Alle domeinen

2011 - Augustus

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 31.08.2011

Elk blok een eigen ondernemingsnummer?


WONINGHUUR - WAARBORG - 31.08.2011

Wat met de huurwaarborg bij verkoop?


FISCAAL - LENING - 31.08.2011

Lenen om successie te betalen op geërfde woning

U erft een (tweede) woning in volle eigendom. Om de successierechten op die erfenis te kunnen betalen, moet u echter wel een lening aangaan. Kunt u daarmee fiscaal iets aanvangen?

WONINGHUUR - LEVENSLANGE HUUR - 31.08.2011

Een kanshuurcontract kan perfect, zegt cassatie…

Bij levenslange huur wordt er soms vooraf een eenmalige prijs betaald. Het gaat dan om een zgn. kanshuurcontract. Is zo’n contract geldig? Kunt u het als verhuurder opzeggen? Recentelijk sprak cassatie zich hierover uit.

HANDELSHUUR - OPZEG - 31.08.2011

Even de handelshuurder opzeggen…

Een handelshuurder kunt u er vóór het einde van de lopende negen jaar slechts in zeer bepaalde gevallen uitzetten. Wanneer kan dat en waarop moet u allemaal letten om te vermijden dat het finaal fout afloopt?

VERKOOP - VARIA - 31.08.2011

Wanneer zijn die tien jaar nu eigenlijk om?

De koper van een appartement sprak de aannemer aan over bepaalde ge­breken. Speelt de tienjarige aansprakelijkheid in zo’n geval en wanneer begint de termijn te lopen? De rechter verduidelijkte onlangs het één en ander…

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 31.08.2011

Een sectorakkoord voor personeel vastgoedsector

Op 23 juni 2011 sloten de werkgevers en de vakbonden een akkoord voor het personeel in de vastgoedsector (paritair comité 323). Vooral voor wie mede­werkers heeft met het statuut van arbeider wijzigt er iets. Even kijken...

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 31.08.2011

Fiscaal co-ouderschap ook bij onroerende voorheffing?

Een gezin met minstens twee kinderen krijgt in principe een vermindering van onroerende voorheffing. Wie krijgt die vermindering echter als u gescheiden bent: u of uw ex? Het Grondwettelijk Hof gaf onlangs haar verfrissende kijk...

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 31.08.2011

Huisdierenredelijkheid...

Onlangs verplichtte de rechter een huurder om zijn hangbuikzwijn elders onder te brengen. Hoe vermijdt u dat het zover komt zonder onredelijk te zijn?

AUTO & TRANSPORT - 29.08.2011

Bijdrage privégebruik auto...


CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 29.08.2011

Een ‘financiële tegenberekening’?

De techniek van de zgn. indiciaire afrekening om iemand zwaarder te belasten, is bekend, maar soms hanteert de controleur ook een ‘financiële afrekening’? Wat is dat precies en kan die ook bij vennootschappen gebruikt worden?

KILOMETERVERGOEDING - 29.08.2011

Hogere kilometervergoeding sinds 1 juli 2011


ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 29.08.2011

‘Sterfhuisclausule’: de fiscus is hardleers!

Recentelijk heeft cassatie gezegd dat de langstlevende echtgenoot geen successie­rechten moet betalen op de goederen die hij bij het overlijden van zijn partner verkrijgt via de zgn. sterfhuisclausule. De fiscus gaat nu in het verweer...

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 29.08.2011

Anticipeer nog snel op een verhoging van de RV!

Wellicht wordt de roerende voorheffing (RV) op interesten en dividenden binnenkort verhoogd en wordt geld uit uw vennootschap halen dus duurder. Hoe kunt u nog snel een mooie som ‘opgepotte winsten’ uit uw vennootschap halen?

VASTGOED - MEERWAARDEN - 29.08.2011

Uw winst bij de verkoop van uw bedrijfspand onbelast?

Bij de overstap van een eenmanszaak naar een vennootschap heeft u uw bedrijfspand privé gehouden en al die jaren verhuurd aan uw vennootschap. Kunt u dat pand dan nu belastingvrij verkopen? Een recente ruling licht toe...

BTW - BTW-AFTREK - 29.08.2011

Eten en drinken voor uw personeel of voor uw klanten?

U biedt uw klanten, leveranciers, personeel, ... gratis koffie en frisdrank aan. Kunt u de BTW op de aankoop van die dranken recupereren? Wat als u ook broodjes, fruit, … aanbiedt? Wat is er ‘verteerbaar’ voor uw controleur?

FISCALE CONTROLE - 29.08.2011

Zijn fraudeklikkers ernstig te nemen?

Het aantal verklikkingen bij de fiscus is de laatste tijd spectaculair toegenomen. Worden die effectief ernstig genomen of moet u daar niet van wakker liggen?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 29.08.2011

Ineens in de kosten steken of toch beter a­fschrijven?

In de praktijk is de verleiding vaak groot om bepaalde kleinere investeringen niet af te schrijven, maar om ze ineens in de kosten te steken. Nochtans is dat in bepaalde situaties niet altijd de beste tactiek...

ONTSPANNING - VIDEO - 29.08.2011

Video draaien


NIEUWS - NIEUWSSITES - 29.08.2011

Kranten in overvloed


SOFTWARE - VIDEO - 29.08.2011

Apps die méér dan de werkelijkheid tonen!

Een nieuwe ontwikkeling: toepassingen die u de echte wereld tonen, gecombineerd met digitale gegevens, de zgn. augmented reality. Wat is het precies en kunt u er zelf al mee aan de slag?

WEBDIENSTEN - VARIA - 29.08.2011

YouSendIt in het nieuw


EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 29.08.2011

SEO: wat kunt u zelf doen?

Het aantal websites op internet is gigantisch en het komt er dus op aan om uw site te laten opvallen in zoekmachines zoals Google. SEO (search engine optimization) kan daarbij helpen, maar hoe pakt u (of uw webmaster) dit aan?

ONTSPANNING - VIDEO - 29.08.2011

Zullen we samen YouTube-video’s bekijken?

Nagenoeg iedereen kijkt dagelijks weleens op YouTube naar een leuk filmpje of naar opvallende beelden. YouTube-video’s worden intensief uitge­wisseld via Facebook en Twitter, maar wist u dat u er ook samen naar kunt kijken?

VERVOER - VERKEERSINFO - 29.08.2011

Google Maps geeft nu lokale verkeersinformatie

Al sinds 2008 geeft Google Maps verkeersinformatie op haar landkaarten, nu ook zelfs voor 13 Europese landen, waaronder België en Nederland. De moeite waard?

SOFTWARE - BROWSER - 29.08.2011

Ingekorte url’s houdt u beter goed in de gaten

Nu er steeds meer ingekorte webadressen (url’s) gebruikt worden op sociale netwerksites, vergroot ook het risico dat zo’n verkort adres u naar een website stuurt die u liever vermijdt. Met deze browserextensies houdt u het veilig.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 29.08.2011

Uw pc cleanen met de ‘crowd’

Er bestaan veel utilities om uw pc op te schonen. SlimCleaner is nieuw en biedt een hele serie tools aan. Interessant is echter de ‘Crowd’-functie, waarmee gebruikers bepalen of een programma ‘goed’ of ‘slecht’ is. De moeite waard?

SOFTWARE - OFFICE - 29.08.2011

Efficiënter werken met Word 2010

Office 2010 bestaat nu al een tijdje. Op welke manier kunt u met Word 2010 eigenlijk efficiënter tekst verwerken? We geven enkele tips...

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 29.08.2011

Alternatieve e-mailprogramma’s

Werkt u liever met een e-mailprogramma dan met webmail, maar bent u uitgekeken op Outlook of Thunderbird? Probeer dan eens één van deze prima alternatieven.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 29.08.2011

Google+: wat bent u ermee?

Een tijdje geleden werd Google+ gelanceerd: het nieuwe sociale netwerk van Google. Intussen hebben we het kunnen testen. Hieronder onze bevindingen.

COMPUTER - MOBIEL - 29.08.2011

De beste Office-suite voor uw iPad

De iPad is een leuk hebbeding, maar als u hem wilt gebruiken als vervanger van uw laptop, moet u er ook Office-taken op kunnen uitvoeren. Welke apps komen er in aanmerking om de Office-toepassing op uw iPad te worden?

ZAKELIJK - OPLEIDING - 29.08.2011

Voor een vlotte start

Wie zich als zelfstandige vestigt, is maar beter goed voorbereid. Welke sites kunnen u daarbij helpen?

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 25.08.2011

“Buiten paart, vooruit en buiten dele…”


GOED OM TE WETEN - BELASTINGCONTROLE - 25.08.2011

Is verklikking een reden tot controle?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 25.08.2011

Uw obligatieaankoop fiscaal optimaliseren?

Bij de aankoop van een obligatie op de secundaire markt betaalt u niet alleen de aankoopprijs, maar ook de verlopen rente. Hoe werkt dit precies? Is het fiscaal gezien nadelig om een obligatie te kopen die bijna op coupondatum komt?

ONROEREND GOED - BELASTINGAFTREK - 25.08.2011

Behoudt u de woonbonus als u uw woning verkoopt?

U wenst het vruchtgebruik of zelfs de volle eigendom van uw woning te verkopen aan uw vennootschap. U blijft privé de lening wel (gedeeltelijk) verder afbetalen. Heeft u dan nog recht op de woonbonus of bent u die kwijt?

SUBSIDIES - IMPULSEO - 25.08.2011

Een vergoeding voor het verhuizen van uw praktijk?

Wist u al dat vier op de tien gemeentes intussen in aanmerking komen voor een subsidie van € 20.000 als u er uw huisartsenpraktijk vestigt? We spreken hier over de zgn. Impulseo I-steun. Wat moet u doen om die te krijgen?

PATIËNTENWENKEN - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 25.08.2011

Geen ziekteattest voor één dag meer?

Begin augustus pleitte de CM voor de afschaffing van het ziekteattest voor slechts één werkdag. Is er echter wel altijd een attest nodig als een werknemer slechts één dag arbeidsongeschikt is? Wat zegt het arbeidsrecht hierover?

GRONDIG ONDERZOCHT - BOEKHOUDER - 25.08.2011

Schadevergoeding voor een fout van uw boekhouder?

Stel, uw boekhouder heeft een vergissing begaan die zware gevolgen heeft. U ziet bv. een fiscaal voordeel aan uw neus voorbijgaan. Kunt u de schade dan verhalen op uw boekhouder? Een recent vonnis licht toe...

RECLAME - 25.08.2011

Wettelijk reclameverbod inzake esthetische ingrepen

Een recente wet heeft een verbod op reclame ingevoerd voor ingrepen inzake medische esthetiek. Hoe valt dit te rijmen met het feit dat de Orde geen absoluut reclameverbod meer mag hanteren? Welke gevolgen heeft dit verbod precies?

BELASTINGAFTREK - 25.08.2011

Geld voor Afrika: aftrekbaar voor u?

Stel, u doet een gift aan het Rode Kruis of 12-12 voor de hongersnood in Oost-Afrika. Hoe kunt u die in de mate van het mogelijke fiscaal optimaliseren?

BANK - VARIA - 24.08.2011

Uw bank of uw verzekeraar gaat failliet?

Stel dat door de zware problemen van Griekenland uw Belgische bank of ver­zekeraar, die belegd heeft in Grieks staatspapier, failliet gaat door een ‘default’ van Griekenland. Welke bescherming geniet u dan?

SUCCESSIERECHTEN - TESTAMENT - 24.08.2011

Is dit wel een geldig eigenhandig testament?


BANK - BORG - 24.08.2011

Destijds borg gesteld uit sympathie…

Het aantal faillissementen lag de laatste maanden hoog. Wat als u zich destijds borg gesteld heeft voor een vriend, broer of kind die/dat nu failliet gegaan is? Bent u dan automatisch de sigaar? Een rechter had er onlangs een klare kijk op.

BELASTINGEN - PROCEDURE - 24.08.2011

De aanslag van ambtswege: een reëel gevaar?

U heeft weleens horen vertellen dat de fiscus een ‘aanslag van ambtswege’ kan vestigen, bv. omdat de boekhouder te laat antwoordde op een vraag om ­inlichtingen. Wat houdt dat in en moet ú daarvan wakker liggen?

ADVIESHOEK - SUCCESSIEPLANNING - 24.08.2011

Een ‘omgekeerde’ gesplitste aankoop als controle?

U wilt wel een stuk van het huis van bv. uw dochter sponsoren, maar in het verleden is al gebleken dat zij ‘het best wat tegen zichzelf beschermd wordt’. Is een ‘omgekeerde’ gesplitste aankoop dan een mogelijke oplossing?

VASTGOED - MEDE-EIGENDOM - 24.08.2011

Meer tijd voor de aanpassing van de statuten…

Indien u een appartement bezit, gelden er voor u als mede-eigenaar sinds 1 september vorig jaar andere spelregels. Door een recente wetswijziging krijgt u meer tijd om hierover van gedachten te wisselen. Hoe zit dat precies?

ONKOSTENVERGOEDING - 24.08.2011

Brooddozen weer meer waard!

Sinds 1 juni is het tarief van de forfaitaire binnen­landse dagvergoedingen weer gestegen. Wanneer kunt u dit nu weer toepassen en wat is er zo interessant aan?

WOON-WERKVERKEER - 22.08.2011

Tijd voor het mobiliteitsverslag van 2011


VADERSCHAPSVERLOF - 22.08.2011

Omzetting moederschapsverlof en ontslag


ONTSLAGBESCHERMING - GEBOORTEVERLOF - 22.08.2011

Kindje geboren, dus geen ontslag meer mogelijk?

Sinds 30 juli 2011 is ook een werknemer die klein verlet voor een geboorte (= geboorteverlof) aanvraagt, beschermd tegen ontslag. Wil dit nu zeggen dat u deze werknemer niet meer kunt ontslaan? Waarop moet u letten?

ABSENTEÏSME - DOKTERSATTEST - 22.08.2011

Mag u geen attest voor één dag (meer) vragen?

Begin augustus pleitten de christelijke ziekenfondsen voor de afschaffing van het doktersattest voor maar één dag. Is er dan iemand die u kan verbieden om zo’n attest te vragen? Meer nog, moét u daar zelfs wel om vragen?

VAKANTIE - JEUGDVAKANTIE - 22.08.2011

Is het niet toekennen van jeugdvakantie gevaarlijk?

Heeft u in de tweede helft van 2010 een schoolverlater aangeworven, dan heeft die dit jaar recht op een volledig verlof dankzij de zgn. jeugdvakantiedagen. Is het verplicht om die dagen te laten opnemen? Wat riskeert u als u dat weigert?

TIJDSKREDIET - 22.08.2011

Nu al berekenen hoeveel tijdskrediet u moet toestaan?

In functie van het aantal werknemers dat u had op 30 juni jl. worden uw ‘verplichtingen’ inzake het tijdskrediet voor volgend jaar (2012) bepaald. Hoe berekent u deze zgn. drempel van 5% en hoe springt u ermee om?

OPLEIDING - SCHOLINGSBEDING - 22.08.2011

De data van en in een scholingsbeding zijn belangrijk!

Stel, een werknemer zal een dure opleiding volgen op uw kosten en u wilt dat hij daarvoor een zgn. scholingsbeding tekent. Wist u al dat dit afgerond moet zijn vóór de opleiding van start gaat? Wat is het gevolg als u te laat bent?

ARBEIDSDUUR - LOON - 22.08.2011

Een forfaitair loon voor wachturen?

Stel, uw werknemers zijn (’s avonds en/of in het weekend) van wacht ‘van thuis uit’ (via hun gsm). Tellen deze uren mee voor de wekelijkse arbeidsduur en moet u er het ‘normale’ loon voor betalen? Het Hof van cassatie licht toe...

ONTSLAG - 22.08.2011

Bediendenopzeg voor arbeiders nu?

Onlangs oordeelde het Grondwettelijk Hof dat het verschil in opzegtermijnen tussen arbeiders en bedienden niet kan. Welke gevolgen heeft dit nu precies?

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 18.08.2011

Hogere kilometervergoeding sinds 1 juli!


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 18.08.2011

Nu nog bijbetalen voor een paar jaar geleden?

Een collega is halfweg 2007 gestart als zelfstandige en betaalt sinds dit jaar dus definitieve sociale bijdragen. Toch kreeg hij onlangs een rekening van zijn sociale kas om nog bij te betalen voor het verleden... Hoe kan dat?

PERSONEEL - STUDENTEN - 18.08.2011

Eerst jobstudent, dan een IBO’er?

Één van uw jobstudenten is een schoolverlater. Hij levert goed werk en u zou hem graag vast in dienst nemen. Kan dat zonder problemen of moet u toch behoorlijk opletten? Even kijken welke mogelijkheden u zoal heeft...

FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 18.08.2011

Heeft u al een keuzebeding en/of is het niet verouderd?

Velen hebben de laatste jaren een zgn. keuzebeding ingebouwd in hun huwelijks­contract of overwegen om dat te doen. Waarop moet u wat dat betreft tegen­woordig vooral letten en wat als blijkt dat het uwe wat verouderd is?

RECHT - LEVERANCIER - 18.08.2011

Speel niet voor bank voor uw energieleverancier!

Onlangs kregen verschillende collega’s van hun energieleverancier te horen dat de voorschotfacturen het komende jaar fors hoger zouden liggen. Kan uw energie­leverancier dat zomaar eisen? Hoe reageert u daarop het best?

RECHT - VARIA - 18.08.2011

Geld geleend of geschonken, wie zal het zeggen?

Als u iemand geld geeft en u wilt vermijden dat hij achteraf beweert dat het om een schenking gaat, dan moet u kunnen bewijzen dat het om een lening gaat. Cassatie verduidelijkte onlangs wat er daarbij van belang is.

SLECHTE BETALERS - 18.08.2011

Hogere interest voor slechte betalers!


AANSPRAKELIJKHEID - 18.08.2011

Niet voor elke constructie tien jaar garant!


PERSONEEL - ONTSLAG - 18.08.2011

Wat zegt de nieuwe wet over de ontslagboete?

Onlangs werd de wet gepubliceerd die het zgn. interprofessioneel akkoord ­uitvoert. Wat voorziet die wet over de ontslagboete? Moet u die boete ook in de toekomst blijven betalen wanneer u een arbeider ontslaat?

ONDERAANNEMING - RECHTSTREEKSE VORDERING - 18.08.2011

Vlot uw centen innen bij de klant van de hoofdaannemer

Blijkbaar zijn er nog wel wat onduidelijkheden over de zgn. rechtstreekse vorde­ring. Cassatie zette onlangs de puntjes op de ‘i’. Wat is voor u de snelste én goedkoopste weg om uw centen te innen bij de klant van uw opdrachtgever?

6%-BTW-TARIEF - 18.08.2011

6% BTW met vertraging definitief

Pas op 19 juli stond in het Staatsblad dat u sinds 1 juli renovatiewerken in woningen van meer dan vijf jaar oud tegen 6% BTW mag factureren. Een probleem?

OVERHEIDSOPDRACHT - 18.08.2011

Wachten op uw erkenning om mee te dingen?


CONTROLE - 18.08.2011

De ‘antimisbruikbepaling’, een krachtig wapen van de fiscus, maar hoe zien de rechters dat momenteel?

U heeft wellicht ook gehoord of gelezen dat het in politieke kringen gonst van de geruchten over een strengere aanpak van fiscale en sociale fraude en ‘belastingbesparende constructies’. Onlangs nog werd het bankgeheim versoepeld en het valt te verwachten dat er de volgende jaren nog nieuwe ‘antifraudewetgeving’ het licht zal zien.

In afwachting van een dergelijke nieuwe wetgeving beschikt de fiscus echter al jaren over de zgn. algemene antimisbruikbepaling om ‘belastingontwijking’ aan te pakken. Hoe zit dat precies? Zorgen de rechters er toch wel voor dat de fiscus zich aan strikte regels moet houden als hij zich hierop wil beroepen? Wat is momenteel de visie van de rechtspraak?


AFTREKBARE VERLIEZEN - 18.08.2011

Hoe kunt u fiscaal gezien ‘onbruikbare’ verliezen tóch nog verzilveren?

U heeft een winstgevende werkvennootschap en daarnaast ook een patrimoniumvennootschap met een (bijna) afgeschreven pand en een pak zgn. overgedragen fiscale verliezen.

Wanneer uw patrimoniumvennootschap in de toekomst weinig of geen winst zal maken (bv. door een pand te verhuren), zijn die verliezen voor haar (grotendeels) ‘onbruikbaar’ (ze heeft nl. geen winst om ze van af te trekken). Ook uw werkvennootschap kan die overgedragen verliezen niet in mindering brengen van haar winsten, want de verliezen zijn niet van haar.

Heeft u echter niet langer twee vennootschappen nodig, dan kunt u op een eenvoudige manier die schijnbaar onbruikbare verliezen van uw patrimoniumvennootschap toch nog verzilveren én goedkoop geld uit uw werkvennootschap naar u privé halen. Hoe pakt u dat aan?


MAATSCHAP - 18.08.2011

Praktijkproblemen en mogelijke oplossingen bij de maatschap

De maatschap is als zgn. controlevehikel de laatste jaren ook heel populair geworden voor familiebedrijven en patrimoniumvennootschappen.

Ook al legt men juridisch gezien bijna alle macht bij de zaakvoerder (u dus), toch duiken er in de praktijk vaak problemen op in bepaalde situaties en eisen notarissen vaak veel te vlug dat alle vennoten van de maatschap (uw kinderen dus) moeten meetekenen ‘uit veiligheid’.

U bent m.a.w. gebonden aan de goodwill van uw kinderen om bepaalde beslissingen te kunnen nemen en dat was uiteraard net niet de bedoeling. Hoe kunt u dat vermijden?


JOBSTUDENT - 18.08.2011

Een jobstudent-schoolverlater in dienst nemen, hoe doet u dat zo voordelig mogelijk?

Één van uw jobstudenten is een schoolverlater. Hij levert goed werk en u zou hem/haar graag vast in dienst nemen. Hoe pakt u dit het best aan? Verliest u dan niet het voordelige RSZ-tarief voor de periode waarin hij/zij bij u als jobstudent aan het werk was?

Komt een dergelijke jobstudent nog in aanmerking om een individuele beroepsopleiding (IBO) bij u te volgen?

Hoe bespaart u bij een aanwerving in 2011 zo veel mogelijk op de loonkosten van zulke jonge schoolverlaters?


WANBETALERS - 18.08.2011

Factoring of eerder het gebruik van uw kaskrediet en straight loan optimaliseren?

In mei telde ons land een recordaantal vacatures. Eind juni voorspelde men dan weer een groei van de economie van 4%. Er is m.a.w. opnieuw een groei in het vooruitzicht, al blijft het herstel broos. Het probleem van trage betalingen van facturen door klanten houdt immers aan.

Zeker bij groeiers wordt factoring weleens aangeraden als ideale oplossing om zowel cashtekorten te vermijden als niet wakker te hoeven te liggen van de opvolging van de betaling van openstaande facturen. Klopt dat echter wel?

Wat zijn de valkuilen als u werkt met factoring? Welke alternatieven zijn haalbaar voor u en hoe optimaliseert u het één en ander?


GEHEIME COMMISSIELONEN - 18.08.2011

Uw vennootschap uw jacht of uw sportkar laten betalen? Let op met de strenge fiscus...

Recentelijk heeft de fiscus (daarin gesteund door de rechtspraak) zijn standpunt verstrengd. Stel, u heeft in de loop der jaren in uw vennootschap een mooi spaarpotje opgebouwd en u zou nu een stuk daarvan willen gebruiken om bv. een sportwagen, een motor, een zeiljacht, een mobilhome, … te kopen (die u privé kunt gebruiken) of u zou uw tuin opnieuw willen laten aanleggen of een zwembad willen laten installeren op kosten van uw vennootschap.

Hoe zit dat dan precies fiscaal gezien, zowel bij uzelf als bij uw vennootschap? Waarop moet u letten om geen miserie te krijgen met de fiscus en hoe zit het tegenwoordig precies met de zgn. aanslag geheime commissielonen?


DIRECTIECOMITÉ - 18.08.2011

Tijd voor een directiecomité in uw vennootschap?

U denkt er misschien aan om vroeg of laat de leiding over uw bedrijf geleidelijk aan uit handen te geven. Uw kind(eren) en/of één of meerdere topmedewerkers hebben intussen immers voldoende ervaring om het één en ander in goede banen te leiden.

Voorlopig geeft u echter niet graag reeds een deel van uw aandelen uit handen. Mogelijk is het dan tijd om aan de samenstelling van een directiecomité te denken…

Wat zijn de voordelen van het werken met zo’n directiecomité in uw vennootschap? In hoeverre houdt u zo toch nog de touwtjes in handen?


SUCCESSIEPLANNING - 18.08.2011

Kiezen voor een wederzijdse schenking of beter voor een zgn. verzekeringstontine?

Voor echtgenoten (en samenwoners) die geen kinderen hebben, maar ook voor vijftigers en jonge zestigers mét kinderen die nog te jong zijn om een volledige successieplanning uit te werken, wordt er steeds vaker gewerkt met zgn. wederzijdse schenkingen.

Dit is in bepaalde situaties een heel efficiënte en relatief goedkope vorm van successieplanning. Voor echtgenoten met kinderen is het vaak een ‘voorlopige’ planning, die omkeerbaar is als de kinderen ouder geworden zijn.

Een mogelijke, opkomende variant is de zgn. verzekeringstontine. Hoe werken beide optimalisatietechnieken en welke variant kiest u het best in uw concrete situatie?


FISCAAL - CONTROLE - 18.08.2011

Uw controleur kent Facebook ook...


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - BIJDRAGEN - 18.08.2011

Onbezoldigd en toch sociale bijdragen betalen?


HANDELSHUUR - VERBOUWEN - 18.08.2011

Uw huurpand verbouwen, kan duur uitvallen…

Verbouwt u het handelspand dat u huurt, dan kunt u de verhuurder daar in principe mee voor laten opdraaien. Kan uw verhuurder die verbouwing ook aan­grijpen om u meer huur te laten betalen? Een rechter vond van wel…

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 18.08.2011

Hoezo winkeliers knoeien met de garantieplicht?

Onlangs kwam in de media dat de economische inspectie steeds meer klachten krijgt over winkeliers die knoeien met de garantieplicht. Hoezo, u past die toch correct toe? Geldt die garantieplicht ook voor uw eigen leveranciers?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 18.08.2011

Zal úw aannemer wel op tijd zijn?

Onlangs was in de pers te lezen hoe een collega de heropening van haar zaak met één maand moest uitstellen omdat de aannemer slechts nauwelijks in actie geschoten was. Hoe vermijdt u problemen? Welke afspraken zet u op papier?

FISCAAL - VARIA - 18.08.2011

Het goede doel optimaal steunen…

De hongersnood in Oost-Afrika zet heel wat collega’s ertoe aan om hun steentje bij te dragen. Zij vragen hun klanten om gul te zijn. Wat is er daarbij van belang?

PERSONEEL - VARIA - 18.08.2011

Een nieuw sectorakkoord voor de horeca…

Werkgevers en werknemers van de horecasector (PC 302) sloten op 14 juli een sectorakkoord. Op dat van de kleinhandel is het nog wachten. Welke afspraken zijn er voor u als werkgever in de horeca binnenkort van belang?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 18.08.2011

Is creatief gebruik dan toch misbruik?

In een recente circulaire wordt de zgn. double dip bestempeld als een constructie die kan wijzen op misbruik van de notionele interestaftrek. Hoezo? Daar was toch niets mis mee en nu ineens weer wel? Moet u desgevallend iets doen?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 18.08.2011

Stijging wettelijk pensioen, daling extralegaal pensioen?

Vanaf september stijgt uw wettelijke pensioen als zelfstandige. Goed nieuws dus, maar dat zou mogelijk tot gevolg kunnen hebben dat er minder in uw groeps­ver­zekering gestort kan worden. Hoe komt dat en hoe lost u dat desgevallend op?

AANDEELHOUDERS - STEMRECHT - 18.08.2011

Het hoe en waarom van stemkrachtbeperkingen…

Tussen vennoten wordt er weleens afgesproken om de stemkracht tijdens de algemene vergadering te beperken. Wat houdt dat precies in en wanneer is dat nuttig? Waarop moet u in het voorkomende geval wel bijzonder letten?

JAARREKENING - INHOUD - 18.08.2011

Hoe, wordt mijn vennootschap tegen 50% belast... ?

Uit de jaarrekening die een collega op de voorbije jaarvergadering goedkeurde, bleek dat zijn BVBA ongeveer evenveel belasting betaalde als ze winst maakte. Betekent dit dan dat zijn vennootschap 50% belasting betaalt?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 18.08.2011

Een geprorateerde gespreide meerwaarde: kan zoiets?

U verkoopt een gebouw dat meer dan vijf jaar in uw vennootschap zit. De winst daarop kan dus desgevallend gespreid belast worden. Wat echter als u drie jaar geleden nog verbouwingen deed aan dat gebouw? Is dat een probleem?

KORT & KRACHTIG - 18.08.2011

Uiterst interessant om te weten...


VERKOOP - AANDELEN - 18.08.2011

Is elke dag werken abnormaal... ?

De winst bij de verkoop van uw aandelen is belastingvrij, tenzij u zelf actief was in die vennootschap, zei de fiscus onlangs. Klinkklare onzin, zei de rechter...

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 16.08.2011

Zijn de brievenbussen gemeenschappelijk?


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 16.08.2011

Uw vruchtgebruik van vorig jaar als herbelegging?

Onlangs oordeelde de rechter dat u in het kader van de zgn. gespreide taxatie toch vijf jaar de tijd heeft als u wederbelegt in het vruchtgebruik van een gebouw. Wat betekent dit in de praktijk?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 16.08.2011

De opzeg van de lopende huur goed plannen...

U heeft als vastgoedmakelaar net een huis verkocht. De koper vraagt hoe dat nu zit met zijn lopende huurcontract. Over een paar maanden is het einde daarvan in zicht. Moet hij nog iets ondernemen en zo ja, hoeveel tijd heeft hij daarvoor?

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 16.08.2011

Is uw factuur voor beveiliging fiscaal in orde?

Recentelijk gaf de fiscus tekst en uitleg met betrekking tot de beveiliging van uw woning tegen inbraak en brand. Wat moet u daarvan onthouden en wat moet er precies op uw factuur en haar bijlage staan om fiscaal in orde te zijn?

WONINGHUUR - INDEXERING - 16.08.2011

De oude huurprijs indexeren als mede-eigenaar...

U wordt door een erfenis mede-eigenaar van een pand dat sinds mensen­heugenis verhuurd wordt tegen een intussen heel lage huurprijs. Mag u die huurprijs in dat geval nog indexeren? Hoe moet dat dan precies gebeuren?

RUIMTELIJKE ORDENING - ERFDIENSTBAARHEID - 16.08.2011

Evolueren erfdienstbaarheden mee met de tijd?

Op veel gronden rust er nog een oude erfdienstbaarheid i.v.m. een recht op doorgang of uitweg. In hoeverre mag de eigenaar deze aanpassen aan zijn actuele situatie en bv. de weg breder maken?

MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 16.08.2011

Uitstel voor de aanpassing van de statuten…

De Wet op de mede-eigendom voorzag dat u als syndicus moet zorgen voor een aanpassing van de statuten vóór 1 september 2011. Op de valreep werd er een wetswijziging goedgekeurd waardoor u meer tijd krijgt. Hoe zit dat precies?

HUUR - HUURCONTRACT - 16.08.2011

Eerste jaar korting op de huurprijs... ?

Onlangs berichtte de pers over verhuurders die het eerste jaar minder huur vroegen. Kan dat zomaar en kunt u de huur daarna dan ineens verhogen?