meerdere (mede)titularissen?

GRONDIG ONDERZOCHT - MEEWERKENDE PARTNER - 29.11.2011

Meer toekennen omdat u meer verdiend heeft?

Stel, u doet al jaren een toekenning van een meewerkinkomen aan uw partner. Mag u het bedrag van die toekenning laten stijgen in functie van een (aanzien­lijke) verhoging van uw inkomsten? Een recent vonnis licht toe...

RIZIV - CONVENTIETARIEF - 29.11.2011

‘Vast’ remgeld, ereloon toch nog vrij?

De remgeldverlaging voor raadplegingen bij huis­artsen blijft voor vragen zorgen. Wil dit nu zeggen dat u niet meer van het conventietarief mag afwijken?

BELEGGEN - FONDSEN - 29.11.2011

De trackers hype doorprikt

Wie kent ze niet, de flashy trackers die sinds een aantal jaren in diverse vormen aangeboden worden. Nochtans hebben sommige trackers ook een verborgen kantje…

BELASTINGEN - REKENING-COURANT - 29.11.2011

RC-probleem oplossen met een holding?

Doorheen de jaren heeft u een grote schuld in uw rekening-courant (RC) opgebouwd ten aanzien van uw vennootschap, bv. omdat u veel privé-uitgaven door uw vennootschap laten betalen heeft. U wilt die schuld wegwerken, want dat kost u elk jaar veel (belasting)geld. Een holdingvennootschap (bv. opgericht in het kader van een successieplanning) kan een mogelijke oplossing zijn. Hoe werkt dat precies?

SUCCESSIEPLANNING - 29.11.2011

Successieplanning: huwen of samenwonen?

Uw (eerste) huwelijk is op de klippen gelopen en u heeft intussen een nieuwe partner gevonden. U vraagt zich af of (her)trouwen een goede optie is, om fiscale of om andere redenen. Op het gebied van erfrecht en successierechten zijn de verschillen met samenwonenden nl. vaak nog heel groot. Waar precies zitten die verschillen en hoe interessant is het om alsnog te huwen als u nu samenwonend bent?

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 29.11.2011

Vruchtgebruik of onverdeeldheid?

U wilt samen met uw vennootschap een nieuwe woning (of een ander onroerend goed) kopen. U overweegt een vruchtgebruikconstructie, maar u wilt geen 15 of 20 jaar meer werken en wanneer u stopt, wilt u die woning wel privé hebben. Kunt u met een kortlopend vruchtgebruik werken of uw vruchtgebruik vervroegd beëindigen? Of werkt u beter met een ‘aankoop in onverdeeldheid’ als alternatief?

PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 29.11.2011

Een hogere premie groepsverzekering?

U wilt een zo hoog mogelijke premie storten voor uw groepsverzekering. De ­premies die uw vennootschap in uw groepsverzekering stort, zijn voor haar echter maar aftrekbaar zolang de zgn. 80%-grens niet overschreden wordt. Waarop moet u letten en wat moet u allemaal zeker doorgeven aan uw verzekeraar zodat hij een zo hoog mogelijke aftrekbare premie kan berekenen?

SUCCESSIEPLANNING - 29.11.2011

Schenkingen uit het verleden ‘rechtzetten’?

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik of met rentelast (lijfrente) wordt in de praktijk heel vaak gebruikt om iets te schenken aan bv. de kinderen en toch nog inkomsten te behouden. Deze klassieke schenkingstechnieken kunnen echter ook gebruikt worden om bepaalde zaken uit het verleden ‘recht te zetten’, wanneer bv. het ene kind meer heeft gekregen dan het andere. Hoe gaat u concreet te werk?

BELEGGEN - RISICOSPREIDING - 29.11.2011

Help, de eurozone ontploft!

Stellen dat het de euro(zone) niet voor de wind gaat, is een open deur intrappen. Hoe kunt u zich als belegger beschermen en indekken, wanneer datgene wat tot voor kort als onmogelijk bestempeld werd, morgen toch werkelijkheid wordt en de euro helemaal instort?

VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 29.11.2011

Overlaten en toch nog even voortdoen?

In het kader van de overdracht van uw vennootschap is de kandidaat-overnemer bereid om u nog een tijd (tegen vergoeding) aan boord te houden. Zit er een addertje onder het gras als u op basis van die afspraken de deal afrondt en de overnameprijs bepaalt? Een rechter gaf onlangs tekst en uitleg. Met welke afspraken komt u achteraf niet in de problemen en maakt het uit of u een bvba of een nv heeft?

FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 29.11.2011

Na vijf jaar fiscaalvriendelijk van de hand doen...

Heeft u een eenmanszaak en verkoopt u een investering die u minstens vijf jaar beroepsmatig gebruikt heeft, dan is de winst die u daarbij behaalt belastbaar tegen slechts 16,50%. Moet u daarvoor ook vijf jaar afgeschreven hebben?

RECHT - LEVERING - 29.11.2011

Er is iets mis met de levering…

Stel, er zijn bij u goederen geleverd. Achteraf blijkt dat daarmee iets mis is. Onlangs deden een aantal rechters - en niet de minste - twee verhelderende en in zekere zin ook interessante uitspraken. Wat is er voor u van belang?

VERZEKERINGEN - POLIS - 29.11.2011

Verzekeraars scannen Facebook…

Verzekeraars zoeken steeds vaker redenen om niet te moeten betalen en ­vinden die onder meer via zgn. sociale media als Facebook. Moet u daarvan echt wakker liggen? Wat zijn de échte aandachtspunten?

FISCAAL - CONTROLE - 29.11.2011

Geleefd van goud dat ik verkocht...

Het einde van het jaar is hét moment om na te gaan of de fiscus geen vervelende vragen zal kunnen ­stellen. Nu is dat immers nog te voorkomen...

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 29.11.2011

Welke facturen dit jaar nog betalen?


PERSONEEL - AANWERVEN - 29.11.2011

Werf een jongere nog vóór 1 januari 2012 aan


PERSONEEL - STUDENTEN - 29.11.2011

Een jobstudent in de kerstvakantie: wat wijzigt er?

Binnenkort is het kerstvakantie en u wilt in die periode één of meer jobstudenten bij u aan het werk zetten. Is dan de nieuwe regeling rond jobstudenten al van toepassing? Waarmee houdt u het best rekening?

HANDELSPRAKTIJKEN - WEKELIJKSE RUSTDAG - 29.11.2011

Mag u in december open blijven op uw sluitingsdag?

U wilt in de komende eindejaarsperiode graag ook op uw sluitingsdag open blijven. Kan dat ook als die sluitingsdag niet op zondag valt? Hoe haalt u uw personeel over de brug om die extra dag te komen werken?

RECHT - ROKEN - 29.11.2011

Partytenten, al dan niet om in te roken…

Rooktenten schieten als paddestoelen uit de grond, zo was in de pers te lezen. Wanneer mag u in zo’n partytent (niet) laten roken? Mag u zo’n partytent om het even waar plaatsen of is er in principe een bouwvergunning voor nodig?

BUROTICA - PC - 28.11.2011

Orde op uw bureaublad


SUCCESSIERECHTEN - TESTAMENT - 28.11.2011

Uw eigenhandig testament laten ‘inschrijven’?


BELEGGEN - RENDEMENT - 28.11.2011

Wel stijgen, maar niet dalen?

Uw bankier stelt u een nieuw soort fonds voor dat zeker in slechte beurstijden beter scoort dan andere fondsen omdat het ‘asymmetrisch’ beheerd wordt. Wat betekent dat en is het wel zo interessant als uw bankier beweert?

ADVIESHOEK - 28.11.2011

Hoe verstandig (gedeeltelijk) uit uw Tak 21 stappen?

U wilt (gedeeltelijk) uit uw spaarverzekering stappen omdat u cash nodig heeft of omdat u niet meer tevreden bent met het rendement. Hoe stapt u (gedeeltelijk) uit uw Tak 21 met zo weinig mogelijk kleerscheuren? Waarop moet u letten?

BANK - PROCEDURE - 28.11.2011

Let op met oude overschrijvingsformulieren…

Sinds 17 oktober aanvaarden de banken alleen nog de nieuwe Europese overschrijvingsformulieren. Wat is daarbij voor u van belang? Kunt u op de één of andere manier ervoor zorgen dat uw cliënten uw erelonen vlotter betalen?

BTW - AUTOKOSTEN - 28.11.2011

Welke auto’s zijn voortaan duurder inzake btw?

Recentelijk gaf de btw meer uitleg over de nieuwe beperking van de btw-aftrek sinds begin dit jaar. Bent u btw-plichtig, dan wijzigt vooral de btw-aftrek op autokosten in een vennoot­schap daardoor in veel gevallen. Hoe zit dat?

BELASTINGEN - DIVIDEND - 28.11.2011

Anticiperen op Elio’s plannen met een superdividend?

De kans is groot dat de roerende voorheffing (rv) op dividenden door de ­regering in spe verhoogd zal worden tot 20% of 25%, terwijl die nu soms nog 15% bedraagt. Kunt u daar nog vlug (één keer) op anticiperen?

BELASTINGEN - MOTOR - 28.11.2011

Nieuwe verplichtingen voor ‘motards’ ook aftrekbaar?

Sinds begin oktober gelden er strengere kledijvoorschriften voor wie met een motor de weg opgaat. Is die kledij ook fiscaal aftrekbaar als u uw motor beroepsmatig gebruikt?

REGISTRATIE AANNEMER - 24.11.2011

Maakt u zich geen zorgen, beste klant…


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 24.11.2011

Als bijlage een overzicht van álle premies…


PERSONEEL - ONTSLAG - 24.11.2011

Even niemand meer aan de deur zetten…

In de meeste sectoren wijzigen de ontslagtermijnen voor arbeiders in 2012. Is dit ook het geval in de sector bouw? Indien u een arbeider wilt ontslaan, doet u dit dan het best nog dit jaar of wacht u beter tot volgend jaar?

OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 24.11.2011

Onvoorziene omstandigheden en de 30 dagenregel…

Bij onvoorziene omstandigheden mag u in principe van de initiële overheids­opdracht af­­wijken. Nadien is er soms discussie of de strikte regels nageleefd zijn. Cassatie verduidelijkte onlangs voor welke melding de 30 dagenregel speelt...

AANSPRAKELIJKHEID - VERBORGEN GEBREKEN - 24.11.2011

Tien jaar aansprakelijk voor een deur die scheef hangt?

De tienjarige aansprakelijkheid geldt alleen voor zware gebreken aan een gebouw. Hoe lang blijft u echter voor andere, lichtere gebreken aansprakelijk? De rechter verduidelijkte onlangs het één en het ander…

ONDERAANNEMING - WERFMELDING - 24.11.2011

De werfmelding: als onderaannemer wakker van liggen?

De RSZ legde al boetes op als er ten onrechte geen werfmelding gebeurde. Het Hof van Cassatie, onze hoogste rechtbank, sprak zich onlangs zelfs al uit over zo’n discussie. Soms riskeert u als onderaannemer in de klappen te delen…

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 24.11.2011

Wel voldoende budget voor de geplande werken?

Klanten, particulieren en professionelen hebben vaak grootse bouwplannen. Achteraf blijkt echter dat ze niet de centen hebben om uw rekening te betalen. Hoe dekt u zich in? Een rechter had onlangs een interessante suggestie…

DAGELIJKS BESTUUR - VERSLAGEN - 24.11.2011

Het ‘huishouden’ van uw vennootschap

Een collega werd recentelijk gecontacteerd door een boekhouder om het te hebben over ‘corporate housekeeping’, niet te verwarren met de ‘corporate governance’, zo zei hij nog. Wat is dat nu weer allemaal en moet u daarvan wakker liggen?

KAPITAAL - INBRENG - 24.11.2011

Heeft het fiscaal zin om reserves in kapitaal te steken?

Wilt u een kapitaalverhoging doorvoeren, dan zou dat naar het schijnt ook ­kunnen door een zgn. incorporatie van reserves. Wat houdt dat precies in? Wat zijn de voordelen daarvan en levert die incorporatie u fiscaal ook iets op?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 24.11.2011

Wat heeft de minderheid te eisen?

Onlangs besliste een rechter dat de zgn. minderheidsvordering niet alleen in een BVBA en NV maar ook in een CVOHA kan. Wat houdt die vordering in? Moet u daarvan als meerderheidsaandeelhouder/bedrijfsleider wakker liggen?

OPVOLGING - SUCCESSIERECHTEN - 24.11.2011

Wijzigingen in de opvolging van uw familiebedrijf

Vanaf 2012 zou u in principe uw Vlaamse familiebedrijf belastingvrij kunnen schenken, volgens een Vlaams ontwerpdecreet. In ruil voor die ‘geste’ vervalt echter de vererving aan 0%. Waarmee moet u zoal rekening houden?

KORT & KRACHTIG - 24.11.2011

Uiterst interessant om te weten...


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 24.11.2011

“Iets over het hoofd zien” kan iedereen gebeuren...

Na de verontrustende verstrenging door de fiscus van zijn standpunt over de niet of foutief aangegeven privé belastbare voordelen, heeft de minister onlangs de gemoederen wat bedaard. Wat is dan nu uw beste strategie?

BEDRIJFSWAGEN - CO2-TAKS - 24.11.2011

Formule CO2-taks voor 2012 bekend


STUDENTENARBEID - 24.11.2011

Student in de kerstvakantie: twee RSZ-regimes...

Op 1 januari 2012 treedt het nieuwe studentenregime (van 50 dagen) in voege. Vermits de kerstvakantie deels in 2011 en deels in 2012 valt, zal u dus met twee verschillende RSZ-regimes geconfronteerd worden. Welke gevolgen heeft dit?

PERSONEELSBELEID - WETTELIJKE VAKANTIE - 24.11.2011

Tijd voor de round-up van 2011 inzake vakantie

Nu we de laatste maand van 2011 ingaan, is het de hoogste tijd om een finale round-up te maken inzake de ‘vakantierechten’ van dit jaar. Het is volgens de wet immers (mee) uw taak dat dit behoorlijk gebeurt. Waarop moet u letten?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 24.11.2011

Één keer 50 is verkiezingen, maar twee keer 25 niet?

Stel, uw bedrijf heeft meer dan één vestiging of u heeft twee vennootschappen. Moet u die samenvoegen om te zien wat uw verplichtingen zijn in het kader van de sociale verkiezingen? Het moment om te beslissen breekt aan...

BEDRIJFSWAGEN - LEASING - 24.11.2011

Is een leasebeding geldig en altijd bruikbaar?

Als u door een vertrek van een werknemer de (operationele) leasing van zijn firma­wagen moet stopzetten, rekent de leasemaatschappij een schade­vergoeding aan. Kunt u contractueel bepalen dat die ten laste van de werk­nemer is?

BRUGPENSIOEN - OPZEGGING - 24.11.2011

Toch nog Canada Dry i.p.v. ‘mislukt’ brugpensioen?

U heeft iemand opgezegd met het oog op brugpensioen, wiens opzegtermijn begin 2012 zal eindigen. Nu blijkt plots dat hij dan niet aan de (nieuwe) voorwaarden (nl. een langere loopbaan) zal beantwoorden. Kunt u nog iets doen?

DEELTIJDS TIJDSKREDIET - WERKREGIME - 24.11.2011

Recht op tijdskrediet, maar niet op rooster naar keuze

Stel, een werknemer beschikt over een recht op 1/5 tijdskrediet, maar de vrije dag die hij voorstelt, is absoluut niet mogelijk. Als u echt niet tot een akkoord komt, wat zijn dan de gevolgen? Een recent arrest licht toe...

AANWERVEN - SUBSIDIES - 24.11.2011

Nog een laatste keer win-winnen?

Bent u toch van plan om op korte termijn een werk­zoekende aan te werven, dan kunt u dat beter nog vóór Nieuwjaar i.p.v. erna doen. Waarom?

MEDE-EIGENDOM - VOLMACHT - 22.11.2011

Hoeveel volmachten mag ieder nu precies hebben?

Sinds 1 september 2010 gelden er strengere regels rond hoeveel volmachten iemand op de algemene vergadering mag hebben. Zijn het er maximum drie? Zijn ze beperkt tot 10%? Onlangs verduidelijkte de minister het één en ander...

VLAAMS GEWEST - VARIA - 22.11.2011

Nog goedkoop bouwgrond cadeau doen tot eind 2014?

Het verlaagde schenkingsrecht dat in Vlaanderen geldt op bouwgrond wordt in principe verlengd tot eind 2014, maar wel tegen andere voorwaarden. Welke zijn dat dan? Is het dan beter om u te haasten om nog dit jaar alles rond te krijgen?

VLAAMS GEWEST - OVAM - 22.11.2011

Een voorwaarde in het compromis over het bodemattest?

Sluit u een compromis, dan moet daarin de inhoud van het bodemattest op­genomen zijn. Als er op dat moment nog geen bodemattest is, kunt u dit dan ­oplossen door hierover een opschortende voorwaarde op te nemen?

RUIMTELIJKE ORDENING - VERGUNNING - 22.11.2011

Twee studenten laten samenwonen…


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 22.11.2011

Vruchtgebruik op een grond is geen recht van opstal...

Onlangs vond de fiscus dat een vruchtgebruik op een grond eigenlijk niet meer of minder is dan een recht van opstal, met alle gevolgen vandien! Al goed dat de rechter tenminste nog het verschil kent tussen opstal en vruchtgebruik...

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 22.11.2011

BVBA verkoopt pand…


VERKOOP - OPSCHORTENDE VOORWAARDE - 22.11.2011

De vergunning laat op zich wachten…

Een perceel grond wordt weleens verkocht ‘onder opschortende voorwaarde’, bv. van het verkrijgen van een vergunning. Hoe vermijdt u dat u als verkoper de dupe wordt van het feit dat de verkoop al te lang geblokkeerd blijft?

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 22.11.2011

Kan een groene lening uw fiscale gezondheid schaden?

Nu nog een groene lening aangaan die pas vanaf begin volgend jaar afbetaald zal worden, kan zeer kwalijke gevolgen hebben voor uw fiscale aftrekken van dit jaar. Wanneer speelt dit precies en hoe lost u dat op?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 22.11.2011

Wablieft, alweer een sectorcontrole?

De Federale overheidsdienst (FOD) Economie ­kondigt opnieuw een algemene controle aan van de vastgoed­makelaars. Waarvoor let u het best specifiek op?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 22.11.2011

Opletten met linken naar een andere website?


AUTO - FISCALE AFTREK - 22.11.2011

Rijdt ú 200.000 km met één auto?


SUBSIDIES - VARIA - 22.11.2011

Nog vóór het jaareinde een win-winlening sluiten…

Banken staan niet te springen om krediet te geven. Daarom is de zgn. Vlaamse win-winlening een interessante manier om aan vers geld te geraken. Er is een goede reden om zo’n lening nog vóór het einde van het jaar aan te gaan…

ONROEREND GOED - HUUR - 22.11.2011

Het kantoor of magazijn dat u huurt even verbouwen…

U huurt bv. een kantoor of een magazijn. Mag u die bedrijfsruimte dan ­zonder meer aanpassen en/of er zelfs verbouwingen in uitvoeren zodat die beter geschikt is voor uw activiteit? Wat zijn daarbij belangrijke aandachtspunten?

RECHT - LEVERANCIER - 22.11.2011

Minimumprijzen vastleggen, kan dat wel of niet?

U wilt als groothandelaar graag minimumprijzen afspreken met uw klanten-­kleinhandelaars zodat ze elkaar niet te veel concurrentie aandoen. Kan dat eigenlijk wel en waarmee houdt u in het voorkomende geval dan het best rekening?

AUTO - BTW - 22.11.2011

Uw auto verkopen met minder BTW?

De BTW op autokosten is maximaal voor 50% aftrek­baar, maar toch moet u bij verkoop BTW rekenen op 100%. Daarin zou nu verandering komen...

AUTO & TRANSPORT - VOORDEEL AUTO - 21.11.2011

Uw voordeel gratis auto geïndexeerd in 2012...


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 21.11.2011

Geen 309% bij tijdige rekening-courantboeking


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - PENSIOENVOORZIENING - 21.11.2011

Een backservice voor uw pensioenbelofte in één keer?

Wie nog geen groepsverzekering heeft, kan zijn winst van dit jaar nog ‘drukken’ door de aanleg van een ‘pensioenvoorziening’. Kan er ook voor een zgn. backservice zo’n voorziening aangelegd worden? Een recente ruling verduidelijkt...

PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 21.11.2011

Bewoningsrecht als hinderpaal voor ouders ten laste?

Naast uw kinderen kunnen ook uw ouders fiscaal ten laste zijn. Hoe zit dat ook al weer in elkaar? Maakt het uit of u bv. in een kangoeroewoning woont of dat er een levenslang recht van bewoning is? De minister gaf onlangs tekst en uitleg...

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 21.11.2011

Uw vennootschap uw vakantiehuisje laten huren?

U wilt er met eindejaar even tussenuit en u overweegt om voor een weekje een appartement aan de kust of een chalet in de Ardennen te huren. Kunt u uw vennootschap de huur laten betalen? Waarop moet u letten?

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 21.11.2011

‘Doorschenken’ om de zaken te herschikken?

In de praktijk gebeurt het vaak dat ouders schenkingen gedaan hebben aan hun kinderen, maar na verloop van tijd de zaken toch wat willen ‘herschikken’. Hoe vermijdt u dat dit een dure zaak wordt bij vooral onroerende goederen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 21.11.2011

Wordt ú privé belast op een voordeel voor uw familie?

Onlangs zette Cassatie de puntjes op de ‘i’ door te stellen dat wanneer niet ú, maar iemand anders een voordeel genoten heeft, uzelf daar privé niet op belast kunt worden. Aan de minister werd nu gevraagd of hij dat standpunt volgt....

BTW - VOORDEEL AUTO - 21.11.2011

Wordt uw auto fiscaal weer duurder?

Onlangs ontstond er beroering in de media over een beslissing van de BTW-administratie die bedrijfs­wagens duurder zou maken. Waarover gaat dit precies?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 21.11.2011

Vruchtgebruik herkwalificeren in opstal kan niet zomaar!

Na een mislukte poging om fiscaal interessante vruchtgebruiken te herkwalificeren in minder interessante huur, heeft de fiscus nu geprobeerd om bepaalde vruchtgebruiken te herkwalificeren in een opstalrecht. Is dat ook gelukt?

REKENING-COURANT - 18.11.2011

U kunt uw rekening-courantprobleem oplossen met een holding

Doorheen de jaren heeft u een grote schuld in uw rekening-courant (RC) opgebouwd ten aanzien van uw vennootschap, bv. omdat u nogal veel privé-uitgaven door uw vennootschap laten betalen heeft.

U zou die schuld graag wegwerken, want dat kost u elk jaar veel geld omdat u privé zwaar belast wordt op het voordeel van de zgn. fictieve debetinteresten.

De aandelen van uw vennootschap verkopen aan een holdingvennootschap kan een mogelijke oplossing zijn. Hoe werkt dat precies?


INTERNET - 18.11.2011

Hoe stelt u paal en perk aan het privé surfen of mailen van uw werknemers tijdens de werkuren?

Bijna iedereen zit tegenwoordig op Facebook en het bezoeken van ‘sociale netwerksites’ wordt tijdens de werkuren alsmaar populairder. U merkt dat ook sommige van uw werknemers dagelijks heel wat van hun werktijd ‘verprutsen’ door het versturen van privémails of door het surfen op internet.

Hoe kunt u hier paal en perk aan stellen? Is het nuttig om te werken met een zgn. internetpolicy? Kunt u controleren wie er veel en op welke websites surft?

Kunt u een werknemer bij misbruiken op staande voet ontslaan om een dringende reden?


ZIEKTE-UITKERING - 18.11.2011

U bent als zelfstandige een aantal weken ‘buiten strijd’ door een operatie, waar heeft u recht op?

U moet een operatie ondergaan, bv. aan uw ‘versleten’ knie, heup of rug, en daarna een aantal weken revalideren. U zal een bepaalde periode echt niet kunnen werken en u vraagt zich af hoe de regeling voor ziekte bij zelfstandigen nu weer in elkaar zit en waarop u juist recht heeft.

Kunt u een uitkering krijgen in die periode? Onder welke voorwaarden kan dat precies? Blijft u dan nog verder sociale bijdragen betalen? Maakt het uit in welke periode u de operatie ‘plant’?

Mag u tijdens uw ‘ziekteverlof’ nog beperkt werken in uw bedrijf? Wat mag u wel of niet doen?


BESCHERMING PARTNER - 18.11.2011

Huwen, een efficiënte en goedkope manier van successieplanning?

Uw (eerste) huwelijk is op de klippen gelopen en u heeft intussen een nieuwe partner gevonden. U vraagt zich af of (her)trouwen een goede optie is, om fiscale of om andere redenen.

De fiscale verschillen inzake inkomstenbelastingen tussen gehuwden en (wettelijk) samenwonenden zijn sinds enkele jaren eigenlijk zo goed als verwaarloosbaar, dus daarvoor hoeft u het niet te doen.

Op het gebied van erfrecht en successierechten echter zijn de verschillen vaak nog heel groot. Niet alleen op het vlak van successierechten is de langstlevende echtgenoot beter af, maar ook op juridisch vlak. Waar zitten juist die verschillen en hoe interessant is het om alsnog te huwen als u nu (feitelijk of wettelijk) samenwonend bent?


ONROEREND GOED IN UW VENNOOTSCHAP - 18.11.2011

Een vruchtgebruikconstructie of beter een ‘aankoop in onverdeeldheid’?

U wilt samen met uw vennootschap een nieuwe woning (of een ander onroerend goed) kopen. U overweegt een vruchtgebruikconstructie, maar u wilt geen 15 of 20 jaar meer werken en wanneer u stopt, wilt u die woning wel privé hebben.

U kunt dan nu een ‘gesplitste aankoop’ doen samen met uw vennootschap voor bv. slechts tien jaar, of u kunt toch een vruchtgebruik afsluiten voor bv. 20 jaar en dan over tien jaar, wanneer u met pensioen wilt gaan, dat vruchtgebruik vervroegd beëindigen.

Een mogelijk alternatief is een ‘aankoop in onverdeeldheid’. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een gesplitste aankoop en een aankoop in onverdeeldheid en wanneer kiest u het best voor welke oplossing?


JAARREKENING - 18.11.2011

Hoe zit het met de ‘rating’ van uw vennootschap en hoe kunt u die verbeteren?

De laatste tijd wordt er zeer veel over zgn. ratings gesproken en vooral dan de neerwaartse herziening ervan (een zgn. downgrading) voor banken en landen. Wat is zo’n rating in feite? Weet u dat uw vennootschap wellicht ook zo’n rating heeft?

Vaak wordt er over zulke ratings nogal mysterieus gedaan. Toch heeft uw rating een zeer belangrijke invloed op uw relatie met uw bank. Wat is de impact van uw rating? Hoe kunt u uw rating verbeteren en waarom kijkt u er het best nog vóór het einde van het (boek)jaar naar?


GROEPSVERZEKERING - 18.11.2011

Hoe stort u dit jaar nog een zo hoog mogelijke premie in uw groepsverzekering?

Uw vennootschap heeft het dit jaar niet slecht gedaan en om de winst van het jaar nog wat te drukken, wilt u op het einde van het jaar nog een zo hoog mogelijke premie storten voor uw groepsverzekering.

De premies die uw vennootschap in uw groepsverzekering stort voor de opbouw van uw extralegale pensioen, zijn voor haar echter maar aftrekbaar zolang de zgn. 80%-grens niet overschreden wordt.

Waarop moet u dit jaar letten, en wat moet u allemaal zeker doorgeven aan uw verzekeraar zodat hij een zo hoog mogelijke aftrekbare premie kan berekenen? Wat is er van belang opdat uw premie fiscaal zeker aftrekbaar zou zijn?


SCHENKING - 18.11.2011

Via twee klassieke schenkingstechnieken schenkingen uit het verleden ‘rechtzetten’?

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik of met rentelast (lijfrente) wordt in de praktijk heel vaak gebruikt om iets te schenken aan bv. de kinderen en toch nog inkomsten te behouden.

Deze klassieke schenkingstechnieken kunnen echter ook gebruikt worden om bv. een kind dat meer pech heeft gehad in het leven te bevoordelen ten opzichte van de andere kinderen.

Het kan echter ook omgekeerd, nl. dat u deze technieken gebruikt wanneer bv. het ene kind meer heeft gekregen dan het andere (in werkelijkheid of louter vanuit juridisch oogpunt) en u bepaalde zaken uit het verleden terug wilt ‘rechtzetten’. Hoe moet u dan concreet te werk gaan?


OVERDRACHT - 18.11.2011

Nog een aantal jaren actief blijven in uw overgedragen vennootschap...

In het kader van de overdracht van uw vennootschap is de kandidaat-overnemer bereid om u nog een tijd aan boord te houden. Hij wil u zelfs garanderen dat u aantal jaren een vergoeding als bestuurder of zaakvoerder zal ontvangen, zonder dat daar al te veel prestaties tegenover moeten staan. Zit er een addertje onder het gras als u op basis van die afspraken de deal afrondt en de overnameprijs bepaalt? Een rechter gaf onlangs tekst en uitleg...

Met welke afspraken komt u achteraf niet in de problemen? Maakt het uit of u samen met de overnemer in een BVBA of in een NV als bedrijfsleider actief blijft?


CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 17.11.2011

Shoppen in één moeite

Op zoek naar cadeautjes voor Sinterklaas of voor de einde­jaarsfeesten? Op welke websites kunt u terecht voor een gevarieerd geschenkenpakket?

ZOEKEN - INTERNET - 17.11.2011

Plusteken in Google verdwijnt


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 17.11.2011

Zo koppelt u uw ‘vrienden’


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 17.11.2011

Facebooken op de werkvloer?

In de Europese landen heeft ongeveer één op twee werknemers onbeperkt toegang tot Facebook en Twitter op de werkvloer. Moet u zelf tolerant zijn voor uw eigen personeel? Een aantal concrete tips die u helpen bij uw keuze.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 17.11.2011

Een verstuurde mail ‘intrekken’?

Denkt u na het verzenden van een e-mail wel eens: ‘Oh neen, ik ben te snel geweest’? Zo ja, dan hebben wij voor u enkele tips waarmee u gênante situaties in de toekomst kunt vermijden.

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 17.11.2011

Gebruik uw usb-stick op de gepaste wijze

Grote bestanden worden steeds vaker via online opslag of via e-mail uitge­wis­seld. Toch is een gewone usb-stick ook vaak nog handig, zeker als u grote hoeveel­heden bestanden verplaatst. Hoe gebruikt u die stick het best?

GEZONDHEID - BEWEGING - 17.11.2011

Sporten met uw smartphone

Met uw smartphone bent u mobiel en toch overal online. Erg handig dus voor uw professionele activiteiten, maar uw iPhone of Android is ook een ideale tool om aan uw conditie te werken. Wij gingen op zoek naar een paar goede apps.

SOFTWARE - VARIA - 17.11.2011

Zippen: gratis of betalen?

Om ruimte te besparen op uw schijf of in de mailbox van de ontvanger of om downloadtijden voor bezoekers van uw site in te korten, kunt u bestanden comprimeren of ‘zippen’. Gebruikt u het best een gratis tool of een betalend pakket?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.11.2011

Projecten opvolgen ‘in the cloud’

Tools om projecten online met anderen te beheren en op te volgen zijn over­vloedig aanwezig op internet. Wij testten opnieuw enkele nieuwkomers waarmee u online taken kunt beheren.

SOFTWARE - WINDOWS - 17.11.2011

Kende u deze ingebouwde Windows 7-tooltjes al?

Windows 7 draait al op ongeveer één op de drie pc’s. Toch blijven een ­aantal interes­sante tools die in Windows ingebouwd zijn, voor vele gebruikers on­bekend. We zochten er een aantal uit die zeker de moeite waard zijn.

E-MAIL - WEBMAIL - 17.11.2011

Yahoo Mail opgefrist

Met bijna 300 miljoen gebruikers zit Yahoo Mail nog steeds in de top drie van de grootste maildiensten. Ten opzichte van Hotmail en Gmail voelde Yahoo Mail wel wat log en oubollig aan. Is de recente update een sprong voorwaarts?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 17.11.2011

Alternatieven voor Dropbox?

Dropbox is momenteel veruit de populairste cloudopslagdienst. Zijn er nog concurrenten bijgekomen die een alternatief kunnen zijn om bestanden online te kunnen opslaan en delen? En hoe verhoudt iCloud zich eigenlijk tot Dropbox?

ONTSPANNING - MUZIEK - 17.11.2011

Kent u deze artiest al?

Op internet vindt u talloze radiozenders en diensten waar u naar muziek kunt luisteren. Misschien wilt u ook wel eens nieuwe muziek ontdekken die bij uw smaak aansluit. Welke diensten kunnen u hierbij helpen?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 17.11.2011

Contact op afstand via Chrome


BUROTICA - E-MAIL - 15.11.2011

Hoe verstuurt u grote bestanden?


BELEGGEN - CASH - 15.11.2011

Waar rendeert uw cash momenteel het best?

Nu de rente laag staat terwijl de inflatie hoog is, is het belangrijker dan ooit dat de cash in uw vennootschap of bij u privé goed belegd wordt. Wat zijn de mogelijk­heden op dit moment en hoeveel brengen deze precies op?

PERSONEEL - ONTSLAG - 15.11.2011

Uw secretaresse verspilt haar tijd op het internet…

U merkt dat uw administratief bediende veel tijd verspilt door op het internet te surfen en door privé-e-mails te versturen. Kunt u daar paal en perk aan stellen? Kunt u een werk­nemer die te veel surft, ontslaan om zgn. dringende reden?

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 15.11.2011

De RC: geen vluchtroute meer, maar nog wel een optie!

De nieuwe richtlijnen van de fiscus inzake privé belastbare voordelen blijven voor beroering zorgen. Zo blijken lokale controleurs nu te verbieden dat deze voordelen op het debet van uw rekening-courant geboekt worden. Terecht?

SUCCESSIEPLANNING - 15.11.2011

Doet u ook aan ‘generation skipping’?

Omdat we almaar langer leven, erven kinderen vaak pas van de ouders ­wanneer ze het niet meer nodig hebben, waardoor datzelfde vermogen gewoon vererft naar hún kinderen, die er óók successierechten op betalen. Hoe lost u dat op?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 15.11.2011

Houd uw sociale bijdragen in het oog!

Het vierde kwartaal is het moment om even na te gaan hoe het met uw sociale bijdragen gesteld is. Nu is het immers extra van belang om ze tijdig te betalen en mogelijk kunt u ook nog een voordeel doen door spontaan méér te betalen...

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 15.11.2011

Netwerken op Aruba fiscaal aftrekbaar?

Als u een seminarie volgt op een aangename (vakantie)bestemming en de ­kosten ervan wilt aftrekken, is de controleur natuurlijk argwanend. Welke argumente­n verschaft een recent vonnis u om het toch te riskeren?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 15.11.2011

Een snelle wagen snel afschrijven

Ook als u elke drie jaar van auto verandert, betwist de fiscus vaak dat u afschrijft over slechts drie jaar. Hoe kunt u de controleur het zwijgen opleggen?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 15.11.2011

Voor wie bestuurder is van een VZW...


GOED OM TE WETEN - MOTOR - 15.11.2011

De fiscaal aftrekbare lange broek...


BELEGGEN - ONROEREND GOED - 15.11.2011

Weg met uw vastgoedzorgen?

U heeft een appartement geërfd of enige tijd geleden gekocht. Volgens uw bankier kunt u beter het appartement verkopen en de opbrengst op een veilige manier beleggen aan 4% netto. Is dat financieel gezien een goed idee?

FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 15.11.2011

Ook een voorschot kunt u fiscaal optimaliseren!

U beslist om in uw woning, die u ook deels beroepsmatig gebruikt, nieuwe ramen te laten plaatsen. De werken worden pas begin 2012 uitgevoerd, maar u moet nu al wel een voorschot betalen. Hoe optimaliseert u uw betaling?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 15.11.2011

Progressieve werkhervatting door een zelfstandige

Stel, een zelfstandige wordt voor een aantal maanden arbeidsongeschikt, maar zou na verloop van tijd al gedeeltelijk het werk willen hervatten. Is dat mogelijk of verliest hij dan per definitie onmiddellijk zijn ziekenfondsuitkeringen?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 15.11.2011

Gebonden door bekentenissen buiten de rechtbank?

Stel, een patiënt wrijft u niet geheel ten onrechte een fout aan en u en uw verzekeraar geven dit toe tijdens minnelijke onderhandelingen. Kan men dit mis­bruiken om onredelijk hoge schade-eisen in te dienen? Een vonnis licht toe...

RIZIV - ERELOON - 15.11.2011

Remgeldverlaging bij alle huisartsen?

Vanaf 01.12.2011 treedt het verlaagde remgeld voor raadplegingen bij een huisarts in werking. Heeft dat iets te maken met de sociale derdebetaler (RDB)?

BEDRIJFSLEIDER - 14.11.2011

Hoe neemt u het best ontslag als zaakvoerder?

Recentelijk stapte iemand op uit de Gemeentelijke Holding. Ook in uw vennootschap botert het niet meer en u wilt eruit... Hoe pakt u uw ontslag het best aan?

AANDELEN - VOORKOOPRECHT - 14.11.2011

Plots een nieuwe medevennoot in uw BVBA?!

U zit samen met twee andere vennoten in een BVBA. Zegt één van hen ineens dat hij zijn aandelen verkocht heeft. Dat kan toch niet? Heeft u in een BVBA dan geen voorkooprecht als één van de vennoten eruit stapt?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - INTERNE PENSIOENVOORZIENING - 14.11.2011

Een interne pensioenbelofte mét een zgn. backservice?

Onlangs werd in een ruling bevestigd dat ook bij een interne pensioenbelofte een zgn. backservice mogelijk is! Dat is alvast leuk als u nog extra kosten zoekt, maar bent u daar ook iets mee als u enkel een groepsverzekering heeft?

FINANCIEEL - WAARBORG - 14.11.2011

Als borg uw gezinswoning beschermen...

Ook als u zich als zaakvoerder borg stelt voor schulden van uw vennootschap, kunt u uw gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren. Hoe werkt dat precies en is dat dan eigenlijk wel een goed idee?

BTW-AFTREK - AUTOKOSTEN - 14.11.2011

Voortaan méér BTW te betalen voor ‘uw’ auto?

Sinds begin dit jaar moet er bij de BTW-aftrek op autokosten onmiddellijk ­rekening gehouden worden met uw privégebruik. Recentelijk gaf de BTW daar wat meer uitleg over. Klopt het dat u dit voortaan gewoon méér gaat kosten?

KAPITAAL - INBRENG - 14.11.2011

Nú nog het kapitaal verhogen zonder geld te storten...

Uw kapitaal verhogen op het einde van het jaar zou beter zijn dan begin ­volgend jaar. Klopt dat en kunt u ook uw kapitaal verhogen zonder effectief geld te ­storten? Wat dan met de roerende voorheffing bij een latere dividenduitkering?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.11.2011

Risico op 309% voor restobezoek?

Het verstrengde standpunt van de fiscus inzake niet-verantwoorde vergoedingen blijft zorgen baren. Wordt een restaurantbezoek nu ook al extra riskant?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 14.11.2011

Privériolering correct afkoppelen...


PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 14.11.2011

Bij uw klant langs de prikklok laten passeren...


LASTIGE KLANTEN - DESKUNDIGE - 14.11.2011

Met lastige klanten naar de Verzoeningscommissie?

Uit recente cijfers blijkt dat er steeds vaker een beroep gedaan wordt op de Verzoeningscommissie Bouw. Is dat ook voor u een goed idee om deze commissie in te schakelen om een lastige klant de mond te snoeren?

PERSONEEL - VARIA - 14.11.2011

Moet u direct rekening houden met de nieuwe CAO’s?

Binnen het paritair comité voor de bouw werden op 13 oktober 2011 enkele nieuwe CAO’s gesloten. Wat is hierbij voor u van belang? Moet u daarmee dit jaar al rekening houden en/of nu zelfs al iets ondernemen?

BANK - LENING - 14.11.2011

Factureer vooral vóór 15 december...

Banken staan niet te springen om krediet te geven. Als aannemer zit u bovendien in een ‘gevaarlijke sector’. Waarom is het dan ook van belang dat u uw klanten zoveel mogelijk nog vóór 15 december factureert?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 14.11.2011

De RC geen vluchtroute meer, maar nog wel een optie!

De nieuwe richtlijnen van de fiscus inzake privé belastbare voordelen blijven voor beroering zorgen. Zo blijken lokale controleurs nu te verbieden dat deze voordelen op het debet van uw rekening-courant geboekt worden. Terecht?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 14.11.2011

Doorbreek de ‘sleur’ bij uw slechte betalers...

Slechte betalers hebben de gewoonte om uw geduld op de proef te stellen.Waarom niet van koers veranderen en veel korter op de bal spelen? De rechter vond dat alvast een goed idee en speelde het spel vlot mee...

6%-BTW-TARIEF - OUDERDOMSVEREISTE - 14.11.2011

Uw klant woont er bijna vijf jaar...

Uw klant vraagt u werken uit te voeren in de woning die hij eind 2007 betrok. Vanaf wanneer kunt u in uw offerte en factuur rekenen met het 6%-BTW-tarief?

WETTELIJK PENSIOEN - 10.11.2011

Pensioenplafond: nu kunt u nog anticiperen


EINDEJAARSPREMIE - PC 218 - 10.11.2011

Welke vertrekker moet u een pro rata betalen?

Bij een ‘uit dienst’ vóór het normale uitbetalingstijdstip van de eindejaarspremie, stelt zich steeds de vraag of u die premie nog moet betalen. In PC 218 heeft een nieuwe CAO de regels ter zake bijgeschaafd. Wat is de stand van zaken?

SOCIALE VERKIEZINGEN - VOORPROCEDURE - 10.11.2011

Geen gesyndiceerden bij u, dus geen verkiezingen?

Stel, uw bedrijf ‘zweeft’ een beetje boven de kaap van 50 werknemers. In prin­cipe moet ook u de voorprocedure voor de sociale verkiezingen opstarten. Wat als u dat niet doet omdat u ervan uitgaat dat er toch geen gesyndiceerden zijn?

BEDRIJFSWAGEN - BTW - 10.11.2011

Hebben de kranten gelijk: worden firmawagens duurder?

De voorbije weken stonden de media bol van de berichten over het feit dat de firmawagens duurder worden omwille van een nieuwe BTW-instructie. Is daar iets van aan? Wat is er dan precies veranderd?

LOONBONUS - 10.11.2011

De loonbonus en de loonnorm: hand in hand?

Onlangs werd het nieuwe bedrag voor de loonbonus (lees: de zgn. niet-­recurrente resultaatsgebonden bonus) bekendgemaakt. Mag u in 2012, gelet op de loonnorm, eigenlijk wel zo’n bonus toekennen? Hoe pakt u dit aan?

AANSPRAKELIJKHEID - BEDRIJFSWAGEN - 10.11.2011

Werknemer met alcoholslot: wat nu gedaan?

Stel, één van uw werknemers wordt door de rechter veroordeeld tot het rijden met een alcoholslot. Welke gevolgen heeft dit voor u en de arbeidsovereenkomst als de werknemer een beroepschauffeur is en/of met een bedrijfsvoertuig rijdt?

ONTSLAGBESCHERMING - ZWANGERSCHAP - 10.11.2011

Zwanger, beschermd en gerust... Of toch niet?

Stel, u wilt een zwangere werkneemster ontslaan omdat ze er de kantjes begint af te lopen. Kunt u haar ontslaan wegens een gedaald en onvoldoende rendement of kan dat alleen voor een manifeste fout? Een recent arrest licht toe...

ONTSLAG - ARBEIDERS - 10.11.2011

Net vóór of na Nieuwjaar ontslaan?

Vanaf 1 januari is de extra premie bij ontslag van arbeiders helemaal ten laste van de RVA. Gaat u dan beter pas na i.p.v. vóór Nieuwjaar over tot ontslag?

PERSONEEL - EXTRA’S IN DE HORECA - 10.11.2011

Een extra die uiteindelijk drie dagen werkt...


RECHT - BETALING - 10.11.2011

Ecocheques op de terugweg


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 10.11.2011

Hoezo, uw huurhernieuwing te vroeg aangevraagd?

“Als u de huur van uw handelspand wil hernieuwen, moet u dat correct doen. Het moet zeker ook op tijd gebeuren,” zo waarschuwde een rechter onlangs. Met welke timing komt u niet in de problemen?

PERSONEEL - ONTSLAG - 10.11.2011

Kunt u de ontslagvergoeding spreiden?

Onlangs kwam in de media hoe een kabinetschef na zijn ontslag vroeg om zijn ontslagvergoeding gespreid betaald te krijgen, maar wel zonder te blijven ­werken. Kunt u zelf ook zo’n voorstel doen aan een werknemer die u ontslaat?

RECHT - VARIA - 10.11.2011

Uw creativiteit verzilveren...

Bent u in uw zaak ambachtelijk bezig, dan probeert u uw klanten regelmatig te verrassen met nieuwe creaties. Doet u er dan goed aan om die creaties te beschermen? Hoe begint u eraan en wat is voor u haalbaar?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 10.11.2011

Een fiscale update rond diefstal en inbraakpreventie

Het aantal diefstallen, steeds vaker met geweld, neemt toe. Hoe vermijdt u dat de fiscus nadien ook nog eens moeilijk doet? Hoe zit dat met de fiscale stimulansen voor uitgaven waarmee u diefstallen en inbraken kunt voorkomen?

RECHT - SABAM - 10.11.2011

Dit jaar toch een muziekfactuur te betalen?

Wellicht kreeg u opnieuw een aangifteformulier van SABAM en van Unisono in de bus. Was heel die regeling rond die muziekfactuur dan niet van de baan? Riskeert u nu toch te moeten betalen, mogelijk zelfs voor de voorbije jaren?

FISCAAL - BTW - 10.11.2011

De gefaxte factuur, oké voor de BTW?

Om de BTW die u zelf betaalt te kunnen recupereren, is een ‘regelmatige’ factuur vereist. Moet die factuur dan via de post verstuurd zijn of mag dat ook via fax?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 08.11.2011

Parkeren met uw gsm = telefoonkosten?


ONROEREND GOED - 08.11.2011

Laatste kans voor een groene lening!


PERSONEEL - ONTSLAG - 08.11.2011

Wanneer kunt u afwijken van de formule Claeys?

Onlangs kwam in het nieuws dat de zgn. formule Claeys licht gewijzigd werd. Kunt u riskeren om bij ontslag minder toe te kennen dan deze formule voorziet? Recentelijk sprak een rechter zich hierover uit...

RECHT - PUBLICITEIT - 08.11.2011

Een bouwvergunning nodig voor uithangborden?

Onlangs werd uw collega in Brussel op de vingers getikt omdat hij geen bouw­vergunning had voor het uithangbord van zijn zaak. Hoe zit dat eigenlijk? Heeft u voor dergelijke borden dan telkens een bouwvergunning nodig?

BTW - AUTOKOSTEN - 08.11.2011

Welke auto’s zijn voortaan duurder inzake BTW?

Recentelijk gaf de BTW meer uitleg over de nieuwe beperking van de BTW-aftrek sinds begin dit jaar. Vooral de BTW-aftrek op autokosten in een vennoot­schap wijzigt daardoor in veel gevallen. Even kijken hoe dit nu precies zit...

RECHT - ADVOCAAT - 08.11.2011

De rekening van uw advocaat onder controle houden

Uit recent onderzoek blijkt dat de afrekening van een advocaat nog altijd als onverwacht hoog ervaren wordt. Zijn er wat dat betreft dan geen afspraken die u kunt maken met uw advocaat om verrassingen te vermijden?

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 07.11.2011

Hoe wanbetalers laten opdraaien voor de kosten?

Steeds meer mede-eigenaars betalen hun bijdragen te laat. De vereniging van mede-eigenaars (VME) betaalt zich dan blauw aan aanmanings- en advocatenkosten. Kan ze die onkosten enigszins recupereren van de wanbetalers?

BRUSSELS GEWEST - VARIA - 07.11.2011

Een affiche op uw werf in het Brussels gewest


VERKOOP - ERFENIS - 07.11.2011

Partner bevoordelen zonder de kinderen te benadelen?

Een feitelijk samenwonend koppel wil een woning kopen met eigen gelden van één van beiden. Ze vragen u hoe ze ervoor kunnen zorgen dat bij overlijden van één van hen de langstlevende er zeker kan blijven wonen. Wat stelt u voor?

VLAAMS GEWEST - WONINGHUUR - 07.11.2011

Dakisolatie verplicht voor elke huurwoning?

Onlangs was er in de pers veel te doen rond de isolatieverplichting voor huur­woningen gelegen in Vlaanderen. Geldt dat alleen voor de sociale verhuur­kantoren of ook voor u? Wanneer moet dat in orde zijn en wie controleert dat?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 07.11.2011

Even álles tekenen, a.u.b.

Een collega wou zijn bemiddelingscontract leesbaar houden en had het daarom opgesplitst in een algemeen deel, afgedrukt op de binnenzijde van een kaftje, en een apart bijzonder deel. Een rechter gaf onlangs zijn mening hierover...

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 07.11.2011

Fiscaal gezien het best verhuizen vóór of na Nieuwjaar?

Uw nieuwe woning of de verbouwing aan uw bestaande woning is bijna klaar en u kunt nog vóór Kerstmis er (opnieuw) intrekken. Men zegt u echter dat het fiscaal interessanter is om te wachten tot na Nieuwjaar... Klopt dat en waarom?

VERKOOP - VARIA - 07.11.2011

De koper wil de sleutels al vóór het sluiten van de akte...

U heeft net het compromis afgerond als de koper vraagt of hij in afwachting van de notariële akte alvast de sleutels kan krijgen. Brengt dat geen risico’s met zich mee voor u als verkoper? Hoe gaat u daarmee het best om?

FISCAAL - LENING - 07.11.2011

Vijf voor twaalf voor uw groene lening

Wilt u nog een groene lening sluiten, dan moet u zich haasten want vanaf 2012 vervalt het fiscale voordeel daarvoor. Hoe kunt u nu nog alles tijdig rond krijgen?

AFTREK - BEVEILIGING - 04.11.2011

Nu een deel betalen en de rest begin 2012?


VENNOOTSCHAP - ABNORMAAL OF GOEDGUNSTIG VOORDEEL - 04.11.2011

Interesten betalen zonder dat dit contractueel hoeft?

Een vennootschap betaalt interesten aan een andere vennootschap zonder dat dit contractueel voorzien is. Volgens de fiscus verstrekt zij daardoor een ‘abnormaa­l of goedgunstig’ voordeel. Was de rechter het daarmee eens?

PERSONEEL - WOON-WERKVERKEER - 04.11.2011

Met de ‘bedrijfsfiets’ naar het werk?

U wilt uw personeel (en uzelf) een extraatje geven en het idee van een ‘bedrijfsfiets’ lijkt u wel wat. Hoe zit dat echter fiscaal voor uw vennootschap en voor uw personeel? Een recente circulaire verheldert het één en ander...

BTW - BTW-CONTROLE - 04.11.2011

Beste controleur, is uw pv wel geldig?

Sinds vorig jaar kan niet alleen uw BTW-controleur, maar ook uw belasting­controleur een ‘proces-verbaal’ opstellen bij bepaalde vaststellingen. Wat is dat? Onlangs deed een rechter een interessante uitspraak over de geldigheid ervan...

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 04.11.2011

Huurherkwalificatie vermijden door boeking op RC?

Een abonnee verhuurt zijn privé onroerend goed aan zijn vennootschap. Hij dacht nu te kunnen ontsnappen aan de belastbaarheid van de ontvangen huur door deze te boeken op zijn rekening-courant. Heeft hij gelijk?

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 04.11.2011

Anticipeer tijdig om registratierechten te vermijden!

U heeft een (patrimonium)vennootschap, een NV, die destijds één of meer onroerende goederen gekocht heeft. Nu wilt u over enkele jaren stoppen en die panden naar u privé halen. Hoe vermijdt u daarbij registratierechten?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 04.11.2011

Optimaliseer uw ‘eindejaarsafschrijvingen’

Uw vennootschap (ver)bouwt een pand dat op het einde van dit (boek)jaar nog niet af is. Mag of moet u daarop dan al afschrijven? Hoe zit het met renovatie­werken aan een pand in vruchtgebruik? Welke afschrijvingstermijn geldt er dan?

BEROEPSKOSTEN - 04.11.2011

Beste fiscus, is mijn skireis aftrekbaar?

Twee zaakvoerders vonden er niet beter op dan ­expliciet aan de fiscus te vragen of hun skireis aftrek­baar is. Was dat een spetterend idee, denkt u...?

WEBDIENSTEN - VARIA - 03.11.2011

Leer nieuwe auteurs, artiesten of films kennen


OPLEIDING - TAAL - 03.11.2011

Leer een taal met trucjes


SOFTWARE - WINDOWS - 03.11.2011

Windows error: wat nu?

Elke pc-gebruiker kent ze wel: de fameuze foutmeldingen in Windows. Wat is de oorzaak ervan en - belangrijker nog - hoe kunt u het probleem oplossen?

EIGEN WEBSITE - FOTO’S & AFBEELDINGEN - 03.11.2011

Zet uw portfolio online

U wilt uw (potentiële) klanten informeren over uw producten, uw projecten, enz. Op uw eigen website kunt u uiteraard een online portfolio weergeven, maar u kunt hiervoor ook een specifieke webdienst inschakelen.

VERVOER - OPENBAAR VERVOER - 03.11.2011

Openbaar vervoer in het buitenland

U wilt tijdens een businesstrip of een vakantie in een vreemde stad gebruik maken van het openbaar vervoer. Welke (mobiele) websites kunnen u helpen?

SOFTWARE - MUIS - 03.11.2011

Alles doen met een paar muisbewegingen

Sommige mensen doen graag alles met het toetsenbord en kennen allerlei sneltoetsen uit het hoofd. Anderen werken het liefst met de muis. Met de juiste hulpprogramma’s kunt u bijna alles doen met een paar muisbewegingen.

WEBDIENSTEN - VARIA - 03.11.2011

Met uw iOS-apparaat in de wolken

In versie 5 van iOS, Apple’s besturingssysteem voor mobiele apparaten als de iPhone en de iPad, zit als belangrijkste vernieuwing de online dienst iCloud. Wat kunt u verwachten van deze clouddienst?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 03.11.2011

Samenwerken op een ‘sociale’ manier

Sociale netwerken en ‘cloud’-toepassingen nemen een steeds meer prominente plaats in. Tools als Flowr, Yammer en WizeHive combineren de troeven van beide fenomenen. Zijn ze de moeite waard voor uw zaak?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 03.11.2011

Xobni werd Smartr: wat is er nieuw?

Xobni bestaat al langer als plug-in om een betere controle te krijgen over uw contacten en e-mails in Outlook. Sinds kort is deze tool - onder een andere naam - ook beschikbaar voor andere toepassingen.

BEVEILIGING - PRIVACY - 03.11.2011

Facebook: loopt uw privacy gevaar?

Facebook telt al méér dan 750 miljoen gebruikers. De meeste inkomsten haalt het bedrijf uit reclame: adverteerders kunnen die namelijk nauwgezet af­stemmen op het profiel van gebruikers. Facebook weet immers heel veel van u…

ONTSPANNING - REIZEN - 03.11.2011

Tips voor trips

Bent u op zoek naar inspiratie voor een citytrip? Enkele nieuwe webdiensten kunnen u helpen!

COMPUTER - TABLET - 03.11.2011

Interessante apps voor uw iPad

Op de Apple App Store heeft u de keuze uit duizenden apps voor uw iPad. Sommig­e apps zijn erg goed, maar niet zo bekend. Welke apps zijn het uit­proberen waard?

ZOEKEN - INTERNET - 03.11.2011

Zoeken in uw eigen wolk

U heeft intussen al veel persoonlijke informatie in the cloud staan, zoals uw e-mails, contacten, documenten, enz. Vaak staan uw online data dan wel versprei­d over meerdere sites. Hoe zoekt u snel in deze ‘persoonlijke wolk’?