SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 18.08.2011

Nu nog bijbetalen voor een paar jaar geleden?

Een collega is halfweg 2007 gestart als zelfstandige en betaalt sinds dit jaar dus definitieve sociale bijdragen. Toch kreeg hij onlangs een rekening van zijn sociale kas om nog bij te betalen voor het verleden... Hoe kan dat?

De eerste drie volledige jaren

Categorie ‘starters’. Daarmee begint het inderdaad allemaal. Uw sociale bijdragen worden in principe berekend op uw inkomsten als zelfstan­dige van drie jaar terug, maar in het begin kan dat uiteraard niet. Daarom betaalt u tijdens de eerste jaren bij wijze van voorschot zgn. voorlopige bij­dragen en krijgt u naderhand een afrekening.

Een onvolledig jaar telt niet mee! Velen zijn m.a.w. geen drie, maar bijna vier jaar zgn. starter. Alleen volledige jaren tellen immers mee en dat zijn concreet enkel die jaren waarvoor u gedurende vier kwartalen sociale bijdragen verschuldigd bent. Start u dus met uw activiteit na 31 maart van een jaar, dan betaalt u voor dat jaar slechts drie kwartalen met als gevolg dat uw startjaar niet meetelt.

Let op! De definitieve bijdragen van een onvol­ledig jaar worden berekend op de inkomsten van het eerste volledige jaar. De inkomsten van het ­startjaar tellen dus helemaal niet mee voor de berekening van de sociale bijdragen.

Uw collega is gestart op 30 juni 2007. Het jaar 2007 was dus sowieso onvolledig, met als gevolg dat zijn definitieve bijdragen voor dat jaar be­rekend werden op zijn eerste volledige jaar, zijnde 2008. Het concrete gevolg hiervan was dus ook dat hij tot en met het vierde kwartaal van 2010 een zgn. ­starter bleef voor de sociale bijdragen.

Geen starter meer en toch herziening?

Het duurt altijd even. Wat u zegt! De her­ziening of zgn. definitieve afrekening door de ­sociale kas kan inderdaad pas gebeuren op het moment waarop uw inkomsten van het betreffende jaar definitief zijn en daarvoor wacht de sociale kas op de gegevens die ze krijgt van de fiscus.

Nu moeten bijbetalen voor 2009 kan nog? Jazeker. Uw inkomsten van 2009 worden fiscaal immers pas aangegeven in de loop van het jaar 2010. Het is perfect mogelijk dat u de aanslag of de afrekening van de fiscus daarvoor pas zeer recentelijk in 2011 gekregen heeft. Ook uw sociale kas heeft die afrekening dan uiteraard nog maar net gekregen en daardoor kan ze nu pas kan overgaan tot de afrekening of tot de herziening van uw sociale bij­dragen over het jaar 2009.

Let op! In totaal kunt u dus gedurende vijf à zes jaar na uw startdatum nog herzieningen krijgen van uw sociale kas.

Ook mogelijk na een fiscale controle!

Beiden nemen dezelfde basis. Zowel de fiscus als de sociale kas vertrekken immers van het­zelfde bedrag om hun ‘afrekening’ te maken. Uw sociale bijdragen worden m.a.w. eveneens be­­rekend op uw netto belastbare beroepsinkomsten als zelfstandige. Verhoogt de fiscus die bv. na een fiscale controle, dan heeft dat automatisch tot gevolg dat u niet alleen belastingen zal moeten bijbetalen, maar ook nog eens sociale bijdragen. Dan zwijgen we nog over de BTW...

Hoe lang kan dat duren? Kortweg, zolang de fiscus de tijd heeft om een controle te doen en dat is gedurende drie jaar vanaf 1 januari van het aanslagjaar. De fiscus kan inkomstenjaar 2010 dus in principe controleren tot eind 2013. Pas begin 2014 mag u m.a.w. gerust zijn dat noch de fiscus noch de sociale kas nog eens langs de kassa kan passeren voor het jaar 2010...

Eens gestart, moet u toch rekenen op vijf à zes jaar vooraleer alle sociale bijdragen uit uw beginperiode geregulariseerd zijn. Ook daarna kan er evenwel nog een bijkomende afrekening volgen, maar in dat geval is dat in principe het gevolg van een fiscale controle.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878