JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 18.01.2024

Ziektedag tijdens de kerstvakantie zonder ziekteattest?

Een werknemer keert een dag later terug uit skivakantie en laat weten dat hij tijdens die vakantie – in 2024 – één dag ziek geweest was. Hij had gehoord over de nieuwe regeling over het inhalen van ziektedagen op vakantie en dacht omdat het maar één dag was, dat hij geen ziekteattest nodig had en dat hij een dag later mocht terugkeren. De werkgever vroeg zich af of dat allemaal zomaar kan.

Nieuwe regeling bij ziekte tijdens de vakantie sinds 1 januari 2024...

Werknemer wordt ziek tijdens vakantie. Vroeger had een werknemer die ziek werd tijdens zijn vakantie pech: de ziektedagen die tijdens zijn vakantie vielen, bleven – op basis van het principe ‘de eerste schorsing primeert’ – immers wettelijke vakantiedagen.

Niet langer ‘pech gehad’ sinds 1 januari 2024. Wie arbeidsongeschikt wordt tijdens de vakantie, mag sinds 1 januari de ‘verloren’ dagen later in het jaar opnemen. De (wettelijke) vakantiedagen worden vanaf de eerste ziektedag omgezet in ziekte. Uw werknemer ontvangt dus gewaarborgd loon.

Goed om te weten. Ook als een werkneemster bevalt tijdens haar vakantie, kan ze de vakantiedagen later nog opnemen. Dus ook voor moederschapsrust, maar ook voor adoptie- en pleegzorgverlof, pleegouderverlof, geboorteverlof, profylactisch verlof en arbeidsongeval/beroepsziekte gelden die regels.

Uit het leven gegrepen... Een werknemer was goed op de hoogte van zijn nieuwe rechten en wilde dat al toepassen op een ziektedag tijdens zijn skivakantie in de kerstvakantie. Hij had echter geen ziekteattest bezorgd en ging er van uit dat hij zijn vakantie gewoon kon verlengen met die ziektedag.

Ook verplichtingen aan gekoppeld!

Ziekteattest tijdig bezorgen. Dat kan gelukkig niet zomaar: uw werknemer moet immers in elk geval een ziekteattest afleveren.

Ook voor eerste ziektedag! Die verplichting geldt ook als bij u in de onderneming een werknemer drie keer per jaar één dag ‘zonder attest’ mag opnemen, en ook als uw werknemer zich in het buitenland bevindt. Hij moet zelf maar zorgen voor een doktersbriefje dat in een voor u begrijpelijke taal opgesteld is (Frans kunt u aanvaarden, uw Slovaaks is vermoedelijk wat minder goed). En dat moet ook tijdig uw richting uitkomen, volgens de regels die uw arbeidsreglement bepaalt.

Met vermelding van zijn (ongebruikelijke) adres. Daarnaast heeft u als werkgever ook het recht om de arbeidsongeschiktheid van uw werknemer te controleren en een controlearts te sturen, ook al is dat in de praktijk moeilijk. Hij moet u in ieder geval laten weten waar hij verblijft. Uw werknemer zal u het adres van zijn hotel of chalet moeten bezorgen.

Géén automatische verlenging van de vakantie. Ook hier liep het fout. De algemene regel blijft dat vakantie in onderling akkoord overeengekomen wordt tussen werknemer en werkgever. Wil hij zijn vakantie verlengen, dan moet hij dat uitdrukkelijk vragen en kunt u dat weigeren.

Neem verplichtingen op in arbeidsreglement. Neem die verplichtingen op in uw arbeidsreglement. Daarvoor moet u de specifieke wijzigingsprocedure (via de ondernemingsraad of uithangen in uw bedrijf) niet volgen, maar wel de werknemers en de inspectie op de hoogte brengen.

Wordt uw werknemer arbeidsongeschikt tijdens zijn jaarlijkse vakantie, dan kan hij sinds 1 januari 2024 die dagen later in het jaar opnemen en krijgt hij voor de dagen ziekte gewaarborgd loon. Hij moet wel in ieder geval – ook voor de eerste ziektedag – tijdig een ziekteattest afleveren en ook vermelden waar hij verblijft als dat niet zijn gewone adres is. Wanneer hij de verlofdag direct aansluitend op zijn geplande vakantie wil opnemen, moet hij dat vooraf vragen en kunt u dat als werkgever weigeren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878