VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 23.04.2024

Gespreide taxatie van gedwongen meerwaarden

Uw vennootschap realiseert een zgn. gedwongen meerwaarde als een investering uit uw BV verdwijnt als gevolg van een schadegeval of onteigening. Ook zo’n meerwaarde kan eventueel gespreid belast worden. Welke verschillen zijn er met vrijwillige meerwaarden?

Gespreide taxatie mogelijk. Zoals een vrijwillige meerwaarde bij de verkoop van een actief, kan ook een gedwongen meerwaarde gespreid belast worden. Daar waar bij een vrijwillige meerwaarde uw BV de verkoopprijs moet herbeleggen, is dat bij gedwongen meerwaarden de schadevergoeding die ze ontvangt van bv. een verzekeringsmaatschappij. De voorwaarden voor de gespreide taxatie zijn nagenoeg identiek.

Tip.  Anders dan voor vrijwillige meerwaarden is het voor gedwongen meerwaarden niet vereist dat het verdwenen actief al ten minste vijf jaar voor de beroepsactiviteit gebruikt werd.

Let op!  De schadevergoeding bestaat meestal niet enkel uit een vergoeding voor het verloren gegane actief zelf, maar ook uit zgn. accessoire vergoedingen voor bv. slopings- en expertisekosten of gederfde inkomsten. Volgens de minister tellen die accessoire vergoedingen niet mee om het bedrag van de meerwaarde te berekenen. Ze zijn dus in één keer belastbaar (parl. vr. nr. 999, Van Biesen, 27.05.2016) .

Herbeleggingstermijn. De gewone herbeleggingstermijn bedraagt drie jaar. Voor vrijwillige meerwaarden wordt die termijn (al sinds de invoering van de gespreide taxatie) met twee jaar verlengd als uw vennootschap herbelegt in een gebouw, boot of vliegtuig. Voor gedwongen meerwaarden is dat pas zo sinds aanslagjaar 2024 (art. 47, §4, lid 1 WIB 92) .

Let op 1! De gewone herbeleggingstermijn voor gedwongen meerwaarden verstrijkt na drie jaar vanaf het einde van het boekjaar waarin de vergoeding ontvangen is (art. 47, §3, 1° WIB 92) , terwijl de termijn van vijf jaar gerekend wordt vanaf de eerste dag van dat boekjaar.

Let op 2! Het is voor gedwongen meerwaarden ook niet mogelijk om – zoals voor vrijwillige meerwaarden – de vijfjarige termijn twee jaar vóór het boekjaar van de verwezenlijking van de meerwaarde te laten beginnen.

De gedwongen meerwaarde is het verschil tussen de ontvangen schadevergoeding (exclusief de zgn. accessoire vergoedingen) en de boekwaarde van de investering. De gespreide taxatie is mogelijk ongeacht hoelang het actief al voor de beroepsactiviteit gebruikt wordt, mits de vergoeding herbelegd wordt binnen een termijn van drie jaar of sinds aanslagjaar 2024 eventueel een (anders berekende) termijn van vijf jaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878