SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 26.02.2024

Hoeveel interesten mag u de eerste zes maanden van 2024 vragen aan slechte betalers?

Een klant betaalt uw factuur niet op tijd. Vanaf wanneer en hoeveel interesten kunt u die klant dan aanrekenen sinds 1 januari 2024? Maakt het daarbij een verschil of uw klant een andere ondernemer, dan wel een particulier is?

Klant is een ondernemer

Specifieke wetgeving. Werkt u met een professionele klant (lees: een andere ondernemer), dan geeft de zgn. Wet inzake de betalingsachterstand in handelstransacties aan vanaf wanneer u welke interesten kunt vragen.

Vanaf wanneer? Ten aanzien van een professionele klant kunt u interesten vragen vanaf de vervaldag van uw factuur. Voorzag u geen vervaldag, dan bedraagt die 30 kalenderdagen na de ontvangst van uw factuur door de klant. De interesten beginnen vanaf dan automatisch te lopen.

Hoeveel interesten? De interestvoet die u kunt vragen, wijzigt elk half jaar. Voor het eerste semester van 2024 bedraagt die 12,5% op jaarbasis (bericht Algemene Administratie van de Thesaurie van de FOD Financiën, BS 19.02.2024) , ten opzichte van 12% voor de tweede helft van 2023.

Andere afspraken mogelijk? Ja, u kunt in de overeenkomst die u met een professionele klant sluit of in uw algemene voorwaarden andere afspraken maken over de toepasselijke rentevoet. Overdrijf daarin wel niet, want anders riskeert u dat de afspraak ongeldig is. Veel hoger dan de wettelijke rentevoet kunt u in ieder geval niet gaan.

Tip 1. Neemt u in het contract of in uw algemene voorwaarden een regeling op rond de interesten die de klant verschuldigd is, bepaal dan ook dat die interesten ‘van rechtswege en zonder ingebrekestelling’ verschuldigd zijn als de klant uw factuur niet op de vervaldag betaalt.

Tip 2. De interest die u op basis van de Wet betalingsachterstand kunt vorderen, kunt u ook vragen als u geen algemene voorwaarden ter goedkeuring voorgelegd heeft.

Klant is een particulier

Wettelijke rentevoet. Betaalt een particuliere klant zijn factuur niet op tijd, dan kunt u interesten vragen die gelijk zijn aan de wettelijke rentevoet. Die interestvoet wordt jaarlijks vastgelegd en bedraagt in 2024 in principe 5,75% op jaarbasis, terwijl het voor 2023 nog 5,25% was.

Tip. Die interest kunt u altijd aanrekenen, ook als u geen algemene voorwaarden liet goedkeuren.

Vanaf wanneer? De interest is pas verschuldigd te rekenen vanaf 14 dagen nadat u een gratis ingebrekestelling gestuurd heeft naar de klant. Stuurde u die ingebrekestelling via de post, dan moet u daar zelfs nog drie dagen bijtellen.

Tip. Als u dan toch interesten kunt vragen, kunt u als kmo-vennootschap die wel ‘retroactief’ vorderen. Meer bepaald stelt de wet u in staat om te beslissen om de verwijlinterest te laten lopen vanaf de kalenderdag die volgt op de dag waarop de herinnering aan de particuliere klant verzonden wordt.

Andere afspraken mogelijk? U kunt ook met particuliere klanten andere afspraken maken over de hoogte van de interest die u van hen kunt vorderen, maar daar zijn grenzen aan! U kunt nl. nooit meer vragen dan de interest die ook voorzien is voor handelaars, concreet dus 12,5% op jaarbasis (eerste semester 2024).

Let op! Komt u interesten overeen, dan moet u die wederkerig maken en een even hoge interest voorzien in het voordeel van de klant, voor het geval u uw verbintenissen uit hoofde van het contract niet correct nakomt.

Ten aanzien van een klant-ondernemer kunt u 12,5% interesten vragen op jaarbasis vanaf de vervaldag van uw factuur. Ten aanzien van particuliere klanten is dat 5,75%. U kunt een hoger percentage afspreken, maar bij particuliere klanten is de 12,5% zoals die geldt voor handelaars altijd een maximum.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878