ARBEIDSOVEREENKOMST - CLAUSULES - 12.05.2022

Werknemer die ontslag geeft, betaalt dure opleiding terug

Een werkgever betaalde voor een werknemer een dure opleiding. Om te vermijden dat de werknemer nadien bij een concurrent zou gaan werken en het dus ‘weggegooid geld’ zou zijn, sprak hij af dat de werknemer in dat geval een deel van de kost zou terugbetalen. Is zo’n afspraak geldig?

Uit het leven gegrepen

Een werkgever laat zijn werknemer een opleiding volgen met een prijskaartje van € 1.500 excl. btw. Hij spreekt met die werknemer af dat hij een afnemend gedeelte van de kostprijs terugbetaalt als hij het arbeidscontract zelf zou stopzetten. Die terugbetaling geldt voor een periode van vijf jaar vanaf het tekenen van het contract.

Wat ging er mis?

Te laat gesloten. Hoewel uw collega vóór de opleiding al duidelijke afspraken gemaakt had met de werknemer, had hij dit toen nog niet op papier gezet. De overeenkomst werd pas ondertekend nadat de opleiding al gevolgd was. De wet bepaalt echter (art. 22bis, §2 Arbeidsovereenkomstenwet) dat dit ten laatste moet gebeuren op het moment waarop de vorming start. Daarom was de overeenkomst nietig en kon hij dus geen terugbetaling vragen.

Wat kunt u ervan leren?

Strikte voorwaarden en formaliteiten. U kunt inderdaad vragen om een deel van de opleidingskosten terug te betalen als een werknemer vlak nadien uit dienst gaat of wordt ontslagen om dringende reden. In dat geval is het wel van belang dat u tijdig een overeenkomst sluit die bovendien aan bepaalde vereisten en vormvoorwaarden voldoet. De overeenkomst geldt niet in geval van ontslag tijdens de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst.

Maximaal drie jaar. De duur van de overeenkomst mag maar (maximaal) drie jaar bedragen. Het bedrag dat de werknemer moet terugbetalen, is degressief: max. 80% in het eerste jaar, max. 50% in het tweede jaar en max. 20% in het derde jaar. Bovendien mag het te betalen bedrag nooit hoger zijn dan 30% van het jaarloon van de werknemer.

Download een modelcontract van https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 28, nr. 19.

Enkel voor werknemers die genoeg verdienen. Een scholingsbeding is alleen mogelijk voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Bovendien geldt er een loonvoorwaarde. Zo is het beding in principe niet mogelijk voor wie minder verdient dan € 36.785 bruto per jaar (bedrag sinds 1 januari 2022).

Niet voor alle opleidingen. De opleiding moet minstens 80 uur duren ofwel meer dan € 3.684,56 (bedrag op 1 mei 2022) kosten. Verder mag het niet gaan om een opleiding die wettelijk of reglementair voorgeschreven wordt om het beroep te kunnen uitoefenen. Ten slotte moet de opleiding toelaten nieuwe competenties op te doen die men ook buiten het (huidige) bedrijf kan gebruiken.

Soepeler voor knelpuntberoepen. Als een werknemer een knelpuntberoep uitoefent, hoeft hij geen € 36.785 per jaar meer te verdienen om een scholingsbeding te kunnen gebruiken. Het kan in dat geval bovendien ook voor opleidingen die wettelijk of reglementair voorgeschreven worden om het knelpuntberoep te kunnen uitoefenen. Welke functies als knelpuntberoep beschouwd worden, wordt jaarlijks bepaald per gewest en vindt u op de website van VDAB/Actiris/Forem.

U kunt inderdaad vragen om een deel van een opleidingskost terug te betalen als een werknemer korte tijd na het volgen van de dure opleiding uit dienst gaat. In dat geval is het wel van belang dat u hierover niet alleen afspraken maakt, maar effectief een schriftelijk contract sluit ten laatste op het moment dat de opleiding start. Dat kan bovendien maar binnen bepaalde voorwaarden en grenzen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878