GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - 26.03.2024

Geen minimumloon in startende vennootschap

Een vennootschap moet aan minstens één bedrijfsleider een minimaal loon toekennen om niet uitgesloten te zijn van het verlaagde vennootschapstarief, maar die voorwaarde geldt niet voor startende vennootschappen. Welke vennootschappen zijn dat precies?

Geen minimumloon nodig. Wanneer uw vennootschap niet aan ten minste één bedrijfsleider een minimumloon toekent, is ze in principe uitgesloten van het verlaagde belastingtarief van 20% op de eerste schijf belastbare winst van € 100.000. Dat loon moet ten minste € 45.000 bedragen of, als de belastbare winst van uw vennootschap lager is dan € 45.000, ten minste gelijk zijn aan die belastbare winst. Voor startende vennootschappen geldt die voorwaarde echter niet.

Wat is een startende vennootschap? Een vennootschap wordt als startend beschouwd tot en met het vierde boekjaar vanaf haar oprichting (art. 215, lid 3, 4° WIB 92) . Ze wordt in principe geacht opgericht te zijn op datum van de neerlegging van de oprichtingsakte op de griffie van de ondernemingsrechtbank (art. 145/26, §1, lid 3 WIB 92) .

Wat bij voortzetting activiteit? Als uw vennootschap een activiteit voortzet die u als natuurlijk persoon al uitoefende, wordt ze geacht opgericht te zijn op het ogenblik dat u zich voor die activiteit het eerst ingeschreven heeft in de KBO. Gaat het om de voortzetting van de activiteit van een andere rechtspersoon (vennootschap of VZW), dan telt de neerlegging van de oprichtingsakte van die al bestaande rechtspersoon op de griffie van de ondernemingsrechtbank (art. 145/26, §1, lid 4 WIB 92) .

Wat met vennootschap-bestuurder? Iemand die jaren bestuurder in persoonlijke naam geweest is van een vennootschap, oefent vanaf een bepaald moment het bestuur uit via een andere, nieuwe vennootschap. Volgens de minister heeft die vennootschap de eerste vier boekjaren recht op de vrijstelling van de minimumbezoldigingsvoorwaarde (parl. vr. nr. 1686, Vermeersch, 13.09.2023) . Het gaat nl. niet om de voortzetting van een activiteit zoals bedoeld in de wet. Een vennootschap besturen is immers geen ‘onderneming’ en vereist geen inschrijving in de KBO.

Een vennootschap is een starter tijdens de eerste vier boekjaren, te rekenen vanaf de neerlegging van de oprichtingsakte. Zet ze de activiteit van een natuurlijk persoon voort, dan wordt er geteld vanaf de inschrijving van die activiteit in de KBO. De activiteit van het besturen van een vennootschap is niet bedoeld, zodat een nieuwe vennootschap-bestuurder ook vier boekjaren de vrijstelling van de loonvoorwaarde geniet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878