Alle domeinen

2024 - Februari

WERKLOOSHEID - RVA - 28.02.2024

Wat als uw werknemer niet kan werken door een actie?

Een werkgever kon door de boerenprotesten zijn werknemers sommige dagen niet normaal tewerkstellen, omdat er geen leveringen meer waren. Hij vroeg daarom tijdelijke werkloosheid aan voor die dagen. Wat ging er mis?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 28.02.2024

Bijverdienen na de pensionering, dan zwaarder belast?

Stel, uw werknemer is 65 geworden en heeft zijn pensioen aangevraagd, maar wil tegelijk ook nog iets bijverdienen. Hij vreest echter dat hij daardoor meer belastingen zal betalen op zijn pensioen. Is dat inderdaad het geval?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 28.02.2024

In Vlaanderen een jongere of oudere aanwerven


LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 28.02.2024

Belastingkrediet voor fietsvergoeding: hoe aanvragen?

Indien u voor het eerst een (hogere) fietsvergoeding toekende sinds 1 mei 2023, moet u voor 2023 en 2024 mogelijk minder belasting betalen. Een recent KB geeft weer hoe u dat precies moet aanvragen...

LOON - PREMIES - 28.02.2024

Nacht- en ploegenarbeid: fiscale vrijstelling na 1 april 2024

Als u werknemers tewerkstelt in een nacht- en/of ploegenregeling, komt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een fiscaal voordeel. Wat wijzigt er vanaf 1 april 2024 en is dat ook van belang in de bouwsector?

BEDRIJFSWAGEN - MOBILITEITSBUDGET - 28.02.2024

Met het mobiliteitsbudget de lening voor woning afbetalen

Hoe langer hoe meer werknemers ruilen hun bedrijfswagen in voor het mobiliteitsbudget om daarmee hun huur of lening te betalen. Is dat alleen mogelijk voor een werknemer die dicht bij het werk woont of speelt ook telewerk een rol?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ONGEVAL - 28.02.2024

Een arbeidsongeval bewijzen als er geen getuigen waren?

Een werknemer wordt tijdens zijn werkuren aangevallen en loopt daardoor zowel fysieke als mentale letsels op. Er was echter geen getuige aanwezig die kon bevestigen dat er effectief een incident was. Kan zoiets dan aanvaard worden als een arbeidsongeval en hoe moet de werknemer dat bewijzen?

ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 28.02.2024

Niet enkel een flexijob, maar ook 180 overuren zijn voordelig!

Uw werknemer hoeft in zijn vrije tijd geen flexijob uit te oefenen. Wil hij extra werken en meer verdienen, dan kan hij ook bij u voordelige overuren presteren. Dat is voor hem zeker zo voordelig als een flexijob. Hoe zit dat precies?

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 28.02.2024

Pay-if/when-paidclausules niet zomaar geldig

Uw hoofdaannemer wil met u als onderaannemer overeenkomen dat hij u pas zal betalen als hij zelf betaald werd door de bouwheer. Als de bouwheer niets betaalt, wordt u ook niet betaald. Zijn dergelijke afspraken geldig?

BTW - AFTREK - 28.02.2024

Btw-aftrek volgens werkelijk gebruik: Administratie ingelicht?

Als gemengde btw-plichtige kunt u slechts gedeeltelijk btw in aftrek nemen. Als u dit doet volgens de methode van het werkelijk gebruik, moest u dit aan de Btw melden. Wat als dit nog niet is gebeurd?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 28.02.2024

Vertraging op de werf door sneeuw is overmacht

U heeft vertraging op een werf door aanhoudende sneeuw. Wordt de uitvoeringstermijn die u met de klant afsprak daardoor verlengd?

ONDERAANNEMING - VARIA - 28.02.2024

Bestuursverbod van uw onderaannemer online op te sporen

U bent van plan een beroep te doen op een nieuwe onderaannemer. Dan wilt u natuurlijk zeker zijn dat die betrouwbaar is. Sinds 20 oktober 2023 kunt u online nagaan of uw onderaannemer een bestuursverbod heeft opgelopen. Is dat een nuttig middel? En welke controlemiddelen heeft u zo nog?

ACTUALITEIT - RECHT - 28.02.2024

Onderaannemer niet langer immuun t.o.v. bouwheer

Op basis van een nieuwe wet van 1 februari 2024 zou u als onderaannemer weleens gemakkelijker aansprakelijk kunnen worden gesteld door de klant van uw hoofdaannemer. Wat moet u daarover weten? En is het mogelijk om u daar contractueel tegen te beschermen?

VZW - BESTUUR - 27.02.2024

Een dagelijks bestuurder in uw VZW benoemen

In principe moet elke beslissing over de werking van uw VZW door het bestuur genomen worden. Voor kleine beslissingen is dat vaak niet zo praktisch. Kan uw VZW dergelijke beslissingen toevertrouwen aan een ander orgaan? Waar moet ze dan rekening mee houden?

VZW - WERKING - 27.02.2024

Overlijden lid of bestuurder van uw VZW statutair opvangen

Wat gebeurt er met het lidmaatschap als een lid van uw VZW overlijdt? Kunnen de statuten een regeling treffen voor die situatie? En wat als een bestuurder overlijdt?

VZW - WERKING - 27.02.2024

Uw VZW kan meer verwijlinteresten aanrekenen in 2024

Uw VZW heeft een sponsor zichtbaarheid gegeven, maar nu blijft de sponsor in gebreke met de betaling van zijn bijdrage. Hoeveel interest mag uw VZW dan aanrekenen wegens laattijdige betaling in 2024? Maakt het een verschil als de schuldenaar een particulier is, bv. een lid dat zijn lidgeld niet betaalt?

VZW - VRIJWILLIGERS - 27.02.2024

Reiskosten vrijwilligers VZW vergoeden

Uw VZW staat in voor de bedeling van voedsel bij bejaarden thuis. Daarvoor doet uw VZW een beroep op vrijwilligers. Kan ze die vrijwilligers een bijkomende vergoeding betalen voor de verplaatsingskosten boven op de forfaitaire kostenvergoeding voor vrijwilligers? Geldt dat ook voor verplaatsingen van en naar de zetel van de VZW?

BELEGGEN - 27.02.2024

Magnificent 7: toekomst?

Het beperkte kransje techbedrijven dat in 2023 het mooie weer maakte op de Amerikaanse beurs, zorgde ook tijdens de eerste weken van dit jaar al voor vuurwerk. Blijft het sprookje duren?

RECHT - 27.02.2024

Nieuwe regels buitencontractuele aansprakelijkheid vanaf 2025

Welke belangrijke wijzigingen brengt het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek met zich mee voor het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht? Waarom riskeert u als ouder voortaan sneller aansprakelijk te worden gesteld als uw minderjarig kind iets mispeutert? Wat zegt de nieuwe wet over wie de bewaarder is van een dier of een zaak? Kunt u voortaan ook preventieve maatregelen van de rechter vragen? Wat houdt de afschaffing van het samenloopverbod in?

VASTGOED - 27.02.2024

Investeren in een assistentiewoning?

Op welke manieren kunt u investeren in een assistentiewoning? Is het altijd noodzakelijk om het onroerend goed te kopen of bestaat er ook een alternatief? Wat zijn de voor- en nadelen van elke vorm van investeren? Kunt u later zelf uw intrek nemen in uw assistentiewoning? Welke risico’s loopt u precies als het uiteindelijk misgaat met het project? Riskeert u in dat geval uw investering ook kwijt te zijn?

VERHUUR - 27.02.2024

Een huurovereenkomst opzeggen tegen de einddatum?

Eindigt een woninghuurovereenkomst automatisch als de einddatum wordt bereikt of moet u toch nog een opzeg geven? Wat gebeurt er als geen van de partijen een opzeg geeft? Gelden dezelfde regels voor een huurovereenkomst voor een korte duur? Maakt het een verschil in welk gewest het huurpand gelegen is? En welke regels zijn van toepassing als u een onroerend goed verhuurt via een gemeenrechtelijke huur of een handelshuurovereenkomst?

VERZEKERINGEN - 27.02.2024

Verzekering overlijden: via uw IPT of toch beter privé?

Bij een vroegtijdig overlijden zal met het wegvallen van de partner het gezin meestal een deel van de inkomsten verliezen, maar het uitgavenpatroon wijzigt in veel beperktere mate. Dat verlies aan inkomen wordt slechts in bepaalde gevallen ten dele door de overheid gecompenseerd in de vorm van een overlevingspensioen of overgangsuitkering. Een verzekering tegen vroegtijdig overlijden kan een oplossing bieden. Sluit u die verzekering het best privé af? Of toch via uw vennootschap?

ECHTSCHEIDING - 27.02.2024

Echtscheiding: hoe eigen gelden die u investeerde recupereren?

Kan een echtgenoot die gehuwd is onder het wettelijke stelsel eigen gelden die hij investeerde in het gemeenschappelijk vermogen bij een echtscheiding terugvragen? Hoe gebeurt dat en welk bewijs moet hij daarvoor leveren? Kunt u ook interesten vragen en delen in de meerwaarde van het goed waarin werd geïnvesteerd? Gelden dezelfde regels bij een investering in een eigen goed van de andere echtgenoot? Waarom is het in dat geval van belang schriftelijke afspraken te maken?

BELEGGEN - 27.02.2024

Hoe sterk komt de Duitse beurs nog uit de hoek?

De Duitse economie was gedurende vele jaren de sterkhouder in de eurozone. Na een aantal mindere kwartalen, als gevolg van de COVID-19-pandemie, presteerde de grootste economie uit de eurozone in eerste instantie opnieuw behoorlijk. Nu lijkt het tij echter opnieuw te keren…

SUCCESSIEPLANNING - 27.02.2024

Patrimoniumtaks verhoogd: gevolgen voor vermogensplanning met stichting

Private stichtingen zijn voor vermogende particulieren en ondernemers een populair vehikel van vermogensplanning, waarmee vermogen op een gestructureerde wijze beheerd kan worden binnen de familie en overgedragen worden naar volgende generaties. Sinds 2024 is de jaarlijkse taks op het vermogen van de private stichting fors verhoogd.

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.02.2024

Diefstal aangeven om fiscale redenen


FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 26.02.2024

Hoe voor boekjaar 2023 toch nog het verlaagde tarief vennootschapsbelasting verkrijgen?

Uw boekhouder heeft al een summier zicht op de cijfers van uw vennootschap voor boekjaar 2023. Daaruit blijkt dat u in 2023 te weinig loon opgenomen heeft en uw BV dus uitgesloten is van het verlaagde vennootschapstarief. Kunt u dat nog oplossen met iets anders dan een tantième?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 26.02.2024

Cashgeld ook verplicht aanvaarden vanaf 2024!

Elektronisch betalen is dermate ingeburgerd dat nog maar weinig mensen cash betalen. Mag u dan zonder meer weigeren om cashgeld te aanvaarden en zijn er ter zake verschillende regels voor consumenten, dan wel voor andere ondernemers? Wat zegt een nieuwe wet die op 8 februari 2024 daarover gestemd werd?

SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 26.02.2024

Hoeveel interesten mag u de eerste zes maanden van 2024 vragen aan slechte betalers?

Een klant betaalt uw factuur niet op tijd. Vanaf wanneer en hoeveel interesten kunt u die klant dan aanrekenen sinds 1 januari 2024? Maakt het daarbij een verschil of uw klant een andere ondernemer, dan wel een particulier is?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.02.2024

Uw kosten voor e-facturatie voor 120% aftrekbaar

De wet die het elektronisch factureren tussen Belgische ondernemingen vanaf 2026 verplicht, is een feit! Om de daarmee gepaard gaande kosten wat te temperen, krijgt u wel een aftrek van 120%. Hoe zit dat concreet?

RECHT - HUWELIJKSCONTRACT - 26.02.2024

Waarom een huwelijkscontract opmaken of laten wijzigen?

Uit recente cijfers van de Federatie van het Notariaat blijkt dat er in 2023 meer dan 40.000 huwelijkscontracten gesloten werden waarvan er zowat 26.500 een aanpassing van het bestaande stelsel uitmaakten. Kan een aanpassing ook voor u nuttig zijn en waarom dan? Hoe gaat u daarbij te werk?

WONINGHUUR - VARIA - 23.02.2024

Er blijven rappels toekomen voor de vorige huurder?

Als de huurovereenkomst met uw huurder afgelopen is, verwacht u dat hij zijn adres aanpast. Toch komt het geregeld voor dat hij nog altijd op het adres van uw huurwoning ingeschreven blijft en/of de zetel van zijn vennootschap er laat staan. Er blijven daardoor bv. rappels toekomen. Hoe gaat u daarmee om?

WONINGHUUR - CONFORMITEITSATTEST - 23.02.2024

Conformiteitsattest nodig bij woninghuur

Een woning die u verhuurt, moet voldoen aan kwaliteitsnormen. Moet u dat bewijzen met een zgn. conformiteitsattest? Hoe zit dat in de drie gewesten?

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 23.02.2024

Leegstand door renovatie, dan minder ov betalen?

U bent eigenaar van een pand dat een grondige renovatie moet ondergaan, waardoor het enige tijd zal leegstaan. Moet u in die periode onroerende voorheffing betalen? En maakt het uit of de renovatiewerken vrijwillig of gedwongen zijn?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 23.02.2024

Woningpolis die ook studentenkamer van uw kind verzekert?

Stel, u sluit een woningpolis af voor de woning waar u zelf in woont. Wist u dat u in dat geval ook automatisch soms voor andere panden op andere adressen verzekerd bent? Hoe zit dat precies?

WONINGHUUR - EIGEN GEBRUIK - 23.02.2024

Opzegging woninghuur eigen gebruik door een rechtspersoon?

In de drie gewesten is het mogelijk dat de verhuurder de woninghuur opzegt voor eigen gebruik. Dat kan uiteraard als de verhuurder een privépersoon is, maar kan dat ook als de verhuurder een vennootschap is? Het Grondwettelijk Hof sprak zich daar onlangs over uit...

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 23.02.2024

Nieuwe wet beschermt VME tegen onredelijke clausules en dure bankdiensten

Op 8 februari 2024 werd een nieuwe wet goedgekeurd die de VME beschermt tegen onredelijke bedingen in contracten en ervoor zorgt dat een bankrekening voor de VME betaalbaar moet blijven. Hoe zit dat precies?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 23.02.2024

Vlaamse Mijn VerbouwLening en inkomensgrens


WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 23.02.2024

Kandidaat-huurder met tijdelijke verblijfstitel?


BTW - VERHUUR - 23.02.2024

Kantoor met btw verhuren, kan dat en hoe pakt u dat aan?

U heeft een onlangs opgerichte kantoorruimte met toepassing van btw aangekocht en u wenst die te verhuren, eveneens met btw. Onder welke voorwaarden is dat mogelijk? En kunt u dan meteen alle btw in aftrek nemen, ook als het pand even leegstaat?

FACTURATIE ONDERNEMINGEN - 22.02.2024

Regeling verplichte elektronische facturatie vanaf 2026 gepubliceerd in het BS!

Op 20.02.2024 is de regeling omtrent de verplichte elektronische facturatie voor bepaalde transacties met inwerkingtreding 01.01.2026 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (BS). Wat moet u hierover weten?

FACTURATIE - VERHOOGDE KOSTENAFTREK - 22.02.2024

Fiscale gunstmaatregel vanaf 2024 voor verplichte elektronische facturatie in 2026!

Zoals u ondertussen wellicht weet, bent u vanaf 2026 verplicht elektronisch te factureren in een b-b-omgeving (tussen ondernemingen) via het PEPPOL netwerk. De wetgever voorziet een fiscale gunstmaatregel om de daarmee samengaande kosten te temperen. Wat moet u hierover weten?

DUURZAAM ONDERNEMEN - WETGEVING & RAPPORTERING - 21.02.2024

Dubbele materialiteitsanalyse: hoe voert u die uit?

De Corporate Sustainability Reporting Directive verplicht grote ondernemingen om in de toekomst te rapporteren over duurzaamheid. Een dubbele materialiteitsanalyse is binnen deze context verplicht. Wat houdt die in?

DUURZAAM ONDERNEMEN - BEDRIJFSCULTUUR - 21.02.2024

Vier tips voor uw duurzaamheidscommunicatie

Elk toekomstgericht bedrijf heeft uitgebreide aandacht voor duurzaamheid. Maar hoe communiceert u daarover naar uw klanten, investeerders en andere doelgroepen?

DUURZAAM ONDERNEMEN - INSPIRERENDE CIJFERS - 21.02.2024

Hoe gaan Belgische bedrijven om met duurzaamheid?

Hoe kijken ondernemers in ons land naar de ESG-regelgeving en -rapportering? Welke zijn de uitdagingen om duurzaamheid structureel te integreren binnen hun bedrijfsvoering? En wat is de impact ervan?

DUURZAAM ONDERNEMEN - RAPPORTERINGEN - 21.02.2024

Welke stakeholders bepalen mee uw ESG-rapportering?

Een goed duurzaamheidsverslag is gebaseerd op dialogen met de interne en externe stakeholders van uw bedrijf. Wie zijn de belangrijkste betrokkenen, en welke rol spelen zij in uw ESG-rapportering?

DUURZAAM ONDERNEMEN - RAPPORTERINGEN - 21.02.2024

Moet u ingaan op de ESG-vragen van uw klanten?

Grote en beursgenoteerde bedrijven moeten (binnenkort) rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Bent u als hun producent of leverancier daar ook toe verplicht?

DUURZAAM ONDERNEMEN - RAPPORTERINGEN - 21.02.2024

De rol van uw accountant binnen ESG-rapportering

Rapporteren over duurzaamheidsprestaties wordt almaar belangrijker en noodzakelijker voor bedrijven. Daarin speelt ook uw accountant een prominente rol. Wat wordt er precies van hem verwacht?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 21.02.2024

Wat in 2024 doen zodat de in 2023 betaalde huur aftrekbaar blijft?

Huur voor een beroepsmatig gebruikte ruimte is in principe aftrekbaar als beroepskost. Vanaf de aangifte voor het aanslagjaar (aj) 2024 (inkomstenjaar (ij) 2023) is de aftrek echter afhankelijk van twee extra voorwaarden. Hoe zit dat?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 21.02.2024

Ambtshalve ontheffing voor vergeten aftrek sociale bijdragen?

Een bedrijfsleider stelt in 2020 vast dat hij al enkele jaren vergeten is om zijn sociale bijdragen in te vullen in zijn belastingaangifte. Kan hij die toch nog in aftrek brengen via een verzoek tot ambtshalve ontheffing?

PERSONEEL - VARIA - 21.02.2024

Vakantiegeld 2024, hoeveel provisie boeken?

Bij het afsluiten van het boekjaar 2023 moet u/uw accountant een provisie voor het vakantiegeld van 2024 aanleggen. Hoeveel is dat? En welke bezoldigingen komen in aanmerking voor de berekening?

VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIEBONUS - 21.02.2024

In 2024 een liquidatiereserve aanleggen of niet?

Binnenkort moet u beslissen wat u gaat doen met het resultaat van boekjaar 2023. Is het dit jaar een goed idee om winst over te boeken naar een liquidatiereserve, in plaats van een gewone reserve? Hoeveel kost u dat?

CONTROLE & GESCHILLEN - AKKOORD - 21.02.2024

Wat is de draagwijdte van een akkoord met de fiscus?

Een vennootschap krijgt een belastingcontrole en de fiscus weigert de aftrek van overgedragen verliezen. Volgens de vennootschap kan dat niet, omdat de fiscus in een akkoord na een eerdere controle de verliezen zou hebben aanvaard. Zijn het hof van beroep en het Hof van Cassatie het daarmee eens?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 21.02.2024

Een elektrische auto kopen in 2024: hoe zit dat fiscaal?

U overweegt om de CO2 -uitstotende auto, die u nu gratis ter beschikking krijgt van uw vennootschap, te vervangen door een elektrische. Welke regels gelden dan voor de vennootschapsbelasting, btw, belasting op inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting? En hoeveel bedraagt het voordeel alle aard (VAA) gratis auto waarop u belast wordt?

ORDE DER ARTSEN - ATTESTEN - 20.02.2024

Mag u geen attesten of voorschriften voor uzelf schrijven?

In een advies van 20 januari 2024 raadt de Nationale Raad van de Orde af dat artsen zichzelf zorg zouden verstrekken. Dat klinkt logisch, maar hoever gaat dat nu precies? Mag men bv. nooit meer zelf het voorschift voor de eigen medicatie schrijven? En wat met een ziekteattest over zichzelf voor bv. de wacht?

ZIEKENHUISARTS - ALGEMENE REGELING - 20.02.2024

De nieuwe algemene regeling van het ziekenhuis weigeren?

Over een nieuwe algemene regeling (AR) voor het ziekenhuis moet, zoals u weet, de medische raad een (zgn. verzwaard) advies geven. Opdat ze op een individuele arts van toepassing zou zijn, moet die de nieuwe AR echter ook nog zelf aanvaarden. Hoe gaat dat in zijn werk en wat als u de nieuwe AR zou weigeren?

VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 20.02.2024

Meer fietsvergoeding uit uw BV in 2024?

Heeft u een BV en fietst u van thuis naar uw ‘vaste’ werkplaats, dan kunt u zich een belastingvrije fietsvergoeding toekennen. Wist u al dat die op 1 januari 2024 gevoelig verhoogd is? Wat kan u dat opleveren?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 20.02.2024

‘Wellicht’ schrijft de deskundige en toch aansprakelijk?

Stel, een gerechtsdeskundige besluit dat indien een diagnose vroeger gesteld zou zijn, er ‘wellicht’ een minder zware ingreep nodig geweest was en de herstelduur ‘wellicht’ ook minder lang geweest zou zijn. Is een dergelijk advies al voldoende om aansprakelijk gesteld te worden? Een vonnis van april 2022 licht toe...

HUISARTSEN - PERSONEEL - 20.02.2024

Meer Vlaamse Impulseo door opleidingen te volgen?

In de Vlaamse Impulseo-regeling kan het interessant zijn om uw bediende(n) opleidingen te laten volgen. Als een arts minstens één uur opleiding per jaar mee volgt, kan het bedrag van de Impulseo-tegemoetkoming nl. stijgen (met € 800). Hoe werkt dat als er meerdere bedienden en/of meerdere huisartsen in de praktijk zijn?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 20.02.2024

Uw naam verwijderen uit Google?

U of uw zaak wordt op een negatieve manier in de zoekresultaten van Google vermeld. Wat kunt u daaraan doen?

WEBDIENSTEN - TAAL - 20.02.2024

ChatGPT kan ook slim vertalen

U kent Google Translate en DeepL als goede online vertaaldiensten. Hoewel ChatGPT er niet speciaal voor gebouwd is, kunt u het ook gebruiken als vertaalhulpmiddel. Hoe doet u dat het best?

BEVEILIGING - VARIA - 20.02.2024

Uw werkspullen beveiligen met een tracker?

Uw materiaal, gereedschap, laptop, voertuigen, … zijn kwetsbaar voor verlies of diefstal. Of het gebeurt weleens dat u vergeet waar u bv. uw sleutels heeft gelaten. Helpt een Apple AirTag u om uw spullen te beveiligen en snel terug te vinden?

SOFTWARE - GRAFISCH - 20.02.2024

Screenshots van ‘scrolling’ pagina’s: hoe maakt u die?

Webpagina’s en nieuwsbrieven zijn vaak langer dan het zichtbare gedeelte van uw computerscherm. Dat maakt het moeilijk wanneer u een screenshot van de volledige inhoud wilt maken. Hoe lost u dat probleem op?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 20.02.2024

Uw mailbox drastisch reduceren

U slaagt er niet meer in om regelmatig uw mailbox met inkomende berichten leeg te maken. U leest nog de belangrijkste berichten, maar de rest blijft zich opstapelen (zeker na een vakantie of een drukkere periode op het werk). Dan bent u misschien het best af met enkele drastische ingrepen.

SOFTWARE - BROWSER - 20.02.2024

Zie het zijvenster van Chrome niet over het hoofd

Het zijvenster van de Chromebrowser wordt door de meeste gebruikers wat vergeten. Toch is het nuttig. Wat kunt u er allemaal mee doen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 19.02.2024

Vennootschap starten na uw 60ste kan fiscaal voordelig zijn

U bent al bijna heel uw carrière actief met een eenmanszaak. In de laatste jaren voor uw pensioen denkt u echter nog heel wat te kunnen verdienen. Loont het dan de moeite om nog over te stappen naar een vennootschap? Even kijken.

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.02.2024

Verliezen aftrekbaar van latere winst in uw vennootschap

Uw vennootschap lijdt door de opstartkosten in haar eerste boekjaar een verlies. Kan ze dat verlies aftrekken van de winst van het volgende boekjaar? En waar moet uw vennootschap dan rekening mee houden?

VRIJWILLIGERSWERK - ONKOSTENVERGOEDING - 16.02.2024

Hogere onkostenvergoeding in 2024 voor vrijwilligerswerk

Betaalt uw VZW de onkosten van haar vrijwilligers terug, dan kan ze dat doen op basis van de werkelijk gemaakte kosten of op basis van een forfaitair bedrag. De fiscus heeft op 26.01.2024 een circulaire gepubliceerd op zijn website met de nieuwe forfaitaire bedragen voor 2024. Wat moet u hierover weten?

INVESTERINGSAFTREK - ATTEST - 16.02.2024

Attest energiebesparende investeringen uiterlijk 31.03.2024 aanvragen!

Energiebesparende investeringen kunnen recht geven op een aftrek van 20,5%. De betrokken vennootschappen en eenmanszaken moeten dan wel tegen 31.03.2024 actie ondernemen! Waarover gaat het?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 16.02.2024

Tijdig voorafbetalen is de boodschap voor 2024!

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt in principe een zgn. belastingvermeerdering. Hoeveel bedraagt die vermeerdering voor 2024? Is zo’n vermeerdering ook voor u van toepassing? En wanneer moet u hoeveel voorafbetalen?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 16.02.2024

Te weinig cash voor voorafbetaling, dus lenen bij de bank?

Uw vennootschap of eenmanszaak heeft geen geld om op 10 april 2024 een voorafbetaling uit te voeren. Is lenen dan voordelig om zo de boete van 9% te vermijden? Of wacht u met betalen tot u de eindafrekening krijgt?

SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 16.02.2024

Het bewijs van uw bank- of handgift aanpassen?

In het bewijs van bijna alle bank- en handgiften staat een zgn. beding van terugkeer. Door de nieuwe wetgeving sinds 2023 zal u daarop alsnog belast worden. Hoe kunt u dat voorkomen? En wat met uw bankgiften uit het verleden?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 16.02.2024

Ruling over fiscaal voordelige obligatiefondsen?


ACTUALITEIT - VASTGOED - 16.02.2024

Hoe uw in 2024 in het buitenland aangekochte woning in België aangeven?

Als u een buitenlands onroerend goed aanschaft, moet u dat melden bij de fiscus. Hoe doet u dat? En hoe bepaalt de fiscus het kadastraal inkomen (ki)?

BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 16.02.2024

Hoe de VAA verdelen als zowel u als uw partner bestuurder is?

Hoe zit dat met uw privé belastbare voordelen als ook uw partner bestuurder zou worden van uw vennootschap? Is er dan voortaan één voordeel alle aard voor twee of één voor elk van beiden? Hoe zorgt u ervoor dat u samen zo weinig mogelijk sociale bijdragen en personenbelasting moet betalen op deze voordelen?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 16.02.2024

Obligaties: terug van weggeweest!

Obligaties zijn opnieuw populair om uw privéspaargeld in te beleggen, maar voor heel wat spaarders zijn ze onbekend terrein. Waarom zou u in obligaties be- leggen? Wat zijn de aandachtspunten en hoe investeert u het best in obligaties?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 15.02.2024

Hoeveel voordeel alle aard (VAA) moet u uw collega aanrekenen voor zijn ‘gratis auto’ in 2024?

De gemiddelde CO2 -uitstoot van de nieuw ingeschreven auto’s daalde het afgelopen jaar zo fors dat het ernaar uitzag dat het VAA gratis auto voor auto’s waarvan de motor aangedreven wordt met fossiele brandstof met minstens 20% zou stijgen! De minister van Financiën greep in door de formule voor de bepaling van de referentie-CO2 -uitstoot vanaf 2024 aan te passen! Wat kwam er uiteindelijk uit de bus? En hoe zit dat als het een elektrische auto of (plug-in)hybride betreft?

PERSONEEL - FISCAAL - 15.02.2024

Het mobiliteitsbudget als alternatief voor vergoeding auteursrechten?

Wegens de gewijzigde fiscaliteit hebben veel ondernemingen met ingang van 1 januari 2024 de toekenning van een vergoeding voor de overdracht van auteursrechten teruggeschroefd. Het gaat bij uitstek om bedrijven in de IT-sector, maar evengoed merken we vanuit andere creatieve sectoren dat men terughoudender geworden is in de toekenning van een vergoeding auteursrechten. En dus gaat men op zoek naar alternatieven om het verlies van het voordeel van de fiscaal gunstige behandeling van de vergoeding auteursrechten te compenseren. Daarbij wordt het mobiliteitsbudget vaak voorgesteld. Kan dat echter wel? Daar gaan we in dit advies verder op in.

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 15.02.2024

Digitale facturen versus firewall en virusscanner

In de toekomst zal u uw b2b-facturen in een elektronisch formaat moeten versturen. Sommige bedrijven die dat vandaag al doen, stellen vast dat hun facturen niet altijd bij hun klanten aankomen. Wat doen ze fout?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 15.02.2024

Auteursrechten en loonconversie: korte update

Auteursvergoedingen die deel uitmaken van het totale brutoloon en die het voorwerp uitmaken van arbeidsovereenkomsten die voor 1 januari 2023 gesloten werden, kunnen vrijgesteld worden van RSZ. Is dat maximale omzetbare bedrag een absoluut bedrag (in euro) of een relatief bedrag (een percentage van het brutoloon)?

LOONKOSTEN - 15.02.2024

Flexijobs in 2024: welke regels, welke voorwaarden en voor welke sectoren?

Het systeem van de flexijobs bestaat sinds december 2015. Eerst was het enkel mogelijk in de horeca, maar intussen is het toepassingsgebied naar tal van sectoren uitgebreid. De laatste keer gebeurde dat door de Programmawet van 22 december 2023 (BS 29.12.2023) die ook in beperkte mate de regels en voorwaarden voor flexijobs gewijzigd heeft. We geven u de stand van zaken begin 2024.

BTW - 15.02.2024

De aankoopoptie van een auto in financiële renting lichten en hem daarna doorverkopen: hoe zit het dan met de btw?

De financiële renting van een personenwagen door een btw-plichtige met een volledig recht op aftrek loopt af. De aankoopoptie wordt gelicht en de auto wordt onmiddellijk doorverkocht. Wat zijn de btw-gevolgen van die operatie? Waarop moet u letten?

PERSONEEL - 15.02.2024

Een gsm van het bedrijf voor uw collega’s: zorg voor duidelijke spelregels

Heeft het zin om een specifieke policy op te stellen als het bedrijf aan bepaalde werknemers een smartphone ter beschikking stelt? Wat zet u daar dan allemaal in? Mag de werknemer ook privé bellen met het toestel? Moet het bedrijf zomaar aanvaarden dat de werknemer op zijn kosten betaalnummers belt? Welke stappen kunt u ondernemen als de werknemer de smartphone verliest of beschadigt? Mag de werknemer het gsm-nummer meenemen als zijn arbeidsovereenkomst eindigt? Welke nieuwe wettelijke regels gelden er daarvoor sinds 1 januari 2024?

RECHT - 15.02.2024

Uw klant of leverancier gaat in gerechtelijke reorganisatie: hoe aanpakken?

Wat houdt het precies in als een leverancier een gerechtelijke reorganisatie aanvraagt? Riskeert u in dat geval dat uw leverancier de door u bestelde goederen niet meer zal leveren? Waarop let u maar beter als u een nieuwe bestelling bij uw leverancier wilt plaatsen? Riskeert u dat een klant die een gerechtelijke reorganisatie aanvraagt uw facturen niet meer betaalt? Waarom kijkt u het best na of uw vordering correct vermeld is en heeft u verdere zeggenschap in het lot van uw klant? Wat is er sinds 1 september 2023 veranderd aan de wetgeving ter zake?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 15.02.2024

Hoeveel VAA auto in 2024?

De zgn. referentie-uitstoot, die van belang is voor de berekening van het voordeel alle aard (VAA) gratis auto, daalt weer fors. Om de impact van deze daling op het VAA auto in 2024 te milderen, greep de minister van Financiën in. Hoe zit dat juist?

INTERNATIONAAL - 15.02.2024

Wanneer fiscale step-up bij immigratie naar België?

Wordt het vermogen van een vennootschap of natuurlijke persoon die zijn fiscaal inwonerschap verhuist van het buitenland naar België voor Belgische belastingdoeleinden bepaald op de marktwaarde op het moment van immigratie, om later gerealiseerde meer- of minderwaarden op dat vermogen voor Belgische fiscale doeleinden te berekenen?

BEROEPSINKOMSTEN - 15.02.2024

Carried interest en earn-out: beroepsinkomen?

In een recent geschil heeft de Administratie nogmaals getracht om een ‘carried interest’-regeling en ‘earn-out’-regeling te laten kwalificeren en belasten als beroepsinkomen, zij het zonder resultaat. Conform de positie die de Rulingcommissie al jaren aanhoudt, besliste de rechtbank van eerste aanleg te Brussel (rb. Brussel, 27.02.2023) dat een belasting als beroepsinkomen van carried interest en earn-outs niet aan de orde was in het specifieke geval.

BTW - BTW AANREKENEN - 15.02.2024

Voor de btw: verkoop op plan van een nieuw gebouw of aannemingsovereenkomst?

Inzake btw is het onderscheid tussen een levering van een goed en een dienst-verrichting zeer belangrijk, zowel aangaande de toe te passen btw-regeling als de plaats van de handeling, de facturatie en het toe te passen tarief. In de praktijk is het niet altijd duidelijk wat de juiste aard van de overeenkomst is die wordt gesloten tussen twee partijen. Zeker m.b.t. het te maken onderscheid tussen een verkoop van een woning op plan en een aannemingsovereenkomst is het noodzakelijk het een en ander grondig te bekijken.

PERSONEEL - BEDRIJFSWAGEN - 15.02.2024

Terugbetaling van thuis getankte elektriciteit: fiscaal kluwen, maar beterschap op komst?

De fiscale shift naar een groener wagenpark blijft aanleiding geven tot heel wat onduidelijkheid en bijkomende administratieve lasten. In een recent antwoord op een parlementaire vraag over de fiscaliteit van het ‘terugbetaald thuisladen’ neemt de minister een nieuw standpunt in wat betreft de ‘drie voorwaarden’.

ACTUALITEIT - FINANCIEEL EN BANKZAKEN - 15.02.2024

DAC 8: cryptoactiva en elektronisch geld komen in het vizier – nieuwe rapportageverplichtingen vanaf 01.01.2026!

Na de MiCa-verordening, waarmee een eerste stap werd gezet naar een geharmoniseerd kader voor aanbieders van cryptodiensten, heeft de Europese Raad op 17.10.2023 voor de zevende keer de Richtlijn 2011/16/EU inzake administratieve samenwerking op belastinggebied (DAC) aangepast, om ook transacties met cryptoactiva hier onder te brengen (ook DAC 8 genaamd). Vanaf 01.01.2026 zijn cryptodienstverleners verplicht om uitgebreide informatie over hun gebruikerstransacties te delen met de belastingautoriteiten van de EU-lidstaten. Die gegevens zullen vervolgens automatisch worden uitgewisseld tussen de belastingdiensten van de verschillende EU-lidstaten.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 15.02.2024

Referentievoeten voor leningen toegestaan in 2023 zijn bekend!

Als een vennootschap een lening toekent aan zijn bedrijfsleider of aan een werknemer, is er sprake van een belastbaar voordeel wanneer de verschuldigde rente lager ligt dan de referentievoet. Hoeveel bedragen die referentievoeten voor inkomstenjaar 2023?

RSZ - JOBSTUDENT - 14.02.2024

Hoe blijft jobstudent in 2024 fiscaal ten laste van zijn ouders?

Net als in 2023 mag een student in 2024 tot 600 uur werken tegen het goedkope RSZ-tarief. Blijft die student dan echter ook nog wel fiscaal ten laste van zijn ouders indien hij 600 uur werkt? Onlangs werden daarvoor de grensbedragen verhoogd.

BEDRIJFSWAGEN - CO2-TAKS - 14.02.2024

Wijzigt de CO2 -bijdrage in 2024?


BEDRIJFSWAGEN - CO2-TAKS - 14.02.2024

Bedrijfswagen duurder voor werknemer?

Kent u aan uw werknemer een bedrijfswagen toe die hij ook privé gebruikt, dan gaat het om een VAA waar hij belasting op betaalt. Betaalt hij meer dan vorig jaar?

LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 14.02.2024

Vrijgestelde fietsvergoeding en vrijstelling woon-werkverkeer voor bedrijfswagen?

Kent u aan uw werknemer een RSZ- en belastingvrije fietsvergoeding toe, dan geldt volgens een recente regeringsbeslissing een jaargrens van € 3.500 in 2024. Kunt u zo’n vergoeding ook toekennen aan een werknemer die een bedrijfswagen heeft en hoe zit het dan met de fiscale vrijstelling voor het woon-werkverkeer?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - AANGEPAST WERK - 14.02.2024

Zieke werknemer wil komen werken wanneer het mogelijk is

Een werknemer is in ziekteverlof. Hij liet echter weten dat hij het liefst tussen de behandelingen door toch weer zou komen werken op dagen dat dat mogelijk is. U wilt daar eventueel wel in meegaan, maar is het mogelijk om een progressieve werkhervatting ‘flexibel’ in te vullen naargelang van de toestand van de werknemer?