FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 25.03.2024

Een akkoord over de bewijskracht van uw boekhouding kan wel degelijk!

De boekhouding van een belastingplichtige werd verworpen wegens niet bewijskrachtig, hoewel er bij de controle ter plaatse daarover niets gezegd werd! Dat is dan toch een stilzwijgend akkoord of niet? Wat zei het Hof van Cassatie daarover op 29 september 2023?

Boekhouding als bewijs. Om het bedrag van de belastbare inkomsten te bepalen, kan zowel de fiscus (art. 340 WIB 92) als uzelf alle zgn. bewijsmiddelen van gemeen recht gebruiken, behalve de eed. Voor ondernemingen wordt de belastbare winst in principe aangetoond met de boekhouding, op voorwaarde dat die bewijskrachtig is.

Wanneer bewijskrachtig? Uw boekhouding is fiscaal gezien bewijskrachtig als het mogelijk is om aan de hand ervan het bedrag van de belastbare inkomsten te bepalen. Dat veronderstelt dat ze een samenhangend controleerbaar geheel vormt en u de (meeste) cijfers met documenten kunt staven.

Is dus eigenlijk een feitenkwestie? Of uw boekhouding bewijskrachtig is of niet, is een feitenkwestie. Kleine gebreken, zoals het feit dat u niet voor alle kosten een factuur heeft of uw verkoopfacturen niet altijd alle verplichte btw-vermeldingen bevatten, zijn geen probleem, maar de vraag wanneer gebreken niet meer klein zijn, moet geval per geval beoordeeld worden. Bij een discussie heeft de rechter het laatste woord.

En over feitenkwesties kunt u een akkoord sluiten! Inderdaad, de bewijskracht van de boekhouding is een zgn. feitenkwestie en dat betekent dat u er een akkoord kunt over sluiten, zoals het Hof van Cassatie stelt (Cass., 29.09.2023) . Dat akkoord hoeft trouwens niet uitdrukkelijk te zijn. Als u een controle krijgt en de controleur geen opmerkingen maakt over de bewijskracht van de boekhouding, is er sprake van een stilzwijgend akkoord.

Tip.  Als u dus in het verleden tijdens een controle geen opmerkingen gekregen heeft over uw boekhouding en u nadien altijd op dezelfde manier bent blijven werken, is bij een controle nu in 2024 de controleur gebonden door een stilzwijgend akkoord. Hij kan de bewijskracht van de boekhouding enkel voor de toekomst verwerpen.

Aangezien de bewijskracht van de boekhouding een feitenkwestie is, kunt u er een (stilzwijgend) akkoord over sluiten, aldus het Hof van Cassatie. Het feit dat uw controleur de bewijskracht van uw boekhouding niet in vraag stelt, volstaat daartoe.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878