EXTRALEGAAL PENSIOEN - INTERNE PENSIOENVOORZIENING - 14.11.2011

Een interne pensioenbelofte mét een zgn. backservice?

Onlangs werd in een ruling bevestigd dat ook bij een interne pensioenbelofte een zgn. backservice mogelijk is! Dat is alvast leuk als u nog extra kosten zoekt, maar bent u daar ook iets mee als u enkel een groepsverzekering heeft?

Pensioenbelofte met of zonder extra’s?

Interne pensioenbelofte opgefrist. Via een interne pensioenbelofte of pensioenvoorziening bouwt u uw extralegaal pensioen op in uw vennoot­schap zelf. Het grote voordeel hierbij is dat de jaarlijkse voorziening die uw vennootschap boekt aftrekbare beroepskosten zijn, maar dat er geen effectieve premies betaald moeten worden zoals bij een groepsverzekering. Kosten die niets kosten dus...

Met of zonder extra’s? Het gaat dan over de aanleg van een zgn. backservice. Dat is een soort van inhaalbeweging waardoor er ook nog een voorziening aangelegd kan worden voor de jaren (maximaal tien) die u voordien gewerkt heeft ­binnen of buiten uw vennootschap.

Backservice kan perfect. Dat werd onlangs nog eens in een ruling bevestigd. De fiscus deed daar in het verleden nogal eens moeilijk over omdat hij vond dat er voor het verleden enkel premies in aftrek gebracht konden worden bij een externe verzekeraar, lees: alleen als u een ‘echte’ groeps­verzekering had, ging de fiscus mee in het verhaal van de backservice. Gelukkig is die tijd inmiddels voorbij! Ook bij een interne pensioenbelofte is een backservice dus mogelijk...

Zelfs een eenmalige backservice. Nog meer goed nieuws... U mag, indien u dit wenst, het bedrag van die backservice zelfs in één keer in kosten steken. Een spreiding ervan over het ­aantal jaren dat u nog moet werken tot aan uw pensioen­leeftijd is dus niet nodig, aldus nog de Rulingcommissie.

Wat kunt u ermee? Loopt er momenteel in uw vennootschap een interne pensioenbeloftewaarvoor u in het verleden voorzichtigheidshalve nog geen backservice aangelegd heeft, dan biedt dit dus mogelijkheden om dit boekjaar nog ­serieuze extra kosten in resultaat te nemen en dat dus zonder dat er een effectieve uitgave tegenover staat. Mooi meegenomen toch...

Tip. Belangrijk is wel dat de backservice uitdrukkelijk voorzien is in uw pensioenovereenkomst. Is dat momenteel niet het geval, dan maakt u het best een bijlage op bij uw initiële pensioenbelofte waarin alle modaliteiten van de backservice vastgelegd worden.

U heeft enkel een groepsverzekering...

Is dat een probleem? Niet noodzakelijk... ­Wanneer de premie die u nu jaarlijks betaalt voor uw groepsverzekering niet de maximale premie is in het kader van de zgn. 80%-regel, is er nog ruimte voor optimalisatie. Uw groepsverzekering optimaal benutten binnen de zgn. 80%-regel zou echter betekenen dat u ook een grotere premie moet betalen en mogelijk is die financiële adem­ruimte er momenteel niet...

Backservice via een pensioenbelofte? Dat kan... Zolang immers de zgn. 80%-regel voor uw externe groepsverzekering en uw interne pensioen­belofte samen gerespecteerd wordt, mag u die twee combineren hoe u dat zelf wilt... U kunt dus naast uw groepsverzekering - die u gewoon verder laat lopen zoals ze is - het ‘tekort’ om de 80%-regel te optimaliseren dit boekjaar nog opvullen met een interne pensioenvoorziening waarbij er dan tevens een backservice voorzien wordt. Ook bij een externe groepsverzekering kunt u dit jaar dus nog kosten boeken die niets kosten!

Ook indien er alleen een groepsverzekering loopt, kunt u bijkomend dit jaar nog een interne pensioenbelofte mét backservice aanleggen, zolang de 80%-regel voor de twee samen niet overschreden is. Belangrijk is wel dat er een schriftelijke pensioenovereenkomst is, waarin de backservice expliciet opgenomen is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878