Alle domeinen

2022 - December

INDEXERINGSBEPERKING - HANDELSHUUR - 21.12.2022

Brusselse handelshuur: regeling indexeringsbeperking gepubliceerd in het Staatsblad!

In bepaalde gewesten wordt gewerkt aan een indexeringsbeperking van de handelshuur na de doorvoering van de (gedeeltelijke) indexatiestop voor energieverslindende woninghuurprijzen. In Brussel zal de ordonnantie vanaf 22.12.2022 van kracht zijn. Hoe zit dat juist?

VZW - WERKING - 20.12.2022

Rekening e-DEPO biedt toprendement

U maakte in een vorig advies al kennis met de rekening van de Deposito- en Consignatiekas van de FOD Financiën. Die was toen interessant, omdat ze geen strafrente aanrekende. Nu biedt de rekening VZW’s die overtollig spaargeld hebben zelfs een toprendement.

VZW - WERKING - 20.12.2022

Mag u als VZW zomaar foto’s nemen op uw evenement om te publiceren?

U organiseert als VZW een eetfestijn om geld op te halen voor uw werking. Een fotograaf neemt foto’s van de gasten en die zullen na afloop op de website en op sociale media gepubliceerd worden om wat promotie te maken. Kan dat zomaar? En met welke regels moet u dan rekening houden?

VZW - VRIJWILLIGERS - 20.12.2022

Zijn uw vrijwilligers goed verzekerd? Doe de check!

Als u als VZW vrijwilligers tewerkstelt, wilt u natuurlijk vermijden dat ze op de een of andere manier de dupe worden van hun belangeloze inzet. Een goed verzekeringspakket kan daarbij helpen. Welke verzekeringen kunt u in overweging nemen? Welke aandachtspunten moet u meenemen?

VZW - BTW - 20.12.2022

Nieuwe regels voor gemengde btw-plichtige VZW’s

Stel dat uw VZW een erkend cultureel centrum is. Voor de organisatie van uw voorstellingen bent u vrijgesteld van de btw, maar voor de inkomsten van uw cafetaria bent u niet vrijgesteld van de btw. Uw VZW is dan een zgn. gemengde btw-plichtige. Vanaf 1 januari 2023 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen op til met betrekking tot de btw-aftrekregels voor de gemengde belastingplichtigen, die de zgn. methode van het werkelijk gebruik hanteren om hun btw-aftrek te bepalen. Wat moet u daarover weten?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - OMVORMING - 20.12.2022

Uw VOF of CommV omvormen naar een BV?

U werkt via een VOF of CommV waarvan de statuten nog niet aangepast zijn aan het vennootschapsrecht. Is het dan interessant om bij die verplichte statutenwijziging uw vennootschap om te vormen naar een BV?

AANDELEN - WAARDERING - 20.12.2022

Tegen welke waarde moeten aandelen geboekt worden?

Vennootschap A koopt aandelen van een vennootschap B en boekt die op haar actief tegen de aankoopprijs. De fiscus is van mening dat ze tegen hun hogere intrinsieke waarde hadden geboekt moeten worden en belast een zgn. onderschatting van het actief. Wat vond de rechter daarvan op 21 september 2022?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 20.12.2022

Wanneer kan de fiscus u belasten op een VAA lening?

Wanneer u gratis leent van uw vennootschap, kan de fiscus u belasten op een voordeel alle aard (VAA). Leent u niet gratis, maar tegen een lagere interestvoet dan voor het VAA gebruikt wordt, dan kan hij dat eventueel ook. Evenwel ligt het dan toch wat genuanceerder, zoals uit een arrest van 20 september 2022 blijkt.

BTW - AFTREKBAARHEID - 20.12.2022

Uw aftrekbare btw bepalen volgens het werkelijke gebruik?

Als uw vennootschap een gemengde btw-plichtige is, kan ze eventueel haar aftrekbare btw bepalen op basis van het werkelijke gebruik. Hoe zit dat en wat verandert er ter zake vanaf 1 januari 2023?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 20.12.2022

Leasing en renting in het licht van de ‘vergroening’

Uw vennootschap wil op korte termijn een nieuwe auto aanschaffen. Zij zou die echter niet kopen, maar leasen of renten. Wat zijn de fiscale verschillen tussen beide opties en wat is in het licht van de zgn. vergroening van de autofiscaliteit?

PRIVÉFISCALITEIT - 20.12.2022

Uw kind als jobstudent in de zorg?


VENNOOTSCHAP - BOEKHOUDING - 20.12.2022

Welke documenten mag u begin 2023 weggooien?

De wettelijke bewaartermijn van uw boekhouding is via een wet van 20.11.2022 verlengd van zeven naar tien jaar, maar vanaf wanneer geldt deze langere termijn precies, want u wilt immers begin 2023 grote kuis houden in uw papieren?

VERKEERSBELASTING - BIV - PICK-UPS - 20.12.2022

Vlaams fiscaal gunstregime pick-ups afgeschaft voor particulieren vanaf 01.01.2023!

Zoals u ondertussen wellicht heeft gehoord, gaat de Vlaamse regering komaf maken met het fiscaal gunstregime voor pick-ups die gebruikt worden voor particuliere doeleinden. Wat moet u hierover weten?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - KLANTEN - 19.12.2022

Uw offerte beperken in de tijd: zeker doen!

Een potentiële klant vraagt u om een offerte te maken voor het leveren van diensten of goederen. Waarom is het van belang om daar een (voldoende korte) geldigheidsduur aan te koppelen? Wat gebeurt er als u dat niet doet?

BTW - INTERESTEN - 19.12.2022

Hoeveel interesten voor de Btw vanaf 2023?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 19.12.2022

Kunt u oude facturen fiscaal gezien nog inbrengen en wat met de erop betaalde btw?

Tijdens de kerstvakantie bent u van plan om eens goed op te ruimen in uw bureau. Wat als u dan nog een paar facturen uit vorige jaren tegenkomt die u dus ook nooit aan uw boekhouder bezorgd heeft? Kunt u die fiscaal gezien nog als kosten inbrengen en wat met de btw die u op die facturen betaald heeft?

FISCAAL - SCHENKING - 19.12.2022

Steeds drie of vijf jaar wachten na een schenking?

Wie schenkt, gaat er vaak van uit dat er een termijn van drie jaar speelt (vijf jaar in Wallonië) opdat de schenking vrij is van erfbelasting. Wanneer is dat wel zo en wanneer is dat niet het geval? En zijn er verschillen per regio?

AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 19.12.2022

Hoger voordeel alle aard auto voor inkomstenjaar 2023?

De zgn. referentie-CO2 -uitstoot die mee bepalend is voor de hoogte van uw voordeel alle aard auto is bekend voor inkomstenjaar 2023. Stijgt uw voordeel alle aard (VAA) auto dan weer en wat met de aftrek van autokosten?

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 19.12.2022

Privé meer belastingvermindering voor laadpaal


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 19.12.2022

Kosten van een inbraak in aftrek nemen?

De winter is jammer genoeg het ideale seizoen voor inbrekers. Wat als er in uw zaak ingebroken wordt? Hoe zorgt u er dan voor dat de fiscus de aftrek aanvaardt van de kosten die daar het gevolg van zijn?

BRUSSELS GEWEST - ABATTEMENT - 19.12.2022

Waar zijn verkooprechten voor een woning het goedkoopst?

Onlangs werden de aanpassingen aan de Brusselse registratierechten gepubliceerd in het Staatsblad. Betekent dat nu dat u voor een gezinswoning in Brussel vanaf 1 april 2023 minder registratierechten moet betalen dan in de andere gewesten?

VLAAMS GEWEST - OVAM - 19.12.2022

Asbestattest ontbreekt, dus opschortende voorwaarde?

Sinds 23 november 2022 is in het Vlaams gewest een asbestattest verplicht. Stel, u verkrijgt het attest niet tijdig. Kunt u als verkoper dan alvast een onderhandse verkoopovereenkomst sluiten en daarin voor het nog te verkrijgen attest een opschortende voorwaarde voorzien?

MEDE-EIGENDOM - REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM - 19.12.2022

Het handelspand betaalt hogere gemeenschappelijke kosten?

Stel, in de statuten van een appartementsgebouw is voorzien dat de mede-eigenaar van het gelijkvloerse handelspand die maar 10% van de aandelen bezit (100/1.000sten), toch 30% van de gemeenschappelijke kosten moet betalen. Is zo’n bepaling in de statuten geldig? Daarover moest de rechter zich onlangs buigen...

REGISTRATIERECHTEN - MINNELIJKE ONTBINDING - 19.12.2022

Een compromis ontbinden zonder fiscaal gestraft te worden?

Stel, de koper en de verkoper sloten enkele maanden geleden een compromis voor aankoop van een woning, maar willen die verkoop nu toch niet meer laten doorgaan. Hoe zorgt u ervoor dat er in dat geval geen verkooprecht/registratierecht van toepassing is en welke termijnen moeten ze daarbij in het oog houden?

WONINGHUUR - WAARBORG - 19.12.2022

Voorzie deze clausule in uw woninghuurcontract!


RUIMTELIJKE ORDENING - AFPALING - 19.12.2022

Nieuwe website voor kadastrale archiefstukken


HANDELSHUUR - INDEXERING - 19.12.2022

Indexering Brusselse handelshuur...

U mag als verhuurder in principe de huurprijs bij handelshuur indexeren als het huurcontract die mogelijkheid voorziet. Het Brussels gewest besliste echter om dat te beperken... Hoe zit dat?

VERKOOP - COMPROMIS - 19.12.2022

Renovatieplicht na aankoop Vlaamse woning vanaf 2023

De Vlaamse overheid stelt voor energieverslindende woningen en appartementen (label E of F) een renovatieverplichting in wanneer die na 1 januari 2023 verkocht worden. Wat is er dan precies van belang bij zo’n verkoop?

DIVERSE INKOMSTEN - RECLAMEPANEEL - 19.12.2022

Reclamepaneel aan uw gevel fiscaal interessant?

Een reclamepaneel aan de muur van uw privéwoning hangen, kan u een aardige zakcent opleveren, maar houdt u er netto wel wat aan over na de personenbelasting? Hoe kunt u daarvan profiteren indien u bij uw privéwoning een bord uithangt voor uw vennootschap?

VOORDEEL VAN ALLE AARD - BEDRIJFSWAGEN - 19.12.2022

Hoger voordeel bedrijfswagen in 2023!

Op 16.12.2022 werd in het Belgisch Staatsblad de zogenaamde referentie-CO2 -uitstoot om het VAA bedrijfswagen voor 2023 te berekenen gepubliceerd. Wat moet u hierover weten?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.12.2022

Wederopbouwreserve (verliezen covid-periode) als tax shield voor toekomstige winsten

De wederopbouwreserve (WOR) heeft als doel ondernemingen die verliezen hebben geleden tijdens de COVID-19-periode op financieel vlak te ondersteunen. De solvabiliteit van ondernemingen zou dankzij de WOR sneller hersteld kunnen worden naar het niveau van vóór de coronapandemie. Ook in boekjaar (bj.) 2022, kan de WOR-regeling nog toegepast worden en kunnen de winsten (tijdelijk) vrijgesteld worden van vennootschapsbelasting.

INTERNATIONAAL - 16.12.2022

Gentse hof van beroep doorprikt postbusconstructie Hongkong

Volgens De Tijd hebben honderden Belgen een postbusvennootschap op Malta. Wanneer is er sprake van zo’n postbusvennootschap? Wat zijn dan de aanvalsroutes van de fiscus en hoe gaat de Belgische rechtspraak hiermee om?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.12.2022

Weer meer dagvergoeding sinds 01.12.2022!

Het maximale bedrag dat u als zgn. binnenlandse dagvergoeding kunt uitkeren is sinds 1 december 2022 weer verhoogd. We zetten even alles op een rij, dan bent u weer helemaal mee.

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 16.12.2022

Is er verkooprecht verschuldigd bij het verlengen van een vruchtgebruik?

Een vennootschap en haar bedrijfsleider hebben een pand gesplitst aangekocht en komen kort vóór het vruchtgebruik van de vennootschap verstrijkt overeen om het te verlengen. Is er dan verkooprecht verschuldigd?

VERWORPEN UITGAVEN - 16.12.2022

Doorrekening gewestbelasting: wie draagt de verworpen uitgave?

In de praktijk gebeurt het wel vaker dat de eigenaar van een pand gewestbelasting doorrekent aan de vennootschap die het pand huurt. Wanneer is er dan sprake van een verworpen uitgave en wie draagt de fiscale kosten? Wat zijn daarnaast de spelregels als u restaurantkosten, autokosten of een minwaarde op aandelen doorbelast aan een klant of een verbonden vennootschap?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.12.2022

Jaarlijkse taks op effectenrekeningen: uitspraak Grondwettelijk Hof

Door de wet van 17.02.2021 werd een (nieuwe) jaarlijkse taks op effectenrekeningen (JTER) in het Wetboek Diverse Rechten en Taksen ingevoerd. Sinds 26.02.2021 wordt een tarief van 0,15% toegepast op de waarde van de effectenrekening zodra de gemiddelde waarde van de financiële instrumenten, aangehouden op die rekening, hoger is dan € 1 miljoen. De invoering van deze maatregel riep heel wat vragen op bij de beleggers en financiële tussenpersonen. Dit reflecteerde zich in 7 (!) afzonderlijke verzoeken tot (gedeeltelijke) vernietiging. Wat besliste het Grondwettelijk Hof op 27.10.2022?

BTW - BTW AANREKENEN - 16.12.2022

Voetbalmakelaars: btw onderhevig of niet?

Voetbalmakelaars kunnen optreden als vertegenwoordiger van een voetbalclub en/of een voetbalspeler. Zij kunnen onderhandelingen voeren met als doel een arbeidsovereenkomst te sluiten, te verlengen of te beëindigen. Zij kunnen ook de voetbalspeler in het algemeen vertegenwoordigen en aldus de belangen van de speler verdedigen. Ook komen zij vaak tussen bij transfers van voetbalspelers. Maar hoe zit het met de btw? Zijn al deze prestaties onderworpen aan btw of niet. De Administratie heeft in haar administratieve circulaire nr. 2022/C/98 van 28 september 2022 een en ander toegelicht.

BELASTINGEN - ONKOSTENVERGOEDING - 15.12.2022

Hogere thuiswerkvergoeding sinds 01.12.2022!

Werknemers die regelmatig thuiswerken, kunnen daarvoor een forfaitaire ‘thuiswerkvergoeding’ krijgen. Hoeveel? En wat zijn de regels weer?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 15.12.2022

Hoe gaat u om met de automatische loonindexatie?

Dat België als een van de weinige landen in Europa, en wellicht ook in de wereld, een systeem van automatische loonindexatie kent, doet bij menig persoon in economisch goede tijden al de wenkbrauwen fronsen. Wanneer we echter te maken hebben met een inflatie van meer dan 10%, is dat ronduit problematisch. Het voortbestaan van ondernemingen staat op het spel. Het mag dan ook niet verwonderen dat ondernemingen oplossingen zoeken. Maar zijn er überhaupt oplossingen om met de indexering om te gaan? In dit advies gaan we daarop in aan de hand van een aantal casussen.

RECHT - 15.12.2022

Wat kunt u ondernemen als uw concurrent met verlies verkoopt?

Een concurrent verkoopt dezelfde of gelijkaardige producten tegen een veel lagere prijs. U bent ervan overtuigd dat hij met verlies verkoopt. Moet u dat dan zo maar aanvaarden? Is een verkoop met verlies altijd verboden? Wanneer is er precies sprake van een verkoop met verlies? Welke uitzonderingen gelden er op het verbod om met verlies te verkopen? Gelden dezelfde regels als u en uw concurrent geen producten verkopen, maar diensten aanbieden? Welke stappen kunt u ondernemen tegen een concurrent die de wettelijke spelregels naast zich neerlegt? Kunt u eventueel ook een schadevergoeding vragen van uw concurrent?

PERSONEEL - 15.12.2022

Nieuwe spelregels voor een correct ontslag

Vanaf 1 januari 2023 geldt een zaterdag niet langer als een werkdag. Welke gevolgen heeft dat wanneer het bedrijf een arbeidsovereenkomst wil opzeggen? Met welke andere aandachtspunten moet u zoal rekening houden om op een correcte manier tot ontslag of opzegging van de arbeidsovereenkomst over te gaan?

PERSONEEL - 15.12.2022

Kan het bedrijf u en uw collega’s schade aan een bedrijfswagen of boetes laten terugbetalen?

Het bedrijf stelt een bedrijfswagen ter beschikking aan een of meerdere werknemers die die wagen ook privé mogen gebruiken. Wie draait er dan op voor de schade aan de wagen als de werknemer daarmee een ongeval veroorzaakt of er bv. krassen op de wagen zijn? Hoe kunt u die schade het best aantonen? Kunt u daaromtrent andere afspraken met de werknemer maken? En hoe zit het precies met bv. te snel rijden? Waarom is het belangrijk als de wagen op naam van het bedrijf staat ook de bestuurder door te geven bij een verkeersovertreding?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 15.12.2022

Hoeveel km-vergoeding mag u toekennen sinds 1 januari 2022 aan collega’s die beroepsmatig met hun privévoertuig rijden?

Als een van uw collega’s beroepsmatige verplaatsingen doet met de eigen auto, mag u daarvoor een forfaitaire kilometervergoeding toekennen. Hoeveel bedraagt dat forfait? Welke spelregels moet u volgen? En welke maatregelen heeft de regering genomen om het hoofd te bieden aan de stijging van de brandstofkosten?

BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 15.12.2022

Weer meer binnenlandse dagvergoeding sinds 01.12.2022!

Het maximale bedrag dat u als zgn. binnenlandse dagvergoeding kunt uitkeren, is sinds 01.12.2022 weer verhoogd. We zetten even alles op een rij, dan bent u weer helemaal mee.

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 15.12.2022

Wie krijgt een ‘decemberafrekening’?

Voor collega’s die in de loop van 2022 minder uren werken dan voordien, moet er in december een berekening van het enkel (en soms dubbel) vakantiegeld gebeuren. Hoe zit dat precies?

NEERLEGGING JAARREKENING - TARIEVEN - 15.12.2022

Neerlegging jaarrekening: geïndexeerde tarieven 2023!

Zoals gewoonlijk worden de tarieven voor de neerlegging van de jaarrekening jaarlijks geïndexeerd. Welke tarieven zijn van toepassing voor 2023 en wat moet u hierover weten?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 14.12.2022

Zeg eens nee

Veel mensen hebben moeite om via e-mail iets af te slaan of een moeilijke boodschap over te brengen. Hoe pakt u dat het beste aan?

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 14.12.2022

Hoe stelt u uw computermuis nauwkeurig af?

U gebruikt uw computermuis intensief en toch heeft u wellicht nog niet gekeken naar de opties om het gebruik van de muis te personaliseren. Op welke manieren kunt u het muisgedrag aanpassen aan uw wensen?

BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 14.12.2022

Zo maakt u uw werklaptop kindvriendelijk

Brengt u uw laptop van het werk ’s avonds of tijdens de vakantie mee naar huis, dan bestaat de kans dat uw kinderen deze weleens ter hand nemen. Hoe zorgt u er dan voor dat zij tijdens het surfen geen ongepaste inhoud terugvinden?

ZAKELIJK - JOBS - 14.12.2022

Hoe test u de soft skills van kandidaten?

WeSuggest is een online platform voor het evalueren van sollicitanten. Daarbij ligt de focus op het inschatten van hun soft skills. Wat mag u daarvan verwachten?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 14.12.2022

Is dat bestand wel veilig genoeg om te downloaden?

Bestanden die gratis worden aangeboden om te downloaden, kunnen spyware of andere vormen van malware met zich meedragen. Waar moet u op letten bij het binnenhalen?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 14.12.2022

Online info over uw aanvullend pensioen

Als zelfstandige kunt u zowel privé als via uw zaak sparen voor een extra(legaal) pensioen. Het internet zet u op weg en houdt u onderweg ook op de hoogte.

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 14.12.2022

Hoeveel voordeel alle aard voor uw ‘gratis auto’ in 2023?

De gemiddelde CO2 -uitstoot van de nieuw ingeschreven wagens daalde het afgelopen jaar met ± 10%! Op zich is dat goed nieuws voor het milieu maar is dat ook zo voor uw voordeel alle aard (VAA) voor de auto dat uw vennootschap u gratis ter beschikking stelt?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 14.12.2022

Hoger VAA ‘gratis auto’: wie ontspringt de dans (niet)?

Voor heel wat bestuurders zal het voordeel alle aard (VAA) ‘gratis auto’ vanaf 01.01.2023 fors stijgen en voor anderen is er helemaal geen sprake van een stijging; zij ontspringen dus de dans. Hoe komt dat eigenlijk?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 14.12.2022

Verhuren aan een THV waarvan u zelf vennoot bent?

Een man verhuurt een gebouw aan een ‘tijdelijke handelsvennootschap’ (THV) waarvan hij vennoot is. Hij wil een deel van die huur in aftrek brengen als beroepskosten in zijn eenmanszaak, maar de fiscus weigert dit. Wat vond Cassatie daarvan?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 14.12.2022

Wijzigingen aan de fiscale procedure vanaf 2023

Een wet van 20.11.2022 (BS 30.11.2022) wijzigt een en ander aan de fiscale procedure. We sommen even op wat voor u van belang is...

PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 14.12.2022

Is het domicilie van belang voor fiscaal co-ouderschap?

Een koppel met kinderen is feitelijk gescheiden. De vader meent dat er fiscaal co-ouderschap is en hij vraagt in zijn belastingaangifte de helft van de toeslag op de belastingvrije som. De moeder stelt dat de kinderen volledig ten laste zijn van haar, omdat ze bij haar gedomicilieerd zijn. Wie kreeg gelijk van de rechter?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 13.12.2022

Mag u uw maatschappelijke zetel op uw thuisadres vestigen?

Voorlopig is de maatschappelijke zetel van uw vennootschap gevestigd in een coworkingspace of businesscenter, die u maandelijks een vergoeding betaalt om de post te ontvangen. U vraagt zich af of het niet goedkoper is om de maatschappelijke zetel van uw vennootschap op uw privéadres te vestigen. Kan dat zomaar en waar moet u rekening mee houden?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - LOON UIT VENNOOTSCHAP HALEN - 13.12.2022

Moet u als bedrijfsleider een minimumloon uitbetalen?

U heeft net uw vennootschap opgestart en bent volop bezig met de uitbouw van uw zaak. U vraagt zich af of het wel opportuun is om nu al een bezoldiging uit te betalen aan uzelf als bedrijfsleider. Uw boekhouder laat u weten dat die keuze gevolgen kan hebben voor het tarief in de vennootschapsbelasting. Hoe zit dat precies en waar moet u zoal rekening mee houden?

ZIEKENHUISARTS - MEDISCH RECHT - 13.12.2022

Kan het ziekenhuis bedden sluiten volledig tegen uw zin?

In de media hoort en leest u steeds meer berichten over ziekenhuizen die bedden en zelfs hele afdelingen willen sluiten wegens de stijgende energiekosten en/of een tekort aan verplegend personeel. Kan het ziekenhuisbeheer zoiets eenzijdig beslissen en wat als u daar als arts (financieel) nadeel van zou ondervinden?

PENSIOEN - MEEWERKENDE PARTNER - 13.12.2022

Alle meewerkende echtgenoten een eigen pensioen?

Sommige zgn. meewerkende echtgenoten die al sinds 2005 sociale bijdragen betalen, hebben vandaag geen recht op een wettelijk pensioen. Vanaf 01.01.2023 zou dat probleem opgelost worden via een specifieke overgangsregeling. Hoe zit die regeling in elkaar?

ERELOON - ZIEKENFONDS - 13.12.2022

Aanrekenen voor naaste verwanten mag!

Prestaties aanrekenen voor gezinsleden, bij sommige ziekenfondsen lag het erg gevoelig, zeker als de derdebetaler toegepast werd (zoals bij een gmd). Wist u al dat ze daar niets meer over kunnen zeggen?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 13.12.2022

Voor welke kosten geldt een akkoord met de fiscus?

Tekent u na een belastingcontrole een akkoordverklaring over het beroepsgebruik van bepaalde kosten, dan is zowel u als de fiscus daardoor gebonden voor de toekomst. Wanneer is er echter sprake van een akkoord en voor welke beroepskosten geldt dat dan? Een recent arrest licht toe...

PATIENTENWENK - VERZEKERINGEN - 13.12.2022

Verzekeraars moeten kanker nog meer vergeten

Een nieuwe wet breidt sinds 27 november 2022 het recht op het vergeten van ‘genezen’ kankers uit van schuldsaldoverzekeringen tot arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Bovendien wordt de ‘genezingstermijn’ ook ingekort van tien naar acht jaar. Hoe wordt ‘genezen zijn’ hier beoordeeld en welke gevolgen heeft dat?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 13.12.2022

Meedoen met de zgn. fluistersolden?

Met de feestdagen voor de deur zou u graag nu al solden geven. Mag u al solden aankondigen vóór 3 januari? Kunt u aan klanten die in de winkel komen niet zeggen dat ze al kunnen genieten van solden?

HANDELSPRAKTIJKEN - SPERPERIODE - 13.12.2022

Gehinderd in uw eindejaarsacties door de sperperiode?

Tot de start van de solden op 3 januari eerstkomende is de sperperiode van toepassing. Welke grenzen brengt die precies aan aan eventuele eindejaarsacties die u nog wilt doen? Over welke mogelijkheden beschikt u alsnog?

HANDELSPRAKTIJKEN - KOPPELVERKOOP - 13.12.2022

Net als grote doe-het-zelvers een feestpakket aanbieden?

Grote doe-het-zelvers verkopen tegenwoordig feestpakketten met daarin meerdere elektrische producten waarop een grote korting van toepassing is. Kunt ook u dat doen? Met welke spelregels moet u dan rekening houden?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 13.12.2022

Welke garantie heeft u op uw bedrijfsgoederen?

U koopt een nieuwe laptop om in uw winkel te gebruiken. Heeft u daarop dan recht op twee jaar garantie voor consumptiegoederen of gelden er andere regels? Wat kunt u van uw leverancier vragen bij gebreken aan producten in kwestie?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.12.2022

De kerstmenu’s werden niet afgehaald, wat nu?

U biedt een afhaal kerst- en/of nieuwjaarsmenu aan. Hoe kunt u dan vermijden dat een bestelling niet afgehaald wordt en u uw geld niet ziet? Wat kunt u doen als een klant die een bestelling deed toch niet komt opdagen?

HANDELSPRAKTIJKEN - GESCHENK - 13.12.2022

Ongewenste kerst- en nieuwjaarscadeaus laten ruilen?

Iemand stapt uw winkel binnen met de vraag of die een kerst- of nieuwjaarscadeau dat deze kreeg mag ruilen. Bent u dan verplicht om op die vraag ook in te gaan? Kan men zelfs eisen dat u de aankoopprijs terugbetaalt?

MOBILITEITSBUDGET - GRENZEN - 13.12.2022

Minimum- en maximumgrenzen mobiliteitsbudget: deadline 01.01.2023!

Werkgevers (eenmanszaken en vennootschappen) hebben nog maar tot 01.01.2023 de tijd om mobiliteitsbudgetten die toegekend zijn vóór 03.12.2021 aan te passen aan de opgelegde minimum- en maximumgrenzen (€ 3.000 resp. € 16.000). Wat moet u hierover weten?

BRUSSEL - ABATTEMENT - 13.12.2022

Aankoop woning in Brussel vanaf april 2023 inzake registratierechten: meer korting en gunstigere voorwaarden

In Brussel kunt u bij de aankoop van een woning onder bepaalde voorwaarden genieten van een korting op de te betalen registratierechten. Vanaf April 2023 worden de voorwaarden versoepeld, de korting verhoogd en geniet u van een extra korting bij verbetering van de energieprestatie?

OVERDRACHT - 12.12.2022

Wie beslist over de schenking van de aandelen van uw vennootschap?

Aandelen, verkregen door gehuwden onder een gemeenschapsstelsel zoals het wettelijke stelsel, kunnen eigen of gemeenschappelijk zijn, of onder de ‘titre-finance’-regeling vallen, waarbij de lidmaatschapsrechten en de vermogenswaarde van aandelen gesplitst worden. Wanneer is deze regeling van toepassing? Wie mag de aandelen dan schenken?

VAKANTIE - 12.12.2022

Uw kind is dit jaar gestart met werken: hoeveel vakantie volgend jaar?

Als uw kind dit jaar afgestudeerd is, dan vraagt u zich misschien ook af hoeveel vakantie hij volgend jaar kan opnemen? Hoe worden de vakantierechten van een werknemer bepaald? Wanneer heeft een jongere daarnaast recht op jeugdvakantie of aanvullende vakantie?

TWEEDE PIJLER - 12.12.2022

Staat er nog een interne individuele pensioentoezegging op uw balans?

Een bedrijfsleider die tot 65 jaar was blijven werken, werd met een onaangename verrassing geconfronteerd. Op de uitkering van zijn pensioenkapitaal uit een intern IPT (i-IPT) moest hij geen 10% maar 16,5% belastingen betalen? Hoe komt dat? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n i-IPT? Wat onderneemt u het best als ook u nog zo’n i-IPT op de balans van uw vennootschap heeft staan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 12.12.2022

Fiscale aandachtspunten als u in 2023 kapitaal wilt uitkeren

Heeft u de statuten van uw BV nog niet aangepast aan het nieuwe Wetboek Vennootschapsrecht (WVV), dan zal u dat in de loop van 2023 moeten doen. De deadline voor die statutenwijziging is immers 31 december 2023. Eventueel kunt u bij die gelegenheid ook het vroegere kapitaal van uw vennootschap beschikbaar maken om het op dat moment of later volledig of gedeeltelijk uit te keren. Wat zijn de fiscale gevolgen van zo’n uitkering?

SCHENKING - 12.12.2022

Schenken onder voorwaarden?

De schenking blijft het middel bij uitstek om uw vermogen over te dragen en zo de successiefactuur bij uw later overlijden te drukken. U doet er als schenker echter goed aan om na te denken over de mogelijkheden om een bepaalde mate van controle te behouden. Welke regeling wilt u treffen als uw kind na uw schenking geconfronteerd wordt met schuldeisers of een strafrechtelijke veroordeling? Wat gebeurt er als uw kind na een schenking vóór u overlijdt?

PARTIELE SPLITSING - 12.12.2022

Negatief eigen vermogen: is een partiële splitsing nog mogelijk?

Een partiële splitsing wordt vaak gebruikt om niet-kernactiviteiten of vastgoed zonder nadelige fiscale gevolgen in een aparte vennootschap onder te brengen. Is zo’n partiële splitsing ook mogelijk als de vennootschap een negatief eigen vermogen heeft? Kunt u ook andere vormen van reorganisatie, zoals een fusie, doorvoeren wanneer het eigen vermogen van een van de betrokken vennootschappen negatief is?

SLECHTE BETALERS - 12.12.2022

Gerechtelijke reorganisatie: hoe de schuldenaar het vuur aan de schenen leggen?

Elke onderneming krijgt er vroeg of laat mee te maken: een van uw klanten zit in financiële moeilijkheden en start een procedure gerechtelijke reorganisatie. Wat houdt zo’n procedure in? Welke vormen kan zo’n procedure aannemen? Hoe behartigt u optimaal uw belangen als schuldeiser/leverancier? En welke stappen kunt u desgewenst ondernemen om het uw schuldenaar lastig te maken?

FAMILIALE VENNOOTSCHAP - 12.12.2022

Uw familiebedrijf op lijfrente verkopen aan uw kinderen?

Als u (een deel van) de aandelen van uw familiebedrijf op lijfrente verkoopt aan uw kinderen, dan verzekert u zichzelf ook van een mooie aanvulling op uw pensioen. Dat kan ook een goede oplossing zijn om de overdracht van het bedrijf te financieren, omdat een bank bijna nooit voor de volledige verkoopprijs krediet zal willen verlenen. Hoe werkt dat concreet?

BELASTINGEN - ONKOSTENVERGOEDING - 12.12.2022

De 40 dagenregel en uw dagvergoeding

U kunt geen belastingvrije dagvergoeding toekennen voor uw verplaatsingen naar een ‘vaste’ werkplaats. De fiscus hanteert hiervoor de zgn. 40 dagenregeling. Waarop letten als u vaak naar dezelfde klant gaat?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 12.12.2022

De minder gekende verdachte periode van drie jaar

Als men in de laatste drie jaar (vijf jaar in Wallonië) vóór zijn overlijden bv. een onroerend goed verkoopt, gaat de fiscus ervan uit dat de verkoopprijs nog steeds aanwezig is bij overlijden. Hoe kan men dit vervelende vermoeden weerleggen?

BELEGGEN - TAK 23 - 12.12.2022

Switchen van Tak 21 naar Tak 23?

Nu de rente laag staat en de inflatie hoog, raadt uw bankier of verzekeraar u aan om te switchen van Tak 21-spaarverzekering naar Tak 23-beleggingsverzekering. Wat is het verschil en waarom zou u dat doen? Of kiest u beter voor een Tak 44?

VENNOOTSCHAP - BOEKHOUDING - 12.12.2022

Moet uw vennootschap nog bijsturen voor het kmo-tarief?

Boekjaar 2022 loopt weer op zijn eind. Om het kmo-tarief vennootschapsbelasting van 20% te genieten (i.p.v. het standaardtarief van 25%), moet uw vennootschap aan vier voorwaarden voldoen. Welke zijn dat? Kunt u eventueel nog bijsturen?

BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 12.12.2022

VAA 2022 aangeven op fiscale fiche 281.20 of boeken op rc?

U bent bestuurder in uw eigen BV en geniet in hoofde van uw functie een aantal voordelen. U rijdt privé met de bedrijfswagen, u woont gratis in de villa van de vennootschap, enz. Nu het kalenderjaar bijna voorbij is, stelt zich dan ook de vraag of u uw voordelen alle aard wilt aangeven of laat boeken op rekening-courant. Wat is het beste?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 12.12.2022

Laatste voorafbetaling aj. 2023: deadline 20.12.2022!

Eenmanszaken en vennootschappen moeten hun belastingen voorafbetalen om een boete te vermijden. Het laatste voorafbetalingsmoment voor aj. 2023 komt er nu aan, hoog tijd dus om na te gaan of u best nog wat bijstort!

MAALTIJDCHEQUES - HERACTIVERING - 09.12.2022

Vervallen maaltijdcheques? Sinds 1 december is het mogelijk om ze opnieuw te activeren!

Sinds 1 december 2022 is het mogelijk om de geldigheid van vervallen maaltijd-, eco- en consumptiecheques te verlengen. Hoe doet u dat en welke voorwaarden zijn van toepassing?

VZW - SCHENKING - 07.12.2022

‘Machtiging’ nodig als uw VZW een schenking ontvangt?

Schenkingen van sympathisanten zijn vaak onmisbaar voor de financiering van VZW’s. Om schenkingen boven de € 100.000 te aanvaarden, heeft u in bepaalde gevallen echter ‘machtiging’ nodig van de minister van Justitie. Hoe zit dat precies?

VZW - BTW - 07.12.2022

Wat als uw VZW over de btw-grens van € 25.000 gaat?

Is de btw-omzet van uw VZW op jaarbasis niet hoger dan € 25.000, dan kunt u opteren voor de zgn. kleineondernemersregeling, waardoor de btw-verplichtingen van uw VZW beperkt blijven tot een minimum. Wat als blijkt dat u die grens dit jaar zal overschrijden?

VZW - VRIJWILLIGERS - 07.12.2022

VZW: indexatie kilometervergoeding per kwartaal sinds 1 oktober 2022!

Gebruiken uw vrijwilligers hun eigen auto voor de activiteiten van uw VZW, dan kunt u hen daarvoor een belastingvrije kilometervergoeding toekennen. Tot nu toe werd die vergoeding jaarlijks geïndexeerd op 1 juli, maar om beter te kunnen inspelen op de fluctuerende brandstofprijzen gebeurt dat voortaan per kwartaal. Hoe zit dat precies?

VZW - WERKING - 07.12.2022

VZW: verplichte melding grensoverschrijdend gedrag?

Sinds enige tijd is er terecht verhoogde aandacht voor grensoverschrijdend gedrag en heel wat koepelorganisaties en federaties bieden daarvoor intussen de nodige ondersteuning. Voor VZW’s in het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin geldt er sinds kort zelfs een meldingsplicht. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - OPENSTAANDE VORDERINGEN - 07.12.2022

Uw onbetaalde en achterstallige vorderingen afboeken

Bij de afsluiting van de cijfers over 2022 in het voorjaar van 2023, kan uw boekhouder de onbetaalde klantenvorderingen afboeken en dus aftrekken van het resultaat van uw vennootschap. Om dat fiscaal te verantwoorden, onderneemt u nu al het best het een en ander! Eens kijken hoe dat zit...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - CONTROLE EN GESCHILLEN - 07.12.2022

Een aanslag betwisten wegens een materiële vergissing?

Een belastingaanslag waarmee u het niet eens bent, kunt u in sommige gevallen nog betwisten nadat de bezwaartermijn voorbij is. Dat is onder andere zo als u of de fiscus een materiële vergissing heeft begaan. Hoe zit dat?

AANDEELHOUDERS - 07.12.2022

Inzage UBO-register beperkt


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 07.12.2022

Elektriciteitscontract via uw BV of beter privé sluiten?

Staat het elektriciteitscontract voor uw woning op naam van uw BV, dan betaalt u hierop 21% btw. Staat dit contract op uw privénaam, dan betaalt u sinds 1 maart 2022 slechts 6% btw. Hoe zit dat precies en zet u het lopende contract van uw BV dan beter om naar een nieuw contract op uw privénaam?

KAPITAAL - INBRENG - 07.12.2022

Financiering door familie of vrienden: via lening of aandelen?

Wegens eerst de coronacrisis en nu de energiecrisis kan uw vennootschap extra financiering gebruiken. Stel dat uw ouders of andere familieleden of vrienden bereid zijn om geld aan uw vennootschap ter beschikking te stellen, hoe doen ze dat dan het best: in de vorm van een lening of als inbreng in ruil voor aandelen?

PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 07.12.2022

Wanneer is een gratis woning ook gemeubileerd?

Woont u gratis in een pand van uw vennootschap, dan moet u een voordeel alle aard (VAA) aangeven. Dit VAA moet verhoogd worden als het pand gemeubileerd is, maar wanneer is er daar eigenlijk sprake van?

WONING IN VENNOOTSCHAP - 07.12.2022

Einde van de meerwaardetheorie?

Op 21 oktober 2022 heeft het Hof van Cassatie een arrest vernietigd dat de aftrek van de kosten van een appartement door een NV had aanvaard. Waarom?