BELEGGEN - VARIA - 18.01.2024

Moet u meerwaarden op bitcoins en cryptomunten aangeven?

Bijna 300.000 Belgen bezitten cryptomunten. Worden zij belast op de gerealiseerde meerwaarde? En wat als het gaat om een beperkt bedrag in bitcoins via een op de beurs genoteerde tracker?

Het oog van de fiscus

Anoniem beleggen? Hoewel een paar van de kernprincipes van cryptocurrencies anonimiteit en decentralisatie zijn, heeft de Belgische overheid, via het Nationaal Centrum Opsporingen (NCO), bijzondere aandacht besteed aan het opsporen van verdachte transacties sinds de eerste bitcoinautomaat in ons land werd geïntroduceerd in 2014. Methodes als ‘clustering’ en ‘smart contract decoding’ worden ingezet om transacties te traceren en eigenaars van cryptoportefeuilles te identificeren. Het NCO en de FOD Financiën werken met zowel digitale als fysieke middelen om cryptotransacties op te sporen. Veronderstel dus nooit dat u volledig anoniem handelt.

Banken en cryptotransacties. Vooraleer winsten uit cryptotransacties op een bankrekening terechtkomen, is er een verhoogde waakzaamheid bij banken. Banken moeten nl. een volledig en nauwkeurig dossier hebben om de herkomst van het geld en de realisatie van winsten te verifiëren, ook al omdat er duidelijke wetgeving rond cryptocurrencies ontbreekt.

Zijn cryptowinsten belastbaar? Afhankelijk van hoe u in cryptomunten handelt, kan de Belastingdienst u zien als een amateur, particuliere trader of professionele trader. Amateurs, die investeren volgens het ‘goedehuisvaderprincipe’ en hun cryptomunten voor minstens een jaar vasthouden, worden in principe niet belast. Particuliere traders, die speculeren en actief handelen, moeten hun winsten aangeven onder ‘diverse inkomsten’ en betalen 33% belasting. Professionele traders, voor wie cryptohandel de voornaamste bron van inkomsten vormt, moeten hun winsten als beroepsinkomen aangeven en de gebruikelijke belastingregels volgen.

Toekomstige EU-regelgeving. De EU werkt aan een strengere regelgeving rondom cryptomunten, zoals de Markets In Crypto Assets Regulation (MiCA) en de Transfer of Funds Regulation (TFR), die licentieregels voor handelsplatformen en digitale portefeuilles, alsook identificatieverplichtingen voor crypto-aanbieders opleggen.

Bitcoins of cryptomunten via een tracker?

Tracker. Intussen bestaan er een aantal trackers die bitcoins en andere cryptomunten volgen. De trackers zijn continu verhandelbaar en schaduwen de koersevolutie van de bitcoin. Stijgt de bitcoin met 2%, dan zal de tracker ook met 2% stijgen. Daalt de koers van de bitcoin met 5%, dan zal de tracker een gelijkaardige neerwaartse trend vertonen. Het voordeel van deze trackers is dat u ze vrij eenvoudig en op een veilige manier kunt aanschaffen bij gerenommeerde partijen, zoals VanEck (Vector Bitcoin ETN) of XBT (Bitcoin Tracker One).

Beurstaks en beheerkosten. Voor trackers zijn maar liefst drie verschillende tarieven voor de beurstaks van toepassing. Het hoogste tarief van 1,32% wordt aangerekend voor trackers die in ons land geregistreerd zijn en die geen dividenden uitkeren, maar in de meeste gevallen bedraagt het tarief 0,12%. De jaarlijkse beheerkosten van deze trackers variëren van 1% (bv. Vector Bitcoin ETN) tot 2% (ETC Group Physical Bitcoin), maar een ETF kun je niet kwijtraken en kan niet gehackt worden, dus dit is wel de veiligste manier.

Interessante belegging? Dat blijft een persoonlijke afweging en men kan het best voorbereid zijn op zowel de regen als de zonneschijn die de wereld van cryptomunten met zich meebrengt. In dat opzicht is het niet alleen wijs om de investeringsopportuniteiten grondig te analyseren, maar ook om uw financiële en fiscale verplichtingen scherp in het vizier te houden.

Meerwaarden op cryptomunten zijn in de personenbelasting in principe belastingvrij, zolang ze kaderen in het normale beheer van een privévermogen. De eenvoudigste en veiligste manier om er een klein stukje in te beleggen is via ETF’s.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878