BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 05.04.2024

Bijlage huuraftrek per onroerend goed!

Sinds aanslagjaar 2024 moet u een extra bijlage aan uw aangifte toevoegen als u huurkosten fiscaal in aftrek wilt brengen. De Administratie publiceerde onlangs het modelformulier met wat extra commentaar. Wat moet u weten?

Aftrek mits bijlage. Bij de komende aangifte zal u een bijlage moeten voegen als u een pand huurt waarvan u de huurkosten in aftrek neemt in uw personenbelasting. In die bijlage moet u onder andere het pand en de verhuurder identificeren en het (in aftrek genomen) huurbedrag vermelden.

Officiële bijlage gepubliceerd. De fiscus heeft in het Belgisch Staatsblad van 14 maart 2024 het officiële model van die bijlage gepubliceerd (formulier nr. 270 MLH). Het is dus dat concrete formulier dat u moet invullen. De publicatie is ook van wat commentaar voorzien.

Ga naar uw online artikel en download het bijlageformulier.

Bijlage per onroerend goed. Een van de dingen die de commentaar voorziet, is hoe de bijlage ingevuld moet worden als u in het vorige inkomstenjaar meerdere onroerende goederen huurde. Welnu, in dat geval moet u per onroerend goed een bijlage invullen. Stel dat u bv. van 1 januari 2023 tot 12 mei 2023 een pand A huurt en van 13 juni 2023 tot 31 december 2023 een pand B, dan moet u dus twee aangifteformulieren invullen.

Niet voor roerende goederen. De vergoeding die u betaalt voor roerende goederen moet u niet invullen. Wat er moet gebeuren als die roerende goederen deel uitmaken van een globaal huurbedrag, verduidelijkt de fiscus evenwel niet.

Bijlage per echtgenoot. Als zowel u als uw echtgeno(o)t(e) de huurkosten van eenzelfde pand in aftrek brengen, zullen er ook twee bijlagen ingevuld moeten worden. Elke echtgenoot vult dan het totale huurbedrag in op diens formulier en specifiek de door hem of haar in aftrek gebrachte huurvergoeding.

Volgens de verduidelijkingen van de fiscus moet er een bijlageformulier voor huuraftrek ingevuld worden per onroerend goed. Ook moet elke echtgeno(o)t(e) een bijlage invullen als die huurkosten aftrekt, ook al gaat het om eenzelfde pand. De huurvergoeding voor roerende goederen moet u niet aangeven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878