Alle domeinen

2022 - Juli

jaarrekening - neerlegging - 13.07.2022

Neerlegging jaarrekening: nu actie ondernemen!

Vennootschappen moeten hun jaarrekening binnen een bepaalde termijn neerleggen bij de Nationale Bank van België, zoniet riskeren ze een boete. Wat is de uiterlijke indieningstermijn en welke boetes riskeert u als u te laat bent?

LAADPALEN - WIJZIGINGEN - 13.07.2022

Geen cumul verhoogde aftrek laadpalen en investeringsaftrek!

Investeert een eenmanszaak of vennootschap in laadpalen die ‘publiek toegankelijk’ zijn, dan kan ze die kosten tot 200% aftrekken. Een nieuwe wet die op 21.06.2022 werd goedgekeurd voert nu ondermeer een verbod in om die verhoogde aftrek te combineren met de gewone investeringsaftrek. Wat moet u hierover weten?

BRAND - 01.07.2022

Hoe de kostprijs van de brandverzekering van het bedrijf onder controle houden?

De premie voor uw brandverzekering zal vanaf juli 2022 op de jaarvervaldag een stuk duurder worden. De forse stijging van de ABEX-index zorgt ervoor dat de premie voor brandpolissen naar een recordhoogte zal stijgen. Hoe komt dat? Met welke prijsstijging moet u bij de budgetering of bij het aanpassen van uw ‘rolling forecast’ rekening houden? En wat kunt u ondernemen om de premiestijging van uw brandverzekering op een verstandige manier te milderen?

BEWIJS - 01.07.2022

Wanneer en hoe kunt u een getuigenis gebruiken om een bewijs te leveren?

Kunt u een getuigenis gebruiken om voor de rechtbank uw gelijk te bewijzen? Wie kan er dan zoal als getuige optreden? Welke waarde heeft een getuigenis? Kan het ook volstaan dat uw getuige zijn verklaring op papier zet? Met welke wettelijke regels moet u dan rekening houden? Kan de rechtbank uw getuige ook dan nog oproepen om toch persoonlijk te verschijnen? Hoe verloopt de procedure dan? Wat kunt u ondernemen als een getuige in uw voordeel weigert om te getuigen? Hoe pakt u de zaken aan wanneer de tegenpartij een getuige inschakelt die een valse verklaring aflegt?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 01.07.2022

Ontslag definitief arbeidsongeschikte werknemer: wanneer discriminatie?

Mag u het einde van de arbeidsovereenkomst wegens overmacht inroepen, wanneeer een werknemer definitief ongeschikt verklaard wordt voor het uitoefenen van een specifieke functie? Wanneer kan het ontslag van een arbeidsongeschikte werknemer voor een vorm van discriminatie aanzien worden? Welke redelijke aanpassingen moet u doorvoeren, zodat de werknemer zijn job kan behouden? Wat zei het Europees Hof van Justitie daarover onlangs?

ONTSLAG - 01.07.2022

Hoe ver reikt ontslagbescherming na een klacht wegens pesterijen?

Een werknemer die gepest wordt, kan zich beroepen op de Welzijnswet en de Pestwet en kan overgaan tot het indienen van een formele klacht. Indien hij dat doet, mag de werkgever geen represailles nemen door de werknemer te ontslaan wegens de klacht, of zonder dat de werkgever kan bewijzen dat er een andere reden bestond voor het ontslag dan het indienen van de klacht. Wat houdt die ontslagbescherming precies in? Wat zegt recente rechtspraak daarover?

INVESTERINGSAFTREK - 01.07.2022

Investeringsaftrek: verhoogd coronatarief primeert

In het kader van de strijd tegen de economische gevolgen van de coronacrisis, werkte de wetgever diverse fiscale steunmaatregelen uit. Een van die maatregelen betreft een – weliswaar tijdelijk – gunstiger tarief van 25% voor de gewone investeringsaftrek. Maar wat als de investering kwalificeert als een verhoogde investeringsaftrek, die onder normale omstandigheden gunstiger is dan de gewone aftrek? Moet u dan de gewone (tijdelijk verhoogde) aftrek, dan wel de specifieke verhoogde aftrek toepassen?

HUUR - 01.07.2022

Wat zijn uw rechten als huurder wanneer het bedrijfspand verkocht wordt?

Het bedrijf huurt een bureelruimte, winkel of magazijn. Moet de verhuurder u verwittigen als hij tot een verkoop van het gehuurde pand wil overgaan? Beschikt u dan over een voorkoop- of een voorkeurrecht? Kunt u contractueel zo’n recht overeenkomen? Wat zijn uw rechten als de eigenaar die clausule dan toch niet respecteert? Moet de nieuwe eigenaar uw rechten als huurder verder respecteren of kan hij u zonder meer uit het huurpand zetten? Welke clausules kunt u in de huur- en verkoopovereenkomst nog laten opnemen om uw rechten te beveiligen? Gelden er verschillende regels naargelang het gaat om een gemeenrechtelijke huur, dan wel om een handelshuur?

DUE DILIGENCE - 01.07.2022

Overname: belang due diligence voor koper en verkoper

Tijdens het due diligence-onderzoek bestuderen de potentiële koper en zijn adviseurs de beschikbare informatie over de targetvennootschap om inzicht te krijgen in de waarde van de targetvennootschap en de eventuele aansprakelijkheden en risico’s die aanwezig zijn in die vennootschap. Waarom is een degelijke due diligence zowel voor de koper als voor de verkoper van belang?

MANAGEMENTPRESTATIES - 01.07.2022

Btw op managementprestaties in een grensoverschrijdende context: spelregels?

Wat zijn nu precies alweer de voorwaarden om de btw op managementfacturen te recupereren? En welke regels moeten toegepast worden wanneer managementdiensten verstrekt worden in een grensoverschrijdende context?

CONTRACTEN - 01.07.2022

Een forfaitaire schadevergoeding (‘liquidated damages’) voorzien in uw contracten?

(Financiële) schade bewijzen, zoals winstderving of schade ingevolge vertraging bij de uitvoering van een overeenkomst, is vaak moeilijk en omslachtig. U doet er dus goed aan om in uw contracten te werken met zgn. liquidated damages, naar Belgisch recht ‘(forfaitaire) schadebedingen’ genoemd.

Wat houdt zo’n clausule in? In welke situaties is zo’n clausule nuttig? Kunt u zomaar om het even welk bedrag als forfaitaire schadevergoeding opnemen? En wat is een strafbeding? Wat zijn de gevolgen als de rechtbank uw schadebeding voor een strafbeding aanziet?