WEBDIENSEN  - AI - 09.01.2024

Waar vindt u nuttige prompts voor generatieve AI?

Het schrijven van een effectieve prompt voor generatieve AI is een hele kunst. Kunnen zgn. prompt marktplaatsen u sneller op weg helpen?

Wat zijn prompt marktplaatsen?

Om van een generatieve AI-tool een bruikbare tekst of een aantrekkelijk beeld terug te krijgen, moet u eerst een goeie prompt of opdracht formuleren. Dat kan u veel tijd en moeite kosten. Daarom kan het nuttig zijn een prompt marktplaats te bezoeken, waar ervaren promptschrijvers (‘prompt engineers’) hun prompts delen met geïnteresseerden. U kunt die prompts kant-en-klaar gebruiken, of er inspiratie uithalen om uw eigen prompts te vervolmaken.

ChatX

ChatX ( https://chatx.ai/ ) is een gratis marktplaats waar u tientallen basisprompts voor ChatGPT ( https://chat.openai.com ), DALL-E ( https://openai.com/dall-e-3 ), Stable Diffusion ( https://stability.ai/stable-diffusion ) en Midjourney ( https://www.midjourney.com ) vindt. De prompts zijn weliswaar relatief eenvoudig, maar stellen u in staat basisfuncties uit te voeren, zoals het opstellen van productbeschrijvingen, het maken van interieurontwerpen, het ontwikkelen van logo’s en het aanmaken van realistische afbeeldingen. Bij iedere prompt krijgt u uitleg over de extra informatie die de prompt nog nodig heeft om optimaal te kunnen werken.

PromptHero

De grootste gratis marktplaats is PromptHero ( https://prompthero.com ). U vindt er duizenden prompts voor Midjourney, Stable Diffusion, ChatGPT en Openjourney ( https://openjourney.art/ ). De nadruk ligt hier vooral op het creatief gebruik van generatieve AI om mooie beelden en illustraties te genereren. PromptHero biedt daartoe een aantal rubrieken met beschrijvingen: portretten, fotografie, anime, mode, concept art, architectuur. Er is ook een filtersysteem om gemakkelijker en sneller naar de gewenste beelden te zoeken. Als u een account aanmaakt, krijgt u 25 gratis credits om op de site zelf beelden te genereren op basis van een van de prompts die u daar vindt.

Alleen beelden

Bent u enkel geïnteresseerd in het aanmaken van beelden, kijk dan eens naar de marktplaatsen Lexica ( https://lexica.art/ ) en Arthub ( https://arthub.ai/ ). Daar kunt u door duizenden beelden bladeren en de achterliggende prompt kopiëren.

Tip. Naargelang u die prompt invoert in Midjourney, Stable Diffusion of de Bing Image Creator ( https://www.bing.com/images/create/ ), krijgt u totaal verschillende beelden.

Betalende marktplaatsen

Vindt u de juiste prompt niet, dan kunt u ook eens kijken naar betalende prompt marktplaatsen. De prijs per prompt varieert er van $ 1,99 tot $ 9,99.

De grootste betalende marktplaats is PromptBase ( https://promptbase.com ). Daar kunt u zoeken naar prompts voor Mid Journey, DALL-E of Stable Diffusion rond een bepaald thema (kunst, illustraties, logo’s, …) of naar prompts voor ChatGPT voor een bepaald businessdoel (sales, marketing, reclame, …). U kunt ook bladeren door de hoogst gewaardeerde of meest populaire prompts. Bij iedere prompt krijgt u duidelijke instructies om die aan te passen aan uw specifieke situatie. Een vergelijkbare, maar kleinere marktplaats is PromptSea ( https://www.promptsea.io/ ).

Nederlands

Merk op dat de prompts die u hier vindt allemaal Engelstalig zijn.

Tip. Om Nederlandstalige teksten te laten begrijpen en te genereren kunt u bv. aan ChatGPT vragen om die prompts te vertalen met de opdracht Translate prompt to Dutch: …

Gebruik prompt marktplaatsen als een manier om, aan de hand van geslaagde voorbeelden, snel tot een effectieve prompt voor uzelf te komen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878