Alle domeinen

2024 - Januari

LOONBESLAG EN OVERDRACHT - 31.01.2024

Welke grenzen voor loonbeslag in 2024?


LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 31.01.2024

Loonsopslag of liever een bedrijfsfiets?

Geeft u een werknemer een opslag, dan houdt hij daar bitter weinig aan over, zo kwam in de media. Misschien loont het de moeite om verder te kijken en na te gaan of hij niet liever iets anders krijgt dat meer opbrengt?

ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 31.01.2024

Landingsbaan: kan werknemer beslissen om terug te komen?

Een werknemer wil de laatste jaren van zijn loopbaan ‘uitbollen’ in een landingsbaan en verminderen met 1/5 of tot 1/2. Welke mogelijkheden zijn er? Wat als hij nadien van idee verandert en voltijds wil terugkomen?

LOON - LOONKOSTEN - 31.01.2024

Vrijstelling van prestaties tot pensioenleeftijd: een goed idee?

Een werkgever had een oudere werknemer die eigenlijk ‘op’ was, maar nog niet met (vervroegd) pensioen kon. Omdat hij zo’n loyale werknemer geweest was, wilde de werkgever een ‘geste’ doen door hem tot aan zijn pensioen – een langere periode dan zijn wettelijke opzegging – vrij te stellen van prestaties. Daar bleek echter een serieus prijskaartje aan te hangen... Hoe zit dat precies?

OPLEIDING - VARIA - 31.01.2024

Opleidingsdagen: wat telt mee als informele vorming?

Tegen 31 maart 2024 moet u als werkgever met minstens 20 werknemers voor de tweede keer een opleidingsplan opstellen. Bovendien hebben voltijdse werknemers sinds 2024 een individueel recht op vijf opleidingsdagen per jaar. Mag u daarvoor ook informele opleidingen meetellen en om welke gaat het dan?

LOON - VARIA - 31.01.2024

Moet u uw werknemers meedelen wie hoeveel verdient?

Een Europese richtlijn zou op termijn Belgische bedrijven verplichten om volledig transparant te zijn over alle lonen die van toepassing zijn. Dat om de loonkloof tussen mannen en vrouwen beter te kunnen aanpakken. Hoe zit dat precies? Waar moet u zich als kmo aan verwachten?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 31.01.2024

Wat mag men na pensioen verdienen in 2024?


ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 31.01.2024

Ontslag om een dringende reden: termijn van drie werkdagen vanaf het verhoor van de werknemer?

Wilt u als werkgever een werknemer ontslaan om een dringende reden, dan moet u dat op korte termijn doen na de kennisname van de feiten. Wanneer begint die termijn te lopen? Is dat in ieder geval pas na het verhoor van de werknemer? Wat zei de rechter onlangs?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 31.01.2024

Wat als werknemer ziek wordt tijdens collectieve sluiting?

Sinds 2024 heeft ziekte steeds voorrang op de jaarlijkse vakantie. Uw werknemers hebben dus recht op gewaarborgd loon, ook al worden ze tijdens de jaarlijkse vakantie ziek. Stel nu echter dat uw onderneming een collectieve sluiting kent, bv. wegens bouwverlof. Gelden die regels dan ook?

OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 31.01.2024

Waar uw algemene voorwaarden allemaal opzetten?

Net als veel van uw collega’s heeft u uw eigen algemene voorwaarden. Volstaat het dat u die enkel op uw facturen zet of zet u ze het best ook op andere documenten die van u uitgaan? Wat riskeert u als u dat niet doet?

VERZEKERINGEN - ALLE BOUWPLAATSRISICO’S - 31.01.2024

Een verplichte ABR-verzekering voor uw klant?

Is uw klant bij een bouw- of verbouwproject verplicht om een ABR-verzekering af te sluiten? Kunt u hem daartoe contractueel verplichten? Kunt u ook zelf zo’n verzekering aangaan en de premie daarvan aan de klant doorrekenen?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 31.01.2024

Naar de vrederechter, wat moet u weten?

Als u een discussie heeft met een klant over bv. een onbetaalde factuur, kunt u de zaak weleens voor de vrederechter brengen. Wanneer is dat precies het geval en moet u hiervoor altijd een advocaat onder de arm nemen?

ACTUALITEIT - BTW - 31.01.2024

Nieuwe regels voor gemengde btw-plichtige aannemers in 2024

Bent u als ondernemer in de bouwsector ook van plan om appartementen te verhuren (of overweegt u dit te doen)? Dan zal u worden aangemerkt als een ‘gemengde belastingplichtige’. Wat betekent dat precies? En wat is er sinds 2024 veranderd voor gemengde belastingplichtigen? Welke termijnen moet u in de gaten houden?

VOORDEEL ALLE AARD - BEDRIJFSWAGEN - 31.01.2024

Stijging voordeel alle aard bedrijfswagen in 2024?

Op 30.01.2024 werd op voorstel van minister Van Peteghem een akkoord bereikt binnen de regering om de zgn. referentie-CO2 -uitstoot maar lichtjes te doen dalen zodat het voordeel alle aard van een bedrijfswagen voor 2024 niet te sterk stijgt. Wat moet u hierover weten?

GRATIS LENING - VAA - 31.01.2024

Voordeel gratis lening 2023 is bekend!

Heeft u een schuld aan uw vennootschap, dan moet u daar ofwel interesten op betalen, ofwel wordt u privé belast op het feit dat u gratis leent van uw vennootschap (VAA gratis lening). Op 25.01.2024 werden de tarieven voor het VAA gratis lening voor inkomstenjaar 2023 in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. Waarover gaat het precies?

VZW - ACTIVITEITEN EN EVENTS - 30.01.2024

Een vergunning aanvragen voor een wafelverkoop met uw VZW?

Uw VZW wil occasioneel een huis-aan-huisverkoop of een verkoop op de lokale markt organiseren van bv. wafels. Heeft u daarvoor dan een vergunning nodig en hoe vraagt u die precies aan? Wat verandert er binnenkort aan de wettelijke spelregels?

VZW - GIFTEN - 30.01.2024

Met uw VZW fondsen ophalen via crowdfunding

Uw VZW wil op een originele manier geld ophalen voor haar activiteiten en overweegt om een crowdfundingcampagne op te starten. Hoe gaat uw VZW daarbij het best te werk? En zijn die giften fiscaal aftrekbaar voor de schenker?

VZW - BELASTINGEN - 30.01.2024

Dagcentra van VZW’s genieten voortaan ook 6% btw

Sinds 1 januari 2024 is er een wijziging van kracht wat betreft het btw-tarief dat van toepassing is op renovatiewerkzaamheden aan dagcentra die onder andere door een VZW uitgebaat worden. De wijziging heeft ook betrekking op de oprichting en de verkoop van dergelijke centra. Wat verandert er precies?

VZW - BESTUUR - 30.01.2024

Een gecoöpteerde bestuurder aanstellen in uw VZW

Wanneer een bestuurder van uw VZW ontslag neemt, kunt u die vervangen door een zgn. gecoöpteerde bestuurder. Wat is dat precies? En kan uw VZW dat hoe dan ook toepassen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 30.01.2024

Welke kosten zitten in uw algemene onkostenvergoeding?

Boven op een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen (kilometer- en zgn. dag- of reisvergoedingen) kunt u zich als bedrijfsleider eventueel ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. We bekijken enkele praktische vragen over zo’n algemene onkostenvergoeding. Hoe zit dat precies?

ONKOSTENVERGOEDING - 30.01.2024

Km-vergoeding voor een plug-inhybride?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 30.01.2024

Groter vrijgesteld dividend in 2024


VENNOOTSCHAPSBELASTING - WAARDEVERMINDERING - 30.01.2024

Wanneer de vrijstelling van waardeverminderingen op vorderingen vragen?

Een vennootschap boekt in 2011 een waardevermindering op een vordering, waarvoor ze pas in 2018 een fiscale vrijstelling vraagt. De fiscus weigert dat en de rechter volgt die visie op 19 september 2023. Waarom en wat kunt u daarvan onthouden?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - WONING KOPEN VIA DE VENNOOTSCHAP - 30.01.2024

Uw vennootschap het vruchtgebruik van een pand laten kopen, is dat interessant?

U heeft een pand op het oog waar ook uw vennootschap gevestigd zal zijn. Uw boekhouder stelt voor dat uw vennootschap dan het vruchtgebruik koopt en u privé de blote eigendom. Is dat fiscaal interessant?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - INVESTERINGSAFTREK - 30.01.2024

Recht op investeringsaftrek voor een gebouw?

Bouwt of koopt uw (kleine) vennootschap in 2024 een nieuw gebouw, dan kan ze daar eventueel een investeringsaftrek (IA) van 8% voor krijgen. Wanneer is dat zo en waarop moet u letten?

KAPITAAL - 30.01.2024

‘Beschikbare inbreng’ uitkeren?

U heeft de statuten van uw BV aangepast aan het hervormde vennootschapsrecht en het oude ‘kapitaal’ zgn. beschikbaar gemaakt. Heeft dat gevolgen voor het fiscaal statuut van dit deel van het eigen vermogen of voor de regels toe te passen bij een uitkering ervan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.01.2024

Welke gevolgen heeft een opschortende voorwaarde?

Uw vennootschap sluit een overeenkomst voor bv. de aankoop van een pand, waarin een opschortende voorwaarde opgenomen is. Wat zijn eigenlijk de burgerrechtelijke, boekhoudkundige en fiscale gevolgen van zo’n voorwaarde?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - WEDEROPBOUWRESERVE - 30.01.2024

Laatste kans om een wederopbouwreserve aan te leggen

Het voorbije boekjaar 2023 is het laatste waarvoor vennootschappen een belastingvrije wederopbouwreserve kunnen aanleggen. Wanneer kan dat ook alweer, hoelang is die reserve dan vrijgesteld van belasting en welke aandachtspunten zijn er te vermelden?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 30.01.2024

Hogere nettobestaansmiddelen voor kinderen ten laste in 2023 en 2024


BELEGGEN - 30.01.2024

Beleggen: impact leeftijd?

Met welke aandachtspunten houdt u voor uw beleggingen het beste rekening in functie van uw leeftijd?

BELEGGEN - 30.01.2024

Hoe deden uw beleggingen het in 2023?

Het zag er in 2023 aanvankelijk niet zo goed uit voor de beleggers. In een jaar waarin geopolitieke instabiliteit hoogtij viert, gedijen traditionele beleggingen meestal niet goed. Dankzij de bereidwillige medewerking van de centrale banken werd het uiteindelijk toch nog een goed jaar voor de beleggers…

VERHUUR - 30.01.2024

Een stedenbouwkundig onvergunde woning verhuren: wat riskeert u?

Mag u een (deel van een) woning of appartement verhuren als er geen stedenbouwkundige vergunning voor is? Kan de huurder dan het pand verlaten zonder een opzegtermijn na te leven? Kunt u eventuele huurachterstallen in zo’n geval nog invorderen? Kan de huurder het betaalde huurgeld terugvragen? Kunt u de huurschade terugvorderen? Riskeert u naast problemen met uw huurder ook boetes?

ONROEREND GOED - 30.01.2024

Vanaf 01.02.2024 nieuwe regels voor uw contracten met een vastgoedmakelaar

Met welke nieuwe regels moet u rekening houden als u in zee gaat met een vastgoedmakelaar voor de verkoop of verhuur van uw woning? Geldt er nog een bedenktijd en wat houdt die in? Voor hoelang kan het contract met de vastgoedmakelaar voortaan gesloten worden en hoe kunt u het opzeggen? Welke schadevergoeding bent u verschuldigd als u het contract niet naleeft of het vervroegd stopzet?

VASTGOED - 30.01.2024

Een woning verkopen zonder postinterventiedossier?

Wanneer bent u verplicht om bij de verkoop van uw woning of appartement een postinterventiedossier (PID) voor te leggen? Kunt u het pand ook verkopen als u nooit zo’n dossier liet opmaken of als u dat verloren bent? Kan de koper de koop naderhand dan in vraag stellen? Kunt u zich contractueel indekken als u toch tot een verkoop wilt overgaan zonder over een postinterventiedossier te beschikken? Kunt u zo’n dossier ook nu nog laten opmaken als u dat vroeger niet deed?

NALATENSCHAP - 30.01.2024

Verkoper onroerend goed overlijdt vóór de akte: wat precies aan te geven?

Bij een verkoop van een onroerend goed is het gebruikelijk dat de koper een voorschot van 10% van de verkoopprijs betaalt, terwijl de eigendomsoverdracht meestal wordt uitgesteld tot het verlijden van de notariële akte. Wat gebeurt er dan wanneer de verkoper overlijdt na het ondertekenen van het compromis, maar vooraleer de notariële akte werd verleden? Hoe moeten de erfgenamen van de verkoper de aangifte nalatenschap dan correct invullen?

NALATENSCHAP - 30.01.2024

Erfenis: niet eens met de verdeling door de notaris?

Welke stappen kunt u ondernemen als u het niet eens bent met een verdeling die de notaris voorstelt bij een echtscheiding of erfenis? Maakt het een verschil uit of de notaris al dan niet door de rechtbank is aangesteld? Over welke termijn beschikt u om uw opmerkingen bij de verdeling te laten kennen? Kunt u nadien nog bijkomende opmerkingen maken? Wie beslist vervolgens of uw opmerkingen al dan niet gevolgd worden? Met welke tijdsduur moet u bij dit alles nog rekening houden?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 29.01.2024

Uw voordeel alle aard woning, verwarming en elektriciteit in 2024

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap, dan wordt u daarop privé belast. Hoeveel kost u dat in 2024 en wat met het voordeel nutsvoorzieningen?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - KLANTEN - 29.01.2024

Een telfout gemaakt in uw offerte: is dat een probleem?

Bij het optellen van de verschillende deelposten van uw offerte begaat u per ongeluk een fout in uw nadeel. Kunt u die vergissing dan nadien nog rechtzetten? Hoe kunt u zich tegen zulke fouten beschermen in uw algemene voorwaarden?

VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 29.01.2024

Via rekening-courant geld uitlenen aan uw vennootschap in 2024 loont fiscaal gezien!

Uw vennootschap plant een investering in 2024. In plaats van daarvoor bij de bank te gaan lenen, wilt u privé dat geld via rekening-courant aan uw BV lenen. Hoe moet u dat concreet doen en hoeveel interesten kunt u dan op die rc-lening vragen in 2024?

KLANTEN - VOORSCHOT - 29.01.2024

Een voorschot vragen aan uw klanten: welke grenzen respecteren?

Kunt u aan uw klanten altijd een voorschot vragen voor de diensten of goederen die u zal leveren? Zijn er grenzen aan het bedrag dat u als voorschot mag vragen? Op wat moet u het voorschot dan aanrekenen?

VERZEKERINGEN - 29.01.2024

Vanaf 1 oktober 2024 uw verzekeringspolis gemakkelijker opzeggen?

Vanaf 1 oktober 2024 treedt een nieuwe wet in werking die de opzeggingsregels voor verzekeringsovereenkomsten verandert en gemakkelijker zou maken. Wat wijzigt er precies door de wet van 9 oktober 2023 aan de opzeggingstermijn?

MEDE-EIGENDOM - REGLEMENT VAN ORDE - 26.01.2024

Beslissen over de werken als er maar één offerte voorligt?

Het reglement van interne orde kan voorzien dat u als syndicus voor ‘duurdere’ werken meerdere offertes moet opvragen. Is het dan voldoende als er twee offertes opgevraagd werden, maar er maar één voorligt? Wat zei de rechter onlangs?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 26.01.2024

Waterleiding en de tussenkomst van de brandverzekering

Stel, al dan niet door het vriesweer ontstaat er een lek in de waterleiding en dat veroorzaakt schade in een pand. Is zoiets dan gedekt door de brandverzekering? Komt de verzekeraar ook tussen in de kosten voor het opsporen van het lek?

WONINGHUUR - STUDENT - 26.01.2024

Te vroeg om een studentenhuur af te sluiten?


VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 26.01.2024

Vastgoedmakelaarswet gaat in vanaf 01.02.2024


FISCAAL - INTERESTAFTREK - 26.01.2024

Enkel interestaftrek voor niet-eigen woning sinds 2024

Sinds 1 januari 2024 is de federale belastingvermindering voor de niet-eigen woning afgeschaft. De aftrek van interesten op een lening voor die niet-eigen woning blijft daarentegen wel bestaan. Hoe werkt die regeling ook alweer en wat zijn de voorwaarden?

BTW - 6%-TARIEF - 26.01.2024

6% btw op sloop en wederopbouw in 2024

De btw-regels in verband met de toepassing van het verlaagde btw-tarief voor afbraak en wederopbouw zijn gewijzigd sinds 1 januari 2024. Wie kan het tarief voortaan nog genieten en zijn de oude regels soms nog van toepassing?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 26.01.2024

Wat is het belang van een uitzettingsbeding bij handelshuur?

Sluit u een nieuw handelshuurcontract, dan kan het – zeker als u van plan bent om het pand in de komende jaren te verkopen – van belang zijn om in het huurcontract een zgn. uitzettingsbeding op te nemen. Hoe zit dat precies?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 26.01.2024

Hoelang loopt uw bemiddelingsopdracht vanaf 1 februari 2024?

Stel, u spreekt als vastgoedmakelaar een bemiddelingsopdracht af met een particuliere klant (consument): hoelang mag die dan lopen en welke opzeg of verlenging kunt u voorzien? Welke nieuwe spelregels gelden vanaf 1 februari 2024?

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 26.01.2024

Woninghuurder betaalt u niet, wat dan?

Stel, u verhuurt een woning, maar uw huurder betaalt u niet. Hoe u in dat geval het best reageert en hoe u de huurder voor de vrederechter brengt, is verschillend in de volgende drie situaties...

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 25.01.2024

Hoe uw fiscaal optimaal loon voor 2024 bepalen?

Volgens uw collega neemt u het best zo weinig mogelijk loon op uit uw vennootschap als u privé voldoende middelen heeft. Uw vennootschap moet nl. minder belastingen betalen dan u privé. Is dat wel helemaal juist?

AANGIFTE - VARIA - 25.01.2024

Hoeveel bedraagt het Kadastraal Inkomen (ki) van een in 2024 aangekocht buitenlands vastgoed?

Bent u van plan om in 2024 een buitenlands onroerend goed aan te schaffen of heeft u net een aangekocht, dan moet u dat melden bij de fiscus. Hoe doet u dat? En hoe zit dat met de Belgische belastingen?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 25.01.2024

Mag de fiscus een gemengd gebruikte e-mailbox inzien?

Bij een btw-controle krijgt een bedrijf de vraag om alle e-mails in te zien en te kopiëren. De bedrijfsleider weigert dit, omdat die e-mailboxen ook privé zouden worden gebruikt. Is dat een argument waar de rechter oren naar had?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 25.01.2024

Hoeveel mag u als gepensioneerde bijverdienen in 2024?

Wilt u nog bijverdienen wanneer u met pensioen gaat, dan moet u soms rekening houden met ‘grensbedragen’. Wanneer is dat zo? En wat zijn dan de gevolgen als de grensbedragen overschreden worden?

AANGIFTE - VARIA - 25.01.2024

Fiches 281.10/20: Check de vermelding van onkostenvergoedingen van 2023!

Sinds 2022 bestaat er een verruimde ficheplicht i.v.m. terugbetalingen aan werknemers en bedrijfsleiders van zgn. kosten eigen aan de werkgever. Die aangifte moet uiterlijk op 29.02.2024 gebeuren via de fiche 281.10 of 281.20. Check dus nu en stuur eventueel nog snel bij!

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 25.01.2024

Tijdig voorafbetalen wordt sterk aangeraden in 2024!

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt in principe een zgn. belastingvermeerdering. Hoeveel bedraagt die vermeerdering voor 2024? Is zo’n vermeerdering ook voor u van toepassing? En wanneer moet u hoeveel voorafbetalen?

PERSONEEL - SOCIAAL VOORDEEL - 25.01.2024

Kosten van meerdere teambuildings per jaar aftrekbaar?

U organiseert meerdere keren per jaar een teambuildingactiviteit voor al uw werknemers of per afdeling. Zijn de kosten daarvan (volledig) fiscaal aftrekbaar? Wat vindt de minister daarvan?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 25.01.2024

Wanneer kan de fiscus het resultaat op nul zetten?

Een belastingplichtige geeft voor een activiteit in bijberoep een fiscaal verlies aan. De fiscus zet het resultaat op nul omdat de boekhouding van die activiteit niet bewijskrachtig zou zijn. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan?

GOED OM TE WETEN - ORDE DER ARTSEN - 23.01.2024

CRA kan niet adviseren bij euthanasie bewoner


GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 23.01.2024

Grensbedragen 2024 voor werken na pensioen


PATIËNTENRECHTEN - 23.01.2024

Geen kostenvergoeding voor kopie van dossier meer door Europees arrest?

U mag in principe een kleine kostenvergoeding vragen aan iemand die een kopie van zijn dossier wil. Het Europees Hof van Justitie (EHJ) heeft Duitsland echter ‘veroordeeld’ voor een gelijkaardige bepaling. Wat nu?

MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISARTS - 23.01.2024

Nieuwe bevoegdheden voor de hoofdarts sinds eind 2023

De hoofdarts is, zoals u weet, verantwoordelijk voor ‘de goede gang van zaken in het medisch departement van het ziekenhuis’. Ingevolge een nieuwe wet van eind 2023 beschikt hij in dat kader ook over een zgn. instructierecht en over de mogelijkheid om een waarschuwing te geven. Wat houdt dat in en hoever gaat dat?

HUISARTSEN - IMPULSEO - 23.01.2024

Hoe werkt de Impulseo-aanvraag in het Vlaamse systeem?

Op uw Impulseo-aanvraag van 2024 die op de loonkosten van 2023 slaat, zal in Vlaanderen de nieuwe Vlaamse regeling van toepassing zijn. De overgangsregeling van het oude federale KB is immers afgelopen. Welke wijzigingen, naast dat ook verpleegkundigen in aanmerking komen, zal dat nog met zich meebrengen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 22.01.2024

Nutsvoorzieningen door uw vennootschap laten betalen?

Uw vennootschap is gevestigd op uw privéadres en voert van daaruit haar werkzaamheden uit. Kan uw vennootschap dan bijdragen in de kosten voor gas en elektriciteit? Hoe regelt u dat fiscaal gezien?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 22.01.2024

Ook de tankkosten laten betalen door uw vennootschap?

Wanneer u een wagen koopt met uw vennootschap en u die als bedrijfsleider ook privé gebruikt, stelt zich uiteraard ook de vraag naar de tankkosten voor die wagen. Kunnen die tankkosten ook door de vennootschap gedragen worden? Hoe zit dat fiscaal gezien?

VERVOER - AUTO - 22.01.2024

Online tools voor uw mobiliteit

Sinds de opmars van de elektrische wagen is mobiliteit in volle transitie. Deze webtools kunnen u alvast helpen met het beheer van uw wagenpark.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 22.01.2024

Zeven goede voornemens voor uw online veiligheid

Deze zeven goede voornemens om uw online veiligheid in 2024 te verhogen blijft u het best het hele jaar volhouden. Waarover gaat het precies?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 22.01.2024

Wat kunt u verkeerd doen met uw wachtwoorden?

Dat u zeker niet overal hetzelfde wachtwoord mag gebruiken, weet u al lang. Maar welke andere fouten kunt u nog maken met wachtwoorden? We frissen kort enkele fouten én best practices op.

BEVEILIGING - VARIA - 22.01.2024

Tweestapsverificatie met een kapotte smartphone?

Veilig inloggen in een applicatie of op een website doet u via tweestapsverificatie. Die procedure maakt gebruik van een smartphone. Wat als dat toestel stukgaat of u het kwijtraakt?

SOFTWARE - APPS - 22.01.2024

Welke AI-chatbot op uw smartphone gebruiken?

Maakt u al regelmatig gebruik van ChatGPT? Dat kan ook via een app op uw smartphone. Verder zijn er nog andere AI-chatbotapps beschikbaar. We vergelijken enkele apps.

E-MAIL - E-ZINE - 22.01.2024

Wat is het beste tijdstip voor uw e-mailings?

Binnen de communicatiemix van uw bedrijf is de elektronische nieuwsbrief een uiterst efficiënt en flexibel medium, maar wanneer verstuurt u die het beste? Met deze tips vergroot u de kans dat uw nieuwsbrief geopend en gelezen wordt.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 19.01.2024

Nieuwe (grensoverschrijdende) reorganisatievormen: de fiscale wetgever past zich aan

Vennootschappen kunnen, met naleving van enkele voorwaarden, bepaalde reorganisatievormen op belastingneutrale wijze laten plaatsvinden. Aangezien de mogelijke reorganisatievormen in eerste instantie vennootschapsrechtelijk worden vastgelegd, moet de fiscale wetgever waar nodig wel gelijke tred houden met eventuele wijzigingen.

INTERNATIONAAL - 19.01.2024

Belastinghervorming Hongkong: na 2023 nog steeds DBI‑aftrek?

Onder impuls van de EU heeft Hongkong zijn vennootschapsbelasting aangepast met ingang van 1 januari 2023. In 2024 staan mogelijk nog verdere wetswijzigingen op stapel. Wat is er gewijzigd en wat is de mogelijke impact voor Belgische vennootschappen die Hongkongaandelen bezitten?

VENNOOTSCHAP - MEERWAARDEN OP AANDELEN - 19.01.2024

‘Internemeerwaarde’-aandelen beteugeld via antimisbruikbepaling

Een constructie waarbij de aandeelhouders van een werkvennootschap hun aandelen met belastingvrije meerwaarde verkopen aan een zelf opgerichte holding, die zich daarna belastingvrij de reserves van de werkvennootschap laat uitkeren om daarmee vervolgens de schuld uit de aankoop van de aandelen af te lossen, vormt (in casu) voor het hof van beroep van Antwerpen een geval van fiscaal misbruik in de zin van art. 344, §1 WIB 92 (Antwerpen, 17.10.2023, 2022/AR/955) . Hoe is het zover kunnen komen?

FISCALE CONSOLIDATIE - 19.01.2024

DBI-aftrek op excessieve groepsbijdrage: saga of kafka?

Sinds 2019 is in België een vorm van fiscale consolidatie mogelijk via de groepsbijdrageregeling. De regeling boet echter sterk aan belang in wanneer een verlieslatende vennootschap dividenden ontvangt die in aanmerking komen voor de DBI-aftrek, aangezien dergelijke dividenden het fiscale verlies na de eerste bewerking beperken en dus ook de mogelijkheid om een belastingvrije overname van winst te realiseren.

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 19.01.2024

In 2024 mag u veel meer interesten op uw rc-tegoed vragen!

Leent u privé geld uit aan uw vennootschap via een rekening-courant (rc), dan mag u voor die lening interesten vragen aan uw vennootschap. Hoeveel is dat dan voor 2024? En waarop moet u letten?

BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 19.01.2024

De maatschap en de feitelijke vereniging: btw-plichtig?

Ingevolge de invoering van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen ondergingen o.m. de rechtsfiguren van de maatschap en de feitelijke vereniging grondige wijzigingen. De Btw-Administratie heeft dan ook de nodige toelichting verschaft omtrent hun hoedanigheid als btw-plichtige (circ. 2023/C/100, 13.12.2023) zoals toepasselijk vanaf 1 januari 2024.

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 19.01.2024

Hoeveel VAA gratis woonst in 2024?

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap die ook uw nutsvoorzieningen betaalt, dan kost u dat privé voor 2024 behoorlijk meer. Hoeveel?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 18.01.2024

Redenen voor het ontslag: wie moet wat bewijzen?

Stel, u ontslaat een werknemer wegens haar gedrag, slechte attitude en de vertroebelde relatie met bepaalde collega’s. De werknemer betwist dat en er ontstaat een welles-nietesdiscussie. Welke bewijselementen helpen u in zo’n geval wel of niet vooruit? Daarover sprak de arbeidsrechtbank zich onlangs uit.

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 18.01.2024

Ziektedag tijdens de kerstvakantie zonder ziekteattest?

Een werknemer keert een dag later terug uit skivakantie en laat weten dat hij tijdens die vakantie – in 2024 – één dag ziek geweest was. Hij had gehoord over de nieuwe regeling over het inhalen van ziektedagen op vakantie en dacht omdat het maar één dag was, dat hij geen ziekteattest nodig had en dat hij een dag later mocht terugkeren. De werkgever vroeg zich af of dat allemaal zomaar kan.

AANWERVEN - flexi - 18.01.2024

Jobtime van 100% naar 80% en dan bijwerken als flexi?

Een flexijob is voor de werknemer voordeliger dan een ‘gewone’ job. Stel, een voltijdse werknemer overweegt daarom om over te stappen op een 80%-jobtime en dat te combineren met een flexijob. Wat is er dan sinds 2024 van belang?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 18.01.2024

De werknemer kan met meer vragen terecht op mypension.be

Stel, een werknemer heeft vragen over zijn wettelijk of aanvullend pensioen. Voor veel van dergelijke vragen kunt u hem doorverwijzen naar mypension.be (zie https://www.mypension.be ). Hoe zit dat precies? Welke mogelijkheden zijn er onlangs toegevoegd en welke zijn er nog op komst?

LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 18.01.2024

Nieuw (hoger) km-forfait sinds 1 januari 2024?


LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 18.01.2024

Grensbedrag loonbonus in 2024


AANWERVEN - flexi - 18.01.2024

Voor het eerst een ‘flexi’ aanwerven?

De wet is gepubliceerd, waardoor sinds 2024 in veel meer sectoren flexi’s mogelijk zijn. Wat is er van belang indien u effectief voor het eerst een flexi aanwerft?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 18.01.2024

Sollicitaties en bewaren gegevens gelet op de GDPR

Indien u een vacature heeft, verwerkt u bepaalde informatie over de sollicitanten en bewaart u hun gegevens. Hoe doet u dat met respect voor de GDPR en hoelang mag u die gegevens dan bewaren?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 18.01.2024

Dag X: start van de effectieve verkiezingsprocedure!

De volgende belangrijke dag voor de sociale verkiezingen 2024 is dag X, die valt tussen 13 en 26 februari 2024. Dag X vormt de start van de eigenlijke verkiezingsprocedure. Wat is er op dat moment van belang?

BELEGGEN - VARIA - 18.01.2024

Moet u meerwaarden op bitcoins en cryptomunten aangeven?

Bijna 300.000 Belgen bezitten cryptomunten. Worden zij belast op de gerealiseerde meerwaarde? En wat als het gaat om een beperkt bedrag in bitcoins via een op de beurs genoteerde tracker?

BELEGGEN - VARIA - 18.01.2024

LEI-code, ook voor een maatschap?


PENSIOEN - VAPZ - 18.01.2024

VAPZ: snel betalen, beste optie?

Volgens uw verzekeraar of sociale kas kunt u het best nu en in één keer uw volledige VAPZ-premie betalen. Is dat zo en welk rendement mag u verwachten?

BELEGGEN - DIVIDEND - 18.01.2024

Roerende voorheffing op Franse dividenden: de strijd is beslist!

Jarenlang heeft de fiscus zich met hand en tand verzet tegen de zgn. verrekening van het ‘forfaitaire gedeelte van de buitenlandse belasting’ (FBB) op Franse dividenden. Nu heeft het Hof van Cassatie deze strijd definitief en volledig in uw voordeel beslecht. Hoe gaat u hiermee om?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 18.01.2024

Na een gesplitste aankoop toch verkopen?

Hoe zit dat juist als u een gesplitste aankoop doet van bv. een appartement vanwege uw successieplanning, maar nadien toch het pand wilt verkopen. Kan dat? En hoe zorgt u ervoor dat uw successieplanning intact blijft bij een verkoop?

PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 18.01.2024

In 2024 fiscaalvriendelijk een pensioenspaarpot opbouwen

Het wettelijk pensioen van een zelfstandige is meestal onvoldoende om uw levensstandaard te behouden. Hoe kunt u op een fiscaalvriendelijke manier wat extra opbouwen? En welk pensioenproduct is fiscaal gezien het interessantste?

VZW - VRIJWILLIGERS - 16.01.2024

Alle vrijwillige ambulanciers genieten voortaan hogere fiscale vrijstelling

Bepaalde vrijwillige ambulanciers die ingeschakeld worden door VZW’s die ambulancediensten leveren, kunnen een bepaald bedrag belastingvrij ontvangen. Sinds inkomstenjaar 2023 werd die vrijstelling uitgebreid. Wat verandert er precies?

VZW - BESTUUR - 16.01.2024

Bestuursverbod nagaan bij benoeming bestuurder in VZW

Als uw VZW een bestuurder wil benoemen, moet ze sinds 1 augustus 2023 nagaan of de kandidaat geen bestuursverbod heeft. Wat zegt een nieuwe wet daar precies over? En wat als uw VZW die verplichting vergeet?

VZW - WERKING - 16.01.2024

Garantie op basisbankdiensten ook voor VZW’s

Ondervindt uw VZW moeilijkheden bij het openen van een bankrekening? Sinds 27 februari 2023 kunnen alle ondernemingen bij bepaalde banken terecht voor basisbankdiensten. Ook VZW’s vallen onder die regeling. Hoe gaat dat in zijn werk?

VZW - VRIJWILLIGERS - 16.01.2024

Jobstudent en verenigingswerker: toch nog ten laste van ouders?

Uw VZW heeft verenigingswerkers in dienst die ook als jobstudenten werken. Ze vragen zich nu af of hun vergoeding als verenigingswerker ertoe zal leiden dat ze niet meer ten laste zijn van hun ouders. Wat zei de minister daarover?

FACTURATIE - 16.01.2024

Wat u nu al moet weten over elektronische facturatie

In België wordt elektronische facturatie voor bepaalde transacties vanaf 2026 verplicht. Bepaalde kosten ter zake zouden tijdelijk wel verhoogd aftrekbaar zijn. Wat moet u daarover nu al weten?

REKENING-COURANT - 16.01.2024

Hoeveel aftrekbare interesten vragen op uw rc-tegoed in 2024?

Heeft u een rekening-couranttegoed op uw vennootschap, dan kunt u daarop interesten vragen. Die zijn voor uw vennootschap wel maar fiscaal aftrekbaar in de mate dat een jaarlijks bepaalde interestvoet niet overschreden wordt. Hoeveel is dat voor 2024?

VENNOOTSCHAP - KBO - 16.01.2024

Uw vennootschap geschrapt uit de KBO?

Uw vennootschap moet ingeschreven zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Soms kan de inschrijving echter ‘doorgehaald’, lees: geschrapt worden. Wanneer dan? Wat is er daarbij door een wet van 5 november 2023 veranderd en hoe maakt u die schrapping ongedaan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - GESPREIDE TAXATIE - 16.01.2024

Meerwaarden gespreid laten belasten of beter niet?

Uw vennootschap heeft in 2023 een investering verkocht met winst. Als u niets doet, is die winst in één keer belastbaar voor boekjaar 2023. Onder bepaalde voorwaarden kunt u ze echter ook gespreid laten belasten. Wat zijn de voordelen daarvan en kiest u soms beter toch voor een belasting in één keer?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 16.01.2024

Nieuw huurcontract opmaken als er iets wijzigt aan uw handelspand?

Moet er als u een extra stuk winkelruimte wilt huren, een nieuwe huurovereenkomst worden opgemaakt? Kunt u ook werken met een addendum aan het oorspronkelijke contract? Hoe gaat u daarbij te werk?

FISCAAL - BTW - 16.01.2024

Btw rekenen op goederen die u weggeeft?

Heeft u btw op goederen gerecupereerd en geeft u die goederen gratis weg, dan moet u daarop btw rekenen. Is dat altijd zo?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 16.01.2024

Na 31 januari kunt u nog verkopen met kortingen zolang u geen verlies maakt

Tegen het einde van de solden heeft u in uw winkel nog een aantal goederen liggen die u verder tegen soldenprijzen zou willen verkopen. Mag u uw solden dan met een aantal dagen ‘verlengen’? Hoe kunt u wel te werk gaan?

RECHT - LEVERING - 16.01.2024

Dozen van uw leverancier het best dadelijk uitpakken!

U krijgt een behoorlijk grote levering van een leverancier binnen. Waarom kijkt u dan het best zo snel mogelijk na of de geleverde goederen wel in orde zijn? Hoe gaat u te werk als dat niet het geval is?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 16.01.2024

Wat doen met niet-afgehaalde herstellingen?

Hoewel u uw klant verwittigde dat ‘zijn’ herstelling klaar is, haalt hij die niet bij u op. Hoe gaat u dan het best te werk? Kunt u in dat geval van de klant een ‘stockagevergoeding’ vragen of overgaan tot verkoop van de herstelde goederen?

RECHT - HANDELSNAAM - 16.01.2024

Een bistro met dezelfde naam opent, wat nu?

U stelt vast dat een collega een bistro opent met dezelfde naam als de uwe. Moet u dat dan zomaar aanvaarden of kunt u zich daartegen verzetten? Is het hiervoor nodig dat u de benaming van uw zaak laat registreren?

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 15.01.2024

Uw woning te goedkoop verkopen aan uw kind: welk risico?

U gaat binnenkort verhuizen naar een appartement en uw woning komt dan leeg te staan. U denkt eraan om die te verkopen aan uw dochter, maar uiteraard wel tegen een schappelijke, lees: lage prijs. Is dat fiscaal gezien een probleem en valt daar een mouw aan te passen?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 15.01.2024

Tarief km-vergoeding voor eerste kwartaal 2024


FISCAAL - VOORAFBETALEN - 15.01.2024

Niet voorafbetalen in 2024: 9% boete!

Voor inkomstenjaar 2024 is de boete wegens onvoldoende voorafbetalingen fors verhoogd naar 9%. Geldt dat zowel voor vennootschappen als eenmanszaken en hoe gaat u daar het best mee om?

RECHT - RECHTBANK - 15.01.2024

Een minnelijke regeling ook nog mogelijk in de rechtbank?

Een wet van 19 december 2023 maakt het mogelijk om – als een dossier in de rechtbank aanhangig gemaakt is – daar toch nog te onderhandelen over een minnelijke regeling. Wat houdt die wet precies in? Wat als u niet tot een regeling komt?

VENNOOTSCHAP - UBO - 15.01.2024

Ambtshalve schrapping in KBO ook mogelijk als uw vennootschap haar UBO-verplichtingen niet nagekomen is!

Vennootschappen die hun zgn. UBO-verplichtingen niet nakomen, riskeren door een recente wet van 5 november 2023 een ambtshalve doorhaling in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Wat zijn die verplichtingen precies en wat zijn de gevolgen van zo’n schrapping in de KBO?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 15.01.2024

Te snel afgeschreven, dus belast op een afschrijvingsexcedent

Uw eenmanszaak of vennootschap heeft eind vorig jaar een belastingcontrole gehad en ter afronding daarvan wil de controleur onder meer een zgn. afschrijvingsexcedent belasten. Wat is dat precies? Gaat u het best akkoord met die taxatie of niet en wat doet uw boekhouder er dan nadien het best mee?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 15.01.2024

Is uw binnenlandse dagvergoeding in gevaar?


BTW - VERPLICHTINGEN - 12.01.2024

Digitaal factureren verplicht vanaf 2026


CONTROLE EN BETWISTINGEN - VERHOGINGEN EN BOETES - 12.01.2024

Aanslag van ambtswege, dus zwaardere sanctie?

Een aanslag van ambtswege is mogelijk in vijf situaties die een fiscale overtreding uitmaken. Is de boete of belastingverhoging voor zo’n overtreding dan ook automatisch hoger dan wanneer de gewone aanslagprocedure toegepast wordt?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 12.01.2024

Werken na uw pensioen

U bent 65 geworden en heeft uw pensioen aangevraagd, maar u bent tegelijk ook nog blijven werken in uw eenmanszaak. Zal u daardoor meer belastingen betalen op uw pensioen? Is het m.a.w. een goed idee om dat te combineren of net niet?

AFTREKBARE KOSTEN - ONROEREND GOED - 12.01.2024

Zonnepanelen op gemengd pand?

U wilt zonnepanelen laten plaatsen op een pand dat u zowel privé als voor uw zaak gebruikt. Hoe zit dat fiscaal gezien? In welke mate kunt u de aanschaffingskosten in aftrek nemen en heeft u recht op de investeringsaftrek? En wat met de btw?

AUTO - FISCALE AFTREK - 12.01.2024

Elektrische auto en laadstation kopen in 2024?

U overweegt om dit jaar voor uw eenmanszaak over te stappen op een elektrische auto en een laadstation te kopen. Welke regels gelden dan voor de belastingen, btw, belasting op inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting?

BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 12.01.2024

Afbetalen bij de fiscus of lenen?

U heeft momenteel wat cashflowproblemen en net nu is uw aanslag personenbelasting in de bus gevallen. U kunt bij de Belastingdienst een afbetalingsplan aanvragen of het geld ontlenen bij de bank. Maar wat is het verstandigst om te doen? Even kijken…

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 12.01.2024

Een factuur in januari over december?

U heeft in januari 2024 een factuur ontvangen voor diensten of leveringen die dateren van eind 2023. Is dat dan een kost van 2023 of 2024?

BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 12.01.2024

Wanneer betaalt de fiscus terug?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 12.01.2024

Sectorforfait advocaten combineren met werkelijke kosten?

Als advocaat kunt u op basis van een sectorakkoord bepaalde beroepskosten forfaitair aftrekken. Welke kosten zijn dat precies? En mag u dat dan combineren met andere kostenaftrekken, zoals het algemeen forfait of de werkelijke kosten?

WONINGHUUR - VREDERECHTER - 12.01.2024

Huurder is verdwenen, hoe krijgt u uw huurwoning weer vrij?

Een huurder heeft uw huurwoning slechts één week bewoond waarna hij niet meer in de woning aanwezig is. Er staan nog wel goederen van hem in de woning, maar hij betaalt de huur niet. Is het in zo’n geval echt nodig om naar de vrederechter te stappen en een lange procedure rond uithuiszetting te volgen?

VERKOOP - VLAAMS GEWEST - 12.01.2024

Nieuw: Vlaams Vastgoedinformatieplatform


REGISTRATIERECHTEN - ERFPACHT EN OPSTAL - 12.01.2024

Registratierecht erfpacht en opstal verhoogd


FISCAAL - MEERWAARDEN - 12.01.2024

U verkoopt een privépand, is de meerwaarde belastbaar?

De meerwaarde op de verkoop van een pand dat u privé bezit, is in principe enkel belastbaar (tegen 16,5% of 33%) als het gaat om een ‘snelle wederverkoop’. Enkel als er op korte tijd meerdere aan- en verkopen geweest zijn, riskeert u nog een extra controle van de fiscus. Waar gaat dan precies om?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 12.01.2024

Meerdere eigenaars van één appartement: wie mag stemmen op de algemene vergadering van de VME?

Het gebeurt vaak dat een appartement of een andere privatieve kavel in een appartementsgebouw toebehoort aan meerdere personen. Denk maar aan gehuwden of de kinderen die na het overlijden van hun ouders samen eigenaar worden. Wie kan er dan deelnemen aan de algemene vergadering van de VME?

VASTGOEDMAKELAAR - PERSONEEL - 12.01.2024

Flexijobs vanaf 2024 mogelijk in de vastgoedsector: hoe gaat dat?

Stel, u zoekt een arbeidskracht die u flexibel kunt inzetten wanneer dat nodig is. In dat geval kunt u sinds 1 januari 2024 ook in de vastgoedsector (PC 323) overwegen om een flexi in dienst te nemen. Hoe gaat u dan precies te werk?

WONINGHUUR - BRUSSELS GEWEST - 12.01.2024

Huurder wil zelf huurwoning kopen?

Stel, u bent van plan om een woning te verkopen waarin nog een huurder woont. In dat geval is er sinds 6 januari 2024 in Brussel een extra aandachtspunt...

BTW - 6%-TARIEF - 12.01.2024

Warmtepompen laten plaatsen met 6% btw in 2024?

Sinds 1 januari 2024 is het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing op de installatie van zonnepanelen op woningen die minder dan tien jaar oud zijn, afgeschaft. U kunt dat verlaagde tarief wel nog genieten voor de levering met installatie van warmtepompen. Onder welke voorwaarden is dat tarief nog van toepassing?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 12.01.2024

Kosten aanrekenen vanaf 1 februari 2024 als vastgoedmakelaar?

Als vastgoedmakelaar maakt u kosten voor het aanvragen van de vereiste documenten bij verkoop of verhuur. Mag u die kosten aanrekenen en kan dat ook als u geen koper of huurder vindt? Wat wijzigt er vanaf 1 februari 2024?

RECHT - 12.01.2024

Hoe bewijst u dat iemand het bedrijf onrechtmatige concurrentie aandoet?

Wie draagt de bewijslast wanneer een gewezen medewerker van het bedrijf of een concurrent zich bezondigt aan onrechtmatige concurrentie? Welke bewijsmiddelen kunt u daarvoor hanteren? Is het mogelijk om de rechtbank in te schakelen om dat bewijs te vergaren? Hoe bewijst u de schade die u ten gevolge van de onrechtmatige concurrentie lijdt? Kan een deskundige u daarbij behulpzaam zijn?

BELASTINGEN - 12.01.2024

Investeringsaftrek in 2024: laatste keer volgens de oude regels

Eind 2023 werd in de federale regering een overeenkomst bereikt over de hervorming van de investeringsaftrek. De nieuwe regels gaan wel pas in vanaf 2025. Voor investeringen in 2024 geldt dus voor de laatste keer het oude systeem, met een gewone aftrek tegen een vast percentage, en verhoogde aftrekken voor sommige investeringen waarvan de tarieven jaarlijks bepaald worden. Hoeveel bedragen die tarieven en wat verandert er vanaf 2025?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 12.01.2024

Sinds 1 december 2023 weer hogere thuiswerkvergoeding!

Collega’s die regelmatig thuiswerken, kunnen daarvoor een forfaitaire ‘thuiswerkvergoeding’ krijgen. Hoeveel bedraagt die vergoeding? Wat zijn de regels weer? En wie komt er in aanmerking voor zo’n vergoeding?

VENNOOTSCHAP - BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 12.01.2024

Via JustBan kunt u ondernemers met bestuursverbod opsporen!

Sinds een tijd kunt u online JustBan raadplegen: een centraal register van bestuursverboden. Met dat initiatief voert de FOD Justitie de strijd tegen malafide ondernemers verder op. Hoe werkt het precies? En is het waterdicht?

BTW - 12.01.2024

Gemengde btw-plichtigen: wat verandert er in 2024?

Er komt alweer een nieuwe wetswijziging aan voor de gemengde btw-plichtigen. Wat gaat er nu weer precies veranderen? Welke deadlines moet u in de gaten houden? En hoe kunt u zich als gemengde btw-plichtige het best voorbereiden op een mogelijke btw‑controle?

HUUR - 12.01.2024

Het gehuurde bedrijfspand wordt verkocht: wat nu?

Heeft het bedrijf een voorkoop- of voorkeurrecht als het gehuurde bedrijfspand door de verhuurder verkocht wordt? Kan zo’n recht overeengekomen worden en hoe gaat u daarbij het best te werk? Moet de verkoper u van een voorgenomen verkoop op de hoogte brengen? Eindigt de huurovereenkomst automatisch als het bedrijfspand verkocht wordt? Kan de koper gemakkelijk een einde maken aan het contract? Welke contractuele afspraken kunnen er in dat verband gemaakt worden?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 12.01.2024

Hoeveel loonbonus kunt u in 2024 fiscaal vriendelijk uitkeren?

Het nieuwe maximumbedrag voor de loonbonus voor 2024 werd onlangs bekendgemaakt. Hoeveel kunt u fiscaal vriendelijk uitkeren? Wat zijn de voordelen van die loonbonus en hoe gaat u te werk bij de invoering ervan?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 11.01.2024

Welke kilometervergoeding vanaf 01.01.2024?


FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 11.01.2024

Hoeveel sociale bijdragen voor 2024?

Binnenkort ontvangt u van uw sociaal verzekeringsfonds een uitnodiging om uw voorlopige sociale bijdragen (als zelfstandige in hoofdberoep) te betalen voor het eerste kwartaal 2024. Hoe worden deze berekend? En moet u die niet aanpassen aan uw geschat inkomen voor 2024?

BELASTINGEN - CONTROLE - 11.01.2024

Van vraag om inlichtingen tot kennisgeving van taxatie

Wanneer de fiscus uw aangifte of die van uw vennootschap wil wijzigen, stuurt hij u mogelijk meerdere brieven of e-mails, van een vraag om inlichtingen tot een kennisgeving van de beslissing tot taxatie. Binnen welke termijn moet u daarop antwoorden? En wat moet en kan de fiscus met uw antwoord doen?

VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 11.01.2024

Uw familiebedrijf schenken of toch beter verkopen?

Volgens een studie van de UHasselt presteren familiebedrijven die door de kinderen gekocht werden, later beter dan bedrijven die geschonken werden. Hoe zorgt u er echter in de praktijk voor dat dit haalbaar is?

BELEGGEN - FONDSEN - 11.01.2024

Kiest u voor passieve of actieve Exchange-Traded Funds?

Actieve Exchange-Traded Funds (ETF’s) zijn steeds populairder, maar wat is juist het verschil met passieve (gewone) ETF’s? En hoe zit dat met de kostenstructuur en het fiscaal plaatje?

BELEGGEN - FONDSEN - 11.01.2024

Welke taks bij uitstap uit fonds?


SOCIALE VERKIEZINGEN - 11.01.2024

Sociale verkiezingen: ondernemingsraad en kaderleden, hoe zit dat weer?

Wie verkiezingen moet organiseren voor een ondernemingsraad, zal in deze eerste aankondiging ook de lijst met de functies van de kaderleden in de onderneming moeten opnemen. Wat houdt dit precies in en wat zijn de gevolgen van het hebben van kaderleden en het aantal kaderleden voor uw onderneming in de verdere procedure van de sociale verkiezingen?

SCHENKING - 11.01.2024

Fiscaal optimaliseren door te schenken met een tussenstap?

Het gebeurt wel vaker dat ouders bepaalde schenkingen doen aan de kinderen, maar dan na verloop van tijd willen bijsturen. Mag u dan schenken via een omweg om fiscaal te optimaliseren? En wat doet u dan het best om problemen te vermijden?

KLOKKENLUIDERSREGELING - 11.01.2024

Klokkenluidersregeling: sinds 17 december 2023 ook voor kmo’s vanaf 50 werknemers

De Europese richtlijn omtrent de bescherming van klokkenluiders is in de Belgische wetgeving van kracht sinds 15 februari 2023 voor bedrijven met 250 of meer werknemers. Bedrijven met meer dan 50 maar minder dan 250 werknemers hadden voor de verplichting tot een vertrouwelijk en beveiligd kanaal of een procedure voor interne meldingen door klokkenluiders nog respijt gekregen. Sinds 17 december 2023 geldt de wet nu ook volledig voor hen.

SCHENKING - 11.01.2024

Wederzijdse schenking tussen echtgenoten

Denkt u aan successieplanning, dan denkt u wellicht spontaan aan een schenking aan uw kinderen. Maar wat als u geen kinderen heeft of als ze nog te jong zijn? Of wenst u de langstlevende te beschermen door hem of haar een kapitaal in volle eigendom toe te kennen? In deze gevallen kunt u overwegen om elkaar een schenking te doen.

KLEINE VENNOOTSCHAP - 11.01.2024

Rechter volgt CBN bij beoordeling kmo-criteria wanneer verbondenheid ophoudt

Het feit of een vennootschap voor vennootschapsrechtelijke doeleinden al dan niet een kmo is, heeft ook fiscaal belang. Een aantal fiscale voordelen zijn immers enkel voorbehouden voor kmo’s. Op 19 september 2023 volgde het hof van beroep van Gent de zienswijze van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) over de correcte toepassing van de kmo-criteria wanneer een vennootschap niet langer verbonden is met andere vennootschappen.

SUCCESSIEPLANNING - 11.01.2024

Successieplanning met vastgoed: let op met Vlaamse renovatieplicht!

Het Vlaams gewest voerde in 2023 een verregaande renovatieplicht in voor residentiële woningen. Deze renovatieplicht heeft ook belang wanneer u nadenkt over uw successieplanning. Geldt de renovatieplicht ook na een onroerende schenking of na inbreng van een woning in de huwelijksgemeenschap? Wat houdt de renovatieplicht precies in? Valt elke eigendomsoverdracht onder het toepassingsgebied van de renovatieplicht of zijn er ook uitzonderingen? En zijn er verschillen tussen residentieel en niet-residentieel vastgoed?

PROCEDURE - 11.01.2024

Kan uw managementvennootschap fiscaal misbruik of simulatie zijn?

Wanneer de fiscus problemen heeft met de inkomstenverschuiving tussen twee vennootschappen via managementvergoedingen, kan hij, als hij simulatie of fiscaal misbruik aantoont, die vergoedingen in principe herkwalificeren in een bezoldiging van de natuurlijke personen achter de managementvennootschap. Is dit eigenlijk een reëel risico voor u of moet u daar niet echt van wakker liggen?

INTERESTEN - 11.01.2024

Lenen om eigen vermogen uit te keren: aftrekbaarheid van de interesten?

Wanneer u – via een dividenduitkering of een kapitaalvermindering – het eigen vermogen van uw vennootschap wilt verminderen, is het niet uitgesloten dat u binnen uw vennootschapsvermogen niet over afdoende liquide middelen beschikt om die transactie te realiseren. In dergelijke omstandigheden kan uw vennootschap een lening aangaan, teneinde de geplande cashextractie mogelijk te maken. Wat echter met de interesten die uw vennootschap op een dergelijke lening betaalt: zijn deze fiscaal aftrekbaar? Wat zegt de rechtspraak daarover?

CONTRACTEN - 11.01.2024

Gewijzigde omstandigheden: welke impact op lopende overeenkomsten?

Het komt voor dat u een overeenkomst sluit met een contractspartij en dat de omstandigheden zodanig wijzigen dat het contractuele evenwicht zoek is en u de overeenkomst wenst te heronderhandelen. Kunt u dat eisen? Onder welke voorwaarden? Wat is het onderscheid met overmacht? En op welke overeenkomsten is het nieuwe artikel 5:74 BW van toepassing?

WERKNEMERS - THUISWERKVERGOEDING - 10.01.2024

Hogere thuiswerkvergoeding sinds 1 december 2023!

Zoals u wellicht weet, kunnen werknemers die regelmatig thuiswerken daarvoor een forfaitaire ‘thuiswerkvergoeding’ krijgen. Naar aanleiding van de recentste indexaanpassing kunt u als werkgever sinds 1 december 2023 opnieuw een iets hoger bedrag belastingvrij toekennen, alsook vrij van RSZ.

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 10.01.2024

Hoeveel interesten voor 2023 en 2024 op uw rc-tegoed?

Misschien heeft u in 2023 uw vennootschap wat extra geld toegestopt, om zo de liquiditeitsproblemen op te lossen. Bij het afsluiten van het boekjaar 2023 moet uw accountant bepalen wat de marktconforme interest is die u zich mag toekennen op uw rekening-couranttegoed. Hoeveel is dat en wat als uw vennootschap u te veel interesten toekent? En hoeveel mag u voor 2024 toekennen?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 10.01.2024

Wat is een normaal loon voor uw aanvullend pensioen?

De premies van een groepsverzekering (GV) of individuele pensioentoezegging (IPT) voor u, zijn voor uw vennootschap in principe aftrekbaar binnen de zgn. 80%-grens. Die grens wordt berekend op uw loon, voor zover dat ‘normaal’ is. Waarom staat die voorwaarde in de wet en wat wordt ermee bedoeld?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 10.01.2024

Wanneer kan fiscus het bankgeheim doorbreken?

Een bestuurder van een NV krijgt een vraag om inlichtingen over zijn bankrekening. De fiscus zegt daarin dat als hij die inlichtingen niet krijgt, hij de gegevens bij de bank zal opvragen. Kan hij dat inderdaad volgens de rechter?

PRIVÉ - BELASTINGVERMINDERING - 10.01.2024

Vanaf 2024 weer indexering van ‘bevroren’ fiscale uitgaven!

In haar Programmawet van 2020 voorzag de regering-De Croo om een aantal belastingvrijstellingen en -verminderingen in de personenbelasting gedurende vier jaar niet te indexeren. Welke fiscale uitgaven worden vanaf 2024 terug geïndexeerd? En is er een retro-actieve inhaalbeweging?

VENNOOTSCHAP - OVERNAME - 10.01.2024

Vanaf wanneer is een vennootschap groot of klein?

Een NV vraagt voor het boekjaar (bj) 2017 de investeringsaftrek (IA), maar volgens de fiscus heeft ze daar geen recht op, omdat ze een grote vennootschap zou zijn. Volgens de NV was ze slechts tot het boekjaar 2016 groot, omdat ze sinds mei 2017 van eigenaar is veranderd. Wat vond de rechter daarvan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 10.01.2024

Te veel voorafbetaald in 2023! Wat nu?

Uit de tussentijdse cijfers blijkt dat uw winst behoorlijk lager ligt dan verwacht en dat u daardoor voor 2023 eigenlijk te veel voorafbetaald heeft! Wat doet u dan het best met dat overschot?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 10.01.2024

Moet ook u jaarlijks een inventaris opmaken?

Het begin van het jaar is de tijd waarin de meeste ondernemingen hun inventaris opmaken. Is dat een verplichting? En wat als u geen inventaris opmaakt?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 10.01.2024

Hoeveel VAA voor gratis woonst en nutsvoorziening in 2024?

De voordelen alle aard (VAA) voor de gratis terbeschikkingstelling door uw vennootschap van een woning en van elektriciteit en verwarming stijgen ook in 2024. Hoe zit dat juist?

GEZONDHEID - MEDISCH - 09.01.2024

Gezond op de werkvloer in 2024

Als betrokken werkgever waakt u mee over de gezondheid en het welzijn van uw werknemers. Deze smartphone-apps dragen daartoe bij.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 09.01.2024

Professioneel whatsappen doet u zo

WhatsApp wordt allang niet meer louter gebruikt om privéberichten uit te wisselen met vrienden en familie. Het is een cruciaal communicatiekanaal geworden in uw professionele marketingmix. Hoe gebruikt u dat optimaal?

WEBDIENSEN  - AI - 09.01.2024

Waar vindt u nuttige prompts voor generatieve AI?

Het schrijven van een effectieve prompt voor generatieve AI is een hele kunst. Kunnen zgn. prompt marktplaatsen u sneller op weg helpen?

EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 09.01.2024

Vier aandachtspunten voor uw url’s

Iedere pagina van uw website heeft een unieke url. Zo’n webadres kiest u niet zomaar: door het slim aan te pakken, wordt dit gemakkelijker teruggevonden door Google en uw klanten. Waar moet u op letten?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 09.01.2024

Tijd winnen met handige tools

Wie veel e-mailberichten moet schrijven, kan wel wat hulp gebruiken. Maak kennis met deze handige tools.

BELASTINGCONTROLE - 09.01.2024

Fiscus niet binnen zonder toestemming!

Uit twee recente arresten van het Hof van Cassatie volgt dat u voortaan sterker staat bij een zgn. fiscale visitatie (onverwachte controle). Waarover gaat het?

PATIËNTENWENKEN - ATTEST - 09.01.2024

Vanaf 2024 (nieuw) attest voor wie ziek wordt in vakantie

Als een werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, kan het sinds begin 2024 met recht en rede voorkomen dat hij om een attest voor zijn werkgever vraagt. Een wetswijziging die dat attest nodig maakt, is al gepubliceerd in 2023 en heeft vanaf 2024 ook uitwerking. Wat moeten uw patiënten en uzelf als arts daarover weten?

ERELOON - RIZIV - 09.01.2024

Supplementen en VT-patiënten: nog geen verbod in 2024, maar wat daarna?

Het KB dat het supplementenverbod voor patiënten met verhoogde tegemoetkoming (VT) moet uitvoeren, is in de maak, maar zal pas vanaf 2025 (eerste fase) en 2026 (tweede fase) gelden. Zal dat KB nog openingen laten in bepaalde omstandigheden? Het verbod zal immers ook gelden voor wie niet geconventioneerd is...

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 09.01.2024

Moet de FMO-expert specialist in de betrokken materie zijn?

Een FMO-expertise moet aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een ‘tegensprekelijk onderzoek’ gevoerd door een ‘onafhankelijke expert’. Moet die expert ook specialist in de betrokken discipline zijn of gaat het zover niet? Een vonnis van 2019 waarin een huisarts en geen anesthesist aangesteld werd, licht toe...

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 09.01.2024

Kledingvoorschriften op werf niet naleven, reden voor ontslag?

Mogen uw personeelsleden kiezen welke kleding ze dragen op de werf of dienen ze voorschriften daarover in acht te nemen? En wat als ze dit niet doen?

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 09.01.2024

In het weekend of op feestdagen aan de slag op een werf?

Uw klant wil de werken zo snel mogelijk klaar hebben en daarom besluit u een tijdlang ook op zaterdag en zondag werken uit te voeren op een werf. Is dat zonder meer toegelaten? Kunt u op die dagen ook uw personeel mee op de werf tewerkstellen?

SLECHTE BETALERS - FAILLISSEMENT - 09.01.2024

Hoofdaannemer failliet, maar toch uw factuur innen?

Als de hoofdaannemer waarvoor u als onderaannemer werkte niet betaalt of failliet gaat, is de vraag hoe u toch nog uw factuur kunt innen. De wetgever heeft daartoe twee specifieke middelen ontworpen. Wat houden die precies in?

SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 09.01.2024

Welke interest aanrekenen bij een onbetaalde factuur?

Een klant betaalt uw factuur niet. Vanaf wanneer kunt u dan interesten aanrekenen en tegen welke rentevoet kunt u dat doen? Maakt het een verschil of uw klant een andere ondernemer dan wel een particulier is?

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 09.01.2024

Ten onrechte met btw verlegd gefactureerd?

Hoe werken in onroerende staat factureren wanneer uw cliënt het btw-vrijstellingsregime voor kleine ondernemers toepast of een landbouwer is onderworpen aan het forfaitaire stelsel? Wat als uw factuur fout is? Zijn er wijzigingen vanaf 2024?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 09.01.2024

Vennootschap betaalt niet, dan maar bestuurder aanspreken?

U voert werken uit in opdracht van een vennootschap. Kunt u dan bij de bestuurder van die vennootschap aankloppen als de vennootschap uw factuur niet betaalt? Welke afspraken kunt u op dat vlak maken?

BTW-CONTROLE - BEWIJSMIDDELEN - 09.01.2024

Witte kassa vermijden door een automaat te plaatsen?

Welk btw-tarief is van toepassing op de verkoop van voorverpakte voeding voor verbruik ter plaatse en verschillen die regels naargelang die voeding wordt verkocht via een automaat die in uw zaak staat?

AUTO - AFTREKBARE BTW - 09.01.2024

Leasewagen overnemen en doorverkopen: quid btw?

De leasing van uw personenwagen loopt af en u kiest ervoor om de aankoopoptie te lichten, om die auto vervolgens door te verkopen. Wat zijn de btw‑gevolgen van deze operatie? Waarop moet u letten?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.01.2024

Uitbreiding kleineondernemersregeling op komst?

Is uw omzet op jaarbasis niet hoger dan € 25.000, dan kunt u opteren voor de kleineondernemersvrijstelling, om zo uw ‘btw-leven’ sterk te vereenvoudigen. Niet iedereen kan daar echter gebruik van maken...

ONROEREND GOED - AFTREKBARE BTW - 09.01.2024

Herzieningstermijn voor verbouwingen: ook 15 of 25 jaar?

Principieel is de herzieningstermijn voor onroerende goederen 15 jaar en bij nieuwe gebouwen die optioneel verhuurd worden met btw is dat 25 jaar. Geldt dat ook voor verbouwingen aan een bestaand pand of hoe zit dat precies?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.01.2024

Geen 6% btw meer voor zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2024 geldt het 6%-btw-tarief in principe nog slechts voor warmtepompen, maar niet voor zonnepanelen of is dat te kort door de bocht?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.01.2024

Ziekenhuisartsen en hun afdracht: btw?

Is er btw verschuldigd over de afdrachten door ziekenhuisartsen aan het ziekenhuis? Wat heeft de Btw hier recentelijk over beslist?

BTW-TARIEF - VARIA - 09.01.2024

Instellingen met sociaal oogmerk en het 6%-btw-tarief

Leveringen en dienstverrichtingen door instellingen met een sociaal oogmerk vallen onder het 6%-btw-tarief, hoewel ze daar intrinsiek niet onder vallen. Geldt dat dan voor alles of zijn er toch nog beperkingen?

BTW-BEREKENING - MAATSTAF VAN HEFFING - 09.01.2024

Zijn het doorgerekende of voorgeschoten kosten?

Op voorgeschoten kosten is in principe geen btw verschuldigd. Wat wordt daar echter precies mee bedoeld? Aan welke voorwaarden moet voldaan zijn, opdat dergelijke kosten buiten de btw-sfeer vallen?

DIENSTEN - VARIA - 09.01.2024

Een witte kassa voor wie kookworkshops geeft?

Welk btw-tarief is van toepassing op het geven van kookworkshops en welk controledocument moet daarvoor worden uitgereikt: een GKS-ticket, een btw-bonnetje of geen van beide? Even kijken waarop u moet letten...

FIETSVERGOEDING - BELASTINGKREDIET - 09.01.2024

Tijdelijk belastingkrediet voor verhoogde fietsvergoeding werknemers

Werkgevers die na 1 juli 2022 een verhoogde fietsvergoeding toekenden aan hun werknemers, kunnen hiervoor een tijdelijk belastingkrediet krijgen voor de periode van 1 mei 2023 tot en met 31 december 2024. Wat moet u hierover weten?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 09.01.2024

Vermijd een forfaitaire aanslag vennootschapsbelasting

Omdat u als startende vennootschap wat kosten wilde besparen, besloot u om zelf uw boekhouding te doen. Wat als de fiscus die boekhouding echter niet bewijskrachtig vindt? En wat zei het Hof van Cassatie daar onlangs over?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 09.01.2024

Met uw vennootschap leveren tegen vriendenprijs fiscaal afgestraft?

U levert met uw vennootschap juridische diensten. Uw schoonmoeder wil een zaak beginnen en uw vennootschap zal haar voor de opstart met het nodige juridische advies bijstaan tegen een vriendenprijs, zijnde een prijs die aanmerkelijk lager ligt dan de marktprijs. Kan dat fiscaal afgestraft worden?

KOSTEN EIGEN AAN DE WERKGEVER - KILOMETERVERGOEDING - 03.01.2024

Kilometervergoeding: kwartaaltarief sinds 01.01.2024 is gekend!

Het officiële tarief van de belastingvrije kilometervergoeding voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2024 is bekend. Hoeveel bedraagt dit nieuwe forfait en wat is hierbij van belang?

BELEGGEN - 02.01.2024

Welke belegger heeft er zin in een cruise?

Sinds het einde van de coronapandemie zit het toerisme opnieuw in de lift. Niet alleen de klassieke vliegvakanties doen het goed, maar ook alle andere vormen van vakantie, gaande van georganiseerde groepsreizen over individuele ‘trekkings’, tot de op maat gemaakte vakanties. Ook de cruises hebben hun aantrekkingskracht van weleer teruggevonden… Interessant voor u als belegger?