Alle domeinen

2024 - April

BELEGGEN - 29.04.2024

Beleggen in artificiële intelligentie: is het vet al van de soep of niet?

De meningen over investeren in artificiële intelligentie zijn op dit moment erg verdeeld. Sommigen denken dat het vet al van de soep is en dat de waarderingen van dit soort bedrijven te fors zijn opgelopen. Anderen menen dat de potentiële productiviteitsgroei die AI met zich meebrengt, nog onvoldoende tot zijn recht komt in de aandelenkoersen...

RELATIEVERMOGENSRECHT - 29.04.2024

Uw kind investeert meer in de woning dan zijn partner: welke afspraken?

Kan uw kind bij een relatiebreuk het verschil recupereren, wanneer het meer dan zijn partner investeert in een gemeenschappelijk onroerend goed? Maakt het een verschil uit of de partners gehuwd waren of wettelijk of feitelijk samenwoonden? Kunnen de partners de aankoop in een verschillende verhouding verrichten? Waarom is het van belang om minstens een schriftelijke overeenkomst te hebben? Over welke mogelijkheden beschikt uw kind nog als er geen schriftelijke afspraken zijn?

SUCCESSIEPLANNING - 29.04.2024

Familiale bedrijfsoverdracht en huwelijksstelsel

Als eigenaar van een bedrijf overweegt u (een deel van) uw vermogen door te geven aan de volgende generatie via een schenking of door verkoop van aandelen. Kunt u deze goederen zomaar overdragen of heeft uw echtgenoot hier toch enige inspraak in? Behoren de aandelen automatisch ook toe aan de gehuwde partner van uw kinderen? Een goede screening van uw huwelijksovereenkomst is cruciaal.

SUCCESSIEPLANNING - 29.04.2024

Asymmetrische uitbreng onbelast: een nieuw sterfhuisbeding?

Volgens het Hof van Cassatie houdt een uitbreng van het gemeenschappelijk vermogen ten voordele van de echtgenoot van een ernstig zieke partner geen fiscaal misbruik in. Die visie werd bevestigd door de Vlaamse minister van Financiën. Is die asymmetrische uitbreng nu een alternatief voor het vroegere sterfhuisbeding?

BELEGGEN - 29.04.2024

Passief beleggen in de lift?

De markt stelselmatig kloppen is haast onmogelijk. Hoeft het te verbazen dat passief beleggen, via trackers of ETF’s, steeds populairder wordt?

ONROEREND GOED - 29.04.2024

Uw architect aansprakelijk stellen

Kunt u de architect die tussenkwam bij het bouwen of verbouwen van uw woning aansprakelijk stellen als er gebreken opduiken? Hoe lang kunt u dat doen? Welke fouten kunt u de architect precies aanwrijven? Staat hij altijd in voor het slechte werk van uw aannemer? Kunt u de aannemer en architect samen aansprakelijk stellen als ze beiden in de fout gingen? Kunt u de architect ook aansprakelijk stellen als u geen omgevingsvergunning krijgt of als het bouwbudget uit de hand loopt? Is uw architect verzekerd voor zijn professionele fouten?

VERHUUR - 29.04.2024

De huurder van uw woning overlijdt: wat gebeurt er met het huurcontract?

Eindigt een woninghuurovereenkomst automatisch als uw huurder sterft of moet de huur in dat geval nog worden opgezegd? Kunt u in de huurovereenkomst daarover afspraken maken? Bij wie kunt u na het overlijden van uw huurder aankloppen om de niet-betaalde huurgelden en de huurschade te innen? Hoe komt u te weten wie de erfgenamen van uw huurder zijn? Wat kunt u ondernemen als er geen erfgenamen zijn? Gelden er hieromtrent verschillende regels in de diverse gewesten?

VERHUUR - 29.04.2024

Uw huurder laten betalen voor de huurschade aan de woning?

Is uw huurder altijd aansprakelijk voor de schade die er aan uw pand ontstaat tijdens de huurovereenkomst? Kunt u die schade ook nog bewijzen als er geen ingaande plaatsbeschrijving is? Kunt u op het moment dat de huurder het pand verlaat meteen een regeling treffen voor de huurschade? Hoe zet u die op papier? Hoe kunt u een vergoeding krijgen voor de huurschade als u er niet in slaagt met de huurder een regeling te treffen?

BELEGGEN - FONDSEN - 26.04.2024

Wat kost een fonds nu echt?

Fondsen zijn geliefd bij beleggers vanwege hun gemak en het potentieel voor diversificatie, maar wat zijn nu de werkelijke kosten van een fonds en wat heeft u zelf in de hand (behalve de fiscaliteit)?

BTW - ONROEREND GOED - 26.04.2024

Een gebouw verkopen met btw i.p.v. met registratierechten?

Wanneer u een gebouw verkoopt, is dat normaal gezien met registratierechten. Nieuwe gebouwen kunnen echter verkocht worden met btw. Hoelang is een gebouw nieuw, waarom zou u het met btw verkopen en hoe moet u dat doen?

BELEGGEN - RENDEMENT - 26.04.2024

Hoe uw liquidatiereserves (fiscaalvriendelijk) beleggen?

Heel wat ondernemers leggen systematisch liquidatiereserves aan in hun vennootschap om ze dan na vijf jaar eruit te halen. Hoe kunt u die ondertussen het best beleggen, rekening houdend met de fiscale context?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 26.04.2024

Parkeerplaats beperkt aftrekbaar volgens de CO2 -uitstoot?

Uw vennootschap huurt een aantal parkeerplaatsen. Is de betaalde huur voor die parkeerplaatsen dan een kost die zoals de huurprijs van uw kantoor voor 100% fiscaal aftrekbaar is? Of gaat het om autokosten die slechts beperkt aftrekbaar zijn volgens de CO2 ‑uitstoot van het voertuig dat er in principe geparkeerd staat?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 26.04.2024

Fiscaal beter af met een obligatie-ETF?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 26.04.2024

Tax-on-web beschikbaar sinds 24 april 2024!


BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 26.04.2024

Lager VAA gratis auto, dus lagere sociale bijdragen en minder bedrijfsvoorheffing?

Als u uw ‘vervuilende’ auto die uw vennootschap u gratis ter beschikking stelt, vervangt door een ‘milieuvriendelijke’, zal uw voordeel alle aard (VAA) in principe sterk dalen. Hoe zit dat dan met uw bedrijfsvoorheffing en sociale bijdragen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 25.04.2024

Via dividend snel winst vorig of lopend boekjaar uitkeren?

U heeft vorig jaar niet alles als dividend uitgekeerd, omdat u een buffer in de vennootschap wilde laten zitten. Kunt u dan in het midden van het lopende boekjaar de resterende winst van het vorige boekjaar uitkeren als u privé toch wat meer middelen nodig heeft? Kunt u daar ook het VVPR-bis-regime op toepassen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 25.04.2024

Niet-afgetrokken btw kunt u nog drie jaar terugvragen

De opstart van uw vennootschap was een hectische periode en bij controle van uw boekhouding stelt u vast dat u de btw op een aantal facturen vergeten bent af te trekken. Kunt u dat nog rechtzetten en hoe doet u dat in de praktijk?

AANGFITE - PERSONENBELASTING - 25.04.2024

Aangifte personenbelasting aanslagjaar 2024: Tax-On-Web nu beschikbaar!

De fiscus heeft op 24.04.2024 zijn persconferentie gehouden over de aangifte in de personenbelasting. Wat moet u hierover weten?

CONTROLE VAN HET PERSONEEL - VARIA - 24.04.2024

Werkgever belt stiekem werknemer op als ‘klagende klant’

Een werkgever had een nieuwe werknemer in dienst die goed werk leverde, maar soms onbeschoft was tegen zijn collega’s. Hij was een beetje bezorgd of de werknemer dan wel vriendelijk zou zijn tegen de klanten. Hij besloot om dat uit te testen door hem zelf op te bellen als een klagende klant. Hij nam dat gesprek ook op. Mocht hij dat wel doen?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 24.04.2024

Wat wijzigt er voor het minimumpensioen van werknemers?

Vanaf 1 januari 2025 zullen door een nieuwe wet de regels voor de minimumpensioenen van werknemers strenger worden. Wie valt er door de nieuwe regels al dan niet uit de boot?

AANSPRAKELIJKHEID - WERKNEMER - 24.04.2024

De zoveelste kapotte laptop van uw werknemer: kunt u de schade aan hem aanrekenen?

Stel, een van uw werknemers heeft in vier jaar tijd drie laptops versleten. Altijd is er wel iets mee gebeurd: laten vallen, gestolen, er een glas cola over gemorst… Kunt u vragen dat de werknemer deze keer de schade aan de laptop zelf betaalt?

ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 24.04.2024

Deeltijds hervat na arbeidsongeschiktheid en dan volledig onderbreken voor tijdskrediet of een thematisch verlof?

Stel, een werknemer heeft een voltijdse arbeidsovereenkomst, maar heeft na een arbeidsongeschiktheid zijn prestaties deeltijds hervat, waardoor hij maar 60% werkt. Die werknemer wil nu in deze periode een maand volledig onderbreken, bv. voor ouderschapsverlof. Kan dat en wat is in dat geval precies het gevolg?

ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 24.04.2024

Nieuwe werknemer evalueren na 2,5 maand


ONTSLAG - OPZEGGINGSVERGOEDING - 24.04.2024

Ontslag van een werknemer die tijdelijk deeltijds werkt

Stel, een van uw voltijdse werknemers vraagt zelf om tijdelijk deeltijds te mogen werken. U beslist later om hem in deze periode te ontslaan. Moet u de opzeggingsvergoeding van die werknemer dan berekenen op basis van zijn voltijds of deeltijds loon? Daarover sprak de rechter zich onlangs uit.

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 24.04.2024

Hoe voorkomen dat het misloopt op de dag van de sociale verkiezingen?

De verkiezingsdag (‘dag Y’) valt tussen 13 en 26 mei 2024. Soms gebeuren er op die dag nog fouten die nadien leiden tot procedures en uiteindelijk misschien wel tot de nietigheid van de verkiezingen. Waarop moet u letten om dat te vermijden?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 24.04.2024

Sollicitant uit failliet bedrijf niet extra voordelig


LOON - LOONKOSTEN - 24.04.2024

Flexi even goedkoop als jobstudent?

In steeds meer sectoren is de aanwerving van een flexiwerknemer een extra optie. Is die voor u als werkgever dan even goedkoop als een jobstudent?

ONROEREND GOED - 23.04.2024

Fiscale aandachtspunten als uw vennootschap een bedrijfspand verbouwt

Uw vennootschap is eigenaar van een pand dat ze volledig voor haar ondernemingsactiviteit gebruikt. U zou dat pand nu grondig willen verbouwen. Wat zijn dan de belangrijkste aandachtspunten inzake de directe belastingen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 23.04.2024

Hoe uw voordeel alle aard (VAA) auto beperken?

U heeft dit voorjaar gebruikgemaakt van de saloncondities om een nieuwe auto aan te schaffen. Kunt u dan ook van die speciale acties gebruikmaken om uw VAA auto, die uw vennootschap u gratis ter beschikking stelt, te verminderen?

ONROEREND GOED - HUUR - 23.04.2024

Formulier voor aftrek van huur is er…

De wet die verplicht om een bijlage bij uw vennootschapsaangifte te voegen opdat de betaalde huur aftrekbaar zou zijn, is er én het officiële formulier voor die bijlage werd ook gepubliceerd. Even kijken...

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 23.04.2024

100% aftrekbare kosten van niet-elektrische auto’s

De kosten van auto’s die niet 100% elektrisch zijn, zijn deels niet aftrekbaar en vanaf 2028 helemaal niet meer voor sinds 1 juli 2023 aangeschafte auto’s. Sommige autogerelateerde kosten worden echter niet als kosten met betrekking tot het ‘gebruik’ van de auto gezien, zodat de aftrek niet beperkt moet worden. Welke?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - REKENING-COURANT - 23.04.2024

Werkelijk VAA gratis lening kleiner dan het forfaitaire VAA

Leent u gratis van uw vennootschap, dan wordt u belast op een voordeel alle aard (VAA) waarbij de fiscus uitgaat van een forfaitaire interestvoet die jaarlijks bij KB vastgesteld wordt. Een rechter oordeelde echter op 20 februari 2024 dat dit niet correct is als die forfaitaire waarde niet overeenkomt met het werkelijke VAA. Hoe zit dat?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 23.04.2024

Gespreide taxatie van gedwongen meerwaarden

Uw vennootschap realiseert een zgn. gedwongen meerwaarde als een investering uit uw BV verdwijnt als gevolg van een schadegeval of onteigening. Ook zo’n meerwaarde kan eventueel gespreid belast worden. Welke verschillen zijn er met vrijwillige meerwaarden?

BTW - AFTREKBAARHEID - 23.04.2024

Btw recupereren op privéaankoop?


VZW - BELASTINGEN - 23.04.2024

Bijlage huur ook verplicht bij aangifte rechtspersonenbelasting

Sinds aanslagjaar 2024 zal uw VZW een extra bijlage moeten toevoegen aan haar aangifte rechtspersonenbelasting als ze een pand huurt. Wat moet u daarover weten?

VZW - VRIJWILLIGERS - 23.04.2024

Geen verhoogde forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwillige sporttrainer die uitkering krijgt

Jean-Pierre is een vrijwillige trainer van de U16 in de lokale hockeyploeg. Zijn dochter Els is eveneens een vrijwillige trainer voor de meisjesploeg, maar ze is werkloos. De VZW geeft hen per dag dat ze training geven een forfaitaire kostenvergoeding van € 40, wat hen op jaarbasis € 2.000 oplevert. Is dat voor beiden belastingvrij in de personenbelasting?

VZW - WERKING - 23.04.2024

Na 50 jaar kan uw VZW een ‘Koninklijke’ VZW worden

U heeft misschien al gezien dat sommige VZW’s de titel ‘Koninklijke’ voeren. Hoe komen ze aan die titel en kan uw VZW die ook aanvragen?

VZW - BOEKHOUDING - 23.04.2024

Uw VZW uit de KBO geschrapt wegens nalaten UBO-verplichtingen?

Indien uw VZW aan haar verplichtingen verzuimt omtrent het zgn. UBO-register, kan ze ambtshalve geschrapt worden uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Wanneer is dat mogelijk? En hoe kan uw VZW dat rechtzetten?

FISCAAL - INTERESTAFTREK - 22.04.2024

Eigen woning wordt tweede woning, fiscaal voordelig?

U verhuist en uw voormalige gezinswoning wordt nu uw tweede woning. Komt u voor die eerste woning waar nog een oude lening op rust in aanmerking voor het federaal langetermijnsparen en de interestaftrek? Even kijken...

REGISTRATIERECHTEN - BEROEPSVERKOPER - 22.04.2024

Statuut beroepsverkoper vereist voldoende wederverkopen

Om beschouwd te worden als ‘beroepsverkoper’ om lagere registratierechten te kunnen betalen, moet u voldoende wederverkopen doen en ook tijdig wederverkopen. Hoe zit dat als u verkoopt aan een andere beroepsverkoper?

WONINGHUUR - WAARBORG - 22.04.2024

Borgstelling niet meer altijd cumuleerbaar met huurwaarborg

U wilt als verhuurder graag een familielid van de huurder, bv. een ouder, zich borg laten stellen voor de betaling van de woninghuur. Kunt u daarnaast dan ook nog een huurwaarborg vragen? Hoe zit dat en wat wijzigt er weldra in Brussel?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 22.04.2024

Verkoopakte sinds 8 april 2024 digitaal

Sinds 8 april 2024 kan door een nieuwe wet een verkoopakte digitaal gesloten worden. Moet u als koper of verkoper dan niet meer naar het notariskantoor?

WAALS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 22.04.2024

Waalse CoDT van kracht sinds 1 april 2024


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 22.04.2024

VME betaalt als mede-eigenaars de uitnodiging van de algemene vergadering per post willen krijgen

Een abonnee is mede-eigenaar in een appartementsgebouw en ontving de uitnodiging voor de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars (VME). In de uitnodiging stond dat wie de uitnodiging in de toekomst per post wil ontvangen, een extra kost moest betalen. De abonnee vroeg zich af of dat kan.

VERKOOP - AANKOOPBELOFTE - 22.04.2024

De kandidaat-koper trekt zijn bod of aankoopbelofte in

Stel, een kandidaat-koper doet een geldig bod of sluit een aankoopbelofte voor een bepaalde termijn. Nadien blijkt dat hij er toch onderuit wil. Kunt u in zo’n geval de schadevergoeding van 10% van de verkoopprijs aanrekenen die in het bod voorzien was? Wat is er van belang volgens de rechter?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 22.04.2024

Rente Mijn VerbouwLening verhoogd tot 2,75%


HANDELSHUUR - OPZEGGINGSTERMIJN - 22.04.2024

Opzeg van de handelshuur door de koper voor eigen gebruik

Stel, de koper van een handelspand zegt de handelshuur op om het pand zelf in gebruik te nemen. Hij moet het pand dan tijdig in gebruik nemen, zo niet riskeert hij een schadevergoeding. Vanaf wanneer begint die termijn te lopen? Onlangs sprak een rechter zich daarover uit...

FACTUUR - PROTESTEREN - 22.04.2024

Protest tegen een factuur regelen in uw algemene voorwaarden

Kunt u in uw algemene voorwaarden aangeven hoe en binnen welke termijn uw klanten een factuur desgevallend moeten protesteren? Gelden dezelfde regels naargelang u zakendoet met andere ondernemers, dan wel met consumenten?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 22.04.2024

Een particuliere klant kan zijn bestelling niet altijd annuleren!

Wanneer kan een klant een bij uw onderneming geplaatste bestelling annuleren of zgn. herroepen? Welke bedenktijd heeft hij daarvoor? Maakt het een verschil uit naargelang die klant een andere ondernemer, dan wel een particulier is?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 22.04.2024

Eén voordeel alle aard internet is voldoende


VENNOOTSCHAP - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 22.04.2024

Op vakantie met de auto van uw BV: fiscale gevolgen

Deze zomer plant u om op vakantie te gaan met de auto van uw BV. Heeft dat gevolgen voor uw voordeel gratis auto? Ook niet als u nog een trekhaak, een fietsdrager of een dakkoffer wilt kopen via uw BV? En wat als u toch met het vliegtuig gaat en een auto zou huren in het buitenland?

RECHT - NOTARIËLE AKTE - 22.04.2024

Notarisakten kunt u digitaal ondertekenen sinds 8 april 2024

Een recente wet van 27 maart 2024 zorgt ervoor dat u sinds 8 april 2024 een akte bij de notaris digitaal kunt ondertekenen. Wat moet u daarover weten?

ONROEREND GOED - HUUR - 22.04.2024

Studentenhuurcontract stopzetten voordat het ingegaan is

Uw kind gaat vanaf september op kot en om het zekere voor het onzekere te nemen, heeft u reeds het huurcontract voor een studentenkamer ondertekend. Kunt u daar nog onderuit als u bv. in augustus een beter kot zou vinden en tegen welke ‘prijs’ dan? Welke regels gelden er ter zake in elk gewest?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 19.04.2024

Rechter past forfaitaire raming voordeel alle aard gratis lening niet toe!

A is de vaste vertegenwoordiger van BV X, bestuurder van NV Y, en krijgt van die tweede vennootschap een lening. De fiscus belast het verschil tussen de interest die A betaalt en de zgn. fictieve debetinterest volgens het KB/WIB 92 als een voordeel alle aard (VAA). De rechter komt tot een interessante beslissing…

AUTO EN TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 19.04.2024

Een wagen op kosten van de onderneming nog vóór eind 2024 vervangen?

De Belgische autofiscaliteit is de laatste jaren grondig door elkaar geschud. In de loop der jaren heeft de Belgische wetgever namelijk ingrijpende wijzigingen doorgevoerd en gepoogd om via de fiscaliteit ondernemingen te stimuleren om te kiezen voor ‘milieuvriendelijkere’ wagens. De Vivaldiregering is de laatste die grondig sleutelde aan de autofiscaliteit met de zogenaamde Vergroeningswet van 25 november 2021. Wanneer is het fiscaal opportuun om een wagen via uw eenmanszaak of vennootschap nog in 2024 te vervangen?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 19.04.2024

Nieuwe rapporteringsplicht voor aftrek van huur en zakelijke rechten: modelformulier gepubliceerd

De fiscale aftrek van huurgelden en vergoedingen voor bepaalde zakelijke rechten wordt voortaan afhankelijk gemaakt van het verstrekken van inlichtingen in een bijlage bij de aangifte in de inkomstenbelastingen. Het model van die bijlage werd intussen gepubliceerd onder kenmerk nr. 270 MLH (BS 14.03.2024) . De nieuwe rapporteringsplicht geldt met ingang van aanslagjaar 2024 en treft dus ook vergoedingen die in de loop van 2023 zijn betaald.

CONTROLE EN GESCHILLEN - SANCTIES - 19.04.2024

Rechter reduceert belastingverhoging van 10% tot slechts 1%

Een vennootschap dient haar belastingaangifte te laat in. De fiscus legt een belastingverhoging op van 10%, maar de rechter reduceert die tot 1%. Waarom deed hij dat, en kan de fiscus ook afwijken van de schaal voor belastingverhogingen?

INTERNATIONAAL - 19.04.2024

CFC: van transactionele naar entiteitsbenadering

Op 1 januari 2019 werd een Controlled Foreign Corporation-regeling in de Belgische fiscale wetgeving ingevoerd met een nieuw artikel 185/2 WIB 92 als resultaat. Krachtens de wet van 22 december 2023 is deze regelgeving fundamenteel aangepast vanaf aanslagjaar 2024. Wat is nieuw?

ROERENDE VOORHEFFING - 19.04.2024

Ook de rechter kan bevrijdende rv doen terugstorten

Op 21 december 2023 vonniste het Hof van Cassatie een voor de praktijk zeer belangrijk arrest: wanneer een belastingplichtige in het verleden (ten onrechte) gebruik heeft gemaakt van het bevrijdende karakter van de roerende voorheffing (rv), kan ook een rechter beslissen dat deze rv aan de belastingplichtige moet worden terugbetaald.

Dat lijkt een einde te maken aan de zgn. uitputtingsvereiste en levert dus tijd- en cashflowvoordeel voor die belastingplichtige op, aangezien hij niet meer eerst de diverse langdurige administratieve procedurestappen moet doorlopen, zoals het indienen van een bezwaarschrift.


BTW - 6% - 19.04.2024

Verlenging verlaagd btw-tarief 6% voor plaatsing van warmtepompen in woningen van minder dan tien jaar

Van 01.04.2022 t.e.m. 31.12.2023 was het verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing op de levering met plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen, thermische of fotovoltaïsche zonnecollectoren en zonneboilers en warmtepompen in woningen van minder dan tien jaar oud. Via de programmawet van 22.12.2023 werd deze maatregel verlengd voor warmtepompen in woningen van minder dan tien jaar...

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 17.04.2024

Rechter past forfaitaire raming VAA gratis lening niet toe!

A is de vaste vertegenwoordiger van BV X, bestuurder van NV Y, en krijgt van die tweede vennootschap een lening. De fiscus belast het verschil tussen de interest die A betaalt en de zgn. fictieve debetinterest volgens het KB/WIB 92 als een voordeel van alle aard (VAA). De rechter komt tot een interessante beslissing…

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 17.04.2024

Welke deadline voor uw aangifte pb?

Zodra Tax-on-web via MyMinfin begin mei weer geopend wordt, kunt u uw belastingaangifte voor inkomstenjaar 2023 indienen. Wanneer is de deadline?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 17.04.2024

Hoe ziet de investeringsaftrek eruit vanaf 2025?

Eén van de laatste maatregelen van de regering-De Croo is een hervorming van de investeringsaftrek (IA). We zetten de belangrijkste wijzigingen voor investeringen vanaf 1 januari 2025 even op een rij.

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 17.04.2024

Hoe moet u kosten van woon-werkverkeer bewijzen?

Een Belg die in Utrecht werkt, brengt van zijn loon kosten van vier woon-werkverplaatsingen per week in aftrek. De fiscus weigert de aftrek van de helft van de kosten wegens gebrek aan bewijs. Wat vond de rechter daarvan?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 17.04.2024

Voorstel vereenvoudigde aangifte gekregen?

Wanneer krijgt u een voorstel van vereenvoudige aangifte (VVA)? Wat moet u dan zeker checken? En wat moet u doen als het VVA fouten bevat?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 17.04.2024

Uw loon delen met uw partner, fiscaal een goede zaak?

De aangiftetijd komt eraan en met het loon dat u in 2023 opgenomen heeft, moet u flink wat bijbetalen! Is het fiscaal gezien dan niet beter om voor 2024 uw loon te delen met uw partner? Waarop moet u letten en wat is de optimale verdeling?

DUURZAAM ONDERNEMEN - BEDRIJFSCULTUUR - 17.04.2024

Hoe inclusief is de Belgische werkvloer?

Een duurzame arbeidsomgeving streeft naar een maximaal welzijn van élke werknemer. Inclusie draagt daar sterk toe bij. Hoe scoren Belgische bedrijven op dat vlak?

DUURZAAM ONDERNEMEN - RAPPORTERINGEN - 17.04.2024

ESRS-toelichtingen geven meer duidelijkheid

Duurzaamheidsrapportering in het kader van de CSRD moet gebeuren via opgelegde standaarden. Daarover wordt geregeld meer info vrijgegeven door de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG).

DUURZAAM ONDERNEMEN - MILIEU & ECOLOGIE - 17.04.2024

Verhoogde investeringsaftrek voor wie energie bespaart

Ondernemingen die ervoor kiezen hun infrastructuur of activiteiten te verduurzamen, worden beloond met fiscale stimuli. Bepaalde groene investeringen geven alvast recht op een extra belastingvoordeel.

DUURZAAM ONDERNEMEN - INSPIRERENDE VOORBEELDEN - 17.04.2024

Vlaamse duurzame bedrijven vallen in de prijzen

Onlangs reikte het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) awards uit aan vier innovatieve bedrijven die een aanzienlijke ecologische, economische of sociale impact hebben. Wat kunt u van hen leren?

PATIËNTENWENKEN - RUSTHUIS - 16.04.2024

Hoe en waar in Vlaanderen klacht neerleggen over een wzc?

In maart 2024 maakte de zgn. Woonzorglijn bekend dat het aantal klachten over woonzorgcentra (wzc) weliswaar gedaald was in 2023, maar toch nog te hoog lag. Hoe werkt die Woonzorglijn eigenlijk en waarover kunnen de klachten gaan?

TARIEVEN - ERELOONSUPPLEMENTEN - 16.04.2024

Supplementenverbod VT-patiënten: daar zijn de KB’s...

Op 22 maart 2024 zijn de KB’s gepubliceerd die het supplementenverbod in de ambulante zorg voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming (VT-patiënten) moeten uitvoeren. Het zijn pas zorgen voor morgen (2025 in een eerste fase), maar toch... Voor wie zal dat verbod gelden en wat zal het inhouden?

MEDISCH RECHT - PATIËNTENRECHTEN - 16.04.2024

De vernieuwde therapeutische exceptie: gradueel of helemaal niet informeren

De zgn. therapeutische exceptie op de plicht tot informeren bij een ‘klaarblijkelijk ernstig nadeel’ blijft bestaan onder de nieuwe Wet Patiëntenrechten (WPR), maar in een aangepaste vorm. U kunt sinds 4 maart 2024 nl. beslissen om slechts gradueel te informeren. Wat is dat? En kunt u ook nog beslissen om niet te informeren?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 16.04.2024

Diefstal aangeven om fiscale redenen


VERZEKERINGEN - 16.04.2024

Aanbod om eindvervaldag van polis GI te verdagen: waarop letten?

Gelet op de hogere pensioenleeftijden vanaf 2025 en 2026 bieden de verzekeraars aan om zonder een medische acceptatie de eindvervaldag van uw polis gewaarborgd inkomen (GI) op te trekken. Een goed idee?

ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 16.04.2024

Pas op met het gebruik van online foto’s

Een foto van het internet plukken en gebruiken mag niet zomaar. Waarop moet u letten?

BEVEILIGING - VARIA - 16.04.2024

Cybersecurity: focus ook op uw werknemers

De meeste bedrijven zijn zich intussen wel bewust van het belang van cybersecurity. Toch blijven phishingmails belangrijke verspreiders van malware. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers die herkennen?

E-MAIL - E-MAILADRES - 16.04.2024

Beter organiseren met meer e-mailadressen

In plaats van één e-mailadres voor alles te gebruiken, kan het handiger zijn om meer adressen in te schakelen. Hoe pakt u dat concreet aan?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.04.2024

Transcripties en synopsissen van uw meetings

Wilt u een geschreven samenvatting van uw videovergaderingen? Verschillende tools kunnen u daarmee helpen. Wij testten voor u het op AI gebaseerde Leexi.

WEBDIENSTEN - AI - 16.04.2024

Minder bekende mogelijkheden van Copilot

Heeft u de Copilotknop in Edge nog niet gebruikt om u te laten bijstaan door een AI-assistent? Copilot kan meer dan u misschien denkt.

SOFTWARE - WINDOWS - 16.04.2024

Beter zoeken in Windows Verkenner

Als u vele duizenden bestanden heeft op uw harde schijf, is het niet altijd gemakkelijk om het juiste bestand in uw Windows Verkenner terug te vinden. Met deze tips lukt het wel.

MAATSCHAP - 15.04.2024

Uitbreng in een maatschap om de gelijkheid tussen de kinderen te bewaren

Hoewel dat in de praktijk niet altijd eenvoudig is, willen de meeste ouders hun kinderen gelijk behandelen. Het bedrag dat u aan het ene kind schenkt onmiddellijk ook aan het andere kind schenken, is vaak onhaalbaar en niet zo praktisch. Het is eenvoudiger en efficiënter om uw kinderen een bedrag te schenken om te beleggen in een maatschap. Een kind dat bv. geld nodig heeft om een onroerend goed te kopen, kan dan een uitbreng doen, waarna zijn aandelenparticipatie in de maatschap vermindert. Hoe werkt dat precies?

WELZIJN - 15.04.2024

Alcohol- en drugsbeleid op de werkvloer

Het is uitermate belangrijk om in uw bedrijf een preventief beleid inzake alcohol- en druggebruik te voeren. Overmatig gebruik van alcohol of drugs kan immers ernstige gevolgen hebben binnen uw bedrijf. De aanpak van alcohol- en druggebruik binnen de werksituatie is een belangrijk onderdeel van een goed welzijnsbeleid in uw onderneming.

SOCIALE VERKIEZINGEN - 15.04.2024

Bekendmaking kandidatenlijst sociale verkiezingen: wat kunt u nog ondernemen?

Uiterlijk op dag X+35 (tussen 19 maart en 1 april 2024) moeten de vakbonden hun kandidatenlijsten bekendmaken. De verkiezingsdag begint nu dichterbij te komen. Welke stappen kunt u nog zetten tegen bepaalde kandidaturen?

REKENING-COURANT - 15.04.2024

Voordeel alle aard goedkope leningen: referentierentevoeten voor aj. 2024

Het KB/WIB voorziet in een forfaitaire waardering voor diverse voordelen alle aard, waaronder goedkope of renteloze leningen verstrekt door de vennootschap aan de bedrijfsleider of werknemer. De classificatie als voordeel alle aard geldt niet alleen wanneer er daadwerkelijk een lening wordt afgesloten tussen de vennootschap en de bedrijfsleider of werknemer, maar ook in gevallen waarin de bedrijfsleider of werknemer een schuld heeft aan de vennootschap, geboekt op het rekening-courantactief. Als de bedrijfsleider of werknemer geen of een lage rente verschuldigd is op het openstaande saldo van de rc, wordt dit – in principe – beschouwd als een belastbaar voordeel alle aard. Of er al dan niet sprake is van een laag rentetarief wordt bepaald door de rente te vergelijken met een rente die jaarlijks door KB wordt vastgesteld. Onlangs zijn de rentevoeten voor aanslagjaar 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (KB van 12.01.2024, BS 25.01.2024) .

RAPPORTERING - 15.04.2024

Duurzaam ondernemen. Van NFRD naar CSRD: wat zijn de te gebruiken standaarden?

De Europese NFRD-richtlijn legt grote ‘organisaties van openbaar belang’ al langer een niet-financiële rapportering op.

Een nieuwere CSRD-richtlijn breidt die verplichting verder uit naar andere ondernemingen, waardoor heel wat grote ondernemingen worden verplicht om vanaf 2026 (over boekjaar 2025) te rapporteren over duurzaamheidsthema’s. De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) bepalen hoe dat moet gebeuren. Wat houden die precies in?


FAILLISSEMENT - 15.04.2024

Pre-pack of stil faillissement: nuttig instrument?

Recent was er veel media-aandacht voor het faillissement van busbouwer Van Hool. In dat dossier was er sprake van een ‘besloten voorbereiding van het faillissement’ (ook ‘stil faillissement’ of ‘pre-pack’ genoemd). Wat is de bedoeling van deze procedure? Wat houdt ze precies in? En volgt er dan later een gewoon faillissement?

ONROEREND GOED - 15.04.2024

Herkwalificatie van overdreven huur: de complexere gevallen

Wanneer u een gebouw verhuurt aan een vennootschap waarvan u bestuurder of zaakvoerder bent, is het deel van de huur boven de zgn. herkwalificatiegrens belastbaar als loon. Hoe moet de te herkwalificeren huur worden berekend als uw partner ook eigenaar is van het verhuurde pand, en wat als u niet het hele jaar verhuurt of niet het hele jaar bestuurder bent? Moet de volledige huur worden geherkwalificeerd als u ook meubels of een terrein verhuurt? Zijn de interesten op een lening om het pand te kopen of te verbouwen aftrekbaar van de huur?

AANGIFTE - 15.04.2024

Personenbelasting: aandachtspunten bij aangifte van (on)roerende inkomsten

Waarop moet u letten bij de jaarlijkse aangifte in de personenbelasting wanneer u buitenlands vastgoed heeft? Hoe kunt u ingehouden roerende voorheffing recupereren? Hoe verkrijgt u de verrekening van het forfaitair gedeelte buitenlandse belasting bij Franse dividenden? Heeft u ook een aangifteplicht voor de taks op de beursverrichtingen en de effectentaks?

REGULARISATIE - 15.04.2024

Witwaswetgeving: al goud wat blinkt?

Sinds 1 januari 2024 is het niet langer mogelijk om inkomsten, sommen en kapitalen recht te zetten die hun normale belastingregime niet hebben ondergaan, via de bekende EBA-quaterregeling. Onder meer de verstrengde witwaswetgeving houdt de vraag naar herkomst van vermogen niettemin hoog bij financiële instellingen. Eind vorig jaar bleek dat financiële instellingen bij uitstek waakzaam zijn bij verkopen van edelmetalen voor een belangrijk bedrag.

BTW - GEMENGDE EN GEDEELTELIJKE BELASTINGPLICHTIGEN - 12.04.2024

Btw - Uitstel van de deadline voor het verstrekken van bepaalde informatie door gemengde en gedeeltelijke belastingplichtigen

De administratie heeft zonet aangekondigd om gemengde en gedeeltelijke belastingplichtigen een extra termijn te gegeven om bepaalde verplichte informatie aan haar mee te delen. Over welke btw-belastingplichtigen gaat het en wat moet u hierover weten?

SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 12.04.2024

De bankgift: een e-mail vooraf?

Als u een bankgift wilt doen, moet u volgens uw bankier voortaan eerst een e-mail versturen naar uw kinderen met de voorwaarden. Zijn de spelregels voor een bankgift nu veranderd?

PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 12.04.2024

Fiscale individuele levensverzekering voor minder personenbelasting

Fiscaalvriendelijk een pensioenspaarpotje opbouwen kunt u o.a. via langetermijnsparen. Welke premie kunt u jaarlijks storten? Hoeveel bedraagt de fiscale aftrek en hoe en wanneer wordt u belast op het einde van de rit?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 12.04.2024

Fiche 281.50: deadline 29.06.2024!


BELASTINGEN - ONKOSTENVERGOEDING - 12.04.2024

Zijn forfaitaire kostenvergoedingen 100% fiscaal aftrekbaar?

Is de forfaitaire onkostenvergoeding die u zichzelf uitbetaalt of die u toekent aan een werknemer, 100% aftrekbaar voor uw vennootschap of moet uw accountant die beperken volgens de soort kosten waarop ze betrekking heeft (restaurant 69%, onthaal 50%, enz.)?

SCHENKING - MODALITEITEN - 12.04.2024

Hoe vermenging vermijden bij een schenking?


BELASTINGEN - BOEKHOUDING - 12.04.2024

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en die voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VOORDELEN ALLE AARD - 11.04.2024

Elektrische bedrijfswagen opladen: extra voordeel alle aard?

Indien uw vennootschap een elektrische auto ter beschikking stelt die ook voor privéverplaatsingen gebruikt wordt, moet die uiteraard ook opgeladen worden. Maar hoe zit dat met de fiscaliteit van die oplaadbeurten? Moet een apart voordeel alle aard aangerekend worden? We overlopen even de verschillende situaties.

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 11.04.2024

Ook als bedrijfsleider kunt u maaltijdcheques ontvangen

Uw vennootschap kan aan u als bedrijfsleider maaltijdcheques toekennen, maar hoe zit dat fiscaal gezien en wat zijn de voorwaarden? Geldt dat ook voor andere cheques zoals sport- of ecocheques?

PERSONEEL - 11.04.2024

De sociale inspectie over de vloer: wat zijn uw rechten?

Mag u aan sociaal inspecteurs de toegang tot uw bedrijf of tot de aanpalende privéruimtes weigeren? Mag u vragen dat de inspecteurs zich voorafgaandelijk legitimeren? Welke inlichtingen mag de inspecteur precies inwinnen? Mag de inspecteur u of de werknemers binnen het bedrijf verhoren? Kunt u weigeren om op de vragen van de inspectie te antwoorden? Mag de inspecteur vragen dat u hem allerlei documenten voorlegt? Mag hij ook zelf naar bepaalde documenten op zoek gaan? Kunnen de inspecteurs u ook al dadelijk bepaalde maatregelen opleggen?

PERSONEEL - 11.04.2024

Een niet-concurrentiebeding voor uw collega’s?

Kan de bedrijfsleider steeds een geldig niet-concurrentiebeding opnemen in de arbeidsovereenkomsten van uw collega’s? Kunt u zo’n beding ook nog toevoegen in de loop van het contract? Aan welke voorwaarden moet een dergelijke clausule voldoen en heeft zo’n clausule steeds uitwerking? Waarom is het van belang om te overwegen afstand te doen van zo’n clausule bij het einde van de arbeidsovereenkomst? Gelden dezelfde regels voor een handelsvertegenwoordiger? Welke stappen kunt u ondernemen als een gewezen personeelslid een inbreuk begaat op zijn niet-concurrentiebeding?

PERSONEEL - MAALTIJDCHEQUES - 11.04.2024

Maaltijdcheques: werknemers versus bedrijfsleiders

Maaltijdcheques zijn ongetwijfeld het meest voorkomende extralegale voordeel in België, zeker onder de bediendepopulaties. Hoewel de ins en outs goed gekend zijn, moeten we toch nog stilstaan bij de notie van gewerkte dagen en de impact daarvan op werknemers met leidinggevende of vertrouwensfuncties die frequent buiten en boven op het normale uurrooster werken. We staan ook stil bij de situatie van de zelfstandige bedrijfsleider.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 11.04.2024

Wanneer is de huurkost van uw vennootschap van 2023 fiscaal aftrekbaar?

Een wet van 28 december 2023 voert twee nieuwe voorwaarden in voor de aftrek van beroepsmatige huur, en dat al vanaf aanslagjaar 2024! Wat moet u daarover weten?

BELASTINGEN - INTERESTEN - 11.04.2024

In 2024 mag u veel meer interesten toekennen op het rekening-couranttegoed van uw baas!

Leent uw baas privé geld uit aan zijn vennootschap via een rekening-courant (rc), dan mag u aan hem voor die lening interesten toekennen vanuit zijn vennootschap. Hoeveel is dat dan voor 2024? En waarop moet u letten?

LOONKOSTEN - 11.04.2024

Sociale voordelen voor de inkomstenbelastingen en de btw

In tegenstelling tot voordelen alle aard zijn sociale voordelen die werknemers en bedrijfsleiders ontvangen van hun onderneming niet belastbaar. Wanneer is er sprake van sociale voordelen, hoe zit het met de aftrek van de kosten om die voordelen te verstrekken en met welke btw-regels moet u rekening houden?

BTW - 11.04.2024

Zelfstandige worden: wat met de btw op een privé aangekochte auto?

U had reeds een auto op het moment dat u btw-plichtig wordt. Kunt u de btw die u daar toen op betaald heeft nog voor een stuk recupereren? En wat zijn de gevolgen als u die auto later verkoopt? Wat moet u daarover weten en waarop moet u letten?

BOEKHOUDING - BELASTINGEN - 11.04.2024

120% kostenaftrek voor verplichte gestructureerde e-facturatie in b2b-verband vanaf 2026!

De wet die het elektronisch factureren tussen Belgische btw-plichtige ondernemers vanaf 2026 verplicht, is een feit! Om de kosten die daarmee gepaard gaan te temperen, voert de regering een fiscale gunstmaatregel in. Hoe zit dat precies?

LOON - GEWAARBORGD DAGLOON - 10.04.2024

De puntjes op de i als uw werknemer dikwijls te laat komt?

Een van uw werknemers komt herhaaldelijk te laat. Steeds heeft hij een excuus voorhanden: vertraging van het openbaar vervoer, de ketting van zijn fiets is eraf gevallen, file, … Moet de werknemer die te laat komt dan langer blijven of kunt u aan hem minder loon toekennen? Wat als dat meermaals per maand voorvalt?

ARBEIDSOVEREENKOMST - BEPAALDE DUUR - 10.04.2024

Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur

Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur zijn uitzonderlijk mogelijk, onder meer indien dat gerechtvaardigd is door de ‘aard van het werk’. Wat is er van belang indien u zich daarop wilt baseren?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 10.04.2024

Pensioenbonus definitief goedgekeurd, ook voor deeltijdsen?

Het parlement keurde de wet die de pensioenbonus invoert, nu definitief goed. Daardoor zullen werknemers die de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebben en langer aan de slag blijven na 1 juli 2024, een mooi extra bedrag verdienen. Geldt dat ook voor deeltijdsen? Wat met werknemers die bv. ziek worden?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - VARIA - 10.04.2024

Pas bij u in dienst en dan neemt hij al zijn geboorteverlof op?

Stel, u werft een werknemer aan die voordien werkloos was met een contract van bepaalde duur van één maand. Hij was echter in februari vader geworden en wilde daar nu in april al zijn vaderschapsverlof voor opnemen, waardoor hij direct twee weken afwezig zou zijn. Een abonnee vond dat nogal straf: kan dat inderdaad? Moest hij die dagen niet tijdens zijn werkloosheid opnemen?

ONTSLAG - OPZEGGINGSVERGOEDING - 10.04.2024

Akkoord om te vertrekken met een lagere opzegvergoeding?

Stel, u krijgt een discussie met een bepaalde werknemer en eigenlijk wil hij zelf graag direct weg. Hij gaat daarom akkoord om te vertrekken tegen een lagere vergoeding dan wettelijk voorzien is bij een ontslag. Kunt u dat dan regelen als hij daar zelf akkoord mee gaat of is zo’n akkoord altijd ongeldig? Wat is er van belang?

LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 10.04.2024

Fietsvergoeding: maximaal € 3.500 per jaar


LOON - BAREMA’S - 10.04.2024

Verhoging minimumloon sinds 1 april 2024


OPLEIDING - VARIA - 10.04.2024

Verplicht om opleidingen te registreren?

U wordt als werkgever verplicht om opleidingen te registreren in de zgn. Federal Learning Account (hierna: ‘FLA’). Het gaat om een vervelende extra administratieve last. Hoe gaat u daar het best mee om?

VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK - 10.04.2024

Melding van pesterijen, maar die zijn niet zo ernstig?

Een werkgever kreeg verschillende e-mails van een werknemer waarin hij klaagde over de samenwerking met zijn directe leidinggevende. Omdat de werkgever zelf inschatte dat de feiten niet zo erg waren – en dat het zeker niet ging om ‘pesten’ – antwoordde hij niet. Waarom is dat niet zo’n goed idee?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 10.04.2024

De zetel van de VZW op uw privéadres kan leiden tot beslag op uw privégoederen

U bent bestuurder in een VZW en overweegt om de zetel van de VZW op uw privéadres te zetten. Draait u daardoor automatisch mee op voor mogelijke schulden van de VZW? Riskeert u dat de gerechtsdeurwaarder dan beslag legt op uw goederen?

VZW - VRIJWILLIGERS - 10.04.2024

Krijgt uw vrijwilliger reeds forfaitaire onkostenvergoeding? Dan geen terugbetaling van broodjes!

Uw VZW-voetbalclub organiseert tijdens de laatste weken van augustus een vijfdaags zomerkamp voor kinderen. De monitoren zijn 16-jarige voetballers van de eigen club. Ze krijgen per dag een forfaitaire kostenvergoeding van € 30. Daarnaast staat de club toe dat ze elke dag van het kamp een belegd broodje kopen in de nabijgelegen broodjeszaak. Mag dat zomaar?

VZW - WERKING - 10.04.2024

VZW’s fuseren: hoe gaat dat in de praktijk?

Sinds de invoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (hierna ‘WVV’) is het voortaan ook mogelijk voor VZW’s om te fuseren. Wat zijn daarvoor de te volgen stappen? Aan welke voorwaarden moet u voldoen en welke documenten moet u opmaken?

VZW - BESTUUR - 10.04.2024

Publiceren in het Belgisch Staatsblad wordt ietsje duurder voor uw VZW in 2024!

Als uw VZW iets moet laten publiceren in het Belgisch Staatsblad, moet ze daar een prijs voor betalen. Welke bedragen gelden in 2024? En wanneer moet uw VZW eigenlijk publiceren in het Belgisch Staatsblad?

PRIVÉFISCALITEIT - 10.04.2024

Indieningsdatum privéaangifte in 2024?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - 10.04.2024

Een huwelijks- of communiegeschenk voor een beroepsmatige relatie op kosten van uw vennootschap?

Moet u naar een feest (bv. een huwelijk, communie of babyborrel) van een beroepsmatige relatie (bv. van een klant, uw verzekeraar, uw accountant, enz.), dan denkt u er misschien aan om het cadeau in de kosten van uw vennootschap te steken. Is dat een goed idee en waarmee moet u dan rekening houden?

BEDRIJFSLEIDER - 10.04.2024

Wie is bedrijfsleider ‘van de tweede categorie’?

Bestuurders (BV, NV) en zaakvoerders (VOF, CommV) zijn bedrijfsleiders ‘van de eerste categorie’. Daarnaast zijn er ook bedrijfsleiders ‘van de tweede categorie’. Wie zijn dat precies en welke verschillen bestaan er tussen de twee categorieën?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 10.04.2024

Welk dividend uit 2023 stelt u vrij?

U heeft in 2023 een dividend uit uw BV ontvangen. U kunt dat (deels) laten vrijstellen, maar hoe zat dat ook alweer en wat als u ook een dividend gekregen heeft op aandelen die u als belegging gekocht heeft?

ONROEREND GOED - 10.04.2024

Laadpaal geplaatst, dus hoger ki?


ONKOSTENVERGOEDING - 10.04.2024

Onkostenvergoeding als aandeelhouder?


AANDEELHOUDERS - AANTAL - 10.04.2024

Van één naar twee aandeelhouders in BV of omgekeerd?

U bent alleen aandeelhouder in uw BV, maar u zou er iemand willen bijnemen. Of omgekeerd: u bent met twee of meer aandeelhouders en u zou enige aandeelhouder willen worden. Hoe doet u dat?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 10.04.2024

Een dividend of een tantième, wat kost u het minst?

U wilt bij de bestemming van het resultaat van boekjaar 2023 winst uitkeren. U heeft dan de keuze tussen een dividend of een tantième. Welke gelijkenissen en verschillen zijn er tussen beide soorten uitkeringen en wat is het goedkoopst?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 10.04.2024

Elektrische auto van BV laden met privézonnepanelen?

U rijdt met een elektrische auto van uw vennootschap, die u ook thuis oplaadt. Wordt u boven op het voordeel alle aard (VAA) auto belast op een extra VAA wanneer u die laadkosten door uw vennootschap laat terugbetalen en wat als de elektriciteit deels afkomstig is van uw privézonnepanelen?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 09.04.2024

Wat als de communicant zijn geschenk wil ruilen?

Een communicant wil het cadeau dat iemand bij u kocht graag ruilen. Bent u dan verplicht om op die vraag ook in te gaan? Kan de communicant zelfs vragen dat u de aankoopprijs gewoon aan hem terugbetaalt? Hoe gaat u het best te werk?

ONROEREND GOED - VERKOOP - 09.04.2024

Een nieuwbouw met btw verkopen: hoe zit dat precies?

Stel, u heeft privé een nieuwbouwappartement met btw gekocht als investering. Nu, niet veel later, krijgt u daar een mooi bod voor en wilt u het alweer verkopen. Maakt het dan uit, voor de winst waarop u belast wordt, of u met of zonder btw verkoopt? En wat is er ter zake via een KB van 17 december 2023 gewijzigd aan de formaliteiten als zgn. toevallige btw-plichtige?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 09.04.2024

Advieskosten voor e-facturatie: 120% aftrek?


FISCAAL - CONTROLE - 09.04.2024

Het belang van het ‘waarom’ van uw bezwaar


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 09.04.2024

Aankloppen voor betaling bij de partner van de klant?

Kunt u, als de klant een bestelling plaatst en die niet betaalt, ook aankloppen bij diens partner? Maakt het een verschil uit of ze gehuwd of wettelijk samenwonend zijn? Hoe kunt u zich op voorhand beveiligen?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 09.04.2024

Hoe de fooien verdelen?

Kunt u afspraken maken over hoe de fooien in uw horecazaak moeten worden verdeeld onder uw personeel? Kunt u ook afspreken dat ze aan u als werkgever toekomen? Hoe gaat u daarbij precies te werk?

DUURZAAM ONDERNEMEN - WETGEVING - 09.04.2024

Uw NACE-codes aanpassen als u uw assortiment wilt wijzigen?

U wilt in uw winkel een ander assortiment producten gaan verkopen. Moet u dan uw inschrijving bij de KBO aanpassen? Waarmee moet u rekening houden als uw zaak in een vennootschap zit? Wat riskeert u anders?

RECHT - BETALING - 09.04.2024

Leverancier verkort plots uw betalingstermijn!

Een van uw vaste leveranciers wil plots de overeengekomen betalingstermijn van zijn facturen ‘inkorten’. Kan hij hiertoe zomaar eenzijdig beslissen? Welke stappen kunt u ondernemen als hij daar toch toe overgaat?

FISCAAL - CONTROLE - 09.04.2024

Zwijgen na uw antwoord = fiscaal akkoord voor toekomst?

Stel, u heeft op een vraag om inlichtingen van de fiscus geantwoord en daarna hoort u daar niets meer van. Dat is niets ongewoons, maar wat als uw controleur jaren later weer over hetzelfde punt valt: kunt u dan zeggen dat u een akkoord heeft door het stilzwijgen van toen? Een arrest van september 2023 licht toe...

HANDELSPRAKTIJKEN - KOPPELVERKOOP - 09.04.2024

Gratis geschenk voor elke klant tijdens uw opendeurdag?

U plant een actie waarbij u iedereen die in uw winkel iets koopt een geschenk geeft. Is een dergelijke actie wel toegelaten? Met welke spelregels moet u daarbij rekening houden?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 09.04.2024

Het wat, wie en waarom van de zgn. kwijting op de jaarvergadering

Op de komende jaarvergadering die de jaarrekening van 2023 van uw vennootschap goedkeurt, staat ook weer de zgn. kwijting op de agenda. Wat houdt die kwijting precies in, wie kan er kwijting krijgen en wat ‘koopt’ u daarmee?

RECHT - SLECHTE BETALERS - 09.04.2024

Een van uw klanten in gerechtelijke reorganisatie: wat doen?

Een bekende busbouwer heeft bij de ondernemingsrechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd via de zgn. procedure gerechtelijke reorganisatie. Wat houdt dat precies in en wat als uw onderneming met een klant in een gerechtelijke reorganisatie te maken krijgt? Wat betekent dat dan voor u als schuldeiser?

FISCAAL - AUTO - 09.04.2024

Elektrische auto: wat met het voordeel alle aard en de fiscale aftrekbaarheid?

Over het voordeel alle aard van benzine- en dieselauto’s was begin 2024 heel wat commotie, maar wat met een elektrische auto? Hoe wordt het voordeel daarvoor berekend en wat met de aftrek van de autokosten?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 08.04.2024

Enkele praktische zaken voor de aftrek van uw huurkosten

Op 14 maart 2024 werd in het Belgisch Staatsblad de bijlage gepubliceerd die u verplicht moet toevoegen aan uw privé- of vennootschapsaangifte voor inkomstenjaar 2023 als u of uw vennootschap huurkosten als beroepskosten aftrekt. Welke praktische zaken zijn er daarbij mogelijkerwijze voor u van belang?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 08.04.2024

Neerlegging jaarrekening: wat u daarover moet weten

De jaarrekening neerleggen bij de Nationale Bank is iets dat meer dan waarschijnlijk uw boekhouder voor u doet. Gebeurt dat echter niet volgens de regels, dan is het wel uw vennootschap en/of u als bestuurder die voor de gevolgen opdraait! U bent dus maar beter mee met wat van belang is...

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 08.04.2024

Als u het niet-concurrentiebeding met de voeten treedt…

Uw opdrachtgever zette een niet-concurrentiebeding in de samenwerkingsovereenkomst die hij met u sloot. Speelt dat beding dan ook als de opdrachtgever jullie samenwerking stopzet? Wat riskeert u als u het beding overtreedt?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - LOON UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 08.04.2024

Bestuurder in twee vennootschappen is ook twee keer loon?

U wordt eerstdaags tot bestuurder benoemd in een tweede vennootschap. Mag u of moet u dan fiscaal gezien een loon halen uit beide vennootschappen? Wat zijn de aandachtspunten om rekening mee te houden?

VENNOOTSCHAP - TANTIÈME - 08.04.2024

Aandachtspunten voor uw tantième over boekjaar 2023

Uw vennootschap behaalde in 2023 een goed resultaat en u wilt zichzelf op de jaarvergadering een tantième laten toekennen. Wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE BTW - 08.04.2024

Als particulier een gebouw verkopen met btw?

Ook als particulier kunt u een gebouw verkopen met btw. U bent dan een zgn. toevallige oprichter. Wat dat betreft zijn er recentelijk enkele formaliteiten versoepeld. Wat moet u hier precies over weten?

BTW-PLICHT - VARIA - 08.04.2024

Stopzetting zaak, hoe zit dat voor de Btw?

Waarop dient u allemaal te letten als u uw zaak stopzet en wat moet er gebeuren met de goederen die u op dat moment nog in uw bezit heeft? Even kijken wat u hierover precies moet weten

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 08.04.2024

Dienst landmeter, geen b2b?

Hoe moet een landmeter factureren wanneer hij een opdracht moet uitvoeren voor een in het buitenland gevestigde klant? Welke regels zijn dan van tel?

AFTREKBARE BTW - WERKELIJK GEBRUIK - 08.04.2024

Stel uw recht op btw-aftrek veilig!

Voor gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen is het van belang tijdig aan de meldings- en informatieplicht te voldoen: wie moet wat doen tegen wanneer?

INVOER - VRIJSTELLINGEN - 08.04.2024

Niet bij elke invoer btw verschuldigd?

Op de invoer van goederen in België is er in principe Belgische btw verschuldigd. In bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden is de invoer evenwel vrijgesteld van btw. Wat moet u hierover weten?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.04.2024

Afbraak en heropbouw: weer wijzigingen sinds 01.01.2024!

De btw-regels inzake het verlaagd btw-tarief voor afbraak en wederopbouw gaan alweer wijzigen. Zo zal ook de woning verhuren geen beletsel zijn. Even kijken wat er precies verandert…

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.04.2024

Mazouttank vervangen, niet altijd tegen 6% btw?

U beslist de mazouttank in uw woning onklaar te laten maken en uw woning voortaan te verwarmen met warmtepompen of met gas. Kan dat aan 6% btw?

FACTUUR - VARIA - 08.04.2024

Factureren, wanneer nu precies verplicht en wanneer niet?

Het al dan niet verplicht moeten opmaken van een factuur hangt niet alleen af van uw eigen btw-statuut, maar ook van de hoedanigheid van uw klant. Wat moet u hier precies over weten?

BTW-AANGIFTE - VORM EN TERMIJN - 08.04.2024

Nieuwe btw-aangiftetermijn uitgesteld?

In principe zouden begin dit jaar een aantal wijzigingen van kracht worden ter modernisering van de btw-ketting. Klopt het dat dit volledig is uitgesteld of zijn er delen uit van kracht?

DUURZAAM ONDERNEMEN - BEDRIJFSCULTUUR - 05.04.2024

Is uw bankier wel duurzaam?

In de context van duurzaam ondernemen is het belangrijk om een bankier te kiezen die eveneens de ESG-thema’s hoog in het vaandel draagt. Maar hoe begint u aan die zoektocht, en wat zijn de mogelijkheden?

DUURZAAM ONDERNEMEN - WETGEVING - 05.04.2024

Nieuwe Europese wetgeving focust op verpakkingen

Op 4 maart 2024 bereikten het Europees Parlement en de Europese Raad een akkoord over de Packaging and Packaging Waste Regulation. Die moet de almaar toenemende hoeveelheid verpakkingsafval een halt toeroepen.

DUURZAAM ONDERNEMEN - WETGEVING - 05.04.2024

Klokkenluiderskanaal voor inbreuken op de werkvloer

Ondernemingen vanaf 50 werknemers moeten een meldingskanaal voor klokkenluiders aanbieden. Hoe pakt u dit correct aan?

DUURZAAM ONDERNEMEN - MILIEU & ECOLOGIE - 05.04.2024

Een EU-Ecolabel voor uw onderneming?

Als duurzame onderneming kunt u overwegen om een EU-Ecolabel aan te vragen voor uw producten of diensten. Hoe doet u dat in de praktijk?

WONINGHUUR - BRUSSEL - 05.04.2024

Komen er (nog) wijzigingen aan woninghuur in Brussel?

De Brusselse Huisvestingscode, die de spelregels bepaalt voor wie een woning verhuurt in het Brussels Hoofdstedelijk gewest, werd de laatste jaren al enkele keren aangepast. Sinds kort ligt er (weer) een ontwerp tot wijziging van de Huisvestingscode voor in het Brusselse parlement. Wat is er van belang?

BTW - NIEUWBOUW - 05.04.2024

Verkopen met btw: geen kennisgeving aan de Btw vereist sinds 01.01.2024

Een klant (particulier of rechtspersoon) wil een recent opgericht of ingrijpend gerenoveerd gebouw met toepassing van btw verkopen. Kan dat en hoe moet dat gebeuren? De formaliteiten zijn sinds 01.01.2024 versoepeld. Wat moet u hierover weten?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 05.04.2024

Mag huurder bij woninghuur een tegenopzeg geven?

Stel, u heeft als verhuurder bij woninghuur een opzeg gegeven aan uw huurder. Tijdens die opzeg vindt de huurder een nieuw pand waar hij direct kan intrekken. Kan hij dan laten weten dat hij het pand vroeger wil verlaten of kunt u vragen dat hij blijft tot het einde van de opzeg?

REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 05.04.2024

Deel van een perceel ruilen met uw buur: hoeveel kost dat?

Uw klant zou graag een stuk van zijn tuin ruilen met een stuk tuin van zijn buur, omdat dat beter aansluit bij zijn woning. Brengt dat veel registratie- en formaliteitskosten met zich mee?

VERKOOP - VERKOOP-AANKOOPBELOFTE - 05.04.2024

Wederzijdse verkoop-aankoopbelofte met een opschortende voorwaarde

Stel, er wordt een wederzijdse verkoop-aankoopbelofte gesloten met een opschortende voorwaarde, bv. voor het verkrijgen van een regularisatievergunning. Wat als één partij niet aan zijn verplichtingen voldoet voor de optie werd gelicht? Kan er dan een schadevergoeding gevraagd worden, ook al is er nog geen definitieve verkoop? Onlangs sprak Cassatie zich hierover uit.

BRUSSELS GEWEST - WONINGHUUR - 05.04.2024

Brussel: verbod op buitensporige huurprijzen?


BRUSSELS GEWEST - woningHUUR - 05.04.2024

Brussel: lijst met woningkwaliteitsgebreken


MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 05.04.2024

Wijziging statuten VME, maar geen notariële akte

De algemene vergadering beslist om de statuten van het appartementsgebouw inhoudelijk aan te passen, maar neemt de wijziging niet op in een notariële akte. Is de beslissing dan wel bindend?

BTW - 6%-TARIEF - 05.04.2024

6% btw op afbraak en wederopbouw uitgebreid tot verhuur

De mogelijkheden om een gebouw af te breken en weder op te bouwen tegen een verlaagd btw-tarief van 6% werden in 2024 ingeperkt. Nu kondigt de minister aan dat het regime toch opnieuw uitgebreid zou worden. Even kijken wat er hierdoor in de toekomst zou kunnen wijzigen...

BELASTINGBEREKENING - VOORAFBETALINGEN - 05.04.2024

Niet voorafbetalen is in 2024 dubbel zo duur als in 2023


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 05.04.2024

Hoe doet u een Reprobel-aangifte?


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 05.04.2024

Wat moet u dit jaar zeker aan uw boekhouder bezorgen?

Binnenkort moet u opnieuw uw aangifte in de personenbelasting indienen. Wat moet u zeker bezorgen aan uw boekhouder opdat uw aangifte personenbelasting voor inkomstenjaar 2023 correct ingevuld kan worden?

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 05.04.2024

Degressief afschrijven in de praktijk

De meeste investeringen voor uw eenmanszaak kunt u degressief afschrijven in plaats van lineair. Wat is nu eigenlijk weer het verschil tussen beide afschrijvingsmethodes, welke investeringen zijn uitgesloten en hoe kiest u voor degressief afschrijven?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 05.04.2024

Bijlage huuraftrek per onroerend goed!

Sinds aanslagjaar 2024 moet u een extra bijlage aan uw aangifte toevoegen als u huurkosten fiscaal in aftrek wilt brengen. De Administratie publiceerde onlangs het modelformulier met wat extra commentaar. Wat moet u weten?

BELASTINGBEREKENING - VARIA - 05.04.2024

Extra belast als uw eenmanszaak een te lage prijs aanrekent?

U doet een vriend een plezier door iets aan hem te verkopen of iets voor hem te doen tegen een lager dan normale prijs. Heeft dat fiscale gevolgen? Maakt het iets uit dat uw vriend zelf ook een zaak heeft en het goed of de dienst daarvoor gebruikt?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 05.04.2024

Aangifte personenbelasting correct invullen na scheiding

U bent in de loop van het jaar 2023 gescheiden en deze gewijzigde persoonlijke situatie heeft invloed op uw aangifte personenbelasting die binnenkort ingediend moet worden. Zal u nog een gezamenlijke aangifte moeten indienen met uw ex? En wat zijn de praktische gevolgen voor uw belastingen?

FISCALE VERMINDERINGEN - ONROEREND GOED - 05.04.2024

Recht op vermindering van ov voor leegstaand pand?

U bent eigenaar van een pand dat u wilt verhuren, maar momenteel nog leegstaat. Wanneer komt u dan in aanmerking voor een vermindering van uw onroerende voorheffing (ov) wegens ‘improductiviteit’? Is het een probleem dat u het pand momenteel nog niet kunt verhuren, omdat u het aan het verbouwen bent?

VOORAFBETALINGEN - TARIEF VERMEERDERING - 05.04.2024

Deadline 10.04.2024 voorafbetaling 1 2024: vermijd hoge boete van 9%!

Zelfstandigen en vennootschappen die niet of onvoldoende voorafbetalen krijgen daarvoor in principe een boete. Hoe vroeger in het boekjaar u voorafbetaalt, hoe hoger het zgn. verminderingspercentage en hoe sneller die boete tot nul herleid wordt. De eerste deadline van 10.04 staat nu echt voor de deur!

REPROBEL - AANGIFTE - 04.04.2024

Reprobel: aangifte indienen uiterlijk 30.04.2024!

Alle ondernemingen (eenmanszaken, vennootschappen en VZW’s) moeten een ‘reprobel-aangifte’ indienen om zich in de regel te stellen voor het digitale en papieren hergebruik van auteursrechtelijk beschermde werken. De aangiftedeadline voor refertejaar 2023 is 30.04.2024. Hoe zit dat juist?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 03.04.2024

Beroepskosten voor jaar X, dus ook voor jaar X+1?

Twee bedrijfsleiders brengen voor 2014 en 2015 in hun aangifte personenbelasting werkelijke beroepskosten in. De fiscus aanvaardt voor die jaren een gedeeltelijke aftrek, maar weigert die voor 2016, omdat voor dat jaar het beroepsmatig karakter van de kosten niet zou zijn aangetoond. Wat zei de rechter hierover?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 03.04.2024

Hoeveel fietsvergoeding voor uw woon-werkverkeer in 2024?

Als u of uw werknemer van thuis naar de vaste werkplaats fietst, dan kan uw vennootschap daarvoor een belastingvrije fietsvergoeding toekennen...

AANGIFTE - ROERENDE VOORHEFFING - 03.04.2024

Wanneer terugbetaling van rv op interest en dividenden?

U heeft dividenden of interesten ontvangen. Als achteraf blijkt dat er te veel roerende voorheffing werd ingehouden, kunt u die eventueel nog terugvorderen via uw aangifte personenbelasting. Wanneer is dat het geval en hoe doet u dat dan?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 03.04.2024

Wanneer investeringsaftrek voor verhuurde activa?

Een onderneming die actief is in de bouwsector vraagt de investeringsaftrek (IA) voor nieuwe liften en steigers. De fiscus weigert de aftrek, omdat de onderneming deze activa verhuurt aan haar klanten, en krijgt gelijk van de rechter. Hoe zit dat precies, en wanneer kunt u voor verhuurde activa toch de IA krijgen?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 03.04.2024

Gun uzelf een belastingvrij dividend van € 1.666 op de algemene vergadering!

Op de uitkering van ‘gewone’ dividenden betaalt u in principe 30% of 15% roerende voorheffing (rv). Volgens een collega kunt u echter jaarlijks € 1.666 aan dividenden belastingvrij uit uw kmo halen. Hoe zit dat juist?

VENNOOTSCHAP - VERLAAGD TARIEF - 03.04.2024

Vanaf boekjaar 2024 nieuwe groottecriteria voor kleine en microvennootschappen!

Als gevolg van de implementatie van de Europese Boekhoudrichtlijn is de definitie van een ‘kleine en microvennootschap’ gewijzigd en dit voor boekjaren die aanvangen na 31 december 2023. Als uw vennootschap nu ‘klein’ geworden is kan ze voortaan genieten van heel wat fiscale voordelen. Hoe zit dat juist?

WET PATIËNTENRECHTEN - 02.04.2024

Ook in nieuwe WPR bewijslast niet bij u?

De bewijslast inzake de ‘geïnformeerde toestemming’ voor een ingreep of behandeling heeft altijd bij de patiënt gelegen, aldus de rechtspraak. Verandert de vernieuwde Wet Patiëntenrechten (WPR) daar iets aan?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - VERZEKERING - 02.04.2024

Schuldig hulpverzuim is kwalijk voor uw BA-verzekering

In de media werd in maart 2024 bericht over een strafzaak waarin een huisarts een vrouw met hartfalen niet gereanimeerd zou hebben. Hij werd veroordeeld voor zgn. schuldig hulpverzuim, maar hij kwam er vanaf met opschorting. Waarom kan de kwalificatie schuldig hulpverzuim mogelijk toch nog een probleem vormen?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 02.04.2024

Een loonsverhoging uit uw BV voor meer (extralegaal) pensioen: gevaarlijk of toch mogelijk?

Om de aftrekbaarheid van extralegaal pensioen te beoordelen, hanteert de fiscus de zgn. 80%-regel. Die regel beperkt uw totaal pensioenbedrag in functie van uw laatste ‘normale brutojaarbezoldiging’. Dan verhoogt u in dat betrokken jaar toch vlug uw loon en klaar is Kees, … of toch niet? Een vonnis van 2023 licht toe…

WET PATIËNTENRECHTEN - 02.04.2024

Hoe en waarover moet u informeren in de nieuwe WPR?

De Wet Patiëntenrechten (WPR) bevat een lijst van punten waarover u de patiënt moet informeren om zijn geïnformeerde toestemming te krijgen. Welke nieuwigheden bevat de vernieuwde versie op dat vlak sinds 4 maart 2024? En wat zegt die over de wijze waarop u moet informeren: mondeling of schriftelijk?

WET PATIËNTENRECHTEN - 02.04.2024

Informeren op maat en samen naar toestemming streven in de nieuwe WPR

Het verstrekken van informatie voorafgaand aan een ingreep of behandeling moet volgens de vernieuwde Wet Patiëntenrechten (WPR) ‘op maat van de patiënt’ gebeuren. En om zijn toestemming te krijgen, moet u ernaar streven om ‘samen met hem tot een besluit te komen’. Wat betekent dat allemaal?