Alle domeinen

2024 - Maart

MEDE-EIGENDOM - VME - 29.03.2024

Wet voor VME tegen onredelijke clausules en dure bankdiensten gepubliceerd in het BS!

Op 21 maart 2024 werd de nieuwe wet, die de VME beschermt tegen onredelijke bedingen in contracten en ervoor zorgt dat er een basisbankdienst is, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Wat moet u hierover weten?

KOSTEN EIGEN AAN DE WERKGEVER - KILOMETERVERGOEDING - 29.03.2024

Kilometervergoeding: kwartaaltarief sinds 01.04.2024 is officieel gekend!

Het officiële tarief van de belastingvrije kilometervergoeding voor de periode van 01.04.2024 tot en met 30.06.2024 is bekend. Hoeveel bedraagt dit nieuwe forfait en wat is hierbij van belang?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 28.03.2024

Thuiskantoor aan uw vennootschap verhuren in de praktijk

Uw vennootschap is gevestigd op uw thuisadres en uw boekhouder zegt dat het een goed idee is om het kantoor waarin u werkt aan uw vennootschap te verhuren. Klopt dat? En hoe pakt u dat aan in de praktijk?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 28.03.2024

Uw vennootschap opgericht met weinig kapitaal? Let dan op met kosten voorschieten!

U heeft uw vennootschap met weinig kapitaal opgericht en u moet nu via een lening aan uw vennootschap extra middelen ter beschikking stellen. De interesten daarop kunnen echter als dividenden geherkwalificeerd worden. Loopt u daarop een groter risico vanwege het beperkte kapitaal in uw vennootschap? Hoe vermijdt u de herkwalificatie?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 28.03.2024

Welke deadline voor het indienen van uw aangifte pb voor inkomstenjaar 2023? En wat als u een VVA kreeg?

Nu de voorbereidende documenten voor de aangifte personenbelasting (pb) aanslagjaar 2024 (inkomstenjaar 2023) in het Staatsblad verschenen zijn, rijst de vraag wat de deadline voor de indiening van deze aangifte is.

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 28.03.2024

Een fiets op kosten van uw vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Het is lente en het kriebelt om weer te gaan fietsen. Uw fiets is echter aan vervanging toe. Is het fiscaal voordelig om zo’n fiets aan te schaffen via uw vennootschap? En hoe zit dat als u uw werknemer een fiets ter beschikking stelt?

BELEGGEN - FONDSEN - 28.03.2024

Uw spaargeld meer laten opbrengen in een geldmarktfonds?

Wat zijn geldmarktfondsen? Zijn ze het bekijken waard vandaag? Bieden ze een stabiel rendement? Hoe flexibel is het product? Welke kosten zijn eraan verbonden? En hoe zit dat fiscaal?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 28.03.2024

Een elektrische fiets op kosten van uw eenmanszaak?


BELASTINGEN - AANDELEN - 28.03.2024

Hoe optimaliseert u de vrijstelling voor uw dividenden van 2023 in uw aangifte personenbelasting?

Binnenkort ontvangt u de jaarlijkse overzichten van de dividenden die u in 2023 privé ontvangen heeft. Daarvan kunt u maximaal € 800 vrijstellen van belastingen via uw aangifte in de personenbelasting. Hoe kunt u die vrijstelling optimaliseren?

TIJDSKREDIET - LOOPBAANONDERBREKING - 27.03.2024

Het 1/5 ouderschapsverlof eenmalig op andere dag nemen?

Stel, een werknemer neemt een 1/5 ouderschapsverlof of landingsbaan op. Er werd afgesproken dat hij op maandag zijn vrije dag zou nemen. Nu zou hij toch graag eenmalig zijn vrije dag op een woensdag nemen. Riskeert u dan problemen met de RVA?

ONTSLAG - OUTPLACEMENT - 27.03.2024

Wanneer is outplacement verplicht?

Wilt u een werknemer ontslaan, dan moet u in sommige gevallen een extra kostprijs incalculeren voor het verplicht aanbieden van outplacement. Wanneer is dat precies nodig en wat wijzigt er?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VARIA - 27.03.2024

Worden niet alle verlofdagen omgeboekt naar ziektedagen?

Een werknemer wordt ziek tijdens zijn vakantie. Sinds 2024 worden in dat geval vakantiedagen waarop de werknemer ziek is (mits aan een aantal formaliteiten voldaan is) omgezet in ziektedagen. Tot de verbazing van zowel de werknemer als de werkgever werden niet alle vakantiedagen door het sociaal secretariaat omgeboekt naar ziektedagen. Waarom niet?

LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 27.03.2024

Betaalt de fiscus een hogere fietsvergoeding in 2024?

Uw werknemers dringen aan op een verhoging van de fietsvergoeding in uw bedrijf tot € 0,35 per km. Dat zou voor u dan toch niets kosten, zo luidt de redenering, want u krijgt dat hogere bedrag terug van de fiscus. Klopt dat dan?

SUBSIDIES - VARIA - 27.03.2024

Een subsidie voor het herdenken van uw werkorganisatie...

Om problemen voor werknemers, zoals het opduiken van burn-outs, en een gebrek aan motivatie aan te pakken en tegelijk ook de kwaliteit en efficiëntie van het werk te verbeteren, is het volgens specialisten nuttig om de organisatie van het werk kritisch onder de loep te nemen. Wilt u nagaan hoe dat in uw bedrijf kan verbeteren, dan kunt u mogelijk een subsidie verkrijgen. Hoe zit dat?

FLEXIJOBS - SECTOREN - 27.03.2024

Waar flexijobs toepassen sinds 1 april 2024?


PERSONEELSBELEID - VARIA - 27.03.2024

Drempel van 50 werknemers voor klokkenluiders


RSZ - RSZ-BIJDRAGEN - 27.03.2024

Eerste drie werknemers goedkoper in nieuwe vennootschap?

Stel, u richt een nieuwe vennootschap op met een andere activiteit dan andere/eerdere vennootschap(pen) waar u in betrokken bent. De eerste drie aanwervingen zullen in zo’n nieuwe vennootschap dan goedkoper zijn door de doelgroepvermindering van de RSZ. Of is dat niet altijd zo? Wat is er van belang?

LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 27.03.2024

Lagere vergoeding woon-werkverkeer voor wie telewerkt?

Een werkgever behoort tot paritair comité 200 (hierna: PC 200) en kent aan zijn werknemers die met hun eigen wagen naar het werk komen een vergoeding toe voor het woon-werkverkeer. Ze gingen echter niet akkoord dat hij die vergoeding verminderde met het aantal dagen dat ze telewerken. Kan dat of kan dat niet?

ACTUALITEIT - RECHT - 27.03.2024

Vereniging mede-eigenaars is voortaan een consument

Een syndicus vraagt u om werken te doen aan de gemene delen van een appartementsgebouw. Mag u dan uw algemene voorwaarden voor consumenten of die voor ondernemingen gebruiken? Een nieuwe wet van 08.02.2024 verandert dat.

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 27.03.2024

Andere materialen dan afgesproken gebruiken toch mogelijk?

Moet u een schadevergoeding betalen als u materialen van een ander merk dan afgesproken gebruikt op een werf? De eerste rechter vond van wel, maar wat zei de rechter in beroep daar recent over?

AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 27.03.2024

U bent als aannemer niet eeuwig aansprakelijk voor fouten

U komt bij een klant en stelt vast dat een collega-aannemer een leiding verkeerd heeft gelegd, waardoor uw klant nu hogere kosten moet maken. Kan uw collega daarvoor nog aansprakelijk worden gesteld? En kunnen daarover contractuele afspraken worden gemaakt?

BTW - AFTREK - 27.03.2024

Btw aftrekken van een paasuitstapje met uw personeel

Met de terugkeer van het mooie weer in het vooruitzicht denkt u erover na om een evenement te organiseren voor uw personeel, zoals een barbecue, een teambuilding, enz. Hoe zit het met de btw-aftrek op deze uitgaven? En zijn alle kosten van het evenement dan aftrekbaar?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 27.03.2024

Bewijs dat u als aannemer uw klant goed geïnformeerd heeft

Een opdrachtgever contacteert u voor de uitvoering van bepaalde werken. Het volstaat dan niet om een offerte op te stellen en aan de slag te gaan. U heeft als aannemer immers heel wat verplichte mededelingen te doen aan uw opdrachtgever. Welke zijn dat precies? Even kijken.

REKENING-COURANT - 26.03.2024

Interest toegekend in 2024, dus 8,02%?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - RESERVES - 26.03.2024

Wanneer is een reserve ‘aangetast’?

Zowel voor vrijgestelde reserves als liquidatiereserves is de zgn. onaantastbaarheidsvoorwaarde van belang. Wat houdt die voorwaarde precies in en wanneer wordt een reserve eigenlijk geacht ‘aangetast’ te zijn?

ALGEMENE VERGADERING - 26.03.2024

Moet u echt en fysiek vergaderen voor de jaarvergadering?

Binnenkort is het weer tijd voor de jaarvergadering van uw BV. Moet u dan eigenlijk echt vergaderen of kan alles volledig op papier verlopen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 26.03.2024

Mag u gratis lenen aan uw vennootschap?


AFTREKBARE KOSTEN - 26.03.2024

Factuur van boekhouder: 120% aftrekbaar?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - STATUTENWIJZIGING - 26.03.2024

U had een CommVA, CVBA of CVOA, nu nog iets doen?

Uw vennootschap was een CommVA, CVBA of CVOA. Het hervormde vennootschapsrecht heeft die vennootschapsvormen echter afgeschaft en als u de statuten nog niet gewijzigd heeft, is uw vennootschap op 1 januari 2024 automatisch omgezet in respectievelijk een NV, BV of VOF. Moet u dan nu nog iets doen?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - STATUTENWIJZIGING - 26.03.2024

Welke vrijwillige wijzigingen aan de statuten van uw BV?

De statuten van uw BV zijn nog niet aangepast aan het hervormde vennootschapsrecht, maar de afspraak bij de notaris ligt wel vast. U kunt bij die statutenwijziging ook verder gaan dan wat wettelijk verplicht is. Welke van die vrijwillige wijzigingen zijn het meest het overwegen waard en waarom?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - AFTREKBARE KOSTEN - 26.03.2024

Festivaltickets voor klanten, geschenken of sponsoring?

U zou aan enkele goede klanten tickets willen geven voor een muziekfestival of ander evenement deze zomer. De regels inzake belastingen en btw verschillen naargelang uw uitgaven voor de tickets gezien worden als kosten voor relatiegeschenken of voor sponsoring. Hoe zit dat?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 26.03.2024

Welke liquidatiereserves zijn in 2024 uitkeerbaar tegen 5%?

Als uw vennootschap in het verleden een liquidatiereserve aangelegd heeft, dan kan ze die in principe na vijf jaar tegen 5% uitkeren. Afhankelijk van de vennootschapsvorm moet deze uitkering wel een balans- en/of liquiditeitstest doorstaan. Hoe zit dat precies?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - 26.03.2024

Geen minimumloon in startende vennootschap

Een vennootschap moet aan minstens één bedrijfsleider een minimaal loon toekennen om niet uitgesloten te zijn van het verlaagde vennootschapstarief, maar die voorwaarde geldt niet voor startende vennootschappen. Welke vennootschappen zijn dat precies?

VZW - BELASTINGEN - 26.03.2024

Als bestuurder een pand verhuren aan uw VZW is fiscaal interessant

Stel dat u een pand verhuurt aan de VZW waar u ook bestuurder van bent. Hoe wordt u dan belast op die inkomsten? En waar moet u dan nog zoal rekening mee houden?

VZW - WERKING - 26.03.2024

Foto’s van internet gebruiken voor de website van uw VZW?

Als uw VZW foto’s op haar website, sociale media of in haar brochure wil zetten, mag ze dan zomaar foto’s gebruiken van internet? Wanneer wel of niet?

VZW - WERKING - 26.03.2024

Hoe de huurovereenkomst van uw VZW opzeggen?

Welke opzeggingstermijn moet u naleven als u aan de huurovereenkomst van uw VZW een einde wilt maken en van welke factoren hangt dat af? Kan uw VZW in de huurovereenkomst daarover afspraken maken?

VZW - WERKING - 26.03.2024

Hoe moet uw VZW omgaan met een beslag onder derden?

Een schuldeiser van een leverancier van uw VZW legt beslag onder derden bij uw VZW. Wat houdt dat precies in? Hoe moet uw VZW in zo’n geval reageren en wat riskeert ze als ze dat niet doet?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - INVESTERINGEN - 25.03.2024

Pro rata afschrijven, dus de investeringsaftrek is ook pro rata?


CONTROLE EN GESCHILLEN - 25.03.2024

Het belang van het ‘waarom’ van uw bezwaar


VENNOOTSCHAP - ALGEMENE VERGADERING - 25.03.2024

Het wat, wie en waarom van de zgn. kwijting op de jaarvergadering

Op de komende jaarvergadering die de jaarrekening van 2023 van uw vennootschap goedkeurt, staat ook weer de zgn. kwijting op de agenda. Wat houdt die kwijting precies in, wie kan er kwijting krijgen en wat ‘koopt’ u daarmee?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - VRIJ AANVULLEND PENSIOEN - 25.03.2024

Jaarinkomen voor het VAPZ niet meer zelf doorgeven sinds 2024! Sigedis regelt dat met uw verzekeraar

Het VAPZ is fiscaal gezien zowat het beste pensioenvehikel voor zelfstandigen. De maximale premie is evenwel fiscaal beperkt afhankelijk van uw inkomen van drie jaar terug. Ieder jaar vraagt uw verzekeraar dus om dat inkomen mee te delen om de nodige berekeningen te kunnen maken. Dat hoeft sinds 2024 niet meer.

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 25.03.2024

Een akkoord over de bewijskracht van uw boekhouding kan wel degelijk!

De boekhouding van een belastingplichtige werd verworpen wegens niet bewijskrachtig, hoewel er bij de controle ter plaatse daarover niets gezegd werd! Dat is dan toch een stilzwijgend akkoord of niet? Wat zei het Hof van Cassatie daarover op 29 september 2023?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 25.03.2024

Een prijsvermindering voor uw klant als contract niet helemaal correct nageleefd wordt

Het hervormde verbintenissenrecht, van toepassing sinds 1 januari 2023, stelt klanten in staat om een prijsvermindering te vragen wanneer u als leverancier zich niet zou houden aan de gemaakte afspraken. Wat betekent dat concreet? Kunt u in uw algemene voorwaarden daarover andere afspraken maken?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 25.03.2024

Een van uw klanten in gerechtelijke reorganisatie: wat doen?

Een bekende busbouwer heeft bij de ondernemingsrechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd via de zgn. procedure gerechtelijke reorganisatie. Wat houdt dat precies in en wat als uw onderneming met een klant in een gerechtelijke reorganisatie te maken krijgt? Wat betekent dat dan voor u als schuldeiser?

PACHT - 25.03.2024

Nieuwe regels rond landbouwpacht in Vlaanderen sinds 01.11.2023

Wat verandert het nieuwe pachtdecreet aan de wettelijke spelregels rond pacht in Vlaanderen? Moet een pachtovereenkomst voortaan op papier staan en wat gebeurt er als dat niet het geval is? Voor hoelang kunt u een pachtovereenkomst sluiten? Zijn er nieuwe opzegmogelijkheden in het pachtdecreet? Wat houdt het precies in dat u als verpachter voortaan kunt verkopen aan een ‘veilige koper’? Kunt u uw grond ook een tijdlang laten bewerken door een landbouwer zonder onder de pachtwetgeving te vallen?

ONROEREND GOED - 25.03.2024

Vastgoed kopen: voorschot of waarborg betalen?

Bent u verplicht om bij de aankoop van een onroerend goed een voorschot te betalen? Hoeveel mag dit maximaal bedragen? Waarom doet u er beter aan het voorschot geblokkeerd te laten staan bij de notaris, eerder dan het aan de verkoper zelf over te maken? Kunt u in plaats van met een voorschot niet beter werken met een waarborg en wat is precies het verschil? Kan ook een optiegeld worden overeengekomen en wat gebeurt er daar naderhand mee?

BELEGGEN - 25.03.2024

Obligaties in $: interessant?

Blijven obligaties in Amerikaanse dollar interessant vanwege de hogere rente? Bestaat de kans dat de dollar in waarde daalt?

VERHUUR - 25.03.2024

De huur opzeggen om zelf in het pand te gaan wonen?

Kunt u als verhuurder een woninghuurovereenkomst opzeggen om zelf in het pand te gaan wonen of om dat pand te laten bewonen door een familielid? Welke vormvoorwaarden moet u daarbij naleven? Wat riskeert u als het eigen gebruik vervolgens toch niet doorgaat of niet lang genoeg duurt? Kunt u deze opzegmogelijkheid contractueel uitsluiten? Gelden dezelfde regels als er sprake is van een huurovereenkomst voor korte duur? Gelden er verschillende regels in Vlaanderen, Wallonië en Brussel?

ECHTSCHEIDING - 25.03.2024

Minder inkomsten, dus minder alimentatie betalen?

Kan de alimentatie die aan de ex-echtgenoot moet worden betaald, verminderd worden als de zaken minder goed gaan of als de onderhoudsplichtige met pensioen gaat? Wanneer kan daarnaast een verhoging van de alimentatie aan de orde zijn? Is het daarbij van belang op welke wijze de ex-echtgenoten gescheiden zijn? Gelden dezelfde spelregels voor alimentatie die aan de ex-partner wordt betaald voor de gemeenschappelijke kinderen?

BELASTINGEN - 25.03.2024

Fiscale regularisatie anno 2024?

De regularisatieprocedure EBA-quater eindigde op 31 december 2023. De laatste aangiftes zijn ingediend bij het Contactpunt Regularisaties (CPR) en zullen nog behandeld worden, maar nieuwe aangiftes zijn niet meer mogelijk. In 2024 kunnen burgers met regularisatienoden niet meer terecht bij het Contactpunt om fiscale en strafrechtelijke immuniteit te verkrijgen. Komt er een EBA-quinquies? Zijn er alternatieve werkwijzes om toch nog enige immuniteit te behalen?

BELEGGEN - 25.03.2024

Stripverhalen: een goede belegging?

Of u nu een verwoed verzamelaar bent, dan wel iemand met een gezonde interesse, ongetwijfeld heeft u weleens een stripverhaal door uw handen laten gaan. Sommige van deze kleinoden worden ondertussen wel voor fortuinen verkocht op gespecialiseerde veilingen…

VERZEKERINGEN - 25.03.2024

Vanaf 01.10.2024 kortere opzegging voor uw verzekeringen?

Via de Wet tot vereenvoudiging van de opzeggingsregels voor verzekeringsovereenkomsten wil de wetgever de opzeg van een lopende verzekeringsovereenkomst vergemakkelijken. Wat verandert er precies? Is die verandering voor de consument ook een verbetering? Waar moet u op letten? Is er wel effectief sprake van een vereenvoudiging?

VERKOOP - VARIA - 22.03.2024

Mogelijk om uit een onverdeelde eigendom te stappen?

U wilt dat een woning of appartement waarvan u samen met anderen eigenaar bent, verkocht wordt, maar de andere eigenaars willen dat niet. Kunt u de verdeling dan altijd vragen? Hoelang zit u in zo’n geval ‘vast’ aan de onverdeeldheid?

WAALS GEWEST - PREMIES - 22.03.2024

Waalse energiepremies in 2024


FISCAAL - VARIA - 22.03.2024

Oude woonbonus meenemen door pandwissel in Vlaanderen?

Al vele jaren kunt u geen woonbonus meer krijgen indien u een eigen woning aankoopt in Vlaanderen. In sommige gevallen kunt u echter wel een oude nog lopende woonbonus behouden indien u een andere eigen woning zou kopen via een zgn. pandwissel. Hoe zit dat?

WONINGHUUR - VERGOEDING - 22.03.2024

Woninghuurder vertrekt binnen de eerste drie jaar

Stel, u sluit een ‘gewoon’ woninghuurcontract voor negen jaar met uw huurder, maar hij vertrekt tijdens de eerste drie jaar. Heeft u als verhuurder dan recht op een extra vergoeding? Hoe zit dat in de drie gewesten?

VLAAMS GEWEST - ASBESTATTEST - 22.03.2024

Vlaams asbestattest: hoelang geldig?


WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 22.03.2024

Geen bijlage invullen bij woninghuur?

Huurders moeten sinds dit jaar (aanslagjaar 2024) bij hun belastingaangifte een bijlage voegen als ze de huur als professionele kost aftrekken. Wat is er van belang als verhuurder van een woning?

FISCAAL - KAPITAALAFLOSSING - 22.03.2024

Pandwissel voor eigen woning in Wallonië en Brussel?

Stel, uw klant wil zijn ‘eigen’ woning A verkopen en de verkoopopbrengst gebruiken om een andere eigen woning B aan te kopen. Hij heeft nog een hypothecaire lening voor woning A waarvoor hij een woonbonus ontvangt. Gaat die woonbonus mee over naar zijn woning B? Hoe zit dat precies in Brussel en Wallonië?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 22.03.2024

Handelshuurhernieuwing toestaan onder andere voorwaarden

Stel, uw handelshuurder vraagt de handelshuurhernieuwing aan. U wilt als verhuurder daarmee akkoord gaan, indien de huurder bereid is om een contractvoorwaarde aan te passen. Kan dat en wat is er van belang?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 22.03.2024

De syndicus stuurt een e-mail waarin hij zijn ontslag geeft

De syndicus laat een maand na zijn aanstelling via e-mail weten dat hij er de brui aan geeft. Nadien trekt hij dat ontslag weer in en roept hij een algemene vergadering samen. Was dat eerste ontslag nu al dan niet geldig? Daarover moest de rechter zich onlangs uitspreken...

VASTGOED - HUUR - 20.03.2024

Wanneer wordt huur belast als een beroepsinkomen?

Inkomsten die u privé verkrijgt uit de verhuur van gebouwen zijn in de personenbelasting in principe onroerende inkomsten. Soms kan de huur echter belastbaar zijn als beroepsinkomsten. Wanneer is dat het geval?

CONTROLE & GESCHILLEN - SANCTIES - 20.03.2024

Geen 10%, maar slechts 1% belastingverhoging?

Een vennootschap dient haar belastingaangifte te laat in. De fiscus legt een belastingverhoging op van 10%, maar de rechter reduceert die tot 1%. Waarom deed hij dat, en kan de fiscus ook afwijken van de schaal voor belastingverhogingen?

BTW - BTW OP AUTO’S - 20.03.2024

Btw-aandachtspunten bij verkoop auto!

Verkoopt u de auto van uw vennootschap en is zij btw-plichtig, dan moet ze niet alleen btw aanrekenen, maar heeft ze in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 20.03.2024

Hoeveel aftrek en VAA voor de elektrische brommobiel of microcar van uw vennootschap?

U overweegt om een elektrische brommobiel of microcar te kopen met uw vennootschap. De kosten van zo’n voertuig zijn 100% aftrekbaar. Anderzijds wordt u belast op het werkelijke voordeel van alle aard (VAA). Hoe zit dat precies?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 20.03.2024

Zijn terugbetaalde sociale bijdragen belastbaar?

Als uw sociaal verzekeringsfonds u in 2023 n.a.v. een herziening, sociale bijdragen terugbetaalde, dan staat het bedrag aan terugbetaalde sociale bijdragen apart vermeld op het fiscaal attest dat uw sociaal verzekeringsfonds u onlangs stuurde. Wil dat zeggen dat zo’n terugbetaling steeds belastbaar is?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 20.03.2024

Zelfstandige met moederschapsrust, wat zijn uw sociale rechten?

Vanaf wanneer en hoe lang kunt u als zelfstandige met moederschapsrust? Welke uitkering kunt u dan verwachten? Moet u gedurende die periode nog sociale bijdragen betalen? En is er een tussenkomst in de moederschapshulp voorzien?

CONTROLE & GESCHILLEN - BEZWAAR - 20.03.2024

Hoe bewijst u dat uw bezwaar op tijd was?

Mevrouw X dient bezwaar in tegen een aanslag via een deponering in een brievenbus van de FOD Financiën. Volgens de fiscus is het bezwaar te laat en daarom niet ontvankelijk. Is de rechter het daarmee eens?

DUURZAAM ONDERNEMEN - WETGEVING - 19.03.2024

Europese richtlijn moet greenwashing vermijden

Het Europees Parlement gaf begin dit jaar groen licht voor een richtlijn die moet voorkomen dat bedrijven zich onterecht een groen imago aanmeten. Wat mag of moet u daarvan verwachten?

DUURZAAM ONDERNEMEN - BEDRIJFSCULTUUR - 19.03.2024

Deze tools waken over het welzijn van uw werknemers

Een belangrijk aspect binnen duurzaam ondernemen is de aandacht voor de geestelijke gezondheid van uw personeel. Welke tools kunnen u daarbij helpen?

DUURZAAM ONDERNEMEN - BEDRIJFSCULTUUR - 19.03.2024

De zes pijlers van een duurzaam IT-beleid

Elektrische en elektronische toestellen hebben een aanzienlijke impact op het energieverbruik, de CO2 -uitstoot en de afvalberg van uw organisatie. Een duurzame IT-strategie verkleint uw ecologische voetafdruk.

DUURZAAM ONDERNEMEN - SUBSIDIES & STEUNMAATREGELEN - 19.03.2024

Vlaamse ecologiepremie+ voor duurzame ondernemers

Vlaamse ondernemingen die investeren in duurzame technologieën of energie-efficiënte oplossingen, komen in aanmerking voor een ecologiepremie+. Sinds 1 januari 2024 zijn de voorwaarden gewijzigd.

PENSIOEN - VENNOOTSCHAP - 19.03.2024

Na uw pensioen van vennootschap naar eenmanszaak?

Stel, u heeft een vennootschap die u zou willen opdoeken nu u de pensioenleeftijd nadert. U zou wel nog op een lager pitje actief willen blijven in een eenmanszaak. Wat met de activa van uw vennootschap die u verder zou gebruiken en met het aanvullend pensioen dat ze opgebouwd heeft?

PATIËNTENRECHTEN - 19.03.2024

Rechtstreeks(e) inzage en afschrift na overlijden minderjarige

Na het overlijden van de patiënt voorzag de Wet Patiëntenrechten (WPR) slechts in een zgn. onrechtstreeks inzagerecht van het dossier door een andere zorgverlener. Een van de grote nieuwigheden is echter dat het sinds 4 maart 2024 soms ook om een rechtstreeks inzage- én afschriftrecht gaat. Wanneer en hoe?

TANDARTSEN - RIZIV - 19.03.2024

Afficheverplichting tandartsen van kracht sinds 1 maart 2024

Op 1 maart 2024 is voor de tandartsen de verplichting om hun zgn. meest gangbare tarieven te afficheren in werking getreden. De te gebruiken affichemodellen verschenen die dag in het Belgisch Staatsblad. Wat houdt die verplichting precies in?

VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 19.03.2024

Hoe de VAA verdelen als zowel u als uw partner bestuurder is?

Hoe zit dat met uw privé belastbare voordelen als ook uw partner bestuurder zou worden van uw vennootschap? Is er dan voortaan één voordeel alle aard (VAA) voor twee of één voor elk van beiden? Hoe zorgt u ervoor dat u samen zo weinig mogelijk sociale bijdragen en personenbelasting moet betalen op deze voordelen?

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 19.03.2024

Na een gesplitste aankoop toch verkopen?

Hoe zit dat precies als u een gesplitste aankoop doet van bv. een appartement vanwege uw successieplanning, maar nadien toch het pand wilt verkopen? Kan dat? En hoe zorgt u ervoor dat uw successieplanning intact blijft bij een verkoop?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 19.03.2024

Tandartsenakkoord 2024-2025 verworpen, en nu?


GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 19.03.2024

Hoe kunt u gmd-stortingen controleren?


PATIËNTENRECHTEN - 19.03.2024

Geen persoonlijke notities meer?

Uit de vernieuwde Wet Patiëntenrechten (WPR) die op 4 maart 2024 in werking getreden is, werd het concept van de zgn. persoonlijke notities geschrapt. Wat betekent dat? Mag u nu niets meer voor uzelf noteren?

GRONDIG ONDERZOCHT - FISCALE AFTREK - 19.03.2024

In welk jaar is een nog te betalen factuur aftrekbaar?

Stel, een factuur van jaar x wordt pas in jaar x+1 betaald. Is die factuur dan aftrekbaar in jaar x (het jaar waarop de factuur betrekking heeft) of in jaar x+1 (het jaar van de betaling) en kunt u dat eventueel zelf kiezen? Het Hof van Cassatie heeft de knoop doorgehakt in een arrest van oktober 2023...

TELEFONIE - GSM EN SMARTPHONE - 19.03.2024

Europa geeft uw smartphone vrijheid

Sinds 07.03.2024 legt de Digital Markets Act regels op aan grote internetspelers. Wat betekenen die voor u?

WEBDIENSTEN - AI - 19.03.2024

Tal van nieuwigheden in Microsoft Copilot

Microsoft blijft volop inzetten op AI. Vooral Copilot kan bijna maandelijks nieuwe, slimmere opdrachten uitvoeren.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 19.03.2024

Kuis je computer op met Microsoft PC Manager

Microsoft biedt met PC Manager een gratis programma aan om uw pc te onderhouden. Wat kan die tool?

OPLEIDING - ONLINE CURSUSSEN - 19.03.2024

Videocursussen voor zakelijke doeleinden

Stilstaan is achteruitgaan. Als zelfstandige of ondernemer is het dus belangrijk om uzelf geregeld bij te scholen. Videocursussen maken kennis alvast bevattelijk en toegankelijk. Wij selecteerden voor u vier platformen.

E-MAIL - 19.03.2024

Gratis e-mailaccounts

Voor een persoonlijk (of extra) e-mailadres volstaat een gratis account. Wat zijn in 2024 de beste diensten voor gratis e-mail en wat hebben ze te bieden?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 19.03.2024

Leer uit de fouten van anderen

Te vaak worden (ook Belgische) websites gebouwd vanuit een IT-oogpunt, en niet zozeer vanuit het standpunt van de klant. U doet toch beter?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 18.03.2024

Fiscale impact verkort of verlengd eerste boekjaar

U heeft net een vennootschap opgericht en daarbij een keuze moeten maken tussen een verkort of een verlengd boekjaar. Wat zijn de fiscale gevolgen van die keuze? Even kijken.

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 18.03.2024

Vennootschapsbelasting: niet zomaar omzet min kosten

U bent net gestart met een vennootschap en wilt al even uitrekenen welk dividend uw vennootschap zal kunnen uitkeren volgend jaar. Om dat te weten, moet u onder andere de te betalen vennootschapsbelasting inschatten. Hoe wordt die eigenlijk berekend? Is dat gewoon omzet min kosten of is het niet zo eenvoudig?

PERSONEEL - BONUS - 15.03.2024

Kies voor een fiscaalvriendelijke loonbonus i.p.v. de klassieke!

Het nieuwe maximumbedrag voor de loonbonus voor 2024 werd onlangs bekendgemaakt. Hoeveel kunt u fiscaalvriendelijk aan uw personeel uitkeren? Wat zijn de voordelen van die loonbonus en hoe gaat u te werk bij de invoering ervan?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 15.03.2024

Fiscaal pensioensparen voor minder personenbelasting?

Fiscaalvriendelijk een pensioenspaarpotje opbouwen kunt u o.a. via pensioensparen doen. Hoeveel premie kunt u jaarlijks storten? Hoeveel bedraagt de fiscale aftrek? En hoe en wanneer wordt u belast op het einde van de rit?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 15.03.2024

Obligatietrackers met eindvervaldag nu interessant?

Het vervelende van obligatietrackers (en -fondsen) is dat ze snel kunnen dalen in waarde als de rente snel stijgt, zoals in 2022. Om dat te vermijden zijn er nu obligatietrackers met een eindvervaldag. Wat zijn de kenmerken en hoe zit dat fiscaal?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 15.03.2024

Wel of niet voorafbetalen tegen 10.04.2024?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt in 2024, krijgt daarvoor een boete van maar liefst 9%! Binnenkort kunt u een eerste maal voorafbetalen. Doen of niet?

BTW - AFTREKBAARHEID - 15.03.2024

Gemengde btw-plichtige: welke extra info in 2024 aangeven?

Binnenkort moeten een aantal gemengde btw-plichtigen bepaalde informatie verstrekken aan de Btw. Wie moet dat nu precies doen? Welke informatie moet er verstrekt worden? En wat zijn de deadlines?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 15.03.2024

Erfbelasting: genieten samenwoners van de gunsttarieven?

Wie gehuwd is of wettelijk samenwoont kan genieten van de vrijstelling van de gezinswoning bij overlijden en telt mee voor het verlaagd tarief voor familiebedrijven. Maar wat als u gewoon feitelijk samenwoont?

SCHENKING - ECHTGENOTEN - 15.03.2024

(Snel) schenken door één ouder?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 15.03.2024

Wanneer is de beroepsmatige huur van 2023 aftrekbaar?

Een wet van 28 december 2023 voert twee nieuwe voorwaarden in voor de aftrek van beroepsmatige huur, en dat al vanaf aanslagjaar 2024! Hoe zit dat precies?

BEROEPSKOSTEN - FICHES - 15.03.2024

Fiche 281.45 auteursrechten: belangrijke wijzigingen

Misschien heeft u het uit het oog verloren, maar voor inkomstenjaar 2023 moest u de fiches 281.45 indienen voor 1 maart 2024 (twee maanden eerder dan voordien!). Zo snel mogelijk indienen als blijk van goede trouw is dan de boodschap. Houd daarbij rekening met diverse wijzigingen aan het formulier.

PERSONENBELASTING - 15.03.2024

Vrijstelling met progressievoorbehoud: taxatievoorwaarde?

De vrijstelling met progressievoorbehoud beoogt dubbele belasting in de personenbelasting te minimaliseren wanneer een natuurlijk persoon met fiscale residentie in België in ons land en in een ander land belast wordt. Daarbij geldt wel een taxatievoorwaarde, afhankelijk van de bewoordingen van het toepasbare dubbelbelastingverdrag (DBV) en van het buitenlandse belastingregime. Wat zei het hof van beroep (Antwerpen, 21.11.2023) daarover onlangs?

VASTGOED - ONROERENDE VOORHEFFING - 15.03.2024

De onroerende voorheffing: een vergeten belastingkost?

Elk jaar zorgt het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing (ov) in de meeste Vlaamse huiskamers voor gemor. Bij bedrijven gaat dat dan weer vaker op de algemene onkostenhoop zonder al te veel poespas. Wat velen echter niet weten, is dat er wel degelijk een beroep gedaan kan worden op een vermindering of vrijstelling.

BEROEPSINKOMEN - 15.03.2024

Royalty wegens concessie van beeldmerk: roerend of beroepsinkomen?

Op 3 oktober 2023 velde het hof van beroep van Antwerpen een interessant arrest inzake de fiscale kwalificatie van een royalty die ontvangen werd wegens het verlenen van een gebruiksrecht op een beeldmerk: is dat een ‘roerend inkomen’ of een ‘beroepsinkomen’? Wat maakte precies het verschil uit?

ACTUALITEIT - BTW - 15.03.2024

Bijkomende meldingsplicht voor de gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen

De gemengde en de gedeeltelijke btw-plichtigen hebben geen volledig recht op btw-aftrek, maar kunnen de btw over hun aankopen slechts in aftrek brengen voor zover die aankopen gebruikt worden voor de uitgaande handelingen waarover btw verschuldigd is. Gemengde btw-plichtigen kunnen daarbij kiezen voor hetzij het algemeen verhoudingsgetal, hetzij het werkelijk gebruik. Gedeeltelijke btw-plichtigen moeten het werkelijk gebruik toepassen. Sinds 2023 moeten ze de Administratie in kennis stellen van hun keuze en daarbij bepaalde gegevens verstrekken. Hierna volgt een overzicht van deze verplichtingen.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 15.03.2024

120% kostenaftrek voor verplichte e-facturatie!

De wet die het elektronisch factureren tussen Belgische btw-plichtige ondernemers vanaf 2026 verplicht, is een feit! Om de daarmee gepaard gaande kosten te temperen, voert de regering een fiscale gunstmaatregel in.

HUURAFTREK - BIJLAGE - 15.03.2024

Model bijlage voor aftrek beroepskosten huur sinds aj. 2024 is gepubliceerd in het BS!

De fiscus heeft op 14.03.2024 het model van bijlage nr. 270 MLH om de (beroeps)huurkosten fiscaal in aftrek te brengen sinds aj. 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Wat moet u hierover weten?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 14.03.2024

De loonnorm 2025-2026: de eerste vooruitzichten

Op 21 februari 2024 publiceerde de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) een tussentijds technisch verslag omtrent de maximale beschikbare marge voor de loonkostontwikkeling. Dat verslag bevat de analyse van de loonkosthandicap tot en met 2023 en geeft een vooruitzicht van wat de loonkosthandicap in België ten opzichte van de ons omringende buurlanden zal bedragen eind 2024. Op basis van dat verslag kunnen we al een aantal voorzichtige conclusies trekken, die werkgevers kunnen meenemen in hun budgettaire oefening voor 2025.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 14.03.2024

Referentievoeten voor leningen toegestaan in 2023 aan bedrijfsleiders/werknemers zijn bekend!

Als uw vennootschap een lening toekent aan haar bedrijfsleider of aan een andere collega, is er sprake van een belastbaar voordeel wanneer de verschuldigde rente lager ligt dan de referentievoet. Hoeveel bedragen die referentievoeten voor inkomstenjaar 2023? En wat is er nieuw in verband met leningen met vaste looptijd?

BELASTINGEN - 14.03.2024

Reorganisatie van onderneming in moeilijkheden: fiscale gevolgen sinds 1 september 2023

Wanneer een onderneming in financiële moeilijkheden zich in een gerechtelijke of buitengerechtelijke reorganisatie bevindt, boeken haar schuldeisers normaal gezien waardeverminderingen op hun vorderingen. Voor de onderneming in reorganisatie vormen de door de schuldeisers toegestane schuldkwijtscheldingen opbrengsten. Fiscaal gezien gelden voor zowel de waardeverminderingen en minderwaarden als voor de opbrengsten bijzondere regels. Sinds 1 september 2023 zijn die gewijzigd.

PERSONEEL - 14.03.2024

Hoe opzeggingsvergoeding voor een werknemer berekenen en wanneer betalen?

Wanneer is het bedrijf een (aanvullende) opzeggingsvergoeding verschuldigd aan een werknemer? Binnen welke termijn moet de werknemer die vergoeding bij u opvragen? Hoe wordt die opzeggingsvergoeding dan precies berekend? Wordt er naast het eigenlijke loon dat de werknemer verdiende ook rekening gehouden met andere voordelen die hij haalde uit de arbeidsovereenkomst? Kan ook een kostenvergoeding die u aan de werknemer betaalde in rekening gebracht worden?

BTW - 14.03.2024

Feitelijke vereniging of maatschap: wat zijn de spelregels voor de btw?

Is een feitelijke vereniging btw-plichtig? Wanneer wel en wanneer niet? Moeten de leden van een feitelijke vereniging elk apart een btw-nummer aanvragen? Wat gebeurt er met het btw‑nummer van de feitelijke vereniging wanneer de samenstelling van de leden wijzigt? Is een maatschap btw-plichtig? Wat is daarbij het belang van het onderscheid tussen een stille maatschap, een maatschap zonder rechtspersoonlijkheid die geen stille maatschap is en een maatschap met rechtspersoonlijkheid?

RECHT - 14.03.2024

Hoe en wanneer een ingebrekestelling sturen?

Waarom is het van belang dat het bedrijf een ingebrekestelling stuurt als zijn contractpartij haar verplichtingen niet nakomt? Hoe gaat u daarbij precies te werk? Moet uw ingebrekestelling verplichte vermeldingen bevatten? Wat riskeert u als u geen ingebrekestelling stuurde? Zijn er specifieke regels als u een ingebrekestelling stuurt aan een particuliere klant die uw factuur niet betaalt?

PERSONEEL - FISCAAL - 14.03.2024

Provisie vakantiegeld 2024: hoeveel mag u fiscaal aanleggen?

Bij het afsluiten van het boekjaar moet u een provisie voor het vakantiegeld van 2024 aanleggen. Hoeveel is dat? Welke bezoldigingen komen in aanmerking? Waarop moet u letten? Wat in geval van een gebroken boekjaar? En welke journaalposten moet u toepassen?

OPLEIDING - VARIA - 13.03.2024

Federal Learning Account nog niet voor morgen


AANWERVEN - INTERIM - 13.03.2024

Sollicitante voor een interimjob blijkt zwanger te zijn

Een werkgever had een uitzendkantoor gevraagd om een kandidaat te zoeken voor een bepaalde functie. De kandidaat van het uitzendkantoor komt op gesprek en tijdens dat gesprek blijkt dat ze zwanger is en daardoor tijdens een voor de werkgever cruciale periode afwezig zal zijn. De werkgever besloot nadien om de vacature weer in te trekken. Wat ging er mis?

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 13.03.2024

Heeft de stijging van de langetermijnrente een gevolg voor uw groepsverzekering?

De rendementsgarantie die u als werkgever moet toekennen in de groepsverzekering is gekoppeld aan de langetermijnrente. Moet u dan een hoger rendement toekennen nu de langetermijnrente gestegen is?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 13.03.2024

Opname met smartphone om agressief gedrag te bewijzen

Een werknemer gedraagt zich agressief tegenover u als werkgever en er zijn op dat moment geen andere personen in de buurt die dat kunnen getuigen. Helpt het dan dat u daarvan een opname maakt met uw smartphone (geluid en/of beeld) zonder zijn toestemming? Geldt zo’n opname als een geldig bewijs voor een ontslag?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 13.03.2024

Vakantieattesten 2023 en 2024 nu opvragen


ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 13.03.2024

Vrijwillig 50 uur per week werken?

Via het systeem van de vrijwillige overuren kunt u uw werknemers overuren laten presteren die nadien niet ingehaald moeten worden. Hoeveel uur per week kunnen uw werknemers dan maximaal bij u werken?

ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 13.03.2024

Een oude reden voor het ontslag is niet altijd voldoende

Als een werknemer beschermd is tegen ontslag, bv. omdat hij ouderschapsverlof aanvraagt, kunt u als werkgever een claim vermijden door voor het ontslag een voldoende reden in te roepen die losstaat van de bescherming. Mag het dan ook gaan om een ‘oude reden’ die dateert van voordat de bescherming inging? Wat zei de rechter daar onlangs over?

AANSPRAKELIJKHEID - WERKNEMER - 13.03.2024

Uw werknemer veroorzaakt schade bij een klant: wat wijzigt er?

Stel, uw werknemer gaat iets leveren bij een klant en door zijn fout gaat er iets mis en heeft de klant schade. De klant kan in dat geval bij u als werkgever komen aankloppen, maar soms kiest hij ervoor om rechtstreeks de werknemer aan te spreken. Kan dat en wat zal er hier wijzigen vanaf (vermoedelijk) 1 januari 2025?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - FAMILIAAL VERLOF - 13.03.2024

Werknemer wil onmiddellijk thuisblijven voor zijn ziek kind

Het kind van uw werknemer wordt plots zwaar ziek en belandt in het ziekenhuis. Hij wil daarom direct een aantal dagen thuisblijven. Dat is vervelend, in de eerste plaats voor de werknemer zelf. Welke opties bestaan er om dat te regelen?

VZW - BESTUUR - 12.03.2024

Notulen van de bestuursvergadering in uw VZW, wat moet u weten?

Wanneer u met het bestuur van uw VZW vergadert, worden hier idealiter notulen van genomen. Wat is het belang daarvan in de praktijk? Hoe stelt u die correct op? En is het eigenlijk verplicht om notulen te nemen?

VZW - BELASTINGEN - 12.03.2024

Snelle verkoop van gebouw door uw VZW belastbaar in de rechtspersonenbelasting!

Uw aan de rechtspersonenbelasting onderworpen VZW is eigenaar van een pand dat zij nu wil verkopen met winst. Is die meerwaarde dan belastbaar in de rechtspersonenbelasting? En hoe geeft uw VZW dat aan?

VZW - WERKING - 12.03.2024

Uw VZW mag niet zomaar gegevens identiteitskaart verwerken

Uw VZW organiseert een evenement dat enkel voor leden toegankelijk is. Mag zij dan aan bezoekers vragen hun identiteitskaart te tonen, zodat de VZW het lidmaatschap kan controleren? Mag uw VZW een identiteitskaart bijhouden als waarborg? Kortom, hoe moet u als VZW omgaan met de identiteitskaarten van uw leden?

VZW - BELASTINGEN - 12.03.2024

De nieuwe patrimoniumtaks aangeven in de praktijk

Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe patrimoniumtaks van toepassing die VZW’s jaarlijks moeten betalen. De deadline voor de aangifte is 31 maart 2024. Hoe geeft uw VZW die patrimoniumtaks in de praktijk aan en hoe waardeert u de bezittingen van uw VZW?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 12.03.2024

Moet u sociale bijdragen op betwiste inkomsten betalen?

Naar aanleiding van een fiscale controle wordt uw in de personenbelasting belastbaar beroepsinkomen verhoogd. U gaat niet akkoord en maakt bezwaar. Wat zijn dan de gevolgen voor uw sociale bijdragen?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 12.03.2024

RIZIV- en solidariteitsbijdrage op VAPZ?


VENNOOTSCHAP - AANWERVING - 12.03.2024

Een familielid als bestuurder of als (flexi)werknemer?

Uw partner, uw kinderen, uw ouders, … zijn werknemer of ambtenaar of gepensioneerd. Ze zouden echter bijkomend geregeld een handje willen toesteken in uw zaak. Hoe doen ze dat het best? Als bestuurder of zaakvoerder in bijberoep, als deeltijds gewone werknemer of als flexiwerknemer?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ONKOSTENVERGOEDING - 12.03.2024

Hoeveel buitenlandse dagvergoeding kan uw vennootschap u uitkeren en wat moet u hiervoor kunnen bewijzen?

Gaat u beroepsmatig naar het buitenland, dan mag u onder bepaalde voorwaarden een zgn. forfaitaire dagvergoeding opnemen uit uw vennootschap. Hoeveel bedraagt die vergoeding? En hoe zorgt u ervoor dat de fiscus u privé niet belast op die vergoeding of de aftrek ervan bij uw vennootschap niet in vraag stelt?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 12.03.2024

Een auto als uitkering van een liquidatiereserve?

Uw BV is eigenaar van een auto die u naar u privé zou willen halen. Eventueel kunt u dat doen door een uitkering in natura van een liquidatiereserve. Hoe zit dat dan met de vennootschapsbelasting, de roerende voorheffing en de btw?

PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 12.03.2024

Wanneer is uw gratis woning ook gemeubileerd?

Woont u gratis in een pand van uw BV, dan wordt u privé belast op een voordeel alle aard (VAA). Dat VAA is hoger als de woning op kosten van uw vennootschap gemeubileerd is, maar wanneer is dat het geval?

VOORAFBETALEN - 12.03.2024

Teruggave vennootschapsbelasting van 2022 of VA van 2023: als VA voor 2024?

Uw vennootschap heeft nog tot uiterlijk 10 april 2024 de tijd om haar eerste voorafbetaling (VA) voor 2024 te doen. Wist u dat u een teveel aan VA uit 2022 of 2023 ook kunt gebruiken voor 2024? Hoe doet u dat?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 12.03.2024

Twee leveringsopties geven bij online verkopen?

Als winkelier heeft u ook een webshop. Een nieuwe wet verplicht u om in dat geval uw klanten die via die weg bestellen, te laten kiezen tussen minstens twee verschillende leveringswijzen. Hoe gaat u daar het best mee om?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 12.03.2024

Nieuw digitaal platform voor consumenten op komst

Een nieuwe wet die op 1 februari 2024 van kracht ging, richt een digitaal platform voor consumenten op. Wat houdt dat platform precies in? Kunt u daar als winkelier ook mee te maken krijgen?

HANDELSPRAKTIJKEN - KOPPELVERKOOP - 12.03.2024

1 + 1 gratis: toegelaten of niet?

Supermarkten pakken weleens uit met acties in de zin van ‘1 + 1 gratis’ of zelfs ‘één kopen, twee gratis’. Is een dergelijke actie wel toegelaten? Aan welke grenzen moet u zich daarbij precies houden?

RECHT - ADVOCAAT - 12.03.2024

Schadevergoeding eisen wegens slechte reclame op sociale media?

Onlangs werd een YouTuber strafrechtelijk veroordeeld omdat hij een restaurant had genoemd in zijn filmpje. U ziet nu dat iemand uw zaak op sociale media in een slecht daglicht plaatst. Kunt u de schade die u daardoor lijdt dan zomaar laten vergoeden door de persoon in kwestie?

PERSONEEL - AANWERVEN - 12.03.2024

Familie of vrienden laten helpen tijdens een braderie?

U neemt binnenkort deel aan een braderie in uw straat. Mag u die dag enkele familieleden of vrienden inschakelen om u te komen helpen? Met welke spelregels moet u in dat geval rekening houden?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 12.03.2024

Particuliere klant gewond door wat u hem verkocht, wat nu?

Een particuliere klant beweert een verwonding te hebben opgelopen door een gebrek in het product dat u hem verkocht. Kan hij u dan aansprakelijk stellen voor de schade die hij daardoor leed? Hoe gaat u daar het best mee om?

ONROEREND GOED - BTW - 11.03.2024

Een nieuwbouw met btw verkopen: hoe zit dat precies?

Stel, u heeft privé een nieuwbouwappartement met btw gekocht als investering. Nu, niet veel later, krijgt u daar een mooi bod voor en wilt u het alweer verkopen. Maakt het dan uit, voor de winst waarop u belast wordt, of u met of zonder btw verkoopt? En wat is er ter zake via een KB van 17 december 2023 gewijzigd aan de formaliteiten als zgn. toevallige btw-plichtige?

FISCAAL - SCHENKING - 11.03.2024

Uw zaak overdragen aan een van uw kinderen: hoe vermijdt u later problemen met de andere kinderen?

U laat uw zaak gratis over aan een van uw kinderen. Kunnen de andere kinderen dan op het moment dat u overlijdt daarvoor een vergoeding vragen? Geldt dat ook als u de zaak tegen een ‘prijsje’ aan uw kind verkoopt?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 11.03.2024

Advieskosten voor e-facturatie: 120% aftrek?


FISCAAL - AUTO - 11.03.2024

Elektrische auto: wat met het voordeel alle aard en de fiscale aftrekbaarheid?

Over het voordeel alle aard van benzine- en dieselauto’s was begin 2024 heel wat commotie, maar wat met een elektrische auto? Hoe wordt het voordeel daarvoor berekend en wat met de aftrek van de autokosten?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 11.03.2024

Fiscale gevolgen als u in de gemeenteraad zou zetelen

Er werd u gevraagd om mee op te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024. Stel dat u op dat voorstel ingaat en verkozen zou worden, welke fiscale gevolgen heeft dat dan voor u? En wat met uw sociale bijdragen?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 11.03.2024

Uw teveel aan VA overdragen naar uw partner?


FISCAAL - ONROEREND GOED - 11.03.2024

Een extra fiscale reden om woninghuurcontract te registreren

U heeft zopas een appartement voor privégebruik verhuurd aan een particulier en nu moet het huurcontract nog geregistreerd worden. Hoe zit dat praktisch en wist u al dat u sinds een wet van 28 december 2023 nog een extra reden heeft om die registratie in orde te brengen, nl. voor uw privébelastingen? Hoezo?

DUURZAAM ONDERNEMEN - AUDIT-INTERNE CONTROLE - 08.03.2024

Boekhoudsoftware wordt duurzaamheidstool

Met het oog op uw ESG-rapportering is een helder inzicht in de ecologische voetafdruk van uw onderneming cruciaal. Kan de Duurzaamheidsmonitor van Yuki helpen om uw CO2 -verbruik in kaart te brengen?

DUURZAAM ONDERNEMEN - WETGEVING - 08.03.2024

Extra sorteerverplichting voor uw bedrijf

Duurzaam ondernemen betekent onder meer: uw afval sorteren. Sinds 1 januari 2024 geldt er voor élk bedrijf zelfs een extra sorteerverplichting wat betreft keukenafval en etensresten. Wat betekent dit voor u?

DUURZAAM ONDERNEMEN - WETGEVING - 08.03.2024

De herstelbaarheidsindex voor duurzamere aankopen

De Kamercommissie voor Energie, Leefmilieu en Klimaat keurde onlangs een wetsontwerp goed om op Belgisch niveau een herstelbaarheidsindex in te voeren. Wat mag u daarvan verwachten?

DUURZAAM ONDERNEMEN - BEDRIJFSCULTUUR - 08.03.2024

ESG-criteria koppelen aan bonussen: hoe pakt u dit aan?

Grote ondernemingen laten de variabele vergoeding van hun management steeds vaker bepalen door duurzaamheidsdoelstellingen. Wat kunt u daaruit leren?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 08.03.2024

Woninghuurovereenkomst maar ook een handelsactiviteit?

Stel, u verhuurt een woning waarbij u met de huurder afspreekt dat hij een deel van de woning professioneel mag gebruiken. Nadien laat de huurder weten dat hij de huurwoning verder wil verbouwen om zijn handelszaak uit te breiden, het gaat volgens hem om een handelshuur. Kan dat zomaar? Wat zei de rechter?

BRUSSELS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 08.03.2024

Brusselse energieregels: wat is er al definitief beslist?

Het Brussels parlement heeft op 23 februari 2024 het Brussels Wetboek voor Lucht, Klimaat en Energiebeheersing (BWLKE) aangepast. Welke energienormen zijn op komst en ligt dat al effectief vast?

MEDE-EIGENDOM - RESERVEKAPITAAL - 08.03.2024

Mag de VME het betaalde reservekapitaal terugstorten?

Een mede-eigenaar had achterstallen in de betaling van de bijdragen voor het reservekapitaal en die werden bij de verkoop van zijn appartement niet gerecupereerd. De VME beslist daarom dat de andere mede-eigenaars het reservekapitaal voor een deel teruggestort krijgen. Kan dat? Wat zei de rechter?

RUIMTELIJKE ORDENING - VARIA - 08.03.2024

Nieuw Waals decreet over ruimtelijke ordening


VLAAMS GEWEST - PREMIES - 08.03.2024

Renovatie verplicht: lagere rente bij de bank


FISCAAL - HUUR - 08.03.2024

Woning verhuren via gemeen huurrecht, fiscaal nadelig?

U bent eigenaar van een appartement dat u wilt verhuren. Een kandidaat-huurder wil dat echter huren via het gemeen huurrecht, nl. als kantoor en niet om er te wonen. Kan dat zomaar en wat zijn daarvan de gevolgen op het vlak van de personenbelasting en de te betalen registratierechten op de huurovereenkomst?

REGISTRATIERECHTEN - OPSCHORTENDE VOORWAARDE - 08.03.2024

Voorwaardelijke verkoop ontbinden: Cassatie geeft extra tijd!

Wilt u een compromis minnelijk op een fiscaal gunstige manier ontbinden zonder dat er een akte verleden wordt, dan is het van belang dat u dat binnen het jaar doet. Wanneer begint die termijn te lopen als het gaat om een compromis met een opschortende voorwaarde? Wat zei het Hof van Cassatie daar onlangs over?

WONINGHUUR - HUURDER - 08.03.2024

U verhuurt aan gehuwd koppel dat nadien uit elkaar gaat

Stel, u verhuurt een woning aan een getrouwd of wettelijk samenwonend koppel en na de breuk vertrekt een van hen. Welke gevolgen heeft dat voor de huurovereenkomst? Is dat verschillend per gewest? Wat zei de rechter daarover?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 08.03.2024

Proefperiode inlassen bij handelshuur?

Stel, een huurder wil graag eens een bepaald concept ‘uitproberen’ in uw handelspand. Welke afspraken kunt u daar dan over maken en wat zijn de valkuilen?

ONROEREND GOED - 08.03.2024

Onroerende verhuur aan uw vennootschap fiscaal bekeken

U wilt een gebouw of een gedeelte ervan verhuren aan uw vennootschap. Hoe wordt de huur belast bij u en onder welke voorwaarden, waarvan er twee nieuw zijn sinds aanslagjaar 2024, is de huur aftrekbaar voor uw vennootschap? Kunt u eventueel een nieuw gebouw met btw verhuren aan uw vennootschap en zo de btw op de bouw of aankoop recupereren?

ZORGVOLMACHT - 08.03.2024

Een zorgvolmacht voor uw vennootschap: (g)een evidente kwestie?

Wie uw vermogen zal beheren en hoe uw verzorging georganiseerd zal worden wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent, kunt u vastleggen in een zorgvolmacht. Daarin kunt u (bijna) alles regelen: het beheer van uw goederen, een voorziening met betrekking tot uw persoon en de volmacht om een aantal specifieke vermogensrechtelijke rechtshandelingen te stellen. Wat met uw vennootschap? Als u wilsonbekwaam zou worden, zit uw vennootschap mogelijk zonder bestuurder. Wie oefent uw stemrecht uit? U voorziet het best in een opvolgscenario.

LOONKOSTEN - 08.03.2024

Werkhervattingspremie voor langdurig zieken

Langdurige arbeidsongeschiktheid en werknemers die in arbeidsongeschiktheid blijven, betekenen niet alleen een verliespost voor de ondernemingen, maar ook voor onze maatschappij als geheel. Naast de responsabiliseringsbijdrage, die sinds het tweede kwartaal van 2023 aangerekend kan worden aan ondernemingen die te veel werknemers hebben die langer dan één jaar ziek zijn, wil de overheid niet alleen straffen, maar ook belonen. Deze beloning zit vervat in de werkhervattingspremie als de ondernemingen ervoor zorgen dat hun langdurig zieke werknemers gere-integreerd worden in de onderneming. Wat houdt deze premie in en hoe kunt u ze krijgen?

REKENING-COURANT - 08.03.2024

Een lening toestaan aan uw vennootschap: opgelet met overdreven interesten

Wanneer u een lening toestaat aan uw eigen vennootschap, kunnen de interesten die uw vennootschap betaalt, als niet-aftrekbare dividenden geherkwalificeerd worden. Dit gebeurt wanneer de omvang van de lening te groot is of wanneer de rentevergoeding te hoog ligt. De wetgever bepaalt zelf wanneer de rente op een rentevergoeding excessief is. Voor 2024 werd dit tarief voor een rc zonder vaste looptijd vastgeklikt op 8,02%. Beide grenzen (omvang lening en interestvoet) worden cumulatief toegepast. Hoe gebeurt de berekening van het te herkwalificeren bedrag dan concreet?

REKENING-COURANT - 08.03.2024

Herkwalificatie uitkering rekening-courant als uitkering van dividenden?

Eind vorig jaar besliste het hof van beroep van Antwerpen dat de fiscus terecht de aanzuivering van de rekening-courant van een natuurlijk persoon heeft geherkwalificeerd als belastbaar dividend door de aanwezigheid van fiscaal misbruik te claimen (Antwerpen, 17.10.2023) .

CONTRACTEN - 08.03.2024

Anticipatory breach: kunt u vooruitlopen op een toekomstige wanprestatie?

Sinds 1 juli 2022 maakt ook ons Belgisch intern recht melding van de ‘anticipatory breach’, in het Nederlands de ‘voortijdige ontbinding’ genoemd. Wat houdt dit precies in? Hoe verhoudt deze vorm van ontbinding zich tot de andere vormen van beëindiging van een overeenkomst? Wat zijn de voorwaarden om er gebruik van te kunnen maken? Is het nuttig hierover afspraken te maken? En vanaf wanneer kunt u zich erop beroepen?

LOONKOSTEN - 08.03.2024

Aanwezigheidsbeleid: hoe ziekteverzuim aanpakken?

Een recente studie van Attentia bij ongeveer 120.000 werknemers verspreid over 225 werkgevers tussen 2017 en 2023 toonde aan dat in 2023 het totale ziekteverzuim maar liefst bijna 10% van de totale werktijd van die werknemers bedroeg. Dat is een serieuze stijging, waarbij vooral het middellange en langdurige ziekteverzuim een recordhoogte bereikte. Hoe is dit te verklaren en wat kunt u als werkgever eraan doen?

MAATSCHAP - 08.03.2024

Een maatschap als doorgedreven aandeelhoudersovereenkomst voor uw BV of NV

De maatschap gecombineerd met een schenking is vooral populair bij successieplanning. De maatschap is echter ook een interessant instrument als een soort superaandeelhoudersovereenkomst voor exploitatie- en vastgoedvennootschappen. Hoe werkt dat juist en wat zijn de kosten en formaliteiten?

GDPR - 08.03.2024

Gegevens van uw huurder meedelen aan de syndicus: verplichting of niet?

Een mede-eigenaar die zijn appartement verhuurt, wordt weleens geconfronteerd met de vraag van de syndicus om de persoonsgegevens van de huurders mee te delen. In de mate dat de identiteits- en contactgegevens van de huurders persoonsgegevens zijn en de mededeling een verwerking is, moet bij deze vraag in beginsel rekening worden gehouden met de bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

BTW - LISTING - 08.03.2024

Btw-listing 2023 nu indienen!

Jaarlijks moet u een listing indienen van al uw btw-plichtige klanten in België aan wie u het afgelopen jaar gefactureerd heeft. Wat houdt dit precies in en wat riskeert u wanneer u te laat bent of helemaal geen listing zou indienen?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGAANSLAG - 06.03.2024

Achteraf opgestelde boekhouding nooit bewijskrachtig?

Een vennootschap wordt voor enkele boekjaren van ambtswege belast, omdat ze geen belastingaangifte heeft ingediend. Ze verdedigt zich met een boekhouding die meerdere jaren na de betrokken boekjaren werd opgesteld. Klopt het dat die boekhouding sowieso niet bewijskrachtig is, zoals de fiscus beweert?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 06.03.2024

Hoe wordt u privé belast bij verhuur privépand?

Als PRIVÉ-eigenaar wordt u zwaarder belast als uw huurder uw pand (gedeeltelijk) gebruikt voor beroepsdoeleinden. Een wet van 28 december 2023 voert echter twee nieuwe voorwaarden in voor die aftrek en dat reeds vanaf inkomstenjaar 2023! Hoe zit dat juist?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 06.03.2024

Verlies ten laste genomen voor behoud van voordeel alle aard?

Een bestuurder neemt een verlies van zijn BV ten laste. De fiscus verwerpt de aftrek als beroepskost, omdat de tenlasteneming niet gebeurd zou zijn om loon uit de BV te behouden. Was de rechter het daarmee eens, of hield hij rekening met een voordeel alle aard (VAA) dat de bestuurder enkele jaren had aangegeven?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 06.03.2024

120% kostenaftrek vanaf 2024 voor verplichte e-facturatie in b2b verband vanaf 2026!

De wet die het elektronisch factureren tussen Belgische btw-plichtige ondernemers vanaf 2026 verplicht, is een feit! Om de kosten die daarmee gepaard gaan te temperen, voert de regering een fiscale gunstmaatregel in.

BEDRIJFSLEIDER - TANTIÈME - 06.03.2024

In 2024 een tantième opnemen omdat u zich in 2023 te weinig loon toekende?

Uw accountant zegt dat u nu het best een tantième opneemt omdat uw loon van 2023 te laag is. Doet u dat niet, dan zou uw vennootschap uitgesloten zijn van het verlaagde tarief vennootschapsbelasting! Hoe zit dat?

AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 06.03.2024

Elektrische auto van BV laden met privézonnepanelen?

U rijdt met een elektrische auto van uw vennootschap, die u ook thuis oplaadt. Wordt u bovenop het voordeel alle aard (VAA) auto belast op een extra VAA wanneer u die laadkosten door uw vennootschap laat terugbetalen, en wat als de elektriciteit deels voortkomt van uw privé zonnepanelen?

GMD-ERELONEN - ASSOCIATIE - 05.03.2024

Hoe btw-problemen vermijden bij gepoolde gmd-erelonen?

Uw groepspraktijk heeft zonet – eind februari – de gmd-erelonen voor 2024 ontvangen. Na de eindafrekening van de kosten (van 2023) zullen die (meestal volgens een afgesproken sleutel) verdeeld worden onder de associés. Waarop moet u letten opdat er geen btw verschuldigd zou zijn op de uitbetalingen?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 05.03.2024

Voor wie is actinische keratose in februari 2024 een beroepsziekte geworden?

Begin februari 2024 werd in de media uitvoerig bericht dat actinische keratose (het ‘voorstadium’ van huidkanker) ingevolge een aanpassing van de wet als zgn. beroepsziekte erkend wordt voor wie in open lucht (ge)werkt (heeft). Wat betekent dat concreet en voor wie geldt dat precies?

GOED OM TE WETEN - ZIEKENHUISARTSEN - 05.03.2024

Vergoeding van 2022 voor stagemeesters van ASO’s eindelijk op komst


MEDISCH RECHT - 05.03.2024

Ook patiëntenplichten in nieuwe WPR?

In de nieuwe Wet Patiëntenrechten (WPR) is in zekere zin ook sprake van twee patiëntenplichten, nl. zich respectvol gedragen tegenover en samenwerken met de arts. Wat wordt daaronder verstaan en kunt u daar iets mee?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - EINDE - 05.03.2024

Weg in wederzijds akkoord met (alleen) het ziekenhuis?

Elke overeenkomst kan op elk moment in wederzijds akkoord beëindigd worden, zolang als de partijen ervan, en zij alleen, daar maar een akkoord over bereiken. Geldt dat ook voor uw ziekenhuisovereenkomst of hebben daarin ook nog andere ‘spelers’, bv. de medische raad (MR) en/of uw dienst, een vinger in de pap?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 05.03.2024

Accreditering tandartsen van 2023: indienen voor 31 maart 2024


AFTREKBARE BTW - AUTOKOSTEN - 05.03.2024

Btw-aftrek lichte vracht: kan dat beperkt worden tot 35%?

De btw-aftrek van een lichte vracht is in principe 100%. Wordt deze ook gemengd gebruikt, dan mag de aftrek bepaald worden op 85%. Bij een controle sprak een btw-controleur echter maar van 35%, zoals voor auto’s...

RECHT OP BTW-AFTREK - GEMENGD BTW-PLICHTIGEN - 05.03.2024

Wat melden als gemengde btw-plichtige tegen 22 april?

Binnenkort moeten een aantal gemengde of gedeeltelijk btw-plichtigen jaarlijks bepaalde informatie verstrekken aan de Btw? Wie moet dat nu precies doen en welke info moet er verstrekt worden? Wat heeft de Btw hier recentelijk beslist?

BTW-LISTING - JAARLIJKSE LISTING AFNEMERS - 05.03.2024

Vergeet die dure btw-listing niet

Tegen eind maart is het weer tijd voor de indiening van uw jaarlijkse klantenlisting. Wat is daarbij allemaal van belang en waarop moet u letten?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 05.03.2024

Werken aan een gemengd pand, quid 6% btw?

Onder welke voorwaarden kan het verlaagd renovatietarief van 6% btw toegepast worden bij gemengd gebruik van het pand? Maakt het echt zo’n verschil dat het privégebruik overheersend is? Waarop moet u letten?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 05.03.2024

Afbraak en wederopbouw: wat is van belang in 2024?

De btw-regels inzake het verlaagd btw-tarief van 6% bij afbraak en wederopbouw zijn gewijzigd sinds 1 januari 2024. Wat is er ook weer veranderd en waarop moet u letten tijdens de voorziene overgangsfase?

AFTREKBARE BTW - VARIA - 05.03.2024

Btw bij verkoop pand: soms wel en soms niet aftrekbaar?

Bij de verkoop van een gebouw, moet er btw betaald worden op het commissieloon van de vastgoedmakelaar en op het ereloon van de notaris. Klopt het dat die btw niet altijd aftrekbaar is?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 05.03.2024

Is een btw-vrijstelling verplicht of heb je een keuze?

Kunt u verzaken aan de toepassing van de vrijstellingen van art. 44 W.Btw en toch btw rekenen over de betreffende prestaties, of heeft u ter zake helemaal geen keuze? Wat moet u daarover weten?

AFTREKBARE BTW - AUTOKOSTEN - 05.03.2024

Beroepsgebruik auto: mag u overstappen naar methode 3?

Kunt u bij de terbeschikkingstelling van een firmawagen overschakelen van de eerste of tweede naar de derde methode om het beroepsgebruik te bepalen? Zo ja, waar moet u dan wel op letten?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 05.03.2024

Btw op GMD-erelonen in een associatie?

Hoe vermijdt u als groepspraktijk of associatie dat er btw toegepast moet worden op de onderlinge afrekeningen? Waarop moet u letten?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 05.03.2024

Terugkomen op een compromis voor een onroerend goed?

U heeft een compromis getekend voor de aankoop van een gebouw, maar bij nader inzien, nog vóór het verlijden van de authentieke akte, bedenkt u zich. Hoe vermijdt u dat u dan twee keer registratierechten moet betalen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 05.03.2024

Wat doet u met zgn. latente meerwaarden?

De werkelijke waarde van bepaalde activa van uw vennootschap kan hoger zijn dan hun boekwaarde. Wanneer mag of moet u die waardeverschillen, de zgn. latente meerwaarden, boeken om zo uw balans wat op te fleuren? Hoe zit dat fiscaal gezien?

TANTIÈME - 05.03.2024

Is het verlaagde vennootschapstarief de extra belasting op een tantième waard?

Omdat u in 2023 te weinig loon opgenomen heeft, zal uw BV uitgesloten zijn van het verlaagde tarief. U kunt dat tekort wegwerken met een tantième, maar kost u dat privé niet meer dan uw vennootschap bespaart?

JAARREKENING - NEERLEGGING - 05.03.2024

Meer boete laattijdige neerlegging jaarrekening


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 05.03.2024

Wanneer moet de bv of rv betaald worden?

Op uw loon en tantièmes moet uw vennootschap bedrijfsvoorheffing (bv) inhouden en op dividenden en interesten roerende voorheffing (rv). Wat is daarbij de uiterste betaaldatum en wat als u te laat betaalt?