BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 22.01.2024

Zeven goede voornemens voor uw online veiligheid

Deze zeven goede voornemens om uw online veiligheid in 2024 te verhogen blijft u het best het hele jaar volhouden. Waarover gaat het precies?

1. Back-up

Uw documenten, e-mails of foto’s kunnen zomaar verloren gaan, bv. als uw laptop kapotgaat, uw smartphone gestolen wordt of uw pc besmet raakt met ransomware. Ook online data zoals uw e-mail bij Gmail zijn niet zonder meer veilig. Uw account kan immers gehackt of geblokkeerd worden. Investeer daarom in een degelijk back-upplan voor al uw data. Belangrijk is om meerdere back‑ups te maken (bv. zowel op externe opslag als naar online opslag) en die regelmatig te herhalen. Gebruik daarvoor de back-uptools die standaard in Windows of MacOS zitten, of installeer specifieke tools.

Tip.  Probeer de back-ups zoveel mogelijk te automatiseren, zo heeft u er weinig omkijken naar.

2. Updates

Bent u wat laks met het updaten van uw laptop, smartphone of tablet? Dan is het hoog tijd om een tandje bij te steken. Zet automatische systeemupdates aan op al uw apparaten. Zelfs als u veranderingen door updates niet fijn vindt, is dat nog altijd beter dan veiligheidslekken open te laten. Met automatische updates moet u zelf niet meer opvolgen wanneer er dringende veiligheidsupdates zijn.

Tip.  Ook oudere apparaten zonder belangrijke data hebben updates nodig, anders kan malware zich vanop dat apparaat verder verspreiden naar andere apparaten op uw netwerk.

3. Paswoorden

U doet uw best om al uw paswoorden geheim te houden, maar toch kunnen ze in verkeerde handen vallen als een site waarop u een account heeft ,gehackt wordt. Als u dan ook nog overal hetzelfde paswoord gebruikt, kan de schade groot worden. Tip.  Check op https://haveibeenpwned.com welke accounts eventueel in gevaar gebracht zijn.

Stel daarom bij al uw accounts nieuwe, moeilijke en verschillende paswoorden in. Waar mogelijk schakelt u het best verificatie in twee stappen in.

4. Internetbeveiliging

Windows en MacOS hebben beveiligingen tegen virussen en malware aan boord. Het is aan te raden om de instellingen daarvan na te kijken en scherper te stellen (Windows: https://bit.ly/41YopdL , MacOS: https://support.apple.com/nl-be/guide/mac-help/mh40596/mac ). Voor nog meer zekerheid kunt u specifieke beveiligingssoftware installeren. Ook op MacOS is dit nuttig ( https://bit.ly/41Wg22w ). Check dan regelmatig of de software bijgewerkt en actief is.

5. Apps opruimen

Staan er op uw pc of smartphone nog ongebruikte apps? Die worden mogelijk zonder dat u het merkt niet meer bijgewerkt en kunnen zo een veiligheidsrisico vormen. Maak een plan om enkele keren per jaar oude apps op al uw apparaten op te ruimen.

6. Privacy-instellingen

Hoe meer persoonlijke data hackers kunnen verzamelen, hoe gemakkelijker ze uw identiteit kunnen stelen of misbruiken. Besteed daarom voldoende aandacht aan de privacy-instellingen van uw accounts. U kiest het best voor instellingen die zoveel mogelijk uw data afgeschermd houden. Zeker uw sociale media-accounts verdienen regelmatig nazicht van de instellingen, omdat de spelregels af en toe veranderen.

7. Alert blijven

Criminelen gebruiken steeds slimmere online scams. De beste verdediging is een gezonde dosis alertheid. Ga ervan uit dat er met elke link of bijlage mogelijk iets mis is, klik ze niet zomaar open zonder de afzender of website te checken.

Besteed dit jaar (en de komende jaren) regelmatig aandacht aan zeven belangrijke factoren die uw online veiligheid bepalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878