Alle domeinen

2022 - Mei

INFORMED CONSENT - 31.05.2022

Cassatie bevestigt: bewijslast bij patiënt

Het Hof van Cassatie heeft in juni 2020 al gezegd dat de bewijslast over al dan niet afdoende geïnformeerd te hebben, niet bij de arts ligt. Een arrest van maart 2022 herhaalt dat. Voegt het ook nog iets toe?

RECHT - GARANTIE - 31.05.2022

Wat is er gewijzigd aan de aankoopgarantie op 01.06.2022?

Sinds 1 juni 2022 gelden er nieuwe wettelijke regels voor de garantie op aankopen van zgn. consumptiegoederen. Wat houden die in en gelden ze ook wanneer u iets aankoopt voor uw praktijk of voor gemengd gebruik?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 31.05.2022

Moeten ook uw risicoafwegingen in het dossier staan?

Stel, op basis van de medische historiek van een patiënt acht u het beter om geen bloedverdunners toe te dienen tijdens een ingreep (elektrische cardioversie) ... en vervolgens ontstaat er een trombose. Als deze risicoafweging niet expliciet in het dossier staat, leidt dat dan tot uw aansprakelijkheid? Een recent vonnis licht toe.

FISCAAL - BTW - 31.05.2022

Btw-nummer voor de associatie, de associés of voor beiden?

Als de drempel van € 25.000 voor niet-therapeutische prestaties niet overschreden wordt, kan men de btw-vrijstelling voor kleine ondernemers genieten. Hoe beoordeelt men dit als u samenwerkt in een associatie? En wie moet zich dan registreren voor de btw: alleen de associatie, alleen de artsen of allebei?

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 31.05.2022

Impulseodossiers over 2021: deadline 30.06.2022


ZAKELIJK - PERSONEEL - 31.05.2022

Digitale hulp voor uw hr

Elk sociaal secretariaat – ook het uwe – stelt minstens één digitale hr-tool ter beschikking. Een selectie.

E-MAIL - WEBMAIL - 31.05.2022

De beste instellingen voor Gmail

Veel gebruikers blijven bij de standaardconfiguratie van Gmail zitten. Loont het de moeite om even in de opties en instellingen te duiken?

TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 31.05.2022

Switchen tussen iOS en Android

U was altijd een ‘Android-adept’, maar zwicht nu voor de iPhone? Of u zweerde bij Apple-producten, maar kiest nu resoluut voor een Samsung-smartphone? Hoe zet u dan uw gegevens over van het ene naar het andere toestel?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 31.05.2022

Minder bekende Google-tools voor ondernemers

De meeste bedrijfswebsites gebruiken Google Analytics om hun bezoekers in kaart te brengen. Maar Google heeft nog andere interessante tools voor bedrijven.

BEVEILIGING - VARIA - 31.05.2022

Hoe beschermt u zich tegen ‘in app’-aankopen?

De apps op uw smartphone of tablet zijn vaak gratis, maar bieden betaalopties voor extra functies aan. Om te vermijden dat u (of uw kind) daar geld aan uitgeeft, kunt u voorzorgsmaatregelen nemen.

SOFTWARE - FONTS - 31.05.2022

Kies eens een ander lettertype voor een beter resultaat

Veel mensen gaan altijd weer aan de slag met hetzelfde lettertype in Word of PowerPoint. Waarom zou u een ander lettertype kiezen en hoe vindt en installeert u nieuwe lettertypes?

BELEGGEN - 31.05.2022

Beleggen in tijden van inflatie?

Gedurende de laatste jaren raakte de inflatie nauwelijks boven de twee procent, tot grote frustratie van heel wat centrale banken. Inflatie is immers het smeermiddel van de economie. Maar ondertussen is de geest uit de fles, met een inflatie van meer dan acht procent, alleen al in ons land... Welke gevolgen heeft dat voor uw beleggingen?

MEDE-EIGENDOM - 31.05.2022

Werken aan de gemene delen: wie stelt de aannemer aan?

Binnen een appartementsgebouw moeten een aantal herstellings- of renovatiewerken gebeuren. Mag de syndicus beslissen de werken aan een aannemer van zijn keuze toe te vertrouwen of beslist de algemene vergadering van mede-eigenaars of de raad van mede-eigendom daarover? Geldt er een andere regeling naargelang van de omvang en kostprijs van de werken? Kan de syndicus familieleden werken laten uitvoeren aan de gebouwen die onder zijn beheer staan? Wat kunt u ondernemen als de syndicus bij dit alles zijn boekje te buiten gaat?

RELATIEBREUK - 31.05.2022

Rekening-courant verdelen bij echtscheiding?

Wat moet er met de rekening-courant van uw vennootschap gebeuren als het tot een echtscheiding komt? Moet uw ex daar afhankelijk van het saldo in bijdragen of kan hij of zij desgevallend een deel opeisen? Op welk moment wordt het bedrag van die rekening-courant bepaald? Wat gebeurt er met toenames of afnames van de rekening-courant die zich voordoen na de dagvaarding in echtscheiding?

AANGIFTE - 31.05.2022

Cryptomunten: aanmelden bij CAP en aangeven als buitenlandse rekening?

Bijna 300.000 Belgen bezitten cryptomunten. Moeten die investeerders het bezit van een online cryptowallet melden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP)? Zijn zij verplicht om deze wallet als buitenlandse rekening aan te geven in hun aangifte personenbelasting?

WETGEVING - 31.05.2022

Nieuw Wetboek Relatievermogensrecht, erfrecht en giften op komst

Op 1 juli 2022 treden een deel van het nieuwe Boek 2 en het nieuwe Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek in werking. Die Boeken hebben betrekking op het relatievermogensrecht, erfenissen en giften. Wat verandert er vanaf dan zoal? Gaat het om meer dan louter een aanpassing van de structuur van het wetboek, artikelnummers, terminologie en het onderbrengen van bestaande wetten in één enkel wetboek? Zijn er ook inhoudelijke aanpassingen waarmee u rekening moet houden?

VASTGOED - 31.05.2022

Het appartement valt kleiner uit dan op plan...

Eens afgewerkt blijkt het appartement dat u op plan gekocht heeft een heel aantal vierkante meters kleiner te zijn dan wat in de verkoopbrochure of op het plan stond. Kunt u dan de nietigheid van de overeenkomst inroepen en/of een schadevergoeding vragen van de promotor? Kan de verkoper in de aankoopovereenkomst bepalen dat hij u geen waarborg geeft voor eventuele verschillen in de uiteindelijke oppervlakte van het appartement? Is zo’n clausule geldig? Waarom is het belangrijk om vooraf de aankoopovereenkomst en de bijlagen grondig te bestuderen?

BELEGGEN - 31.05.2022

NFT’s: de nieuwste hype?

NFT’s of non-fungible tokens zijn een soort digitaal eigendomsbewijs dat met de blockchaintechnologie aangemaakt wordt. Het nieuwe beleggerswalhalla?

SUCCESSIEPLANNING - 31.05.2022

Hoe omgaan met het ‘nieuwe’ vruchtgebruik?

Sinds 1 september 2021 kennen we in België een nieuw goederenrecht. Op het eerste gezicht lijkt dit een ver-van-mijn-bedshow voor wie met successieplanning bezig is. Dit nieuwe recht heeft echter een impact op onder meer de positie van de vruchtgebruiker, voor vruchtgebruiken gevestigd sinds 1 september 2021. Het vernieuwde vruchtgebruik brengt ook enkele nieuwe spelregels met zich mee. Wat zijn de gevolgen, waarop moet u letten en hoe kunt u hierop anticiperen?

GROEPSVERZEKERING - 31.05.2022

Minimumrendementsgarantie groepsverzekering: nu tijd voor opvolging

De Wet op de aanvullende pensioenen (WAP) van 2003 legt heel wat spelregels vast inzake de groepsverzekering. Een ervan is de rendementsgarantie. Wat houdt die garantie concreet in? Waarom doet u er goed aan om nu bij de voorbereiding van de fiscale aangifte na te gaan in welke mate de verworven reserves binnen de groepsverzekering afwijken van de minimumreserves?

GOEDEREN SCHENKEN - 31.05.2022

Gratis wegschenken van goederen: gevolgen voor de btw?

Onder welke voorwaarden kunt u gratis goederen wegschenken zonder nadelige btw-gevolgen? En wat heeft de Btw recentelijk beslist over het btw-vrij wegschenken van goederen aan Oekraïense burgers? Wat moet u daarover weten?

PERSONEEL - 31.05.2022

Is uw teambuildingactiviteit wel afdoende verzekerd?

Het mag weer, de teambuilding. Nu de zomer eraan komt, plant het bedrijf misschien een BBQ, een fietstocht, een stadsspel of een culturele of culinaire activiteit. Zoals bij alle menselijke activiteiten kan het dan toch mislopen. Een valpartij tijdens het fietsen of schade aan een quad, omdat een collega er te wild mee omsprong, het kan gebeuren en het kan ernstige gevolgen hebben. De vraag die meestal pas dan gesteld wordt, is of dat wel verzekerd is.

AANSPRAKELIJKHEID - 31.05.2022

Overnameonderhandelingen: opgelet voor precontractuele aansprakelijkheid

Het voeren van intensieve onderhandelingen is niet steeds geheel vrijblijvend. Principieel hebben partijen de keuze om al dan niet te contracteren. Onder bepaalde omstandigheden kan het afbreken van onderhandelingen echter als foutief gekwalificeerd worden en aanleiding geven tot precontractuele aansprakelijkheid. Zeker in een intensief proces, zoals een overnameproces, waar veel informatie gedeeld wordt en veel tijd en middelen vrijgemaakt worden, moeten partijen voorzichtig zijn. In de praktijk worden daarom in de zgn. voorovereenkomsten vaak contractuele afspraken gemaakt onder welke omstandigheden onderhandelingen afgebroken kunnen worden, en wat de eventuele contractuele gevolgen daarvan zijn.

FUSIE - 31.05.2022

Geen fiscale neutraliteit voor een fiscaal geïnspireerde fusie?

Een fusie is fiscaal neutraal, op voorwaarde dat ze niet als hoofddoel of een van de hoofddoelen belastingfraude of -ontwijking heeft. Wat betekent die fiscale neutraliteit, hoe moet die voorwaarde geïnterpreteerd worden, en wat moeten vennootschappen die fusioneren bewijzen? In een arrest van 11 januari 2022 sprak het Gentse hof van beroep zich over die vragen uit.

MEERWAARDEN - 31.05.2022

Meerwaarden op aandelen: hoe participatievoorwaarde concreet invullen?

Meerwaarden op aandelen zijn slechts vrijgesteld van vennootschapsbelasting indien drie voorwaarden cumulatief vervuld zijn: de participatie-, de permanentie- en de taxatievoorwaarde. Op grond van de participatievoorwaarde kan een meerwaarde slechts vrijgesteld worden indien de waarde van de betrokken aandelenparticipatie voorafgaand aan de verkoop bepaalde minimumdrempels overschrijdt. Maar wat als de aandelenparticipatie bij aanvang wel aan die drempel voldoet, maar vervolgens aan verschillende kopers overgedragen wordt, op verschillende tijdstippen, waardoor de participatievoorwaarde niet doorheen het geheel van de transacties vervuld blijft? De Rulingcommissie verduidelijkt.

CONTRACTEN - 31.05.2022

Een geheimhoudingsbeding in uw contract opnemen?

In b2b-overeenkomsten wordt wel eens een geheimhoudingsbeding opgenomen. Waarom kan het zinvol zijn om een dergelijke clausule in te lassen? Wat kunt u daarin zoal afspreken? Blijft die clausule ook gelden als de overeenkomst eindigt? Wat zei het Hof van Cassatie daarover recentelijk? Wat kunt u ondernemen als de tegenpartij haar geheimhoudingsplicht niet naleeft? Kunt u ook rekenen op geheimhouding als er geen geheimhoudingsbeding in de overeenkomst staat? Hebben uw collega’s als medewerkers van het bedrijf ook een geheimhoudingsplicht?

ONTSLAG - 31.05.2022

Berekening verbrekingsvergoeding: hoe bepaalt u het brutojaarloon?

Bij een ontslag heeft het bedrijf de mogelijkheid om de werknemer op te zeggen en de wettelijke opzegtermijn te laten presteren, dan wel om met onmiddellijke ingang een einde te stellen aan de arbeidsovereenkomst. Als u de arbeidsovereenkomst verbreekt, zal u de werknemer een verbrekingsvergoeding moeten betalen die overeenkomt met het loon en de voordelen die hij gekregen zou hebben tijdens de opzegtermijn. Hoe moet u die verbrekingsvergoeding berekenen? Welke looncomponenten moet u dan opnemen bij de berekening van het brutojaarloon?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 31.05.2022

Leg uw jaarrekening tijdig neer!

Wat is de deadline weer voor het neerleggen van de jaarrekeningen? Wat zijn de mogelijke gevolgen van een laattijdige neerlegging? Welke details geeft u vrij? En is uw vennootschap een microvennootschap?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 31.05.2022

Verloning melden in uw ‘jaarverslag’?

Bij fiscale controles kijkt de fiscus ook naar het verslag van de jaarvergadering. Wat is het fiscale belang daarvan en hoe vermijdt u problemen?

BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 31.05.2022

Hoeveel voordeel alle aard voor uw elektrische auto in 2022?

U overweegt om via uw vennootschap een 100% elektrische auto aan te schaffen. Uw collega zei u immers dat u dan belast wordt op een veel lager voordeel alle aard (VAA) dan bij een auto met verbrandingsmotor. Is dat effectief zo?

BELEGGEN - DIVIDEND - 31.05.2022

Beleggen in coöperatieve aandelen voor het hoge dividend?

Hoe belegt u in coöperatieve aandelen? Is kopen en verkopen even eenvoudig als bij gewone aandelen? Wat mag u verwachten van het dividend en hoe wordt u daarop belast?

SCHENKING - MODALITEITEN - 31.05.2022

Schenking van rekening-courant zonder notaris?


DAGVERGOEDING - BINNENLANDSE VERPLAATSINGEN - 31.05.2022

Opnieuw hogere dagvergoeding sinds 1 juni 2022!

Bestuurders van vennootschappen en werknemers kunnen sinds 1 juni opnieuw een iets hogere dagvergoeding ontvangen. Een gevolg van de fors stijgende index... Om hoeveel gaat het en wat zijn de spelregels?

OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 25.05.2022

Bouwheer die niet met u in zee gaat, laten betalen?

Een bouwheer of hoofdaannemer onderhandelt met u over een werk dat hij wil laten uitvoeren. Kunt u dan een vergoeding vragen als u de opdracht niet krijgt? Wat zegt het nieuwe verbintenissenrecht daarover?

SLECHTE BETALERS - BETALINGSTERMIJN - 25.05.2022

Korting geven bij directe betaling?

Het is niet altijd eenvoudig om uw facturen correct en op tijd betaald te krijgen. Wat kan helpen is een korting geven aan bouwheren of hoofdaannemers die ‘direct’ betalen. Is dat wel mogelijk en hoe gaat u daarbij precies te werk?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 25.05.2022

De hoofdaannemer geeft uw borg niet vrij

Als u als onderaannemer werkt, gebeurt het weleens dat de hoofdaannemer een borg inhoudt en die niet vrijgeeft door problemen met andere werken. Hoe kunt u zulke discussies vermijden? Welke stappen kunt u in zo’n geval ondernemen?

RECHT - LEVERANCIER - 25.05.2022

Uw onderaannemer pas betalen na zelf betaald te zijn?

U doet op een werf een beroep op een onderaannemer om bepaalde werken uit te voeren. Waarom is het dan belangrijk om zijn facturen niet zonder controle te betalen? Kunt u wachten met betalen tot u zelf betaald bent door de bouwheer?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - KLEIN VERLET - 25.05.2022

Welke rechten heeft een deeltijdse op geboorteverlof?

De vader of de meeouder heeft sinds 2021 recht op 15 dagen geboorteverlof (het vroegere vaderschapsverlof). Hoe zit dat dan voor een deeltijdse werknemer? Heeft die dan pro rata recht op deze dagen?

ONTSLAG - VARIA - 25.05.2022

Moet ‘commercieel bediende’ uitwinningsvergoeding krijgen?

Als u een handelsvertegenwoordiger ontslaat, dan moet u hem in sommige gevallen een uitwinningsvergoeding betalen. Een werkgever had echter een contract gesloten met een ‘commercieel bediende’. Zo iemand hoef ik geen uitwinningsvergoeding te geven, dacht hij maar klopt dat wel altijd?

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 25.05.2022

Indexatie ook van bijdrage groepsverzekering?


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - AANGEPAST WERK - 25.05.2022

Deeltijds hervatten tijdens ziekte: ook eerste 30 dagen?

Stel, een werknemer is arbeidsongeschikt maar zou wel graag nog deeltijds werken bv. op de dagen dat hij normaal gezien thuiswerk verricht. Kunt u over dat deeltijds werk ook al afspraken maken tijdens de eerste 30 dagen van zijn arbeidsongeschiktheid of kan dat pas later?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 25.05.2022

Btw blijft 21% op bedrijfsfiets, is het dan wel interessant?

Velen keken uit naar de verlaging van het btw-tarief op fietsen van 21% naar 6%, maar die kwam er toch uiteindelijk niet. Is een bedrijfsfiets toekennen aan een werknemer voor u dan wel een interessante optie?

LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 25.05.2022

Indexatie van het loon, ook van onkostenvergoeding?

Nu de loonindexering oploopt, vraagt een werknemer waarom zijn forfaitaire onkostenvergoeding achterblijft en waarom u die ook niet indexeert. Bent u inderdaad verplicht om dat te doen en mag u de onkostenvergoeding indexeren als u dat zou willen?

AANWERVEN - REKRUTEREN - 25.05.2022

Personeel van de concurrent ‘afsnoepen’ kan niet altijd

Door de krapte op de arbeidsmarkt durft u ook wel eens een ‘goed voorstel’ te doen aan een werknemer van de concurrentie om bij u te komen werken. Zoiets is toch niet verboden, of wel? Daarover moest een rechter zich onlangs uitspreken...

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 25.05.2022

Arbeidsongeschikt maar wel telewerk?

Een werknemer laat u weten dat hij enkele weken arbeidsongeschikt is, maar stelt voor om eventueel in die periode van thuis uit te werken. Kan dat wel als er nog een ziekteattest loopt en mag u weigeren?

BEDRIJFSWAGEN - CAR POLICY - 25.05.2022

Moet u ook het leasebudget indexeren?


VZW - ACTIVITEITEN EN EVENTS - 24.05.2022

Ook verplicht elektronisch betalen in uw VZW?

Vanaf 1 juli 2022 moeten ondernemingen aan hun klanten minstens één mogelijkheid tot elektronisch betalen aanbieden. Geldt die verplichting dan ook voor uw VZW? Welke elektronische betaalmiddelen bestaan er zoal en welke kosten zijn daaraan verbonden? En mag u die kosten verhalen op de klant?

VZW - BTW - 24.05.2022

Factuur van sporttrainers soms mét en soms zonder btw?

Net als elke sportclub doet ook uw VZW een beroep op een aantal trainers om de diverse ploegen te begeleiden. Een recent aangezochte trainer beweert echter dat hij verplicht met btw moet factureren, terwijl dat voor alle andere trainers gewoon zonder btw kan. Klopt dat wel of is er daar een logische verklaring voor?

VZW - ACTIVITEITEN EN EVENTS - 24.05.2022

Uw VZW betaalt voordelige auteursrechten aan een spreker?

Mogelijk organiseert ook uw VZW af en toe een debatavond of lezing waarop een deskundige komt spreken. De kans bestaat dat die sprekers dan vragen om (deels) vergoed te worden onder de vorm van fiscaal voordelige ‘auteursrechten’. Wanneer is dat mogelijk en wat zijn de aandachtspunten voor uw VZW?

VZW - SPONSORING - 24.05.2022

Hoe de sponsors van uw VZW fiscaal een handje helpen?

Voor de meeste VZW’s is sponsoring een noodzakelijke bron van inkomsten. Voor uw sponsors zijn die uitgaven onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Hoe kan uw VZW haar sponsors een handje helpen, zodat ze niet met een fiscale kater achterblijven?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 24.05.2022

Pand niet afschrijven is niet belast, wat dan met de kosten van een opknapbeurt?

Schrijft uw eenmanszaak niet af op het beroepsmatige deel van uw woning, dan is de winst bij een latere verkoop ervan belastingvrij. Een abonnee wilde graag weten wat hij dan moest doen met de opknapbeurt van zijn woning tijdens het voorbije jaar. Mag hij die wel afschrijven of toch beter niet?

VERZEKERINGEN - BRAND - 24.05.2022

ABEX-index stijgt, uw premie brandverzekering dus ook?

De zgn. ABEX-index stijgt in juli 2022 naar 954 tegenover 906 in januari. Dat is een stijging van 5,3% op een half jaar tijd, een inflatiecijfer dat kan tellen. Maar wat betekent dat voor u? In welke mate heeft u last van die stijgende index?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 24.05.2022

Voorstel vereenvoudigde aangifte: op tijd reageren!


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 24.05.2022

Wat met de volmachten als u van boekhouder verandert?

U wilt overstappen naar een andere boekhouder, maar wat dan met de volmachten die u aan uw vorige boekhouder gegeven heeft? Stoppen die automatisch of moet u daarvoor toch het een en ander zelf doen?

RECHT - SAMENWERKINGSVORMEN - 24.05.2022

Door ziekte kunt u als freelancer uw contract niet naleven…

Als freelancer wordt u ziek of krijgt u een ongeval waardoor u (tijdelijk) geen prestaties meer kunt leveren voor uw opdrachtgever. Wat zijn dan de gevolgen voor uw lopende contracten? Verandert er iets door het nieuwe verbintenissenrecht?

FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 24.05.2022

Vennootschapsaangifte sneller laten indienen?

Een abonnee die via vennootschap werkt, vroeg of er ook in een ‘incentive’ voorzien is voor de aangifte vennootschapsbelasting zoals dat ook het geval is voor de aangifte personenbelasting. Hoe zit dat?

BTW - VERHUUR - 24.05.2022

Verhuur vakantiewoning vanaf 1 juli 2022 met btw?

Verhuurt u een vakantiewoning, dan moet u daar in principe geen btw op aanrekenen. De kans is echter groot dat die verhuur vanaf 1 juli 2022 als een aan de btw onderworpen hoteldienst beschouwd zal worden. Wat moet u daarover weten en kunt u dan ook de betaalde btw op die vakantiewoning recupereren?

HANDELSHUUR - OPZEGTERMIJN - 24.05.2022

Handelshuurder moet noodgedwongen activiteit stoppen...

Stel, u verhuurt een handelspand en spreekt met uw huurder af dat hij het voor een bepaalde activiteit, bv. voor de verkoop van een bepaald product, zal gebruiken. Na verloop van tijd stelt de huurder dat hij zijn licentie verliest en zijn activiteit niet kan voortzetten. Hoe gaat u daar als verhuurder dan mee om?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIEBELASTING - 24.05.2022

Aankoop van Vlaamse woning: 3% of meeneembaarheid?

Sinds 1 januari 2022 kunt u een gezinswoning in Vlaanderen aankopen tegen extra verlaagde tarieven. Tot 31 december 2023 kunt u echter ook nog kiezen voor iets hogere tarieven in combinatie met de zgn. meeneembaarheid van maximaal € 13.000. Welke keuze maakt u dan het best?

VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 24.05.2022

Het Bosdecreet en een verkoop in het Vlaams gewest

Bij een verkoop in het Vlaams gewest moet de verkoper verklaren of het Bosdecreet al dan niet van toepassing is. Hoe weet u eigenlijk of dat al dan niet het geval is en wat riskeert de verkoper indien hij ten onrechte verklaarde dat het niet van toepassing is?

BANK - LENING - 24.05.2022

Onzekere tijden, dus een vaste of juist een variabele rente?

De rente op hypothecaire kredieten is de laatste tijd flink gestegen. Waar het de voorbije periode evident was om voor een vaste rentevoet te kiezen, kiezen meer kopers opnieuw voor een variabele rentevoet. Wat is het voordeel en kan dat ook een optie zijn voor kopers die financieel weinig marge hebben?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN EN PLICHTEN - 24.05.2022

VME aansprakelijk als gebouw niet voldoet aan huurnormen?

De huurwoning van een mede-eigenaar kan niet meer verhuurd worden door gebreken in de gemene delen van het appartementsgebouw. Kan die mede-eigenaar in dat geval aan de vereniging van mede-eigenaars (VME) een schadevergoeding vragen? Wat zei de rechter daar onlangs over?

VLAAMS GEWEST - NORMEN - 24.05.2022

Strengere sanctie op dubbelglas vanaf 2023


PREMIES BRANDSTOF - 24.05.2022

Brandstofpremie, ook voor appartementen?


FISCAAL - 24.05.2022

Leegstaand pand: minder ov betalen?

Als een pand lang leegstaat, kunt u soms een vermindering van de onroerende voorheffing (ov) krijgen. Het mag dan echter niet té lang leegstaan. Hoe zit dat en wat zei het Grondwettelijk Hof daar onlangs over?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 22.05.2022

Ontslag als bestuurder: welke fiscale gevolgen voor u privé?

U beslist om verschillende redenen om uw functie als bestuurder neer te leggen, maar u behoudt wel uw aandelen. Welke fiscale gevolgen heeft dat dan voor u privé en geldt het omgekeerde dan ook voor wie het overneemt?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 22.05.2022

Wanneer zijn uw kinderen fiscaal gezien nog ten laste?

Uw kinderen zijn fiscaal gezien maar ten laste als hun zgn. nettobestaansmiddelen niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Wat telt er allemaal mee als nettobestaansmiddelen, hoeveel is het grensbedrag voor 2022 en hoe berekent u of dat grensbedrag niet overschreden wordt?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ONKOSTENVERGOEDING - 22.05.2022

Forfaitaire dagvergoeding of werkelijke maaltijdkosten?

Onderweg naar een klant eet u iets en dat betaalt u privé. In principe kan uw BV u dan een zgn. dagvergoeding betalen als terugbetaling van die maaltijdkosten. Maar wat als de werkelijke kosten hoger zijn dan de vergoeding, en wat als u niet alleen gaat eten maar met uw klant?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 22.05.2022

Uw minderjarig kind kreeg een eBoxbericht over de belastingaangifte


FINANCIEEL - VARIA - 22.05.2022

Slapend tegoed nakijken en opvragen...


ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 22.05.2022

Meer omzet in uw BV, dus gratis woning is geen probleem?

Woont u gratis in een woning van uw BV, dan kan zij de kosten van die woning maar aftrekken als daartegenover ook effectief prestaties staan van u als bedrijfsleider. Hoe zit dat dan als u plots een (veel) hoger loon krijgt? Riskeert u dan dat (een deel van) de kosten van die woning niet meer aftrekbaar zijn?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - INVESTERINGSAFTREK - 22.05.2022

Gewone of bijzondere investeringsaftrek voor 2021?

Uw vennootschap heeft voor haar investeringen in 2021 recht op de gewone investeringsaftrek (IA) van 25%. Voor sommige investeringen is een bijzondere IA mogelijk, maar het tarief daarvan is lager. Toch kan het soms interessant zijn om voor zo’n bijzondere IA te kiezen. Wanneer is dat het geval?

ONKOSTENVERGOEDINGEN - 22.05.2022

Factuur van BV voorschieten moet op loonfiche?

Sinds inkomstenjaar 2022 moet u ook het totaalbedrag van uw onkostenvergoedingen vermelden op uw loonfiche. Geldt dat dan ook als u privé een factuur van uw BV privé voorschiet en uw BV die terugbetaalt?

JAARREKENING - GOEDKEURING - 22.05.2022

De goedgekeurde jaarrekening nog aanpassen?

U heeft onlangs de jaarrekening voor 2021 goedgekeurd, maar ze is nog niet neergelegd bij de Nationale Bank. Nu stelt uw boekhouder (of u) vast dat ze nog een fout bevat, of dat u een verkeerde beslissing genomen heeft. Wat doet u dan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 22.05.2022

Vennootschapsaangifte tegen 15.09.2022?


STEUNMAATREGEL - GLOBALISATIEMECHANISME - 20.05.2022

Vlaams globalisatiemechanisme 2021: nu aanvragen!

Het globalisatiemechanisme werd ingevoerd tijdens de coronacrisis voor vennootschappen en verenigingen gevestigd in het Vlaams gewest die een zwaar omzetverlies leden door de coronamaatregelen. Heeft u recht op steun voor het jaar 2021, dan kunt u hiervoor sinds 16.05.2022 een aanvraag indienen. Wat moet u hierover weten?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.05.2022

Biztax aanslagjaar 2022 reeds geopend sinds 17.05.2022!

Het aangifteformulier vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2022 is sinds 17.05.2022 opengesteld op Biztax. Wat is de deadline voor indiening?

BEROEPSKOSTEN - FICHES - 19.05.2022

Versoepelingen fiscale fiche 281.50!

U moet ook dit jaar weer fiches 281.50 opmaken voor erelonen, commissies, vergoedingen, voordelen alle aard, ... die u in 2021 aan ‘derden’ betaald heeft. Wat is er nieuw dit jaar?

AANGIFTE - 19.05.2022

Buitenlandse cryptowallet: bij twijfel, niet melden?

Bijna 300.000 Belgen zouden intussen cryptomunten bezitten. Belgische inwoners die een (online) wallet hebben en die cryptomunten aanhouden, stellen zich terecht de vraag of deze wallet gemeld moet worden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) en of deze wallet aangegeven moet worden als buitenlandse rekening in de aangifte in de personenbelasting.

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 19.05.2022

Reclamemaker vs. reclameverspreider – de verschillende gradaties van de influencer, ook fiscaal niet zonder belang

Recent werd bekendgemaakt dat de Bijzondere Belastinginspectie dossiers heeft opgestart met betrekking tot de aangifte personenbelasting van influencers, daar blijkt dat zij niet altijd op de hoogte zijn van een correcte aangifte van hun inkomsten. Als reactie daarop heeft de fiscus op de website van de FOD Financiën sinds kort een aparte sectie gewijd aan de ‘inkomsten als influencer’.

BTW - 6% - 19.05.2022

6% btw tijdelijk ruimer toe te passen op plaatsing van zonnepanelen, -boilers en warmtepompen!

Via een KB van 27 maart 2022 (BS 31.03.2022) heeft de federale regering beslist om het btw-tarief voor de installatie van zonnepanelen, -boilers en warmtepompen tijdelijk te verlagen van 21% naar 6%. Wat zijn de voorwaarden? En tot wanneer is deze maatregel van toepassing?

HERSTRUCTURERING - 19.05.2022

Fiscale retroactiviteit bij herstructureringen

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen omvat expliciete regels inzake de mogelijke retroactiviteit bij herstructureringen zoals fusies en splitsingen. Meer bepaald wordt hierin gesteld dat de retroactiviteit niet over reeds goedgekeurde, afgesloten boekjaren heen kan gaan. Het Wetboek van Inkomstenbelastingen blijft stil over deze materie. De minister van Financiën bevestigde recent dat de fiscale regels de (nieuwe) vennootschapsrechtelijke principes volgen. Hiermee maakt hij komaf met de administratieve praktijk, die voorzag in een beperking van de retroactiviteit tot zeven maanden.

VASTGOED - 19.05.2022

Wat zijn de fiscale en boekhoudkundige gevolgen wanneer een GVV (of GVFB) haar statuut opgeeft?

Op 1 juni 2021 (voorafg. besl. nr. 2021.0400) leverde de Rulingcommissie een voor de praktijk zeer interessante beslissing af over een gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) die verzaakte aan haar bijzondere boekhoudkundige en fiscale statuut en meer inzicht wenste in de fiscale gevolgen voor de vennootschap en haar aandeelhouders. Deze ruling is ook relevant voor een gespecialiseerd vastgoedbeleggingsfonds (GVBF).

BTW - BTW-EENHEID - 18.05.2022

Btw-eenheid voor patrimonium- en werkvennootschap?

Uw patrimoniumvennootschap gaat een kantoor bouwen en verhuren aan uw werkvennootschap. Stel dat u niet kunt of wilt opteren voor de verhuur met btw, dan kan uw patrimoniumvennootschap de btw niet recupereren. Al aan een btw-eenheid gedacht?

CONTROLE & GESCHILLEN - BEZWAAR - 18.05.2022

In bezwaar terugkomen op een keuze in de aangifte?

Wanneer een vennootschap in haar belastingaangifte kiest voor de notionele-interestaftrek (NI), heeft ze geen recht op de investeringsaftrek (IA). Kan ze in bezwaar nog terugkomen op haar keuze? Wat vond een rechter daarvan op 01.02.2022?

CONTROLE & GESCHILLEN - SANCTIES - 18.05.2022

Laattijdige aangifte: boete én belastingverhoging?

De fiscus kan voor een te late indiening van een belastingaangifte zowel een boete als een belastingverhoging opleggen. Over de vraag of hij beide sancties samen kan toepassen, was de rechtspraak verdeeld. In een arrest van 21.04.2022 heeft het Hof van Cassatie zich nu over de kwestie uitgesproken...

BEROEPSKOSTEN - FICHES - 18.05.2022

Geen fiche 281.50 verplicht tot € 250!


ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 18.05.2022

Interestvoet bij laattijdige betaling


ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 18.05.2022

Is afstand van vruchtgebruik onderworpen aan schenkbelasting?

Als ouders het vruchtgebruik hebben voorbehouden bij een schenking (bv. familiebedrijf, vastgoed, enz.), willen ze op een bepaalde leeftijd vaak afstand doen van hun vruchtgebruik. Kan dat zonder schenkbelasting te betalen?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 17.05.2022

Nieuwe regels voor online spelers

Bent u als handelaar of ondernemer actief op internet? Houd dan rekening met de nieuwe wetgeving.

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 17.05.2022

Een eigen bedrijfsprofiel op Google?

Dankzij de gratis dienst Google Mijn Bedrijf maakt u uw bedrijf beter zichtbaar op Google. Voor het beheer van uw bedrijfsgegevens heeft u sinds kort zelfs geen aparte app meer nodig.

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 17.05.2022

Hoe maakt u veilig gebruik van publieke wifi?

Gratis publieke wifinetwerken in een café of bibliotheek zijn heel verleidelijk om te gebruiken, maar u moet toch wel even opletten. Hoe kunt u zich het beste beschermen?

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 17.05.2022

Waarom een dockingstation voor uw laptop?

De meeste mensen gebruiken - ook op kantoor - geen desktopcomputer meer, maar een laptop om zo mobieler en flexibeler te zijn. Is een dockingstation dan een handige accessoire?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 17.05.2022

Verminder uw e-mailstress

Bezorgt de hoeveelheid e-mail in uw inbox u voortdurend stress? Met enkele slimme technieken laat u e-mail niet meer overheersen.

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - PDF - 17.05.2022

Pdf’s ondertekenen doet u zo

De digitalisering zorgt ervoor dat pdf’s steeds vaker de plaats van fysiek papier innemen. Maar hoe kunt u zo’n elektronisch document ondertekenen?

GRONDIG ONDERZOCHT - RIZIV-INSPECTIE - 17.05.2022

Gmd’s goed invullen of... achteraf erelonen terugbetalen?

Voor het bijhouden van een gmd (globaal medisch dossier) van uw patiënten krijgt u als huisarts jaarlijks een ereloon van het RIZIV. In die gmd’s moet volgens de nomenclatuur een hele reeks gegevens ingevuld en regelmatig geüpdatet worden. Wat als u dat niet zou doen? Een RIZIV-uitspraak licht toe...

FISCAAL - RIZIV-VERGOEDINGEN - 17.05.2022

Wel belasting, geen btw op forfaits!

Als (huis)arts ontvangt u heel wat forfaitaire vergoedingen. Meestal zijn die niet vrijgesteld van belastingen. Hoe worden ze dan precies belast? En is er nu ook nog btw op verschuldigd sinds begin 2022?

ZIEKENHUISARTS - OPZEGGINGSTERMIJN - 17.05.2022

Een kortere opzeg geven dan in uw ziekenhuiscontract staat?

Stel, u wilt uw opzeg geven in het ziekenhuis maar u zou een kortere opzegtermijn willen nemen dan in uw contract staat. Valt dat eventueel te overwegen, of riskeert u dan sowieso schadevergoeding te moeten betalen? Hoe pakt u dat aan?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 17.05.2022

Arbeidsongeschikt na geplande ingreep: wel of geen attest?

Stel, een patiënt ondergaat een kleine, geplande ingreep (al dan niet onder lokale verdoving) waardoor hij de eerste uren/dag(en) het best niet te actief is. Denk bv. aan oogingrepen of tandextracties. Dan is een attest voor arbeidsongeschiktheid toch op zijn plaats… of juist niet omdat de ingreep vooraf gepland werd?

RECHT - FACTUUR - 17.05.2022

Een factuur ‘gemotiveerd’ protesteren?

Stel, u bent het niet eens met een factuur van een leverancier van diensten of producten. Volstaat het dan om die factuur terug te sturen met de melding ‘geprotesteerd’ of moet u motiveren waarom u het niet eens bent met de factuur?

GOED OM TE WETEN - MEDISCHE DOSSIERS - 17.05.2022

Bewaartermijn voor dossiers van 30 tot 50 jaar


VENNOOTSCHAPSBELASTING - AANGIFTE - 17.05.2022

Aangifte vennootschapsbelasting aj. 2022: Biztax nu beschikbaar!

Sinds 17.05.2022 is Biztax beschikbaar om de aangifte vennootschapsbelasting, rechtspersonenbelasting of belasting niet-inwoners-vennootschappen in te dienen voor aanslagjaar 2022.

BELEGGINGEN - 17.05.2022

Hoe wordt de beleggingsportefeuille van uw vennootschap belast?

Alle inkomsten die uw vennootschap realiseert, kwalificeren als beroepsinkomsten. Ook de roerende inkomsten (zoals interesten en dividenden) en meerwaarden die u op de beleggingsportefeuille van uw vennootschap realiseert, worden als beroepsinkomsten aangemerkt. Dit impliceert dat deze inkomsten principieel belast worden tegen 25% (of desgevallend 20%) vennootschapsbelasting. Voor welbepaalde inkomsten is evenwel een afwijkend fiscaal regime van toepassing. Een overzicht.

CONFLICTSITUATIES - 17.05.2022

Aandeelhoudersovereenkomst: clausules om geschillen te voorkomen of beslechten

In een aandeelhoudersovereenkomst maken de aandeelhouders van de vennootschap afspraken omtrent allerlei zaken: dividendbeleid, samenstelling van het bestuursorgaan, stemafspraken, enz. Minstens even belangrijk zijn clausules omtrent het voorkomen of het oplossen van discussies tussen aandeelhouders/bestuurders. Bij gebrek aan dergelijke clausules leiden discussies vaak tot schade voor de vennootschap en tot gerechtelijke procedures, met een onzeker resultaat. Welke mogelijkheden heeft u zoal? Wat is een wipaandeel? Is een bemiddelingsclausule opportuun? Wat houdt arbitrage in?

ONVERDEELDHEID - 17.05.2022

Hoe en tegen welke kostprijs kunt u een onverdeeldheid oplossen?

Wanneer verschillende personen titularis zijn van het eigendomsrecht, spreekt men van mede-eigendom. Zolang het goed niet verdeeld is, behoort het hun toe in onverdeeldheid. Deze onverdeeldheid kan gewenst zijn, maar soms wordt de toestand als het ware opgedrongen, bv. bij een erfenis. Kan die onverdeeldheid opgelost worden? Tegen welke kostprijs?

OVERDRACHT - 17.05.2022

Belastingvrije bedrijfsschenking: decretale uitsluiting privaat vastgoed op komst?

In het Vlaams gewest bestaat het gunstregime in de erf- en schenkbelasting voor familiale ondernemingen ondertussen tien jaar. Als een aantal voorwaarden nageleefd worden, kunt u uw familiebedrijf schenken tegen 0% schenkbelasting. De Vlaamse Belastingdienst was echter steeds zeer kritisch wanneer een familiale vennootschap ook vastgoed bevat dat voor bewoning aangewend wordt. Nadat Vlabel in 2020 door de rechter teruggefloten werd, ziet het er nu naar uit dat de decreetgever Vlabel een handje komt toesteken...

INTERESTEN - 17.05.2022

Interestaftrek n.a.v. dividenduitkering: naleving intentionaliteitsvoorwaarde bewijzen

Na het Hof van Cassatie in de bekende zaak-Nyrstar, laat ook het hof van beroep van Antwerpen nu een opening voor de aftrekbaarheid van de interesten op een lening die aangegaan is om een dividenduitkering te financieren.

Wanneer zijn interesten op dergelijke leningen bij uw vennootschap aftrekbaar? Wat is daarbij het belang van de zgn. intentionaliteitsvoorwaarde? Hoe kan uw vennootschap dan aantonen dat ze dat deed om inkomsten te verkrijgen of te behouden... ?


SUCCESSIEPLANNING - 17.05.2022

Te vroeg voor een echte successieplanning: welke eenvoudige voorzorgen nemen?

Veel actieve ondernemers stellen het uitwerken van een successieplanning uit tot ze beslissen het professioneel wat kalmer aan te gaan doen. Soms slaat het noodlot dan onverwachts toe en overlijden ze of worden ze onbekwaam, vooraleer er iets geregeld is. Hoe kunt u via een zorgvolmacht en een aanpassing aan uw huwelijkscontract en uw statuten op een eenvoudige en goedkope manier toch een aantal voorzorgen treffen voor het geval ook uw dierbaren met zo’n ‘worstcasescenario’ geconfronteerd worden?

BUITENLAND - 17.05.2022

Het kadastraal inkomen voor uw buitenlands vastgoed ontvangen: wat nu?

In 2021 hebben alle Belgische inwoners met vastgoed in het buitenland een bijzondere aangifte moeten indienen, met het oog op het bepalen van een kadastraal inkomen voor deze goederen. Op dit ogenblik verstuurt de Belastingadministratie de betekeningen van deze kadastrale inkomens (ki’s) naar hun eigenaars. Wat als u het niet eens bent met het toegekende kadastraal inkomen? Is het mogelijk om bezwaar in te dienen? En wat als de waarde van uw buitenlands vastgoed later nog wijzigt, heeft u dan enig verhaal?

LOON - 17.05.2022

Uw loon verminderen tot het fiscale en sociale optimum

Hoeveel loon moet u als bedrijfsleider opnemen om zo weinig mogelijk belastingen en sociale bijdragen te betalen? Welke negatieve gevolgen kan een verlaging van uw loon hebben, hoofdzakelijk voor uw vennootschap, maar ook voor u privé?

BESCHERMING PARTNER - 17.05.2022

Levensverzekering met 2 verzekeringnemers: een alternatief voor een keuzebeding?

Het keuzebeding is een populaire manier voor echtgenoten gehuwd onder een gemeenschapsstelsel (wettelijk stelsel) om de langstlevende financieel te beschermen. Nadeel is dat de factuur in de erfbelasting ook zal volgen. Bij levensverzekeringen met twee verzekeringnemers kunt u de langstlevende ook bescherming bieden. Wat gebeurt er dan op fiscaal vlak wanneer de langstlevende na overlijden van de eerststervende enige verzekeringnemer wordt? Hoe zal de uitkering belast worden bij de begunstigde kinderen na overlijden van de langstlevende? Een niet voor de hand liggende vergelijking tussen huwelijkscontracten en levensverzekeringen...

PERSONEEL - premies - 16.05.2022

Vlaamse subsidie voor duurzaam woon-werkverkeer van uw personeel: deadline 01.06.2022!

Bedrijven (eenmanszaken en vennootschappen) en verenigingen met vestigingen in Vlaanderen die investeren in duurzaam woon-werkverkeer van hun personeel komen in aanmerking voor subsidies van het Vlaams Pendelfonds. Ze moeten hiervoor dan wel ten laatste op 01.06.2022 actie ondernemen! Wat moet u hierover weten?

BELEGGEN - DIVIDEND - 13.05.2022

Buitenlandse dividenden: hoeveel houdt u fiscaal over?

Wie belegt in buitenlandse aandelen betaalt vaak twee keer belastingen op het dividend. Hoe zit dat juist in elkaar en wat zijn de dure landen? Wanneer kunt u een verlaagd tarief krijgen door een dubbelbelastingverdrag?

ACTUALITEIT - FINANCIEEL EN BANKZAKEN - 13.05.2022

Elektronische betalingen: welk systeem kiest u?

Vanaf 1 juli 2022 bent u als vrije beroeper verplicht om aan uw klanten of patiënten minstens één mogelijkheid tot elektronisch betalen aan te bieden. Maar welk systeem moet u dan kiezen? Hoeveel bedragen de kosten? En is er echt geen mogelijkheid om aan die verplichting te ontsnappen?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 13.05.2022

Wat houdt u netto over van uw pensioensparen?


SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 13.05.2022

Rechtstreekse schenking toch mogelijk?

Wie een rechtstreekse schenking doet van roerende goederen zonder notaris, heeft een nietige schenking. Toch wordt deze onderhandse techniek gebruikt in bepaalde situaties. Hoe kom dat en wat zegt een recent arrest daarover?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 13.05.2022

Buitenlands vastgoed aangekocht in 2022?

Bent u van plan om in 2022 een buitenlands onroerend goed aan te schaffen of heeft u net één aangekocht, dan moet u dat melden bij de fiscus. Hoe doet u dat? En hoe zit dat met de Belgische belastingen?

AANGIFTE - MINDERJARIGEN - 13.05.2022

Minderjarigen die in 2021 geen inkomen ontvangen hebben, moeten geen belastingaangifte indienen.

Begin 2022 ontvingen alle minderjarigen die reeds gebruik maken van de eBox daarin een bericht met de vraag om hun aangifte personenbelasting voor inkomstenjaar 2021 in te vullen. Wat moet u hierover weten?

PERSONEEL - 12.05.2022

Werken met een freelancer: wat als die medewerker (tijdelijk) niet (meer) kan werken?

Het bedrijf doet een beroep op een freelancer voor het uitvoeren van bepaalde opdrachten. Wat gebeurt er in dat geval met die overeenkomst als de freelancer in de loop van de uitvoering van het contract arbeidsongeschikt wordt? Kunt u in de overeenkomst hieromtrent afspraken maken? Wat zijn de spelregels als u hierover niets overeenkwam? Moet u een onderscheid maken naargelang er sprake is van een tijdelijke dan wel een blijvende arbeidsongeschiktheid? Wat zegt het nieuwe Wetboek Verbintenissenrecht hieromtrent?

RECHT - 12.05.2022

De gedwongen uitvoering van een contract met uw klant of leverancier vragen?

Een klant of leverancier komt zijn contract met het bedrijf niet na. Kunt u in dat geval de gedwongen uitvoering van de overeenkomst vragen in plaats van de ontbinding van het contract? Wat zijn de gevolgen als uw eis tot gedwongen uitvoering ingewilligd wordt? Welke partij heeft de keuze om de ontbinding of de gedwongen uitvoering te vragen? Welke afspraken kunt u in dat verband opnemen in de overeenkomst of in uw algemene voorwaarden? Wat zegt het nieuwe Wetboek Verbintenissenrecht dat recent goedgekeurd werd in de Kamer hierover?

BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 12.05.2022

Sinds 01.04.2022 weer wat meer binnenlandse dagvergoeding!

Als uw collega’s zich beroepshalve verplaatsen binnen België, kunt u hun een zgn. dagvergoeding betalen en sinds 01.04.2022 is dat weer iets meer. Hoeveel dan en wat zijn ook alweer de spelregels?

VZW - LEDEN - 12.05.2022

Een van de leden van uw VZW uitsluiten?

Stel, een van de leden van uw VZW gedraagt zich ongepast en u wilt hem daarom uitsluiten. Kan dat zomaar en wie beslist daar dan over? Kan het betrokken lid die uitsluiting aanvechten bij de rechter? En kunt u het lidmaatschap van de betrokkene in afwachting van een definitieve beslissing preventief schorsen?

VZW - BTW - 12.05.2022

EU-verkoop via de webshop van uw VZW: wat met de btw?

Op de webshop van uw VZW komen steeds meer particulieren uit het buitenland een kijkje nemen en geregeld mag u dan ook vanuit uw locatie in België een pakketje versturen naar voornamelijk de buurlanden. Hoe zit dat dan precies inzake btw, zeker sinds de laatste wijziging in juli 2021?

VZW - VERZEKERINGEN - 12.05.2022

Werknemer heeft ongeval met bestelwagen van uw VZW?

Als dat praktisch gezien beter uitkomt, rijden uw werknemers soms met de bestelwagens van uw VZW naar huis om er de volgende ochtend mee naar het werk te rijden. Wat als ze betrokken raken bij een ongeval met die bestelwagen? Riskeren ze dan zelf op te draaien voor de schade?

VZW - PERSONEEL - 12.05.2022

Woon-werkvergoeding voor de werknemers van uw VZW?

Via een ‘woon-werkvergoeding’ kunt u de werknemers van uw VZW een fiscaal interessant extraatje geven. Welk bedrag kunt u precies belastingvrij toekennen en maakt het dan een verschil naargelang uw werknemers met de wagen, het openbaar vervoer, de fiets, te voet of bv. met de step komen?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 12.05.2022

Hoeveel korting mag u geven aan uw eigen werknemers?

Nu de koopkracht alsmaar meer onder druk komt, appreciëren uw werknemers het nog meer dat ze korting krijgen als ze uw eigen producten of diensten kopen. Hoever kunt u daarin gaan zonder in de problemen te komen met de RSZ en de fiscus?

VERZEKERINGEN - ARBEIDSONGEVAL - 12.05.2022

Is uw teambuilding wel goed verzekerd?


ARBEIDSOVEREENKOMST - VARIA - 12.05.2022

Wijziging loonkost van een flexi in de horeca en kleinhandel

Heeft u extra hulp nodig in de zomermaanden, dan kunt u als werkgever uit de horeca en de kleinhandel naast jobstudenten ook zgn. flexi’s goedkoop aanwerven. Hoe voordelig is zo’n flexi precies en wat wijzigt er hier?

ONDERBREKING LOOPBAAN - OUDERSCHAPSVERLOF - 12.05.2022

Kiezen voor 4/5 ouderschapsverlof of 4/5 tijdskrediet?

Een jonge werknemer wil om voor zijn kind(eren) te zorgen, graag een periode 4/5 werken, een vierdagenweek dus eigenlijk. Kiest hij dan het best voor ouderschapsverlof of voor 4/5 tijdskrediet? Wat zijn de voor- en nadelen?

STAGIAIRS - VARIA - 12.05.2022

Beroepsinlevingsovereenkomst of stage


LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 12.05.2022

Voordelige premie voor een huwelijk?

Nu de coronabeperkingen voorbij zijn, is er een inhaalbeweging en zijn er blijkbaar massaal veel huwelijken gepland. Sponsoren de RSZ en de fiscus een cadeau dat u voor die gelegenheid aan een werknemer geeft?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 12.05.2022

Een choquerend privébericht als reden voor ontslag?

Stel, een werknemer stuurt op het werk een bericht waaruit blijkt dat hij een bepaalde extreme mening heeft die voor u niet door de beugel kan. Is zo’n bericht dan ‘privé’ en beschermd door de privacywetgeving of mag u dat gebruiken als bewijs voor de ontslagreden?

ARBEIDSOVEREENKOMST - CLAUSULES - 12.05.2022

Werknemer die ontslag geeft, betaalt dure opleiding terug

Een werkgever betaalde voor een werknemer een dure opleiding. Om te vermijden dat de werknemer nadien bij een concurrent zou gaan werken en het dus ‘weggegooid geld’ zou zijn, sprak hij af dat de werknemer in dat geval een deel van de kost zou terugbetalen. Is zo’n afspraak geldig?

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 12.05.2022

Is rendementsgarantie bij het aanvullend pensioen een kost?

De meeste verzekeraars voor aanvullende pensioen bieden voor het afgelopen jaar 2021 een rendement van minstens 1,75%, zo kwam in de media. Is dat dan voldoende om als werkgever in te staan voor de zgn. rendementsgarantie? Hoe gaat u daar het best mee om?

SLECHTE BETALERS - INHOUDINGEN - 12.05.2022

De werken stoppen als de bouwheer niet betaalt?

De bouwheer betaalt uw factuur niet op tijd. Kunt u dan de werken zomaar stopzetten? Welke afspraken kunt u daaromtrent maken in het aannemingscontract? Wat zegt het nieuwe Wetboek Verbintenissen daarover?

OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 12.05.2022

De hoofdaannemer vraagt om meerwerken, wat dan?

Uw hoofdaannemer of een onderneming voor wie u werken doet, vraagt om een aantal meerwerken uit te voeren. Moet u dezelfde voorzorgen nemen als indien u meerwerken doet voor een particulier? Moet u iets op papier zetten?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 12.05.2022

Nieuwe afspraken maken bij gewijzigde omstandigheden?

Door de zotte prijsstijgingen van bouwmaterialen werken heel wat collega’s met prijsherzieningsclausules of dagprijzen. Wist u dat er vermoedelijk vanaf eind 2022 een andere mogelijkheid komt om het contract met uw klant ‘aan te passen’?

RECHT - OPVOLGING - 12.05.2022

Voor dag en dauw aan de slag?

De dagen waarop het langst licht is komen er weer aan. Kunt u dan ‘s morgens zeer vroeg beginnen op de werf en tot zeer laat ‘s avonds doorgaan (‘van zonsopgang tot zonsondergang’). Met welke regels moet u rekening houden?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 10.05.2022

Sportles in de club mét of zonder btw?

Zoon en dochter volgen extra lessen in hun respectieve sportclubs. Bij de zoon moet er btw betaald worden op die lesuren, bij de dochter niet. Hoe kan dat?

AUTO - AFTREKBARE BTW - 10.05.2022

Een betalend voordeel alle aard, hoeveel btw zit daarop?

Een werknemer of een zaakvoerder mag de auto van zijn werkgever of zijn vennootschap ook voor privédoeleinden gebruiken, zij het niet gratis. Hij moet er een vergoeding voor betalen. Welke btw-gevolgen heeft dat?

BTW-TARIEF - VARIA - 10.05.2022

Dan toch geen 6% btw voor fietsen?

De reeds lang aangekondigde btw-tariefverlaging voor de aankoop van fietsen komt er dan uiteindelijk toch niet, niettegenstaande Europa nu wel zijn toestemming heeft gegeven. Wat is het probleem precies?

ONROEREND GOED - BTW-TARIEF - 10.05.2022

Bepaalt de factuur het 6%-tarief?

Sinds 1 april 2022 geldt er voor specifieke groene investeringen een 6%-btw-tarief. Is daarbij de offerte, de factuur of de betaling van belang?

ONROEREND GOED - VARIA - 10.05.2022

Vakantiewoning: datum contract bepalend of betaling?

Vanaf 1 juli 2022 zal de terbeschikkingstelling van een gemeubelde vakantiewoning mogelijk een aan btw onderworpen hoteldienst zijn. Is de datum van het contract daarbij doorslaggevend, of de betaling, of ... ?

BTW-TARIEF - VARIA - 10.05.2022

Nog eens verlenging voor mondmaskers en gel... 

Corona is op de terugweg, maar nog niet verdwenen. Er werd daarom beslist om de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6% op mondmaskers en alcoholgels opnieuw te verlengen. Tot wanneer deze keer?

AFTREKBARE BTW - GRATIS LEVERINGEN OF DIENSTEN - 10.05.2022

Liefdadigheid en btw, in hoeverre gaat dat samen?

Nu er massaal solidariteitsacties ontstaan voor Oekraïense vluchtelingen, stelt zich in het algemeen de vraag onder welke voorwaarden u gratis goederen kunt wegschenken zonder nadelige btw-gevolgen. Even alles op een rijtje...

ONROEREND GOED - VARIA - 10.05.2022

Is een padelterrein een nieuw gebouw voor de Btw?

Nieuwe gebouwen kunnen verkocht worden met btw. Wat verstaat de Btw echter onder een gebouw en tot hoelang blijft het dan nieuw? Wat heeft de Rulingdienst daar recentelijk over beslist?

AFTREKBARE BTW - AUTOKOSTEN - 10.05.2022

Bepaalde corona mee het beroepsgebruik van uw auto?

Om het beroepsmatige gebruik van een auto te bepalen, zijn er de fameuze drie methoden? Wat heeft de minister recent beslist over de toepassing van deze methoden in de coronajaren 2020 en 2021? Wat moet u hierover weten?

RECHT - LEVERING - 10.05.2022

Hoe extra garantie geven onder de nieuwe Garantiewet?

Om commerciële redenen wilt u particuliere klant meer garantie geven dan waartoe de wet u verplicht. Met welke regels moet u dan binnenkort allemaal rekening houden? Waarom is het belangrijk om niet te ‘overdrijven’ in uw reclame?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 10.05.2022

Iets ‘schrappen’ in uw kleine lettertjes?

Een klant die een bestelling bij u wil plaatsen, doet moeilijk over bepaalde clausules in uw algemene voorwaarden. Moet u die algemene voorwaarden dan maar ‘vergeten’ of laat u de bestelling voor wat ze is? Hoe kunt u te werk gaan?

RECHT - LEVERING - 10.05.2022

De houdbaarheidsdatum van uw producten nadert

U verkoopt goederen die een houdbaarheidsdatum hebben. Mag u die producten als die datum bijna bereikt is met verlies verkopen? Wat te doen als een klant een vervallen product kocht en daarmee opnieuw in uw zaak staat?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 10.05.2022

De jas van uw klant is verdwenen, wat nu!?

Als restauranthouder heeft u een vestiaire waarin gasten hun jas kunnen weghangen. Bent u dan aansprakelijk als er daar een jas ‘verdwijnt’? Heeft het zin om een bordje uit te hangen dat u niet aansprakelijk bent voor diefstal?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 10.05.2022

Een no-showvergoeding vragen aan wie niet opdaagt?

In de pers was heel wat te doen rond een restauranthouder die een factuur van € 500 stuurde naar een koppel dat niet opdaagde na een reservatie te hebben gemaakt. Kunt ook u zo’n vergoeding vragen? Hoe vermijdt u ‘no-shows’?

RECHT - LEVERING - 10.05.2022

Uw klant wil geen herstelling maar een nieuw product

Een particuliere klant aan wie u garantie moet geven, is niet akkoord dat u het verkochte product herstelt. Hij wil daarentegen een nieuw product of nog liever zijn geld terug. Moet u dat onder de nieuwe Wet op de garantie zomaar aanvaarden?

KAPITAAL - INBRENG - 10.05.2022

Een bijkomende inbreng doen in uw BV?

Het kapitaal van een BVBA is nu het ‘ingebracht eigen vermogen’ van een BV geworden. Net zoals u het kapitaal kon verhogen, kunt u ook een bijkomende inbreng doen in uw BV. Welke procedure geldt daarvoor?

ONKOSTENVERGOEDING - 10.05.2022

Hogere inflatie, dus ook hogere onkostenvergoeding?

U neemt al jaren een algemene onkostenvergoeding op uit uw BV. Nu de inflatie de laatste tijd behoorlijk gestegen is, zou u die vergoeding willen verhogen van bv. € 200 tot € 250 per maand. Kan dat zomaar?

FISCALE CONTROLE - 10.05.2022

Krijgt de fiscus meer tijd voor controle?


FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 10.05.2022

Geïnteresseerd in cryptomunten?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 10.05.2022

Welke fiscale gevolgen zijn er als u minder loon opneemt?

Door een aantal investeringsplannen zou u de rest van 2022 meer geld in uw vennootschap willen laten door privé minder loon op te nemen. Wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten en fiscale gevolgen voor u en uw vennootschap?

CONTROLE en GESCHILLEN - 10.05.2022

Fout in de aangifte laten rechtzetten in bezwaar?

Een vennootschap gaat in bezwaar tegen haar eigen belastingaangifte, waarin ze de notionele-interestaftrek toepast. Ze zou zich nl. vergist hebben en eigenlijk recht hebben op de (veel hogere) investeringsaftrek. Kan dat ?

ONROEREND GOED - ONVERDEELDHEID - 10.05.2022

Uit een onverdeeldheid met uw vennootschap treden?

U heeft met uw vennootschap een pand in onverdeelde eigendom. Welk registratierecht moet u dan betalen als u die onverdeeldheid beëindigt en het pand naar u privé haalt: het verdeelrecht of het verkooprecht? Wat heeft het Grondwettelijk Hof daarover op 20.01.2022 beslist?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 10.05.2022

Een bankgift online registreren


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 10.05.2022

Fiches 281.50 pas nodig vanaf € 250


TACTIEK EN STRATEGIE - MOTOR KOPEN VIA VENNOOTSCHAP - 10.05.2022

Koopt u die blitse motor met uw BV of toch beter privé?

Met de zomer in aantocht wilt u een motor kopen die u ook gaat gebruiken voor professionele verplaatsingen voor uw vennootschap. Koopt u die motor met uw BV, dan bent u niet alleen de files te slim af, maar ook de fiscus, zo denkt u. Volgens uw boekhouder koopt u die motor echter het best privé. Hoe zit dat?

VENNOOTSCHAP - ONKOSTENVERGOEDING - 10.05.2022

Voortaan uitkijken als u betaalt met de verkeerde kaart?

Uw boekhouder maakte u er onlangs op attent dat u maar beter niet meer te veel kosten van uw BV met uw privébankkaart betaalt. Dat zou iets te maken hebben met het feit dat sinds 01.01.2022 al uw onkostenvergoedingen op uw loonfiche moeten komen... Hoe zit dat precies en wat zou dan het probleem kunnen zijn?

FISCAAL - SCHENKING - 10.05.2022

Een echte schenking doen, inclusief een vangnet voor uzelf?

Wie blote eigendom schenkt aan de kinderen, doet eigenlijk een schenking ‘op papier’ en behoudt toch nog de inkomsten en controle. Maar hoe zorgt u ervoor dat u niets tekortkomt als u een ‘echte’ schenking doet in volle eigendom?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 10.05.2022

Fiscus is wat snel geweest met eBox-meldingen...


FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 10.05.2022

Nú nog werken naar het verlaagde vennootschapstarief?

Uw boekhouder heeft de voorlopige jaarrekening opgesteld voor boekjaar 2021, en hij laat u weten dat uw vennootschap uitgesloten is van het verlaagde tarief van 20% en dus 25% vennootschapsbelasting moet betalen. U zou te weinig loon hebben opgenomen in 2021. Hoe zit dat precies en hoe lost u dat nu nog op?

RECHT - LEVERANCIER - 10.05.2022

Een contract ontbinden buiten de rechtbank om, kan dat?

Als uw opdrachtgever, klant of leverancier zijn verplichtingen niet nakomt, kunt u de overeenkomst soms zelf als ontbonden beschouwen. Wanneer kan dat precies en wat zal er tegen het einde van het jaar daaraan veranderen door het nieuwe Wetboek Verbintenissenrecht?

AFTREKBARE KOSTEN - 10.05.2022

Versoepelingen voor de fiches 281.50


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 10.05.2022

Privéaangifte vóór 30.08.2022 indienen?

Een van uw collega’s wist u te vertellen dat u uw privéaangifte voor inkomstenjaar 2021 maar beter vóór 30.08.2022 laat indienen want dat zou voordelig zijn... Waar gaat dat over?

FISCAAL - GEMEUBELDE VERHUUR - 10.05.2022

Verhuur van gemeubeld appartement en belastingaangifte

Weldra moet u als verhuurder weer een belastingaangifte voor de personenbelasting doen. Hoe zit dat als u een gemeubeld appartement verhuurt? Is dat anders wanneer u extra diensten aanbiedt, zoals de schoonmaak, en/of verhuurt via Airbnb?

BRUSSELS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 10.05.2022

Minder snel een bouwvergunning nodig in Brussels gewest

Voor veel renovatiewerken en bestemmingswijzigingen heeft u een stedenbouwkundige vergunning nodig in het Brussels gewest. Er bestaan daarop echter uitzonderingen in het zgn. besluit van geringe omvang. Wat wijzigde er onlangs?

VERKOOP - INFORMATIEVERPLICHTINGEN - 10.05.2022

Asbestattest vanaf 23 november 2022 verplicht in Vlaanderen

Door een recent ministerieel besluit zal een asbestattest in Vlaanderen verplicht zijn bij een verkoop vanaf 23 november 2022. Wanneer geldt die verplichting precies en wat houdt ze in?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 10.05.2022

Minder dan de helft van de mede-eigenaars is aanwezig?

De algemene vergadering van de VME kan weer zonder limieten samenkomen, maar dikwijls zijn er toch minder aanwezigen dan anders. Kan de vergadering geldig beslissen als minder dan de helft van de mede-eigenaars aanwezig zijn?

PACHT - OPZEGTERMIJN - 10.05.2022

Het pachtcontract stopzetten wegens ‘eigen gebruik’?

Stel, de koper van een landbouwgrond waarop een langdurige pacht rust, zou graag de lopende pacht opzeggen wegens ‘eigen gebruik’. Wanneer kan dat precies en met welke termijn? Is dat anders voor een pacht in Wallonië?

BRUSSELS GEWEST - 10.05.2022

Strengere aanpak van leegstand in Brussel


HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 10.05.2022

De indexering van de handelshuur

Door de sterke inflatie maakt ook de gezondheidsindex grote sprongen. Mag u de huurprijs dan indexeren in geval van een handelshuur of gemene huur? Hoe berekent u de nieuwe huurprijs?

BTW - NIEUWBOUW - 10.05.2022

Is een padelterrein ook een ‘gebouw’ voor de Btw?

Nieuwe gebouwen kunnen verkocht worden met btw i.p.v. registratierechten. Wanneer is er eigenlijk sprake van een ‘gebouw’ voor de Btw? Moet het dan gaan om een pand zoals een woning of is een (sport)terrein of een parking soms ook al een gebouw? Wat zei de Rulingdienst daarover op 15 februari 2022?

BODEMATTEST - OVAM - 10.05.2022

Promaz-fonds van start sinds 01.04.2022


GESTART ALS ZELFSTANDIGE - KLANTEN - 10.05.2022

Hoe omgaan met de verplichte elektronische betaling?

Vanaf 1 juli 2022 moet u als ondernemer minstens één elektronische betaalwijze kunnen aanbieden aan uw particuliere klanten als aanvulling op cashbetalingen. Wat betekent dat precies voor u?

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 10.05.2022

Een gebouw renoveren en verkopen, hoe zit dat fiscaal?

U overweegt om een gebouw te kopen, te (laten) verbouwen en daarna te verkopen. Zelf gaat u het gebouw dus niet gebruiken als woning of voor uw zaak. Hoe zit dat dan met de registratierechten op de aankoop, de btw op de verbouwingen en de belastingen tijdens de verbouwingen en bij de verkoop?

BELASTINGBEREKENING - PERSONEN TEN LASTE - 10.05.2022

Uw kind als jobstudent, of jobstudent in dienst in 2022

Deze zomer wil uw kind een vakantiejob doen, of u bent van plan om zelf een jobstudent in dienst te nemen. Wat zijn dan de fiscale en sociale aandachtspunten?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 10.05.2022

Welke motivering om verlies op nul te zetten?

U oefent een activiteit uit in hoofd- of bijberoep die een of meerdere jaren verlieslatend is en krijgt een fiscale controle. De controleur wil het verlies ‘op nul zetten’. Welke argumenten gebruikt hij daarvoor en hoe reageert u daarop?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 10.05.2022

Als ‘forfaitair’ een beroepsverlies hebben?


ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 10.05.2022

Registratiebelasting bij aankoop woning meenemen of niet?

Sinds 1 januari 2022 geldt in Vlaanderen een verlaagde registratiebelasting bij de aankoop van een gezinswoning. Gelijktijdig werd ook de regeling inzake de meeneembaarheid van registratierechten afgeschaft, maar er geldt wel nog een overgangsperiode van twee jaar. Wat doet u in de tussentijd het best?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 10.05.2022

Belast op onderschatte activa of overschatte passiva?

Wie een vennootschap heeft, is vertrouwd met de termen ‘activa’ en ‘passiva’. Wie een eenmanszaak heeft, kan daar echter ook mee te maken krijgen. De fiscus kan immers uw onderschatte activa of overschatte passiva belasten. Hoe zit dat?

BTW - AANGIFTE - 10.05.2022

Online aankopen als kleine ondernemer voor de Btw

Bent u een zgn. kleine ondernemer voor de Btw en doet u online aankopen via webshops, waarbij de goederen vanuit een andere EU-lidstaat naar België verzonden worden, dan moet u aandachtig zijn. In sommige gevallen bent u zelfs verplicht om een bijzondere btw-aangifte in te dienen. Ah ja, hoe zit dat dan?

BELASTBARE INKOMSTEN - 10.05.2022

Informatiedossier over cryptomunten


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 10.05.2022

Vanaf welk bedrag fiche 281.50 maken?


BTW - 6% - 10.05.2022

Toch geen 6% btw op fietsen


BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 10.05.2022

Aangifte personenbelasting is er

Eind maart maakte de FOD Financiën de nieuwe aangifteformulieren voor aanslagjaar 2022 bekend. Sinds 27.04.2022 kunnen de aangiften ook ingediend worden. Waarmee moet u dit jaar rekening houden?

FICHE 281.50 - GRENSBEDRAG - 10.05.2022

Grensbedrag verhoogd: geen fiche 281.50 tot € 250!

Uiterlijk 29.06.2022 moet u als zelfstandige, vrije beroeper of vennootschap voor de in 2021 betaalde of toegekende commissies, makelaarslonen, geschenken, enz. per verkrijger een fiche 281.50 opmaken, tenzij u een btw-conforme factuur heeft ontvangen. Voor 2020 hoefde dit niet indien de verkrijger op jaarbasis maximaal € 125 had ontvangen. Dit grensbedrag wordt voor de toekenningen in 2021 opgetrokken.

KOSTENAFTREK - LAADPALEN - 09.05.2022

Verhoogde kostenaftrek publiek toegankelijke laadpalen: geen registratie meer vereist bij fiscus!

Een zelfstandige, vrije beroeper of bedrijf (zowel een eenmanszaak-personenbelasting als een vennootschap-Ven.B.) die investeert in laadstations voor elektrische voertuigen kan onder bepaalde voorwaarden een verhoogde kostenaftrek genieten. Eén van de voorwaarden is nu geschrapt. Wat moet u hierover weten?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 06.05.2022

Tax-on-web vanaf nu beschikbaar!

Sinds 27 april is Tax-on-web weer beschikbaar via MyMinfin. U kunt dus vanaf nu uw pb-belastingaangifte voor inkomstenjaar 2021 indienen. Wat is de deadline?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 06.05.2022

Heeft uw partner (werknemer of ambtenaar) een VVA gekregen?

Als uw fiscale situatie ‘zeer stabiel’ is, stelt de fiscus een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) op. Wanneer krijgt u dat? Wat moet u dan zeker checken? En wat moet u doen als het VVA fouten bevat of bepaalde aftrekposten ontbreken?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 06.05.2022

Uw vennootschap investeert het best nog in 2022?

Wanneer u van plan bent om te investeren met uw vennootschap, kunt u dat fiscaal gezien beter nog in 2022 doen. Waarom is dat zo? En hoe kunt u dat fiscaal optimaliseren?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 06.05.2022

Hervorming wettelijk pensioen – impact op de 80%-regel

In een circulaire van 31 maart 2022 verduidelijkt de Belastingadministratie hoe de recente hervorming van het wettelijk pensioen voor zelfstandigen (nl. afschaffing correctiecoëfficiënt) doorwerkt in de 80%-regel. Wat moet u hierover weten?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 06.05.2022

Zijn niet-betaalde sociale bijdragen aftrekbaar?

U heeft (een deel van) uw sociale bijdragen voor 2021 nog niet kunnen betalen. Volgens uw collega zijn niet-betaalde sociale bijdragen niet aftrekbaar, volgens uw boekhouder soms wel. Wie heeft er gelijk?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 06.05.2022

Het vruchtgebruik van een onafgewerkt pand waarderen

Een bedrijfsleider koopt samen met zijn BV een nog niet volledig afgewerkt pand gesplitst aan. De fiscus belast een deel van de prijs voor het vruchtgebruik die de BV betaalt als een voordeel van alle aard (VAA) voor de bedrijfsleider omdat het vruchtgebruik overgewaardeerd zou zijn. Wat vond de rechter daarvan?