ZIEKENHUISARTS - ALGEMENE REGELING - 20.02.2024

De nieuwe algemene regeling van het ziekenhuis weigeren?

Over een nieuwe algemene regeling (AR) voor het ziekenhuis moet, zoals u weet, de medische raad een (zgn. verzwaard) advies geven. Opdat ze op een individuele arts van toepassing zou zijn, moet die de nieuwe AR echter ook nog zelf aanvaarden. Hoe gaat dat in zijn werk en wat als u de nieuwe AR zou weigeren?

De totstandkoming van een AR...

Volgens de Ziekenhuiswet moet er in elk ziekenhuis een algemene regeling (AR) bestaan. Die wordt opgemaakt door de beheerder, die de tekst voor advies moet voorleggen aan de medische raad (MR). De MR kan dat advies zgn. verzwaard uitbrengen, zodat het bindend is. In de praktijk worden er wel degelijk ook onderhandelingen gevoerd tussen de beheerder en de MR bij het opmaken van een (nieuwe) AR. Zo gaat de tekst geregeld over en weer en wordt erop gewerkt door delegaties van de beheerder en de MR. Dat leidt vroeg of laat tot een tekst waarmee beide partijen akkoord gaan.

... en de aanvaarding ervan door artsen

Noodzakelijke voorwaarde... Het feit dat de MR zijn zegen gegeven heeft, belet niet dat elke individuele arts in principe ook nog akkoord moet gaan met de nieuwe AR opdat die op hem van toepassing zou worden. Men zal meestal vragen om dat akkoord schriftelijk te formaliseren (in een nieuw contract dat naar de nieuwe AR verwijst).

... tenzij bij kettingbeding. Steeds vaker bevatten ziekenhuiscontracten een zgn. kettingbeding, waarmee de arts de bestaande AR “en alle wijzigingen die er nadien volgens de wettelijke procedure aan worden aangebracht” aanvaardt. Is dat het geval, dan heeft u uw akkoord op voorhand al gegeven (en moet men dat niet opnieuw vragen).

Kunt u weigeren te aanvaarden?

In het ziekenhuis van een abonnee was er in overleg met de MR een nieuwe AR tot stand gekomen. De artsen van de dienst van de abonnee gingen er echter niet mee akkoord. “Als wij echt zouden blijven weigeren om te tekenen, wat zijn dan de gevolgen? Kunnen wij voet bij stuk houden of kunnen ze ons dan sanctioneren?” , zo vroeg hij.

Ja, dat kan...

Zowel een dienst van artsen als één individuele arts afzonderlijk hebben/heeft het recht om een nieuwe AR niet te aanvaarden. In de woorden van de abonnee: u kunt blijven weigeren, als u bv. zou vaststellen dat uw bestaande rechten (inzake bv. opzeggingstermijnen of privé praktijk voeren) ingekort zouden worden door de nieuwe AR. De MR is immers wettelijk niet bevoegd om de AR namens alle artsen te aanvaarden. Zelfs als de tekst voorgelegd wordt aan de AV van artsen en een meerderheid daarvan akkoord gaat met de tekst, volstaat dat niet om de aanvaarding door de individuele artsen te vervangen. Het directe gevolg van uw weigering is dat de oude AR op u van toepassing blijft. Zo zijn er dus wel meer ziekenhuizen waar meerdere AR naast elkaar blijven bestaan.. .

... en ook zonder indirecte gevolgen?

Aangezien een arts het contractuele recht heeft om de nieuwe AR niet te aanvaarden, kan het ziekenhuis u niet sanctioneren voor de uitoefening van dat recht. Alleen als de weigering absoluut lichtzinnig zou zijn en op geen enkele wijze verantwoord wordt, zou dat bestempeld kunnen worden als ‘rechtsmisbruik’ en zou het ziekenhuis de toepassing van de nieuwe AR kunnen claimen voor de rechtbank. Waarschijnlijker dan dat scenario is echter dat men er dan zou aan kunnen denken om uw contract op te zeggen (met een opzeggingstermijn)...

Ook al gaf de medische raad zijn zegen voor een nieuwe AR, dan wil dat niet zeggen dat u verplicht zou zijn om die ook als dienst of zelfs als individu te aanvaarden, u blijft daar vrij in (behalve als er een zgn. kettingbeding in uw contract staat). Weigert u de nieuwe AR te aanvaarden, dan blijft ten aanzien van u in principe de oude AR van kracht.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878