AUTO - FISCALE AFTREK - 12.01.2024

Elektrische auto en laadstation kopen in 2024?

U overweegt om dit jaar voor uw eenmanszaak over te stappen op een elektrische auto en een laadstation te kopen. Welke regels gelden dan voor de belastingen, btw, belasting op inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting?

Belastingen

Kosten 100% aftrekbaar? Ja, de kosten van een volledig elektrische auto die u in 2024 aanschaft, zijn ‘levenslang’ 100% aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor de kosten van een laadstation en voor de elektriciteit die u daarmee ‘tankt’.

Let op! De 100%-aftrek geldt wel maar in de mate van het beroepsgebruik.

Tip. Koopt u geen volledig elektrische auto, maar een plug-inhybride, dan is de aftrek van de kosten van de auto beperkt, maar de beroepsmatige kosten van het laadstation waarmee u ‘tankt’ blijven volledig aftrekbaar.

Investeringsaftrek? Niet voor de auto, want auto’s, ook elektrische, zijn uitgesloten van de investeringsaftrek. Voor het laadstation is de investeringsaftrek in principe wel mogelijk, maar dan mag u dat wel enkel voor uw zaak gebruiken. Gebruikt u het ook om elektriciteit te ‘tanken’, voor privéverplaatsingen, dan heeft u ook voor het laadstation geen recht op de investeringsaftrek.

Verhoogde aftrek afschrijvingen? Investeert u uiterlijk 31 augustus 2024 in een nieuw zgn. intelligent en publiek toegankelijk laadstation dat u over ten minste vijf jaar lineair afschrijft, dan kunt u de afschrijvingen ervan voor 150% in aftrek nemen (art. 64quater, lid 1 WIB 92) . Een laadstation is intelligent als de laadtijd en het laadvermogen gestuurd worden door een energiebeheerssysteem en het de gebruikers kan informeren over zijn effectieve laadvermogen en zijn status. Het is publiek toegankelijk als het ten minste gedurende de gangbare openings- of sluitingstijden van uw onderneming vrij toegankelijk is voor elke derde.

Belastingvermindering? Particulieren die in de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 augustus 2024 een intelligent laadstation aan of in hun woning laten plaatsen, kunnen een belastingvermindering krijgen. Die vermindering bedraagt 15% van de uitgaven met een maximum per belastingplichtige van € 1.750 per laadstation of € 8.000 per bidirectioneel laadstation (art. 145/50 WIB 92) . U heeft daar weliswaar geen recht op voor het deel van de uitgaven dat u in aftrek neemt als beroepskosten, maar als u een laadstation niet volledig beroepsmatig gebruikt, wel voor het deel van de uitgaven dat op het privégebruik slaat.

Btw, BIV en verkeersbelasting

Welk btw-tarief? Het btw-tarief op een elektrische auto is hetzelfde als voor een auto met een verbrandingsmotor, dus 21%. Dat normale tarief geldt ook voor de aankoop en plaatsing van een laadstation, maar als een laadstation aan een woning van meer dan tien jaar oud geplaatst wordt, is het verlaagde tarief van 6% mogelijk.

Hoeveel btw aftrekbaar? De btw op de auto en de kosten kunt u zoals voor niet-elektrische auto’s maximaal voor 50% recupereren. Voor de btw op een laadstation is de btw aftrekbaar in de mate van het beroepsgebruik (circ. 2021/C/113, 20.12.2021) .

Hoeveel BIV en verkeersbelasting? Elektrische auto’s zijn in Vlaanderen vrijgesteld van zowel de BIV als de verkeersbelasting. In Wallonië en Brussel betaalt u het minimumtarief, dat is in 2024 een BIV van € 61,50 en tot 30 juni 2024 een verkeersbelasting van € 97,68.

De beroepsmatige kosten van de elektrische auto en het laadstation zijn voor 100% aftrekbaar. Voor een uiterlijk op 31 augustus 2024 geplaatst laadstation heeft u eventueel nog recht op fiscale voordelen. De aftrekbeperking tot 50% voor autokosten geldt niet voor de btw op het laadstation. U betaalt geen BIV of verkeersbelasting in Vlaanderen, in Wallonië en Brussel betaalt u het minimumtarief.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878