Alle domeinen

2011 - Maart

BTW - AUTOKOSTEN - 31.03.2011

De beperkte BTW-aftrek in de praktijk...

Bij gemengd gebruik moet de BTW-aftrek thans van in het begin beperkt worden tot het beroepsgedeelte. Wat betekent dat concreet voor uw autokosten?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 31.03.2011

Uw dividend delen met de nieuwe aandeelhouder?

Ná afsluiting van het boekjaar, maar vóór de jaarvergadering komt er een ­nieuwe aandeelhouder bij in uw vennootschap. Wat als er op de jaarvergadering een dividend toegekend wordt? Moet de ‘nieuwe’ daar dan al een stuk van krijgen?

ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 31.03.2011

Moet u de winst altijd ‘eerlijk’ verdelen?

Binnenkort moet er op de jaarvergadering weer gestemd worden over de winstverdeling. Moet elke vennoot sowieso altijd in verhouding evenveel dividend krijgen en elke zaakvoerder of bestuurder hetzelfde tantième?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 31.03.2011

Is boeken op RC hetzelfde als betaald hebben?

Doet u bepaalde energiebesparende investeringen aan uw privéwoning, dan heeft u mogelijk recht op de zgn. energieaftrek als u kunt bewijzen dat u uw ­aannemer betaald heeft. Mag uw vennootschap dat ook voor u betalen?

ONROEREND GOED - HUUR - 31.03.2011

Uw BVBA huurt voor u een huis om in te wonen...

U heeft een huurhuis of -appartement op het oog om erin te gaan wonen. Bent u er ook zeker van dat de verhuurder u er niet zonder meer kan uitzetten als u uw BVBA laat huren of bent u alleen beschermd als u privé huurt?

VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - DOCHTERVENNOOTSCHAP - 31.03.2011

Hoe richt u het best een tweede vennootschap op?

U zal een nieuwe activiteit opstarten en u wenst daarvoor te werken via een tweede vennootschap. Richt u die vennootschap dan het best privé op of via uw bestaande vennootschap? Waarmee moet u onder andere rekening houden?

KORT & KRACHTIG - 31.03.2011

Uiterst interessant om te weten...


ONKOSTENVERGOEDING - 31.03.2011

Is een onkostenvergoeding ‘all in’?

De fiscus doet dikwijls moeilijk over de combinatie van een algemene forfaitaire onkostenvergoeding en bepaalde andere kosten. Is dat terecht?

HANDELSPRAKTIJKEN - 31.03.2011

De volgende sperperiode…


BANK - WAARBORG - 31.03.2011

Hoe veilig zijn uw spaarcenten tegenwoordig?

Sinds 1 januari 2011 is de fameuze bankwaarborg, die inmiddels € 100.000 bedraagt, weer een beetje uitgebreid. Waarover gaat dit ook alweer precies en welk spaarproduct geniet er dan voortaan ook extra bescherming?

PERSONEEL - UITZENDARBEID - 31.03.2011

Een interimcontract stopzetten…

Onlangs ontstond er heisa toen een werkgever het contract van zijn interim stopzette omdat ze een hoofddoek droeg. Kunt u dan geen kledingeisen opleggen aan een interim en hoe zit het met het stopzetten van een dergelijk contract?

RECHT - OPENINGSUREN - 31.03.2011

De uitzonderingen op de ‘normale’ openingsuren…

Al dan niet ‘foute’ openingsuren blijken regelmatig voor problemen te zorgen met de inspectiediensten en zelfs voor discussies te zorgen tussen handelaars. Zeer recente rechtspraak tekent de lijnen uit. Wij verduidelijken het één en ander...

RECHT - VARIA - 31.03.2011

Volstaat een aangetekende brief dan niet?

Waarom stuurt u een protestbrief of een aanmaning het best én aangetekend én via de gewone post? “De kans is zo toch groot dat die aangetekende brief niet afgehaald wordt”, merkte een abonnee terecht op. Is dat een probleem?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 31.03.2011

Met het gezin naar een beurs in Milaan: aftrek kosten?

U gaat naar een beurs in Milaan en u neemt uw partner en uw kinderen mee, waardoor het een verlengd weekend van vier dagen wordt. Hoe berekent u dan uw beroepskosten? Mogen die bv. maar voor 1/4 afgetrokken worden?

RECHT - ROKEN - 31.03.2011

Het rookverbod in cafés, praktisch aangepakt…

Onlangs besliste het Grondwettelijk Hof dat de uitzondering op het rookverbod voor cafés niet door de beugel kon. Tegen 1 juli 2011 moet u ervoor zorgen dat u in regel bent. Hoe pakt u het één en ander praktisch aan?

RECHT - BETALING - 31.03.2011

De maaltijdchequekaart: deel 2…

Vanaf 1 april 2011 zou ze er zijn, zo was gezegd. Wat is nu echter de stand van zaken en wat is er de komende weken voor ú van belang?

VAPZ - VARIA - 30.03.2011

Is uw VAPZ veilig voor een curator?


RECHT - VARIA - 30.03.2011

Laat uw bewakingscamera’s maar filmen…

Tot voor kort was het onduidelijk wanneer beelden van een bewakingscamera al dan niet bruikbaar waren. Onlangs sprak cassatie, ons hoogste rechtscollege, zich uit en gaf het over de hele lijn groen licht. Wat is er voor ú van belang?

RECHT - VARIA - 30.03.2011

Een octrooibescherming aanvragen, iets voor u?

Onlangs werd er een nieuwe wet goedgekeurd inzake octrooiaanvragen. Ook op Europees vlak is men bezig om het één en ander te versoepelen. Waarop slaat zo’n octrooi precies en is zo’n octrooiaanvraag ook voor ú interessant?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 30.03.2011

Inhoudingsplicht: de speciale gevallen

Voert een aannemer werken voor u uit, dan moet u mogelijk inhoudingen doen op zijn factuur als hij sociale of fiscale schulden heeft. De instructies werden recentelijk op punt gesteld voor enkele ‘speciale’ gevallen...

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 30.03.2011

U krijgt geen BTW-nummer, dan geldt Belgische BTW?

Volgens de nieuwe algemene ‘hoofdregels’ moet u geen BTW meer aan­rekenen voor het verlenen van diensten aan buitenlandse bedrijven. Die laatsten blijken echter steeds vaker geen BTW-nummer te hebben. Wat doet u dan?

HANDELSPRAKTIJKEN - 30.03.2011

Goedkoper dan de concurrentie…

Het Europees Hof zette onlangs de lijnen uit waar­binnen er prijsvergelijkingen in reclame mogelijk zijn. Welke reclameslogans zijn toegelaten?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 29.03.2011

Gratis energiescan van uw woning en bedrijf!


MEDE-EIGENDOM - VARIA - 29.03.2011

Wie kan welk mandaat hebben bij mede-eigendom?

De nieuwe Wet op de mede-eigendom legt voortaan strikter vast wie welk mandaat mag opnemen binnen de vereniging van mede-eigenaars. Komen enkel de mede-eigenaars zelf hiervoor in aanmerking of bv. ook hun familieleden?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 29.03.2011

Wie mag wat vragen aan het kadaster?

Ook voor u als vastgoedmakelaar is het belangrijk om te weten wie er welke informatie mag opvragen bij het kadaster. In een recente circulaire geeft de ­fiscus nog eens toelichtingen omtrent de mondelinge kadastrale inlichtingen...

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 29.03.2011

Uw huurder onder een collectieve schuldenregeling…

Uw nieuwe huurder blijkt onder een zgn. collectieve schuldenregeling te ­vallen. Krijgt u dan gegarandeerd problemen met de betaling van de huur? Is de ­situatie anders als uw huidige huurder huurachterstallen heeft?

FISCAAL - MEERWAARDEN - 29.03.2011

Winst bij de verkoop van een woning: belast of niet?

Één van uw klanten kan zijn woning met een behoorlijke winst verkopen, maar vreest om daarop belast te worden. In de kranten stond onlangs immers dat de fiscus verkopers van vastgoed viseert... Hoe kunt u uw klant geruststellen?

REGISTRATIERECHTEN - SCHENKING - 29.03.2011

Een naakte eigendom schenken is niet altijd even duur!

U heeft een handelspand waarvan u de naakte eigendom nú reeds zou willen schenken aan één van uw kinderen. Hoe vermijdt u dat u zich blauw betaalt aan schenkingsrechten?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 29.03.2011

Hoeveel is de mazout in uw tank waard?

De prijs van mazout is fors gestegen en wellicht krijgt ook ú meer vragen over hoe het zit met de mazout in de tank bij de verkoop van een pand en/of op het einde van de huur. Wie moet wat betalen en hoe vermijdt u discussies?

VERKOOP - 29.03.2011

Verkocht, als zijn bank mee wil…

Het bekomen van een lening als opschortende voor-waarde is een ‘klassieker’. De rechter bevestigde onlangs het belang van een correcte formulering…

INVESTERINGSAFTREK - 28.03.2011

Nieuwe tarieven investeringsaftrek bekend


VENNOOTSCHAP - INKOOP EIGEN AANDELEN - 28.03.2011

Een ‘goede’ reden voor een zgn. inkoop eigen aandelen

Heeft u ‘bedrijfseconomische’ redenen voor een inkoop van eigen aandelen, dan zit u fiscaal gezien ‘safe’. Dit werd onlangs nog bevestigd door de Rulingcommissie. Waarmee houdt u dus het best rekening als u ook zo’n inkoop overweegt?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - 28.03.2011

Nieuwe maximaal aftrekbare bedragen VAPZ


INVESTERINGEN - ENERGIEAFTREK - 28.03.2011

Nog wat verduidelijkingen aangaande de energieaftrek...

In een recente circulaire beantwoordt de fiscus een aantal praktijkvragen omtrent de energieaftrek, o.a. met betrekking tot ‘afbraak en wederopbouw’, de ‘overdraagbaarheid’ en wat er gebeurt als uw vennootschap de factuur betaalt.

VENNOOTSCHAP - VERLIEZEN - 28.03.2011

Hoe werkt u het best uw (overgedragen) verliezen weg?

Op uw balans staan er ‘overgedragen verliezen’ die uw bank niet graag zal zien. Hoe werkt u die nu weg bij de afsluiting van uw jaarrekening, zonder dat u vers geld in uw vennootschap moet stoppen en zonder (directe) fiscale kosten?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 28.03.2011

Groepsverzekering bepaald door uw burgerlijke staat?

Verandert uw burgerlijke staat, dan kan dat een invloed hebben op de grootte van het kapitaal dat u via uw groepsverzekering kunt opbouwen en dus ook op de aftrekbare premies die uw vennootschap kan storten. Hoe zit dat precies?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 28.03.2011

Schenk uw buitenlandse pand aan uw erfgenamen...

U bent niet meer ‘van de jongste’ en u heeft onroerend goed in binnen- en buitenland. Door de zgn. progressieve successierechten zullen uw erfgenamen daar zwaar op belast worden. Hoe vermindert u de successierechten drastisch?

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 28.03.2011

Tijd om een lpg-installatie in uw auto te laten zetten?

Door de hoge brandstofprijzen kunnen monteurs van lpg-installaties de vraag nauwelijks volgen, zo verscheen recentelijk in de media. Hoe zit het eigenlijk op fiscaal vlak als u een lpg-tank in de auto van uw vennootschap laat zetten?

CONTROLE - 28.03.2011

Is de fiscus op huizenjacht?

Recentelijk meldden de media dat de fiscus actief zoekt naar mensen die onroerend goed verkochten om hun ‘winst’ te belasten. Wat is er aan de hand?

E-MAIL - MAILING LISTS - 25.03.2011

Hoe maakt u een e-zine die werkt?

Met een elektronische nieuwsbrief houdt u uw klanten op de hoogte van uw producten en diensten, tijdelijke acties, enz. Hoe zorgt u er echter voor dat uw e-zine zijn doel bereikt?

BEVEILIGING - PRIVACY - 25.03.2011

Privacy protectors: werken ze ook echt?

Internet is een open boek. Er bestaan echter zgn. privacy protectors die beloven om uw persoonlijke gegevens te beschermen op internet. Wat doen ze eigenlijk en werken ze ook echt?

WEBDIENSTEN - VARIA - 25.03.2011

Webpagina’s bewaren om later te lezen

Instapaper was één van de eerste diensten waarmee u een pagina die u tijdens het surfen tegenkwam, kon bewaren om ze later te lezen. Een gelijkaardige dienst, Read It Later, wint nu sterk aan populariteit. We vergelijken beide...

SOFTWARE - VARIA - 25.03.2011

Zippen zonder te betalen?

Als u één of meerdere bestanden kleiner wilt maken, dan kan dat met een compressietool. Naast betalende programma’s zoals WinZip zijn er ook gratis alternatieven. Zijn die het overwegen waard?

SOFTWARE - BROWSER - 25.03.2011

Een nieuw rondje vechten tussen de browsers

Onlangs bespraken we de nieuwe Internet Explorer 9, maar intussen zijn ook Google Chrome 10 en Firefox 4 (zo goed als) af. We bekijken even de belangrijkste vernieuwingen in deze browsers...

BEVEILIGING - BACK-UP - 25.03.2011

Back-uppen met LiveSafer

Back-uppen blijft de beste manier om gegevensverlies te voorkomen. U kunt dat doen met een softwarepakket of via een online back-updienst. Met LiveSafer Unlimited gebruikt u een back-upmethode die tussen die twee in zit. Handig?

E-MAIL - SPAM - 25.03.2011

Minder spam dankzij wegwerpadressen

Wegwerp-e-mailadressen zijn een prima hulpmiddel tegen spam. Wat zijn het eigenlijk, waarom heeft u wegwerpadressen nodig en hoe komt u het snelst aan dergelijke adressen?

ZOEKEN - INTERNET - 25.03.2011

Sneller zoeken en surfen met de Bing Bar

Bing, de zoekmachine van Microsoft, heeft een nieuwe toolbar voor Internet Explorer gelanceerd. Wat heeft die te bieden en kan deze de vergelijking met de Google Toolbar doorstaan?

BEVEILIGING - ANTIMALWARE - 25.03.2011

Pharming: u belandt ongemerkt op frauduleuze sites!

Hackers en fraudeurs bedenken steeds nieuwe methodes om internet­gebruikers om de tuin te leiden. Pharming is een wel zeer heimelijke techniek. Wat is het en hoe wapent u zich ertegen?

ONTSPANNING - TUIN - 25.03.2011

Maak uw tuin lenteklaar

De lente is officieel van start gegaan. Hoog tijd dus om uw ontwakende tuin onder handen te nemen. Deze nieuwe websites kunnen u hierbij helpen...

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 25.03.2011

Zo vindt u de grootste bestanden terug


SOFTWARE - VARIA - 25.03.2011

Knippen en kopiëren in het kwadraat


SOFTWARE - DOWNLOADEN - 25.03.2011

BitTorrent: hoe werkt dat eigenlijk?

Als u een stukje software, films, muziek, enz. wilt downloaden, dan komt u dikwijls op een zgn. BitTorrentsite terecht. Hoe werkt zoiets eigenlijk? We leggen het u stap voor stap uit...

BUROTICA - INTERNET - 24.03.2011

Online betalen zonder Visa? Het kan!


BELEGGEN - OBLIGATIES - 24.03.2011

Obligaties zonder een zgn. rating: gevaarlijk of niet?

De laatste tijd worden er nogal wat interessante obligaties uitgegeven zonder een zgn. rating. Hoe komt het dat dergelijke obligaties geen rating hebben? Is een obligatie zonder een rating dan minder betrouwbaar?

SCHENKING - ECHTGENOTEN - 24.03.2011

Wederzijds schenken als optimalisatietechniek

Koppels die zich nog iets te jong voelen om nu al aan hun kinderen te schenken, gebruiken de wederzijdse schenking vaak als (voorlopige) successieplanning. Hoe zit deze eenvoudige techniek precies in elkaar?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 24.03.2011

Betaling schadevergoeding: aftrekbare beroepskosten?

Een collega-vrije beroeper trekt de schadevergoeding die hij moet betalen wegens een contractuele fout af als beroepskosten, maar de fiscus verwerpt de aftrek. Cassatie geeft uw collega uiteindelijk gelijk. Wat moet ú onthouden?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 24.03.2011

Zijn uw kranten en uw tijdschriften aftrekbaar?

U heeft als vrije beroeper in uw wachtzaal uiteraard kranten, magazines, enz. ter beschikking voor uw cliënteel. De fiscus doet echter vaak moeilijk over de aftrek van deze kosten. Wat is het probleem en wat kunt u eraan doen?

SOCIALE BIJDRAGEN - FACTUUR - 24.03.2011

Eerste rekening sociale kas: valt precies mee dit jaar?

Inmiddels heeft ook u allicht de eerste ‘factuur’ gekregen van uw sociale kas met het verzoek om die te betalen tegen 31 maart. Mogelijk valt ze dit jaar best mee. Hoe komt dat en betekent dit dat u later nog behoorlijk zal moeten opleggen?

BTW - AFTREKBAARHEID - 24.03.2011

BTW-aftrek voortaan verder beperkt?

Zit u in vennootschap, dan wordt sinds begin dit jaar de BTW-aftrek op aan­kopen voor gemengd gebruik van in het begin beperkt. Wat wijzigt er dan?

BELEGGEN - RENDEMENT - 24.03.2011

Step-up beter dan een gewone termijnrekening?


GOED OM TE WETEN - SUCCESSIE - 23.03.2011

Een vergissing in de nalatenschap rechtzetten?


GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 23.03.2011

Welke ‘versie’ kiest u het best?


BANK - LENING - 23.03.2011

Welke referte-index gebruikt uw bank voor uw lening?

In de maanden na Batibouw is er meestal een piek in het aantal aanvragen van hypothecaire kredieten. Hoe weet u zeker dat een scherp tarief nú u op termijn niet zuur opbreekt? Wat is het belang van de referte-index in dat verband?

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 23.03.2011

Vruchtgebruik of is onverdeeldheid (soms) beter?

U wenst samen met uw vennootschap een privéwoning te kopen via een vruchtgebruikconstructie omwille van de fiscale voordelen. Nu heeft u echter gehoord dat een aankoop in onverdeeldheid ook voordelen heeft. Hoezo?

PATIËNTENWENKEN - VERZEKERING GEWAARBORGD INKOMEN - 23.03.2011

Moet u melden dat u een motor gekocht heeft?

Stel, een zelfstandige wordt arbeidsongeschikt ten gevolge van een motorongeval en de verzekeraar gewaarborgd inkomen (GI) doet moeilijk over de uitkering omdat hij niet vooraf geïnformeerd werd. Hoe komt dit en hoe vermijdt u het?

MEDISCH RECHT - PATIËNTENRECHTEN - 23.03.2011

Is de vrije keuze van de patiënt absoluut?

Ingevolge de Wet op de patiëntenrechten beschikt de patiënt over het recht om vrij zijn zorgverlener te kiezen. Betekent dit dan dat hij ook kan eisen dat een arts van buiten het ziekenhuis hem komt opereren of u komt assisteren?

GRONDIG ONDERZOCHT - AUTOKOSTEN - 23.03.2011

Moet u elke kilometer kunnen verantwoorden?

Bij een belastingcontrole is het aan u om aan te tonen welk deel van uw auto­kosten beroepsmatig is. Moet u voor elke kilometer het beroepsmatige karakter kunnen hard maken of gaat het zo ver niet? Een recent arrest licht toe...

ERELONEN - BELASTBAARHEID - 23.03.2011

Wachtvergoedingen nu pas gestort, dus nu pas belast?

De beschikbaarheidshonoraria voor de wachtdienst van ziekenhuisartsen die betrekking hebben op 2009 en 2010 zouden in april dan toch eindelijk gestort worden. Hoe worden ze belast, gelet op die laattijdigheid?

RIZIV - 23.03.2011

Het ‘gmd plus’ gaat van start!

Huisartsen kunnen vanaf 1 april a.s. eindelijk het ­speciale ereloon voor de preventiemodule (‘gmd plus’) aanrekenen. Waarover gaat het en hoe werkt het?

VAKANTIEGELD - RSZ - 22.03.2011

Vertrekvakantiegeld bij voltijds themaverlof?


ONTSLAG - PROEFPERIODE - 22.03.2011

Hoe verbreekt u op de laatste dag van de proefperiode?

Stel, de proeftijd van een bediende loopt vandaag ten einde en u besluit om hem toch maar niet te houden. U kunt het contract dan nog verbreken (= betaling van een opzegvergoeding van 7 dagen). Hoe doet u dat zonder fouten te maken?

LOON - SECTORNIEUWS - 22.03.2011

Koopkrachtpremie: recurrent of niet?


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 22.03.2011

Geen vorming, maar vakantie a.u.b.

Stel, u behoort tot PC 218 en één van uw kaderleden claimt vier bijkomende vakantiedagen voor 2011 omdat u hem nog geen opleidingsaanbod gedaan zou hebben. Waarover gaat dit? Hoe reageert u hier het best op?

STUDENTENARBEID - RSZ-BIJDRAGEN - 22.03.2011

Is hij een vakantiewerker of heeft hij meer gedaan?

Tijdens de komende paasvakantie (van 11 tot 25 april) wilt u jobstudenten tewerkstellen. Mogen zij al gewerkt hebben dit jaar of komen ze dan niet meer in aanmerking voor het goedkope RSZ-tarief (8,01% + 4,5%)?

VAKANTIEGELD - DEELTIJDS WERK - 22.03.2011

Van voltijds naar 4/5, dus vakantiegeld in december?

Stel, een bediende is op 1 januari deeltijds beginnen te werken (bv. in het kader van tijdskrediet). Betekent dit dan dat u haar pas in december het vakantiegeld van 2011 moet betalen en dat ze niets krijgt in juni als de anderen dit krijgen?

KLEIN VERLET - VADERSCHAPSVERLOF - 22.03.2011

Weet ú alles over het vaderschapsverlof?

Uit een recent onderzoek zou blijken dat werknemers onvoldoende op de hoogte zijn van hun recht op vaderschapsverlof n.a.v. de geboorte van een kind. Weet u als werkgever echter wel voldoende hoe dit precies in elkaar zit?

AANSPRAKELIJKHEID - ONEERLIJKE CONCURRENTIE - 22.03.2011

Schadevergoeding voor informatie op Facebook?

Stel, een (ex-)werknemer zet gevoelige informatie over het bedrijf op bepaalde sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, enz. Kunt u daar ­een schadevergoeding voor vorderen? Een recent vonnis licht toe...

ONTSLAG - 22.03.2011

Opzegtermijn bediende: quo vadis?

Nu het IPA niet goedgekeurd werd, heeft de regering zelf een nieuwe regeling uitgewerkt voor de opzeg­termijnen van bedienden. Waar wil die naartoe?

FISCAAL - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 18.03.2011

Hoeveel pensioensparen dit jaar?


VENNOOTSCHAP - BELASTING - 18.03.2011

Hoeveel kostte ‘gratis lenen’ u in 2010?


RECHT - VARIA - 18.03.2011

Nu simpel aangetekende brieven in ontvangst nemen…

Als u een aangetekende brief, gericht aan uw vennootschap, in ontvangst wilt (laten) nemen, dan kan dat in principe niet zonder een zgn. postvolmacht. Onlangs werd er op dat punt het één en ander versoepeld...

PERSONEEL - VERLONING - 18.03.2011

Hoeveel voorschot op het loon moet u verplicht betalen?

Op de loonberekeningen van uw sociaal secretariaat staat nergens vermeld dat u een voorschot op het loon betaalt. Is dat dan eigenlijk wel verplicht? Zo ja, op hoeveel voorschot heeft uw arbeider dan recht? Mag dat variëren?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 18.03.2011

Eerst werk één betalen, vóór ik aan het volgende begin!

Werkt u regelmatig voor een vaste klant, dan stelt de vraag zich weleens of u mag weigeren om aan een volgende opdracht te beginnen als hij niet eerst al uw facturen betaald heeft. Kan dat zonder meer? Hoe vermijdt u problemen?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - VERZEKERINGEN - 18.03.2011

Uw BA-verzekering dekt niet alle schade…

Uw collega had bij een klant werken uitgevoerd. Achteraf bleek er iets misgegaan te zijn. De BA-verzekeraar weigerde echter om alle schade te vergoeden, waardoor uw collega toch nog een deel zelf moest betalen. Is daar iets aan te doen?

BTW - VARIA - 18.03.2011

Gemengd pand: hoe correct uw vloerwerken factureren?

Werken aan een ‘oud’, zgn. gemengd pand correct factureren, blijft voor vragen zorgen. “Hoe zit het bv. voor het vloeren en voor chapewerken?”, vroeg uw collega ons. We verduidelijken het één en ander voor deze én andere werken…

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 18.03.2011

Een ‘beetje zwart’ kan geen kwaad... ?

Volgens een recente zgn. fraudemeter is het geen probleem als u soms iets in het zwart laat doen. Zijn de fiscale spelregels dan onlangs gewijzigd?

PERSONEEL - ARBEIDSONGEVAL - 18.03.2011

Wanneer moet u iets aangeven als arbeidsongeval?

Uw werkneemster is thuis met een depressie. Volgens haar is het te wijten aan iets wat in uw zaak voorviel. Moet u dat dan beschouwen als gewone ziekte of als een arbeidsongeval? Onlangs verduidelijkte een rechter het één en ander…

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 18.03.2011

“Ik kom dat inruilen, want dat is mijn goed recht…”

Klanten zijn tegenwoordig mondig en durven sneller dan vroeger hun stoute schoenen aan te trekken. Al te vaak hebben ze het echter bij het verkeerde eind. Wanneer moét u niet inbinden, maar mág u een commerciële geste doen?

FISCAAL - BTW - 18.03.2011

Kledij met reclameopdruk gratis uitdelen…

In het kader van een promotieactie gaf een collega gratis kledij weg met de naam van zijn zaak erop. De BTW deed echter moeilijk over de BTW-aftrek en kreeg zelfs gelijk van de rechter. Wat liep er fout? Hoe speelt u op zeker?

VERZEKERINGEN - AUTOVERZEKERING - 18.03.2011

Autolease & -verzekering: hoe kunt u besparen?

Als u een auto least, dan zorgt de verplichte autoverzekering voor een extra gepeperde rekening. Moet u die auto altijd verzekeren via de leasemaatschappij of kunt u nog terecht bij uw makelaar? Wat zijn de voor- en nadelen?

HANDELSPRAKTIJKEN - 18.03.2011

Adverteer met kortingsbonnen!

Onlangs kwam in het nieuws dat Belgen wereldkampioen ‘bonnen knippen’ zijn. Waarop moet u letten als u hierop inspeelt en met kortingsbonnen adverteert?

ONROEREND GOED - HUUR - 17.03.2011

Wanneer is uw pand belastingvrij te verkopen?

Het pand dat u nu verhuurt aan uw vennootschap, zat destijds in uw eenmanszaak. Hoe lang moet u dan wachten om het belastingvrij te kunnen verkopen?

VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 17.03.2011

Heeft u een tweede vennootschap nodig of niet?

Een collega vertelde u onlangs dat u beter zaakvoerder kunt zijn van uw BVBA via een tweede vennootschap, een zgn. managementvennootschap. Klopt dat of niet? Wanneer is een managementvennootschap effectief zinvol?

AANDEELHOUDERS - SOCIAAL STATUUT - 17.03.2011

Werkend vennoot of schijnzelfstandige?

U werkt als vennoot mee in ‘uw’ vennootschap, zonder dat u zaakvoerder bent. Riskeert u dan dat de RSZ beweert dat u schijnzelfstandige bent? Een rechter had daar onlangs alvast een zeer verfrissende kijk op…

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 17.03.2011

Één rekening-courant met twee: wat met het voordeel?

Heeft u een schuld via de rekening-courant aan uw vennootschap waarop u geen interest betaalt, dan wordt u belast op een voordeel ‘gratis lening’. Moet u dat voordeel volledig aangeven of mag u dat verdelen over u en uw partner?

ALGEMENE VERGADERING - STEMGEDRAG - 17.03.2011

De stemming op de jaarvergadering ligt al vast…

Binnenkort moet er weer gestemd worden op de jaarvergadering. Kunt u op voorhand met een collega-vennoot reeds bepaalde stemafspraken maken? Waarom zou u dat doen en hoe pakt u dat het best aan?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - RECHT VAN OPSTAL - 17.03.2011

Goed nieuws op het einde van het recht van opstal?

Wordt u als zaakvoerder op het einde van een recht van opstal gratis de eigenaar van de gebouwen van uw vennootschap, dan is dat volgens de fiscus sowieso een privé belastbaar voordeel. Toch niet, zei de rechter onlangs...

FISCALE CONTROLE - 17.03.2011

Bankgeheim binnenkort begraven?

Het huidige bankgeheim wordt binnenkort opgeheven en vervangen door een zgn. getrapt systeem. Wat zal dat concreet inhouden?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - 16.03.2011

Pensioen, voortaan online aanvragen…


MILIEU - VARIA - 16.03.2011

Een ‘cheque’ van uw afvalophaler…


PERSONEEL - ONTSLAG - 16.03.2011

Kunt u dan nooit onder dat sollicitatieverlof uit?

Een werknemer neemt ontslag en vraagt tijdens zijn opzeggingstermijn om zgn. sollicitatieverlof. Moet u dat toestaan, ook als die werknemer zelf opstapt om elders te gaan werken? Of kunt u er soms toch onderuit?

VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN - 16.03.2011

Sponsoring zonder publiciteit: geen goed idee!

U (uw BVBA) wenst een lokaal evenement te sponsoren en u krijgt hiervoor enkele gratis toegangstickets om uit te delen aan uw klanten. Wat zijn de fiscale gevolgen daarvan voor u als sponsor en waarop moet u specifiek letten?

RECHT - VARIA - 16.03.2011

Is procederen duurder geworden sinds 1 maart 2011?

Sinds 1 maart 2011 ligt de zgn. rechtsplegingsvergoeding 10% hoger. Betekent dat dan dat u beter niet meer procedeert omdat de kosten oplopen? Hoe gaat u daar het best mee om?

AUTO - FISCALE AFTREK - 16.03.2011

Mag uw nieuwe auto blitser zijn van de fiscus?

In de nasleep van het autosalon laat u zich verleiden om een nieuwe auto te kopen die toch wel een stuk duurder is dan uw vorige wagen. Kan de fiscus dan problemen maken over de fiscale aftrek? Hoe vermijdt u discussies?

BRUSSELS GEWEST - VARIA - 15.03.2011

Kopen in Brussel: weldra een boost(erlening)…


VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 15.03.2011

Onvergund: riskeert u nog iets te moeten afbreken?

Hoe de nieuwe handhavingsregels uit de Vlaamse Codex ruimtelijke ordening precies toegepast moesten worden en of ze wel ‘eerlijk’ waren, stond ter discussie. Het Grondwettelijk Hof sprak zich de afgelopen maanden meermaals uit…

BANK - LENING - 15.03.2011

Een korting op uw woonkrediet is niet altijd een cadeau!

Bij het sluiten van uw woonkrediet krijgt u vaak een extra korting als u ook uw schuldsaldoverzekering neemt bij diezelfde bank. Die SSV is echter vaak een stuk duurder dan bij een verzekeringsmaatschappij. Wat doet u dus het best?

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 15.03.2011

Wat is op fiscaal vlak de optimale huur voor dit jaar?

Onlangs werd de zgn. revalorisatiecoëfficiënt voor inkomstenjaar 2011 bekendgemaakt. Waarvoor is die ook alweer van belang en hoe kunt u de eventuele negatieve gevolgen daarvan milderen of vermijden?

FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 15.03.2011

Heeft u recht op de overdracht van uw energieaftrek?

Recentelijk heeft de fiscus een circulaire gepubliceerd inzake de energieaftrek. Wat moet u daarvan zeker onthouden wanneer u, geïnspireerd door uw bezoek aan Batibouw, energiebesparende werken aan uw woning laat uitvoeren?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 15.03.2011

De mede-eigenaar-syndicus haakt af…

De mede-eigenaar die het beheer van uw appartement vrijwillig op zich nam, wil daar door de nieuwe wet nu het liefst zo snel mogelijk mee stoppen. Kan hij dat zomaar doen en wie betaalt de extra kosten voor een professionele syndicus?

FISCAAL - WOONBONUS - 15.03.2011

Levert een pandwissel ook een dubbele woonbonus op?

Verkoopt u uw huidige woning om er een andere te kopen, dan kunt u fiscaal desgevallend zowel de oude als de nieuwe lening inbrengen en zo een dubbel voordeel genieten. Kunt u zo dan ook een dubbele woonbonus genieten?

WONINGHUUR - VARIA - 15.03.2011

De huur afficheren of een boete?

De strijd tegen discriminatie op de huurmarkt blijft dode letter, zo kon u onlangs in de pers lezen. Hoe zit dat ook alweer precies met die huuraffichering… ?

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 11.03.2011

U kunt weer wat meer huur vragen...


VASTGOED - OPSTAL - 11.03.2011

Geen probleem meer met einde opstal?

Krijgt u op het einde van een opstalrecht van uw vennootschap ‘gratis’ een gebouw dat zij op uw grond opgericht heeft, dan zal de fiscus u daar normaal gezien op belasten. Recentelijk was een rechter het daar echter niet mee eens...

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGAANSLAG - 11.03.2011

Splitsing aanslag bij feitelijke scheiding: nieuwe regels

Voor het jaar van de feitelijke scheiding wordt er één aanslag gevestigd voor beide feitelijk gescheiden echtgenoten samen. Wie moet dan hoeveel betalen of terugkrijgen van het bedrag op het aanslagbiljet? Dat is nu wettelijk geregeld...

PRIVÉ - ENERGIEAFTREK - 11.03.2011

Geen energieaftrek, dus ook geen groene lening meer?

Recentelijk was er in de media van alles te doen rond de zgn. groene lening. Hoe zit het eigenlijk met die lening nu u in 2011 geen energieaftrek meer krijgt voor vloer- en muurisolatie? Krijgt u daarvoor dan ook geen groene lening meer?

BEROEPSKOSTEN - VOORZIENING - 11.03.2011

Is uw ‘voorziening’ altijd vrijgesteld van belasting?

Binnenkort, bij de afsluiting van boekjaar 2010, wilt u een ‘voorziening’ aanleggen voor garantieverplichtingen die uw vennootschap zal moeten nakomen met betrekking tot door haar verkochte producten. Is die altijd fiscaal vrijgesteld?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 11.03.2011

Hoe leent u het goedkoopst?

U heeft privé bv. € 25.000 nodig (maar die heeft u niet ‘liggen’). U kunt dat bedrag lenen bij de bank, maar dat is duur. Kunt u niet goedkoper lenen bij uw vennootschap, die dat bedrag wel ‘op overschot’ heeft? Hoe doet u dat optimaal?

VASTGOED - ONROERENDE VOORHEFFING - 11.03.2011

Als ‘gezin’ minder onroerende voorheffing betalen?

U woont samen met uw gezin in de woning van uw vennootschap. U heeft vernomen dat u in dit geval minder onroerende voorheffing wegens kinderlast kunt vragen. Klopt dat wel? Zo ja, wat moet u hiervoor dan precies doen?

RESTAURANTKOSTEN - 11.03.2011

Met wie bent u gaan eten... ?

Een rechter oordeelde onlangs dat een BTW-­bonnetje niet volstaat als bewijs dat uw restaurant­kosten beroepsmatig zijn. Oei, wat nu gedaan?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 11.03.2011

Haal alle wachtwoorden uit uw browser


SOFTWARE - WINDOWS - 11.03.2011

Windows-tools voor specialisten

Microsoft bracht de Sysinternals Suite uit, een gratis softwarepakket met niet minder dan 67 tools en programmaatjes om Windows nog beter te laten draaien. We bekijken enkele nuttige tools uit deze collectie.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 11.03.2011

Hoe maakt u een goede FAQ?

Uw virtuele bezoekers zijn vaak op zoek naar een goede FAQ-rubriek op uw website. Hoe begint u hieraan? Wat moet zo’n ‘vraag & antwoord’-rubriek ­allemaal bevatten?

ONTSPANNING - SPORT - 11.03.2011

Even de benen strekken

Wilt u - met de lente in het vooruitzicht - een wandeling of fietstocht plannen? Welke sites helpen u hierbij?

TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 11.03.2011

Tekst en beeld herkennen met de iPhone


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 11.03.2011

Samenwerken via Google Shared Spaces?

Google Wave werd vorig jaar gelanceerd als een combinatie van e-mail met instant messaging, social networking en online samenwerking. Intussen is er een opvolger: Google Shared Spaces. Is die de moeite waard?

SOFTWARE - WIDGETS - 11.03.2011

Widgets en gadgets op uw bureaublad

Widgets of gadgets geven informatie rechtstreeks op uw bureaublad weer. Er zijn widgets voor Windows Vista en Windows 7, maar bijvoorbeeld ook Google Gadgets. Wat hebben ze te bieden en welke widgets zijn de moeite waard?

SOFTWARE - WINDOWS - 11.03.2011

Service Pack 1 voor Windows 7: nu installeren?

Onlangs verscheen het allereerste Service Pack voor Windows 7. Welke fouten lost dit Service Pack op, welke nieuwe functies voegt het toe en hoe installeert u het precies?

SOFTWARE - BROWSER - 11.03.2011

Wat kunt u verwachten van Internet Explorer 9?

De nieuwe Internet Explorer 9 is zogoed als af en klaar voor dagelijks gebruik. Wij testten de ‘release candidate’ - de laatste testversie - om te zien welke ­veranderingen u kunt verwachten.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 11.03.2011

Hoe een groot bestand verzenden?

Wie een groot bestand moet versturen, grijpt vaak terug naar YouSendIt. Nochtans bestaan er alternatieven, waarvoor u zich bv. niet hoeft te registreren of waarbij er geen limieten gelden. Wij testten er enkele uit...

E-MAIL - WEBMAIL - 11.03.2011

Handige nieuwe Gmail-mogelijkheden of -uitbreidingen

Wie Gmail gebruikt, weet dat er regelmatig in alle stilte nieuwe mogelijkheden verschijnen. Ook sommige externe add-ons voor Gmail kunnen handig zijn. We geven een update van de nuttige veranderingen...

BEVEILIGING - ANTIMALWARE - 11.03.2011

Phishing: laat u niet lokken naar gevaarlijke sites

Zelfs met up-to-date antimalwaretools blijft het uitkijken voor geniepige trucs die u naar bedrieglijke sites lokken. Één van de meest beruchte trucs is phishing. Waarover gaat het en vooral: hoe wapent u zich daartegen?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 11.03.2011

Uw klanten opvolgen via Facebook en YouTube

U kunt populaire ‘sociale’ websites zoals Facebook en YouTube ook gebruiken voor zakelijke toepassingen, maar dan is een goede opvolging wel een must. Zogenaamde tracking tools kunnen u hierbij helpen. Hoe werken die?

PRO MEMORIE - 09.03.2011

Van 15 maart tot 15 april


GOED OM TE WETEN - BANK - 09.03.2011

Het nadeel van de internetrekening…


PRIVÉ - ERVEN - 09.03.2011

Vooraf een ‘deal’ sluiten over een nalatenschap?

Volgens het Hof van cassatie is het sluiten van een overeenkomst over een nalatenschap die nog moet openvallen niet absoluut nietig. Wat betekent dat nu in de praktijk? Wanneer is zo’n overeenkomst aangewezen?

VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 09.03.2011

Betaalt uw BVBA als u geflitst wordt?

Als u een vennootschap heeft, mag u de verkeersboetes voor overdreven ­snelheid dan door die vennootschap laten betalen? Is het ook interessant (genoeg) om uw boetes door de vennootschap te laten betalen?

RECHT - VENNOOTSCHAP - 09.03.2011

Een aangetekende brief voor uw vennootschap…

Een aangetekende brief in ontvangst nemen, is alles behalve eenvoudig voor een vennootschap. De postbode weigert immers dikwijls om aangetekende b­rieven af te geven zonder postvolmacht. Werd het intussen eenvoudiger?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - TANDARTSEN - 09.03.2011

Een vijl breekt af: is de tandarts aansprakelijk?

Wanneer u als tandarts een kanaalvulling uitvoert, bestaat de kans dat er een vijl afbreekt. Wordt dit dan beschouwd als een beroepsfout? Waarop moet u letten om geen juridische problemen te krijgen? Een recent arrest licht toe...

FISCAAL - ONROEREND GOED - 09.03.2011

Bespaar meer met de lening op uw gemengd pand!

N.a.v. Batibouw wenst u een ‘gemengd’ pand te kopen. U betaalt een deel met eigen middelen en een deel via een lening. Heeft u dan nog recht op alle fiscale voordelen voor uw woonkrediet? Kunt u daarboven op nog afschrijven?

AANSPRAKELIJKHEID - 09.03.2011

€ 60.000 gerechtskosten: kan dat?

Onlangs werden 3 artsen vrijgepleit van een medische fout waardoor de patiënte € 60.000 aan gerechts­kosten moest betalen. Voor wie is dat bedrag dan?

BUROTICA - PC - 08.03.2011

Houd de laptopdief!


BELEGGEN - TERMIJNREKENING - 08.03.2011

Een kasbon, een termijnrekening of een obligatie?

De laatste tijd wordt er door banken veel reclame gemaakt voor de hoge rente op hun termijnrekeningen. Wat is momenteel eigenlijk de beste vastrentende belegging als er ook rekening gehouden wordt met alle taksen en kosten?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 08.03.2011

Zijn de kosten van een auto-ongeval aftrekbaar?

Stel, u heeft een auto-ongeval tijdens een privé-uitstap. Zijn de herstellings­kosten van de auto (of de franchise van de verzekering) dan niet aftrekbaar als beroepskosten? Hoe zit het als u een vergoeding van de verzekering krijgt?

ADVIESHOEK - TESTAMENT - 08.03.2011

Duolegaten: bouw een minimum in voor het goede doel

Via een zgn. duolegaat optimaliseert u door ‘iets’ aan een goed doel en ‘zoveel mogelijk’ aan bv. een nicht na te laten. Hoe zorgt u ervoor dat het goede doel het spel meespeelt en niet weigert?

VASTGOED - KOSTEN - 08.03.2011

Een hypothecaire lening zonder registratierechten?

De aankoop van uw gemengd pand heeft u gefinancierd met een hypothecaire lening. U denkt eraan om een tweede verblijf te kopen met een nieuwe lening. Moet u dan altijd opnieuw registratie- en hypotheekrechten betalen?

RECHT - 08.03.2011

Een aangetekende brief via e-mail?

Kunt u een aangetekende brief ook elektronisch ­versturen en ontvangen? Hoe zit dat precies en wat verandert er binnenkort op dit gebied?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 04.03.2011

Sla munt uit de politiek!

Speculanten proberen munt te slaan uit de politieke ­situatie in België. Zijn Belgische staatsobligaties ook voor u een optie? Waarop moet u letten?

SUCCESSIERECHTEN - BEHOUD CONTROLE - 04.03.2011

Vruchtgebruik of een maatschap?

Wie (een stuk van) de aandelen van zijn familiebedrijf wil schenken, maar toch de controle over en de inkomsten uit zijn bedrijf wil behouden, kan kiezen tussen het schenken van de aandelen met voorbehoud van vruchtgebruik en het oprichten van een maatschap. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide en wanneer is het ene beter dan het andere? Wat is het goedkoopst?

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 04.03.2011

Beleg nu ‘slim’ in een Tak 21...

U verwacht over enkele jaren een aanzienlijke som geld te ontvangen, bv. wanneer het kapitaal van uw groepsverzekering aan u uitgekeerd zal worden. U verwacht dat u dat geld niet onmiddellijk nodig zal hebben. Door nu reeds uw voorzorgen te nemen, kunt u bij de ontvangst van dat kapitaal het geld belastingvrij op een veilige manier beleggen, zonder het voor lange tijd te moeten vastzetten...

BELASTINGEN - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 04.03.2011

De volgorde is belangrijk!

U wilt de ‘overtollige’ liquiditeiten uit uw vennootschap halen, bij voorkeur op een fiscaalvriendelijke manier. Vaak wordt er daarvoor dan ook gebruik gemaakt van een combinatie van een zgn. inkoop van eigen aandelen en een kapitaal­vermindering. De volgorde waarin u deze technieken toepast, is echter fiscaal gezien van belang. Wat doet u het best eerst en waarom?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 04.03.2011

Verkopen als alternatief voor een schenking?

Onroerend goed schenken is duur, want zelfs tussen ouders en kinderen lopen de schenkingsrechten snel op tot 30% (wat in de buurt ligt van de tarieven van de successierechten). Vandaar dat er in de praktijk gezocht wordt naar mogelijke alternatieven. Is het schenken van een som geld aan uw kinderen, waarmee zij dan een onroerend goed van u kopen, een interessant alternatief?

BELEGGEN - AANDELEN - 04.03.2011

Blijven Amerikaanse aandelen succesvol?

De dollar staat relatief zwak, de Amerikaanse aandelenmarkten goedkoop en de groeiperspectieven komen een stuk hoger uit dan in Europa. Niet onlogisch dus dat uw portefeuillebeheerder u voorstelt om uw posities in de Verenigde Staten verder uit te bouwen. Is dat inderdaad een goed idee? Waarop moet u letten?

PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 04.03.2011

Een aftrekbare premie voor 5 extra jaren?

U heeft een groepsverzekeringscontract dat afloopt op uw 65ste, maar u denkt erover na om op uw 60ste reeds te stoppen. U wilt wel een zo groot mogelijk extralegaal pensioenkapitaal opbouwen via uw groepsverzekering. Bestaat er een manier om toch nog extra pensioenkapitaal op te bouwen voor de 5 jaar die u ‘verliest’?

VENNOOTSCHAP - BELASTING - 04.03.2011

Notionele interestaftrek is lager dan vorig jaar


AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 04.03.2011

Draai niet op voor de fouten van een ander…

Een collega moest bij een klant een plat dak leggen. Hij stelde echter vast dat de waterkering in de muren niet goed zat. Hij vroeg ons hoe hij kon vermijden dat zijn klant hém achteraf kon aanspreken bij eventuele vochtproblemen…

AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 04.03.2011

Hoeveel heeft u getankt in 2010? Vergelijk!


FACTUUR - PROTESTEREN - 04.03.2011

“Ik protesteer, ook tegen uw nieuwe afrekening…”

U protesteert een ‘foute’ factuur van uw leverancier. Hij zet die echter slechts gedeeltelijk recht met een creditnota en/of een nieuwe factuur. Een rechter ­verduidelijkte onlangs waar het voor u in zo’n geval op aankomt...

PERSONEEL - ONTSLAG - 04.03.2011

Duurt de opzeg van een bouwvakker nu al langer?

Er is veel te doen om het interprofessioneel akkoord (IPA) dat de opzeg­termijnen van arbeiders verlengt. Hoe zit dat precies en met welke termijnen houdt u momenteel rekening als u één van uw mannen ontslaat?

RECHT - VEILIGHEID - 04.03.2011

Moet u voor een veiligheidsplan zorgen?

Als u werken moet uitvoeren bij een klant, stelt ook ú wellicht regelmatig vast dat u niet de enige aannemer bent die bij die klant aan de slag is. Moet er dan een soort van veiligheidsplan opgemaakt worden? Wat is er daarbij van belang?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING - 04.03.2011

Als aannemer wakker liggen van de EPB-normen?

De klant van uw collega weigerde om de factuur te betalen omdat het vereiste E-peil in zijn woning niet gehaald werd. Pardon? Ú moet er als aannemer toch niet voor zorgen dat die zgn. EPB-normen gehaald worden?

FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 04.03.2011

Geniet u zelf ook de aftrek voor een groene lening?

U plant om energiebesparende werken te doen aan uw eigen woning. Kunt u hiervoor dan, net zoals uw klant, zelf ook een goedkope groene lening sluiten? Moet u hiervoor iets speciaals doen? Kortom, hoe pakt u dat concreet aan?

VAKANTIEGELD - ARBEIDERS - 04.03.2011

Uw arbeiders moeten de RJV informeren


SUBSIDIES - INSPECTIE - 04.03.2011

Heeft u uw personeel al geïnformeerd?


LOONBONUS - INVOERINGSPROCEDURE - 04.03.2011

Invoering van een loonbonus: lichte wijzigingen

Als u voor dit jaar een zgn. loonbonusplan wilt invoeren, moet u de procedure daarvoor afronden vóór 30 april 2011. Door een update van CAO 90 werd deze procedure (van de toetredingsakte) lichtjes gewijzigd. Waarop moet u letten?

ARBEIDSONGEVAL - 04.03.2011

Conflict tussen de dokters, toch nog een inkomen?

In het kader van een arbeidsongeval oordeelt de raadgevende geneesheer van de verzekeraar dat de werknemer weer arbeidsgeschikt is. Als de werknemer deze beslissing wil betwisten, zit hij dan intussen zonder inkomen?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - BEDRIJFSWAGEN - 04.03.2011

Positief getest met de firmawagen, dus buiten?

Stel, een werknemer die over een firmawagen beschikt, wordt betrapt bij een alcoholcontrole tijdens het weekend. Het blijkt ernstig te zijn, want zijn rijbewijs wordt direct ingetrokken. Kunt u hem daarvoor ontslaan om dringende reden?

RSZ - DEBETBERICHT VAKANTIEGELD - 04.03.2011

Goede of slechte betalers: allemaal uitstel?

Als u arbeiders tewerkstelt, krijgt u deze maand het zgn. debetbericht (lees: de factuur voor de jaarlijkse vakantiegeldbijdrage) in de bus. Normaal gezien moet u die factuur betalen tegen 30 april. Wanneer kunt u die betaling uitstellen?

HANDELSVERTEGENWOORDIGER - 04.03.2011

Is een accountmanager een vertegenwoordiger?

Stel, u heeft een dienstenverlenend bedrijf en u heeft de key account manager van de salesafdeling ontslagen. Nu vordert hij een uitwinningsvergoeding. “Dat kan toch niet, dat is toch alleen voor handelsvertegenwoordigers?”, denkt u...

ZWANGERSCHAP - ONTSLAGBESCHERMING - 04.03.2011

Toch maar één schadevergoeding bij zwangerschap?

Voor een ontslag tijdens de zwangerschap probeert men soms om nog een ‘tweede’ schadevergoeding te bekomen op basis van discriminatie. Ingevolge een recent arrest wordt de kans dat dit lukt gelukkig klein. Wat onthoudt u hiervan?

FISCALE FICHES - 04.03.2011

Onkostenvergoeding en fiscale fiche...

Onlangs werd er bevestigd dat de fiscus de sanctie ‘geheime commissielonen’ ook mag toepassen als een onkostenvergoeding niet op de fiscale fiche staat...

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 03.03.2011

Gebruik is toch geen misbruik!

Er is de laatste tijd weer heel wat commotie over de notionele interestaftrek en vooral over de vermeende misbruiken daarvan. Wat is het probleem precies?

DAGELIJKS BESTUUR - VARIA - 03.03.2011

De postvolmacht versoepeld!

Wie geen zgn. postvolmacht heeft, kan geen aangetekende brief voor de vennootschap in ontvangst nemen. Daar komt nu enigszins verandering in...

VENNOOTSCHAPSVORMEN - COMM.V - 03.03.2011

Stil en veilig in een commanditaire vennootschap…

De laatste jaren is de commanditaire vennootschap in opmars. Wat is dat ­precies en wat zijn de voordelen van zo’n vennootschap? Klopt het dat u weinig risico loopt als iemand u vraagt om mee in te stappen als stille vennoot?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - INTERNE PENSIOENVOORZIENING - 03.03.2011

6,5% belastingen besparen op uw pensioenuitkering?

De uitkering van uw interne pensioenbelofte wordt in principe belast tegen 16,5%. Kunt u die interne pensioenvoorziening echter niet omzetten in een groepsverzekering/individuele pensioentoezegging en zo 6,5% belastingen besparen?

ALGEMENE VERGADERING - OPROEPING - 03.03.2011

Uw jaarvergadering dit jaar even verplaatsen…

Het paasverlof valt laat dit jaar. Wat als uw jaarvergadering volgens uw statuten daardoor in dat verlof valt en u dan eigenlijk andere plannen heeft? Mag u de jaarvergadering dan zonder meer verplaatsen naar een andere datum?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 03.03.2011

BTW-aftrek van in het begin beperkt bij privégebruik!

Sinds begin dit jaar wordt de aftrek van BTW op investeringen die deels ook privé gebruikt worden van bij de aankoop beperkt tot het beroepsmatige ge­deelte. Welke concrete gevolgen heeft dit voor u en uw vennootschap?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 03.03.2011

Geen winst in boekjaar 2010, dus ook geen tantième... ?

Op de jaarvergadering over boekjaar 2010 wilt u zichzelf een tantième toe­kennen. Wat echter als uw vennootschap in 2010 verlies gemaakt heeft? Gaat dat dan nog wel, want een tantième komt toch uit de winst van het boekjaar?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 03.03.2011

Uw aannemer is te laat, mag u een andere inschakelen?

U ging met een aannemer in zee voor bepaalde renovatiewerken. Hij laat echter niets van zich horen en reageert niet op uw berichten. Kunt u het werk dan door een andere aannemer (verder) laten uitvoeren? Hoe pakt u dat aan?

PERSONEEL - AFWEZIGHEID - 03.03.2011

Uw werknemer daagt zonder reden niet meer op…

Uw werknemer heeft verlof gevraagd tijdens de krokusvakantie, maar u heeft dat niet toegestaan. Wat als hij niet opdaagt? Kunt u hem aan de deur zetten op basis van zgn. werkverlating? Een rechter verduidelijkte het één en ander…

HANDELSPRAKTIJKEN - UITVERKOOP - 03.03.2011

Uitverkoop: hoe kunt u een valse start vermijden?

Als u een uitverkoop wilt organiseren, moet u zich aan een aantal regels ­houden. Is er op dat vlak in 2010 iets gewijzigd? Waarop moet u zeker letten als u dit voorjaar nog een uitverkoop wilt organiseren?

HET KAN OOK U OVERKOMEN - RECHT - 03.03.2011

Getekend = getekend, u bedenken = betalen…

Een leverancier van diensten duwde uw collega’s veelbelovende offertes onder de neus. Een aantal tekenden, maar kregen daar al snel spijt van. Bedenken kon niet of alleen mits een forse vergoeding te betalen, zo kregen ze te horen…

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 03.03.2011

Het (maatschappelijk) doel heiligt de middelen…

U overweegt om met uw vennootschap een appartement aan zee te kopen. Een collega kreeg echter onlangs problemen met de fiscus, daarin gevolgd door de rechter. Waaraan moet u nú denken om discussies te vermijden?

MEDE-EIGENDOM - ADVOCAAT - 02.03.2011

Betaalt u mee voor de advocaat van de VME?


FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 02.03.2011

Ook energieaftrek voor een pergola?


VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 02.03.2011

Wat met uw commissie als de koop ontbonden wordt?

Nadat ze het compromis ondertekenden, komen de koper en de verkoper toch nog onderling overeen om de koop te ontbinden. Moet de verkoper u als vastgoedmakelaar dan nog een commissie betalen? Wat zei de rechter onlangs?

FISCAAL - WOONBONUS - 02.03.2011

Als samenwonenden lenen voor de enige, eigen woning

Een koppel wenst hun enige en eigen woning via uw makelaarskantoor te kopen. Zij vragen zich echter af of het fiscaal iets uitmaakt of ze feitelijk of wettelijk samenwonend dan wel gehuwd zijn. Waar zit het verschil precies?

BRUSSELS GEWEST - VARIA - 02.03.2011

Binnenkort ook een EPC nodig in het Brussels gewest...

Binnenkort heeft u ook in het Brussels gewest een EPC-certificaat nodig voor de verkoop van een gebouw. Hoe zit dat precies en geldt de verplichting dan nu in de drie gewesten op dezelfde wijze?

FISCAAL - LENING - 02.03.2011

Geld verdienen via uw hypothecaire lening...

Naar aanleiding van Batibouw wilt u een aantal vernieuwingswerken laten uitvoeren aan uw inmiddels afbetaalde woning. Volgens een collega kunt u daar het best opnieuw voor lenen, ook al heeft u het geld privé... Klopt dat wel?

VLAAMS GEWEST - VERKOOP - 02.03.2011

9 nieuwe ‘ontvoogde’ Vlaamse gemeenten…

Onlangs verscheen in het Staatsblad de actuele lijst met steden en gemeenten die beschikken over een plannen- en vergunningenregister. In totaal zijn het er nu 159. Welke bijzondere informatieverplichting brengt dat voor u mee?

BTW - NIEUWBOUW - 02.03.2011

Na de nieuwbouw, de paperassen...

Door de gunstmaatregelen inzake de BTW bij nieuwbouw werden heel wat bouwplannen vervroegd geactiveerd. Velen staan nu dan ook voor de papierwinkel die daar achteraf bij komt kijken. Wat is er ter zake vooral van belang?

HANDELSHUUR - 02.03.2011

Geen goede reden om te weigeren

Vraagt de handelshuurder de hernieuwing aan, dan mag u die weigeren. Een recent cassatiearrest ­verduidelijkt waaraan u zich dan moet houden…

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 02.03.2011

Niet ‘alle’ kosten zijn aftrekbaar...

Om aftrekbaar te zijn, moeten kosten verband houden met de activiteit van uw vennootschap. Nu vindt cassatie dat zelfs kosten met betrekking tot het bestaan van een vennootschap zelf, niet per se aftrekbaar zijn. Is er nu een probleem?

VENNOOTSCHAP - BELEGGEN - 02.03.2011

Beleggen in verzekeringen en fondsen

Uw vennootschap heeft geld ‘over’ en wil dat beleggen in verzekerings­producten of beleggingsfondsen. Wat zijn de fiscale gevolgen daarvan bij uw vennootschap? De minister heeft daarover recentelijk het één en ander verduidelijkt...

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 02.03.2011

Ecokorting ‘meepikken’ en dan uw auto doorverkopen?

Koopt u privé een ‘milieuvriendelijke’ auto, dan krijgt u daarvoor een zgn. ecokorting. Uw vennootschap krijgt zo’n korting niet. Dan kunt u toch beter eerst die auto privé kopen en na één jaar bv. doorverkopen aan uw vennootschap... ?