Alle domeinen

2024 - Mei

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 21.05.2024

Consumerconnect als nieuw digitaal platform voor consumenten: wat moet u hierover weten?

Op 16.02.2024 werd in het Staatsblad een wet gepubliceerd die een nieuw digitaal consumentenplatform aankondigde. Dit platform is nu operationeel onder de naam ‘Consumerconnect’. Welke informatie en hulp kan een consument er vinden? Wat betekent dit voor u als ondernemer of zelfstandige?

VENNOOTSCHAP - MEERWAARDEN - 21.05.2024

Meerwaarde is pro rata gespreid te belasten als niet de gehele investering vijf jaar gebruikt is

Een gebouw dat al meer dan vijf jaar in uw vennootschap zit, wordt verkocht met winst. Die winst kunt u dus gespreid laten belasten, maar drie jaar geleden heeft u nog verbouwingswerken gedaan aan dat pand. Wat dan met uw meerwaarde? Kan die volledig of slechts pro rata gespreid belast worden? Wat heeft Cassatie daarover beslist op 15.03.2024?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 21.05.2024

U indekken tegen niet-betaling via hoofdelijkheid bij een contract met meerdere klanten

Als uw klanten met twee of meer zijn binnen eenzelfde contract, kan het nuttig zijn om een zgn. hoofdelijkheid met hen af te spreken. Wat houdt die hoofdelijkheid in en waarom is dat zinvol?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 21.05.2024

Nog geen afrekening over 2022 gekregen?


FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 21.05.2024

Iets meer dagvergoeding vanaf 01.06.2024


BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 17.05.2024

Huurvoordeel of voordeel van alle aard?

Een vennootschap huurt een terrein van haar bedrijfsleider en richt dat in als parking. De fiscus belast de bedrijfsleider op een voordeel van alle aard (VAA) voor de inrichtingswerken. Waarom, en was de rechter het daarmee eens?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - ACTUALITEIT - 17.05.2024

Voordelen starters voor uw nieuwe opgerichte managementvennootschap?

U was tot nu toe bestuurder of zaakvoerder van uw vennootschap in persoonlijke naam, maar zou voor die bestuursactiviteiten een managementvennootschap willen oprichten. Kan die vennootschap de fiscale voordelen voor starters genieten?

VASTGOED - GESPREIDE TAXATIE - 17.05.2024

Waarop letten bij gespreide taxatie van verbouwd pand?

Een vennootschap verbouwt een pand en verkoopt het met een meerwaarde. Kan die meerwaarde volledig gespreid worden belast, of moet er voor de gespreide taxatie een onderscheid gemaakt worden tussen het gebouw zelf en de verbouwingswerken, zoals de fiscus beweert? Wat besliste het Hof van Cassatie?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 17.05.2024

Aangifteformulier vennootschapsbelasting aanslagjaar 2024 gepubliceerd!

Het aangifteformulier vennootschapsbelasting voor aanslagjaar (aj) 2024 werd gepubliceerd op 15 april 2024. Ook werd Biztax opengesteld op 29 april 2024. Tegen wanneer dient u uw aangifte in te dienen?

FISCAAL - HUUR - 17.05.2024

Geen fiscale aftrek bij gratis geregistreerd huurcontract

Indien een huurovereenkomst gratis geregistreerd werd, kan de huurder de huurkosten sinds aanslagjaar 2024 niet meer fiscaal in aftrek brengen. Wat zijn precies de gevolgen van die nieuwe regel? Een circulaire brengt verduidelijking.

VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 17.05.2024

Constructie zonder vergunning in het Vlaams gewest

Stel, een oud gebouw of een oude constructie gelegen in het Vlaams gewest wordt verkocht, maar er is geen stedenbouwkundige of omgevingsvergunning. Is dat een probleem of speelt het zgn. vermoeden van vergunning? Wat zei het Grondwettelijk Hof daar onlangs over?

WONINGHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 17.05.2024

Bij de verhuur van een hoofdverblijfplaats niet altijd vrij om de huurprijs te bepalen na huurcontract van korte duur

In de drie gewesten bestaat er een minder bekende regeling over de beperking van de stijging van de huurprijs tussen opeenvolgende contracten van korte duur. Hoe zit dat en welke wijziging is op komst in Brussel?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 17.05.2024

De vrederechter stelt een syndicus aan


BRUSSELS GEWEST - WONINGHUUR - 17.05.2024

Vanaf 2025 niet meer registreren via MyRent?


RUIMTELIJKE ORDENING - BRUSSEL - 17.05.2024

Constructie zonder vergunning in het Brussels gewest

Stel, u wilt een oudere constructie waarvoor er geen stedenbouwkundige vergunning bestaat, verkopen in het Brussels gewest. In Wallonië en Vlaanderen bestaat er een regeling waarbij dergelijke constructies in sommige gevallen vermoed worden conform of vergund te zijn. Bestaat er een soortgelijke regeling in het Brussels Hoofdstedelijk gewest?

VERKOOP - ENERGIEPRESTATIE - 17.05.2024

Nieuw appartement haalt E-peil niet

Stel dat u een nieuwbouwappartement koopt en na intrede vaststelt dat het beloofde E-peil (bv. E30) niet behaald wordt. Wie kunt u dan aanspreken?

FISCAAL - PRIVÉGEBRUIK - 17.05.2024

Eigen woning fiscaal vrijgesteld als u er niet (meer) woont?

De onroerende inkomsten uit uw gezinswoning moet u normaal gezien niet aangeven in uw aangifte personenbelasting. Hoe wordt die gezinswoning echter precies bepaald als u uw woning bv. verkoopt of als u uit de echt scheidt? Kunt u meer dan één gezinswoning hebben?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 16.05.2024

Pro-rataregel kapitaalvermindering: toepassing VVPR-bis op dividend?

Als een vennootschap overgaat tot een terugbetaling van inbreng/kapitaal, vormt het gedeelte van die terugbetaling dat fiscaal wordt aangerekend op de in aanmerking te nemen reserves, een dividend waarop in principe roerende voorheffing (rv) is verschuldigd. Aan de minister van Financiën werd gevraagd of dit dividend de verlaagde tarieven rv onder de VVPR-bis-regeling kan genieten.

SUCCESSIEPLANNING - 16.05.2024

Asymmetrische uitbreng van vermogen onbelast volgens Cassatie: een nieuw sterfhuisbeding?

Als echtgenoten, wanneer een partner ernstig ziek wordt, gemeenschappelijk vermogen uitbrengen ten voordele van de andere partner, ontsnapt het uitgebrachte vermogen aan de erfbelasting. Volgens het Hof van Cassatie houdt zo’n asymmetrische uitbreng geen fiscaal misbruik in. Die visie werd bevestigd door de Vlaamse minister van Financiën. Is die asymmetrische uitbreng nu een alternatief voor het vroegere sterfhuisbeding?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 16.05.2024

De bedrijfsfiets als fiscaal gunstige beloning

De laatste jaren is er een duidelijke verschuiving merkbaar naar alternatieve mobiliteit om het woon-werkverkeer af te leggen. Een van de populairste alternatieven is het gebruik van de fiets. Veel ondernemingen ondersteunen dit en stellen dan ook een fiets ter beschikking aan de bedrijfsleider of werknemer, al dan niet tegen een eigen bijdrage. Ook fiscaal is het gebruik van de fiets om de woon-werkverplaatsingen af te leggen een win-winsituatie.

BTW - BTW AANREKENEN - 16.05.2024

Btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen: wijzigingen vanaf 2025

Via de wet van 21 maart 2024 werden een aantal wijzigingen aangebracht aan de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen (art. 56bis W.Btw en KB nr. 19) . Deze regeling houdt o.m. in dat kleine ondernemingen kunnen worden vrijgesteld van de meeste verplichtingen die inzake btw aan btw-plichtigen worden opgelegd. Deze vrijstellingsregeling zal vanaf 2025 openstaan voor ondernemingen gevestigd in een andere EU-lidstaat, op voorwaarde dat een dubbele drempel wordt gerespecteerd. Omgekeerd zullen ook Belgische kleine ondernemingen de regeling kunnen toepassen in andere EU-lidstaten, rekening houdend met de nationale drempels en de voormelde EU-drempel (BS 09.04.2024) .

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 16.05.2024

Welke meubels zitten volgens de rechter in het VAA van een gemeubelde woning?

Een bedrijfsleider woont gratis in een gemeubelde woning van de vennootschap. Hij geeft hiervoor een voordeel alle aard (VAA) aan. Na een controle besluit de fiscus om voor het privégebruik van sommige goederen van de vennootschap nog een apart VAA aan te rekenen. Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 16.05.2024

Heeft een managementvennootschap recht op de ‘startersvoordelen’?

U was tot nu toe bestuurder of zaakvoerder van uw vennootschap in persoonlijke naam, maar zou nu voor die bestuursactiviteiten een managementvennootschap willen oprichten. Kan die managementvennootschap dan de fiscale voordelen voor starters genieten?

KAPITAAL - 16.05.2024

Creëert een kapitaalvermindering uitkeerbare reserves?

Wanneer een vennootschap tot een kapitaalvermindering besluit, wordt het bedrag van de kapitaalvermindering doorgaans in liquide middelen of in natura uitbetaald aan de aandeelhouder. Het alternatief is dat er een schuld ontstaat van de vennootschap t.o.v. de aandeelhouder. Op 24 augustus 2021 besloot de Rulingcommissie echter dat een kapitaalvermindering ook tot ‘uitkeerbare reserves’ aanleiding kan geven (besl. 2021.0702) . Hoe werkt dat dan?

VENNOOTSCHAP - RECHT - 14.05.2024

Hoe een contract van uw BV tekenen?

Stel, uw vennootschap gaat een contract aan en de leverancier vraagt om dat contract namens die vennootschap te tekenen. Moet u dan ‘bestuurder van’ bij uw naam en handtekening vermelden?

WET PATIËNTENRECHTEN - 14.05.2024

Zorgplanning, wilsverklaring en nieuwe Wet Patiëntenrechten

In de vernieuwde Wet Patiëntenrechten (WPR) wordt extra belang gehecht aan de voorafgaande wilsverklaring enerzijds en zgn. vroegtijdige zorgplanning anderzijds. Wat is het verschil tussen beide en hoe kunt u ermee te maken krijgen?

GRONDIG ONDERZOCHT - PATIËNTENRECHTEN - 14.05.2024

Informatieplicht t.a.v. anderstaligen: familielid dat ‘tolkt’?

Stel, een patiënt van buitenlandse afkomst die geen Nederlands spreekt, moet een risicovolle ingreep ondergaan. Als de partner optreedt als tolk, volstaat dat dan om aan uw informatieplicht te voldoen? Een arrest van 2020 licht toe...

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 14.05.2024

Het Terug Naar Werk-fonds na ontslag wegens medische overmacht: wat en voor wie?

Sinds 1 april 2024 kan een patiënt-werknemer die door zijn werkgever ontslagen werd wegens medische overmacht, een beroep doen op het zgn. Terug Naar Werk-fonds van het RIZIV. Wat doet dat TNW-fonds en hoe werkt het?

BELEGGEN - GOUD - 14.05.2024

Hoe beleggen in goud?

De goudprijs bereikt nieuwe recordhoogten (meer dan $ 2.300 per ounce of ongeveer € 70.000 per kilogram). Op welke manier kunt u beleggen in goud en wat zijn de fiscale implicaties?

BELEGGEN - RENDEMENT - 14.05.2024

Ierse trackers zijn fiscaal het meest voordelig!


SCHENKING - ECHTGENOTEN - 14.05.2024

Herroepbare schenking om fiscaal te optimaliseren?

Schenkingen tussen echtgenoten zijn herroepbaar, wat fiscaal interessant is om aan successieplanning te doen. Hoe zit dat juist in elkaar en kan er dan sprake zijn van fiscaal misbruik?

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 14.05.2024

Wanneer (geen) roerende voorheffing inhouden op interesten?

De praktijk toont aan dat het wel of niet inhouden van roerende voorheffing (rv) niet altijd correct verloopt. We bekijken de meest voorkomende gevallen.

BELASTINGEN - ONKOSTENVERGOEDING - 14.05.2024

Ook hogere nachtvergoeding vanaf 01.06.2024!


BELASTINGEN - AANGIFTE - 14.05.2024

Wanneer is uw aangifte personenbelasting voor inkomsten-jaar 2023 volgens de fiscus ‘complex’?

In de persconferentie van 24.04.2024 over de aangifte personenbelasing aanslagjaar 2024 (inkomstenjaar 2023) had de administrateur-generaal van de fiscaliteit het o.a. over de uitbreiding van de ‘complexe’ aangifte. Wie valt er dit jaar ook onder de ‘complexe’ aangifte?

BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 14.05.2024

Meer belastingvrije dagvergoeding vanaf 01.06.2024!

U heeft van een collega gehoord dat hij uit zijn vennootschap een belastingvrije dagvergoeding opneemt. Komt u daarvoor ook in aanmerking?

SOFTWARE EN WEBDIENSTEN - FOTOGRAFIE - 14.05.2024

Hoe helpt AI u met foto’s bewerken?

U wist al dat u met generatieve AI compleet nieuwe beelden kunt genereren. AI kan er echter ook voor zorgen dat de ‘echte’ foto’s die u maakt er op hun best uitzien, of het nu foto’s voor uw bedrijfswebsite zijn of vakantiefoto’s.

BEVEILIGING - SMARTPHONE - 14.05.2024

Androidsmartphone kwijt? Hoe spoort u die op?

Android lanceerde onlangs een nieuwe versie van zijn Find My Device/Vind mijn apparaat-platform om verloren toestellen te lokaliseren. Wat is er nieuw?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 14.05.2024

Uw klanten online afspraken laten vastleggen: kan dat?

Levert u diensten waarvoor klanten of patiënten een afspraak moeten maken? Met de juiste webtool laat u hen zelf een plaatsje reserveren dat past in uw agenda. Wij testten er twee voor u uit.

NIEUWS - NIEUWSSITES - 14.05.2024

Is nieuws volgen in een RSS-nieuwslezer nu nog interessant?

U wilt op de hoogte blijven zonder dat u bedolven wordt onder socialemediaberichten of e-mailnieuwsbrieven. Is de RSS-technologie dan nog een goede oplossing? En hoe gebruikt u die alweer?

VARIA - VASTGOED - 14.05.2024

Check bouwprofessionals online

Plant u een verbouwing van uw bedrijfs-, kantoor- of winkelruimte? Hoe checkt u aannemers dan online?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 14.05.2024

E-mailen: wat is het goede moment voor meer impact?

Het tijdstip waarop uw bericht in de mailbox van medewerkers, klanten of prospects belandt, speelt mee een rol in hoeveel effect u bereikt. Hoe zit dat?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 13.05.2024

Een fout in uw aangifte vennootschapsbelasting kunt u vaak nog rechtzetten

U merkt dat u bepaalde inkomsten of kosten vergeten bent te verwerken in uw boekhouding, waardoor de jaarrekening, maar ook de aangifte vennootschapsbelasting van uw vennootschap fouten bevat. Kunt u dat nog rechtzetten?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - WONING KOPEN VIA DE VENNOOTSCHAP - 13.05.2024

Via een opstalrecht kunt u met uw vennootschap fiscaal interessant een beroepsruimte bouwen

Uw eenmanszaak was te groot geworden, zodat u overgestapt bent op een vennootschap. Een van de voordelen is dat u nu een extra beroepsruimte kunt bouwen via een opstalrecht voor uw vennootschap. Is dat onder andere fiscaal interessant?

SUCCESSIEPLANNING - 13.05.2024

Hoe vermijdt u dat uw tweede echtgenoot de controle krijgt over uw familiebedrijf?

Vaak worden de aandelen van een patrimonium- of familievennootschap in blote eigendom aan de kinderen geschonken. Wie hertrouwde, beseft vaak niet dat daardoor bij zijn overlijden de controle over het bedrijf bij de tweede echtgenoot terecht kan komen. Hoe komt dat en hoe kunt u dat vermijden?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 13.05.2024

Waar moet u na de sociale verkiezingen zoal rekening mee houden?

De procedure voor de sociale verkiezingen is alweer bijna afgerond. In sommige bedrijven is de verkiezingsdag al achter de rug, in andere nog niet. Wat zijn de volgende stappen die u moet zetten?

LIQUIDATIE - 13.05.2024

Wat is het fiscale lot van het opstalrecht en de opstallen bij liquidatie?

In een vonnis van 15 mei 2023 heeft de rechtbank van eerste aanleg te West-Vlaanderen (afdeling Brugge) geoordeeld dat de opstallen geen deel uitmaken van het liquidatiedividend. De ontbinding en vereffening van de vennootschap-opstalgever hebben niet tot gevolg dat het recht van opstal wordt beëindigd. De aanslag roerende voorheffing op de liquidatiebonus werd bijgevolg door de rechtbank vernietigd.

INVESTERINGSAFTREK - 13.05.2024

Investeringsaftrek: opgelet bij gebruik door derde!

Op basis van de investeringsaftrek kan uw vennootschap een bijkomende aftrek genieten wanneer zij investeert in welbepaalde kwalificerende vaste activa. Het recht op deze aftrek gaat echter verloren wanneer het recht van gebruik wordt overgedragen aan een derde, behoudens ingeval dat gebruik aan heel concrete voorwaarden voldoet. Het is evenwel niet altijd duidelijk wat onder ‘overdracht van recht van gebruik’ moet worden begrepen. Het hof van beroep van Gent heeft deze context recent onder de loep genomen (Gent, 09.01.2024, 2022/AR/1107) .

AUTOKOSTEN - 13.05.2024

Elektrische auto laden op kosten van uw vennootschap, hoe zit dat fiscaal?

U rijdt met een elektrische auto van uw vennootschap. U laadt die auto aan publieke laadstations, aan een laadstation van uw bedrijf en/of bij u thuis. Hoe zit het dan met het VAA auto? Wordt u belast op een extra VAA voor de gratis elektriciteit en kan uw vennootschap de kosten van de elektriciteit en/of laadstations volledig in aftrek nemen?

MAATSCHAP - 13.05.2024

Maatschap: tijd voor jaarlijkse opmaak notulen en boekhouding

Dezer dagen wordt in heel wat maatschappen de jaarlijkse vennotenvergadering georganiseerd. Welke agendapunten worden besproken en genotuleerd? Welke bewijsstukken moet u opmaken en bewaren? Aan welke administratieve verplichtingen moet de maatschap voldoen?

ONTSLAG - 13.05.2024

Variabel loon in de berekening van de opzegvergoeding

In een recent arrest neemt het Grondwettelijk Hof (GwH, 09.11.2023, nr. 148/2023) een ander standpunt in dan de meerderheidsrechtspraak over hoe het variabel loon moet worden bepaald bij de berekening van een opzeggingsvergoeding, als de arbeidsovereenkomst van de werknemer in de 12 maanden voor het ontslag geschorst was.

OVERNAME - 13.05.2024

Informatieverplichting bij overnamegesprekken: is zwijgen goud?

Bij onderhandelingen over de overname van aandelen geeft u als verkoper informatie over uw vennootschap, haar activa, passiva en haar activiteiten. Hoe ver strekt uw verplichting om informatie te verschaffen? Hoe verhoudt die informatieverplichting zich tot de onderzoeksplicht van de koper? Wat als u bewust zaken verzwijgt?

BUSINESS ANGELS - 13.05.2024

Business angels worden fiscaal gezegend door de Rulingdienst

Uit enkele recent gepubliceerde voorafgaande beslissingen blijkt dat de Rulingdienst een fiscaal voordelige behandeling onderschrijft m.b.t. de meerwaardevrijstelling op aandelen gerealiseerd door een zgn. business angel naar aanleiding van diens exit. De rulings vormen geen vrijgeleide voor investeerders om onbelast meerwaarde te realiseren, maar zijn een welgekomen verduidelijking voor business angels die start-ups en scale-ups willen ondersteunen in hun groei.

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 13.05.2024

Een bestelwagen als bedrijfswagen kiezen: gevolgen?

Een werknemer zou graag als bedrijfswagen een bestelwagen kiezen. Hij kan die immers niet enkel voor het werk, maar ook in zijn vrije tijd goed gebruiken. Is een bestelwagen in dat geval voordeliger dan een gewone bedrijfswagen? Hoe zit het met de CO2 -taks en het voordeel alle aard (VAA)?

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 13.05.2024

Meerdere feiten vormen samen een dringende reden

Stel dat uw werknemer (geregeld) allerlei vormen van gedrag stelt waarbij de feiten elk afzonderlijk geen dringende reden vormen. Kunnen ze dan ook samen beoordeeld worden? Wanneer mag u dan precies deze dringende reden inroepen? Onlangs sprak een rechter zich uit.

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 13.05.2024

Pas in dienst en ziek: gewaarborgd loon?

Niet alle werknemers die pas in dienst zijn, moet u als ze tijdens hun eerste maand ziek worden een gewaarborgd loon betalen. Hoe zit dat? Mag u, als ze toch ziek zijn, dan een ziektebriefje vragen?

DOCUMENTEN I.V.M. PERSONEEL - ARBEIDSREGLEMENT - 13.05.2024

Schorsing met verlies van loon als sanctie toekennen

Stel, een van uw werknemers gedraagt zich ongepast en u wilt hem daarvoor niet ontslaan, maar het ook niet zomaar laten passeren. U kunt overwegen om de rust te laten terugkeren door hem even te schorsen zonder loon. Wanneer mag u die sanctie opleggen en hoelang? Daarover sprak de rechter zich recent uit.

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - medische overmacht - 13.05.2024

Beëindiging arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht: bijdrage van € 1.800 is te vermijden

Stel, een werknemer vraagt medische overmacht aan en die werd ook uitgesproken door de arbeidsarts (PAAA). Zodra de medische overmacht is uitgesproken, moet ook de arbeidsovereenkomst nog beëindigd worden. De werknemer vroeg zijn werkgever om de overeenkomst eenzijdig te beëindigen en niet in onderling akkoord uit vrees dat de RVA hem anders zou schorsen. Klopt dat wel?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 13.05.2024

Twee knelpuntberoepenlijsten in Vlaanderen voor de aanwerving van ‘derdelanders’ sinds 1 mei 2024

Wilt u in het Vlaams gewest een werknemer-derdelander tewerkstellen, dan kan dat sinds 1 mei 2024 niet meer voor alle functies. Er zijn dan niet één maar twee knelpuntberoepenlijsten van belang. Hoe zit dat?

KINDERBIJSLAG - 13.05.2024

Loonopslag, maar verlies aan kinderbijslag/Groeipakket?

In de media kwam aan bod dat wanneer u het brutoloon van een werknemer verhoogt, hij in werkelijkheid soms minder overhoudt dan voorheen, omdat hij hierdoor een deel van de kinderbijslag of het Groeipakket verliest. Wanneer speelt dat precies in de drie gewesten?

RECHT - 08.05.2024

Uw leverancier of uw onderaannemer betrekken in een discussie met uw klant?

Bent u aansprakelijk tegenover uw klant voor gebreken aan de werken die een onderaannemer voor u uitvoerde of aan de goederen die uw leverancier leverde? Kunt u uw onderaannemer of leverancier op zijn beurt daarvoor aansprakelijk stellen? Moet u die dan dadelijk in de discussie betrekken? Hoe gaat u daarbij te werk? Welke stappen kunt u ondernemen als u uiteindelijk in een procedure betrokken geraakt met de klant? Waarom is het dan van belang om ervoor te zorgen dat uw onderaannemer of leverancier mee betrokken wordt in een eventueel deskundigenonderzoek?

BTW - 08.05.2024

Wanneer en waarvoor bent u voor de Btw verplicht om een factuur op te maken?

Of u al dan niet verplicht bent om een factuur uit te reiken, hangt zowel af van uw eigen btw-statuut als van de hoedanigheid van uw klant. Wat moet u daarover weten?

PERSONEEL - MAALTIJDCHEQUES - 08.05.2024

Kunt u in uw loonbeleid nog een onderscheid maken tussen arbeiders en bedienden?

Over het zgn. eenheidsstatuut heerst er nogal eens het misverstand dat het statuut van arbeiders en bedienden daardoor daadwerkelijk en volledig gelijkgeschakeld is. In dit advies gaan we in op de reikwijdte van het eenheidsstatuut en in welke mate u nog een verschil in behandeling op het vlak van het loonbeleid zou kunnen verantwoorden – althans vanuit juridisch oogpunt – met de toekenning van maaltijdcheques als use case .

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 08.05.2024

Vennootschapsbelasting: Biztax aanslagjaar 2024 geopend sinds 29 april 2024!

Het aangifteformulier vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2024 is sinds 29 april 2024 opengesteld op Biztax. Wat is de deadline voor de indiening? En welke wijzigingen zijn er in het aangifteformulier?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 08.05.2024

Vanaf 1 juni 2024 weer wat meer binnenlandse dagvergoeding!

Vanaf 1 juni 2024 stijgen de zgn. binnenlandse dagvergoedingen weer een beetje. Die vergoedingen zijn belastingvrij voor uw collega’s en 100% aftrekbaar voor uw vennootschap! Hoe zit het echter met de RSZ? En hoeveel kent u het best toe aan uw collega’s en uw baas?

BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 08.05.2024

VAA nutsvoorzieningen bepalen volgens werkelijke of forfaitaire waarde?

Betaalt de vennootschap het privéverbruik van verwarming en elektriciteit van uw baas of collega, dan moet u een voordeel alle aard (VAA) aanrekenen. Is dat volgens de werkelijke of de forfaitaire waarde?

BELASTINGEN - 08.05.2024

Nieuwe grensbedragen voor kleine vennootschappen en microvennootschappen: belang en vanaf wanneer?

Vennootschappen zijn groot, klein of micro op basis van drie criteria. De gedelegeerde richtlijn 2023/2775 van 17 oktober 2023 verplicht de EU-lidstaten om de grensbedragen voor twee van die criteria te verhogen, zodat er rekening gehouden wordt met de inflatie van de voorbije tien jaar. De wet van 27 maart 2024 houdende bepalingen inzake digitalisering van justitie en diverse bepalingen Ibis (BS 29.03.2024) heeft die richtlijn omgezet in Belgisch recht. Wat zijn de nieuwe grensbedragen, waarvoor zijn ze van belang en vanaf wanneer gelden ze?

RECHT - 08.05.2024

Hoever mag u gaan voordat uw reclame misleidend wordt?

Vanaf wanneer wordt misleidende reclame verboden en hoe wordt dat beoordeeld? Mag u in uw reclame overdrijven? Mag u aangeven dat u ‘de beste of de goedkoopste bent in de regio’? In welke mate bent u verplicht om een voorraad te hebben wanneer u in uw reclame uitpakt met lage prijzen? Kan ook het verzwijgen van bepaalde kenmerken van uw producten of diensten als misleidende reclame beschouwd worden? Wat riskeert een concurrent als hij zich niet houdt aan die regels?

VZW - VRIJWILLIGERS - 08.05.2024

Vrijwilligers die een forfaitaire onkostenvergoeding krijgen, laat uw VZW het best geen kosten voorschieten

Anneke doet als vrijwilliger administratief werk in uw VZW. Ze ontvangt daarvoor een forfaitaire kostenvergoeding. Om een grote mailing te versturen, gaat ze in de buurtwinkel een aanzienlijk aantal postzegels kopen. Mag uw VZW haar die postzegels terugbetalen?

VZW - WERKING - 08.05.2024

Een stagiair in uw VZW, hoe gaat dat in zijn werk?

Uw VZW komt handen te kort en overweegt daarom om naast jobstudenten en vrijwilligers ook een aantal stagiairs in te schakelen. Welke mogelijkheden zijn er dan? En moet u die stagiairs een loon betalen en een verzekering voor hen afsluiten?

VZW - BELASTINGEN - 08.05.2024

Vandaag al vrijstelling onroerende voorheffing voor toekomstige bestemming als school door uw VZW?

Uw VZW heeft onlangs een pand aangekocht dat ze zal bestemmen voor onderwijs, maar waar eerst nog werken uitgevoerd moeten worden. Kan ze dan meteen de vrijstelling van de onroerende voorheffing krijgen gelet op de toekomstige bestemming van het pand? Het Hof van Cassatie heeft daarover onlangs een interessant standpunt ingenomen.

VZW - GIFTEN - 08.05.2024

Sinds 1 januari 2024 moet uw VZW verplicht het rijksregisternummer vermelden op het attest voor giften

Opdat de giften die schenkers doen aan uw VZW recht geven op een belastingvermindering moet uw VZW een fiscaal attest opstellen. Voor schenkingen gedaan sinds 1 januari 2024 zal uw VZW verplicht het rijksregisternummer van de schenker moeten vermelden. Wat moet u daar allemaal over weten?

DOORREKENEN VAN KOSTEN - AUTOKOSTEN - 07.05.2024

Doorgefactureerde autokosten: ook uitzondering voor de btw?

Als uw vennootschap beperkt aftrekbare autokosten doorrekent, moet ze onder bepaalde voorwaarden de aftrek niet beperken. Welke en wat met de btw?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 07.05.2024

Voordeel alle aard elektrische microcars


BTW - 07.05.2024

Te veel btw aangerekend, hoe zet u dat recht?

U heeft meer btw gerekend op een levering of dienst van uw vennootschap dan wettelijk verschuldigd was. U kunt dat teveel terugkrijgen, maar hoe doet u dat? Bestaat daarvoor een aparte procedure of kan dat via de gewone btw-aangiften?

ONROEREND GOED - INBRENG - 07.05.2024

Inbreng gemengd pand in vennootschap: besparen op registratierechten

Op de inbreng van een woning in een vennootschap is een registratierecht van 12% of 12,5% verschuldigd, op de inbreng van een bedrijfspand is dat 0%. Hoe zit het dan met de inbreng van een gemengd gebruikt pand?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 07.05.2024

Vennootschapsaangifte tegen 30.08.2024?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 07.05.2024

Fiscale voordelen voor kleine vennootschappen

Een voorwaarde om recht te hebben op bepaalde voordelen in de vennootschapsbelasting, de roerende voorheffing en de personenbelasting is dat uw vennootschap klein moet zijn. Welke voordelen zijn dat, wanneer is uw vennootschap klein of micro en wat heeft een wet van 27 maart 2024 daaraan veranderd?

HANDELSPRAKTIJKEN - SPERPERIODE - 07.05.2024

De ‘do’s en don’ts’ van de sperperiode

Binnenkort breekt de sperperiode weer aan. Moet u als winkelier steeds met deze regels rekening houden? Wat is er in die periode precies verboden en welke promoacties kunt u wel nog doen?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 07.05.2024

Welke garantie op een herstelling voor uw particuliere klant?

Bent u verplicht om twee jaar garantie te geven op een herstelling die u doet? Wat zijn de spelregels als de klant enkel wisselstukken bij u koopt en zelf overgaat tot de herstelling? En hoe zit het met een herstelling onder garantie?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 07.05.2024

Weg met de planten op het terras van uw horecazaak?

Een collega-horeca-uitbater werd verplicht een olijfboom op zijn terras te verwijderen. Betekent dit nu dat u ook alle planten op uw terras moet wegdoen? Waarmee moet u rekening houden?

RECHT - BEWAARGEVING - 07.05.2024

Achtergelaten spullen… de vuilnisbak in?

Als horeca-uitbater wordt u weleens geconfronteerd met spullen die klanten in uw zaak ‘vergeten’. Mag u die als uw eigendom beschouwen? Mag u ze ook verkopen of bij het huisvuil zetten?

HANDELSHUUR - HUURWAARBORG - 07.05.2024

Uw handelsverhuurder vraagt een extra huurwaarborg!

De verhuurder van uw winkelpand vraagt in de loop van de handelshuur dat u een bijkomende huurwaarborg stort of dat die wordt geïndexeerd. Bent u verplicht om op die vraag ook in te gaan? En hoe zit het bij een huurhernieuwing?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 07.05.2024

Dan toch meer dan twee jaar garantie bij particuliere klant?

Als u goederen verkoopt aan consumenten, moet u hun in de regel twee jaar garantie geven. Kunnen klanten ook na die termijn nog bij u aankloppen, als u geen bijkomende garantie gaf? Wat zei de rechtbank daarover op 17.04.2024?

VENNOOTSCHAP - BELASTINGAANGIFTE - 06.05.2024

Vennootschapsaangifte: indienen tegen 30 augustus 2024 of 30 september 2024?

Sinds 29 april 2024 kan uw boekhouder uw aangifte vennootschapsbelasting via Biztax indienen. Wat is precies de uiterste indieningstermijn voor de aangifte over 2023 en is er ook dit jaar een incentive als uw vennootschapsaangifte vroeger ingediend wordt?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 06.05.2024

Sport- en cultuurcheques: ook elektronisch vanaf 1 juli 2024


RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 06.05.2024

Uw aansprakelijkheid tegenover klanten contractueel beperken via een zgn. bevrijdingsbeding

Uw aansprakelijkheid voor de diensten die u levert, kunt u beperken via een zgn. bevrijdingsbeding. Wat houdt dat beding in en welke spelregels moet u in acht nemen? Gelden er andere regels naargelang u zakendoet met andere ondernemers (b2b), dan wel met consumenten (b2c)?

FISCAAL - FIETS - 06.05.2024

Sinds 2024 belast op uw fietsvergoeding en een voordeel alle aard fiets als u privé uw beroepskosten bewijst

Een circulaire van 28 maart 2024 over de fietsvergoeding en de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets bepaalt dat er sinds 2024 informatie over die fiets op de loonfiche moet komen. Waarom is dat zo?

RECHT - ADVOCAAT - 06.05.2024

Procedure voor de rechtbank: de kosten om rekening mee te houden

Een discussie met een klant of leverancier geraakt maar niet opgelost en u wilt de zaak voor de rechtbank brengen. Met welke kosten moet u dan rekening houden? Kunt u die kosten recupereren als u de zaak uiteindelijk wint?

VERZEKERINGEN - SCHADEVERGOEDING - 06.05.2024

Verzekaars moeten vanaf 1 oktober 2024 uw schadevergoeding sneller uitkeren

Een nieuwe wet van 17 maart 2024 verplicht verzekeraars om voor alle soorten verzekeringen de schaderegeling niet nodeloos te rekken. Wat houdt die wet in voor u en vanaf wanneer is ze van toepassing?

DUURZAAM ONDERNEMEN - WETGEVING - 03.05.2024

De CS3D beoogt meer transparantie

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive verplicht grote bedrijven om in de toekomst transparant te zijn over hun impact op mensenrechten en milieu. Wat wordt er precies van hen verwacht?

DUURZAAM ONDERNEMEN - SUBSIDIES & STEUNMAATREGELEN - 03.05.2024

Vlaamse investeringspremie na energieaudit

Toont een energiestudie of -audit aan dat een bepaalde investering in uw onderneming een belangrijke energiebesparing oplevert? Daarvoor kunt u een premie aanvragen via het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

DUURZAAM ONDERNEMEN - MILIEU & ECOLOGIE - 03.05.2024

Aandacht voor biodiversiteit: waarop moet u letten?

Uw stakeholders verwachten dat uw onderneming meer en meer een belangrijke rolt speelt in de bescherming en het herstel van de biodiversiteit. Welke inspanningen kunt u zoal leveren?