VENNOOTSCHAPSBELASTING - AFTREKBARE KOSTEN - 26.03.2024

Festivaltickets voor klanten, geschenken of sponsoring?

U zou aan enkele goede klanten tickets willen geven voor een muziekfestival of ander evenement deze zomer. De regels inzake belastingen en btw verschillen naargelang uw uitgaven voor de tickets gezien worden als kosten voor relatiegeschenken of voor sponsoring. Hoe zit dat?

Fiscale regels voor relatiegeschenken

Wat zijn relatiegeschenken? Relatiegeschenken zijn volgens de fiscus voorwerpen van een zekere waarde die periodiek of toevallig aangeboden worden in het kader van beroepsrelaties (Comm. IB 92, nr. 53/150) . In principe beschouwt de fiscus alle gratis weggegeven voorwerpen die niets te maken hebben met wat u produceert of verkoopt als relatiegeschenken (Comm. IB 92, nr. 53/151) .

Wat met de belastingen? De kosten van relatiegeschenken kunt u maar voor 50% fiscaal in aftrek nemen (art. 53, 8° WIB 92) . Voor uw klanten zijn relatiegeschenken dan weer in principe geen belastbare voordelen alle aard, ook al krijgen ze die naar aanleiding van hun beroepswerkzaamheid.

Wat met de btw? De btw op relatiegeschenken kunt u niet recupereren. Er is echter een uitzondering op dat principe voor handelsgeschenken van geringe waarde, d.w.z. geschenken waarvan de aankoopprijs of normale waarde per stuk minder dan € 50, exclusief btw, bedraagt. De btw op één zo’n geschenk per kalenderjaar per zakenrelatie kunt u wel terugkrijgen (circ. 2017/C/32, 29.05.2017, nr. 3) .

Tip 1. Een waardebon wordt voor de btw niet als goed, maar als dienst beschouwd en kan daarom in principe geen ‘handelsgeschenk van geringe waarde’ zijn. Dat principe geldt echter niet voor ‘vouchers voor enkelvoudig gebruik’, dat zijn waardebonnen die aan hun bezitter het recht verlenen op een goed of dienst waarvan de plaats van de levering en het toepasselijke btw-tarief bekend zijn op het moment van uitgifte.

Tip 2. De btw die u niet kunt recupereren, is in principe wel voor 50% aftrekbaar in de vennootschapsbelasting.

Fiscale regels voor sponsoring

Wat is sponsoring? Van sponsoring is sprake als de organisatie die u sponsort in ruil voor uw steun de gelegenheid geeft om reclame te maken. Meestal komt het erop neer dat de naam van uw zaak vermeld wordt op bv. borden, affiches, banners, petjes, T-shirts, ...

Wat met de belastingen? De kosten van sponsoring zijn voor 100% aftrekbaar. Zorg er wel voor dat u aan de controleur kunt bewijzen dat het om sponsoring gaat. U heeft het best een sponsoringovereenkomst op papier en verder bewijsstukken zoals tickets, brochures, ... met uw naam erop.

Wat met de btw? De organisator moet voor de sponsoring in principe een factuur met 21% btw uitreiken. Die btw kunt u volledig recupereren.

Festivaltickets voor klanten

U koopt de tickets. Koopt u festivaltickets om aan klanten te geven, los van of boven op de sponsoring, dan zijn dat kosten voor relatiegeschenken. Ze zijn dus fiscaal gezien maar voor 50% aftrekbaar en de btw kunt u niet recupereren, tenzij de tickets als ‘handelsgeschenken van geringe waarde’ beschouwd kunnen worden.

U krijgt tickets als sponsor. Krijgt u in ruil voor uw sponsorgeld niet enkel de naamsvermelding, maar ook tickets, dan is het sponsorgeld, ook het deel dat slaat op de tickets, volledig aftrekbaar. Maakt de gesponsorde organisatie een factuur met btw op, dan kunt u die btw volledig recupereren.

Festivaltickets die u los van sponsoring koopt om aan klanten te geven, zijn maar voor 50% aftrekbaar en de btw kunt u maar recupereren als de tickets handelsgeschenken van geringe waarde zijn. Krijgt u een aantal tickets als onderdeel van uw sponsoring, dan zijn de kosten voor 100% aftrekbaar en kunt u de btw op de factuur recupereren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878