WONINGHUUR - WAARBORG - 22.04.2024

Borgstelling niet meer altijd cumuleerbaar met huurwaarborg

U wilt als verhuurder graag een familielid van de huurder, bv. een ouder, zich borg laten stellen voor de betaling van de woninghuur. Kunt u daarnaast dan ook nog een huurwaarborg vragen? Hoe zit dat en wat wijzigt er weldra in Brussel?

Geen cumul mogelijk in Vlaanderen

Huurwaarborg van drie maanden. Voor woninghuurcontracten gesloten in Vlaanderen sinds 1 januari 2019 kunt u als verhuurder een huurwaarborg van maximaal drie maanden vragen.

Niet cumuleerbaar met een borgstelling! Indien de huurder reeds een huurwaarborg stortte op een geïndividualiseerde rekening, is er geen extra borgstelling (bv. door een familielid) meer mogelijk. Het is de huurder die mag kiezen hoe hij de waarborg stelt. Hij kan echter enkel kiezen voor een borgstelling als de verhuurder daarmee akkoord gaat.

Kies het best voor een huurwaarborg! U kunt als verhuurder het best vragen om een ‘gewone’ huurwaarborg te kiezen, bv. op een geïndividualiseerde rekening bij de bank. Zo’n waarborg biedt u meer garanties dan een borgstelling en is eenvoudiger om nadien vrij te krijgen. Die borgstelling moet immers op basis van het Vlaamse Woninghuurdecreet ook beperkt blijven tot drie maanden huur.

Wel mogelijk voor studentenhuur. Voor de verhuur aan een student geldt in Vlaanderen een andere regeling. Er wordt niets bepaald over de borgstelling en daarom gaat men ervan uit dat die wel cumuleerbaar is met de huurwaarborg.

In Brussel en Wallonië

Regeling is iets soepeler dan in Vlaanderen. Ook hier is er discussie mogelijk of een cumulatie van een huurwaarborg en een borgstelling wel mogelijk is. De borgstelling kan wel ruimer zijn dan de huurwaarborg van twee of drie maanden huur.

Regeling borgstelling in Brussel gewijzigd. In het Brussels gewest werd op 29 maart 2024 een ordonnantie goedgekeurd die heel wat wijzigingen aanbrengt in de Huisvestingscode. Over de borgstelling was er heel wat discussie. In de tekst is uiteindelijk voorzien dat een borgstelling voor woninghuur (wel voor studentenhuur als het niet gaat om een hoofdverblijfplaats) mogelijk blijft, maar niet cumuleerbaar is met een huurwaarborg en beperkt moet blijven tot twee maanden huur. Enkel voor studentenhuur blijft een combinatie mogelijk.

Tip.  In de voorbereidende werken werd aangegeven dat het aan de verhuurder is om de keuze voor de borg goed te keuren en dat u als verhuurder dus een borgstelling door een insolvabele borg wel kunt weigeren.

Nog niet voor morgen! Die nieuwe Brusselse regeling is momenteel nog niet van kracht, maar geldt enkel voor nieuwe contracten gesloten of verlengd vanaf de eerste dag van de maand die volgt op een termijn van zes maanden vanaf de dag van de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.

Geen borg, maar ‘medehuurder’?

Dat gebeurt in de praktijk dikwijls. Soms laten verhuurders de persoon die borg wil staan mee het huurcontract tekenen alsof hij of zij ook een huurder zou zijn. Voorziet u dan dat de huurders hoofdelijk en solidair instaan voor de betaling van de huur, dan verkrijgt u hetzelfde resultaat als met een borgstelling.

Let op!  Of zo’n medehuurder die zijn hoofdverblijfplaats niet vestigt in het pand wettelijk is, is nog maar de vraag. Bovendien kan zo’n ‘medehuurder’ in de verschillende gewesten voortaan vroegtijdig een opzegging geven.

Een borgstelling mag u voor woninghuur in Vlaanderen en weldra ook in Brussel niet combineren met een huurwaarborg en het bedrag van de borgstelling is beperkt. U kunt als verhuurder een borgstelling wel weigeren. Voor u als verhuurder is een huurwaarborg immers een betere optie.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878