OPLEIDING - VARIA - 10.04.2024

Verplicht om opleidingen te registreren?

U wordt als werkgever verplicht om opleidingen te registreren in de zgn. Federal Learning Account (hierna: ‘FLA’). Het gaat om een vervelende extra administratieve last. Hoe gaat u daar het best mee om?

FLA-verplichting.Even opfrissen... Die extra verplichting komt er voor u, als werkgever, op neer dat u de opleidingsgegevens van uw werknemers zal moeten bewaren in een online databank (de FLA).

Voor alle werkgevers verplicht! Alle werkgevers, ook erg kleine kmo’s, vanaf één werknemer moeten dat doen, zelfs als er geen individueel wettelijk of sectoraal opleidingsrecht voor de werknemers is.

Voor de registratie heeft u nog tijd tot en met 30 november 2024. De wet daarover is op 1 april 2024 in werking getreden en de databank kunt u al raadplegen (zie https://careerpro.be/en/federallearningaccount.html ), maar de registratie zou pas ‘betrouwbaar’ mogelijk zijn vanaf 1 juni 2024. Dan volgt een termijn van zes maanden waarbinnen er nog geen sancties zullen zijn voor de niet-registratie. Ook al is er langs werkgeverszijde veel protest tegen die maatregel, wellicht komt er geen verder uitstel.

Let op! Indien u vanaf 1 december 2024 de registratie in de FLA nog niet deed, riskeert u op een zwarte lijst te komen die doorgegeven wordt aan de sociale inspectie.

Opleidingsgegevens het best sinds 1 april 2024 bewaren. Ook al kunt u die registratie nog wat uitstellen, het is wel van belang dat u zeker sinds 1 april 2024 voor alle opleidingen die uw werknemers volgen bepaalde gegevens noteert. U heeft er zelf alle belang bij om zoveel mogelijk opleidingen (dus ook bv. informele opleidingen) in de databank op te nemen, zodat u voldoet aan de opleidingsverplichting.

Let op! Sinds 1 april 2024 voorziet de wet in de verplichting. Het kan echter ook nuttig zijn om alle opleidingen sinds 1 januari 2024 te noteren, bv. om het opleidingsrecht te berekenen. Zo voorziet de FLA het ook zelf.

Welke gegevens heeft u precies nodig? U moet de beschrijving van de opleiding toevoegen (bv. cursus Excel), het referentienummer (optioneel) en de naam van de organisatie (bv. Syntra). Vervolgens geeft u de duurtijd in uren en minuten (bv. 16 uur), de begin- en einddatum, de status (werknemer heeft de opleiding gevolgd/niet gevolgd/gereserveerd), het type opleiding (formeel/informeel) en de locatie (ter plaatse/online/in het buitenland).

U bent maar verplicht om gegevens te registreren in de FLA tegen 30 november 2024. Wellicht betekent dat uitstel echter geen afstel, dus het kan nuttig zijn om alvast bepaalde opleidingsgegevens van uw werknemers systematisch bij te houden sinds 1 april 2024.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878